Bäst i test: Bästa simglasögon 2022

Simglasögon är ett måste om man vill både skydda sina ögon och kunna se tydligt under vatten. Här är årets bästa simglasögon för såväl amatörer som proffs.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

I samband med simning så utsätts ögonen för väldigt stor påfrestning. Särskilt om du simmar mycket i bassänger med klorerat vatten. När du använder simglasögon så skyddar du däremot ögonen från att komma i kontakt med vatten.

Att använda simglasögon är ett enkelt sätt att skydda ögonen och maximera tiden man kan spendera i vatten utan obehag. Då de gör att man ser klart och tydligt under vatten är de också ett givet sätt att förhöja allt ifrån badupplevelsen till möjligheten att prestera under intensiva simpass.

Här några av de simglasögon som är bäst i test.

Testvinnare - Bästa simglasögon

 1. Bäst i test: Arena Cobra Ultra SWIPE
 2. Bästa budget: Cruz Cablöja Beach
 3. Bästa för kvinnor: Aqua Sphere Kayenne
 4. Bästa för elitsimmare: MP Xceed Titanium Mirror
 5. Bästa för öppet vatten: Aqua Sphere Vista
 1. Bäst i test: Arena Cobra Ultra SWIPE

  9,7/10
  Moderna kvalitetsglasögon som levererar.
   Arena Cobra Ultra SWIPE
  Bäst i test
  Kön
  Unisex
  UV-skydd
  Nej
  Övrigt
  Antidimfunktion
  Anpassad för
  Tävling
  Till Butik
  549 kr
  Fördelar
  • Väldigt bekväma.
  • Minimalt vattenmotstånd.
  • Justerbar näsbrygga.
  Nackdelar
  • Ej optimala för mörkerseende.

  Cobra Ultra Swipe från Arena är ett par spegelglasade simglasögon med strömlinjeformad design för minimalt vattenmotstånd. Även om de är utformade med professionella simmares behov i åtanke så passar de även dig som motionssimmar eller bara vill ha ett par pålitliga simglasögon.  

  Då dessa glasögon har spegellinser går de bra att använda både utomhus i dagsljus och inomhus i starkt upplysta pooler. Med stor fokus på synfält säkerställer Cobra Ultra Swipe att man får riktigt bra översikt. Glasen är även utformade på ett sådant sätt att mängden imma blir minimal så länge glasögonen sitter tätt.

  Om du vill ha ett par glasögon som går att lita på är det här ett val som inte kommer att göra dig besviken. Med dubbla huvudband sitter de bekvämt, är enkla att justera och kan utan problem användas länge utan risk för obehag.

  Läs mer
 2. Bästa budget: Cruz Cablöja Beach

  9,5/10
  Ett budgetval som kan jämföras med dyrare alternativ.
  Cruz Cablöja Beach
  Kön
  Unisex
  UV-skydd
  Ja
  Övrigt
  Silikonremmar
  Anpassad för
  Pool
  Till Butik
  140 kr
  Fördelar
  • Oerhört prisvärda.
  • Enkla att justera.
  • UV-skydd för utomhussimning.
  Nackdelar
  • Smalt synfält.
  • Saknar justerbar näsbrygga.

  Om du inte simmar särskilt ofta så är det definitivt onödigt att spendera mer än nödvändigt på glasögon. Det gäller även dig som har en tendens att glömma saker på stranden eller badhuset. Cablöja Beach är ett budgetalternativ som inte kommer att göra dig besviken.

  Även om bristen på fullskaligt synfält är något du bör vara medveten om, så väger priset och kvaliteten på glasögonen definitivt upp för det. Med UV-skyddat glas så går de bra att använda även i starkt solljus. Det justerbara huvudspännet möjliggör även individualiserat passform.

  Jämfört med dyrare alternativ så blir det på sätt och vis uppenbart att vissa saker saknas. Men om du inte behöver bästa möjliga skydd mot imma och omfattande justeringsmöjligheter ger dessa simglasögon stort värde för pengarna.

  Läs mer
 3. Bästa för kvinnor: Aqua Sphere Kayenne

  9,3/10
  Lätta och smidiga simglasögon som är särskilt anpassade för kvinnor.
  aqua sphere simglasögon dam - Kayenne - Rosa (klar lins)
  Kön
  Kvinnor
  UV-skydd
  Ja
  Övrigt
  Något mindre storlek
  Anpassad för
  Pool
  Till Butik
  349 kr
  Fördelar
  • Smala men väldigt robusta huvudband.
  • Enkla att justera.
  • Stort synfält.
  Nackdelar
  • Mörka i dåligt ljus.

  Dessa simglasögon ligger på sätt och vis i gränslandet mellan hobbyist- och proffsglasögon. De sticker ut ur mängden med band som är tunna men samtidigt oerhört hållbara. Designmässigt har man lagt all fokus på det praktiska med bra synfält och bekväm passform. Kanske marknadens mest slitstarka simglasögon.

  Med de medföljande utbytbara näsbågarna så går det snabbt att anpassa dem utifrån din individuella ansiktsform. Då glasen är behandlade mot imma så kan man utan problem simma så länge man känner för det. Med spegelyta reflekterar de även störande ljus vilket gör att de är ett perfekt val i starkt upplysta simbassänger eller utomhus i solljus.

  Vad vi däremot la märke till är att de har en tendens att bli något mörka i oupplysta miljöer eller när de används utomhus kring skymning. Om detta inte stör dig är de ett perfekt alternativ.

  Läs mer
 4. Bästa för elitsimmare: MP Xceed Titanium Mirror

  9,1/10
  Glasögon för proffs och dig som vill ha det bästa.
  MP Xceed Titanium Mirror
  Kön
  Män
  UV-skydd
  Nej
  Övrigt
  Antidimma
  Anpassad för
  Inne + Ute
  Till Butik
  661 kr
  Fördelar
  • Otroligt bra sikt och synfält.
  • Reptåligt och imbehandlat glas.
  Nackdelar
  • Tar lite tid att justera för perfekt passform.

  Om du känner att du vill ge allt eller ha ett par simglasögon som aldrig hindrar dig är det här valet för dig. Xceed Titanium Mirror är lanserade och framtagna av Michael Phelps för att leva upp till de allra högsta kraven.

  Vad som kännetecknar dessa glasögon är väldigt brett synfält och ett särskilt glas som är speglat för ljusdämpning, repbehandlat för tålighet och oerhört motståndskraftigt när det kommer till imbildning.

  Trots att de kostar avsevärt mycket mer än budgetalternativen så är det i många fall värt extrakostnaden. Speciellt om du vill ha ett par simglasögon som kommer göra nytta under lång tid.

  Läs mer
 5. Bästa för öppet vatten: Aqua Sphere Vista

  8,9/10
  Bekväma glasögon med enormt synfält.
  Aqua Sphere Vista
  Kön
  Män
  UV-skydd
  Nej
  Övrigt
  Triathlon
  Anpassad för
  Öppet vatten
  Till Butik
  390 kr
  Fördelar
  • Unikt stort synfält.
  • Kristallklara.
  Nackdelar
  • Ger något ökat vattenmotstånd.

  Det här är valet för dig som simmar i öppet vatten eller som bara vill ha ett par bekväma, kvalitativa och kristallklara glasögon. Vista från Aqua Sphere har kommit att bli många personers förstahandsval då de är unika i både passform och glaskvalitet.

  Med särskild fokus på synfält sitter de samtidigt tillräckligt bekvämt för att användas väldigt länge. De håller även väldigt tätt vilket minimerar risken för imbildning. Anledningen till den särskilda passformen är att de har gummerade partier som sluter tätt kring panna och ögon. Det minimerar även behovet av krångliga justeringar.

  Den flexibla näsbryggan gör att det räcker med justering i nacken för att de ska sitta perfekt. På så sätt är de mycket enklare att använda än andra alternativ. Även om det är svårt att kalla dem för diskreta så är funktionaliteten och bekvämligheten guld värd.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa simglasögon

Simglasögon köpguide

Att simma kan vara såväl motion som avslappning. Men för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt är det väldigt viktigt använda och välja rätt simglasögon. Det säkerställer att du ser bättre under vattnet och skyddar dina ögon. Men när det kommer till komfort, motverkande av imma på glaset och ren och skär användbarhet så är det enorm skillnad mellan olika modeller. Här är lite hjälp på vägen mot ett bättre val av simglasögon..

 • Användningsområde: Simglasögon kategoriseras ofta utifrån hur stort synfält de har. Idén är att mindre synfält leder till smidigare glasögon som är bättre i samband med professionell och träningsinriktad simning. Större synfältet är däremot väldigt bekvämt och smidig för snorkling, lek eller nöjessimning.
 • Passform: Många kanske har kanske dåliga erfarenheter av att ha använt för hårt åtsittande glasögon. Men genom att välja rätt passform så säkerställer man att glasögonen både håller tätt och sätter bekvämt. Det gör att man utan problem kan använda dem så länge man önskar. Ofta oerhört viktigt om man vill kunna spendera så mycket tid i vattnet som man önskar.
 • Justeringsmöjligheter: Hur mycket som går att justera skiljer sig åt mellan olika modeller. Medan vissa endast har justerbara spännen så har andra även reglerbara näsbryggor. Möjligheten att justera är i många fall viktig vid intensiv simning. Men vid sporadisk användning är det inte nödvändigtvis något man behöver prioritera.
 • Färg: Även om färg på spännet främst är en estetisk fråga så kommer glasets färg att påverka ljusets brytning. Därför rekommenderas ofta speglande glas om du simmar i starkt dagsljus eller på platser med starkt artificiellt ljus. För simning på kvällen eller på oupplysta platser är genomskinligt glas det bästa valet, då det säkerställer bra ljusgenomsläpp.
 • Immskydd: Att simglasögon immar igen är ett väldigt vanligt problem. Det kan dels vara ett resultat av att de inte har tillräckligt bra passform, men även som en följd av att glasen inte är behandlade för att motverka imma. Därför är det en bra idé att överväga glas med långvarigt immskydd, eller köpa särskilt påstrykningsbart skydd.
Så valde vi ut de bästa simglasögonen

Så gjorde vi testet

När vi testade glasögon så hade satte vi funktionalitet och användbarhet i främsta rummet. Därför har vi tittat på hur de fungerade under praktiska omständigheter.

Här är några saker som särskilt har prioriterats.

 • Användningsområde. Är detta simglasögon för lek, nöje eller träning?
 • Passform. Hur omfattande justeringsmöjligheter finns det?
 • Komfort. Går glasögonen att använda under långa simpass utan att bli obekväma?
 • Glaset. Har glaset särskilda egenskaper?
 • Stadga. Säkerställer den tillräckligt bra stabilitet?
 • Pris. Hur mycket värde får man för pengarna?

Vår testpanel bestod av fem personer med varierade bakgrunder. Deras erfarenheter sträckte sig från intensiv simträning till klassisk lek i poolen. På så sätt strävade vi efter att ge ett rättvisande intryck.

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa simglasögon

FAQ: Vanliga frågor om simglasögon

Vi har samlat en del vanliga frågor som ofta dyker upp när man ska välja glasögon. Det kommer förhoppningsvis att hjälpa dig göra rätt val direkt.

Vad är simglasögon bra för?

Våra ögon är väldigt känsliga, särskilt när det gäller klor och salt. Därför är det vanligt med ögonirritation i samband med simning och bad. Detta kan på sikt skada ögats naturliga bakterieflora. Därför är det en bra idé att ha glasögon om man badar ofta. Att de gör så man ser mycket bättre under vatten är en bonus.

Hur länge håller simglasögon?

Precis som allt annat så slits glasögon med tiden. Ofta ökar slitaget om de utsätts får saltvatten eller hårt klorat vatten. Vill du maximera livslängden är det en bra idé att skölja av glasögonen efter användning och se till att de får torka. Hur länge de håller är däremot svårt att säga.

Är alla glasögon likvärdiga?

Det är stor skillnad mellan simglasögon som används för träning, och simglasögon som används för snorkling, lek eller annat nöje. Därför är det viktigt att välja ett par vars utförande motsvarar det tänkte användningsområdet.

Har alla modeller skydd mot imma?

Nej. Det finns två varianter av immskydd. Behandlat glas och manuell skyddsbehandling. Vill du ha högsta möjliga skydd rekommenderar vi att du väljer förbehandlade glas och även köper en särskild skyddsprodukt för manuell applicering.  

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
1 röster, Genomsnitt: 4 / 5