Bäst i test: Bästa stödstrumporna 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad september 2021

Många människor, unga som gamla, har behov av stödstrumpor. Vissa under enstaka tillfällen, som i samband med flygresor, medan andra använder dem dagligen. Vi har jämfört några av de mest köpta stödstrumporna i Sverige. Läs mer om testet nedan och ta reda på varför Funq Wear Kompressionsstrumpor Bomull 15-18 blev bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av stödstrumpor

Vi har jämfört flera faktorer när vi betygsatte de bästa stödstrumporna i testet. Några av dessa var:

 • Kvalitet: (Hur kändes kvaliteten på stödstrumporna? Gick de sönder lätt eller var de hållbara?)
 • Passform: (Satt de för hårt, för löst eller lagom? Passade strumpan bra in på foten?)
 • Externa recensioner: (Vilka betyg har strumporna fått i andra tester och av befintliga kunder?)

Vilka stödstrumpor är bäst?

Vi har testat många stödstrumpor. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive stödstrumpor samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa stödstrumpor dam: Funq Wear Kompressionsstrumpor Bomull 15-18

  9,5/10
  Funq Wear Kompressionsstrumpor Bomull 15-18
  Bäst i test
  Storlekar
  36-42
  Kön
  Kvinna
  Material
  Bomull, poly., lycra
  Kompression
  15 - 18 mmHg
  199 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ökar blodcirkulationen effektivt
  • Bra passform och stabilitet
  • Hög prisvärdhet

  Kompressionsstrumporna från Funq Wear är ett par snyggt designade bomullsstrumpor för kvinnor. Plaggets uppgift är att recudera svullnader samt att öka blodcirkulationen. Dessa strumpor är mycket bekväma och slitstarka. Strumporna har en jämnt fördelad kompression över foten. Oavsett dag på året passar sig kompressionsstrumporna dig som varit hemmasittande och inte i rörelse på ett tag, du som är gravid eller åker på en flygresa. Produkten förekommer bland annat i färgerna blå, svart, vit och grå. Strumporna finns att köpa i storlek 36-42 och tvättas i 60 grader. De har en hårdhet på 15-18 mmHg.

  Svenskt Kosttillskott har fri frakt vilket vi ser som en massiv fördel. Externa köpare tycker i stor utsträckning att dessa stumpor är mycket sköna och har en bra passform. Vi har provat dem och kan bekräfta att de känns alldeles utmärkta i din vanliga storlek. Med tanke på deras överträffande bekvämlighet är dessa det bästa valet för dig som söker ett par välfungerande kompressionsstrumpor.

  Läs mer
 2. 2. Bästa stödstrumpor herr: Funq Wear Herr Kompressionsstrumpor Bomull 15-18

  9,5/10
  Funq Wear Herr Kompressionsstrumpor Bomull 15-18
  Storlekar
  42-47
  Kön
  Man
  Material
  Bomull
  Kompression
  15 - 18 mmHg
  210 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög komfort
  • Bra kvalitet
  • Prisvärda

  Detta är några mycket komfortabla kompressionsstrumpor i bomull som är designade för män. Strumporna ger en kompression över fotlederna, vadmusklerna och liknande vilket ger en ökad blodcirkulation. Det minskar även risken för att få svullnader. Strumporna riktar sig särskilt till dig som reser mycket eller har för vana att stå still ganska ofta. Kompressionens hårdhet ligger på 15-18 mmHg. Produkten kan du införskaffa i storlekarna 42-47 i färgerna blå eller svart. Strumporna ska maskintvättas i 60 grader.

  Produkten har fri frakt. Funq Wear Herr Kompressionsstrumpor Bomull anses vara sanna till sin storlek, enligt de flesta som köpt dessa strumpor. Vi tyckte också att kompressionsstrumporna hade en bra passform.

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga stödstrumpor: Life Wear Stödstrumpa Bambu Grå 40/42

  8,7/10
  Life Wear Stödstrumpa Bambu Grå 40/42
  Storlekar
  37-42
  Kön
  Kvinna
  Material
  bambu, poly, span
  Kompression
  16 - 18 mmHg
  139 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Förhindrar svullna ben
  • Sköna att bära under längre tid
  • Bekväma att röra sig i

  Life Wear Stödstrumpa Bambu är ett par kvalitativa kompressionsstrumpor i färgen grå. Dessa förhindrar cirkulationsproblem, svullna ben, åderbråck samt blodproppar. Produkten är producerad av FSC-certifierad bambuviskos med fuktreglerande drag. Life Wears kompressionsstrumpor finns i storlekarna 37-42. De har en förstärkt sula som gör att du kan utnyttja strumporna under en längre tidsperiod. Materialet bör maskintvättas i 40 grader och kompressionen ligger på 16-18 mmHg.

  Enligt samtliga kundrecensioner är dessa strumpor sköna och av bra kvalitet. Vi var nöjda med hur strumporna kändes och rekommenderar därför Life Wear Stödstrumpa Bambu starkt. Du kan dessutom få produkten för fri frakt!

  Läs mer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

football long socks2

Köpguide: Så hittar du bästa stödstrumporna

Under dessa punkter hittar du de viktigaste råden inför ditt köp av stödstrumpor. Läs gärna igenom dem innan du bestämmer dig för vilka stödstrumpor du ska välja. 

 • Rätt stöd: Nyckeln till ett par bra stödstrumpor är att hitta ett par med lagom mycket stöd. Vissa stödstrumpor är gjorda för att hjälpa till att minska trötthet och skaderisk vid träning medan andra är gjorda för återhämtning och för användning på långa flygningar. Det finns också strumpor som har extra stöd vid olika delar på fötterna och benen. Fundera på vad du kommer använda stödstrumporna till mest.
 • Pris: Det finns både dyra och billiga kompressionsstrumpor. Ska du inte använda strumporna särskilt ofta så räcker det för det mesta med ett billigare par. Om stil är viktigt för dig finns det stödstrumpor i många olika färger och mönster, men de billigaste är oftast enfärgade. Tänk även på att vissa av de billigaste stödstrumporna tappar kompressionsförmågan efter tvätt.
 • Komfort: För bästa komfort vill du hitta ett par stödstrumpor som ger bra stöd men de ska inte klämma åt allt för hårt. Vissa stödstrumpor har också extra vaddering vid foten som passar extra bra vid löpning. Tänk också på vilket material de är tillverkade av. Till exempel kan fuktavvisande tyg kan vara bra om du lätt får skavsår eller blåsor.

Vad används stödstrumpor till?

Stödstrumpor kan delas in i olika grupper. Det finns stödstrumpor som används av medicinska skäl och sådana som passar för vardagligt bruk.

Några vanliga tillfällen då stödstrumpor används är vid:

 • svullna fötter
 • graviditet
 • svåra åderbråck
 • flygresor
 • långa promenader
 • bensår
 • sportaktiviteter och återhämtning efter idrott

Eftersom stödstrumpornas främsta funktion är att stimulera blodcirkulationen i benen har de en bevisad positiv effekt mot svullna och trötta ben.

Läs mer: Bästa massagepistolerna för återhämtning 2021

Stödstrumpor efter operationer

Det är upp till läkaren att bestämma ifall en patient bör använda stödstrumpor efter operation. Vanligtvis när stödstrumpor ska bäras efter ingrepp bör dem sitta på både dag- och nattetid. Vi rekommenderar ett par strumpor av högsta kvalitet om de behövs efter operation.

Vilka patienter brukar då få rekommendationer att bära stödstrumpor efter operation? Många gånger är det personer som genomgått knä-, vrist-, eller benoperationer som ingår i den gruppen. Om en patient förväntas att spendera en längre tid liggandes efter ingreppet så bör denne också bära stödstrumpor.

De senaste undersökningarna gjorda inom området visar dock att stödstrumpor inte alltid behövs efter operation. Deras välkända effekt för att motverka bildandet av blodproppar efter ingrepp är fortfarande storm, men idag anses det att rätt medicinering lätt kan ha samma resultat.  

Vad är stödstrumpor bra för?

Stödstrumpornas användningsområden är relativt många. De passar bra för för vardagligt bruk och mest för att:

 • underlätta trötta, värkande eller tunga fötter och vader.

Stödstrumpor kan beställas både online eller köpas i butik. Om du är osäker på vilken produkt som skulle passa just dig så är det bäst att rådfråga någon med kunskap inom området. Gör det innan du införskaffar dig produkten och börjar använda den.

En genomgång av stödstrumpor

Frågor och svar om stödstrumpor

Nedan följer några av de vanligaste frågorna vi får inskickade till oss om stödstrumpor

Vad är stödstrumpor?

Stödstrumpor som namnet antyder är strumpor som ger extra stöd åt benen och stödet är kraftigast vid vaden. Stödstrumpor minskar risken för att få svullna ben. Trycket kallas även för kompression och mäts i mmHg (millimeter/kvicksilver). Trycket är kraftigare ju högre siffran är.

När ska man inte använda stödstrumpor?

Stödstrumpor ska inte användas om en läkare föreskrivit annat. Detta gäller speciellt bruk under nattetid. Stöd-, eller kompressionsstrumpor får inte användas vid vätskande eksem och bensår. Detsamma gäller även vid hudinfektioner eller vid nedsatt cirkulation (s.k. fönstertittarsjuka). Patienter som har sjukdomar relaterade till blodcirkulation eller har bensår bör undvika stödstrumpor. Vid sådana situationer är det alltid bäst att rådfråga en läkare.12

Vad är skillnaden mellan stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor har oftast ett högre tryck än stödstrumpor. Därför används de oftast inom förebyggande vård och motverkar allvarligare tillstånd. Deras kraftiga kompression gör dem också populära som löparstrumpor.

När ska man använda kompressionsstrumpor istället?

Som det nämndes lite tidigare har kompressionsstrumpor högre tryck än stödstrumporna. I grunden uppfyller de samma funktion, så den enda egentliga skillnaden är just trycket. Kompressionsstrumpor används i många fall efter operation och i enlighet med läkarens föreskrifter.

Kompressionsstrumpor är framförallt bra mot:

 • spridning och försämring av venösa sjukdomar
 • motverka vattensvullnad
 • minska risken för blodproppsbildning i fötter och vader
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
75 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester