Bäst i test: Bästa Tens apparat 2022

Ta del av våra expertråd och tips för att hitta marknadens bästa tens apparat 2022.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

TENS står för transkutan elektrisk nervstimulering och är för många till stor hjälp vid muskelsmärta. De används av såväl gravida kvinnor som sportutövare och många upplever apparaten som väldigt hjälpsam. Oavsett om du lider av lång- eller kortvarig smärta är den här typen av stimulering många gånger väldigt hjälpsam. Du kan också använda den här typen av apparat till att massera ömma muskler. Vi har testat flera tens apparater på marknaden och här nedan kan du läsa mer om vårt test. Där kan du också läsa om varför vi valt ut just TENS-EMS från Swedish Posture till bäst i test. Du får också mer information om de andra produkterna vi har testat och varför vi valt att ta med dem bland marknadens bästa alternativ.

Testvinnare - Bästa Tens apparat

 1. Bäst i test tens apparat: Beurer Digital TENS/EMS EM 49
 2. Bästa tens apparaten för ryggen: Paingone AEGIS
 3. Bästa billiga tens apparaten: Paingone Easy
 4. Bästa tens apparat penna: Paingone Plus
 5. Bästa premium tens apparaten: Swedish Posture TENS-EMS
 1. Bäst i test tens apparat: Beurer Digital TENS/EMS EM 49

  9,7/10
  Prisvärd digital TENS/EMS-apparat med 64 program som kan ställas in på mellan 5-100 minuter.
  Beurer Digital TENS/EMS EM 49
  Bäst i test
  EMS
  Ja
  Batterityp
  AAA
  Kroppsområde
  Helkropp
  Behandlingslägen
  64 st
  Till Butik
  599 kr
  Till Butik
  599 kr
  Fördelar
  • Prisvärd
  • 64 förinställda program
  • EMS + TENS
  Nackdelar
  • Kontaktpadsen är kletiga och känns lite obekväma att sätta på till en början.

   

  Läs mer
 2. Bästa tens apparaten för ryggen: Paingone AEGIS

  9,3/10
  Specifikt utvecklad för att användas på den nedre delen av ryggen och som har flera intensitetsnivåer och lägen.
  Paingone AEGIS
  EMS
  Nej
  Batterityp
  Laddbara litiumjon
  Kroppsområde
  Ryggen
  Behandlingslägen
  12 st
  Till Butik
  999 kr
  Till Butik
  999 kr
  Fördelar
  • Tolv intensitetsnivåer
  • Uppladdningsbar
  Nackdelar
  • Enbart för ryggen

  Paingone AEGIS är vårt självklara val för ryggen. Den är specifikt anpassad för att avhjälpa vid ryggont. Elektroden är stor och anpassad för den nedre delen av ryggen, vilket passar utmärkt till exempel vid foglossning. Vid inköp medföljer en fjärrkontroll som gör det enkelt att styra den. Du justerar enkelt intensiteten för att stimuleringspulserna ska passa just dig. Den här tens apparaten är enkel att använda. Storleken gör dock att den är något klumpig att ta med sig, eftersom den har en stor elektrod istället för flera små. En fördel är att den är enkel att sätta på och den kan sitta under kläderna utan att störa eller ramla av. Enheten har tre olika behandlingslägen samt tolv nivåer av intensitet. Maskinen är uppladdningsbar och givetvis kan geldynorna bytas ut när de inte längre fäster. Du kan dock först fukta dem med vatten för att se om de fäster.

  Läs mer
 3. Bästa billiga tens apparaten: Paingone Easy

  9,1/10
  En prisvärd och billig tens apparat som kan användas på stora delar av kroppen.
  Paingone Easy
  EMS
  Nej
  Batterityp
  CR2032
  Kroppsområde
  Helkropp
  Behandlingslägen
  3 st
  Till Butik
  499 kr
  Till Butik
  499 kr
  Fördelar
  • Lågt pris
  • Flera intensitetsnivåer
  Nackdelar
  • Dynorna blir snabbt svåra att fästa

  Vinnaren i den här kategorin är Paingone Easy som är mycket enkel att använda samtidigt som den effektivt lindrar värkande muskler. Den kan användas på rygg, axlar, nacke och du sätter den enkelt på det smärtande området och sätter igång den. Du kan välja mellan tre behandlingslägen och även justera intensiteten för att få den behandling som passar just dig. Även den här apparaten från Paingone består av en lite större elektrod och du kan byta ut geldynorna vid behov. Den är väldigt tunn och enkel att använda, även under kläderna. Givetvis är den trådlös och därmed portabel, och eftersom den är relativt liten är den enkel att ta med i väskan när du ska iväg någonstans. Produkten är CE-märkt och säker att använda för att stimulera värkande och trötta muskler.

  Läs mer
 4. Bästa tens apparat penna: Paingone Plus

  8,9/10
  Tens apparati pennformat som fungerar utmärkt vid värk i händer och fingrar såväl som andra kroppsdelar.
  Paingone Plus
  EMS
  Nej
  Batterityp
  AAA
  Kroppsområde
  Helkropp
  Behandlingslägen
  1 st
  Till Butik
  599 kr
  Till Butik
  599 kr
  Fördelar
  • Liten och smidig
  • Lätt att använda
  Nackdelar
  • Bara ett läge

  Om du är ute efter en apparat som är otroligt liten och smidig att ta med sig ska du ta en titt på Paingone Plus, vårt val som bästa TENS-pennan. Den är inte större än en vanlig penna och behandlingen är klar på 30 sekunder. Den kan användas på de flesta områden på kroppen där du upplever smärta, såsom exempelvis nacke, knän, axlar och rygg. Dessutom är den mycket hjälpsam vid värk i fingrar och händer. Den drivs av ett vanligt AAA-batteri och ett sådant räcker i upp till 800 behandlingar. Här behöver du dessutom inte tänka på gelpads som ska bytas ut eftersom den helt enkelt inte har några. En fördel är att den kan användas både genom kläderna och direkt på huden. Den har bara ett läge och du behöver bara trycka på en knapp för att aktivera den. Du kan flytta runt den till olika områden efter varje aktivering för att behandla ett större område.

  Läs mer
 5. Bästa premium tens apparaten: Swedish Posture TENS-EMS

  8,7/10
  Unik tens apparat som även erbjuder EMS och som är både användarvänlig och smidig att ta med i väskan.
  Swedish Posture TENS-EMS Elterapi Smärtlindring
  EMS
  Ja
  Batterityp
  laddningsbart lithiumjon
  Kroppsområde
  Helkropp
  Behandlingslägen
  12 st
  Till Butik
  1495 kr
  Fördelar
  • Uppladdningsbart batteri
  • Både TENS och EMS
  • Användarvänlig
  Nackdelar
  • Tyvärr inte värd sitt pris

  TENS-EMS från Swedish Posture är en unikt kombinerad apparat som ger avslappning till spända muskler och som lindrar smärta med hjälp av bioelektrisk teknik. Den ger inga biverkningar. Tens påverkar nerverna medan EMS arbetar med dina muskler. Den här produkten fungerar bland annat att använda vid ryggont, mensvärk, kronisk smärta, graviditet, migrän och ledvärk. Just den här tens apparaten har 12 program, där 6 är TENS-program och 6 är EMS-program. Medföljer gör två stora och två små gelpads som alla kan användas vardera 100 gånger innan de måste bytas ut. Vi älskar den här apparaten och av den anledningen var det inga konstigheter med att utse den till bäst i test. Den är enkel att använda, har ett hållbart, uppladdningsbart batteri och kombinerar tens med EMS, vilket är muskelåterhämtning. Produkten fungerar därmed oavsett om du har problem med smärta eller bara vill kunna slappna av i musklerna efter träning.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa tens apparat

Köpguide: Så hittar du bästa tens apparat

När du ska köpa en tens apparat är vissa faktorer viktiga att tänka på för att du ska få en produkt som passar dig bra. Det finns modeller med olika funktioner och du vet bäst vad du behöver. Pris och användarvänlighet är alltid väldigt viktigt, ingen vill ha en för dyr produkt som är mycket svår att använda. Vi kommer nedan gå igenom de allra viktigaste aspekterna när det kommer till just tens apparater, för att göra det enklare för dig när du ska göra just ditt val. Med hjälp av nedanstående punkter och medföljande information blir du guidad till rätt val.

 • Lägen - Olika typer av smärta reagerar på olika typer av elektroniska lägen, därför bör du kontrollera hur många lägen en apparat här innan du gör ditt val. De flesta maskinerna har flera lägen du kan välja mellan, dock finns det några lågprisalternativ som inte erbjuder detta. Ju fler lägen desto bättre.
 • Batteritid - När det kommer till vilket batteri tens apparaten har finns det alternativ både med uppladdningsbara batterier och de där du behöver byta batteri. Mest ekonomiskt är det med ett alternativ med uppladdningsbart batteri. Det är också bra att kontrollera hur lång tid batteriet gäller innan du måste ladda det.
 • Effekt - Tens apparaten ska kännas på ett intensivt sätt, men inte göra ont. Problemet med just den här faktorn är att alla har olika smärttröskel. Det är alltid bra att välja en med stor bredd på effekten så att du kan välja den effekt som är hjälpsam för dig.
 • Antalet elektroder - Olika tens apparater har varierande antal elektroder. Ju fler elektroder den har desto större område kan du behandla samtidigt. Om du har flera skador eller områden som behöver behandlas är det bra att välja en med fler elektroder.
 • Livslängden på elektroderna - Elektroder av hög kvalitet håller i flera månader även om du använder dem varje dag. Du bör alltid kontrollera hur mycket elektroderna kostar så att du vet hur mycket du kommer att behöva betala för nya när det är dags för sådana. Budgetvarianter är oftast av sämre kvalitet och du tjänar därför i längden på att köpa originalelektroder till högre pris.
 • Bärbar - Om du reser mycket är det givetvis en fördel att tens apparater är bärbara, dock kan storlekarna variera mycket. Om du vet med dig att du kommer att behöva ta med dig apparaten mycket är det bättre att satsa på en mindre modell som är lätt att ta med. Även om alla apparater är portabla ska de helst inte ta för stor plats.
 • Timer - Många tens apparater har en timerfunktion för specifika behandlingar, på så sätt behöver du inte själv tänka på hur lång tid du har använt produkten.
 • Användarvänlighet - Om du inte är van vid att använda en tens apparat kommer du att uppskatta en produkt som är lätt att använda. Det handlar inte enbart om enkelhet att välja program och effekt utan det ska även vara smidigt att fästa elektroderna på kroppen.
Så valde vi ut de bästa tens apparat

Hur vi utsåg bästa Tens apparat

När vi utför ett test är vi noggranna med att utgå från dig som konsument. Vår testpanel består av tio personer i olika åldrar och livssituationer för att få ett så brett testresultat som möjligt. Vi tittade på en mängd faktorer när vi testade tens apparaterna, såsom deras effekt, storlek, hur lätta de var att använda och även vad de kostade. Innan vi satte igång kollade vi upp omdömen om olika apparater för att se vad kunderna lade stor vikt vid. Främsta fokus bland användarna låg på användarvänligheten. En person som lider av smärta och värk orkar oftast inte hålla på att trixa med elektroderna och lägga energi på olika inställningar. Istället vill de ha någonting som är enkelt att använda. Våra testpersoner testar alla produkter en och en och ger sedan ett betyg mellan ett och tio. Den produkt med högst sammanlagt resultat blev bäst i test. Vi har testat produkter av olika typer för att testet ska tilltala alla typer av konsumenter. Till exempel hittar du en liten tens apparat i pennstorlek och en apparat som är till för ryggproblem. Alla produkter du kan läsa om ovan är av hög kvalitet och mycket bra val för dig som vill lindra värkande och ömma muskler.

Vanliga frågor om bästa tens apparat

Frågor och svar om tens-apparater

Vilken tens-apparat är bäst?

Beurer Digital TENS/EMS EM 49 har såväl förinställda program som väldigt många möjligheter till anpassning och individualisering. Det är en prisvärd TENS-apparat som ger väldigt mycket mervärde och valuta för pengarna. En prisvärd kvalitetsmaskin som stödjer både EMS och TENS.

Är det viktigt med olika program?

Numera har de flesta TENS-apparater ett flertal olika förinställda program. Tanken är att det ska vara enkelt att växla mellan lång djupgående behandling, och kortare intensiva pass. Är man inte bekant med TENS och dess egenheter är det därför en bra idé att välja en apparat med många förinställningar.

Behöver man timer?

En stor fördel med timer är att du inte behöva oroa dig för att behandlingstiden ska bli för lång. Det gör att du får möjligheten att slappna av och fokusera på här och nu. Många föredrar timer då det gör att man utan problem kan använda sin utan att bekymra sig för huruvida man somnar eller slumrar till.

Finns det risker med TENS?

Moderna TENS-apparater följer de riktlinjer sin finns för elektrostimulering. Det innebär att de är konstruerade för att inte ge för stark ström eller felaktig behandling. Trots detta rekommendera vissa att man inte använder sin apparat mer än en timme om gången.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Genomsnitt: 5 / 5

Bäst i test - Bästa Tens apparat enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test tens apparat: Beurer Digital TENS/EMS EM 49
 2. Bästa tens apparaten för ryggen: Paingone AEGIS
 3. Bästa billiga tens apparaten: Paingone Easy
 4. Bästa tens apparat penna: Paingone Plus
 5. Bästa premium tens apparaten: Swedish Posture TENS-EMS

Tens apparat finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och Apotek Hjärtat .