Bäst i test: Bästa Blodsockermätare 2022

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad januari 2022

Blodsockermätare kan vara bra att ha hemma för personer med diabetes eller andra sjukdomar relaterade till blodsockernivån. Blodsockermätaren mäter sockernivån i blodet. Den mäter specifikt glukoshalten i kapillärblodet som mäts i millimol per liter (mmol/l). Det går inte att diagnostisera sjukdomar med en blodsockermätare, men det är ett bra komplement för personer som behöver ha extra koll på blodsockernivån. Det finns idag flera olika varianter och därför har vi testat några av de mer populära inom olika prisklasser och med olika funktioner.

Läs mer om testet nedan och ta reda på varför vi valde ut de vinnande mätarna och hur vi gick till väga.

Testvinnare - Bästa Blodsockermätare

 • Bäst i test: FreeStyle Lite Startkit
 • Bästa budget: Bayer Contour XT
 • Bästa premium: Accu-chek Mobile blodglukosmätare
 1. 1. Bäst i test: FreeStyle Lite Startkit

  9,7/10
  En av de mest populära mätarna med snabb medeltesttid och som kan lagra hela 400 mätningar.
  FreeStyle Lite Startkit
  Bäst i test
  Inbyggd minne
  400 tester
  Testtid
  4 sekunder
  Blodmängd
  0.3µl
  359 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lätt att använda
  • Liten och smidig
  Nackdelar
  • OBS: Endast 10 teststickor ingår

  FreeStyle Lite Blodsockermätare startkit är en liten och smidig blodsockermätare som är enkel att använda. Det unika för just denna produkt som vi tyckte om var att det endast behövs en väldigt liten mängd blod för att mäta blodsockret. Det underlättar ganska mycket speciellt när det ibland kan vara svårt att få ut mycket blod som när man har dålig blodcirkulation eller kalla händer. Andra små detaljer som betyder väldigt mycket i ens vardagliga liv är att både skärmen är belyst samt teststicksporten, vilket hjälper en att kunna mäta sitt blodsocker vid mörkare tillfällen också, som exempelvis på natten eller under vinterhalvåret då mörkret infaller tidigt. Det ingår dessutom alla tillbehör som behövs för att börja använda apparaten så som provtagare, lansetter och teststickor vilket är ett stort plus. Helt enkelt en lättanvänd och liten blodsockermätare som du kan använda överallt för ett riktigt bra pris.

  Läs mer
 2. 2. Bästa budget: Bayer Contour XT

  9,5/10
  Prisvärd mätare som både är smidig och lätt att använda.
  Bayer Contour XT
  Inbyggd minne
  480 tester
  Testtid
  5 sekunder
  Blodmängd
  0.6µl
  206 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Tydlig display
  Nackdelar
  • Endast 5 teststickor medföljer

   

  Bayer Contour XT är ett perfekt budgetvalet som ändå lyckas göra oss tillfredsställda. Vi upplever att den mäter bra och ger exakta resultat. Den är gjord för att kunna ha koll på sitt blodsocker även hemma för personer med diabetes, så att de med hjälp av den kan mäta koncentrationen av sockret i blodet. Den är inte gjord för att ge ut diagnoser och ska heller inte användas till nyfödda inom vården. Du köper dessutom blodsockermätaren som ett färdigt paket som innehåller allt du behöver för att börja använda den. De tillbehör du behöver till mätaren är: en provtagare, lansetter och provstickor. Det vi saknade var en liten förvaringsväska till tillbehören, men det finns att köpa separat. Utöver det är det en bra blodsockermätare som kunder är nöjda med och ger ett exakt resultat för ett billigt pris.

  Läs mer
 3. 3. Bästa premium: Accu-chek Mobile blodglukosmätare

  9,3/10
  Integrerad blodprovstagare med 6 lansetter i roterande trumma utan separata lansetter.
  Accu-chek Mobile blodglukosmätare
  Inbyggd minne
  2000 tester
  Testtid
  5 sekunder
  Blodmängd
  0,3µl
  1245 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Integrerad blodprovstagare
  • Förbättrad testkassett
  • Går att koppla till app
  Nackdelar
  • Priset
  • Tar ett tag att komma igång med den

Blodsockermätare köpguide

Det finns många olika typer av blodsockermätare, de med simpel teknologi och de med mer avancerad teknologi. De enklaste och vanligaste varianterna mäter sockret i blodet med hjälp av en mätare, en provtagare, teststickor och lansetter. Man sticker i fingret med provtagaren, tar upp blodet med teststickan och för in blodet i lansetten som sedan förs in i mätaren. Det finns även mer avancerade mätare som har alla delar inbyggda men också varianter som är något mitt emellan. Vi har tagit reda på vilka egenskaper som är viktigast att ta hänsyn till för att hitta en riktigt bra blodsockermätare:

 • Teknologi: Teknologin är en del av en blodsockermätare, men det är nödvändigtvis inte den med mest avancerad teknologi som är bäst i alla lägen och alla synvinklar, utan det är viktigt att se över vad som är viktigt för just dig. Är det viktigast för dig att du kommer billigt undan? Eller är du ofta ute på språng och behöver något kompakt och lätt att ta med? Det finns blodsockermätare som ger exakta och tillförlitliga resultat men som inte har lika många funktioner och inte är lika kompakt. Sedan finns de blodsockermätare som är kompakta med fler funktioner och likaså har tillförlitliga resultat och priserna varierar ifrån några hundralappar till dryga tusenlappen. Gällande teknologin är det alltså viktigast för dig att ta hänsyn till vilka funktioner du känner är nödvändiga för dig och vad du har råd med. Det går alltså att få tillförlitliga resultat oberoende av vilken teknologi maskinen är uppbyggd av.
 • Användarvänlighet: Hur lätt blodsockermätaren är att använda är också en viktig aspekt för en bra mätare. Har en avancerad mätare många funktioner, men svår att använda är den således inte lika användbar som en mätare som är lätt att använda. Användarvänligheten är ofta en avgörande egenskap för många speciellt äldre personer eller personer som helt enkelt varken har tid eller ork att lära sig ny teknik för att kunna mäta sitt blodsocker.
 • Tillförlitlighet: Hur tillförlitliga resultaten är kanske den viktigaste aspekten att ta hänsyn till när det kommer till en blodsockermätare. Det besparar både oro, tid och pengar med en blodsockermätare som ger tillförlitliga och exakta resultat. Är mätaren inte tillförlitlig är det stor chans att omdömet blir negativt och att personen som köpt mätaren inte lär vilja använda sig utav den, och kanske dessutom byta ut den mot en ny.
 • Snabbhet: Hur snabbt det går att mäta blodsockret är också viktigt för många. Det ska helst gå snabbt och lätt att utföra testet samt få fram resultatet på skärmen. Ju färre moment som är inblandade desto snabbare går det oftast vilket för många är väldigt positivt.

Så gjorde vi testet

Vi testade flera olika blodsockermätare. Och gjorde en grundlig undersökning över vilka funktioner och användningsområden en blodsockermätare har och vilka egenskaper som är önskvärda för en person som vill använda sig av en blodsockermätare. Vi kom fram till att följande aspekter är viktiga att ta hänsyn till för att hitta den bästa blodsockermätaren:

Kvalitet: Hur är den byggd? Vilket material är den gjord av? Hur hållbar är den?

Pris: Hur mycket kostar blodsockermätaren? Hur prisvärd är den?

Användarvänlighet: Är blodsockermätaren lätt att hantera? Är många moment involverade? Förstår man produkten lätt?

Teknologi: Hur avancerad är teknologin? Hur lätt är teknologin att hantera? Användningsområden: Vad kan man använda den till? Vilka funktioner har den? Hur bra fungerar den? Är funktionerna användbara och önskvärda?

Tillförlitlighet: Är resultaten exakta? Vilken teknik ligger bakom resultaten?

Kundomdömen: Vad tycker kunderna om produkten? Är de nöjda eller finns det många upprepade anmärkningar?

Därefter sammanställde vi alla punkterna till ett helhetsbetyg och kom på så vis fram till vilka blodsockermätare som faktiskt är de bästa i sin klass.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
3 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester