Bäst i test: Bästa knäskyddet 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Våra knän är komplicerade strukturer som består av olika delar som ben, ligament och brosk. Deras jobb är både att bära vår vikt och att låta oss gå, springa, klättra och sitta i olika positioner. Det är därför ganska naturligt att många människor lider av olika problem i just detta känsliga och utsatta område kring knäna. Vi har jämfört en rad olika knäskydd. Läs mer om vårt test nedan och ta reda på varför vi valde Rehband Knäskydd till bäst i vårt test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Så testade vi knäskydden

Vi har jämfört en rad olika parametrar när vi granskade knäskydden. Det är dock viktigt att tänka på att skydden kan ha olika syften. Vissa är anpassade för att skydda knät från eventuella framtida skador medans andra snarare ses som rehabiliterande knäskydd. Det vi lagt vikt på är bland annat:

 • Kvalitet (hur kvalitativt känns knäskyddet?)
 • Externa kundbetyg (vad säger externa bedömare som testat skydden?)
 • Pris (hur prisvärd är produkten? Finns det någon likvärdig produkt som är billigare?)

Testvinnare - Bästa knäskyddet

 • Rehband Knäskydd - Bästa knäskydd för löpning
 • Rehband Rx Knäskydd 5mm - Bästa knäskydd för crossfit
 • Rehband RX Knäskydd 7mm - Bästa knäskydd för styrketräning
 • Vulkanskydd Knäskydd Classic öppen knäskål - Knäskyddet  med bäst passform
 • Back on Track Knäskydd Per4mance

Vilket knäskydd är bäst?

Vi har testat många knäskydden. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive knäskydd samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Rehband Knäskydd- Bästa knäskydd för löpning

  9,5/10
  Rehband Knäskydd
  Bäst i test
  Storlek
  XS-XL
  Material
  Neopren
  Tjocklek
  3 mm
  Till Butik
  149 kr
  Fördelar
  • Dämpar smärta
  • Motverkar förslitning
  • Till vardags och löpning
  Nackdelar

  Det här knäskyddet är ett utmärkt val för dig som behöver ett underlag för värkande knäleder. Rehbands knäskydd kan du använda under dina vanliga kläder eller din träningsutrustning. Skyddet har ett slitstarkt material och en bra passform. Det skall även maskintvättas. Rehband Knäskydd finns i storlekarna XS till XL så du hittar säkert en storlek som passar just dig.

  Externa köpare uppskattar skyddets stabilitet och snabba leverans. Produkten har varit till stor hjälp för dem med ömma knän och ett stöd för bland annat löpare. De flesta anser också att knäskyddets mått är väl anpassade efter olika benstorlekar. Vi tycker att knäskyddet från Rehband känns hållbart, håller en övertygande kvalitet och att det sitter bra. Därför har vi valt att utse Rehband till det bästa knäskyddet.

  Läs mer
 2. 2. Rehband Rx Knäskydd 5mm- Bästa knäskydd för crossfit

  9,5/10
  Rehband Rx Knäskydd 5mm
  Storlek
  XS-XL
  Material
  Neopren
  Tjocklek
  5 mm
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Lindrar smärta i knät
  • Stabiliserar och stödjer
  • För styrketräning och crossfit
  Nackdelar

  Rehband Rx Knäskydd 5mm är en av många fördelaktiga träningsprodukter i Rx Lines kollektion. Det ger extra stabilitet då materialet på produkten har en större tjocklek än somliga knäskydd har. Det är ett förträffligt alternativ för den som önskar ett knäskydd med medelstöd. Som de flesta knäskydd är Rehband Rx Knäskydd 5mm bra på att reducera smärta och förse musklerna med värme. Rekommenderat är att använda detta knäskydd för träningsformer såsom styrketräning och crossfit. Produkten har en hög support och är mediciniskt klassad. Knäskyddet är designat för att skapa trygghet och säkerhet, både fysiskt och mentalt. Tack vare detta kommer du ha förmågan att få extra goda resultat av din träning. Rehband Rx Knäskydd 5mm finns i storlek XS-XL.

  Kundernas huvudsakliga åsikter är att skyddet är bekvämt, sitter stadigt och gör vad det utlovar. Vi håller med om att knäskyddet sitter bra och uppskattar både dess tendens att ge fysisk liksom psykisk trygghet.

  Läs mer
 3. 3. Rehband RX Knäskydd 7mm- Bästa knäskydd för styrketräning

  9,5/10
  Rehband RX Knäskydd 7mm
  Storlek
  S-XL
  Material
  Neopren
  Tjocklek
  7 mm
  Till Butik
  349 kr
  Fördelar
  • För prehab och rehab
  • Värmer och stödjer
  • För styrketräning
  Nackdelar

  Detta är ännu en produkt i serien Rx Line som är utvecklad främst för styrketräning. Rehband Rx Knee Support 7mm är ett ledskydd med en anatomisk passform. Skyddet skänker dina knäleder stöd, hög komfort, en god prestationsförmåga och en härlig värme. Du kan använda det här knäskyddet vid prehab, alltså i förebyggande syften under dina träningspass. Rehband Rx Knäskydd 7mm har tagits fram av elitidrottare samt forskare och du kan köpa produkten i storlekarna S-XL.

  Materialet har fått positiv kritik för att vara mjukt, behagligt och sitta utmärkt på kroppen. Vi upplever att det är lättare att våga böja sig ner utan rädslor för att slå sig, med hjälp av detta knäskydd. Det ger extra mycket säkerhet och på så sätt är detta ett underbart val för dig som styrketränar.

  Läs mer
 4. 4. Vulkanskydd Knäskydd Classic öppen knäskål- Knäskyddet  med bäst passform

  9,1/10
  Vulkanskydd Knäskydd Classic öppen knäskål
  Storlek
  S-XL
  Material
  Neopren
  Tjocklek
  5 mm
  Till Butik
  275 kr
  Fördelar
  • Mycket god passform
  • Ger god rörelsefrihet
  • God stabilitet
  Nackdelar

  Vulkanskydd Knäskydd Classic har en öppning vid knäskålen som ger kroppsdelen mer frihet för att vara i rörelse. Materialet är producerat med en tredelad design vilket förbättrar skyddets chanser att sitta stabilt. Vulkanskyddet har en passform som du kommer att uppskatta. Skyddet begränsas i sidled för att minska risken för förslitningar. Produkten kan du få i storlek S-XL.

  Konsumenter har sagt att detta är ett bra och hållbart knäskydd. Vi såg öppningen vid knäskålen som en smart detalj och tyckte att skyddet hade en optimal passform.

  Läs mer
 5. 5. Back on Track Knäskydd Per4mance

  8,7/10
  Back on Track Knäskydd Per4mance
  Storlek
  M/L
  Material
  Propylen
  Tjocklek
  5 mm
  Till Butik
  259 kr
  Fördelar
  • 4-vägsstretch
  • För all träning
  • Halkstopp för optimal passform
  Nackdelar
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

kneepad

Köpguide: Så hittar du bästa knäskyddet

När du ska välja rätt och bäst knäskydd finns det vissa delar som är extra viktiga att tänka på. Om du väljer fel skydd till din träning, riskerar du att inte få den stabilitet du behöver. Detta kan öka risken för skador.

 • Typ av problem: Olika knäproblem kräver olika modeller för att skyddet ska vara så effektivt som möjligt.
 • Passform: Ett knäskydd ska sitta stabilt och inte får hårt eller för löst.
 • Din kroppsvikt: Du kan behöva anpassa knäskyddet efter din vikt. Detta beror främst på att ett tjockare knäskydd kan kännas mer om du har bredare ben. På samma sätt som en smalare person upplever tunnare skydd annorlunda.
 • Material: Det är viktigt att knäskyddet är tillverkat av ett material som inte irriterar huden eller känns obehagligt i knäveckets känsligare parti.
 • Tjocklek: Detta är en av de viktigaste bitarna när du ska välja rätt knäskydd. Tjockleken bör vara anpassad efter den typ av träning du ska utföra.
 1. Ett knäskydd med en tjocklek på 3 millimeter passad bäst om du ska springa en längre sträcka under en längre tid. Denna tunnare variant av knäskydd känns inte lika mycket som ett tjockare och är därmed lättare att röra sig i.
 2. De knäskydd som är 5 millimeter tjocka är bäst lämpade för olika typer av mer allsidig träning. Det kan rör sig om till exempel CrossFit eller roddövningar. Denna tjocklek ger en bra kombination av stabilitet och rörlighet.
 3. Den variant av knäskydd som har den högsta tjockleken är den på 7 millimeter. Dessa knäskydd passar bäst att använda vid tyngre lyft och styrkeövningar. De ger bra stabilitet och inkänning, men mindre rörlighet.

Om du tränar regelbundet kan det vara en bra idé att ha olika typer av knäskydd. På så sätt får du rätt stöd för dina ben och knän vid olika typer av rörelser och träningsformer.

Vad är knäskydd bra för?

Ett knäskydds primära syfte är att skydda knät. Det här kan fungera på olika sätt beroende på vilket slags problem bäraren har. Det kan till exempel handla om en enkel sak som lite värk efter en gammal skada som särskilt känns när vädret slår om, och då kan ett lätt, elastiskt skydd fungera värmande och lindrande både när man är stilla eller ute och går eller springer. Vidare fungerar knäskydd bra för den som vill förebygga problem och många atleter väljer därför att använda skydd trots att de aldrig haft knäbesvär.

Knäskydd vid artros

Har man artros eller en allvarligare skada så kan ett mer stadigt knäskydd vara en viktig del i rehabiliteringen och här är dess främsta uppgift att fungera avlastande så att knäleden kan få stöd och läka. Det kan jämföras med ett plåster som å ena sidan inte läker såret men däremot låter det få återställa sig i fred. Det finns knäskydd som ser till att allt håller sig på plats eller motverkar vätskeansamlingar och det finns skydd som är skräddarsydda för specifika skador.

Olika sorters knäskydd

Eftersom just knäproblem är så vanliga har det utvecklats ett stort antal typer av knäskydd som antingen lindrar generellt eller är utformade för speciella problem. Saker som idrottsskador, belastningsproblem och artros ser alla ut på olika sätt, och därför är det viktigt att man använder det knäskydd som är mest lämpligt för situationen. Här kan du läsa om några olika sorters knäskydd men kom ihåg att det alltid är bäst att konsultera sin läkare eller sjukgymnast för att kunna skaffa det mest passande skyddet.

Knäskydd med kompression

kompressionsskyddEtt kompressionsskydd ser ut som en elastisk tub som man helt enkelt drar över knäet. Det sitter åt litegrann, vilket ger en känsla av stöd och värme, utan att det är stort och bökigt. De bästa skydden i den här kategorin är anatomiskt utformade och är gjorda av material som inte upplevs som störande, och de brukar komma i olika storlekar då de varken ska sitta för hårt eller för löst. Passar bra för människor som har lite allmän värk i knäet, som återhämtar sig från mildare former av löparknä eller som vill motverka vätskebildning och svullnad.

Knäskydd med hål

knaeskyddDet här är en större och lite mer invecklad typ av knäskydd som täcker ett större parti och har ett hål för knäskålen, vilket ger den stöd och avlastning. Ett mycket bra skydd för personer som håller på att återhämta sig efter en skada liksom de som lider av ett inflammerat eller svullet knä. Hålet tillåter bäraren att fortsätta röra på sig fritt, samtidigt som hela konstruktionen underlättar aktiviteten, och därför är det extra populärt bland dem som tränar regelbundet.

Knäskydd med band

bandkompressionOm man inte tycker sig behöva ett regelrätt, heltäckande knäskydd så kan ett mindre band passa bättre. Det finns olika modeller som antingen sitter ovanför eller under knäet, beroende på vilket typ av skada eller problem man lider av. Har man till exempel löparknä är den bästa modellen den som sitter ovanför knäleden då den avlastar senan som kruxar, medan ett band som sitter över eller under knäet kan avlasta knäskålen på ett skönt sätt.

 

Knäskydd mot olika typer av knäskador

Här ska vi ta en titt på olika typer av skador, hur de orsakas och hur de yttrar sig. Om du har ont i knäet så bör du alltid uppsöka läkare för en omedelbar diagnos och behandling men om du bara har vissa känningar så finns det sätt att motverka dem. Några av de vanligaste knäproblemen är de följande:

 • Meniskproblem

  En skada som är vanlig bland dansare, fotbollsspelare och alla som sysslar med snabba och ”ryckiga” aktiviteter då den orsakas av att man vrider till knäet. Typiska symptom på att menisken farit illa är att man upplever att knäet låser sig och även om man kan återhämta sig efter den här typen av skada så har man ofta en tendens att vricka knäet igen efteråt. Vid meniskproblem kan man behöva operation eller åtminstone en hel del sjukgymnastik, och att ha ett knäskydd upplevs av de flesta som en enorm hjälp, dels så skyddet håller knäet på plats, dels då det påminner bäraren att inte göra sneda eller plötsliga rörelser.
 • Löparknä

  En problem som inte bara drabbar löpare men också skidåkare, rullskridskoåkare och cyklister. Typiskt symptom är att man inte har ont när man börjar träna utan får det under träningens gång. Det som gör ont är en sena som sitter utanpå knät och den bästa behandlingen är att långsamt bygga upp knät och senan igen. Detta genom att jogga mycket kortare sträckor än vanligt och att sluta när du börjar känna av smärtan. Att ha ett knäskydd hjälper inte själva tillståndet i det här fallet, men däremot brukar det kännas skönt att ha något som sitter om knäet, eller alldeles ovanför för att avlasta senan.
 • Korsbandsskada

  En mycket vanlig skada som framförallt drabbar människor som sysslar med intensiva lagsporter och som blivit extra vanlig bland yngre personer. Det här är en akut slitskada som gör riktigt ont och knäet brukar svullna rejält efteråt. Genom att lägga is på skadan i intervaller kan man hjälpa den initiala smärtan men den är så pass allvarlig att man kan behöva operation. Ett knäskydd blir en del av rehabiliteringen som kan ta lång tid och hjälper knäet genom att ge stöd och att motverka vätskeansamling.
 • Belastningsskador

  Det här är ett samlingsnamn för de skador som orsakas av att man utsatt sitt knä för så stor belastning att man får värk, antingen då senorna farit illa eller då partiet mellan lårbenet eller knäskålen fått stryk. Den här typen av skador kräver framförallt vila och träningsexperter brukar rekommendera att man istället fokuserar på området runt skadan för att ge mindre belastning och här ger ett stadigt knäskydd en viss lättnad.
 • Artros

  Ett av de vanligaste knä- och ledproblemen. Kvinnor över 40 ligger i den största riskzonen men även män och yngre drabbas. I motsats till löparknä så är den typiska symptombilden för artros att man har ont i vilande läge, till exempel under natten eller när man vaknar på morgonen. Smärtan avtar om man börjar röra på sig. Man vet ännu inte orsaken till hur det uppstår. Orsaken till smärtan är att det skyddande brosket i knäleden slits ner och exponerat benytorna mot varandra så att de nu gnuggar och skrapar emot varandra. Avlastning och viktnedgång lindrar smärtan. Genom att bygga upp musklerna runt knäna kan man ge dem stöd och om man rör på sig mycket dagligen, till exempel genom att simma eller att cykla med utsträckta ben, kan man stimulera tillförseln av nytt brosk. Ett knäskydd kan inte bota artros men däremot kan ett stadigt och välstrukturerat knäskydd ge ytterligare avlastning, vilket i sin tur uppmuntrar den drabbade att fortsätta röra på sig.

Frågor och svar om knäskydd

Varför får vi problem med knäna?

Eftersom knät består av så många olika delar och samtidigt används så mycket av oss människor så är det ganska vanligt med olika skador och problem. Särskilt utsatta personer är de som tränar mycket, är överviktiga eller äldre och över lag brukar kvinnor drabbas oftare av knäsmärta än män. Man kan få problem med sina knän om man har på sig fel sorters skor, om man har genetiska förutsättningar för vissa ledsjukdomar, om man skadat sig eller om man tränar hårt och regelbundet. När det kommer till sport och idrott är det framförallt de aktiviteter där man utsätter knäna för upprepade rörelser, som vid löpning, eller om man håller på men en explosiv sort som kräver att man både springer och stannar plötsligt liksom rör sig sidledes, hoppar och hukar. Vidare kan även personer som sysslar med mer stillastående träningsformer som tyngdlyftning få skador då knäna påfrestas extremt mycket. Mindre troligt att få knäskador är om man håller på med simning eller yoga.

Knäproblem kan handla om att man gjort illa själva skelettet, att man fått förslitet brosk eller att ligamenten stukats eller inflammerats och det är viktigt att man får en bra behandling och rehabilitering så att problemen inte blir permanenta. Eftersom vi använder våra knän så mycket är det svårt att vila upp dem, och det är just här som knäskydd kan komma som en räddare i nöden.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
67 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester