Bäst i test: Bästa massagekudden 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Massage är för många av oss en av de mest avslappnande aktiviteter man kan utsätta sig för. Tyvärr är det dyrt att boka tid hos en massagesalong. Genom att skaffa dig en massagekudde kan du åtminstone få någon form av massage, och det bästa av allt är att denna massör är tillgänglig under dygnets alla timmar och aldrig kommer att klaga på att de fått värk i händerna. Vi har jämfört de bästa massagekuddarna på den svenska marknaden. Läs mer om varför vi valde Flowlife Flowpillow heat massagekudde till bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av massagekuddar

I vårt test av massagekuddar har vi fokuserat på en rad olika parametrar. De viktigaste är:

 • Kvalitet: Hur kvalitativ är massagekudden? Känns den plastig eller mer robust och kompakt?
 • Funktionalitet: Hur bra fungerar kudden? Hur stark är motorn? Hur många program och funktioner har kudden?
 • Pris: Hur prisvärd är massagekudden?
 • Kundbetyg: Vad säger externa kunder om produkten?

Vilken massagekudde är bäst?

Vi har testat många massagekuddar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive massagekudde samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Område
Stäng
 1. 1. Bäst i test massagekudde: Flowlife Flowpillow heat massagekudde

  9,5/10
  Flowlife Flowpillow heat massagekudde
  Bäst i test
  Sladdlös
  Ja
  Program
  3 st
  Massagehuvuden
  4 st
  Område
  Nacke
  1290 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mycket populär produkt
  • Med värme och flera massagehuvuden
  • 5/5 betyg på Trustpilot

  En av de populäraste kuddarna på marknaden som både värmer och masserar och som därför fungerar i ett flertal olika syften. Ett utmärkt alternativ både för den som bara vill stressa ner lite grann och personer som tränar hårt och vill motverka träningsvärk och muskelknutor. Med tre inställningar kan du välja mellan

  • Lugnt tempo. För avkoppling och en lätt cirkulationsstimulerande effekt.
  • Medelhastighet. För spänningar i nacke och axlar, lättare träningsvärk.
  • Snabb rytm. För stora muskelgrupper. Atleter använder den för muskelknutor.

  Tack vare kuddens infraröda värme förhöjs känslan och effekten och en reglator ser till att det inte blir för varmt. En av de största fördelarna med den här kudden är att den är trådlös och därmed tillåter användaren att sitta eller ligga var som helst, när som helst. En fullt laddad kudde varar i cirka två timmar, beroende på vilket läge den används i. Kudden väger 1.6 kg och har dimensionerna 32x11x20, vilket gör den till en av de mest lättmanövrerade produkterna på marknaden.

  Kunder som använder den här kudden uppskattar särskilt dess trådlöshet och värme, och många använder den över hela kroppen i olika syften. Det finns många sätt att använda den på men ett typiskt användningsområde är är knän och vader för joggare som både har den till uppvärmning och återhämtning. Står du mycket i jobbet kan det vara bättre att använda kudden för trötta fötter och vid skrivbordsarbete och sysselsättningar som innebär ständiga upprepningsrörelser kan kudden användas för rygg- och nackmassage i sängen om kvällarna. Ytterligare exempel är återhämtning efter tunga styrketräningspass när olika muskelgrupper känns utarbetade. Då kudden är slitstark och tålig går det bra att ligga på den, även om man är tung, och med det får kroppsdelarna ett skönt motstånd samtidigt som massagen i sig är mjuk.

  Läs mer
 2. 2. Bästa massagekudden med sladd: Medisana MC840 Massagekudde

  9,3/10
  Medisana MC840 Massagekudde
  Sladdlös
  Nej
  Program
  0 st
  Massagehuvuden
  4 st
  Område
  Nacke
  499 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Praktisk fjärrkontroll för styrning
  • Skönt material
  • Ger en genomgående massageupplevelse

  Massagekudden Medisana MC840 är tunn, skön och lätt att tvätta. Du kan använda massagekudden efter en tuff dag på jobbet eller när du sitter och försöker få lite ro i hemmet. Medisana MC840 ger en behaglig Shiatsu-massage för rygg, ben, nacke och liknande samt en trivsam värme. Något annat utmärkande med massagekudden är funktionen red light som arbetar mot att frigöra muskelspänningar. De fyra massagehuvudena på Medisana MC840 går att ställa in i ett flertal olika riktningar och detta styrs med en lätthanterlig fjärrkontroll. Kudden väger 1,2 kg.

  Vi tyckte särskilt mycket om red light-funktionen på Medisana MC840 när vi provade kudden. Denna funktion gjorde massagen desto skönare. Även värmen var, som väntat, en välbehaglig detalj. Dock ansåg vi att det var lite mindre smidigt att massagekudden behövde användas med sladd.

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga massagekudden: Beurer Shiatsu Massagekudde MG147

  9,1/10
  Beurer Shiatsu Massagekudde MG147
  Sladdlös
  Nej
  Program
  1 st
  Massagehuvuden
  4 st
  Område
  Nacke
  699 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Med värme
  • Justerbar rotation
  • Liten och smidig

  Kudde med tvättbart överdrag som kan användas för bland annat rygg, nacke, armar och ben. Ger ökad blodcirkulation och sköna behandlingar för stela leder och trötta muskler. Utrustad med fyra massagehuvuden som kan justeras att rotera i motsatt riktning och ger en ganska hård behandling. Den här kudden kan värma upp sig om du föredrar, men det går lika bra att använda den sval. Produkten fungerar med ström och har en enkel fjärrkontroll som kan hållas i handen. Denna gör det lätt att ändra på inställningarna medan massagen pågår. Massagekuddens storlek är 40x27x12 cm. 

  Användare tycker att den här kudden ger en mycket bra massage men att den ibland upplevs vara lite klumpig. Det tar då lite längre tid att hitta en bra och bekväm position för kudden. Det går inte att ligga på kudden men däremot är den mycket uppskattad i stolen, fåtöljen eller soffan då man kan luta sig skönt mot den. Passar utomordentligt för den som vill ha en härlig vardagsmassage och som motionerar måttligt, men däremot inte riktigt tillräckligt tuff för dem som tränar mycket hårt.

  Läs mer
 4. 4. Beurer Massagekudde Shiatsu MG 135

  9,0/10
  Beurer Massagekudde Shiatsu MG 135
  Sladdlös
  Nej
  Program
  1 st
  Massagehuvuden
  4 st
  Område
  Nacke
  799 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Enkel och snygg design
  • Lätt att använda varsomhelst
  • Extra lång sladd

  En klassisk, ekonomisk massagekudde som lämpar sig för dig som behöver koppla av eller få igång blodcirkulationen. Med sin enkla, rektangulära design i måtten 40x40, precis som en typisk soffkudde, är den här produkten perfekt att luta sig mot i soffan, fåtöljen eller sängen. Du kan dessutom lägga den i ett eget kuddfodral om du vill att den ska passa in bättre in din övriga inredning och slippa lägga undan den mellan varven. Enkelt och bekvämt!

  Kudden kan värmas upp och har fyra roterande massagehuvuden som bland annat kan användas mot ryggen, nacken eller stela och värkande leder efter träningen eller en kall promenad. Känslan är skön och avkopplande och kudden stängs av med automatik, vilket gör att den inte kan bli överhettad. En perfekt behandling för att motverka stress och att mjuka upp kroppen sakta men säkert.

  Det här är inte en kudde som gör den hårda och intensiva genomköraren som många träningsfantaster ofta föredrar, men den gör ett bra jobb med sina mjuka och sköna behandlingar. Användare uppskattar att den ger en så härlig känsla, men vissa tycker att det är jobbigt att den måste vara kopplad med en sladd för att fungera. En annan kritik är att massagehuvudena endast går åt ett håll och därmed ger lite ensidig massage. Över lag en uppskattad kudde för enkla och avkopplande massagesessioner.

  Läs mer
 5. 5. China Dragon Massagekudde

  8,9/10
  China Dragon Massagekudde
  Sladdlös
  Nej
  Program
  1 st
  Massagehuvuden
  8 st
  Område
  Nacke
  559 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Många massagehuvuden
  • Kan användas över hela kroppen
  • Kan kopplas till 12V-uttag och ha i bilen

  En elektrisk massagekudde som kan användas både hemma och i bilen tack vare sina medhavda kablar. Du kan exempelvis luta dig mot den och låta ländryggen behandlas skönt, eller sätta den högre upp på bilsätet för att få massage av nacken medan du kör.

  Till skillnad från många andra modeller så har den här produkten hela åtta, mindre massagehuvuden som roterar skönt. Ett ekonomiskt alternativ för den som önskar en lättare behandling av exempelvis rygg och nacke, och mjukar upp muskler och stela leder med sina jämt roterande rörelser. Mycket lätt att använda med en enkel knapp som sitter på kudden och passar därför även äldre som tycker att det lite knepigt med avancerad teknologi.

  Läs mer
 6. 6. Gymstick Massage Pillow

  8,7/10
  Gymstick Massage Pillow
  Sladdlös
  Ja
  Program
  6 st
  Massagehuvuden
  1 st
  Område
  Nacke
  208 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Anatomisk form
  • Effektiv nackmassage
  • Många olika program
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa massagekudden

De flesta massagekuddarna kommer med sina egna specifika egenskaper och funktioner. Vissa är bra medan andra är överflödiga. Men hur vet man vilka parametrar man ska titta efter och hur avgör man om de är bra?

Vi går här igenom de viktigaste egenskaperna du bör titta på innan du köper en massagekudde:

 • noderAntal noder - I regel kan man säga att ju fler massagenoder en produkt har desto bättre kommer massagen att kännas. Vissa modeller har bara två, medan andra har så mycket som åtta.
 • rörelseNodernas rörelse - Det är inte bara antalet noder som spelar roll utan även hur de rör sig. Vissa rör sig bara inåt och utåt medan andra rör sig medurs eller moturs. Ju mer avancerad rörelse desto bättre.
 • värmeVärme - Alla massagekuddar har inte en värmefunktion. Värmen gör att massagen känns ännu bättre, framförallt här i Norden där det är lite kallare.
 • kontrollerIntensitet och hastighet - Ju fler val det finns av intensitet och hastighet desto bättre. Olika delar av kroppen kräver ofta andra inställningar för att det ska kännas bra.

Vem har användning av en massagekudde?

Alla människor kan använda en massagekudde med stor behållning så länge de faktiskt uppskattar massage i allmänhet. Det spelar ingen roll om man är ung eller gammal, storväxt eller spinkig, sportig eller stillasittande - en mjukgörande massage fungerar för de allra flesta. Några typiska skäl till att personer väljer att använda en massagekudde är:

 • De känner sig stressade och vill ha lättare till att komma till ro.
 • De har svårt att somna.
 • De vill värma upp muskler inför ett träningspass.
 • De vill motverka samt underlätta vid träningsvärk.
 • De är stela i vissa delar av kroppen
 • Blodcirkulationen är dålig vid vissa delar av kroppen. 
 • Trötta fötter

Vad är en massagekudde bra för?

Vart och ett av de ovanstående skälen kan få en massage att vara den perfekta boten, men det är viktigt att anpassa kuddens funktioner efter tillfälle. Vilken hastighet som passar bäst, vilken modell som ger mest effektiva resultat och hur kudden ska placeras spelar stor roll för att massagen ska tjäna sitt syfte på mest optimala sätt. Om du har ont eller känner dig stel i flera olika delar av kroppen så är en trådlös modell att föredra så att du har full frihet att placera dig själv och kudden perfekt i relation till varandra. Är det däremot enbart nacken som ska masseras vid varje tillfälle går det lika bra med en sladdvariant.

 • Vid stress och sömnlöshet 

  Om du exempelvis lider av stress och oro så är det bäst att välja en lugn takt och gärna skapa en atmosfär runtomkring dig som också fungerar avkopplande. Det värsta du kan göra är att låta Tv:n vara på eller pyssla med mobilen under behandlingen. Stäng istället av alla skärmar, sätt på lugn musik, tänd några doftljus eller bränn lite rökelse. Med den rätta stämningen kan du njuta av massagen till max och få en välförtjänt paus mitt bland alla plikter och göromål. Många upplever att effekterna av massagen varar långt utöver själva tillfället, och de känner sig lugnare och mer energiska på en och samma gång. Ett perfekt tillfälle att ta en massage är innan du går och lägger dig så att din hjärna och kropp kommer in i den rätta känslan för en kvalitativ sömn. Att koppla av är också ett utmärkt sätt att sänka blodtrycket på, vilket är mycket positivt för hjärtat och allmänhälsan.
 • Uppvärmning 

  Att värma upp inför träningspasset är viktigt för att kunna utföra övningarna lättare och att undvika skador. Det spelar ingen roll om du tränar högintensivt eller i sakta gemak; en session med kudden innan du kör igång kan hjälpa leder och muskler att bli mjuka och varma. Kudden kan också bli ett värdefullt verktyg när du ska stretcha eller inta yogapositioner, och kan till och med ge support vid lättare meditation. Det kan också vara värt att ta sig en massage på morgonkvisten i allmänhet, oavsett om du ska träna eller ej. Många människor känner sig lite stela och frusna när de vaknar, och då kan en massagekudde bidra till en bra start på dagen.
 • Vid träningsvärk 

  Träningsvärk uppstår när du tagit i fysiskt och små muskelbristningar uppstått. De här bristningarna läker av sig själv men under tiden gör det ofta ont och det kan kännas svårt att göra vissa rörelser. Med hjälp av en massagekudde kan du lindra denna värk och då den kan komma åt olika triggerpunkter där det sitter muskelknutor kan kudden samtidigt lösa upp den. Du kan växla behandlingen mellan långsam och snabbare takt, och antingen placera kudden ovanpå det värkande stället eller luta det onda partiet mot kudden. Prova på olika kroppsställningar för bästa känsla och resultat.
 • Vid stelhet 

  Stelhet kan bero på ett stort antal anledningar och brukar framförallt sätta sig i leder som nacken, axlarna och knäna. När du är stel så kan det dels bli svårt att röra på sig, dels orsaka spänningar i olika delar av kroppen vilket i sin tur kan ge smärtor i olika partier. Ett mycket typiskt exempel på det är huvudvärk. När du är stel kan det vara svårt att ligga och sitta i vissa positioner och därför kan stelhet påverka din nattsömn. God sömn är en förutsättning för god fysisk och mental hälsa så om du lider av sömnsvårigheter på grund av en stel kropp är massagen den bästa lösningen. Placera din nacke på kudden och låt den göra jobbet, helst i lugn takt och med värme. 
 • Vid dålig cirkulation 

  Dålig blodcirkulation brukar visa sig genom att de yttre lemmarna som händer och fötter känns lite kalla och blir svullna, men det finns också andra symptom som dålig matsmältning och en benägenhet att bli förkyld ofta. När blodet inte får cirkulera ordentligt så innebär det att syre inte transporteras ordentligt till kroppens många delar, och det kan leda till många mer eller mindre allvarliga besvär. Om du misstänker att du inte har en riktigt bra blodcirkulation är det först och främst viktigt att ta reda på den underliggande orsaken, men med en massagekudde kan du åtminstone hjälpa kroppen att komma igång utifrån. Du kommer att märka med en gång hur cirkulationen ökar när du lutar dig mot kudden och att den värmande känslan långsamt sprider sig. 
 • Trötta fötter 

  Glöm inte dina fötter! Efter en lång dag så är det underbart att ge sina fossingar en skön massage, och det görs lätt med en massagekudde. Allt du behöver göra är att luta dig tillbaka i soffan eller fåtöljen och sätta fötterna på kudden. Du kan också massera ovansidan av fötterna genom att lägga dig i sängen eller soffan och låta dem vila mot massagekudden.

Tänk på att även om det är helt naturligt om det gör lite ont att massera de värkande partierna så ska det absolut inte handla om skarp smärta. Arbeta hellre runt de värkande partierna i en mjuk och långsam takt och lindra värken med värme. Se också till att inte överanstränga de muskler som värker och om du vill träna koncentrera dig på andra muskelgrupper tills träningsvärken släppt helt.

Frågor och svar om massagekuddar

Nedan följer de vanligaste frågorna och svaren vi fått inskickade till oss

Kan det vara skadligt att använda massagekudde?

Har du aldrig använt en massagekudde förut så kanske det kan verka lite onaturligt att använda en icke-mänsklig massör, men då bör du inte glömma att det är du själv som kontrollerar kudden. Ibland kan det ta ett litet tag att vänja sig vid känslan, och du får räkna med att experimentera med olika kroppspositioner för att få den perfekta massagen.

Viktigast av allt är att du lyssnar på din kropp! Du känner själv om det är frågan om en "normal" värk som en del av behandlingen av träningsvärk eller stelhet, eller om det är en skarp, obehaglig smärta. Ibland kan det hela lindras genom att du sänker på takten eller byter kroppsläge, men ibland kan det vara bättre att avsluta sessionen helt.

Kuddar med infravärme är utrustade med en regulator för att de inte ska bli för varma, men tänk ändå på att inte ladda trådlösa varianter när du inte är hemma. Det gäller för övrigt alla former av laddning, inklusive datorer och mobiltelefoner. De flesta modeller stänger av sig själva efter en viss tid.

 

Hur rengör man en massagekudde?

Eftersom massagekuddar är tillverkade för att vara i konstant kontakt med din kropp är det gjorda av material som både är tåliga och enkla att rengöra. När kudden är i off-läge och inte sitter i en väggkontakt kan du torka av den med en lätt fuktad duk och de flesta kuddar brukar också ha ett borttagbar ytterhölje som tvättas enkelt.

Hur länge ska massagekudden användas?

Du kan använda kudden hur länge du vill och tycker att det är skönt, men det är också bra att använda den regelbundet - särskilt om du har specifika problem. Om du till exempel är stel i nacken är det bättre att använda massagekudden tio minuter om dagen än en timme en gång i veckan. En av de många fördelarna med att ha en egen massör hemma är just att du har tillgång till massage precis när du vill, och du kan till och med använda kudden när du arbetar, kör bil eller tittar på film.

Vad är en massagekudde?

Precis som namnet antyder så är en massagekudde en kudde som ger massage. De brukar vara ungefär 30 cm breda och 20 cm höga, med en vikt på mellan 1- och 2 kg och är kompakt tillverkade av tåliga och slitstarka material som gummi. Inne i kudden finns det ett antal "spakar" med rundade toppar som gör masserande rörelser i olika hastigheter och rytmer, inte olikt riktigt tjocka tummar och handvrister. Beroende på vilken tillverkare och modell det är frågan om så kan en masssagekudde antingen vara trådlös eller kopplad med en strömsladd eller ett USB-urtag. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
88 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester