Bäst i test: Bästa Handledsskyddet 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Värker det i handleden när du försöker utföra enkla sysslor som att skriva eller diska? Får du ont när du tränar och ska göra armhävningar eller lyfta tyngder? Då kan det bero på att du har en skada eller en inflammation och då gäller det att agera så att problemen inte blir värre! VI har jämfört handledsskydd, läs mer om testet nedan samt ta reda på varför vi valde Vulkanskydd Elastic Handledsskydd till bäst i vårt test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Köpguide: Så hittar du bästa handledsskyddet

Här går vi igenom de viktigaste punkterna att tänka på om du funderar på att köpa handledsskydd.

 • tickMaterial: Överväg att köpa ett handledsskydd av ett material som håller länge och är lämpligt för det väder du utsätter produkten för. Om det är varmt kan du behöva gå efter lätt och andningsbart material. För kallare väder är tjocka material idealiska eftersom de ger mer skydd.
 • tick2Flexibilitet och passform: Du vill ha ett handledsskydd som är bekvämt att bära och tillräckligt flexibelt för att träna musklerna kring handledsregionen. Den ska passa ordentligt och helst ha remmar för justering. Mät din handledsstorlek och välj ett skydd i enlighet med detta.
 • tick3Olika sorter: Det finns olika sorters handledsskydd. Enkla vriststöd, handledsbandage, handledsstöd med skena samt handledsvärmare (som mer finns till för att värma handen och handleden). Välj den som känns bekväm samt stabiliserar tillräckligt.
 • tick4Hållbarhet: Handledsskydd är vanligtvis supertåliga och är utformade för att klara av vardagen. De håller däremot längre om de används korrekt. 
 • tick5Budget: Handledsskydd kostar vanligtvis några hundralappar. Priset kan skilja sig åt till viss del men då kostnaden är förhållandevis låg jämfört med hur bra de kan fungera för dina handleder rekommenderar vi dig att välja de som är mest lämpliga sitt syfte. 
Läs mer Minimera

Testvinnare - Handledsskydd

 • Vulkanskydd Elastic Handledsskydd - Bäst i test handledsskydd
 • Mabs Handledsstöd - Bra handledsskydd
 • Better Bodies Gear Elastic Wrist Wraps - Bästa billiga handledsskyddet
 • Back on Track Physio Handledsskydd

De bästa Handledsskyddena 2021

Vi har testat många Handledsskydden. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive handledsskydd samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla Handledsskydden som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Vulkanskydd Elastic Handledsskydd - Bäst i test handledsskydd

  9,5/10
  Vulkanskydd Elastic Handledsskydd
  Bäst i test
  Material
  NanoFlextra
  Storlek
  OneSize
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Stödjande tumgrepp
  • Enkel att ta på och av
  • Slitstarkt funktionsmaterial
  Nackdelar

  Elastic Handledsskydd är ett mycket bekvämt stöd för dina ömma handleder. Det passar sig väl att använda vid stukning, förslitning eller någon form av överbelastning då skyddet jobbar för att motverka dessa problem. Tumgreppet på handledsskyddet känns stadigt och det flexibla funktionsmaterialet känns komfortabelt mot huden. Denna produkt säljs inte i flera storlekar utan kommer endast som one size.

  Svenskt Kosttillskott erbjuder fria returer till och med 14 dagar efter inköp. Elastic Handledsskydd har fått mycket god kritik och har berömts för att vara till stor hjälp vid stukning samt träning för den som haft känsliga muskler. Vi har testat skyddet och anser att det är det mest bekväma av de vi valt att placera högt på vår lista. Därmed blev Elastic Handledsskydd utsedd till det bästa handledsskyddet.

  Läs mer
 2. 2. Mabs Handledsstöd - Bra handledsskydd

  9,3/10
  Mabs Handledsstöd
  Material
  NeoTex
  Storlek
  OneSize
  Till Butik
  119 kr
  Fördelar
  • För lättare avlastning
  • Kompression för stabilitet
  • 3.6/5 betyg Svenskt Kosttillskott
  Nackdelar

  Mabs Handledsskydd ger värme och ett utmärkt stöd för dig som är ute efter att inte anstränga dig för mycket. Skyddets huvudsakliga funktion är att försöka reducera smärta i dina handleder och produkten har en stödskena. Du kan själv anpassa handledsstödet så att formen fungerar bra till just din hand. Detta stöd passar dig som har ett handledsmått på 12-18 cm och det finns endast en storlek.

  Det mindre positiva med denna produkt är att den bara säljs styckvis, istället för i par, så du behöver köpa två stycken om du vill ha stöd för vardera handled. I övrigt har stödet varit mycket uppskattat av de som testat produkten, och vi själva har känt samma sorts uppskattning.

  Läs mer
 3. 3. Better Bodies Gear Elastic Wrist Wraps - Bästa billiga handledsskyddet

  9,1/10
  Better Bodies Gear Elastic Wrist Wraps
  Material
  Bomull/Gummi
  Storlek
  OneSize
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Skön elastiskt linda
  • Perfekt för pressövningar
  • Kardborrefästning
  Nackdelar

  Elastic Wrist Wraps ger ett effektivt kvalitetsstöd för tränande atleter. De är också mycket prisvärda då handledsskydden, till skillnad från de andra skydden vi placerat högt på listan, kommer i par - för en billig kostnad. Skydden går enkelt att justera tack vare kardborrebandet som du kan stänga på passande vis. Dessa handledsskydd finns i storleken one size. Tumhål ingår och handledsskydden är 33 cm långa.

  Kunder har talat om att Elastic Wrist Wraps från Better Bodies inte är svåra att trä på utan snarare mycket lätta att börja använda, samt att de sitter stabilt runt handlederna. Vi tyckte att det var behagligt och en trevlig detalj att kunna anpassa skydden med hjälp av kardborrebanden. Dessa handledsskydd kommer säkerligen vara ett bra och fyndigt val för dig som tränar, men också för dig som bara är ute efter ett skönt och stretchigt handledsstöd. Gymgrossisten har också fri retur, så om du inte känner dig nöjd är det bara att du skickar tillbaka produkten.

  Läs mer
 4. 4. Back on Track Physio Handledsskydd

  8,7/10
  Back on Track Physio Handledsskydd
  Material
  Polyester
  Storlek
  16-25 cm
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • Smidig att dra av och på
  • Värmereflekterande material
  • Återhämtande funktion
  Nackdelar
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Olika sorters handledsskydd

Det finns flera sorters handledsskydd som hjälper dig. Nedan går vi igenom de 4 vanligaste man brukar tala om. 

Enkelt vriststöd

hand med handledsskydd

Handledsskydd verkar stabiliserande och förebygger skador

Den allra vanligaste typen av handledsskydd ser ut som en liten tubsocka i elastiskt material som man antingen enkelt drar över handleden eller virar runt leden och fäster med kardborrband. De här skydden kommer i olika färger och storlekar, och det är alltid viktigt att de varken sitter för löst eller för hårt. Tanken är hela tiden att de ska ge en känsla av stöd och stabilitet. De fungerar utmärkt i många sammanhang, till exempel vid träning eller om man skriver mycket på datorn.

Den här sortens stöd fungerar också som en kompressionsstrumpa, det vill säga den håller om handleden och motverkar på så sätt svullnad och ger leden värme; alla viktiga faktorer för att handleden ska vara så frisk som möjligt.

Enkla vriststöd är ofta mycket tunna, bara några millimeter, och fungerar även som en påminnelse om att man ska vara försiktig med sina handleder. Inför ett riktigt tungt lyft eller en rad armhävningar, till exempel, kan den här typen av skydd dels ge support, dels fungera som en liten varningslampa att den som bär det ska värna om sina handleder.

Handledsbandage

handledsbandage

Handledsbandaget är vanligtvis mer ergonomiskt än handledsskyddet

Boxare och andra atleter har länge virat in sina händer och handleder i bandage för att ge styrka och stabilitet åt dem, och det finns till och med bilder på antika idrottare som gjorde just det. Idag behöver man inte längre stå och linda in sig vid varje träningstillfälle, utan istället kan man ta på sig handledsbandage som sitter enligt samma princip.

Det här handledsskyddet sitter framförallt om två områden: handleden och diagonalt över själva handen, samtidigt som det lämnar tummen och fingrarna fria. Ett fäste gör att man kan anpassa storleken efter sina egna mått, och som alltid är det viktigt att skyddet inte sitter för löst eller för hårt.

Den här typen av handledsskydd passar särskilt bra när olyckan har varit framme och man nu är inne i rehabiliteringsfasen. Då skyddet tillåter rörelse kan man utföra de övningar som man behöver göra, samtidigt som rörelsen till viss del hindras så att man inte gör illa sig igen. Kompressionen motverkar den svullnad som inflammationer ofta innebär, stimulerar blodtillförsel och ger bäraren en skön och trygg känsla.

Handledsstöd med skena

Ett mycket stabilt och bra skydd för den som har allvarligare problem med handleden och verkligen behöver hålla allt på plats. Skyddet ser ut som en lång handske som börjar en bit upp på armen och slutar mitt på handen, strax under fingrarna och man tar det på sig genom att vira det runt handen.

De som framförallt får hjälp av den här typen av skydd är de som håller på att återhämta sig efter en svår stukning eller har karpaltunnelsyndrom men samtidigt behöver ha rörliga fingrar. Skenan, som är löstagbar, gör att handleden hålls helt rak och därför passar den även personer som fått problem efter att hela tiden hållit sina händer i en viss vinkel när de exempelvis skriver på datorn. Allteftersom handleden blir starkare genom en kombination av vila och övningar kan man ta bort skenan och på så sätt få större rörelsefrihet, utan att man för den delen saknar stöd.

handledsvarmare

Handledsvärmare används mer för att de är sköna än i rehabiliteringssyfte

Handledsvärmare

Om du inte har något allvarligt problem med handlederna utan snarare känner dig lite trött, kall eller öm just där så kan handledsvärmare vara svaret för dig! De här skydden ser ut som långa, mjuka vantar med hål för tummen och fingrarna och de är tillverkade i material som tillåter full rörelsefrihet, samtidigt som de ger en viss kompression.

Jättesköna skydd som kan användas hemma eller på jobbet och som göra allt lite enklare. De här skydden bör inte användas i medicinskt syfte utan här handlar det snarare om lite lätt lindrig vid mindre besvär samt att det är mycket skönt.

Frågor och svar om handledsskydd

Nedan har vi listat några av de mest frekventa frågor som skickas in till oss gällande handledsskydd

Vad orsakar handledssmärta?

Handledssmärta kan drabba alla människor och i Sverige har antalet fall ökat under de senaste årtiondena. Besvären brukar bero på tre huvudsakliga orsaker:

 • Skada – man har stukat handleden eller slagit sig.
 • Överbelastning – man har utfört för tunga eller repetitiva rörelser.
 • Sjukdom – man lider av artros eller någon annan ledsjukdom.

Oavsett vilken orsak som ligger bakom din smärta så är det viktigt att ta itu med problemet omgående, och man kan antingen gå till läkare eller naprapat för att få sin diagnos och behandlingsplan. I vissa fall kan det handla om sjukgymnastik och specifika övningar medan andra kräver vila och värme. I de flesta fall handlar det om båda två, och handledsskydd passar nästan alltid!

Vem får problem med handleden?

Precis alla människor i alla åldrar kan få problem med sina handleder på grund av till exempel idrott och fall, men när det kommer till repetitions- eller överbelastningsbesvär så är det framförallt kvinnor och äldre som drabbas. Personer som har vibrerande eller repetitiva arbetsuppgifter, till exempel fabrikspersonal, kassabiträden, frisörer och de som använder tangentbord ligger i en högre riskzon än andra. Sysslar man med specifika hobbys kan man också få smärta i handlederna, exempelvis om man stickar, virkar eller spelar dataspel alltför mycket.

Det finns också ett antal hälsoskäl till att man kan få problem med handleden, till exempel överviktiga, diabetiker och människor med artros och i vissa fall drabbas även gravida. Ytterligare en grupp vars leder kan börja värka är styrketränare, vilket framförallt beror på att de utsätter sina kroppar, inklusive knän och handleder, för tunga vikter och hårda övningar.

Hur fungerar ett handledsstöd?

Ett handledsskydds främsta uppgift är att stabilisera handleden och avlasta den stress som den utsätts för när dess ägare lyfter, vrider och rör på sig i allmänhet. Det sitter som en tät socka och är gjort i ett elastiskt material som tillåter rörelse av fingrarna, samtidigt som det verkar lite begränsande om bromsande på själva handleden.

Förutom den stabiliserande effekten så kan ett handledsskydd även motverka vätskeansamlingar och svullnader, och det fungerar också på ett psykologiskt plan då det påminner bäraren om att inte utföra vissa rörelser eller att lyfta för tungt. Har man drabbats av en skadad handled så kan det ta ganska lång tid att rehabilitera den, men med hjälp av övningar och handledsskydd kan man komma en god bit på vägen.

Vill man förhindra skador och stukningar så kan det vara en bra idé att ha på sig ett handledsskydd när man tränar eller arbetar som en avlastande assistent. Har man inga direkta problem eller om man bara har aningar till ett begynnande problem så bör man däremot inte ha det på sig för ofta eftersom handleden då vänjer sig vid att alltid ha yttre hjälp och med det kan bli försvagad. I de allra flesta fallen så är den bästa lösningen att träna handleden regelbundet, men att då och då hjälpa den lite på traven.

Vad gör ett handledsskydd?

Ett handledsskydds främsta uppgift är att stabilisera handleden och avlasta den stress som den utsätts för när dess ägare lyfter, vrider och rör på sig i allmänhet. Det sitter som en tät socka och är gjort i ett elastiskt material som tillåter rörelse av fingrarna, samtidigt som det verkar lite begränsande om bromsande på själva handleden. Förutom själva den stabiliserande effekten så kan ett handledsskydd även motverka vätskeansamlingar och svullnader, och det fungerar också på ett psykologiskt plan då det påminner bäraren om att inte utföra vissa rörelser eller att lyfta för tungt. Har man drabbats av en skadad handled så kan det ta ganska lång tid att rehabilitera den, men med hjälp av övningar och handledsskydd kan man komma en god bit på vägen.

Vill man förhindra skador och stukningar så kan det vara en bra idé att ha på sig ett handledsskydd när man tränar eller arbetar som en avlastande assistent. Har man inga direkta problem eller om man bara har aningar till ett begynnande problem så bör man däremot inte ha det på sig för ofta eftersom handleden då vänjer sig vid att alltid ha yttre hjälp och med det kan bli försvagad. I de allra flesta fallen så är den bästa lösningen att träna handleden regelbundet, men att då och då hjälpa den lite på traven.

Vad är handledsskydd?

Handledsskydd är en av de enklaste och bästa produkterna för att undvika värkande leder och för att kunna utföra de rörelser man vill, trots eventuella problem. Det finns många olika modeller på marknaden men det gemensamma syftet är alltid av att avlasta leden och att motverka svullnad och smärta.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
36 röster, Genomsnitt: 4.2 / 5