Bäst i test: Bästa blodtrycksmätaren 2022

Få koll på ditt blodtryck lätt och smidigt med hjälp av en egen blodtrycksmätare.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad oktober 2021

En blodtrycksmätare i hemmet har flera fördelar. Inte minst underlättar det mätningarna då man slipper åka in till ett sjukhus/vårdcentral kontinuerligt. Flera mätare har dessutom en uppkoppling vilket gör att de kan skicka över mätresultaten till din läkare via en app. Vi har granskat och jämfört majoriteten av marknadens blodtrycksmätare. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför Omron M3 Comfort valdes till den bästa blodtrycksmätaren i vårt test. 

Testvinnare - Bästa blodtrycksmätaren

 • Bäst i test blodtrycksmätare: Omron M3 Comfort
 • Bästa billiga blodtrycksmätaren: Beurer BM28
 • Bästa premium blodtrycksmätare: Omron M7 Intelli
 • Bästa blodtrycksmätaren för handleden: Beurer BC32
 • Bästa trådlösa blodtrycksmätaren: Withings BPM Connect
 1. 1. Bäst i test blodtrycksmätare: Omron M3 Comfort

  9,7/10
  Helautomatisk överarmsmätare från populära Omron som är lätt att använda
  Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm
  Bäst i test
  Manschett
  22-42 cm
  Funktioner
  Bra
  Historik
  60 mätningar
  Garanti
  3 år
  749 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Enkel att använda
  • Tydlig skärm
  • 4.6/5 betyg Pricerunner
  Nackdelar
  • Något långsam mätning

  Teknikleverantören Omron har med sin blodtrycksmätare Omron M3 Comfort producerat ett mycket användarvänligt, CE-märkt verktyg för människor att kontrollera sitt blodtryck hemma. Den gör mätningar med stor precision och låter användaren hålla logg på upp till 60 avläsningar, vilket skapar en värdefull historik vid eventuella läkarbesök.

  Omron M3 Comfort kommer med en mätare, batterier och en manschett som fästs med kardborreband. Manschetten når upp till 42cm och sitter mycket väl för att mätningen ska bli så exakt som möjligt. I förpackningen finns det en enkel användarmanual med bilder, men det står även tryckt på manschetten hur mätningen går till. När du trycker på startknappen fylls manschetten med luft och gör mätningen på ungefär en halv minut. Resultatet står klart och tydligt på displayen och förutom blodtrycket mäts även pulsen.

  Om du vill jämföra med tidigare mätningar så finns det en liten knapp bredvid startknappen som vid första trycket visar den senaste mätningen, vid det andra den näst sista och så vidare. Om dina värden ligger utanför det normala eller om din puls är oregelbunden kommer det också en varning.

  Försök alltid att göra mätningen vid ungefär samma tidpunkt på dagen, och undvik att anstränga dig fysiskt innan du tar ditt blodtryck. Sitt också helt still och tala inte när mätningen pågår. Skulle manschetten sitta för löst eller om du rör på dig så kommer ett varningsmeddelande.

  Omron M3 Comfort har 3 års garanti. Den får mycket bra recensioner för sina exakta mätningar och användarvänlighet. Manschetten är särskilt välgjord och lätt att sätta på. Många uppskattar att mätaren säger till om den inte sitter rätt. En annan sak som konsumenter uppskattat är varningarna vid exempelvis för höga värden eller om användaren rört på sig under mätningen, då det gör produkten pålitligare än andra som finns på marknaden. Omron M3 rekommenderas även av läkare.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga blodtrycksmätaren: Beurer BM28

  9,6/10
  Prispressad blodtrycksmätare som ändå inte tummar på vare sig noggrannheten på mätvärden eller funktioner
  Beurer Blodtrycksmätare BM 28
  Manschett
  22-42 cm
  Funktioner
  Medel
  Historik
  30 mätningar
  Garanti
  3 år
  499 kr
  Till Butik
  499 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ger mycket information
  • Minnesfunktion för data
  • 4.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  Nackdelar
  • Låter lite högre
  • Sker felmätningar ibland (man måste mäta om)

  Det tyska teknikbolaget Beurer har tillverkat olika elektroniska mätningsapparater för hälsan i över ett århundrade och har med sin blodtrycksmätare BM28 fått fram en produkt som både är enkel att använda och som ger exakta resultat. Mätaren är CE-märkt och fungerar med en endaste knapp, vilket uppskattas av många kunder.

  Med sin nätta design och praktiska förvaringsbox är det här en produkt som är lätt att ta med sig; på jobbet, till landstället, på semestern och så vidare. Den kan användas av fyra olika personer, med en minnesfunktion på upp till 30 mätningar vardera.

  Produkten kommer med en mätare, en manschett för armar mellan 22-36 cm, batterier och en lättläst instruktionsmanual. Efter att ha kopplat manschetten med mätaren via en tub sätts den på överarmen och sedan trycker du på knappen. Mätningen är klar på strax över en halv minut och förutom informationen om ditt blodtrycks systoliska och diastoliska värden får du också en pulsmätning. Dina värden läses av med hjälp av en lättolkad färgskala där du kan upptäcka eventuella oregelbundenheter eller för höga/låga resultat. Mätaren kan räkna ut ett medelsnittsvärde för veckan och om du av någon anledning vill avbryta mätningen är det bara att trycka på knappen, så stoppas den med en gång. Den första gången som du använder BM28 kommer du att få ställa in datum och tid så att upp till 30 mätningar kan lagras. Detta görs mycket enkelt med den enda knappen.

  Beurer Blodtrycksmätare BM28 är omtyckt då den är både enkel att använda och lätt att ta med sig. Den har också en garanti på 3 år. Vissa användare önskar dock att manschetten hade en större räckvidd. Manschetten kan tyvärr bli lite för tight under mätningen, men resultaten är i övrigt pålitliga och lättlästa tack vare den stora bakgrundsbelysta skärmen. Sammantaget en mycket bra och prisvärd produkt.

  Läs mer
 3. 3. Bästa premium blodtrycksmätare: Omron M7 Intelli

  9,4/10
  Ett premiumalternativ som kan lagra stora mängder data och ger exakta mätningar
  Omron M7 Intelli IT AFIB Blodtrycksmätare
  Manschett
  22-42 cm
  Funktioner
  Bra
  Historik
  100 mätningar
  Garanti
  3 år
  1145 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Upptäcker förmaksflimmer
  • Anpassad för gravida och diabetiker
  • Flertalet unika funktioner
  Nackdelar
  • För vissa hushåll fungerar den billigare Omron M3 minst lika bra

  Det japanska elektronikföretaget OMRON specialiserar sig sedan 1930-talet på att tillverka apparater för att mäta hälsan, exempelvis termometrar och nebulisatorer. Företaget ligger på värdens topp 100 lista för sin medicinska utrustning och med sin blodtrycksmätare M7 Intelli IT har de fått fram en högteknologisk produkt för både kliniskt användande och enkelt hemmabruk.

  Förutom att ge exakta resultat kan den här mätaren också kopplas till mobilen via en app som sedan kan kombineras med andra hälsoappar. Med det får du med dig din medicinska historik i fickan, vilket kan bidra med ovärdelig information om du behöver söka hälsovård eller i allmänhet vill ha bra koll på dina värden genom att kunna jämföra dina resultat.

  OMRON M7 Intelli IT kommer med en mätare, en manschett för storlekarna 22 - 42cm, instruktionsmanual och batterier. Innan du använder mätaren behöver du ladda ner appen som fungerar både med Apple och Android operativsystem. Två olika personer kan använda mätaren med hjälp av en enkel spak med en Person 1 och en Person 2 bild, och den lagrar upp till 100 mätningar för var och en. Mätningen görs på traditionellt sätt genom att man sätter den specialdesignade manschetten på plats och trycker på startknappen. Se alltid till att inte motionera, röka eller äta i minst en haltimme innan mätningen och var stilla när när apparaten är igång.

  Det som får denna mätare att stå ut i mängden är dess hypermoderna teknologi och exakta mätningar, vilket gör att den används av både läkare och privatpersoner. Faktumet att den ger morgon- och kvällsresultat, kan komma ihåg 100 mätningar och att den är enkel att använda gör den mycket uppskattad. Viss kritik har riktats åt batteriernas livslängd, samtidigt som många uppskattar att man faktiskt får med sig batterier i förpackningen, vilket ofta inte är fallet. En smart och användarvänlig produkt som kan användas av alla för en bättre hälsa.

  Läs mer
 4. 4. Bästa blodtrycksmätaren för handleden: Beurer BC32

  9,3/10
  Helautomatisk blodtrycksmätare för handleden med tydlig display och inbyggd pulsmätare
  Beurer Blodtrycksmätare BC32
  Manschett
  14 - 20 cm
  Funktioner
  Dålig
  Historik
  60 mätningar
  Garanti
  Nej
  395 kr
  Till Butik
  395 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Prisvärt alternativ
  • Stor skärm
  • Upptäcker arytmi
  Nackdelar
  • Svårt att få till mätningen rätt
  • Sämre precision

  En av de smidigaste blodtrycksmätarna på marknaden idag är modellen BC32 från den tyska teknologitillverkaren Beurer. Mätaren är CE-godkänd och sätts på armvristen. Förutom blodtrycket ger den också en pulsmätning. Tack vare att den är liten och behändig kan den följa med överallt, och den kommer dessutom med en förvaringsbox.

  Till skillnad från den vanliga manschetten sätts BC32 på istället handleden, vilket gör att den är mindre och smidigare. Mätaren sätts på så att LCD-skärmen täcker vristens insida, och på mindre än en minut läser den av det systoliska och diastoliska blodtrycket samt pulsen. Skulle pulsen vara oregelbunden, om blodtrycket är för högt eller lågt så varnar mätaren för det med en gång. Passformen för den här modellen är för ett omfång på mellan 13.5 cm och 19.5 cm, och allt sköts mycket enkelt genom att man tycker på en knapp. På skärmen finns också en klocka, och mätaren har en minneskapacitet för 100 olika tillfällen.

  Medan denna vrist-mätare inte alltid har lika exakta resultat som den klassiska överarms-mätaren så är den utomordentligt bra för människor som vill kontrollera sin puls och sitt tryck mer regelbundet, kanske till och med flera gånger om dagen. Det gör den perfekt för personer som tränar mycket och vill se hur de fysiska aktiviteterna påverkar blodtrycket. Då den är särskilt populär bland joggare och friluftsmänniskor har den gjorts vattentät mot regn och rusk.

  Vidare passar Beurer BC32 individer som behöver hålla utkik efter arytmier liksom människor som vill hålla bra koll på sin allmänna hälsa. Mätaren är med andra ord inte riktigt lika pålitlig som de större varianterna men fungerar mycket bra som en indikator. Skärmen är stor och tydlig för den här typen av mätare, men såklart mindre än på större apparater.

  Läs mer
 5. 5. Bästa trådlösa blodtrycksmätaren: Withings BPM Connect

  9,1/10
  Professionell blodtrycksmätare med flertalet funktioner och uppkoppling mot din smartphone
  Withings BPM Connect
  Manschett
  22 - 42 cm
  Funktioner
  Medel
  Historik
  Obegränsad
  Garanti
  1 år
  999 kr
  Till Butik
  999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Lång batteritid
  • Synka med WiFi och Bluetooth
  • Lättanvänd
  Nackdelar
  • Måste koppla ihop med mobilen för att mäta

  Den snyggt designade blodtrycksmätaren Withings BPM Connect mäter med en endaste knapp, på ett professionellt och medicinskt sätt, din hjärtfrekvens och ditt blodtryck. För att se resultatet laddar du ner en gratisapp som heter Health mate på mobilen. Denna ger dig ett utförligt och exakt resultat av ditt blodtryck. Utan svårigheter kommer du att se färgskalan för lågt, medel och högt blodtryck samt var du hamnar.

  Du kan använda Withings BPM Connect där hemma eller var du än är, och den smidiga manschetten gör det enkelt att packa med sig den. Blodtrycksmätaren bör placeras runt den övre delen av din arm. Produkten har en LED-skärm samt en batteritid på 6 månader och du kan när du vill ladda upp batteriet. Du kan även synkronisera produkten via WiFi eller Bluetooth. Withings BPM Connect kommer att fungera för de som äger iOS 10 eller högre samt Android 6.0+.

  En del som köpt denna produkten har upplevt att den inte mätt korrekta värden. Majoriteten anser å andra sidan att Withings BPM Connect mätt deras blodtryck på ett felfritt sätt och tycker att produkten känts mycket kvalitativ. Det vi gillade mest med produkten var hur lätt det var att ta den med sig samt att resultaten i vårt test verkade vara exakta. Withings BPM Connect har en garanti på 1 år.

  Läs mer

Blodtrycksmätare köpguide

Det absolut viktigaste när det kommer till blodtrycksmätare är såklart hur noggrann den är. Men det finns även en hel del andra egenskaper man bör ta i beaktning, så som andra funktioner, komfort, storlek och om den är lätt att använda.

Nedan följer en genomgång av de egenskaper som är viktigast att ta hänsyn till för att göra ett bra köp.

 • precisionPrecision

  Precision är helt avgörande när man köper blodtrycksmätare, men precisionen beror inte enbart på hur bra själva mätningen är. Man måste se till att manschetten passar armarna och att den sitter som den ska. För att få så bra mätningar som möjligt ska man även mäta på samma tid varje dag, se till att sitta still och ta det lugnt en tid innan mätningen, samt att inte vara påverkad av exempelvis nikotin eller koffein.
 • funktioner

  Funktioner

  De enklaste maskinerna mäter endast blodtrycket. Mer avancerade maskiner lagrar även tidigare läsningar så du kan jämföra dina resultat, se hur blodtrycket förändras över tid och även få ett medelvärde. Det finns också apparater som upptäcker andra problem såsom hjärtrytmrubbningar och förmaksflimmer. 
 • linjal

  Storlek

  Om du endast kommer att mäta blodtrycket när du är hemma spelar kanske inte storleken så stor roll. Men om du vill ta med dig mätaren så är det såklart bättre att hitta en liten smidig apparat, som inte väger så mycket och har en bra batteritid.
 • blodtrycksmätare

  Lätt att använda

  Många som har problem med blodtrycket är äldre och kanske inte lika teknikkunniga som yngre. Därför är det viktigt att den är lätt att använda, har en stor och tydlig display som är lätt att läsa av, samt att knapparna är stora och lätta att trycka på.
 • blodtrycksmanschett

  Komfort

  För att mätningen inte ska upplevas som besvärlig och obehaglig får inte manschetten klämma åt för mycket och skava. Den måste även vara i rätt storlek och sitta fast bra. Hur lång tid varje mätning tar spelar ju också roll.
 • prislapp

  Priset

  En annan viktig faktor är såklart priset. Här får du utgå från vilken budget du har och vilka funktioner du tycker är viktiga.

Så gjorde vi testet

Det finns idag en mängd olika blodtrycksmätare på marknaden, alltifrån billigt "skräp" till professionella apparater. Men hur vet man vilka som är bra eller inte? Generellt kan man säga att alla mätare med manschett har med betydligt bättre precision än handledsmätare.

För att avgöra vilken blodtrycksmätare som är bäst beställde vi hem tjugo olika produkter för både arm- och handledsmätning. Därefter grupperades de in i några olika kategorier för att göra ditt val enklare. Sedan testades varje mätare noggrant och betygsattes efter följande kriterier:

 • Precision: Hur exakt mäts blodtrycket? Hur stor är felmarginalen? Hur ofta sker felmätningar och att du då behöver mäta flera gånger?
 • Tid: Hur lång tid tar det att göra en mätning? Går det snabbt och enkelt att sätta på sig manschetten? 
 • Komfort: Är det behagligt att använda den eller gör det ont eller skaver någonstans?
 • Användarvänlighet: Är den lätt att använda? Är det enkelt att byta mellan användare och att se sin historik?
 • Skärm: Är displayen stor och tydlig så att man enkelt kan se resultatet? 
 • Funktionalitet: Mäter den bara blodtrycket? Finns det extra funktioner som pulsmätning eller varningar för hjärtfel?
 • Batteri: Hur många mätningar kan man göra innan batteriet tar slut? Hur lång tid tar det att ladda apparaten?
 • Pris: Hur mycket kostar den? Känns priset rimligt jämfört med de andra produkterna du testat? Hade du kunnat tänka dig att själv köpa produkten?

Frågor och svar om blodtrycksmätare

Vilka fördelar finns det med att ha en blodtrycksmätare hemma?

Bland de många fördelarna med att ha en egen mätare hemma är att man kan ta det hela i sin egen takt – vid ett läkarbesök blir många ofta nervösa, vilket kan påverka resultatet vid mätningen. Det här vet självfallet sjukvårdspersonal om och tar med det i beräkningen, men det är ändå mer avkopplat att göra regelbundna mätningar hemma i lugn och ro.

När ska man använda blodtrycksmätaren?

Eftersom det finns oerhört många faktorer som kan påverka resultaten av en blodtrycksmätning så bör man inte göra den precis efter att man varit ute o sprungit eller rökt. Allra bäst är att ta det lugnt en stund innan, helst under en halvtimme eller timme, och att inte konsumera någon form av stimulantia, till exempel kaffe, alkohol, läsk eller nikotin. Även ditt sinnestillstånd kan påverka resultaten, exempelvis om du är mycket trött eller stressad. Det vanligaste sättet att mäta på är i sittande ställning med armen lutandes mot ett bord eller ett armstöd, men man kan också göra det liggandes ner.

Vad gör jag om blodtrycksmätaren visar onormala värden?

Om du får ett resultat som avviker från vad som anses vara normalt så är det först och främst viktigt att inte drabbas av panik. Med allra största sannolikhet så har du gått omkring med de här värdena en längre tid men det är först nu som du fått dem svart på vitt. Fram tills för fem minuter sedan så fungerade du förmodligen normalt och det finns hundra anledningar till att du fått de siffror du fått.

Blodtrycket är dock inget att leka med så om dina värden är för låga eller för höga så bör du besöka din vårdcentral där de kan göra egna mätningar och se vad som kan vara problemet. Är du gravid med 140/90 eller om du fått värden på 230/130 så bör du vända dig till närmaste jourcentral omgående.

Hur använder man en blodtrycksmätare?

De blodtrycksmätare som primärt rekommenderas är överarmsmätarna. Dessa fungerar genom att man sätter en mätare i form av ett brett band tätt runt överarmen som sedan automatiskt kommer att "spännas åt" till rätt tryck för att kunna läsa av dina blodtrycksvärden. De flesta mätare klarar av denna uppgift inom en 1-2 minuter. Mätvärdesresultaten visas sedan på displayen. Mätaren visar sedan upp över- och undertrycket som skrivs ut som NNN/NNN. Den första siffran, övertrycket, är högre än undertrycket. Ska man läsa upp sitt blodtryck så säger man NNN över NNN, exempelvis 130/90: hundratrettio över nittio.

För att göra en korrekt mätning har 1177 sammanställt några saker man bör tänka på.

Hur vet jag om värdet blodtrycksmätaren visar är normalt?

När det kommer till om blodtrycket är farligt högt eller inte är det övre trycket det viktigaste. Enligt WHO är ett normalt blodtryck under 140/90. Dock gäller det inte bara en mätning utan ditt medelvärde över flera mätningar behöver vara utanför det normala. Är ditt medelvärde högre än så bör du kontakta en vårdcentral.

Nedan följer några exempel på olika mätvärden och om de är normala, för höga eller låga. 

Mätvärde Barn Vuxen
150/100 För högt För högt
130/78 För högt Normalt
105/65 Normalt Normalt
80/55 För lågt För lågt

Vad kan man göra för att minska blodtrycket?

Det finns många anledningar till att en människas blodtryck är högt eller lågt och medan ärftlighet inte är något man kan rå för, så finns det ändå en hel del som man kan göra för att få bättre värden. Här följer några orsaker till ett bra eller dåligt blodtryck.

 • Livsstil: Genom att dra ner på alkohol eller nikotinkonsumtion kan du minska blodtrycket avsevärt.
 • Stress, oro och ångest: Stress och ångest är inte alls bra för blodtrycket. Du kan få hjälp hos 1177 för att hantera stress.
 • Kosten: Grönsaker, frukt, baljväxter, fet fisk och magert kött sänker blodtrycket. Blodtrycksförhöjande kost är till exempel omättade fetter, feta charkuterivaror, salt och koffein. 
 • Sjukdomar: Diabetes eller njursjukdomar är nära kopplade till högt blodtryck. Även sömnen spelar en viktig roll då det visat sig att personer som lider av sömnapné ofta har högt blodtryck.
 • Träning: Träning är ett av de bästa sätten att förbättra blodtrycket. Ju starkare ett hjärta blir desto mer sällan behöver det slå för att få runt blodet, och med det sänks trycket
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
93 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester