Bäst i test: Bästa Foam rollern 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

En foam roller kan hjälpa till att lindra muskelömhet, inflammationer samt förbättra rörelseförmågan. Den är ett effektivt verktyg att använda vid uppvärmning eller när man varvar ner efter ett träningspass. Den fungerar även utmärkt om man känner sig stel i ryggen. Vi har granskat och testat 7 foam rollers på den svenska marknaden. Läs mer om  varför vi valde Flowlife Foam roller till bäst i testet.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av foam rollers

Vi har gått igenom några av de bättre och mer kvalitativa foam rollers som finns ute på marknaden idag. Dessa går att beställa hem via nätet och levereras vanligtvis inom 1-2 dagar. Det vi fokuserat på är:

 • Kvalitet: Hur känns konstruktionen, känns den plastig och billig eller rejäl och robust?
 • Funktion: Gör foam rollern någon nytta?
 • Användning: Är foam rollern lätt att använda? 
 • Pris: Hur prisvärd är produkten? Får man vad man betalar för den?
 • Övrigt: Hur lång är leveranstiden? Vad säger andra kunder som köpt den om den?

Testvinnare - Bästa Foam rollern

 • Flowlife Foam roller - Bäst i test foam roller
 • Iron Gym Trigger Point Roller - Bästa trigger foam roller
 • Casall Foam Roll Large
 • Abilica Massage FoamRoller Mini

Vilken foam roller är bäst?

Vi har testat många Foam rollers. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive foam roller samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Flowlife Foam roller- Bäst i test foam roller

  9,7/10
  Flowlife Foam roller
  Bäst i test
  Bredd
  33 cm
  Vikt
  0,7 kg
  Externa kundbetyg
  Höga
  Till Butik
  246 kr

  Flowlife är ett högt värderat företag inom träning och fitness. Deras 33 cm breda foam roller har ett material som liknar boost-teknologin från löparskor och det är därifrån de fått idén. Den här foam rollern ökar din blodcirkulation och gör så att din återhämtning blir snabbare. Den hjälper även mot träningsvärk och förbättrar kroppens flexibilitet samt skapar ökad bindväv. Efter ett par minuter med foam rollern kommer du säkerligen inte att känna dig lika stel i kroppen då den effektivt stretchar ut musklerna.

  Foam rollern finns i färgerna blå/svart och röd/svart. Det rekommenderas att använda träningsredskapet under vaden, där du med mjuka rörelser kan rulla den framåt och bakåt. Du kan dock använda den till i princip vilka kroppsdelar du än känner behov av att behandla. Produkten passar mycket bra att använda efter exempelvis löpningspass.

  Flowlife har 100 dagars kundgaranti. Du har alltså lång tid på dig att testa produkter för att kontrollera om de är värda att behålla eller ej. Kunder är i stor mån ytterst nöjda med denna foam roller och vi kan belysa om att den hjälpt oss ordentligt mot stela muskler. Därför har vi valt att utse Flowlifes foam roller till bäst i test.

  Läs mer
 2. 2. Iron Gym Trigger Point Roller- Bästa trigger foam roller

  9,3/10
  Iron Gym Trigger Point Roller
  Bredd
  33 cm
  Vikt
  0.85 kg
  Externa kundbetyg
  Mycket höga
  Till Butik
  439 kr

  Iron Gym är ett klassiskt företag som erbjuder mängder av olika idrottsredskap. Utbudet är stort och innehåller produkter inom styrketräning, yoga och pilates. Kunskapen kring olika idrotter och dess träningsredskap har lett till framtagning av produkter med bra hållfasthet och funktionalitet, anpassade till just din träning.

  Foam rollern från Iron Gym är framtagen för att kunna användas av mer erfarna idrottare som vet hur man skall använda detta verktyg på bästa sätt. Upphöjningarna och taggarna på ytan kommer påverka strukturer som ligger djupt inne i vävnaden. Resultatet blir ännu bättre och än mer långvarigt! Tack vare den unika utformningen fungerar foam rollern som en form av akupunktur där man kan träffa känsliga punkter som är källan till spänningar i exempelvis höft eller rygg.

  Genom att kontinuerligt använda dig av din foam roller kommer du att få en mjukare och mer smidig kropp. Du kommer att få en ökad cirkulation i vävnader och muskler, vilket leder till att de både byggs upp och återhämtar sig snabbare.

  Produkten är 14 cm i diameter och 33 cm lång. Denna storlek gör att man utan problem kan packa sin foam roller när man skall bege sig på äventyr, till gymmet eller jobbet. Bäst resultat nås nämligen vid kontinuerligt användande, inte bara när man är på gymmet och skall ha ett träningspass utan även när man till exempel kommer hem efter en lång dag på jobbet.

  Just nu finns foam rollern från Iron Gym i en mycket snygg utformning, med svart utsida och röd insida. Nu får du också fri leverans om du köper en foam roller på Svenskt Kosttillskott.

  Läs mer
 3. 3. Casall Foam Roll Large

  9,2/10
  Casall Foam Roll Large
  Bredd
  91 cm
  Vikt
  0.7 kg
  Externa kundbetyg
  Medel
  Till Butik
  699 kr
  Fördelar
  • Extra lång
  • Flexibel foamroller
  • Lätt att rengöra
  Nackdelar

  Denna foam roller från Casall är utformad för att kunna användas av både den mer och den mindre erfarne idrottaren. Vare sig den används för att stretcha ut kroppen efter en lång arbetsdag eller om den används av en elitidrottare som vill höja sin prestation kommer denna produkt att passa mycket väl. Rollern är utformad för att kunna användas på flera platser på kroppen, framförallt större kroppsdelar, så som ben och rygg.

  Precis som den lilla foam rollern från Casall är även den stora rollern lätt och väger endast 0,7 kg. Detta gör att du på ett enkelt sätt kan frakta den dit du vill använda den. Casalls foam rollers produceras i ett väl prövat material som är anpassat för aktivitet och belastning. Materialet är slitstarkt och tåligt. Minimera dock exponeringen för solljus eftersom detta kan påverka produktens hållbarhet.

  Precis som den mindre modellen från Casall är foam rollern 15 cm i diameter. Denna diameter har framtagits för att kunna användas på flera kroppsdelar, och kunna placeras under såväl höft som rygg utan att skapa skadande belastning på någon del av kroppen. Längden är hela 91 cm, vilket möjliggör att den kan användas under stora kroppsdelar såväl som under båda armarna eller benen samtidigt.

  Fri frakt erbjuds när du köper foam rollern!

  Läs mer
 4. 4. Abilica Massage FoamRoller Mini

  9,1/10
  Abilica Massage FoamRoller Mini
  Bredd
  16 cm
  Vikt
  ??
  Externa kundbetyg
  Höga
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Handtag som ökar effekten
  • Aktiverar triggerpunkter
  • Ger djupmassage
  Nackdelar

  Äntligen är Abilicas senaste tillskott här, Abilica Massage FoamRoller Mini!

  Idag är foam rollers nästan ett måste för den som tränar och nu har Abilica tagit fram en masserande foam roller i portabelt format som får plats nästan överallt. Med sin lätta vikt och ett handtag som man kan ta bort så är det väldigt smidigt att alltid ha foam rollern redo i träningsväskan.

  Abilica Massage FoamRoller Mini är en roller i miniformat, utformad som en lite kavel. Med sin rätt hårda yta och sitt unika mönster så är det ett utmärkt verktyg för att mjuka upp muskler och leder. Rollers överlag har blivit väldigt populära tack vare ett skonsamt och enkelt utförande som vem som helst kan använda.

  Istället för att vända sig till sjukgymnaster så använder man rollers i förebyggande syfte och studier visar att dem som använder rollers blir mindre skadade över tid. Förutom att förebygga skador så används Abilica Massage FoamRoller Mini till massage för kroppens alla delar.
  Abilica Massage FoamRoller Mini har flera fördelar som exempelvis:

  • Specialframtagen struktur på ytan
  • Väldigt portabel, själva handtaget kan man ta bort
  • Minskar skador och träningsvärk
  • Snygg design

  Förutom att massera muskler och leder så är Abilica FoamRoller Massage Mini ett bra verktyg mot stress då studier visar att genom att massera muskler så utsöndrar kroppen kortisol vilket gör oss mer fridfulla. Rollern är också användbar innan själva träningen, för att mjuka upp musklerna och lederna och förbereda kroppen inför ett träningspass.

  Abilica Massage FoamRoller Mini passar naturligtvis också den som inte tränar utan vill mjuka upp sina stela muskler och leder eller varför inte använda den mot stress? Oavsett så är Abilica Massage FoamRoller Mini väldigt användbar för dem flesta och med ett lågt pris är den ett måste för den som vill må bra.


  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa foam rollern

Att bestämma vilken foam roller som är bäst är kanske inte så lätt som du tror, men det är viktigt. Genom att välja rätt foam roller säkerställer du att du får ut maximal effektivitet och användbarhet. Känns inte foam rollern bra kommer du inte att använda den, och en foam roller som inte används är inte till mycket nytta. Här är de viktigaste egenskaperna man bör kolla på vid köp av foam roller:

1. Densitet

Den viktigaste egenskapen hos en foam roller är nog densiteten. Alltså hur kompakt skummaterialet är eller hur mycket det ger efter/fjädrar vid tryck. Man brukar sortera foam rollers i tre olika kategorier:

 • mjukMjuka - Mjuka foam rollers fjädrar mycket. Dessa går inte lika mycket på djupet i musklerna och passar för de som har känsliga muskler eller bara vill ha en mildare massage.
 • mellanMellan -  Universella foam rollers som fungerar både för massage och träning. Tillräckliga hårda för djup massage men ger fortfarande efter en del. Fungerar bra som träningsredskap vid yoga och pilates.
 • fastFasta - Fasta foam rollers är de bästa för massage som verkligen går på djupet. Bästa alternativ för dig som verkligen går in för träningen eller för dig som bara vill ha en lite hårdare massage.

2. Storlek och form

Det finns många olika storlekar och former på foam rollers. De flesta har den tradionella formen av en stor rund cylinder, men det finns även längre, kortare, tjockare och smalare:

 • foam rollerStandard - En standard foam roller är ca 90 cm lång och 15 cm i diameter. Tack vare längden är den här storleken optimal för core-övningar och pilates där du ligger längs med foam rollern.
 • foam rollerKortare längd - Samma diameter som en standard foam roller men mycket kortare, ca 30 cm lång. Perfekt för att ta med sig på yogaövningarna eller till gymmet. Gör det även enklare att träffa mindre muskelgrupper rätt.
 • foamGropar och pucklar - En foam roller med speciellt utformade gropar och pucklar för att träffa triggerpunkter. Den bästa foam rollern för dig som vill ha en bra massage.
 • minirollerMini - En miniroller är en liten foam roller som används för djup massage på triggerpunkter. Väldigt smidig att ha med sig i väskan.
 • vibrerande foam rollerVibrerande - På senare tid har även vibrerande foam rollers slagit marknaden med storm. Perfekt för att värma upp, aktivera eller återhämta dina muskler. Effektivare än en vanlig foam roller, men kostar lite mer.

3. Konstruktion

Alla foam roller är inte konstruerade på samma sätt. Det är framförallt skummaterialet som skiljer dem åt. Nedan går vi igenom skillnaden mellan de vanligaste skummaterialen som används:

 • Öppna celler - Budgetmodellen av skum. Oftast billigare i inköp, men med betydligt kortare livslängd. Ungefär samma material som ett liggunderlag. Vi rekommenderar att du satsar på en modell med stänga celler som EPP eller EVA.
 • EPP-skum - En bra kombination av hållbarhet och pris. Väldigt versatil och passar för i stort sett allt du kan tänkas vilja göra med en foam roller. Bra för såväl motionären som eliten.
 • EVA-skum - Extremt hög kvalitet med mycket bra hållbarhet. Oftast typen som finns tillgängliga på gym och yogastudior. Kommer dock med den högsta prislappen.

Viktigt att tänka på vid användning av foam rollers

 • Förvaring: På grund av de material som foam rollers tillverkas av är de ofta mycket tåliga mot fukt och vatten men däremot inte mot sol och torka. Förvara därför rollern mörkt och svalt så att den inte torkar ut och håller så länge som möjligt.
 • Pressa inte: När du kommer åt en punkt som gör ont så var helt stilla tills värken går bort. Om kroppen känner att den onda punkten blir ”attackerad” så upplever den det som något negativt, med konsekvens att musklerna ofta blir hårda och mer sammandragna. Var helt stilla på den onda punkten så kommer värken långsamt gå bort.
 • Hårdhet: Är du helt ny så börja med en mjuk foam roller för att undvika onödig smärta. Större rollers har mer yta och trycker därför mindre specifikt och det kan vara skönt om man inte är helt säker på hur och var man ska trycka.
 • Renlighet: En foam roller kan tvättas men var noga med att inte använda för varmt vatten då det kan få den att krympa eller skrumpna ihop.
 • Ta det lugnt: ”Foam rolling” ska ske lugnt och sansat och inte snabbt och stressat. Dels då behandlingen blir mer effektiv om man tar det långsamt, dels då kroppen bör vara stabil och rörelserna kontrollerade så att man inte orsakar mer skada än nytta.
 • Lyssna på kroppen: Det är skillnad på smärta och smärta. Om du rollar och upplever nån slags skön smärta så är det bara att fortsätta men om det gör ont på ett skarpt och obehagligt sätt bör du sluta med en gång; kanske värken beror på en regelrätt skada i stället för lite vanlig träningsvärk eller spänningar.

Visste du att
Visste du att...
...sömnen kan underlättas och förbättras tack vare en foam roller. Ibland kan man ha så ont att det är svårt att ligga i vissa positioner och då kan rullen komma till undsättning genom att man exempelvis placerar den under knäet, korsryggen eller nacken eller mellan benen i sidoläge.

Olika behandlingar med foam rollers

En foam roller kan användas i många olika syften och passar alla typer av människor. Tränar man hårt och regelbundet kan den till exempel användas för uppvärmning och återhämtning, har man problem med nacke och rygg kan man lindra symptomen med rollern och om man har värk någonstans kan man behandla den genom att rolla.

Här kommer några exempel på behandlingar med foam roller för olika sorters problem och tillfällen. När du kommer åt precis den punkt som gör ont bör du vara helt stilla och låta det onda gå bort innan du fortsätter rulla.

Läs mer: Såhär går en hälsoundersökning online till

För löpare

man och kvinna springer

Foam rollers underlättar och kan påskynda återhämtningen efter bland annat löpträning.

Den som springer ofta får inte sällan värk i ben och höfter. Det beror på att just de partierna belastas mer än resten av kroppen, särskilt om man tränar hårt eller kanske har skadat sig genom att inte ha varit tillräckligt uppvärmd innan en runda. En suverän behandling med en foam roller är att börja med de stora musklerna på lårens baksida och vaderna där man helt enkelt sitter på rullen. Genom att stödja sig med händerna på golvet bakom sig kan man sedan långsamt rulla fram och tillbaka, och sedan vända på sig och göra samma sak. Man kan också lägga sig sidledes och rulla utmed benens sidor och höften, med det gör oftast ondare så ta det försiktigt.

Nacke och rygg

Bland de vanligaste problemen för både dem som tränar och inte motionerar alls är värk och spänningar i rygg och nacke. Orsakerna är ofta att man antingen suttit för länge i en viss position, eller att man överansträngt lederna och musklerna i just de partierna. Börja med att lägga dig på golvet och vila nacken mot rullen. Genom att manipulera kroppen med fötterna kan du sedan rulla upp och ner i sakta gemak, och du kommer snart känna en skön värme genomsyra partierna. Sträck armarna rakt ovanför huvudet för att komma åt vid och under skuldrorna, och ta pauser så fort du kommer på de mest värkande punkterna. Om du är rutinerad kan du också använda en roller med små utstående peggar för att komma åt de mest specifika triggerpunkterna.

Läs mer: Spikmattans fördelar för nacken och ryggen

Styrketränare

Om du tränar mycket på gym är det sannolikt att du då och då får träningsvärk i olika muskelgrupper. Ge dig själv en helkroppsbehandling som en del av återhämtningen och börja med benen och arbeta dig uppåt. Vill du enbart komma åt armmusklerna kan du lägga rollern på ett bord och endast trycka på med överkroppen.

Många som styrketränar tycker också att det är skönt att köra en foam rolling-session innan träningspasset för att mjuka upp och värma leder och muskler ordentligt.

Läs mer: Träna hemma - Den stora guiden

Läs mer: Förbättra sömnkvaliteten med ett tyngdtäcke

Frågor och svar om foam rollers

Nedan finner du frågor och svar som kommer in till vår mail om foam rollers

Vad är en foam roller?

En foam roller ser ut som en avlång tub eller rulle som ofta är tillverkad av material som EVA-skum, polyetylen och/eller skumgummi. Storlekarna varierar rejält och därför kan man ha de större varianterna på gymmet eller hemma medan mindre modeller får plats i väskan och kan följa med överallt. Rollern kan vara mjuk, medelhård eller hård och vilken typ man använder beror på hur aggressiv behandling man vill ha. Är man mycket van vid en foam roller är det vanligt att vilja använda en hårdare modell medan personer som är nybörjare eller har mycket ont föredrar mjukare varianter. Det finns också modeller med räfflor och knoppar som är särskilt utformade att komma åt specifika triggerpunkter.

Hur fungerar en foam roller?

Principen bakom en foam roller är att man behandlar olika värkande kroppsdelar genom att trycka på dem med sin egen kroppsvikt. När man ligger på rullen ger den motstånd av varierande grad beroende på hur hård den är, och genom att rulla fram och tillbaka masseras det onda partiet. Det finns många metoder att tillämpa och man kan komma åt olika partier som till exempel ben- och armmuskler, rygg och nacke liksom mindre delar som fingrar och tår.

När man rullar sin kropp på en foam roller så stimuleras blodcirkulationen. Detta är viktigt om man behöver reparera en skada eller värma upp ett visst parti. När blodflödet ökar vid en viss led eller muskel påskyndar det återhämtningen och det upplevs som mycket skönt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
43 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester