Bäst i test: Bästa blodtrycksmätaren 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

En blodtrycksmätare i hemmet har flera fördelar. Inte minst underlättar det mätningarna då man slipper åka in till ett sjukhus/vårdcentral kontinuerligt. Flera mätare har dessutom en uppkoppling vilket gör att de kan skicka över mätresultaten till din läkare via en app. Vi har granskat och jämfört majoriteten av marknadens blodtrycksmätare. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm valdes till den bästa blodtrycksmätaren i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa blodtrycksmätaren

Det absolut viktigaste när det kommer till blodtrycksmätare är såklart hur noggrann den är. Men det finns även en hel del andra egenskaper man bör ta i beaktning, så som andra funktioner, komfort, storlek och om den är lätt att använda.

Nedan följer en genomgång av varje kategori:

 • precisionPrecision

  Precision är helt avgörande när man köper blodtrycksmätare, men precisionen beror inte enbart på hur bra själva blodtrycksmätaren är. Man måste se till att manschetten passar till sina armar och att den sitter som den ska. För att få så bra mätningar som möjligt ska man även mäta på samma tid varje dag, se till att sitta still och ta det lugnt en tid innan mätningen, samt att inte vara påverkad av exempelvis nikotin eller koffein.
 • funktioner

  Funktioner

  De enklaste maskinerna mäter endast blodtrycket. Mer avancerade maskiner lagrar även tidigare läsningar så du kan jämföra dina resultat, se hur blodtrycket förändras över tid och även få ett medelvärde. Det finns också apparater som upptäcker andra problem än bara onormalt blodtryck såsom hjärtrytmrubbningar och förmaksflimmer. 
 • linjal

  Storlek

  Om du endast kommer att mäta blodtrycket när du är hemma spelar kanske inte storleken så stor roll. Men om du vill ta med dig mätaren så är det såklart bättre att hitta en liten smidig blodtrycksmätare, som inte väger så mycket och även har en bra batteritid.
 • blodtrycksmätare

  Lätt att använda

  Många som har problem med blodtrycket är äldre och kanske inte lika teknikkunniga som yngre. Därför är det viktigt att blodtrycksmätaren är lätt att använda, har en stor och tydlig display som är lätt att läsa av, samt att knapparna är stora och lätta att trycka på.
 • blodtrycksmanschett

  Komfort

  För att mätningen inte ska upplevas som besvärlig och obehaglig får inte manschetten klämma åt för mycket och skava. Den måste även vara i rätt storlek och sitta fast bra. Hur lång tid varje mätning tar spelar ju också roll.
 • prislapp

  Priset

  En annan viktig faktor är såklart priset på blodtrycksmätaren. Här får du utgå från vilken budget du har och vilka funktioner du tycker är viktiga.
Läs mer Minimera

 

Testvinnare - Blodtrycksmätare

 • Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm - Bäst i test blodtrycksmätare
 • Beurer Blodtrycksmätare BM45 - Bästa billiga blodtrycksmätaren
 • Beurer Blodtrycksmätare BC32 - Bästa blodtrycksmätaren för handleden
 • Withings BPM Connect - Bästa trådlösa blodtrycksmätaren

Så testade vi blodtrycksmätarna

Det finns idag en mängd olika blodtrycksmätare på marknaden, alltifrån billigt "skräp" till professionella apparater. Men hur vet man vilka som är bra eller inte? Generellt kan man säga att alla blodtrycksmätare med manschett mäter med betydligt bättre precision än handledsmätare. Vi har här nedan gått igenom 12 populära blodtrycksmätare och det vi kollat närmast på är:

 • Precision: Hur exakt mäts blodtrycket? Hur ofta sker felmätningar och att du då behöver mäta flera gånger? 
 • Funktionalitet: Finns det fler funktioner än endast blodtrycksmätning som t.ex. pulsmätning? Går det att spara tidigare mätningar att jämföra sitt resultat med?
 • Prisvärd: Vad kostar blodtrycksmätaren i förhållande till kvalitén?

De bästa blodtrycksmätarna 2021

Vi har testat många blodtrycksmätare. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive blodtrycksmätare samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla blodtrycksmätare som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm - Bäst i test blodtrycksmätare

  9,7/10
  Omron Blodtrycksmätare M3 Comfort Överarm
  Bäst i test
  Manschett
  22-42 cm
  Funktioner
  Bra
  Historik
  60 mätningar
  Garanti
  3 år
  Till Butik
  674 kr
  Fördelar
  • Enkel att använda
  • Tydlig skärm
  • 4.6/5 betyg Pricerunner
  Nackdelar
  • Något långsam mätning

  Teknikleverantören Omron har med sin blodtrycksmätare Omron M3 Comfort producerat ett mycket användarvänligt, CE-märkt verktyg för människor att kontrollera sitt blodtryck hemma. Den gör mätningar med stor precision och låter användaren hålla logg på upp till 60 avläsningar, vilket skapar en värdefull historik vid eventuella läkarbesök.

  Omron M3 Comfort kommer med en mätare, batterier och en manschett som fästs med kardborreband. Manschetten når upp till 42cm och sitter mycket väl för att mätningen ska bli så exakt som möjligt. I förpackningen finns det en enkel användarmanual med bilder, men det står även tryckt på manschetten hur mätningen går till. När du trycker på startknappen fylls manschetten med luft och gör mätningen på ungefär en halv minut. Resultatet står klart och tydligt på displayen och förutom blodtrycket mäts även pulsen.

  Om du vill jämföra med tidigare mätningar så finns det en liten knapp bredvid startknappen som vid första trycket visar den senaste mätningen, vid det andra den näst sista och så vidare. Om dina värden ligger utanför det normala eller om din puls är oregelbunden kommer det också en varning.

  Försök alltid att göra mätningen vid ungefär samma tidpunkt på dagen, och undvik att anstränga dig fysiskt innan du tar ditt blodtryck. Sitt också helt still och tala inte när mätningen pågår. Skulle manschetten sitta för löst eller om du rör på dig så kommer ett varningsmeddelande.

  Omron M3 Comfort har 3 års garanti. Den får mycket bra recensioner för sina exakta mätningar och användarvänlighet. Manschetten är särskilt välgjord och lätt att sätta på. Många uppskattar att mätaren säger till om den inte sitter rätt. En annan sak som konsumenter uppskattat är varningarna vid exempelvis för höga värden eller om användaren rört på sig under mätningen, då det gör produkten pålitligare än andra som finns på marknaden. Omron M3 rekommenderas även av läkare.

  Läs mer
 2. 2. Beurer Blodtrycksmätare BM45 - Bästa billiga blodtrycksmätaren

  9,6/10
  Beurer Blodtrycksmätare BM45
  Manschett
  22-36 cm
  Funktioner
  Medel
  Historik
  60 mätningar
  Garanti
  3 år
  Till Butik
  499 kr
  Fördelar
  • Ger mycket information
  • Minnesfunktion för data
  • 4.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  Nackdelar
  • Låter lite högre
  • Sker felmätningar ibland (man måste mäta om)

  Det tyska teknikbolaget Beurer har tillverkat olika elektroniska mätningsapparater för hälsan i över ett århundrade och har med sin blodtrycksmätare BM45 fått fram en produkt som både är enkel att använda och som ger exakta resultat. Mätaren är CE-märkt och fungerar med en endaste knapp, vilket uppskattas av många kunder.

  Med sin nätta design och praktiska förvaringsbox är det här en blodtrycksmätare som är lätt att ta med sig; på jobbet, till landstället, på semestern och så vidare. Den kan användas av två olika personer, med en minnesfunktion på upp till 60 mätningar vardera.

  Produkten kommer med en mätare, en manschett för armar mellan 22-36 cm, batterier och en lättläst instruktionsmanual. Efter att ha kopplat manschetten med mätaren via en tub sätts den på överarmen och sedan trycker du på knappen. Mätningen är klar på strax över en halv minut och förutom informationen om ditt blodtrycks systoliska och diastoliska värden får du också en pulsmätning. Dina värden läses av med hjälp av en lättolkad färgskala där du kan upptäcka eventuella oregelbundenheter eller för höga/låga resultat. Mätaren kan räkna ut ett medelsnittsvärde för veckan och om du av någon anledning vill avbryta mätningen är det bara att trycka på knappen, så stoppas den med en gång. Den första gången som du använder BM45 kommer du att få ställa in datum och tid så att upp till 60 mätningar kan lagras. Detta görs mycket enkelt med den enda knappen.

  Beurer Blodtrycksmätare BM45 är omtyckt då den är både enkel att använda och lätt att ta med sig. Den här blodtrycksmätaren har en garanti på 3 år. Vissa användare önskar att manschetten hade en större räckvidd. De känner att manschetten kan bli lite för tight under mätningen, men resultaten är i övrigt pålitliga och lättlästa tack vare den stora bakgrundsbelysta skärmen. En mycket bra produkt för att hålla koll på blodtryck och puls.

  Läs mer
 3. 3. Beurer Blodtrycksmätare BC32 - Bästa blodtrycksmätaren för handleden

  9,3/10
  Beurer Blodtrycksmätare BC32
  Manschett
  14 - 20 cm
  Funktioner
  Dålig
  Historik
  60 mätningar
  Garanti
  Nej
  Till Butik
  395 kr
  Fördelar
  • Prisvärt alternativ
  • Stor skärm
  • Upptäcker arytmi
  Nackdelar
  • Svårt att få till mätningen rätt
  • Sämre precision

  En av de smidigaste blodtrycksmätarna på marknaden idag är modellen BC32 från den tyska teknologitillverkaren Beurer. Mätaren är CE-godkänd och sätts på armvristen. Förutom blodtrycket ger den också en pulsmätning. Tack vare att den är liten och behändig kan den följa med överallt, och den kommer dessutom med en förvaringsbox.

  Till skillnad från vanliga blodtrycksmätare sätts BC32 på handleden, vilket gör att den är smidigare än de som ska sitta på överarmen. Mätaren sätts på så att LCD-skärmen täcker vristens insida, och på mindre än en minut läser den av det systoliska och diastoliska blodtrycket samt pulsen. Skulle pulsen vara oregelbunden, om blodtrycket är för högt eller lågt så varnar mätaren för det med en gång. Passformen för den här modellen är för ett omfång på mellan 13.5 cm och 19.5 cm, och allt sköts mycket enkelt genom att man tycker på en knapp. På skärmen finns också en klocka, och mätaren har en minneskapacitet för 100 olika tillfällen.

  Medan denna vrist-mätare inte alltid har lika exakta resultat som den klassiska överarms-mätaren så är den utomordentligt bra för människor som vill kontrollera sin puls och sitt tryck mer regelbundet, kanske till och med flera gånger om dagen. Det gör den perfekt för personer som tränar mycket och vill se hur de fysiska aktiviteterna påverkar blodtrycket. Då den är särskilt populär bland joggare och friluftsmänniskor har den gjorts vattentät mot regn och rusk.

  Vidare passar Beurer Blodtrycksmätare BC32 individer som behöver hålla utkik efter arytmier liksom människor som vill hålla bra koll på sin allmänna hälsa. Mätaren är med andra ord inte riktigt lika pålitlig som de större varianterna men fungerar mycket bra som en indikator. Skärmen är stor och tydlig för den här typen av mätare, men siffrorna som visas är mindre än vanliga blodtrycksmätare av förklarliga skäl.

  Läs mer
 4. 4. Withings BPM Connect - Bästa trådlösa blodtrycksmätaren

  9,1/10
  Withings BPM Connect
  Manschett
  22 - 42 cm
  Funktioner
  Medel
  Historik
  -
  Garanti
  1 år
  Till Butik
  999 kr
  Fördelar
  • Lång batteritid
  • Synka med WiFi och Bluetooth
  • Lättanvänd
  Nackdelar
  • Måste koppla ihop med mobilen för att mäta

  Den snyggt designade blodtrycksmätaren Withings BPM Connect mäter med en endaste knapp, på ett professionellt och medicinskt sätt, din hjärtfrekvens och ditt blodtryck. I samband med denna blodtrycksmätare laddar du ner en gratisapp som heter Health mate på mobilen. Denna ger dig ett utförligt och exakt resultat av hur högt blodtryck du har. Utan svårigheter kommer du att se färgskalan för lågt, medel och högt blodtryck samt var du hamnar.

  Du kan använda Withings BPM Connect där hemma eller var du än är, och den smidiga manschetten gör det enkelt att packa med sig den. Blodtrycksmätaren bör placeras runt den övre delen av din arm. Produkten har en LED-skärm samt en batteritid på 6 månader och du kan när du vill ladda upp batteriet. Du kan även synkronisera produkten via WiFi eller Bluetooth. Withings BPM Connect kommer att fungera för de som äger iOS 10 eller högre samt Android 6.0+.

  En del som köpt denna blodtrycksmätare har upplevt att den inte mätt korrekta värden. Majoriteten anser å andra sidan att Withings BPM Connect mätt deras blodtryck på ett felfritt sätt och tycker att produkten känts mycket kvalitativ. Det vi gillade mest med produkten var hur lätt det var att ta den med sig samt att vi ansåg att resultaten verkade vara exakta. Withings BPM Connect har en garanti på 1 år.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Såhär använder man en blodtrycksmätare

De blodtrycksmätare som primärt rekommenderas är överarmsmätarna. Dessa fungerar genom att man sätter en mätare i form av ett brett band tätt runt överarmen som sedan automatiskt kommer att "spännas åt" till rätt tryck för att kunna läsa av dina blodtrycksvärden. De flesta mätare klarar av denna uppgift inom en 1-2 minuter. Mätvärdesresultaten visas sedan på displayen på blodtrycksmätaren. Mätaren visar sedan upp över- och undertrycket som skrivs ut som NNN/NNN. Den första siffran, övertrycket, är högre än undertrycket. Ska man läsa upp sitt blodtryck så säger man NNN över NNN, exempelvis 130/90: hundratrettio över nittio.

En bra blodtrycksmätare kan även mäta puls

En bra blodtrycksmätare brukar också kunna mäta din puls och precis som med blodtrycket så har man här ett viloläge och ett maxpulsläge, beroende på vilka aktiviteter man sysslar med. Över lag så kan man säga att en låg puls i viloläge är ett tecken på god hjärthälsa, medan en hög kan bero på allt från en underliggande sjukdom till stress och oro. 

Spara dina värden på din blodtrycksmätare

Många mätare kommer ihåg dina värden och det är en värdefull funktion då du dels vill kunna jämföra med tidigare mätningar, dels se hur ditt blodtryck påverkas av olika faktorer som mentalt tillstånd, medicinering och aktiviteter. Om du ordinerats blodtrycksmedicin så är det till stor hjälp för din läkare att kunna se hur väl den fungerar, och om du mår dåligt kan en mätning visa om det kan ha något att göra med ditt tryck. Precis som att det är bra att hålla koll på sin kroppsvikt med regelbundna vägningar så är det smart att göra det samma med sitt blodtryck – även om man känner sig helt frisk. 

Hur vet jag om värdet blodtrycksmätaren visar är normalt?

Nedan följer några exempel på olika mätvärden och om de är normala, för höga eller låga. 

Mätvärde Barn Vuxen
150/100 För högt För högt
130/78 För högt Normalt
105/65 Normalt Normalt
80/55 För lågt För lågt

 

Om blodtrycksmätaren visar onormalt blodtryck

Det finns många anledningar till att en människas blodtryck är högt eller lågt och medan ärftlighet inte är något man kan rå för, så finns det ändå en hel del som man kan göra för att få bättre värden. Här följer några orsaker till ett bra eller dåligt blodtryck.

 • barn med papersflygplan

  Din generella livsstil påverkar ditt blodtryck. Att våga släppa greppet och koppla av ibland brukar ha en positiv effekt.

  Livsstil: En av de ”bästa” faktorerna då de är något som man själv kan påverka. Idag vet man att till exempel rökning och alkoholkonsumtion leder till ett förhöjt blodtryck och vid mätningar märks det direkt om en människa har konsumerat endera. Lösningen är att sluta eller åtminstone dra ner rejält på sitt intag. Lättare sagt än gjort, protesterar säkert många, men egentligen är det ett personligt val om man vill vara frisk eller inte i det här fallet.
 • Stress, oro och ångest: Hur man mår mentalt kan också påverka blodtrycket och saker som stress och ångest kan i det långa loppet leda till för höga värden. Har du någon gång känt rädsla eller nervositet så hur du säkert själv känt hjärtat banka extra hårt, vilket alltså ökar trycket i ådrorna. Meditation, yoga och lugnande musik är alla sköna sätt att sänka trycket på men också lugnare hobbys som att till exempel lägga pussel eller sticka.
 • Kosten: Kosten spelar roll på blodtrycket och det finns livsmedel som antingen höjer eller sänker trycket. Nyttig mat är saker som grönsaker, frukt, baljväxter, fet fisk och magert kött medan blodtrycksförhöjande kost är omättade fetter, feta charkuterivaror som salami och korv, salt och koffein. Det finns också rön om att lakrits höjer blodtrycket.
 • Sjukdomar: Har du problem med hälsan så är det inte heller ovanligt att blodtrycket kan komma att stiga eller sjunka därefter, och när det kommet till högt tryck så är det särskilt vanligt bland diabetiker eller personer som lider av njursjukdom. Under senare år så har alltmer uppmärksamhet även ägnats åt sömnens inverkan, då personer som lider av så kallad apnea, där man slutar andas under flera korta stunder under natten, ofta får ett förhöjt tryck.
 • Träning: Träning anses som bekant vara en av de främsta vägarna till både fysisk och mental hälsa och självfallet påverkar den blodtrycket. Om en person lider av högt blodtryck kan det låta ologiskt att träna och vara fysiskt aktiv då det leder till att hjärtat får jobba mer, men faktum är att ju starkare ett hjärta blir desto mer sällan behöver det slå för att få runt blodet, och med det sänks trycket.

Frågor och svar om blodtrycksmätare

Vilka fördelar finns det med att ha en blodtrycksmätare hemma?

Bland de många fördelarna med att ha en egen mätare hemma är att man kan ta det hela i sin egen takt – vid ett läkarbesök blir många ofta nervösa, vilket kan påverka resultatet vid mätningen. Det här vet självfallet sjukvårdspersonal om och tar med det i beräkningen, men det är ändå mer avkopplat att göra regelbundna mätningar hemma i lugn och ro.

När ska man använda blodtrycksmätaren?

Eftersom det finns oerhört många faktorer som kan påverka resultaten av en blodtrycksmätning så bör man inte göra den precis efter att man varit ute o sprungit eller rökt. Allra bäst är att ta det lugnt en stund innan, helst under en halvtimme eller timme, och att inte konsumera någon form av stimulantia, till exempel kaffe, alkohol, läsk eller nikotin. Även ditt sinnestillstånd kan påverka resultaten, exempelvis om du är mycket trött eller stressad. Det vanligaste sättet att mäta på är i sittande ställning med armen lutandes mot ett bord eller ett armstöd, men man kan också göra det liggandes ner.

Vad är normala blodtrycksvärden?

Hos en genomsnittlig vuxen människa så brukar det normala blodtrycket enligt Vårdguiden ligga på under 135/80 om man mäter det hemma. För små barn gäller värdet runt 105/65 medan en tonåring bör ligga på cirka 115/75. Det här är ungefärliga riktmärken och saker som graviditet, vissa mediciner och ärftlighet kan påverka vad som anses vara normalt eller inte. Att mäta sitt eget tryck hemma bör betraktas som en indikator och om värdena verkar vara för låga eller för höga börs en mätning göras av utbildad sjukvårdspersonal.

Är ett lågt blodtryck bättre än ett högt?

Även om det ideala för en människa är att ha normala värden så är det över lag bättre att ha för lågt än för högt blodtryck. Har man mycket högt blodtryck så ökar det risken för stroke och problem med hjärta och ådror, men det är också ett allvarligt symptom på underliggande hälsoproblem, till exempel diabetes, för höga kolesterolhalter eller trånga blodådror. Om man får ett alldeles för lågt blodtryck kan det däremot också få allvarliga konsekvenser, bland annat svimningsanfall och så dålig blodcirkulation att hjärnan och de inre organen inte får tillräckligt med syre.

Vad ska jag göra om min blodtrycksmätare visar onormala värden?

Om du får ett resultat som avviker från vad som anses vara normalt så är det först och främst viktigt att inte drabbas av panik. Med allra största sannolikhet så har du gått omkring med de här värdena en längre tid men det är först nu som du fått dem svart på vitt. Fram tills för fem minuter sedan så fungerade du förmodligen normalt och det finns hundra anledningar till att du fått de siffror du fått.

Blodtrycket är dock inget att leka med så om dina värden är för låga eller för höga så bör du besöka din vårdcentral där de kan göra egna mätningar och se vad som kan vara problemet. Är du gravid med 140/90 eller om du fått värden på 230/130 så bör du vända dig till närmaste jourcentral omgående.

Vad är blodtryck?

Enkelt förklarat så är blodtrycket det tryck som uppstår i ådrorna när hjärtat pumpar runt blodet i kroppen. Man kan jämföra det med att vattna blommor i trädgården. Tänk dig att du håller i en slapp trädgårdsslang och sedan vrider igång vattenflödet. Om du bara öppnar kranen lite grann så blir slangen förvisso något stelare men du kan fortfarande svänga den fram och tillbaka. Vräker du på för fullt blir den dock helt stel som en pinne och om du släpper taget kommer den maniskt att hoppa runt åt alla håll. Det framrusande vattnet påverkar med andra ord slangens mjukhet och rörelse, och det är precis så det fungerar med blodet i ådrorna. Det är det som kallas för blodtryck.

Skillnaden mellan vattenslangen och dina ådror är att medan vattenflödet är konstant så är blodflödet pulserande då hjärtat pumpar fram det slag för slag. Det här innebär att det finns ett övre och ett nedre värde, där det övre är trycket som uppstår vid själva ”pumpet” medan det lägre är trycket alldeles innan nästa slag. Om du har en trädgårdsslang i handen så skulle du kunna känna skillnaden genom att rytmiskt öppna och stänga kranen, vilket skulle få slangen att omväxlande hårdna till och mjukna. De här två olika trycken kallas för övertryck (pump/hård slang) och undertryck (vila/mjuk slang), eller på läkarspråk systoliskt och diastoliskt tryck respektive.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
33 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5