Bäst i test: Bästa spikmattan 2022

Vi har provat och betygsatt de mest populära spikmattorna i Sverige.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

Spikmattan används som en effektiv behandling mot hälsoproblem som värk, oro och sömnlöshet. Från att förr ha använts som ett tortyrredskap är dagens variant högt uppskattad av många människor.

Vi har testat ett 20-tal spikmattor som går att köpa i Sverige och bäst av alla blev klassikern Shakti Original.

Testvinnare - Bästa spikmattan

 1. Bäst i test spikmatta: Shakti Original
 2. Bästa spikmattan med kudde: Musclepain spikmatta med kudde
 3. Bästa billiga spikmattan: Akupunktur Original 24.se
 4. Bästa spikmattan för fötterna: Shakti Footpad
 5. Mest prisvärda spikmattan: Gymstick Active
 1. Bäst i test spikmatta: Shakti Original

  9,5/10
  Shakti Original Spikmatta
  Bäst i test
  Storlek
  68x42 cm
  Piggar
  6200 st
  Övrigt
  Handgjord
  Färger
  2 st
  Till Butik
  455 kr
  Till Butik
  455 kr
  Fördelar
  • 5 / 5 i betyg Svenskt kosttillskott
  • Löser effektivt upp spänningar
  • Lätt att ta med sig

  Shakti Original Spikmatta är det bästa valet för dig som vill ha en djupavslappning. Denna terapeutiska matta skapar både fysiskt och mentalt lugn när du lägger dig på den på rygg. Mattans akupressurpiggar ökar din blodcirkulation och hjälper till att lösa upp kroppsliga spänningar. Spikmattan kan du införskaffa i färgerna grön eller orange och spikmattans mått är 68x42 cm. Piggarna är 6200 stycken i antal.

  Mattan har fått mycket höga betyg och har upplevts som väldigt avkopplande. Den har tendensen att reducera stelhet och smärta, vilket vi själva kan konstatera. Därmed är Shakti Original Spikmatta en produkt att använda näst intill dagligen och en terapi-form vi starkt kan råda dig att testa.

  Läs mer
 2. Bästa spikmattan med kudde: Musclepain spikmatta med kudde

  9,3/10
  Kvalitativ matta med 6210 spikar som dessutom kommer med en spikkudde.
  Musclepain spikmatta med kudde
  Storlek
  70x44 cm
  Piggar
  6210 st
  Övrigt
  Med kudde
  Färger
  Till Butik
  699 kr
  Fördelar
  • Set med spikkudde
  • Spikkudden har 1593 spikar
  Nackdelar
  • OBS: Produkterna får inte tvättas, inte för handtvätt eller i tvättmaskinen

  Detta set från Musclepain innehåller en cirkulationsfrämjande spikmatta och tillhörande kudde. Smidigt för dig som är nybörjare och vill komma igång eller du som behöver en extra uppsättning.

  Mattan och kudden har ett stort antal små förhöjda punkter för att säkerställa effektiv akupunktur. Det gör att den med fördel kan användas även av dig som saknar förkunskaper. Medföljer gör även en bärväska. Rekommenderas för dig som vill komma igång direkt!

  Läs mer
 3. Bästa billiga spikmattan: Akupunktur Original 24.se

  9,1/10
  Billig matta i standardutförande som gör det den ska.
  Spikmatta Akupunktur
  Storlek
  65x41 cm
  Piggar
  6210 st
  Övrigt
  Lågt pris
  Färger
  Till Butik
  239 kr
  Fördelar
  • Svart färg
  Nackdelar
  • Okänt märke

  Det här är en spikmatta som är enkel att använda och praktisk att förvara. Med fokus på det väsentliga är den ett bra alternativ för dig som inte vill att saker ska vara mer komplicerade än nödvändigt.

  Mattan har ett stort antal tryckpunkter som säkerställer effektiv akupunktur. Det gör att cirkulationen förbättras bara genom att du lägger dig på den. En bra extramatta för hemmet eller som resematta.

  Läs mer
 4. Bästa spikmattan för fötterna: Shakti Footpad

  9,1/10
  En matta som är anpassad för att öka blodcirkulationen i fötterna.
  Shakti Footpad
  Storlek
  34x48 cm
  Piggar
  3000 st
  Övrigt
  För fötterna
  Färger
  Till Butik
  335 kr
  Till Butik
  335 kr
  Fördelar
  • Optimalt framtagen för fötterna
  Nackdelar
  • Det tar ett tag innan man vänjer sig vid dem

  De flesta av oss tänker nog att en spikmattor främst används för att främja cirkulation i överkroppen. Men de kan med fördel även användas för andra kroppsdelar och lemmar. Denna spikmatta från Shakti är framtagen för att aktivera fötternas akupunkturpunkter.

  Den består av två lite mindre ytor med passform för fötterna. Därför är den även enkel att förvara och ta med sig på resor. Perfekt för dig som vill främja fothälsa och cirkulation i ben och fötter.

  Läs mer
 5. Mest prisvärda spikmattan: Gymstick Active

  8,9/10
  En matta utvecklad av Gymstick som bland annat är några cm kortare än orginalutförandet.
  Gymstick Active Spike Mat
  Storlek
  64x40 cm
  Piggar
  6210 st
  Övrigt
  100 % Bomull
  Färger
  Till Butik
  279 kr
  Fördelar
  • Prisvärd spikmatta
  • Reducerar värk
  • Lätt att ta med sig
  Nackdelar
  • Lite mindre än andra modeller

  Active Spike Mat är ett underbart alternativ för dig som letar efter ett sätt för att bli av med kroppslig värk och att få frigöra muskelspänningar. Spikarnas tryck tillför en ökad blodcirkulation och tack vare detta kan du känna dig mer avspänd. Mattan har måtten 64x40 cm och 6210 stycken piggar.

  Vi tyckte att denna spikmatta var mycket behaglig och ett bra verktyg för att reducera smärtor. Dessutom är Active Spike Mat ett billigt alternativ med tillräckligt många tillämpningar för att den ska vara värdig att ha i hemmet.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa spikmattan

Köpguide: Så hittar du bästa spikmattan

När man tittar på spikmattor kan det verka som att alla mattor ser i stort sett likadana ut. Det finns dock ett antal olika punkter som skiljer dem åt:

 • storlek

  Storlek

  Välj en matta som är tillräckligt stor för att täcka hela den del av kroppen du har tänkt att behandla. Det finns många mattor som är tillräckligt stora för att täcka hela ryggen från nacken ner till ländryggen. Det finns även mindre mattor designade för t.ex. fötterna.
 • konstruktion

  Konstruktion

   Ett mjukt tyg täcker skumlagret i spikmattan. Naturliga fibrer som hampa, bomull eller linne är idealt eftersom de andas. Själva spikarna är oftast tillverkade i hårdplast, men vissa exklusiva mattor har spikar i metall. En fullstor matta behöver ha minst 6 000 spikar för att ge bra resultat. 
 • pris

  Pris

  De flesta spikmattorna kostar mellan 150 och 600 kr. Storlek, antal spikar och material är oftast det som avgör priset. Vi rekommenderar att undvika de allra billigaste spikmattorna då livslängen sällan är särskilt bra.
 • vaddering

  Vaddering

   I stort sett alla spikmattor har ett lager vaddering med skum för öka komforten. Om du är en miljövän så se till att välja en matta tillverkad av ekologiska material.
Så valde vi ut de bästa spikmattorna

Hur vi utsåg bästa spikmattorna

Spikmattor finns i många olika utföranden med olika syften. Det går inte riktigt att jämföra en liten kudde för nacken med en stor matta för hela kroppen. För att underlätta för dig har vi därför valt att utse det bästa alternativet i flera kategorier.

För att avgöra vilken spikmatta som är bäst i varje kategori började vi med att beställa hem ett 20-tal produkter från olika tillverkare med olika syften. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts efter följande punkter:

 • Spikarna: Hur många spikar har mattan? Hur tätt är de placerade och vilken längd har dem? 
 • Effekt: Hur bra tycker du produkten fungerar? Gör det ont någonstans eller känns det behagligt? Har du märkt av några positiva hälsoeffekter? Har du märkt av några bieffekter?
 • Komfort: Är spikmattan tillverkad av ett mjukt yttertyg? Är vadderingen tillräckligt tjock eller känns det som man ligger direkt på golvet? 
 • Kvalitet: Hur bra är mattans hållbarhet? Har du märkt av att den försämrats över tid? Har något slitage uppstått? Går det att byta ut delar som gått sönder eller måste man köpa en helt ny? Går den att tvätta enkelt? Har mattan börjat lukta illa?
 • Användning: Är det enkelt att komma igång och använda produkten? Går den att rulla ihop för enklare förvaring? 
 • Pris: Hur mycket kostar spikmattan? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du rekommendera den här produkten till en vän?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som beställt hem produkten om den? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljarna?

Betygen på alla punkter har sedan sammanställts och vinnaren i varje kategori är produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa spikmattan

Frågor och svar om spikmattor

Nedan går vi igenom de vanligaste frågorna vi får inskickade till oss om spikmattor

Vilken spikmatta är bäst?

Spikmattor finns i olika former, storlekar och material. Beroende på vad dina förutsättningar, dina mål och din budget kommer det bästa alternativet att variera.

Bäst överlag blev i vårt test Shakti Original. Detta baserat på bland annat pris och kvalitet i relation till de övriga produkterna i testet.

Hur känns det att använda en spikmatta?

I början kommer det att kännas obekvämt och inte alls tillfredsställande. Efter ett tag kommer ryggen att "omvandla" smärtan till en skön värme. Du kommer dessutom efter ett tag att känna dig mer avslappnad.

Kan man använda spikmattan om man är gravid?

Generellt sett kan man använda spikmattan när man är gravid. Det finns dock vissa punkter på kroppen man inte vill trycka på eller använda spikmattan mot. Man bör således rådfråga med en läkare eller ringa 1177 innan man använder mattan. 

Vad är en spikmatta bra för?

Att ligga på en spikmatta innebär att blodcirkulationen kring musklerna ökar och att de många små tryckpunkterna stimulerar nerverna och deras kommunikation med varandra och hjärnan. Det här gör i sin tur att musklerna och lederna kan slappna av och att deras reparations- och återhämtningsprocess uppmuntras.

Hur använder man en spikmatta?

 1. Lägg dig långsamt och försiktigt ner på mattan. Använd en T-shirt de första gångerna för att minska trycket.
 2. När du väl ligger ner är det rekommenderat att ligga så still som möjligt till en början.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
131 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Bäst i test - Bästa Spikmatta enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test spikmatta: Shakti Original
 2. Bästa spikmattan med kudde: Musclepain spikmatta med kudde
 3. Bästa billiga spikmattan: Akupunktur Original 24.se
 4. Bästa spikmattan för fötterna: Shakti Footpad
 5. Mest prisvärda spikmattan: Gymstick Active

Spikmatta finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott , Musclepain , TrendRehab , Svensk Hälsokost och Gymgrossisten .