Bäst i test: Bästa tyngdtäcket 2022

Ett täcke som gör att man somnar lättare? Ja tack!
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

Vi har testat 5 olika tyngdtäcken och vinnaren i testet är Cura Pearl. Det är ett av de mest sålda tyngdtäckena och det av god anledning. Det finns i många olika vikter, erbjuder en god komfort och alla våra testare sover mycket bättre med hjälp av Cura Pearl.

Testvinnare - Bästa tyngdtäcket

 1. Bäst i test tyngdtäcke: Cura Pearl
 2. Bästa tyngdtäcket med glaspärlor: Zenkuru glaspärletäcke
 3. Bästa tyngdtäcket för två: Trendrehab dubbeltyngdtäcke
 4. Bästa tyngdtäcket med sandkristaller: Beckasin bambu
 5. Mest prisvärda tyngdtäcket: TrendRehab Original
 1. Bäst i test tyngdtäcke: Cura Pearl

  9,7/10
  Svalt och skönt tyngdtäcke från klassiska Cura som bidrar till djupare sömn.
  Cura Pearl Tyngdtäcke
  Bäst i test
  Vikt
  3 - 13 kg
  CE-märkt
  Ja
  Storlek
  150x200 cm
  Stoppning
  Kiselpärlor
  Till Butik
  1169 kr
  Till Butik
  1395 kr
  Fördelar
  • Kiselpärlor som vikt
  • Sluter sig nära kroppen
  • 60 graders maskintvätt
  Nackdelar
  • Lite för varmt

  Cura Pearl är det mest sålda tyngdtäcket i Norden. Med ett mittlager av lena och smidiga glaspärlor, insydda i ett rutnät för att inte glida omkring, skapas en tyngd som omsluter och ger en trygg natts sömn. Täcket består av sex lager förutom mittenlagret bestående av pärlor. Det har ett ytterlager av ren bomull och sedan lager efter lager av polyestertyg som är slitstarkt och transporterar bort fukt. Täcket finns i vikterna:, 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg och en ska välja vikt baserat på sin egna kroppsvikt. Cura of Sweden rekommenderar att täcket ska väga 10-15% av ens egna vikt för att få bäst effekt för sömnen. För svåra sömnproblem rekommenderas att en väljer 12-15% av ens egen vikt. Täcket kan även användas som filt för lugnande effekt innan sänggående. Cura Pearl kan inte bara användas av vuxna utan även av barn över två år. Så länge en är förmögen till att själv ta av sig täcket så rekommenderas Cura Pearl till alla människor med olika typer av stress, oro och/eller ångestsyndrom. För att tvätta täcket så räcker det med 60 grader i tvättmaskinen men det går även att frysa täcket eller hänga det ute i minusgrader.

  Alla produkter från Cura of Sweden är registrerade hos läkemedelsverket som godkända medicintekniska hjälpmedel, klass 1. För Cura of Sweden är kunden viktigast och alla täcken är miljö- och kvalitetscertifierade. De har även testats hos RISE (Research Institute of Sweden) för att de ska hålla högsta kvalitet och säkerhet. Cura of Sweden har många års erfarenhet inom hälsobranschen med lokalkontor baserat i Sundsvall. Teamet består av passionerade och kunniga personer som vill ge individanpassad service. Dem har bland annat en legitimerad arbetsterapeut som arbetar på företaget som kunder kan ställa frågor till kring hur täcket kan påverka deras vardag.

  Läs mer
 2. Bästa tyngdtäcket med glaspärlor: Zenkuru glaspärletäcke

  9,5/10
  Ett prispressat tyngdtäcke som använder sig av glaspärlor istället för de kiselpärlor som annars är vanliga.
  Zenkuru Tyngdtäcke
  Vikt
  5 - 15 kg
  CE-märkt
  Nej
  Storlek
  150x210 cm
  Stoppning
  Glaspärlor
  Till Butik
  995 kr
  Fördelar
  • Höga kundbetyg
  • Glaspärlor som vikt
  • Finns i många storlekar
  Nackdelar
  • Endast maskintvätt i kallt vatten
  • Sluter sig inte perfekt runt kroppen

  Ett tyngdtäcke som finns i viktklasserna 5, 7, 9, 11, 13 och 15 kilogram. Gör det enkelt för dig att välja utifrån egna preferenser. Då det är certifierat enligt Oeko Tex 100 kan du vara säker på att det är lika säkert som det är bekvämt.

  Zenkurus tyngdtycke har väldigt väl fördelade tyngdpunkter. Har du någonsin upplevt ett täcke med tendens att klumpa sig så kommer det här att vara en unik upplevelse.

  Läs mer
 3. Bästa tyngdtäcket för två: Trendrehab dubbeltyngdtäcke

  9,3/10
  Ett täcke på 13,6 kilo anpassad för två personer.
  Trendrehab dubbeltyngdtäcke
  Vikt
  13,6 kg
  CE-märkt
  BSCI-certifierat
  Storlek
  200x220 cm
  Stoppning
  Glaspärlor
  Till Butik
  1999 kr
  Fördelar
  • Passar perfekt i dubbelsängen
  • BSCI-certifierat
  • Sytt i 7 lager ekologisk bomull
  Nackdelar
  • Tar vanligtvis ett tag att vänja sig vid det

  Detta tyngdtäcke från Trendrehab har en påtaglig vikt och tillräcklig storlek för att användas av två personer gemensamt. Ett populärt val för dig som har svårt att slappna av på grund av kronisk värk eller extra energi.

  Jämfört med övriga täcken så är storleken påtagligt mycket större. Då det är EKO-certifierat och naturligt temperaturreglerande blir det även ett tryggt och säkert val för alla säsonger.

  Läs mer
 4. Bästa tyngdtäcket med sandkristaller: Beckasin bambu

  9,3/10
  Speciellt framtaget täcke med tyngd från sandkristaller samt certifierat av Oeko Tex Association.
  Beckasin Tyngdtäcke Bambu
  Vikt
  7 - 10 kg
  CE-märkt
  Ja
  Storlek
  150 x 210 cm
  Stoppning
  Sandkristaller
  Till Butik
  1979 kr
  Till Butik
  1979 kr
  Fördelar
  • Bambumaterial
  • - Naturligt antibakteriellt
  Nackdelar
  • Ganska dyrt

  Ett helt naturligt tyngdtäcke som är tillverkat av bambu, är hypoallergent och även certifierat enligt Oeko Tex. Ett spännande alternativ till syntettäcken.

  De flesta övriga tyngdtäcken på marknaden är tillverkade av syntetmaterial så som polyester. Även om du får betala avsevärt mycket mer för detta bambutäcke så är det ett perfekt val för dig som föredrar organiska naturmaterial. Ett premiumval på den växande marknaden för tyngdtäcken.

  Läs mer
 5. Mest prisvärda tyngdtäcket: TrendRehab Original

  9,1/10
  Ett prisvärt täcke med kiselpärlor där vaddstickningen endast är 2 mm.
  TrendRehab Tyngdtäcke 7kg
  Vikt
  5 - 11 kg
  CE-märkt
  Nej
  Storlek
  150x200 cm
  Stoppning
  Glaspärlor
  Till Butik
  1095 kr
  Fördelar
  • Kiselpärlor som vikt
  • 10 års garanti
  • Prisvärt
  Nackdelar
  • Inte CE-märkt
  • Endast hand och kemtvätt

  Tyngdtäcket från TrendRehab är ett tempratursreglerande täcke där vaddstickningen bara är 2 mm vilket skiljer sig framträdande jämfört med andra tyngdtäcken som brukar ha en tjockare stickning. Tack vare detta är det här täcket ett mer hållbart alternativ, då de ekologiska kiselpärlorna i tyngdtäcket inte har särskilt stor benägenhet att läcka ut efter en längre tidsperiod eller vid de tillfällen tyngdtäcket tvättas. Dessa kiselpärlor bidrar också till minskad ångest och gör så att du enklare somnar. Detta eftersom tyngden lösgör oxytocin - hormonet som får dig att psykiskt må bättre och känna dig tryggare. Täcket lämpar sig för dig som väger 60-80 kg och själva täcket väger 7 kg. Det går även att köpa det i viktklassen 5kg, 9kg, 11kg och 13,7kg. TrendRehabs täcke är av bomull, har en längd på 203 cm och en bredd på 152,4 cm.

  Produkten bör du handtvätta i ljummet vatten. Tyngdtäcket får även kemtvättas så länge inte starkare kemikalier är involverade, men det ska inte torktumlas och heller inte strykas. Det högst rekommenderade sättet att tvätta täcket på är att du hänger ut det i minusgrader och låter det frysa för att ta död på kvalster och liknande. Du kan även lägga täcket i din frys för att få en likadan effekt.

  TrendRehab har 10 års garanti samt sömngaranti vilket vi ser som ett stort privilegium. Enligt konsumenter har TrendRehab haft en mycket avkopplade effekt på dem, som fått dem att uppleva en mycket jämnare sömn.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa tyngdtäcket

Köpguide: Så hittar du bästa tyngdtäcket

Om du har problem med att slappna av och somna, kan ett tyngdtäcke vara ett utmärkt val för dig. Innan du bestämmer dig för vilket altnertiv du ska välja, bör du dock undersöka några viktiga punkter som är viktiga inför ditt eventuella köp. Du bör framför allt ta hänsyn till följande delar:

 • pris2

  Pris

  Tyngdtäcken kan kosta allt från 1 000 kr till 10 000kr. Priset skiljer sig även ofta beroende på hur tungt det är. Tänk även på att räkna in eventuell fraktkostnad.
 • vikt2

  Vikt

  Den rekommenderade vikten är ca 10% av din kroppsvikt. Det är dock inte något som är satt i sten utan vissa föredrar lite tyngre och andra lite lättare. Vår rekommendation är att du håller dig inom 5 - 15% av din kroppsvikt.
 • material

  Material

  Ett tyngdtäcke av kvalitetsmaterial kommer förmodligen kosta lite mer, men det betalar ofta tillbaka sig flera gånger om genom att det håller mycket längre.
 • komfort

  Komfort

  Välj ett täcke som du tycker känns skönt. Vissa produkter har ett lent bomullsöverdrag medan andra har ett mysigt överdrag som mer liknar fleece.   
 • tvattmaskin

  Tvätt

  De flesta produkterna har i alla fall ett överdrag som går att tvätta hemma i maskin och för vissa modeller går faktiskt hela täcket tvätta. Andra måste kemtvättas.
 • andningsformaga

  Andningsförmåga

  Vissa täcken är konstruerade av ett material som andas för att du ska bli svalare. Andra stänger inne kroppsvärmen och i kombination med vikten kan det lätt bli obehagligt varmt.

Att tänka på

 • Välj rätt tyngd - det bör väga ca 10-15 % av din egen kroppsvikt.

 • Var försiktig om du har något hälsoproblem som diabetes, sömnapné, högt eller lågt blodtryck eller klaustrofobi.

 • Påslakan är inget måste, men gör det enklare att hålla täcket fräscht.

 • Tyngdtäcken kan vara fyllda med bollar, kedjor, plastkulor eller speciellt behandlad textil. Besök gärna en återförsäljare och prova de olika varianterna för att känna vilken typ som passar dig bäst. Många e-handelsbutiker erbjuder även fri retur.

 • Vid värk i axlar, nacke eller rygg - välj gärna ett lite lättare täcke för att slippa besvär vid bäddning och förflyttning.

 • Lämna aldrig små barn obevakade med tyngdtäcken.

 • Lyssna på kroppen. Känns det ovant eller konstigt? Testa att använda det bara en kort stund i början, eller prova en lättare variant.

Så valde vi ut de bästa tyngdtäckena

Hur vi utsåg bästa tyngdtäckena

Precis som vanligt har vi gjort alla våra tester själva och testat tyngdtäckena så som de är gjorda för att användas. I det här fallet har vi testat flera olika vikter av varje täcke och låtit flera personer testa dem. Därefter har varje person fått göra sin egen bedömning. Här nedan kan du se utefter vilka parametrar vi har bedömt produkterna:

 • Komfort: Hur skönt är det att använda? Är det för varmt eller för kallt? Är det mjukt och mysigt eller hårt och stelt?
 • Funktion: Tycker du att det har hjälpt dig att sova bättre? Har det hjälpt mot några andra problem? Har du märkt av några tråkiga biverkningar av att använda täcket?
 • Tyngd: Känns tyngden jämt utspriden över kroppen eller blir det för tungt på vissa ställen och inget på andra? Finns det att köpa i många olika tyngder? Ligger det tätt runt kroppen?
 • Material: Vilket tyg är det tillverkat av? Vilken sorts vikter är det? Är den övergripande känslan att materialen är av hög kvalitet?
 • Kvalitet: Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning av täcket? Hur påverkas det av att tvättas flera gånger? Har det till exemepel börjat noppra sig eller någon söm som börjat släppa?
 • Användbarhet: Går det att bädda med som vanligt? Går det att tvätta och i så fall krävs det något extra för att tvätta det?

Slutligen har vi kombinerat dessa testresultat med priset på täcket och därefter kommit fram till en helhetsbetyg. Vinnaren i varje kategori är produkten med det högsta helhetsbetyget.

Vanliga frågor om bästa tyngdtäcket

Vanliga frågor och svar om tyngdtäcken

Vilket tyngdtäcke är bäst?

Vilket tyngdtäcke som är bäst är inte en alldeles enkel fråga att svara på. Svaret kommer nämligen vara olika beroende på hur du är byggd och vilka preferenser du har när det kommer till bland annat pris, värme och komfort.

Den produkt som blev bäst i vårt test var Cura Pearl.  Detta baserade vi bland annat på kvalitet, pris och hur bekvämt det var att använda.

Hur tungt ska täcket vara?

För den som aldrig använt ett tyngdtäcke brukar man rekommendera ungefär 10-15 % av den egna kroppsvikten:

Hur tungt ska täcket vara?
Din vikt Tyngdtäckets vikt
45 - 55 kg 4 - 6 kg
55 - 65 kg 5 - 7 kg
65 - 75 kg 6 - 8 kg
75 - 85 kg 7 - 9 kg
85 - 95 kg 8 - 10 kg
95 - 105 kg 9 - 11 kg

Vem passar tyngdtäcken till?

Tyngdtäcken är särskilt framtagna för att hjälpa personer som till följd av stress, oro, smärta eller ångest har svårt att sova och komma till ro.

Ett tyngdtäcke passar dig som längtar efter att få känna dig utvilad när du vaknar, och som föredrar naturlig och skonsam hjälp framför medicinering.

Är det farligt med tyngdtäcke?

För en vuxen, frisk människa finns det absolut inga faror med att använda ett tyngdtäcke men däremot bör man inte låta små barn använda dem utan uppsikt.

Vissa känner av en viss klaustrofobisk känsla men det är inget farligt.

Kan små barn använda tyngdtäcken?

Flera leverantörer erbjuder tyngdtäcken speciellt anpassade för små barn. Stor försiktighet bör dock iakttas vid användning för små barn, eftersom allvarliga olyckor där barn lämnats utan uppsikt under alltför tunga täcken har inträffat.

Vad är tyngdtäcken bra för?

Tyngdtäcken bidrar framförallt till en känsla av lugn och trygghet. Listan på alla fördelar kan göras lång, men de främsta är:

 • Förbättrad sömn

 • Minskad oro och stress

 • Ökat välbefinnande

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
133 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Bäst i test - Bästa Tyngdtäcke enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test tyngdtäcke: Cura Pearl
 2. Bästa tyngdtäcket med glaspärlor: Zenkuru glaspärletäcke
 3. Bästa tyngdtäcket för två: Trendrehab dubbeltyngdtäcke
 4. Bästa tyngdtäcket med sandkristaller: Beckasin bambu
 5. Mest prisvärda tyngdtäcket: TrendRehab Original

Tyngdtäcke finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är MEDS , CoolStuff , TrendRehab och Svensk Hälsokost .