Bäst i test: Bästa tyngdtäcket 2021

Ett täcke som gör att man somnar lättare? Ja tack!
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Vi har testat 5 olika tyngdtäcken och vinnaren i testet är Cura Pearl Tyngdtäcke. Det är ett av de mest sålda tyngdtäckena och det av god anledning. Det finns i många olika vikter, erbjuder en god komfort och alla våra testare sover mycket bättre med hjälp av Cura Pearl Tyngdtäcke.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

 

Om vårt test av tyngdtäcken

Precis som vanligt har vi gjort alla våra tester själva och testat tyngdtäckena så som de är gjorda för att användas. I det här fallet har vi testat flera olika vikter av varje täcke och låtit flera personer testa täckena. Därefter har varje person fått göra sin egen bedömning. Här nedan kan du se utefter vilka parametrar vi har bedömt varje täcke:

 • Komfort: Hur skönt är täcket att använda? Är det för varmt eller för kallt? Är det mjukt och mysigt eller hårt och stelt?
 • Funktion: Under den här punkten bedömer vi hur bra tyngdtäcket fungerar. Hjälper det dig att sova bättre?
 • Användbarhet: Här har vi bedömt hur täcket fungerar gentemot vanliga täcken. Går det att bädda med som vanligt? Går det att tvätta och i så fall krävs det något extra för att tvätta det?

Slutligen har vi kombinerat dessa testresultat med priset på täcket och därefter kommit fram till en helhetsbetyg på tyngdtäcket.

Vilket tyngdtäcke är bäst?

Vi har testat många tyngdtäcken. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive tyngdtäcke samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test tyngdtäcke: Cura Pearl Tyngdtäcke

  9,7/10
  Svalt och skönt tyngdtäcke som bidrar till djupare sömn
  Cura Pearl Tyngdtäcke
  Bäst i test
  Vikt
  3 - 13 kg
  CE-märkt
  Ja
  Storlek
  150x200 cm
  1139 kr
  Till Butik
  1329 kr
  Till Butik
  1395 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Kiselpärlor som vikt
  • Sluter sig nära kroppen
  • 60 graders maskintvätt
  Nackdelar
  • Lite för varmt

  Cura Pearl är det mest sålda tyngdtäcket i Norden. Med ett mittlager av lena och smidiga glaspärlor, insydda i ett rutnät för att inte glida omkring, skapas en tyngd som omsluter och ger en trygg natts sömn. Täcket består av sex lager förutom mittenlagret bestående av pärlor. Det har ett ytterlager av ren bomull och sedan lager efter lager av polyestertyg som är slitstarkt och transporterar bort fukt. Täcket finns i vikterna:, 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg och en ska välja vikt baserat på sin egna kroppsvikt. Cura of Sweden rekommenderar att täcket ska väga 10-15% av ens egna vikt för att få bäst effekt för sömnen. För svåra sömnproblem rekommenderas att en väljer 12-15% av ens egen vikt. Täcket kan även användas som filt för lugnande effekt innan sänggående. Cura Pearl kan inte bara användas av vuxna utan även av barn över två år. Så länge en är förmögen till att själv ta av sig täcket så rekommenderas Cura Pearl till alla människor med olika typer av stress, oro och/eller ångestsyndrom. För att tvätta täcket så räcker det med 60 grader i tvättmaskinen men det går även att frysa täcket eller hänga det ute i minusgrader.

  Alla produkter från Cura of Sweden är registrerade hos läkemedelsverket som godkända medicintekniska hjälpmedel, klass 1. För Cura of Sweden är kunden viktigast och alla täcken är miljö- och kvalitetscertifierade. De har även testats hos RISE (Research Institute of Sweden) för att de ska hålla högsta kvalitet och säkerhet. Cura of Sweden har många års erfarenhet inom hälsobranschen med lokalkontor baserat i Sundsvall. Teamet består av passionerade och kunniga personer som vill ge individanpassad service. Dem har bland annat en legitimerad arbetsterapeut som arbetar på företaget som kunder kan ställa frågor till kring hur täcket kan påverka deras vardag.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga tyngdtäcket: TrendRehab Tyngdtäcke 7kg

  9,5/10
  TrendRehab Tyngdtäcke 7kg
  Vikt
  5 - 11 kg
  CE-märkt
  Nej
  Storlek
  150x200 cm
  1095 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Kiselpärlor som vikt
  • 10 års garanti
  • Prisvärt
  Nackdelar
  • Inte CE-märkt
  • Endast hand och kemtvätt

  Tyngdtäcket från TrendRehab är ett tempratursreglerande täcke där vaddstickningen bara är 2 mm vilket skiljer sig framträdande jämfört med andra tyngdtäcken som brukar ha en tjockare stickning. Tack vare detta är det här täcket ett mer hållbart alternativ, då de ekologiska kiselpärlorna i tyngdtäcket inte har särskilt stor benägenhet att läcka ut efter en längre tidsperiod eller vid de tillfällen tyngdtäcket tvättas. Dessa kiselpärlor bidrar också till minskad ångest och gör så att du enklare somnar. Detta eftersom tyngden lösgör oxytocin - hormonet som får dig att psykiskt må bättre och känna dig tryggare. Täcket lämpar sig för dig som väger 60-80 kg och själva täcket väger 7 kg. Det går även att köpa det i viktklassen 5kg, 9kg, 11kg och 13,7kg. TrendRehabs täcke är av bomull, har en längd på 203 cm och en bredd på 152,4 cm.

  Produkten bör du handtvätta i ljummet vatten. Tyngdtäcket får även kemtvättas så länge inte starkare kemikalier är involverade, men det ska inte torktumlas och heller inte strykas. Det högst rekommenderade sättet att tvätta täcket på är att du hänger ut det i minusgrader och låter det frysa för att ta död på kvalster och liknande. Du kan även lägga täcket i din frys för att få en likadan effekt.

  TrendRehab har 10 års garanti samt sömngaranti vilket vi ser som ett stort privilegium. Enligt konsumenter har TrendRehab haft en mycket avkopplade effekt på dem, som fått dem att uppleva en mycket jämnare sömn.

  Läs mer
 3. 3. Bästa varma tyngdtäcket: Cura Cozy Tyngdtäcke

  9,3/10
  Cura Cozy Tyngdtäcke
  Vikt
  8 - 10 kg
  CE-märkt
  Ja
  Storlek
  150x210 cm
  2395 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mjukt, fluffigt och skönt
  • Varmt vintertäcke
  Nackdelar
  • Dyrt

  För många är det viktigt att tyngdtäcket påminner om det ”vanliga” täcket. Det ska vara mjukt, fluffigt och värma gott under kalla nätter. Cura Cozy kombinerar egenskaperna hos ett mysigt och värmande täcke med kvaliteterna hos ett vikttäcke. Genom att använda täcket kan man öka chanserna till avkoppling och bättre sömn. Faktiskt använder många med sömnsvårigheter Cura of Swedens tyngdtäcken i just dessa syften.

  Vad är det som gör Cura Cozy bra mot stress och sömnbesvär? Täcket innehåller massor av hoptvinnande polyestertrådar. Trådarna sluter sig kring kroppen och ger känslan av att vara mjukt omfamnad. När kroppen känner av positiv närhet utsöndras närhetshormonet oxytocin, som anses bidra till välbefinnande och avslappning. Tack vare att kroppen kan komma till ro ökar sömnkvaliteten.

  Tyngdtäckena från Cura of Sweden finns med sju olika vikter:

  • 4 kg
  • 6 kg
  • 8 kg
  • 10 kg
  • 12 kg
  • 14 kg
  • 16 kg

  På så sätt kan man anpassa täcket efter de egna förutsättningarna gällande kroppsbyggnad och preferenser.

  Nu behöver man inte ha en särskild diagnos för att ha glädje av Cura Cozy. Cura of Sweden eftersträvar att designa tyngdtäcken för alla, vilket inte minst märks på de genomtänkta utförandena och förmånliga priserna. Förutom Cura Cozy ingår Cura Pearl i det kvalitativa sortimentet, och detta täcke kännetecknas av glaspärlefyllningen. Samtliga Cura-täcken har både tre års garanti och säkerhetscertifieringar. De är även registrerade som officiella medicintekniska hjälpmedel vid Läkemedelsverket i Sverige.

  Läs mer
 4. 4. 4Living Tyngdtäcke 7 kg Vit

  9,1/10
  4Living Tyngdtäcke 7 kg Vit
  Vikt
  3 - 9 kg
  CE-märkt
  Nej
  Storlek
  150x200 cm
  1147 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Kan tvättas i tvättmaskin
  • Glaspärlor som vikt
  • Ger jämn viktfördelning
  Nackdelar
  • Sluter sig inte jättebra runt kroppen

  Ett mysigt och omfamnande tyngdtäcke från 4living kan ge dig en bättre sömnupplevelse och ladda dig med energi inför morgondagen. Genom att sova gott om natten vaknar du pigg och utvilad på morgonen, redo att möta dagen. Idag har allt fler upptäckt fördelarna med att använda tyngdtäcke, och numera finns det en uppsjö olika tillverkare. 4living tillverkar tyngdtäcken av god kvalitet, som ger en behagligt tryck mot kroppen.

  Tyget i tyngdtäcket från 4living är tillverkat av 100 % bomull, och vadden av 100 % polyesterfiber. Det är ett enkeltäcke med måtten 150 x 200 cm. Täcket är stoppat med giftfria glaspärlor, som är utformade för att ge täcket en jämn viktfördelning.

  Tyngdtäcket från 4living finns i fyra olika viktklasser: 3 kg, 5,5 kg, 7 kg och 9 kg. För att täcket ska fungera optimalt bör du välja en tyngd som motsvarar 10-15% av din kroppsvikt. Välj inte för tungt täcke, personen som använder täcket ska själv kunna hantera det.

  Täcket går att tvätta i tvättmaskin, men tänk på att din tvättmaskin kan ha en viktbegränsning. Därför rekommenderas vädring och fläckborttagning när så krävs. Torktumling, kemtvätt och strykning bör ej utföras.

  Tyngdtäcken, eller vikttäcken som de också kallas, utvecklades ursprungligen för att behandla sömnsvårigheter och lindra ångest. De flesta av oss tycker om att bli kramade och uppskattar kramens lugnande effekt. På liknande sätt fungerar tyngdtäcken, de omsluter oss och bidrar till en känsla av lugn och trygghet.

  Poängen med tyngdtäcken är att de skapar ett behagligt tryck mot kroppen. När detta sker svarar kroppen genom att producera ämnen som får oss att må bra, som serotonin och oxytocin. Studier visar att personer som sover med tyngdtäcke känner sig mer avslappnade på morgonen. Dessutom sover de djupare och rör sig mindre under natten. Somliga upplever också minskad ångest.

  Läs mer
 5. 5. Zenkuru Tyngdtäcke

  8,7/10
  Zenkuru Tyngdtäcke
  Vikt
  5 - 15 kg
  CE-märkt
  Nej
  Storlek
  150x210 cm
  995 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Höga kundbetyg
  • Glaspärlor som vikt
  • Finns i många storlekar
  Nackdelar
  • Endast maskintvätt i kallt vatten
  • Sluter sig inte perfekt runt kroppen
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du det bästa tyngdtäcket

Om du har problem med att slappna av och somna, kan ett tyngdtäcke vara ett utmärkt val för dig. Innan du bestämmer dig för vilket täcke du ska välja, bör du dock undersöka några viktiga punkter som är viktiga inför ditt eventuella köp.

Du bör framför allt ta hänsyn till följande delar:

 • pris2Pris: Tyngdtäcken kan kosta allt från 1 000 kr till 10 000kr. Priset skiljer sig även ofta beroende på hur tungt täcke du köper. Tänk även på att räkna in eventuell fraktkostnad.
 • vikt2Vikt: Den rekommenderade vikten är ca 10% av din kroppsvikt. Det är dock inte något som är satt i sten utan vissa föredrar lite tyngre och andra lite lättare. Vår rekommendation är att du håller dig inom 5 - 15% av din kroppsvikt.
 • materialMaterial: Ett tyngdtäcke av kvalitetsmaterial kommer förmodligen kosta lite mer, men det betalar ofta tillbaka sig flera gånger om genom att det håller mycket längre.
 • komfortKomfort: Välj ett täcke som du tycker känns skönt. Vissa täcken har ett lent bomullsöverdrag medan andra har ett mysigt överdrag som mer liknar fleece.   
 • tvattmaskinTvätt: De flesta tyngdtäcken har i alla fall ett överdrag som går att tvätta hemma i maskin och för vissa modeller går hela täcket tvätta. Andra måste kemtvättas.
 • andningsformagaAndningsförmåga: Vissa täcken är konstruerade av ett material som andas för att du ska bli svalare. Andra stänger inne kroppsvärmen och i kombination med vikten kan det lätt bli obehagligt varmt.

Att tänka på innan du köper tyngdtäcke

Behandling med tyngdtäcke är en effektiv metod för att bekämpa besvär som insomnia, oro, ångest, smärta och ohälsosam stress. Riskerna är få och många som testar upplever väldigt god effekt. Följande kan vara bra att tänka på i syfte att optimera behandlingen:

 • Välj rätt tyngd på täcket - det bör väga ca 10-15 % av din egen kroppsvikt.

 • Var försiktig om du har något av de hälsoproblem som diabetes, sömnapné, högt eller lågt blodtryck eller klaustrofobi.

 • Påslakan är inget måste, men gör det enklare att hålla täcket fräscht.

 • Tyngdtäcken kan vara fyllda med bollar, kedjor, plastkulor eller speciellt behandlad textil. Besök gärna en återförsäljare och prova de olika varianterna för att känna vilken typ av tyngdtäcke som passar dig bäst. Många e-handelsbutiker erbjuder även fri retur.

 • Vid värk i axlar, nacke eller rygg - välj gärna ett lite lättare täcke för att slippa besvär vid bäddning och förflyttning av täcket.

 • Lämna aldrig små barn obevakade med tyngdtäcken.

 • Lyssna på kroppen. Känns det ovant eller konstigt? Testa att använda det bara en kort stund i början, eller prova en lättare variant.

Vanliga frågor och svar om tyngdtäcken

Vad är ett tyngdtäcke?

Precis som namnet antyder så är ett tyngdtäcke ett täcke som är tungt, och det beror på de material som det är fyllt med. Det kan vara tyngder, sand, kedjor, bollar eller olika sorters pellets och de är jämt distribuerade över hela täcket som i övrigt ser helt normalt ut. När man sover med ett tyngdtäcke på sig blir man utsatt för ett visst tryck över hela kroppen, vilket har en stor inverkan på hur man mår och hur sömnen blir.

Hur tungt ska täcket vara?

Det finns tyngdtäcken som enbart väger några kilo till varianter som är rejält tunga och för den som aldrig använt dem förut brukar man rekommendera ungefär 10% av den egna kroppsvikten. Olika människor reagerar olika på täckets vikt, och medan vissa föredrar ett lättare tryck tycker andra att det är mycket skönare med en ordentlig tyngd. Det här är egentligen en smaksak och man får helt enkelt pröva sig fram.

Hur tungt ska täcket vara?
Din vikt Tyngdtäckets vikt
45 - 55 kg 4 - 6 kg
55 - 65 kg 5 - 7 kg
65 - 75 kg 6 - 8 kg
75 - 85 kg 7 - 9 kg
85 - 95 kg 8 - 10 kg
95 - 105 kg 9 - 11 kg

Vem passar tyngdtäcken till?

Tyngdtäcken är särskilt framtagna för att hjälpa personer som till följd av stress, oro, smärta eller ångest har svårt att sova och komma till ro. Faktum är att en av tre svenskar regelbundet upplever problem med sömnen, av vilka omkring en miljon personer behandlas med olika slags sömnmediciner, lugnande preparat och insomningstabletter. Metoder som förvisso kan ha god effekt, men som i längden också riskerar att faktiskt förvärra problemen och göra det svårt att vänja sig av med medicinerna. Ett tyngdtäcke passar dig som längtar efter att få känna dig utvilad när du vaknar, och som föredrar naturlig och skonsam hjälp framför medicinering.

Är det farligt med tyngdtäcke?

Vissa människor kan tycka att det låter lite läskigt att sova under ett tyngdtäcken, nästan klaustrofobiskt. Men det rör sig dock endast om några kilon som dessutom är jämnt fördelade över hela kroppen. För en vuxen, frisk människa finns det absolut inga faror med att använda ett tyngdtäcke men däremot bör man inte låta små barn ha tillgång till dem.

Kan små barn använda tyngdtäcken?

Flera leverantörer erbjuder tyngdtäcken speciellt anpassade för små barn. Stor försiktighet bör dock iakttas vid användning för små barn, eftersom allvarliga olyckor där barn lämnats utan uppsikt under alltför tunga täcken har inträffat. Har ditt barn besvär med sömnen det alltid bra att konsultera med en läkare först.

Eftersom barn väger mindre är det extra viktigt att välja rätt tyngd på täcket. Var noggrann med att följa de viktrekommendationer som anges av tillverkaren.

Vad är tyngdtäcken bra för?

Listan på fördelar från ett tyngdtäcke kan göras lång, men de främsta är:

 • Förbättrad sömn

 • Minskad oro och stress

 • Ökat välbefinnande

 • Värme

Teorin bakom tyngdtäcken bygger på att med hjälp av djuptrycksstimulering aktivera de receptorer i hjärnan som bidrar till en känsla av lugn och trygghet. Genom att täcket applicerar ett tryck mot kroppen, frigörs hormoner precis på samma sätt som vid massage, en kram eller annan behaglig beröring.

Finns det några risker med tyngdtäcken?

En av de främsta fördelarna med tyngdtäcken är just att risken för negativa bieffekter är mycket liten. Vid vissa hälsotillstånd bör man dock vara försiktig och rådgöra med en läkare först. Dessa är:

 • Diabetes

 • Astma

 • Sömnapné

 • Klaustrofobi

 • För högt eller för lågt blodtryck

Det också viktigt att följa viktanvisningar och välja ett täcke med lagom mycket tyngd i förhållande till den egna kroppsvikten. Ett alltför tungt täcke är inte att rekommendera.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
82 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester