Bäst i test: Bästa kinesiologitejpen 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Kinesiologitejp är en stödjande, latexfri & allergivänlig elastisk tejp som kan sitta på kroppen i flera dagar.  Vi har jämfört och tittat närmare på kinesiologitejp. Läs mer om testet och varför Rehband RxTape blev bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av kinesiologitejper

De fokusområden vi jämfört i vårt test är: 

 • Pris (hur prisvärd är produkten, hur mycket ligger meterpriset på)
 • Hållbarhet (hur hållbar är tejpen)
 • Övrigt (leveranstider, utseende) 

Vilken kinesiologitejp är bäst?

Vi har testat många kinesiologitejper. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive kinesiologitejp samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test kinesiologitejp: Rehband RxTape

  9,7/10
  Rehband RxTape
  Bäst i test
  Längd
  5 meter
  Pris / meter
  29,80 kr
  Latexfri
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 5 / 5 i betyg Svenskt kosttillskott
  • Enkel att fästa och ta bort
  • Hög kvalitet

  Rehband RxTape förbättrar din prestation och ger ett utmärkt stöd för dina muskler. Kinesiologitejpen används i förebyggande syften, som prehab så att säga, men också för att bli kvitt skador. I de träningssituationer när du rör på dig på ett ganska repetitivt sätt så leder detta ofta till större kroppsliga påfrestningar. Då kan denna tejp komma till användning. Du tejpar området som skaver eller känns överbelastat för att ge det ökat stöd och påskynda återhämtningsprocessen. Några exempel på träningsformer där kinesiologitejp kan vara till nytta är tennis, tyngdlyftning, simning och crossfit. Då kan du exempelvis tejpa axlar, knän och vader eftersom dessa kroppsdelar lätt utsätts för en större mängd belastning.

  Denna kinesiologitejp har framtagits med hjälp av vardagsidrottare och är mediciniskt godkänd. Rehband RxTape kan du ha på dig i sex dagar. Produkten är vattenresistent samt fri från zink och laser. Den går att köpa i färgen beige och tejpen är 5 meter lång.

  Tejpen har beskrivits som den bästa kinesiologitejpen och vi säger detsamma. Rehband RxTape har en otrolig förmåga att se till att din kropp på sikt läker och får må bra.

  Läs mer
 2. 2. Bästa billiga kinesiologitejp: Gymstick Kinesiology Tape 5m x 5cm

  9,7/10
  Gymstick Kinesiology Tape 5m x 5cm
  Längd
  5 meter
  Pris / meter
  17,80 kr
  Latexfri
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  89 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Irriterar inte huden
  • Innehåller 97 % bomull och 3 % spandex
  • Ger bra stöd för muskler och leder

  Gymstick Kinesiology Tape är speciellt framställd för att inte irritera din hud. Den ökar även blodcirkulationen utan att hindra dig från att vara i rörelse. Du kan bära tejpen i förhållande till vatten då den är andningsbar. Du kan använda dig av Gymstick Kinesiology Tape i smärtlindrande syften, för att stärka dina leder och muskler. Kinesiologitejpen är tillverkad av ett latexfritt akryllim. Detta lim är av medicinsk kvalitet och gör huden mindre irriterad än de flesta vanliga tejper. Du kan ha på dig samma tejp i upp till sju dagar. Produkten är 5 meter lång. Du kan få den i rosa, beige, svart eller turkos.

  Vi anser att detta är det bästa billiga valet för dig som letar efter en stödjande och effektiv kinesiologitejp. Vi såg mycket positivt på att produkten var skonsam mot huden och tyckte att den gjorde ett bra jobb med att behandla kroppsliga överbelastningar.

   

  Läs mer
 3. 3. Bästa kinesiologitejp för rörelse: RockTape Kinesiologitejp

  9,5/10
  RockTape Kinesiologitejp
  Längd
  5 meter
  Pris / meter
  35,00 kr
  Latexfri
  Ja
  Vattentålig
  Ja
  175 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 4 / 5 i betyg Svenskt kosttillskott
  • Bra elasticitet
  • Hög stabilitet

  RockTape Kinesiologitejp har blivit högt uppskattad av användare. Den är fri från latex och påskyndar läkningsprocessen av ett antal smärtor. I synnerhet behandlar den hälsporre, ryggsmärtor, muskelbristningar samt andra skador inom träning eller i vardagliga livet. Denna produkt ska fungera mycket bra vid fysiska aktiviteter. Kinesiologitejpen innehåller extra mycket klister så att den ska hålla under en längre period. Du kan på så sätt bära RockTape i totalt fem dagar. Dessutom går det bra att duscha med tejpen på. Mellan 10-20 tejpningar går åt för att förbruka en RockTape-rulle. Tejpen främjar även blodcirkulationen. Produkten finns att få tag på i ett flertal olika färger och är 5 meter lång.

  Utomstående hävdar att denna kinesiologitejp är väldigt effektiv, hållbar och ger ett bra stöd. Detta tycker vi också. Dock finns det de som säger att tejpen kunde ha varit stretchigare, mjukare och suttit under en längre period. För somliga satt tejpen nämligen bara bra i ett dygn. Ens åsikter om kinesiologitejpser är minst sagt individuella. Vi tror i alla fall att detta kommer att vara det bästa valet för dig som söker en välfungerande kinesiologitejp att dra nytta av när du är i rörelse.

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa kinesiologitejpen

Med alla olika val som finns kan det vara svårt att bestämma sig och faktiskt veta vilken tejp som faktiskt kommer ge bäst resultat. Men vi ska gå igenom några av de punkterna som är viktiga att titta lite närmare på:

 • storlekStorlek: Vilken storlek man behöver på tejpen beror främst på var du ska använda den. Även om det går att klippa isär eller lägga flera bitar bredvid varandra så är det smidigare att ha rätt storlek från början. Rent generellt kan man säga att ju större yta du behöver täcka desto bredare tejp är bättre. 
 • materialMaterial: Kinesiologitejp görs från många olika material. Läs på förpackningen och se till att du inte är allergisk mot något som finns i den. Vissa tejper är till exempel gjorda av latex, vilket en del kan vara känsliga mot. Materialet påverkar givetvis effekten av produkten också, både vad gäller hållbarhet och prestanda. Generellt är tejper gjorda av syntetiska material mer elastiska än bomullstejper.
 • livslangdLivslängd: Beroende på vad du använder tejpen till spelar livslängden olika mycket roll. Använder du den bara förebyggande under tiden du tränar spelar det kanske inte så stor roll, men använder du den för att påskynda läkningen efter en skada så gör den det desto mer. Vissa tejper kan sitta kvar och behålla sin funktion i upp till en vecka medan andra bara är effektiva i någon dag.

Vad är kinesiologitejp bra för?

Kinesiologitejp kan användas på i princip hela kroppen - från minsta tå eller finger till stora muskelgrupper. Den kan användas i förebyggande syften, till exempel om du vet att du har benägenhet att skada vissa kroppspartier, eller om olyckan redan varit framme och du nu behöver rehabilitering. Tejpen är bra för bland annat:

 • Skador
 • Smärtlindring
 • Stöd
 • Motverka svullnader
 • Öka rörelseförmågan

Kinesiologitejp stöttar och förebygger

Kinesiologitejp används inte nödvändigtvis enbart vid skador och rehabilitering, utan är även ett fantastiskt sätt att underlätta träningen och att förebygga skador. Om du till exempel har fått ryggskott en gång så vet du hur lätt det händer, och kan därför vilja jobba på din allmänna kroppshållning. Genom att sätta lite K-tejp vertikalt i ländryggen kan den hjälpa dig att hålla ryggen rak, och fungera som en påminnelse att inte lyfta med böjd rygg eller göra förhastade rörelser.

På liknande vis kan du sätta tejpen på fingrar, tår och olika leder för att utföra vardagsuppgifter så lätt som möjligt och undvika onödiga skador på en och samma gång.

Kinesiologitejp kan användas till allt från stöd till hållningsreglering

Hur använder man kinesiologitejp?

Här kan du läsa om olika typer av tejpning och hur du förbereder dig innan du börjar. Det finns många bra instruktionsvideor på internet om du vill se exakt hur du ska göra. Med hjälp av en enkel sax så kan du klippa till tejpen efter dina egna behov så att den sitter på bästa möjliga sätt. Alla är skapta lite olika så se till att tejpen sitter som den ska och inte orsakar smärta eller obehag.

Förbered för kinesiologitejp

kinesiologitejp pa ryggen

En kvinna får kinesiologitejp på ryggen för stöttning

För att tejpen ska användas smidigt och enkelt så bör du först och främst se till att huden den ska sitta på är ren och torr. Se till att den inte har spår av hudvårdsprodukter, oljor och krämer och att den inte är skadad eller har utslag. Viktigast av allt är dock att där inte finns något hår! Raka av allt eventuellt hår där tejpen ska sitta för att undvika att göra den till en ofrivillig hårborttagningsmetod. Använd dock inte tejpen direkt efter rakning utan vänta i minst 24 timmar innan du applicerar den så att huden inte blir irriterad.

Applicering av kinesiologitejp

Ta inte heller på tejpens kladdiga sida utan håll hela tiden på den skyddade sidan. För att undvika onödigt bök med att ta bort det skyddande akryl-höljet när du väl tejpat dig kan du pilla upp en liten flik i ändarna innan appliceringen, alternativt att ”bryta” tejpen i mitten istället. Om du är förstagångsanvändare så kan det vara en smart idé att öva på en mindre bit som du klippt av för att verkligen få känsla för hur tejpen är tillverkad. Efter att tejpen är fastsatt bör du också göra några provrörelser för att se till att den sitter som den ska och inte stramar åt någonstans. Runda av eventuella hörn med en nagelsax vid behov.

Olika tejpningsmetoder

kinesiologitejp och sax

Det är bättre att dra av kinesiologitejpen försiktigt

Tanken med kinesiologitejp är att dels stödja försvagade eller skadade muskler och leder och samtidigt lyfta huden och fascia litegrann så att ett bra lymfdränage och blodflöde kan underlättas. Det är just det som gör tejpen unik, då andra tejper antingen förhindrar rörelseförmågan eller sitter för tätt. K-tejpen rör sig med muskeln, samtidigt som den ger support där det behövs.

I de allra flesta fallen sätter du inte på en endaste bit tejp och så är det bra med det. Nej, då tejpen har fler funktioner så ska du sätta på flera olika bitar i olika riktningar så att varje kroppsdel får en mycket specifik och ”skräddarsydd” hjälp. Om du exempelvis lider av löparknä så kan det behövas en tejpremsa som sitter under knäet och går runt hela benet horisontalt, och ett par remsor som sitter runt själva knäskålen eller strålar uppåt mot låret vertikalt.

Kinesiologitejp för nacken och axlarna

Många människor har problem med nacken och axlarna och här kan det behövas en kortare remsa som löper utmed nacken naturligt och några längre som löper utmed axlarna för att bilda ett slags kors. Lider du av tennisarm så kommer du behöva remsor runt hela armen, armbågen och utmed sidorna.

För att bli riktigt säker på hur du ska gå tillväga för optimala resultat är det bra att konsultera en kiropraktiker, sjukgymnast eller personlig tränare den första gången. Ett annat bra alternativ är att titta på instruktionsvideor på nätet.

Frågor och svar om kinesiologitejp

Nedan tar vi upp några av de vanligaste frågorna och svaren om kinesiologitejp

Vad säger forskning om kinesiologitejp?

Studier har visat att personer som använder K-tejp under sina träningspass får både större rörelseförmåga och prestation. Det får musklerna att ”hålla sig vakna” och fungerar stimulerande, och hjälper den som tränar att utföra sina övningar korrekt. Eftersom tejpen används i flera dagar sitter den kvar under återhämtningen och motverkar stelhet och svullnader i leder och muskler, liksom smärta i triggerpunkter.

Finns det några risker med kinesiologitejp?

K-tejp kan användas av alla människor med i vissa fall kan den orsaka viss irritation i huden. Skulle det vara fallet om du använder tejpen så är det bäst att inte använda den igen. Du bör inte heller använda den på problemhud eller om du har sår. Om du lider av cancer eller blodproppar ska tejpen inte användas då det kan få allvarliga konsekvenser i och med det ökade blodflödet.

Hur tar man av kinesiologitejp?

I vanliga fall brukar K-tejp sitta i flera dagar och det märks att det är dags att ta bort den när den börjar släppa i kanterna. För att få bort tejpen kan du helt enkelt dra av den, men om du tycker att den sitter lite för tätt kan du applicera lite babyolja allteftersom. Tänk på att inte slita av tejpen som ett plåster utan dra av den sakta med säkert.

När bör man inte använda kinesiologitejp?

 • Om du har väldigt känslig hud
 • Om du är ute efter en tjockare tejp för hård kompression

Vad är kinesiologitejp?

På 1970-talet kom en japansk kiropraktor på en lösning på problemet med tejpandet av olika kroppsdelar. Genom att framställa en tejp som imiterar hudens egenskaper och elasticitet lyckades han få fram en produkt som kan användas både av atleter och vardagsmotionärer. Förutom att ge kroppen välbehövligt stabilitet och skydd så kan den här typen av tejp också hjälpa blodtillförseln och lymfdränaget samt hjälpa återhämtningsprocessen.

Hur fungerar kinesiologitejp?

Till skillnad från vanliga sporttejper som komprimerar det skadade området för att förhindra rörelse så lyfter kinesiologitejp istället bort huden från muskeln. När huden lyfts bort ökar blodflödet och syresättningen i muskeln. Detta skapar även extra utrymme för att få bort slaggprodukter.

Kinesiologitejper har följande egenskaper:

 • Fri från latex och zink - bidrar till en hälsosammare produkt
 • Vattentålig - lossnar inte av svett, dusch eller bad
 • Bekväm - så gott som omärkbar när du använder den
 • Långvarig - håller upp till 5 dygn
 • Lätt att använda - inga problem med att fästa på huden, eller ta loss

Det går även att använda kinesiologitejpen precis som en vanlig sporttejp för kompression.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
78 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester