Bäst i test: Bästa pulsoximetern 2022

Få bra koll på din puls och syresättning i blodet med någon av dessa rekommenderade pulsoximetrarna.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

En pulsoximeter används, precis som det låter, till att mäta puls och syremättnaden i blodet med. Den används mest av vårdpersonal men även av personer som har någon sjukdom såsom exempelvis hjärtsjukdom, astma eller lungsjukdom. Pulsoximetern är dessutom ett viktigt instrument för akutvården för att snabbt kunna få en överblick över den sjukes tillstånd. Många har dessutom en pulsoximeter hemma för att ha koll på sin hälsa och är extra bra för personer som tränar mycket på höga höjder.

Vi har testat många olika pulsoximetrar för att göra det lättare för dig som vill köpa att hitta den bästa direkt. Läs mer om vinnarna och testet nedan och få tips på vad du bör tänka på innan du köper en pulsoximeter!

Testvinnare - Bästa pulsoximetern

 1. Bäst i test pulsoximeter: Beurer Pulsoximeter PO 45
 2. Bästa pulsoximetern i mellanklassen: Beurer Pulsoximeter PO30
 3. Bästa billiga pulsoximetern: MSO Pulsoximeter P09
 4. Bästa premium pulsoximetern: Beurer Pulsoximeter PO60
 5. Bästa pulsoximeter på design: Medisana PM100 Pulsoximeter
 1. Bäst i test pulsoximeter: Beurer Pulsoximeter PO 45

  9,7/10
  En användarvänlig pulsoximeter med tydlig display för ett bra pris.
  Beurer Pulsoximeter PO 45
  Bäst i test
  Varumärke
  Beurer
  Vyer
  7 st
  Drift
  2 x AAA
  Lagringsminne
  Nej
  Till Butik
  679 kr
  Fördelar
  • Lätt att använda
  • Tydlig display
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Ej många extrafunktioner

  En liten och smidig pulsoximeter som mäter syresättningen i blodet och pulsfrekvensen. Den är enkel att mäta sin puls med och den passar jättebra att ha hemma eller att ta med sig på resa och träning. Beurer Pulsoximeter PO 45 är nämligen lämpad att ha till sporter på höga höjder såsom skidåkning, bergsklättring och flygsporter där man gärna vill ha koll på sin syresättning och puls. Vi tyckte speciellt om att den hade en väldigt tydlig display i färg med hela sju vyer att välja mellan. Dessutom kan man höja och sänka ljusstyrkan och se sin puls grafiskt. Ett extra plus var att den även indikerar när det blivit fel i mätningen, vilket är bra för att inte behöva oroa sig i onödan.

  Sist men inte minst går det även att mäta syresättningen trots att man har dålig blodcirkulation. Helt enkelt en perfekt pulsoximeter att ha hemma eller vid träning som dessutom är lätt att använda och lätt att förstå för ett rimligt pris.

  Läs mer
 2. Bästa pulsoximetern i mellanklassen: Beurer Pulsoximeter PO30

  9,5/10
  Snygg och silverfärgad pulsoximeter för hemmabruk.
  Beurer Pulsoximeter PO30
  Varumärke
  Beurer
  Vyer
  6 st
  Drift
  2 x AAA
  Lagringsminne
  Nej
  Till Butik
  525 kr
  Till Butik
  525 kr
  Fördelar
  • Tydlig färgdisplay
  • Bra kvalité
  • Bra pris
  Nackdelar
  • Ej många extrafunktioner

  Snygg och silverfärgad pulsoximeter som mäter både syresättningen i blodet samt pulsen. Den passar bra speciellt för hemmabruk och för personer som sportar på höga höjder som exempelvis skidåkare och bergsklättrare. Den passar även bra för personer som på grund av sjukdom kan riskera få för låg syresättning såsom astma eller hjärt- och lungsjukdomar. Mätinstrumentet har även en tydlig färgdisplay som visar resultaten på ett lättförståeligt sätt. Ljusstyrkan på displayen är dessutom justerbar, vilket vi gillar, precis som på vår "bäst-i-test" vinnare Beurer Puloximeter PO 45. Pulsmätningen visas också som grafik vilket gör att resultaten är lättöverskådliga. Med endast några få skillnader från vår "bäst-i-test" vinnare och med ett aningen lägre pris är även denna pulsoximeter ett bra val som kunder är nöjda med.

   

  Läs mer
 3. Bästa billiga pulsoximetern: MSO Pulsoximeter P09

  9,5/10
  MSO Pulsoximeter P09
  Varumärke
  MSO
  Vyer
  6 st
  Drift
  2 x AAA
  Lagringsminne
  Nej
  Till Butik
  389 kr
  Fördelar
  • Enkel att använda
  • Stor display
  • Billig
  Nackdelar
  • Ej avancerad färgdisplay

  Likt de flesta pulsoximetrar mäter även denna både syresättning och hjärtfrekvens men också blodvärdet. Den är väldigt enkel att använda, vilket är ett stort plus i kanten från vår sida eftersom just användarvänligheten många gånger slår alla andra delar just när det kommer till medicinska mätinstrument som både sjuka och gamla kan komma att använda. Det vi tyckte extra mycket om med MSO Pulsoximeter P 09 var att det även går att spela in pulsen i åtta timmar och på så sätt kunna analysera sin puls under sömnen och träningen i efterhand. Inspelningen går dessutom att se som statistik och grafik direkt på pulsoximetern. Utöver det är displayen väldigt stor och siffrorna likaså och därmed lätt att läsa av, även för de med sämre syn. Helt klart mer än värd sitt ynka pris.

  Läs mer
 4. Bästa premium pulsoximetern: Beurer Pulsoximeter PO60

  9,3/10
  En kvalitativ pulsoximeter med många extrafunktioner.
  Beurer Pulsoximeter PO60
  Varumärke
  Beurer
  Vyer
  6 st
  Drift
  2 x AAA
  Lagringsminne
  Ja
  Till Butik
  999 kr
  Fördelar
  • Många extrafunktioner
  • Tydlig färgdisplay
  Nackdelar
  • Aningen dyr

  En pulsoximeter som givetvis mäter pulsfrekvensen och syresättningen i blodet som de flesta pulsoximetrar gör. Den är lämpad att använda för såväl sjuka personer som för idrottare som tränar på höga höjder. Displayen är i färg och tydlig med sex valbara vyer. Det unika med just Beurer Pulsoximeter PO 60, som vi tyckte om, var att den har många extrafunktioner. Utöver de vanliga funktionerna går det att överföra sina mätresultat till exempelvis mobilen eller datorn med hjälp av en Bluetooth-anslutning. Det är också möjligt att skicka sina resultat direkt till läkaren med hjälp av mailfunktionen som finns inbyggd i mätinstrumentet. Det finns även en tillhörande app där det finns utökade funktioner tillgängliga. Valmöjligheterna är helt enkelt fler och prislappen är inte så mycket högre än våra andra "bäst-i-test" vinnare vilket dessutom gör den till ett prisvärt alternativ trots att den är dyrast av vinnarna.

   

  Läs mer
 5. Bästa pulsoximeter på design: Medisana PM100 Pulsoximeter

  8,9/10
  En simpel, snygg och certifierad pulsoximeter.
  Medisana PM100 Pulsoximeter
  Varumärke
  Medisana
  Vyer
  1 st
  Drift
  2 x AAA
  Lagringsminne
  Nej
  Till Butik
  549 kr
  Fördelar
  • Simpel
  • Stor display
  • Certifierad
  Nackdelar
  • Ej många extrafunktioner

  Medisana PM 100 Pulsoximeter är också ett bra val med sin snygga design och goda funktioner. Likt de flesta pulsoximetrar mäter den syresättningen i blodet och hjärtfrekvensen (pulsfrekvensen) enkelt och smidigt utan att göra ont överhuvudtaget. Även denna är silverfärgad och har en stor och tydlig OLED display. Trots att vi föredrar färgdisplayer är displayen på Medisana PM 100 Pulsoximeter stor och visar resultatet tydligt, vilket är det viktigaste för själva användbarheten. Pulsoximetern är dessutom certifierad som medicinsk utrustning enligt MCD direktiv, alltså platsar den på vårdenheter minst lika bra som i hemmamiljö. Det vi saknar är att den inte har så många funktioner, men den gör helt klart sitt jobb på ett smärtfritt och smidigt sätt.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa pulsoximetern

Köpguide: Så hittar du bästa pulsoximetern

En pulsoximeter mäter som sagt tidigare pulsen och syremättnaden i blodet. Men den kan även ha andra funktioner och mäta fler saker såsom blodflödet och andningsfrekvensen. Allt beror på vilken pulsoximeter det gäller. Vissa modeller har även smarta funktioner och Bluetooth för fler avancerade användningsområden. Därför kan det vara bra att veta vad du bör ha extra koll på gällande pulsoximetrar. Vi har listat de viktigaste sakerna du bör ha koll på:

 • Kvalitet

  Eftersom pulsoximetern är ett mätinstrument är själva kvalitén en viktig egenskap att ta hänsyn till för att kunna särskilja en bra pulsoximeter ifrån en dålig pulsoximeter. Att den fungerar som den ska och inte går sönder lätt är viktigt men viktigast av allt är dock hur bra signalerna fungerar och hur korrekt den mäter. Pulsoximetern mäter nämligen din puls via ljussignaler som blinkar som sedan tas upp av en mottagare, som oftast finns på baksidan. Hur korrekta är mätresultaten? Blir det ofta felmätningar?
 • Användarvänlighet och design

  Hur lätt mätinstrumentet är att använda är också något att fundera över innan köp. Till exempel hur stor displayen är. Det spelar nämligen en stor roll i upplevelsen av en pulsoximeter eftersom det är på displayen som resultaten syns. Då är det givetvis viktigt att det är lätt att se vad som står, och lätt att förstå vad siffrorna innebär. Stor skärm och tydligt urskilda siffror med bra färg är således något som påverkar användarvänligheten och att det tydligt framgår vad varje siffra betyder. Grafik som många pulsoximetrar har för att visa pulsfrekvensen kan också bidra till att resultaten blir mer lättöverskådliga, och på så sätt lättare att tyda. Utöver det är dessutom en snygg design sett till helheten också positivt eftersom utseendet är något åtråvärt för de flesta och har en viss påverkande faktor i prisvärdhet.
 • Användningsområden

  Pulsoximetrar mäter oftast syresättningen i blodet och pulsen, men vissa pulsoximetrar kan användas på fler sätt till exempel vid sömnanalys. För att analysera sömnen har vissa pulsoximetrar en inställning som gör det möjligt att spela in sin puls i upp till åtta timmar med. Detta kan även vara bra vid bergsklättring och träning på höga höjder. Därför är det bra att ta hänsyn till vilka användningsområden instrumentet har och hur användbara dem faktiskt är. Vill man använda pulsoximetern i hemmamiljö kan smarta funktioner som gör det möjligt att skicka resultaten direkt via instrumentet till sin läkare vara väl till hands. Eller möjligheten att koppla upp den till en app för att lättare kunna ha koll och följa upp resultaten. Vissa pulsoximetrar har dessutom en larmfunktion som passar bra för personer som behöver bli påminda att kolla pulsen och syresättningen i blodet. Men trots att många extrafunktioner är åtråvärt, finns det även vissa negativa aspekter, vilket är att användarvänligheten brukar vara lägre ju fler funktioner som finns. Det blir alltså ofta svårare att hantera en produkt med många funktioner än en produkt med få funktioner eftersom det är fler saker att ha koll på. Vilket också måste tas hänsyn till.
Så valde vi ut de bästa pulsoximetrarna

Hur vi utsåg bästa pulsoximetrarna

Pulsoximetrar kommer i många olika former, allt från simpla små maskiner med låg precision till exakta apparater som används inom vården. Man kan inte riktigt säga att de ena är bättre eller sämre än de andra eftersom de har vitt skilda användningsområden. Vi har här istället valt att utse det bästa alternativet i flera olika kategorier. Det gör att du enklare kan hitta den bästa pulsoximetern för just dina behov.

Vi började testförfarandet med att göra ett urval av produkter. I det här testet valde vi ut ett 20-tal pulsoximetrar som utmärkt sig lite extra när det kommer till funktioner, kvalitet, popularitet, precision, display och pris. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Kvalitet: Hur är den byggd? Vilket material? Hur hållbar är den? Hur noggrant mäter den syresättningen?
 • Användarvänlighet: Hur lätt är pulsoximetern att hantera? Hur stor är displayen? Är siffrorna tydliga? Hur bra är färgen i displayen? Hur lätt är det att urskilja resultaten?
 • Användningsområden: Vad används den till? Vilka funktioner har den? Hur bra fungerar den? Hur exakta är resultaten? Är funktionerna användbara och önskvärda?
 • Pris: Hur mycket kostar pulsoximetern? Hur prisvärd är den? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?
 • Kundomdömen: Vad tycker kunderna om produkten? Är de nöjda eller finns det många upprepade anmärkningar?

Därefter sammanställde vi alla punkterna till ett helhetsbetyg och kom på så vis fram till vilka pulsoximetrar som är de bästa i sin klass.

 

Vanliga frågor om bästa pulsoximetern

Frågor och svar om pulsoximetrar

Vilken pulsoximeter är bäst?

PO45 från Beurer är en pulsoximeter som faktiskt klarar av att jämföras med professionella sjukvårdsprodukter. Med klinisk tillförlitlighet och felindikator säkerställer den fullständig översikt över syresättning.

Vad är den viktigaste egenskaper för en pulsoximeter?

Utöver att en pulsoximeter måste vara väl kalibrerad och rättvisande så är förmodligen bekvämlighet den viktigaste egenskapen. Anledningen är att pulsoximetrar ger bäst resultat vid långvarigt bruk, och är pulsoximetern obekväm riskerar man därför att få dåliga mätvärden. Detta gäller särskilt om du vill kunna använda flera delar av kroppen som mätpunkter.

Vad är en pulsoximeter bra för?

Med en pulsoximeter får du översikt över inte bara syremättnad i blodet utan även din allmänhälsa. Mycket på grund av att kroppens förmåga att syresätta vävnaden är en tydlig hälsoindikation. Därför har man stor nytta av en pulsoximeter både vid sjukdom och vid utvärdering av möjligheten till återhämtning efter träning.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5

Bäst i test - Bästa Pulsoximeter enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test pulsoximeter: Beurer Pulsoximeter PO 45
 2. Bästa pulsoximetern i mellanklassen: Beurer Pulsoximeter PO30
 3. Bästa billiga pulsoximetern: MSO Pulsoximeter P09
 4. Bästa premium pulsoximetern: Beurer Pulsoximeter PO60
 5. Bästa pulsoximeter på design: Medisana PM100 Pulsoximeter

Pulsoximeter finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är MEDS och Svenskt Kosttillskott .