Bäst i test: Bästa hållningsvästen 2022

Bra hållning är viktigt både när du sitter och står upp. Här är de bästa västarna för bättre hållning.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

En hållningsväst är en speciellt utformad väst som hjälper bäraren att ha en korrekt kroppshållning i relation till det han eller hon gör. Det kan handla om arbets- eller vardagssysslor, träning eller enkel motion liksom saker som att lyfta barn eller matkassar.

Vi har testat ett tjugotal hållningsvästar för att underlätta ditt val. Bäst i testet blev Swedish Posture Position, en prisvärd produkt av hög kvalitet med lagom hårt tryck för att stärka musklerna.

 

Testvinnare - Bästa hållningsvästen

 1. Bäst i test hållningsväst: Swedish Posture Position
 2. Bästa hållningströjan: Anodyne hållningströja
 3. Bästa billiga hållningsvästen: Refit Hållningsbandage
 4. Hållningsväst med bästa axelstödet: Swedish Posture Flexi
 5. Bästa hållningsvästen för kvinnor: Swedish Posture Feminine
 1. Bäst i test hållningsväst: Swedish Posture Position

  9,7/10
  Högkvalitativ väst med aktivt stöd till för både kvinnor och män.
  Swedish Posture Position
  Bäst i test
  Material
  Bomull/spandex
  Kön
  Unisex
  Område
  Rygg/axlar
  Storlekar
  XS-M
  Till Butik
  645 kr
  Till Butik
  645 kr
  Fördelar
  • Gedigen design
  • Stödjer naturlig kroppshållning
  • Bra mot rygg- och nackproblem
  Nackdelar
  • Känns konstigt och obekvämt att använda den till en början

  En mycket välgjord hållningsväst med aktivt stöd som kan användas av både kvinnor och män av alla kroppstyper. Västen är svart och kommer i fyra storlekar: small, medium, large och extra large. Den bör bäras över en tunn tröja och den rekommenderade användartiden är 1-2 timmar om dagen. Det som skiljer den här produkten från många andra alternativ är att den är fixerad. Med andra ord är den särskilt utformad för att du ska hålla en korrekt kroppsposition. Det gör att vissa upplever den som lite obekväm till en början, men ju mer du vänjer dig desto mindre tänker du på det eftersom din hållning blivit så mycket bättre.

  Swedish Posture Position passar särskilt bra för personer som har problem med ryggen, axlarna och nacken på grund av exempelvis stillasittande jobb eller allmän värk och stelhet. Den avlastar musklerna skönt och fungerar också bra som ett stöd vid tunga lyft. Den kan tvättas i 40 grader. Vissa har påpekat att storlekarna är något åt det mindre hållet men det är samtidigt viktigt att den sitter åt lite grann.

  Läs mer
 2. Bästa hållningströjan: Anodyne hållningströja

  9,5/10
  En hållningströja som är patenterad och registrerad som medicinsk utrustning.
  Anodyne hållningströja
  Material
  Spandex, polyester, nylon
  Kön
  Man
  Område
  Överkropp
  Storlekar
  SX-2XL
  Till Butik
  895 kr
  Fördelar
  • För hela överkroppen
  • Mer bekväm än hållningsvästar
  • PowerMesh-paneler
  Nackdelar
  • OBS: Ska ej torktumlas

  Posture Shirt ser till det yttre ut som en helt vanlig T-shirt. Men i den döljer sig särskild teknik som främjar naturlig och korrekt kroppshållning genom ergonomisk sammandragning.

  Till skillnad från traditionella hållningsfrämjande produkter så är Posture Shirt helt flexibel. Det gör att den både känns och ser ut som en vanlig T-shirt.

  Om du arbetar mycket framför datorn eller i övrigt har ett stillasittande liv är det här ett måste. Regelbunden användning kan definitivt minska värk och stelhet. Men smakar det, så kostar det. Å andra sidan är priset inte så mycket högre än valfritt modeplagg.

  Läs mer
 3. Bästa billiga hållningsvästen: Refit Hållningsbandage

  9,3/10
  Ett mildare stöd med fokus på att få axlarna tillbaka i en neutral position.
  Refit Hållningsbandage
  Material
  -
  Kön
  Unisex
  Område
  Axlar
  Storlekar
  OneSize
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Flexibel hållningsväst
  • Fungerar i alla lägen
  • Ger mildare upprätning av ryggen
  Nackdelar
  • OBS: Bandaget ska sitta utanpå en tunn tröja eller t-shirt, ej direkt på kroppen.

  Refit Hållningsbandage är en enklare typ av hållningsväst som ska användas 1-3 timmar per dag. Denna hjälper dig att justera din hållning samt ger en påminnelse om att sträcka ryggen när axlarna faller framåt. Den går enkelt att justera för perfekt passform. Du kanske har lust att öva på hållningen ute på den dagliga promenaden eller när du sitter stilla där hemma. Detta plagg bör du bära över en tröja och inte över naken hud. Du trär på produkten på samma sätt som en ryggsäck.

  Konsumenter anser att Refit Hållningsbandage varit till stor hjälp för att förbättra deras hållning. Vi kan inte annat än att hålla med om att produkten gör vad den utlovar.

  Läs mer
 4. Hållningsväst med bästa axelstödet: Swedish Posture Flexi

  9,3/10
  En enklare hållningssele för båda könen.
  Swedish Posture Flexi
  Material
  Bomull/nylon
  Kön
  Unisex
  Område
  Axlar
  Storlekar
  S-XL
  Till Butik
  395 kr
  Till Butik
  395 kr
  Fördelar
  • Ganska bekväm pga att det är ett mildare stöd
  • Justerbar
  Nackdelar
  • Refit Hållningsbandage funkade minst lika bra för oss dessutom till ett lägre pris

  Ett ekonomiskt alternativ för den som vill satsa på en bra hållningsväst som är lite snällare för plånboken. Trots att den här västen är en lättare och enklare modell så har den vunnit flera bäst i test då den både ger stöd och flexibilitet. Här är det frågan om en väst som snarare ser ut som en sele, och dess främsta funktion är att hjälpa till med hållningen snarare än att motverka specifika problem.

  Swedish Posture Flexi används gärna 1-3 timmar om dagen och hjälper användaren att hålla ryggen rak. Den kan också användas under träningspass med inriktning på just mage och midja, under löpning eller ridning, liksom under tiden du bär på tyngre saker - dock som en påminnelse och inte som en avlastare. Ett diskret alternativ som enkelt kan bäras under kläderna och som kan användas av både kvinnor och män med stor behållning. Kan tvättas i 40 grader och kommer i storlekarna small/medium, medium/large och large/extra large. Användare uppskattar att den är lätt att justera med kardborreband men att den däremot kan vara lite svår att ta av och på, särskilt i början.

  Läs mer
 5. Bästa hållningsvästen för kvinnor: Swedish Posture Feminine

  9,1/10
  En väst speciellt framtagen för kvinnor som ger axelsupport vid framåtroterade axlar.
  Swedish Posture Feminine
  Material
  Polyamid/elestan
  Kön
  Kvinna
  Område
  Axlar
  Storlekar
  S-L
  Till Butik
  495 kr
  Till Butik
  495 kr
  Fördelar
  • Stöttar ryggen för bra hållning
  • Fungerar förebyggande
  • Skön design
  Nackdelar
  • Obekväm till en början och tar ett tag att vänja sig vid den

  Detta är en hållningsväst för kvinnor, som inte är fixerad utan istället fungerar genom att ge en liten dragning bakåt. Den arbetar även som en påminnelse för att hålla ryggen rak. Swedish Posture Feminine är lättare än andra modeller och kan användas hela dagen. Västen finns i två storlekar: small/medium och medium/large.

  Den här produkten passar bra både som ett mindre stöd men också för personer som tenderar att kuta eller har skolios. Däremot är den inte lika stabil som andra modeller, då dess primära syfte inte är att lindra värk utan att fungera i förebyggande syfte. Den uppskattas av många tack vare dess design. Det finns till och med de som använder den som ett kul klädesplagg, snarare än att dölja den. Produkten är enkel att tvätta i 40 grader.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa hållningsvästen

Köpguide: Så hittar du bästa hållningsvästen

Söker man på västar för bättre hållning hittar man en uppsjö av produkter, vilket kan va bra om du vet vad du är ute efter. Annars blir det lätt överväldigande. Innan du bestämmer vilken sort du ska köpa bör du tänka på följande:

 • muskel

  Muskelaktivering

   Vissa hållningsvästar håller ryggen på rätt plats med ett mycket hårt stöd. Detta kan leda till att musklerna blir förslappade och du har svårare att upprätthålla rätt hållning när du inte har västen på dig. Leta istället efter en väst med något lättare stöd som påminner dina muskler om rätt hållning.
 • effektiv

  Effekt

   Leta efter en produkt som är specifierad på ett specifikt område. Dessa är oftast mer effektiva. De viktigaste områdena för hållningen är nacken, bröstryggen och ländryggen.
 • komfort

  Komfort

   Oavsett hur effektiv en produkt är på att korrigera hållningen så kommer ingen använda den om den inte är skön att ha på sig. Ett alternativ med många justeringsmöjligheter är lättare att få att sitta skönt.
 • hallningsvast

  Lätt att använda

   Välj en produkt som är enkel att använda och inte kräver hjälp från någon annan att ta på sig korrekt. Det bör även gå enkelt att justera den själv.
 • hallbarhet

  Hållbarhet

   Hållningsvästar är för det mesta tillverkade av elastiska material. Elastiska material av dålig kvalitet tappar ofta sin elastiska förmåga över tid. Billiga kardborreknäppningar blir också lätt dåliga över tid. Undvik helst de allra billigaste modellerna för att slippa dessa problem.

Olika typer av hållningsvästar

Hållningsvästar finns i många olika material där de vanligaste är töjbara som spandex och gummi. Det finns även de som är tillverkade ej icke-elastiska material som bomull. De finns i många olika storlekar och utformningar:

 • ryggstod

  Ryggstöd

  Den vanligaste typen av hållningsväst. Två band som går över axlarna och trycker ryggraden framåt för att räta ut ryggen. Kan vara lite obekväma till en början och ta lite tid att vänja sig med. Enligt vår erfarenhet fungerar den här typen bäst för de flesta.
 • hallningsbalte

  Hållningsbälte

  Ett stort bälte som rätar ut ryggen nerifrån botten av ryggraden. Passar bra för att ändra dåliga vanor, men sämre för rehabilitering av skador. Ett bra alternativ som går enkelt att dölja under kläderna.
 • hållningströja

  Hållningströja

  En tröja som trycker på de viktigaste muskelgrupperna för att räta ut ryggen. Kommer vanligen i ett elastiskt material. En ganska ovanlig produkt som fungerar bra men kostar vanligtvis betydligt mer än ryggstöd och hållningsbälte.
 • bh

  Hållnings-BH

   Behå och hållningsväst i ett. Kvinnor med stor byst får ofta problem i bröstryggen, skuldror och axlar. En hållnings-bh hjälper till att räta upp ryggen och kan mildra, eller i vissa fall helt avhjälpa, dessa problem.
 • kon

  Könsspecifika

  Manliga hållningsvästar är oftast större medan kvinnliga är mindre och mer anpassade för att stödja bysten med tjockare band och kan ha separata kupor för brösten.
Så valde vi ut de bästa hållningsvästarna

Hur vi utsåg bästa hållningsvästarna

Att avgöra vilken den bästa hållningsvästen är är inte helt enkelt. Olika produkter med olika ändamål går inte riktigt att jämföra med varandra. Därför beslutade vi att utse vinnare i fem olika kategorier.

Som grund för testet beställde vi hem minst fem populära produkter inom varje kategori. Testet har skiljt sig åt något mellan de olika kategorierna men generellt har vår testpanel haft följande frågor till grund för att bedöma produkterna:

 • Passform: Sitter produkten bra på kroppen? Går den att justera för att förbättra passformen? Säljs produkten i olika storlekar?
 • Komfort: Är västen skön att ha på sig? Skaver den någonstans? Är den tung och klumpig eller märks den knappt? Försämras din rörlighet under användning?
 • Användbarhet: Går den att bära under kläderna så att den inte syns? Går det enkelt att ta på sig den och justera den själv?
 • Funktion: Fungerar västen som det är tänkt? Spänner den åt för mycket, för lite eller lagom mycket? Blir du varm eller svettig av västen?
 • Resultat: Har du upplevt någon skillnad i din hållning efter använding? Har hållningen blivit bättre, sämre eller oförändrad?
 • Hållbarhet: Är västen i samma skick efter en månads användning som innan? Har kardborre, knäppning, elasticitet eller något annat försämrats?

Vanliga frågor om bästa hållningsvästen

Frågor och svar och hållningsväst

Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna som skickas till oss

Vem behöver en hållningsväst?

Egentligen är det bästa sättet att träna upp sin hållning genom olika övningar. Detta kan dock vara svårt till en början och då kan en hållningsväst hjälpa dig att öva musklerna för hållningen. Att bära en väst någon timme om dagen är ett sätt att både förebygga och att få bukt på problemen.

Tänk dock på att västen inte ska ses som en permanent lösning eftersom kroppen då vänjer sig vid den extra stöttning som västen tillför. 

Vad är hållningsväst bra för?

 • Huvudvärk.
 • Ont i axlar och rygg.
 • Skador vid träning och lyft, särskilt ryggskott och sträckningar.
 • Sömnsvårigheter.
 • Irritabelt humör.

Om du känner igen dig i ett eller flera av de här symptomen så kan det bero på att din kroppshållning inte är helt rätt. Självfallet finns det även andra anledningar till dem, men ganska ofta beror de på en dålig hållning.

Vilken hållningsväst är bäst?

De finns såklart ingen universal hållningsväst som är bäst för alla. Beroende på vad dina problem är, hur de har uppstått, din kroppsform, västens utseende och pris kommer det bästa alternativet variera. I vårt test utsåg vi Swedish Posture Position till bäst överlag. Det är en mångsidig väst som passar bra till de allra flesta.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
135 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Bäst i test - Bästa Hållningsväst enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test hållningsväst: Swedish Posture Position
 2. Bästa hållningströjan: Anodyne hållningströja
 3. Bästa billiga hållningsvästen: Refit Hållningsbandage
 4. Hållningsväst med bästa axelstödet: Swedish Posture Flexi
 5. Bästa hållningsvästen för kvinnor: Swedish Posture Feminine

Hållningsväst finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och Anodyne .