Bäst i test: Bästa Foam rollern 2022

Massera bort spänningar och knutar i ryggen med någon av de här topprankade produkterna.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

En foam roller kan hjälpa till att lindra muskelömhet, inflammationer samt förbättra rörelseförmågan. Den är ett effektivt verktyg att använda vid uppvärmning eller när man varvar ner efter ett träningspass. Den fungerar även utmärkt om man känner sig stel i ryggen.

Vi har testat ett 30-tal foam rollers på den svenska marknaden och bäst av alla blev Iron Gym Trigger Point Roller. En mycket prisvärd foam roller av hög kvalitet. Tryckpunkterna är mycket bra placerade och man känner verkligen resultatet snabbt.

Testvinnare - Bästa Foam rollern

 1. Bäst i test foam roller: Iron Gym Trigger Point Roller
 2. Bästa grovmönstrade foam rollern: Gymstick Fascia Roller
 3. Bästa långa foam rollern: Casall Foam Roll Large
 4. Bästa vibrerande foam rollern: Hyperice Vyper 2.0 Black
 5. Bästa mini foam rollern: Abilica Massage FoamRoller Mini
 1. Bäst i test foam roller: Iron Gym Trigger Point Roller

  9,3/10
  Tryckpunktsroller med standardbredden 33 cm bra för att öka blodflödet i musklerna.
  Iron Gym Trigger Point Roller
  Bäst i test
  Bredd
  33 cm
  Material
  Skumplast
  Externa kundbetyg
  Mycket höga
  Tjocklek
  14 cm
  Till Butik
  439 kr
  Till Butik
  439 kr
  Fördelar
  • Lagom hård
  • Perfekt balans mellan att det gör ont och är skönt
  • Man känner att den ger resultat
  Nackdelar
  • Max användarvikt på endast 90 kg

  Iron Gym är ett klassiskt företag som erbjuder mängder av olika idrottsredskap. Utbudet är stort och innehåller produkter inom styrketräning, yoga och pilates. Kunskapen kring olika idrotter och dess träningsredskap har lett till framtagning av produkter med bra hållfasthet och funktionalitet, anpassade till just din träning.

  Foam rollern från Iron Gym är framtagen för att kunna användas av mer erfarna idrottare som vet hur man skall använda detta verktyg på bästa sätt. Upphöjningarna och taggarna på ytan kommer påverka strukturer som ligger djupt inne i vävnaden. Resultatet blir ännu bättre och än mer långvarigt! Tack vare den unika utformningen fungerar foam rollern som en form av akupunktur där man kan träffa känsliga punkter som är källan till spänningar i exempelvis höft eller rygg.

  Genom att kontinuerligt använda dig av din foam roller kommer du att få en mjukare och mer smidig kropp. Du kommer att få en ökad cirkulation i vävnader och muskler, vilket leder till att de både byggs upp och återhämtar sig snabbare.

  Produkten är 14 cm i diameter och 33 cm lång. Denna storlek gör att man utan problem kan packa sin foam roller när man skall bege sig på äventyr, till gymmet eller jobbet. Bäst resultat nås nämligen vid kontinuerligt användande, inte bara när man är på gymmet och skall ha ett träningspass utan även när man till exempel kommer hem efter en lång dag på jobbet.

  Just nu finns foam rollern från Iron Gym i en mycket snygg utformning, med svart utsida och röd insida. Nu får du också fri leverans om du köper en foam roller på Svenskt Kosttillskott.

  Läs mer
 2. Bästa grovmönstrade foam rollern: Gymstick Fascia Roller

  9,3/10
  Grovmönstrad roller som fokuserar på en mer djupgående punktmassage.
  Gymstick Fascia Roller
  Bredd
  32 cm
  Material
  Skumplast
  Externa kundbetyg
  Ny produkt
  Tjocklek
  13 cm
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Djupgående massage
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Kan kännas obekväm i början

  Rullmassage har kommit att bli något utav ett standardval för alla som vill ha tillgång till bra massage på enklast möjliga sätt.

  Vad som särskiljer Fascia Roller från Gymstick är att den har ett grövre och mer upphöjd mönster. Det gör att den i större utsträckning främjar muskelavslappning och blodflöde. Man märker snabbt en stor skillnad jämfört med övriga foam rollers.

  Det nätta utförandet gör att Fascia Roller går att ta med överallt. Ett givet komplement till alla sorts aktiviteter. Utan att låta priset skena iväg har Gymstick lanserat en modern klassiker i förbättrat utförande.

  Läs mer
 3. Bästa långa foam rollern: Casall Foam Roll Large

  9,2/10
  Extra bred foam rollar som ger god stabilitet när du använder den.
  Casall Foam Roll Large
  Bredd
  91 cm
  Material
  0.7 kg
  Externa kundbetyg
  Medel
  Tjocklek
  15 cm
  Till Butik
  749 kr
  Till Butik
  749 kr
  Fördelar
  • Extra lång
  • Flexibel foamroller
  • Lätt att rengöra
  Nackdelar
  • Längden gör den något otymplig

  Denna foam roller från Casall är utformad för att kunna användas av både den mer och den mindre erfarne idrottaren. Vare sig den används för att stretcha ut kroppen efter en lång arbetsdag eller om den används av en elitidrottare som vill höja sin prestation kommer denna produkt att passa mycket väl. Rollern är utformad för att kunna användas på flera platser på kroppen, framförallt större kroppsdelar, så som ben och rygg.

  Precis som den lilla foam rollern från Casall är även den stora rollern lätt och väger endast 0,7 kg. Detta gör att du på ett enkelt sätt kan frakta den dit du vill använda den. Casalls foam rollers produceras i ett väl prövat material som är anpassat för aktivitet och belastning. Materialet är slitstarkt och tåligt. Minimera dock exponeringen för solljus eftersom detta kan påverka produktens hållbarhet.

  Precis som den mindre modellen från Casall är foam rollern 15 cm i diameter. Denna diameter har framtagits för att kunna användas på flera kroppsdelar, och kunna placeras under såväl höft som rygg utan att skapa skadande belastning på någon del av kroppen. Längden är hela 91 cm, vilket möjliggör att den kan användas under stora kroppsdelar såväl som under båda armarna eller benen samtidigt.

  Fri frakt erbjuds när du köper foam rollern!

  Läs mer
 4. Bästa vibrerande foam rollern: Hyperice Vyper 2.0 Black

  9,1/10
  Vibrerande roller i tre olika lägen som värmer upp dina muskler.
  Hyperice Vyper 2.0 Black
  Bredd
  29 cm
  Material
  poly-propylene
  Externa kundbetyg
  Höga
  Tjocklek
  14 cm
  Till Butik
  1990 kr
  Fördelar
  • 3 vibrationslägen
  • Värmer upp muskler
  Nackdelar
  • Dyr

  Hyperice Vyper 2.0 skulle kunna kallas för nästa generations roller och punktmassage. Den kombinerar intensiv och djupgående vibrationer med klassisk foam rolling. Vad det betyder är att du drar nytta av såväl manuell och mekanisk massage. Ett givet sätt att främja muskelåterhämtning och minimera risken för förslitningsskador.

  Det som gör Vyper Vyper 2.0 från Hyperice till ett unikt val är den kraftfulla inbyggda motorn. Med tre vibrationslägen i kombination med enhetens räfflade yta så så förstärks den masserande effekten.

  En spännande produkt som tar fördelarna med en beprövad foam roller och tillför intensiv vibrationsmassage.

  Läs mer
 5. Bästa mini foam rollern: Abilica Massage FoamRoller Mini

  9,1/10
  En miniroller med användningsområden där vanliga rollers inte kommer åt.
  Abilica Massage FoamRoller Mini
  Bredd
  16 cm
  Material
  ??
  Externa kundbetyg
  Höga
  Tjocklek
  7 cm
  Till Butik
  299 kr
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Handtag som ökar effekten
  • Aktiverar triggerpunkter
  • Ger djupmassage
  Nackdelar
  • Inte till för att användas på samma sätt som de vanliga, lite större rollersen

  Äntligen är Abilicas senaste tillskott här, Abilica Massage FoamRoller Mini!

  Idag är foam rollers nästan ett måste för den som tränar och nu har Abilica tagit fram en masserande foam roller i portabelt format som får plats nästan överallt. Med sin lätta vikt och ett handtag som man kan ta bort så är det väldigt smidigt att alltid ha foam rollern redo i träningsväskan.

  Abilica Massage FoamRoller Mini är en roller i miniformat, utformad som en lite kavel. Med sin rätt hårda yta och sitt unika mönster så är det ett utmärkt verktyg för att mjuka upp muskler och leder. Rollers överlag har blivit väldigt populära tack vare ett skonsamt och enkelt utförande som vem som helst kan använda.

  Istället för att vända sig till sjukgymnaster så använder man rollers i förebyggande syfte och studier visar att dem som använder rollers blir mindre skadade över tid. Förutom att förebygga skador så används Abilica Massage FoamRoller Mini till massage för kroppens alla delar.
  Abilica Massage FoamRoller Mini har flera fördelar som exempelvis:

  • Specialframtagen struktur på ytan
  • Väldigt portabel, själva handtaget kan man ta bort
  • Minskar skador och träningsvärk
  • Snygg design

  Förutom att massera muskler och leder så är Abilica FoamRoller Massage Mini ett bra verktyg mot stress då studier visar att genom att massera muskler så utsöndrar kroppen kortisol vilket gör oss mer fridfulla. Rollern är också användbar innan själva träningen, för att mjuka upp musklerna och lederna och förbereda kroppen inför ett träningspass.

  Abilica Massage FoamRoller Mini passar naturligtvis också den som inte tränar utan vill mjuka upp sina stela muskler och leder eller varför inte använda den mot stress? Oavsett så är Abilica Massage FoamRoller Mini väldigt användbar för dem flesta och med ett lågt pris är den ett måste för den som vill må bra.


  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa foam rollern

Köpguide: Så hittar du bästa Foam rollern

Att bestämma vilken foam roller som är bäst är kanske inte så lätt som du tror, men det är viktigt. Genom att välja rätt foam roller säkerställer du att du får ut maximal effektivitet och användbarhet. Känns inte foam rollern bra kommer du inte att använda den, och en foam roller som inte används är inte till mycket nytta. Här är de viktigaste egenskaperna man bör kolla på vid köp av foam roller:

1. Densitet

Den viktigaste egenskapen hos en foam roller är nog densiteten. Alltså hur kompakt skummaterialet är eller hur mycket det ger efter/fjädrar vid tryck. Man brukar sortera foam rollers i tre olika kategorier:

 • mjuk

  Mjuka

  Mjuka foam rollers fjädrar mycket. Dessa går inte lika mycket på djupet i musklerna och passar för de som har känsliga muskler eller bara vill ha en mildare massage.
 • mellan

  Mellan

   Universella foam rollers som fungerar både för massage och träning. Tillräckliga hårda för djup massage men ger fortfarande efter en del. Fungerar bra som träningsredskap vid yoga och pilates.
 • fast

  Fasta 

  Fasta foam rollers är de bästa för massage som verkligen går på djupet. Bästa alternativ för dig som verkligen går in för träningen eller för dig som bara vill ha en lite hårdare massage.

2. Storlek och form

Det finns många olika storlekar och former på foam rollers. De flesta har den tradionella formen av en stor rund cylinder, men det finns även längre, kortare, tjockare och smalare:

 • foam roller

  Standard

  En standard foam roller är ca 90 cm lång och 15 cm i diameter. Tack vare längden är den här storleken optimal för core-övningar och pilates där du ligger längs med foam rollern.
 • foam roller

  Kortare längd

  Samma diameter som en standard foam roller men mycket kortare, ca 30 cm lång. Perfekt för att ta med sig på yogaövningarna eller till gymmet. Gör det även enklare att träffa mindre muskelgrupper rätt.
 • foam

  Gropar och pucklar 

  En foam roller med speciellt utformade gropar och pucklar för att träffa triggerpunkter. Den bästa foam rollern för dig som vill ha en bra massage.
 • miniroller

  Mini

  En miniroller är en liten foam roller som används för djup massage på triggerpunkter. Väldigt smidig att ha med sig i väskan.
 • vibrerande foam roller

  Vibrerande

  På senare tid har även vibrerande foam rollers slagit marknaden med storm. Perfekt för att värma upp, aktivera eller återhämta dina muskler. Effektivare än en vanlig foam roller, men kostar lite mer.

3. Konstruktion

Alla foam roller är inte konstruerade på samma sätt. Det är framförallt skummaterialet som skiljer dem åt. Nedan går vi igenom skillnaden mellan de vanligaste skummaterialen som används:

 • Öppna celler

  Budgetmodellen av skum. Oftast billigare i inköp, men med betydligt kortare livslängd. Ungefär samma material som ett liggunderlag. Vi rekommenderar att du satsar på en modell med stängda celler som EPP eller EVA.
 • EPP-skum

  En bra kombination av hållbarhet och pris. Väldigt versatil och passar för i stort sett allt du kan tänkas vilja göra med en foam roller. Bra för såväl motionären som eliten.
 • EVA-skum

  Extremt hög kvalitet med mycket bra hållbarhet. Oftast typen som finns tillgängliga på gym och yogastudior. Kommer dock med den högsta prislappen.
Så valde vi ut de bästa foam rollers

Hur vi utsåg bästa Foam rollers

Foam rollers finns i många olika varianter och det är inte alldeles enkelt att jämföra en 10 cm miniroller mot de större varianterna på bortåt en meter. Vi har därför valt att utse det bästa alternativet i flera olika kategorier.

Som grund för testet beställde vi hem ett 20-tal foam rollers som utmärkte sig lite extra på bland annat material, kundernas betyg och popularitet. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts enligt följande kriterier:   

 • Kvalitet: Hur känns konstruktionen, känns den plastig och billig eller rejäl och robust? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? 
 • Funktion: Har du märkt av några positiva effekter på din kropp sedan du började använda produkten? Gör den någon nytta? Har du fått några biverkningar?
 • Användning: Är det enkelt att komma igång med foam rollern? Är det skönt eller gör det ont någonstans när du använder den? Känner du att den är för stor eller för liten? 
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du kunna tänka dig att själv köpa produkten?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som har testat produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljare?

Betygen har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori är produkten med det högsta genomsnittsbetyget.

Vanliga frågor om bästa foam rollern

Frågor och svar om foam rollers

Nedan finner du frågor och svar som kommer in till vår mail om foam rollers

Vilken foam roller är bäst?

Att avgöra vilken foam roller som är bäst är inte alldeles enkelt. Olika produkter kommer att vara den bästa för dig beroende på dina förväntningar och preferenser. I vårt test blev Iron Gym Trigger Point Roller utsett till den bästa överlag. En smidig produkt i mellanstorlek som går att använda till i stort sett alla muskelgrupper. Den har dessutom riktigt bra triggerpunkter.

Hur fungerar en foam roller?

Principen bakom en foam roller är att man behandlar olika värkande kroppsdelar genom att trycka på dem med sin egen kroppsvikt. När man rullar sin kropp på en foam roller så stimuleras blodcirkulationen och det onda partiet masseras.

När blodflödet ökar vid en viss led eller muskel påskyndar det återhämtningen och det upplevs som mycket skönt.

Hur använder jag min foam roller på bästa sätt?

 • Hårdhet: Är du helt ny så börja med en mjuk foam roller för att undvika onödig smärta. Större rollers har mer yta och trycker därför mindre specifikt och det kan vara skönt om man inte är helt säker på hur och var man ska trycka.
 • Ta det lugnt: ”Foam rolling” ska ske lugnt och sansat och inte snabbt och stressat.
 • Lyssna på kroppen: Det är skillnad på smärta och smärta. Om du rollar och upplever nån slags skön smärta så är det bara att fortsätta men om det gör ont på ett skarpt och obehagligt sätt bör du sluta med en gång.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
124 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Bäst i test - Bästa Foam roller enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test foam roller: Iron Gym Trigger Point Roller
 2. Bästa grovmönstrade foam rollern: Gymstick Fascia Roller
 3. Bästa långa foam rollern: Casall Foam Roll Large
 4. Bästa vibrerande foam rollern: Hyperice Vyper 2.0 Black
 5. Bästa mini foam rollern: Abilica Massage FoamRoller Mini

Foam roller finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Gymgrossisten och MEDS .