Bäst i test: Bästa längdskidorna 2022

Stor genomgång av några av de mest populära längdskidorna i olika prisklasser.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad juni 2022

Vi i Sverige har åkt längdskidor i flera tusen år, världens äldsta skida är faktiskt hittad i norra Sverige i Skellefteå kommun. Längdskidor är utmärkt som konditionsträning samtidigt som musklerna får sig ett ordentligt pass. Du får frisk luft, bra med motion och de går lika bra att åka ensam eller träna med andra. Du behöver även olika tillbehör till dina skidor såsom pjäxor, skidvalla och bindningar. Vi har testat flera olika längdskidor i vårat test. Här har vi samlat lite tips och några saker som kan vara bra att tänka på. Vi förklarar även varför vi har valt Salomon Elite 5 Classic till bäst i test.

Testvinnare - Bästa längdskidorna

 1. Bäst i test längdskidor: Salomon Elite 5 Classic
 2. Bästa premium längdskidor : Fischer Speedmax 3D Classic Plus
 3. Bästa längdskidorna för dam: Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt
 1. Bäst i test längdskidor: Salomon Elite 5 Classic

  9,7/10
  Flexibelt alternativ där din åkförmåga avgör slutresultatet av skidan.
  Salomon Elite 5 Classic Längdskidor
  Bäst i test
  Kön
  Allround
  Svårighetsgrad
  Motionär
  Övrigt
  S-cut
  Skidlängd
  174 - 206 cm
  Till Butik
  1299 kr
  Fördelar
  • Anpassas beroende på din åkförmåga
  • S-cut-skärning
  • Bra nybörjarskida

  Vi har testat Salomon Elite 5 Classic längdskidor och utsett dem till bäst i test. Det här är en stabil och lättåkt skida som passar bra till nybörjare eller mer avancerad åkning. Skidan är lite bredare och har S-cut skärning vilket betyder att den har lätta sidoskärningar bakom foten och vid framfoten har den en bredare plattform. Det gör att skidan är stabil och att du har mer kontroll. En sak som vi gillar är att även om skidan är för nybörjare så är det ändå bra kvalité vilket gör att skidan passar i alla väder. Den har dessutom väldigt bra relation mellan pris och produkt. Vi tycker om att den känns lätt att använda även utan erfarenhet. Vi kan inte komma på något negativt med den här modellen då du får mycket skida för pengarna.

  Läs mer
 2. Bästa premium längdskidor : Fischer Speedmax 3D Classic Plus

  9,5/10
  Premiumskida med ny, förbättrad teknik som ger en optimal upplevelse i skidspåret.
  Fischer Speedmax 3D Classic Plus 902 Längdskidor
  Kön
  Allround
  Svårighetsgrad
  Avancerad
  Övrigt
  RACE CODE
  Skidlängd
  187 - 202 cm
  Till Butik
  4999 kr
  Fördelar
  • 3D-glid
  • Glidande sidoväggskonstruktion
  Nackdelar
  • Dyra

  Fischer Speedmax 3D Classic Plus 902 längdskidor är vårat bästa premiumval i testet. Det här är skidorna för dig som är riktigt erfaren eller åker på elitnivå. De passar bra till att åka snabbt i våta eller starka snöväder. Vi gillar skidorna för de känns riktigt bra att åka med och väger inte mycket alls. Dessutom gillar vi att det verkligen märks att det här är en skida med riktigt bra kvalité och funktioner. Det är för att den har en ny 3D konstruktioner vilket betyder att det är 3 dimensioner av glid. En annan sak vi gillar är att det inte blir några spänningar eftersom skidan inte är känslig för vilken temperatur du åker i. Något som vi dock vill påpeka är priset, det är bland de dyraste av de vi har testat.

  Läs mer
 3. Bästa längdskidorna för dam: Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt

  9,3/10
  Bra allroundalternativ optimalt anpassad för damer.
  Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt längdskidor
  Kön
  Kvinna
  Svårighetsgrad
  Medel
  Övrigt
  eSKINGRIP+
  Skidlängd
  180 - 201 cm
  Till Butik
  2499 kr
  Fördelar
  • Bra att träna med inför tävlingar
  • Bra glid i olika väder
  Nackdelar
  • Passar inte nybörjare

  Vi har testat Salomon S/MAX Carbon Skate Längdskidor som vi tycker är ett bra val. De har en nyutvecklad konstruktion med carbon inlägg vilket gör skidan väldigt stark och vridstyv. Om du funderar på att börja tävla är det här ett väldigt bra alternativ att öva med då den tar din träning till helt nya nivåer. Vi gillar att den passar utmärkt att åka med i olika snöförhållanden och glider bra eftersom den har Salomons toppbelag G5. Dessutom har den en triangelprofil som ger bättre kraftöverföring och acceleration från skidans mitt ända till bakdelen och spetsen. En annan sak vi tycker om är att den är väldigt lätt eftersom skidan har smal spets och bakdel. Något vi har lagt märke till när vi testade skidorna är att det inte är det bästa valet för nybörjare.

  De här skidorna passar dig som vill ha en modell så nära en tävlingsskida det går att komma, utan att för den sakens skull behöva vara ett proffs i backen. Den här modellen är skidan som tar din träning till nästa nivå.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa längdskidor

Köpguide: Så hittar du bästa längdskidorna

Det finns några saker att ha i åtanke när du ska välja längdskidor. Först och främst får du fråga dig själv vad ditt mål är med ditt skidåkande. Olika modeller kan variera väldigt mycket i pris. Om du funderar på att åka Vasaloppet så bör du satsa på ett par riktigt bra skidor i den dyrare prisklassen. Ska du däremot bara åka på skidsemester över höstlovet så kan du kolla in några budgetalternativ. Ett tips är att du sätter ett maxpris och efter det börjar kolla på olika modeller som passar din nivå. Några andra saker att tänka på är:

 • Vilken är din nivå? Hur mycket du väger och vilken teknik du har är avgörande när du ska välja skidor. Du vill ha en skida som passar din tekniska nivå. Om du är nybörjare så ska skidan inte vara för hård i spannet eftersom du kan få dåligt fäste. Har du mer erfarenhet så kan du åka med högre spann vilket tillåter dig att få bättre glid, både när du stakar eller glider. Ett bra tips är att satsa på en modell som du kan utvecklas med, det vill säga en modell som passar en nivå lite över din.
 • Klassisk eller fristil? Innan du bestämmer dig för att börja titta på skidor så bör du veta vilken typ av åkning du vill börja med. Den klassiska stilen är den som är mest populär och den du brukar åka i ett färdigt skidspår. Tekniken handlar om stakning, stakning när du skjuter ifrån och saxning när det går uppför. Om du åker fristil så skjuter du skidorna från kroppen samtidigt som du skjuter stavarna bakåt. Fristils skidor är kortare, toppen är något nedtagen för att minska skidans vikt. De har även hårdare spann och skarpare kanter eftersom de inte har någon fästvalla. De olika stilarna behöver dessutom olika sorters utrustning.
 • Kolla längden! Det är inte bara din teknik och hur mycket du väger som är viktigt när du ska välja modell. Du ska ha din längd i åtanke med. Generellt ska du välja en skida som är 20-30 cm längre än dig om du har en klassisk modell och 5-10 cm längre om du satsar på en fristilsskida.
 • Glöm inte pjäxor och stavar. Det är lika viktigt att ha rätt tillbehör till dina skidor. En pjäxa ska sitta som en löparsko på foten. Om du är nybörjare eller inte åker så ofta så brukar en tjockare pjäxa vara bra. Om du däremot tränar mycket eller ofta så ska du satsa på en tunnare pjäxa så att du inte blir för varm om fötterna. Stavar ska precis som skidor vara anpassade efter din längd. De ska ungefär gå upp till dina axlar och finns i olika material.
Så valde vi ut de bästa längdskidor

Hur vi utsåg bästa längdskidorna

Så här gjorde vi testet av längdskidor. Vi har haft många faktorer i åtanke när vi gjorde testet. Längdskidor kommer i flera varianter, modeller och former och vi har valt att testa olika modeller i olika prisklasser för att kunna erbjuda ett så bra och brett resultat som möjligt. Några av de saker som vi testat är: 

Vem passar skidan? Är den tänkt för nybörjare eller för någon som åker på elitnivå? Passar den både kvinnor och män?

Vilket väder passar de i? Kan man åka när det är slaskigt? När det snöar mycket?

Hur är relation mellan pris och produkt? När är det värt att köpa en dyrare produkt och när är budgetalternativet det bästa valet? Måste man köpa dyrare skidor om man åker ofta men på medelnivå?

Hur bra fungerar de? Har skidorna bra glid? Känns de stabila att åka med? Är de snabba? Är de bekväma att använda?

Vi har låtit flera rutinerade skidåkare testa modellerna i olika väder och snöförhållanden för att sedan betygsätta skidorna. Tillsammans med deras betyg, kundrecensioner och expertuttalanden har vi sammanställt de slutgiltiga resultatet för de olika modellerna i testet.

Vanliga frågor om bästa längdskidor

Frågor och svar om längdskidor

Vilka längdskidor är bäst?

Sammantaget så ger Salomon Elite 5 Classic mest valuta för pengarna. Det är en uppsättning skidor som passar såväl glada amatörer som erfarna åkare. Om du vill komma igång med långskidor och vara säker på att ha utrustning som lever upp till måttet är de ett självklart val.

Är alla längdskidor likvärdiga?

Moderna längdskidor är på många sätt tekniska underverk. Professionella skidåkare väljer längdskidor utifrån allt ifrån vikt, längd, bindning och slipning till skidornas särskilda egenskaper. Men för dig som vill komma igång är det alltid bäst att välja en allround-skida. Vill du slippa valla kan du även överväga ett vallningsfritt alternativ såsom en skinskida eller skida med skinhud.

Hur långa ska längdskidorna vara?

Ett standardtips är att en vuxen längdskidåkare bör ha skidor som är 20 cm längre än kroppslängden. För barn som inte tidigare åkt skidor rekommenderas däremot att man väljer skidor som är kortare än dem själva. Anledningen är att det är enklare att svänga och manövrera med korta skidor. Men längre skidor ger på sikt bättre kontroll.

Hur ofta behöver man byta längdskidor?

Det är svårt att säga hur länge ett par längdskidor håller. Dels på grund av att hållbarheten påverkas av hur ofta man åker, och i vilken miljö. Men även då skidornas material försämras med tiden. Många rekommenderar att man skaffar nya skidor efter fem till tio år.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5

Bäst i test - Bästa Längdskidor enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test längdskidor: Salomon Elite 5 Classic
 2. Bästa premium längdskidor : Fischer Speedmax 3D Classic Plus
 3. Bästa längdskidorna för dam: Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt

Längdskidor finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är och Outdoorexperten .