Bäst i test: Bästa skidglasögonen 2022

Skydda dina ögon med stil på din nästa skidresa.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad juni 2022

Ett par skidglasögon är väldigt viktigt att du har på dig när du ska ut i backen. De skyddar så att det inte kommer in vind, snö, grus eller smutspartiklar i dina ögon. En del har även UV-skydd precis som vanliga solglasögon så att du ser ordentligt och inte blir bländad. Skidglasögon, eller goggles som de även kallas finns i olika prisklasser och med olika funktioner. De har även olika linser för olika ljusförhållanden och säsonger. Vi har testat flera olika skidglasögon som alla är bäst i sin klass. Läs mer om vårt test nedan och ta reda på vilka som är våra favoriter.

Testvinnare - Bästa skidglasögonen

 1. Bäst i test skidglasögon: Guard L VI
 2. Bästa skidglasögonen med stort synfält: Article Black Wordmark Vivid Ember
 3. Bästa billiga skidglasögonen: O Frame 2.0 Pro Xm
 4. Bästa skidglasögonen för barn: Snoop XS Spectron 3
 1. Bäst i test skidglasögon: Guard L VI

  9,7/10
  Ett bra val som passar de flesta och skyddar dina ögon bra under flera timmar i backen.
  Dr. Zipe Guard L VI
  Bäst i test
  Storlek
  Vuxen
  Utbytbar lins
  Ja
  Varumärke
  Dr.Zipe
  Övrigt
  Anti fog
  Till Butik
  895 kr
  Fördelar
  • Bekväma att använda
  • Passar de flesta storlekar
  Nackdelar
  • Är inte polariserade

  Som bäst i test vinnare har vi valt Dr.Zipe Guard L VI skidglasögon. Vi tycker att de är ett bra val för att de passar de flesta storlekar och personer. De sitter dessutom väldigt bekvämt på, även efter flera timmars användande. De ventilerar och har Anti-fog vilket gör att de inte immar igen. Vi gillar även att de har en modern och snygg design som passar med det mesta. De har även en bra relation mellan pris och kvalité. En annan sak vi tycker är väldigt praktiskt är att linsen är utbytbar så att du kan använda de under olika ljusförhållanden. Något vi dock saknade när vi testade produkten var att de inte är polariserande och att de har inte anti-scratch skydd. Förutom det så är vi väldigt nöjda med Dr.Zipe Guard L VI goggles.

  Läs mer
 2. Bästa skidglasögonen med stort synfält: Article Black Wordmark Vivid Ember

  9,5/10
  Snygga, moderna ramlösa glasögon som passar lika bra till män som kvinnor.
  Giro Article Black Wordmark Vivid Ember
  Storlek
  Vuxen
  Utbytbar lins
  Ja
  Varumärke
  Giro
  Övrigt
  Vivid linsteknologi
  Till Butik
  1695 kr
  Fördelar
  • Lins som passar alla väder
  • Passar med vanliga glasögon
  • Bra synfält
  Nackdelar
  • Ganska dyra

  Vi tycker att Article Black Wordmark Vivid Ember från Giro är de bästa skidglasögonen med extra stort synfält. Vi gillar att de har en sportig och minimalistisk unisex design som gör att de passar både män och kvinnor. En annan sak vi tycker om är att de inte har någon ram vilket gör synfältet mycket större för att kunna åka säkrare och få en häftigare upplevelse. De är väldigt bekväma att ha på sig då de har ett silikonklätt band med Triple layer Face Foam och dessutom bra ventilation. De har även en smidig anti-fog funktion som förhindrar att de immar. Eftersom de inte är så breda så passar de väldigt bra med många olika hjälmar. Något vi verkligen gillar är att de är OGT kompatibla så de fungerar utmärkt att använda tillsammans med vanliga glasögon.

  De här passar dig som vill ha de ultimata skidglasögonen med helt rätt kombination av funktion, kvalitet, pris och design. Med en lins som passar alla väder och väldigt snygg design är det här valet för dig som vill få en maximal upplevelse.

  Läs mer
 3. Bästa billiga skidglasögonen: O Frame 2.0 Pro Xm

  9,3/10
  Extra tåliga skidglasögon i mediumstorlek som kommer med linsskydd och expanderad perifer.
  Oakley O Frame 2.0 Pro Xm Matte White W/Hiy&darkkgrey
  Storlek
  Vuxen
  Utbytbar lins
  Ja
  Varumärke
  Oakley
  Övrigt
  Expanderade periferi
  Till Butik
  770 kr
  Fördelar
  • Bra relation mellan kvalité och pris
  • Korrigerad optik
  Nackdelar
  • Något föråldrad design

  Vi har testat Oakleys modell O Frame 2.0 Pro Xm Matte White W /Hiy & darkkgrey och de är enligt oss ett bra, prisvärt alternativ till de dyrare modellerna. Vi gillar att de har high-impact linsskydd vilket gör att de är väldigt tåliga. Designen är tidlös och snygg och passar de flesta personer och stilar. Vi tycker om att det är medium-storlek och att de är utan sömmar så att de passar att användas med de flesta hjälmar. Ett annat plus är att de har korrigerad optik så att synfältet inte förvrids och du får bättre och klarare bild av det du har runtomkring dig. Vi tycker att det här är en bra modell som har en bra relation mellan kvalité och pris. Vi kan inte komma på något vi upplevt som negativt med de här skidglasögonen.

  Det här är skidglasögonen för dig som söker efter något för ett bra pris men utan att tumma på kvalitén. En snygg och prisvärd modell från det välkända märket Oakly som får dig att se ut som ett proffs i backen.

  Läs mer
 4. Bästa skidglasögonen för barn: Snoop XS Spectron 3

  9,1/10
  Prisvärda och snygga barnglasögon med dubbellins och skön passform.
  Julbo Snoop XS Spectron 3
  Storlek
  Junior
  Utbytbar lins
  Nej
  Varumärke
  Julbo
  Övrigt
  Anti fog
  Till Butik
  300 kr
  Fördelar
  • Bra pris och ergonomi
  • dubbellins
  Nackdelar
  • Saknar ventilation

  Sist ut i vårat test är Snoop XS Spectron 3 från Julbo. Det är skidglasögon anpassade för barn mellan 2-4 år. De har en heltäckande ram och väldigt bra ljusskydd i linsen. Remmen är elastisk vilket gör det väldigt enkelt att justera storleken så att den sitter bra. Dessutom är skummet termoformat för att de ska sitta så mjukt och bekvämt mot ansiktet som möjligt. Vi tycker att det här är ett bra alternativ för barn och vi gillar att de är smidiga för föräldrar att ta av och på. En annan sak vi tycker om är att de sitter på ordentligt så det inte är lätt för barnen att ta av de själva. Vi gillar också att de har panorama synfält så att det är lätt för barnet att se sin omgivning.

  Det här är ett bra budget val av skidglasögon om du vill kunna ta med även de yngsta familjemedlemmarna ut i backen. Säkra, bekväma och med väldigt bra passform så att du och ditt barn kan ha en trevlig upplevelse tillsammans.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa skidglasögon

Köpguide: Så hittar du bästa skidglasögonen

Ett par skidglasögon ska ge ett bra skydd åt dina ögon och vara så bekväma att de knappt känns när du har på dig dem, även om du varit ute i skidbacken hela dagen. Det är viktigt att de sitter på bra och att storleken passar ditt ansikte och ditt huvud. En annan sak som är viktig är att de ska ha en bra ventilation och inte kunna imma igen. Det finns några andra saker som kan vara bra att ha i åtanke när du kollar på skidglasögon. Det är följande:

 • Ramen

  Ramen är viktigare än vad man kan tro. Den har framförallt tre uppgifter, den ska hålla ute snö, kyla och fukt, hålla fast linsen och sitta bra och bekvämt mot ansiktet. Den ska inte klämma ihop din näsa, du måste kunna andas fritt utan problem och det får inte uppstå någon glipa. Förutom bekväm så ska den vara lagom stor för ditt ansikte och den hjälm du använder. Man kan generellt säga att om du har ett litet huvud så börja med att testa skidglasögon som är lite mindre i storleken och vice versa. En annan sak som är bra att tänka på är att de ska ventilera. Det finns även goggles utan ram eller med väldigt tunn ram som gör att du ser bättre åt alla håll. Om du använder vanliga glasögon och vill ha på dem när du åker så kan det vara bra att titta på en ram som är OTG (over the glasses). På så sätt behöver du inte oroa dig för att inte se bra i backen. Kom ihåg att du ska välja efter bekvämlighet och inte estetik.
 • Polarisering

  Precis som vanliga glasögon så betyder att de reducerar bländande ljus och givetvis tar bort reflexer när solen skiner på snön. De passar dig som åker mycket där vädret är bra och solen skiner starkt.
 • Användningsområde

  Fundera också på hur ofta du kommer att använda dina skidglasögon och under vilken säsong. Gillar du att vara ute i skidspåret när det är mörkt ute eller föredrar du att åka utför i en solig backe? Det kan vara bra att veta så att du väljer en modell med rätt ljusinsläpp för den miljön. Klara eller svagt tonade fungerar bättre när det är mörkt. Åker du när det är ljust ute ska du satsa på röda, svarta, bruna, gråa eller guldiga nyanser.
Så valde vi ut de bästa skidglasögon

Hur vi utsåg bästa skidglasögonen

Det finns väldigt många modeller av skidglasögon från många olika märken. Deras syfte är såklart att skydda dina ögon men det finns ändå många saker som skiljer modellerna åt. Vi tycker inte att alla riktigt går att jämföra mot varandra på ett rättvist sätt utan vi har här istället valt att utse det bästa alternativet i flera olika kategorier.

För att sedan göra själva testet började vi med att välja ut ett 20-tal produkter som utmärkt sig lite extra när det kommer till design, kvalitet, funktion, pris och popularitet. De har testats noggrant över tid och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Bekvämlighet: Hur känns de när de sitter på? Och hur känns de när de använts en del dag? Sitter de bekvämt och mjukt mot ansiktet?
 • Skydd: Hur bra skyddar de ögonen mot sol och snö? Hjälm- Passar de att användas tillsammans med hjälm? Passar de med alla hjälmar?
 • Glasögon: Är de kompatibla med vanliga glasögon? Funkar det att använda båda samtidigt?
 • Pris: Relation mellan pris, kvalité och funktion. Vad kostar skidglasögonen? Vad får du för pengarna och är de prisvärda?
 • Linser: Vad har de för typ av lins? Vilken gradering har den? Är det lätt att byta ut linsen?

Till sist har vi sammanställt alla betyg och vinnaren i varje kategori är helt enkelt skidglasögonen med det högsta genomsnittsbetyget.

Vanliga frågor om bästa skidglasögon

Frågor och svar om skidglasögon

Vilka skidglasögon är bäst?

Guard L VI är ett av de bästa valen för hög bekvämlighet och garanterat UV-skydd i kombination med bra ventilering. Om du spenderar långa eller intensiva dagar i backen så kommer du definitivt att uppskatta dem. Prisvärda och kvalitativa.

Är alla skidglasögon polariserade?

Nej. Det är endast ett fåtal skidglasögon som är polariserade, och i många fall får man betala en hel del extra för det. Om det är viktigt för dig så bör du särskilt kontrollera att de skidglasögon du väljer faktiskt har polariserat glas.

Har skidglasögon universell passform?

Även om samtliga skidglasögon har justerbara spännen så passar de inte nödvändigtvis alla personer. Det är därför det finns särskilda barnglasögon. Även om skidglasögon för vuxna generellt sett passar de flesta så har vissa tillverkare börjat med särskilda storleksangivelser. Titta därför extra noggrant på storlek och passform om du vill ha skidglasögon som sitter perfekt.

Bör man välja skidglasögon med eller utan ram?

Huruvida du vill ha ram på dina skidglasögon är i många fall en helt individuell preferens. Skidglasögon utan ram ger ofta ett större synfält, medan glasögon med ram har bättre stadga. Därför är det i slutändan dina egna önskemål som kommer att avgöra vad som är bäst.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Genomsnitt: 5 / 5

Bäst i test - Bästa Skidglasögon enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test skidglasögon: Guard L VI
 2. Bästa skidglasögonen med stort synfält: Article Black Wordmark Vivid Ember
 3. Bästa billiga skidglasögonen: O Frame 2.0 Pro Xm
 4. Bästa skidglasögonen för barn: Snoop XS Spectron 3

Skidglasögon finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Outnorth och Outdoorexperten .