Bäst i test: Bästa spikmattan 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Spikmattan används som en effektiv behandling mot hälsoproblem som värk, oro och sömnlöshet. Från att ha betraktats som ett tortyrredskap är den idag högt uppskattad av många människor. Vi har jämfört de bästa spikmattorna på den svenska marknaden. Ta reda på varför Shakti Original Spikmatta blev bäst i vårt test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Så testade vi spikmattorna

När vi har granskat och jämfört de olika spikmattorna är det en rad faktorer vi fokuserat på men även några vi valt att bortse ifrån. Bland annat antalet piggar på mattorna, eftersom olika personer vill ha olika många piggar. Det vi istället kollat på extra noga är:

 • Kvalitet: (hur känns mattan rent kvalitativt? Känns den billig eller lyxig?)
 • Pris: (hur prisvärd är spikmattan?)
 • Övrigt: (vad säger externa kunder om produkten? Har den fått höga betyg i andra tester? Hur snabbt skickas de?)

Testvinnare - Bästa spikmattan

 • Shakti Original Spikmatta - Bäst i test spikmatta
 • Gymstick Active Spike Mat - Bästa billiga spikmattan
 • Abilica Spikmatta
 • Spikmatta grön
 • Spikmatta Akupunktur

Vilken spikmatta är bäst?

Vi har testat många spikmattor. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive spikmatta samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Shakti Original Spikmatta- Bäst i test spikmatta

  9,5/10
  Shakti Original Spikmatta
  Bäst i test
  Storlek
  68x42 cm
  Piggar
  6200 st
  Övrigt
  Handgjord
  Till Butik
  499 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 i betyg Svenskt kosttillskott
  • Löser effektivt upp spänningar
  • Lätt att ta med sig
  Nackdelar

  Shakti Original Spikmatta är det bästa valet för dig som vill ha en djupavslappning. Denna terapeutiska matta skapar både fysiskt och mentalt lugn när du lägger dig på den på rygg. Mattans akupressurpiggar ökar din blodcirkulation och hjälper till att lösa upp kroppsliga spänningar. Spikmattan kan du införskaffa i färgerna grön eller orange och spikmattans mått är 68x42 cm. Piggarna är 6200 stycken i antal.

  Mattan har fått mycket höga betyg och har upplevts som väldigt avkopplande. Den har tendensen att reducera stelhet och smärta, vilket vi själva kan konstatera. Därmed är Shakti Original Spikmatta en produkt att använda näst intill dagligen och en terapi-form vi starkt kan råda dig att testa.

  Läs mer
 2. 2. Gymstick Active Spike Mat- Bästa billiga spikmattan

  9,3/10
  Gymstick Active Spike Mat
  Storlek
  64x40 cm
  Piggar
  6210 st
  Övrigt
  100 % Bomull
  Till Butik
  349 kr
  Fördelar
  • Prisvärd spikmatta
  • Reducerar värk
  • Lätt att ta med sig
  Nackdelar

  Active Spike Mat är ett underbart alternativ för dig som letar efter ett sätt för att bli av med kroppslig värk och att få frigöra muskelspänningar. Spikarnas tryck tillför en ökad blodcirkulation och tack vare detta kan du känna dig mer avspänd. Mattan har måtten 64x40 cm och 6210 stycken piggar.

  Vi tyckte att denna spikmatta var mycket behaglig och ett bra verktyg för att reducera smärtor. Dessutom är Active Spike Mat ett billigt alternativ med tillräckligt många tillämpningar för att den ska vara värdig att ha i hemmet.

  Läs mer
 3. 3. Abilica Spikmatta

  9,3/10
  Abilica Spikmatta
  Storlek
  65x40 cm
  Piggar
  6210 st
  Övrigt
  -
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Många spikar
  • Hög kvalitet
  Nackdelar
 4. 4. Spikmatta grön

  9,1/10
  Spikmatta grön
  Storlek
  67x40 cm
  Piggar
  8820 st
  Övrigt
  Lågt pris
  Till Butik
  275 kr
  Fördelar
  • Lågt pris
  Nackdelar
  • Okänt märke
 5. 5. Spikmatta Akupunktur

  8,5/10
  Spikmatta Akupunktur
  Storlek
  65x41 cm
  Piggar
  6210 st
  Övrigt
  Lågt pris
  Till Butik
  209 kr
  Fördelar
  • Svart färg
  Nackdelar
  • Okänt märke
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa spikmattan

När man tittar på spikmattor kan det verka som att alla mattor ser i stort sett likadana ut. Det finns dock ett antal olika punkter som skiljer dem åt:

 • storlekStorlek: Välj en matta som är tillräckligt stor för att täcka hela den del av kroppen du har tänkt att behandla. Det finns många mattor som är tillräckligt stora för att täcka hela ryggen från nacken ner till ländryggen. Det finns även mindre mattor designade för t.ex. fötterna.
 • konstruktionKonstruktion:  Ett mjukt tyg täcker skumlagret i spikmattan. Naturliga fibrer som hampa, bomull eller linne är idealt eftersom de andas. Själva spikarna är oftast tillverkade i hårdplast, men vissa exklusiva mattor har spikar i metall. En fullstor matta behöver ha minst 6 000 spikar för att ge bra resultat. 
 • prisPris: De flesta spikmattorna kostar mellan 150 och 600 kr. Storlek, antal spikar och material är oftast det som avgör priset. Vi rekommenderar att undvika de allra billigaste spikmattorna då livslängen sällan är särskilt bra.
 • vadderingVaddering: I stort sett alla spikmattor har ett lager vaddering med skum för öka komforten. Om du är en miljövän så se till att välja en matta tillverkad av ekologiska material.

Vad är en spikmatta bra för?

Att ligga på en spikmatta innebär att blodcirkulationen kring ryggens muskler ökar och att de många små tryckpunkterna stimulerar nerverna och deras kommunikation med varandra och hjärnan. Det här gör i sin tur att musklerna och lederna kan slappna av och att deras reparations- och återhämtningsprocess uppmuntras, vilket innebär att smärta och värk motarbetas.

Spikar fran en spikmatta

Spikmattan har flera fördelar men tänk på att det kan kännas lite obehagligt när du börjar använda den

De främsta fördelarna med spikmattan är:

 • Hjälper mot spänningar och värk i rygg och nacke: Precis som vid ryggproblem hjälper spikmattan vid stelhet och smärta i nacken. Man kan antingen ligga som vanligt på mattan eller rulla ihop den och sedan endast luta nacken mot den. Ju oftare man gör det desto vanare blir kroppen, och man känner snart hur hela nackmuskulaturen slappnar av och värmen sprida sig.
 • Kan ta bort huvudvärk: Genom att ha spikmattan mot nacken kan vissa typer av huvudvärk relaterade till nackspänningar lindras. Även stressrelaterad huvudvärk sägs kunna förhindras med hjälp av mattan.
 • Avstressande och meditativt: Mattan har en allmänt avkopplande effekt på den som ligger på den regelbundet. Det här sker på ett flertal nivåer, dels då spikarna ger en varm och skön känsla, dels då man ligger stilla på mattan, vilket i sin tur ”tvingar” användaren att koppla av. Effekten av att göra detta regelbundet kan liknas vid meditation; till en början är det lite knepigt att komma in i den rätta sinnesron men till sist släpper allt och man kan bara ”vara”.
 • Ger naturlig akupunktur: Den urgamla akupunkturmetoden bygger på att kroppen består av ett stort antal punkter som ger olika resultat om de stimuleras med en nål. En skicklig akupunktör känner till alla dessa ställen till punkt och pricka men då en spikmatta består av så många spetsar kommer man rent naturligt åt flera av de här punkterna. Metoden är inte lika specifik som när man får akupunktur, men den är dokumenterat välgörande för människor som lider av alla möjliga typer av smärta.
 • Tar snabbt bort den värsta smärtan: Studier har visat att individer som lider av olika tillstånd av värk upplever att mattan nästan omedelbart tar bort själva ”toppen” av det onda. Det är alltså inte frågan om en total smärtlindring utan snarare ett sätt för kroppen själv att ta av udden och att göra den värk man lider av mer uthärdlig.
 • Påskyndar återhämtning: Om man tränar mycket så består en stor del av själva uppbyggandet av musklerna återhämtning. Genom att lägga sig på en spikmatta kommer blodet att tillföra extra näring och syre till de partier som befinner sig i reparationsfasen och påskyndar på så sätt återhämtningen.
 • Får igång fötterna: Genom att ställa sig på mattan ger man en mycket snabb och omedelbar stimulans åt fotsulorna, inte olikt den man upplever om man går på en stenig strand. Då fotsulorna är mycket känsliga bör man ta det extra försiktigt till en början men med lite tålamod vänjer de sig snabbt.
 • Mot magont och mensvärk: Om man har kramper i magen eller regelrätt mensvärk så kan en stund på spikmattan underlätta rejält. Allt man behöver göra är att försiktigt lägga sig på mattan och låta magen vila mot spikarna, och snart infinner sig en skön värme som lindrar underbart.
 • Celluliterna minskas: Även om det inte finns några dokumenterade studier på detta så är det många användare som hävdar att deras celluliter minskats efter en tids användning av spikmattan. Om så är fallet så kan det bero just på den ökade blodcirkulationen som hjälper huden att hålla sig i toppform.

Spikmatta mot stress

Stress är en av den moderna tidens största plågor och leder till många fysiska och mentala problem. Spänningshuvudvärk, ont i magen, ett dämpat humör och sömnbrist är några av då många konsekvenser som kronisk stress kan leda till, och här kan mattan komma till stor hjälp. Allt fler forskare påpekar hur viktigt det är att sova bra och att kronisk brist på sömn är förknippad med allvarliga sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar liksom vissa cancerformer. Genom att använda spikmattan regelbundet kan du, som tidigare nämnts, enklare koppla av och komma till ro.

Tycker man att det blir lite långrandigt att bara ligga rakt upp och ner i total tystnad så finns det bra sätt att anpassa miljön så att den blir mer trivsam. Vissa tycker om att sätta på lite skön, avkopplande musik eller en ljudbok medan andra tänder några doftljus eller bränner rökelse. Det spelar ingen roll hur man väljer att använda sin dagliga tid på mattan så länge det känns bra och man kan slappna av.

Hur använder man en spikmatta?

När man för första gången lägger sig på en spikmatta är det viktigt att man gör det långsamt och försiktigt så att fördelningen blir så jämn med en gång som möjligt. Att sitta endast på den yttersta kanten kan kännas obehagligt, och att sätta handen på den kan göra ont, så istället bör man sätta händerna på vardera sidan om mattan och sakta sänka sig ner mot den. På exakt samma sätt bör man sedan ställa sig upp när man är färdig.

Väl placerad på mattan så är det bra att till en början bara ligga helt stilla men med tiden kan man långsamt vicka lite fram och tillbaka för att ge extra tyngd och tryck utmed sidorna. Vissa väljer också att lägga sig på magen en stund samt stå på den för att stimulera fötterna.

Genom att ta det mycket lugnt och försiktigt kan man själv testa sina gränser och se vilka lägen man mår bäst av.

En T-shirt hjälper nybörjare på spikmattan

Medan många rutinerade användare lägger sig direkt på mattan med bar överkropp så brukar nybörjare föredra att ha på sig en T-shirt i början. Att ha ett tunt klädesplagg på sig gör egentligen inte så stor skillnad på hur det känns att lägga sig på spikmattan utan det handlar mer om att komma över själva tanken på vad man gör.

 

Frågor och svar om spikmattor

Nedan går vi igenom de vanligaste frågorna vi får inskickade till oss om spikmattor

Hur känns det att använda en spikmatta?

I början kommer det att kännas obekvämt och inte alls tillfredsställande. Efter ett tag kommer ryggen att "omvandla" smärtan till en skön värme. Du kommer dessutom efter ett tag att känna dig mer avslappnad.

Kan man använda spikmattan om man är gravid?

Generellt sett kan man använda spikmattan när man är gravid. Det finns dock vissa punkter på kroppen man inte vill trycka på eller använda spikmattan mot. Man bör således rådfråga med en läkare eller ringa 1177 innan man använder mattan. 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
49 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester