8 produkter som kan ge dig en bättre nattsömn

Hur ser din läggdagsrutin ut?

Fumlar med din telefon eller surfplatta eller tittar på ett tv-program tills du somnar? Dessa aktiviteter kommer inte att hjälpa dig att få den bästa sömnen du kan.

Din hjärna behöver långsamma, tysta, avkopplande aktiviteter för att förbereda den för sömn. Att läsa en riktig bok, meditera eller lyssna på mjuk musik är bättre alternativ.

Här är en lista över produkter som kan hjälpa dig att få en bättre nattsömn.

1. En säng av hög kvalitet

Din säng är den enskilt viktigaste sömnutrustningen du någonsin kommer att köpa.
Vilken typ av säng du väljer beror till stor del på dina personliga sömnpreferenser. Individer kan ha en preferens för en hård eller mjuk yta att sova på. Andra kanske föredrar en madrass som passar deras kropp för extra stöd och komfort.

En säng som är för hård kan orsaka obehag och smärta, medan en säng som är för mjuk kan orsaka stelhet och smärta. Det finns så många alternativ när det kommer till sängar, inklusive memory foam sängar, justerbara sängar och traditionella madrasser.

Det är viktigt att få den bästa sängen för dig. Spendera tid i en butik med olika typer för att avgöra vad som känns bäst för dig. Eller köp online från ett företag som låter dig prova sängen innan du köper den. Du kan inte gå fel med den bästa sovutrustningen du har råd med.

2. En bra bäddmadrass

En bra bäddmadrass kan göra en värld av skillnad när det gäller bekvämligheten i din säng.
En topper ger extra stoppning, extra stöd och kan hjälpa till att minska smärta.
Det finns så många alternativ när det kommer till bäddmadrasser. Du kan få en som är memory foam, kylande, extra tjock, gelinfunderad eller gjord av polyester.
En bäddmadrass är en billig produkt och det är en som du verkligen borde lägga till i din säng om den inte är tillräckligt bekväm.

3. En skön kudde

Ditt huvud vilar på din kudde i ungefär en tredjedel av ditt liv ... så det är logiskt att du vill ha en bekväm en.
En kvalitetskudde kan hjälpa till att förbättra kvaliteten på din sömn. Repiga, platta, fasta kuddar ger en obekväm natt och kan leda till huvudvärk.
Kuddar varar inte för evigt. De blir komprimerade med tid och användning. En bra tumregel är att byta ut din kudde var sjätte månad för att få ut det mesta av den.
En kudde med memory foam är ett bra alternativ. De kan hjälpa till att anpassa din ryggrad och hålla ditt huvud, nacke och rygg i rätt riktning medan du sover.
Det finns så många alternativ när det kommer till kuddar: memory foam, dun, syntetiska, allergivänliga och mer. Se till att du testar dem i butiken innan du köper för att se till att de passar dig.

4. Tyngdtäcke

Ett tyngdtäcke är en fantastisk produkt som hjälper dig att slappna av och få en bättre nattsömn. Tyngden inuti täcket hjälper dig att känna dig insvept i komfort och säkerhet. Vikten kan också bidra till att minska ångest och stress.

Dessa täcken kommer i olika vikter från ~3 kg till ~15 kg. Medelvikten för vuxna är runt 7 kg. Så om du letar efter ett riktigt tungt, kanske du vill gå mot 15 kg varianterna.

Ett tyngdtäcke kan endast tillverkas av en välrenommerad tillverkare. Så gör din forskning och se till att den du funderar på är gjord med de material som är bäst för dig.

Det finns så många fördelar med att sova under ett tyngdtäcke, inklusive minskad ångest, förbättrad sömn och minskad smärta.

5. Sovmask

En sovmask blockerar ljus, vilket kan hjälpa dig att somna och sova bättre. Vi är designade för att sova när det är mörkt, så allt vi kan göra för att skapa mörker när vi lägger oss i sängen är vettigt.

En bra sömnmask ska vara mjuk och skön mot ansiktet.

Det finns ett brett utbud av sömnmasker tillgängliga idag, allt från enkla tygversioner till högteknologiska versioner med funktioner som luftventilation, anti-snarkfunktioner och mer.

6. Öronroppar

Öronproppar hjälper till att förhindra att ljud utifrån stör din sömn. Det finns så många anledningar till varför lite tystnad kan räcka långt för att förbättra din nattsömn.

Köp öronproppar som är bekväma för dig. Vissa gillar skumtypen, medan andra föredrar plasttypen.

Det finns så många anledningar att göra sömn till en prioritet i ditt liv. Dessa produkter kan hjälpa dig att få mer vila och vakna upp och känna dig utvilad och laddad – och redo att ta på dagen.

7. Ljusterapilampa

En ljusterapilampa hjälper till att framkalla en sömnig stämning genom att simulera solens naturliga dygnsrytm. Rätt lampa kan hjälpa dig att somna snabbare och vakna mer utvilad.

Det finns två typer av ljusterapilampor: de som använder fullspektrumljus och de som använder blått ljus. Båda typerna av lampor kan hjälpa till att återställa din sömn-vakna cykel, men de som använder blått ljus är lite mer effektiva för att stoppa sömnlöshet och sömnrelaterad depression.

Köp en lampa som passar dina behov och budget – ju fler funktioner desto bättre (som olika ljusfärger och intensitet). De gör lampor för hemmabruk och resor.

8. Kroppskudde

En kroppskudde kan hjälpa till att ge komfort och stöd när du sover.

är du köper en kroppskudde, överväg dina egna sömnpreferenser. Gillar du att krypa ihop eller sträcka ut dig medan du sover? Föredrar du fasta kuddar som ger stöd eller mjuka kuddar som dämpar din kropp? Välj en kroppskudde som hjälper till att möta dina specifika behov och komfortnivåer.

Du kanske vill handla en kroppskudde i en madrassaffär — de finns ofta i madrassaffärer och kan vara ett bra komplement till din nya säng.

Slutsats

Ovanstående utrustning hjälper till att förbättra din sömn utan medicin. Om du eller en nära och kära lider av svår sömnlöshet eller andra sömnrelaterade störningar, överväg att boka tid hos en läkare för sömnmedicin. En läkare kan diagnostisera grundorsaken till dina sömnproblem och rekommendera lämplig behandling.