Bäst i test: Bästa hållningsvästen 2021

Bra hållning är viktigt både när du sitter och står upp. Här är de bästa västarna för bättre hållning
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad oktober 2021

En hållningsväst är en speciellt utformad väst som hjälper bäraren att ha en korrekt kroppshållning i relation till det han eller hon gör. Det kan handla om arbets- eller vardagssysslor, träning eller enkel motion liksom saker som att lyfta barn eller matkassar. Vi har testat ett tjugotal hållningsvästar för att underlätta ditt val. Bäst i testet blev Swedish Posture Position, en prisvärd hållningsväst av hög kvalitet som faktiskt förbättrar hållningen över tid.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av hållningsvästar

Att avgöra vilken den bästa hållningsvästen är är inte helt enkelt. Olika produkter med olika ändamål går inte riktigt att jämföra med varandra. Därför beslutade vi att utse vinnare i fem olika kategorier.

Som grund för testet beställde vi hem minst fem populära produkter inom varje kategori. Testet har skiljt sig åt något mellan de olika kategorierna men generellt har vår testpanel haft följande frågor till grund för att bedöma produkterna:

 • Passform: Sitter produkten bra på kroppen? Går den att justera för att förbättra passformen? Säljs produkten i olika storlekar?
 • Komfort: Är västen skön att ha på sig? Skaver den någonstans? Är den tung och klumpig eller märks den knappt? Försämras din rörlighet under användning?
 • Användbarhet: Går hållningsvästen att bära under kläderna så att den inte syns? Går det enkelt att ta på sig den och justera den själv?
 • Funktion: Fungerar västen som det är tänkt? Spänner den åt för mycket, för lite eller lagom mycket? Blir du varm eller svettig av västen?
 • Resultat: Har du upplevt någon skillnad i din hållning efter använding? Har hållningen blivit bättre, sämre eller oförändrad?
 • Hållbarhet: Är västen i samma skick efter en månads användning som innan? Har kardborre, knäppning, elasticitet eller något annat försämrats?

Vilken hållningsväst är bäst?

Vi har testat många hållningsvästar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive hållningsväst samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test hållningsväst: Swedish Posture Position

  9,5/10
  Swedish Posture Position
  Bäst i test
  Material
  Bomull/spandex
  Kön
  Unisex
  Område
  Rygg/axlar
  645 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Gedigen design
  • Stödjer naturlig kroppshållning
  • Bra mot rygg- och nackproblem

  En mycket välgjord hållningsväst med aktivt stöd som kan användas av både kvinnor och män av alla kroppstyper. Västen är svart och kommer i fyra storlekar: small, medium, large och extra large. Den bör bäras över en tunn tröja och den rekommenderade användartiden är 1-2 timmar om dagen. Det som skiljer den här hållningsvästen från många andra produkter på marknaden är att den är fixerad. Med andra ord är den särskilt utformad för att du ska hålla en korrekt kroppsposition. Det gör att vissa upplever den som lite obekväm till en början, men ju mer du vänjer dig desto mindre tänker du på det eftersom din hållning blivit så mycket bättre.

  Swedish Posture Position passar särskilt bra för personer som har problem med ryggen, axlarna och nacken på grund av exempelvis stillasittande jobb eller allmän värk och stelhet. Hållningsvästen avlastar musklerna skönt och fungerar också bra som ett stöd vid tunga lyft. Den kan tvättas i 40 grader. Vissa har påpekat att storlekarna är något åt det mindre hållet men det är samtidigt viktigt att den sitter åt lite grann.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga hållningsvästen: Refit Hållningsbandage

  9,5/10
  Refit Hållningsbandage
  Material
  -
  Kön
  Unisex
  Område
  Axlar
  249 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Flexibel hållningsväst
  • Fungerar i alla lägen
  • Ger mildare upprätning av ryggen

  Refit Hållningsbandage är en enklare typ av hållningsväst som ska användas 1-3 timmar per dag. Denna hjälper dig att justera din hållning samt ger en påminnelse om att sträcka ryggen när axlarna faller framåt. Hållningsbandaget kan du bära i alla möjliga lägen. Du kanske har lust att öva på hållningen ute på den dagliga promenaden eller när du sitter stilla där hemma. Detta plagg bör du bära över en tröja och inte över naken hud. Du trär på produkten på samma sätt som en ryggsäck.

  Konsumenter anser att Refit Hållningsbandage varit till stor hjälp för att förbättra deras hållning. Vi kan inte annat än att hålla med om att produkten gör vad den utlovar.

  Läs mer
 3. 3. Bästa axelstödet: Swedish Posture Flexi

  9,3/10
  Swedish Posture Flexi
  Material
  Bomull/nylon
  Kön
  Unisex
  Område
  Axlar
  395 kr
  Till Butik

  Ett ekonomiskt alternativ för den som vill satsa på en bra hållningsväst som är lite snällare för plånboken. Trots att den här västen är en lättare och enklare modell så har den vunnit flera bäst i test då den både ger stöd och flexibilitet. Här är det frågan om en väst som snarare ser ut som en sele, och dess främsta funktion är att hjälpa till med hållningen snarare än att motverka specifika problem.

  Swedish Posture Flexi används gärna 1-3 timmar om dagen och hjälper användaren att hålla ryggen rak. Den kan också användas under träningspass med inriktning på just mage och midja, under löpning eller ridning, liksom under tiden du bär på tyngre saker - dock som en påminnelse och inte som en avlastare. Ett diskret alternativ som enkelt kan bäras under kläderna och som kan användas av både kvinnor och män med stor behållning. Kan tvättas i 40 grader och kommer i storlekarna small/medium, medium/large och large/extra large. Användare uppskattar att den är lätt att justera med kardborreband men att den däremot kan vara lite svår att ta av och på, särskilt i början.

  Läs mer
 4. 4. Bästa hållningsvästen för kvinnor: Swedish Posture Feminine

  9,1/10
  Swedish Posture Feminine
  Material
  Polyamid/elestan
  Kön
  Kvinna
  Område
  Axlar
  495 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Stöttar ryggen för bra hållning
  • Fungerar förebyggande
  • Skön design

  Detta är en hållningsväst för kvinnor, som inte är fixerad utan istället fungerar genom att ge en liten dragning bakåt. Den arbetar även som en påminnelse för att hålla ryggen rak. Swedish Posture Feminine är lättare än andra modeller och kan användas hela dagen. Västen finns i två storlekar: small/medium och medium/large.

  Den här produkten passar bra både som ett mindre stöd men också för personer som tenderar att kuta eller har skolios. Däremot är den inte lika stabil som andra modeller, då dess primära syfte inte är att lindra värk utan att fungera i förebyggande syfte. Hållningsvästen uppskattas av många tack vare dess design. Det finns till och med de som använder den som ett kul klädesplagg, snarare än att dölja den. Produkten är enkel att tvätta i 40 grader.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa hållningsvästen

Söker man på hållningsväst hittar man en uppsjö av produkter, vilket kan va bra om du vet vad du är ute efter. Annars blir det lätt överväldigande. Innan du bestämmer vilken hållningsväst du ska köpa bör du tänka på följande:

 • muskelMuskelaktivering - Vissa hållningsvästar håller ryggen på rätt plats med ett mycket hårt stöd. Detta kan leda till att musklerna blir förslappade och du har svårare att upprätthålla rätt hållning när du inte har västen på dig. Leta istället efter en väst med något lättare stöd som påminner dina muskler om rätt hållning.
 • effektivEffekt - Leta efter en produkt som är specifierad på ett specifikt område. Dessa är oftast mer effektiva. De viktigaste områdena för hållningen är nacken, bröstryggen och ländryggen.
 • komfortKomfort - Oavsett hur effektiv en produkt är på att korrigera hållningen så kommer ingen använda den om den inte är skön att ha på sig. En hållningsväst med många justeringsmöjligheter är lättare att få att sitta skönt.
 • hallningsvastLätt att använda - Välj en produkt som är enkel att använda och inte kräver hjälp från någon annan att ta på sig korrekt. Det bör även gå enkelt att justera den själv.
 • hallbarhetHållbarhet - Hållningsväst är för det mesta tillverkade av elastiska material. Elastiska material av dålig kvalitet tappar ofta sin elastiska förmåga över tid. Billiga kardborreknäppningar blir också lätt dåliga över tid. Undvik helst de allra billigaste modellerna för att slippa dessa problem.

Olika typer av hållningsvästar

Hållningsvästar finns i många olika material där de vanligaste är töjbara som spandex och gummi. Det finns även de som är tillverkade ej icke-elastiska material som bomull. Hållningsvästar finns i många olika storlekar och utformningar:

 • ryggstodRyggstöd - Den vanligaste typen av hållningsväst. Två band som går över axlarna och trycker ryggraden framåt för att räta ut ryggen. Kan vara lite obekväma till en början och ta lite tid att vänja sig med. Enligt vår erfarenhet fungerar den här typen av hållningsväst bäst.
 • hallningsbalteHållningsbälte - Ett stort bälte som rätar ut ryggen nerifrån botten av ryggraden. Passar bra för att ändra dåliga vanor, men sämre för rehabilitering av skador. Ett bra alternativ som går enkelt att dölja under kläderna.
 • hållningströjaHållningströja -  En tröja som trycker på de viktigaste muskelgrupperna för att räta ut ryggen. Kommer vanligen i ett elastiskt material. En ganska ovanlig produkt som fungerar bra men kostar vanligtvis betydligt mer än ryggstöd och hållningsbälte.
 • bhHållnings-BH - Behå och hållningsväst i ett. Kvinnor med stor byst får ofta problem i bröstryggen, skuldror och axlar. En hållnings-bh hjälper till att räta upp ryggen och kan mildra, eller i vissa fall helt avhjälpa, dessa problem.
 • konKönsspecifika - Manliga hållningsvästar är oftast större medan kvinnliga är mindre och mer anpassade för att stödja bysten med tjockare band och kan ha separata kupor för brösten.

Frågor och svar och hållningsväst

Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna som skickas till oss

Vad är en bra hållning?

En bra hållning innebär att hitta balansen mellan att vara så rakryggad som möjligt, samtidigt som man inte spänner sig någonstans. Huvudet ska vara lyft med rak nacke, axlarna ska vara helt avslappnade men hållna lite bakåt och ryggen ska vara stabil och rak, utan svank. Har man aldrig riktigt stått så här förut kan det kännas lite konstigt eller till och med ansträngande, men man vänjer sig snabbt eftersom det egentligen är den ställning som kroppen mår bäst av. Det som de flesta människor slarvar mest med är axlarna, och det gäller både dem som sitter mycket och dem som tränar ofta. Dessa skall vara avslappnade och lätt bakåtvinklade! Detta gäller både under träningspasset och konferensen.

Vad händer när man har rätt hållning?

Genom att hålla kroppen på det bästa möjliga sättet avlastar man leder och muskler på ett märkbart och positivt sätt. Spännings-värk och slitage motverkas och försvinner, muskler hålls i fin form men är samtidigt avslappnade och särskilt ryggraden får en fristad. De inre organen kan också få jobba ostört då man inte klämmer på dem genom att sitta eller stå på ett felaktigt sätt, och inga nerver kommer i kläm. Dessutom kan man enklare undvika allt från lättare sträckningar till allvarliga ryggskott.

Vem behöver en hållningsväst?

Egentligen är det bästa sättet att träna upp sin hållning genom att själv träna upp den utan hjälpmedel. Detta kan dock vara svårt till en början och då kan en hållningsväst dels hjälpa dig att "tänka på din hållning" men även ge dig riktlinjer kring hur du ungefär bör ha hållningen. Att bära en väst någon timmeom dagen är ett  sätt att både förebygga och att få bukt på problemen, och ju mer du vänjer dig vid den desto bättre hållning får du. Vidare så är det ganska vanligt att långa människor tenderar att kuta mer än korta och det brukas synas redan i ung ålder. Med tiden kan det leda till ett permanent tillstånd, så är du av den längre modellen är det extra viktigt att du sträcker på dig. Tänk dock på att västen inte ska ses som en permanent lösning eftersom att kroppen då vänjer sig vid den extra stöttning som västen tillför. 

Vad är hållningsväst bra för?

Om du känner igen dig i ett eller flera av de här symptomen så kan det bero på att din kroppshållning inte är helt rätt. Självfallet finns det även andra anledningar till dem, men i många fall kan de faktiskt avhjälpas med något så enkelt som en rakare rygg eller mer avslappnade axlar:

 • Huvudvärk.
 • Ont i axlar och rygg.
 • Skador vid träning och lyft, särskilt ryggskott och sträckningar.
 • Sömnsvårigheter.
 • Irritabelt humör.

Det finns även andra, mindre vanliga symptom som likaväl är värda att uppmärksamma, som till exempel smärta under revbenet på höger sida. Det här kan bero på flera saker, till exempel gallsten eller gaser, men kan också orsakas av att en nerv kommer på kläm av revbenen om man inte sitter tillräckligt rakryggad. På liknande vis kan en dålig hållning även förhindra matsmältningsorganen och lungorna, liksom motverka en ordentlig blodcirkulation i olika kroppsdelar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester