Bästa resårmadrassen 2022

Det är dags igen! Dags att börja tänka på resårmadrasser. Om du letar efter en ny madrass kanske du undrar vilka de bästa alternativen är. Det finns många faktorer att ta hänsyn till, såsom pris, komfort och support. Vi har gjort forskningen åt dig och sa

En bra madrass är nyckeln till en god natts sömn, och en god natts sömn är nyckeln till ett bra liv. Det är därför vi har sammanställt en lista över de bästa resårmadrasserna 2022, så att du kan sova gott och veta att du har det bästa av det bästa. Från pocketfjädrar till memory foam, det finns något för alla på den här listan. Så oavsett om du letar efter en fast madrass eller en mjuk, har vi dig täckt.

Testvinnare - Bästa resårmadrassen 2022

Här är en överblick över årets bästa resårmadrasser.

Hur vi valde ut de bästa resårmadrasserna

Vad är en resårmadrass?

Låt oss först ta en minut för att diskutera vad en resårmadrass är. En resårmadrass använder metallfjädrar för att ge stöd och komfort. Antalet fjädrar avgör hur fast din madrass är. Fler fjädrar betyder mer stöd och en fastare känsla.

Fjädrarna är separerade och täckta av material som bomull, ull eller latex. En resårmadrass ger kroppskonturering och rörelseisolering medan du sover.

Olika typer av fjädrar

Det finns tre typer av fjädrar som kan användas för att göra en resårmadrass:

 • #1. Klassiska: Traditionell design, en klassisk resårmadrass använder 150-200 spolar och är gjord av 14 gauge stål. Detta är den vanligaste typen av resårmadrass.
 • #2. Fast komfort: Dessa fjädrar är vanligtvis mindre i storlek, med cirka 76-108 spolar, och är gjorda av 16 gauge stål. De ger mer stöd samtidigt som de behåller komforten.
 • #3. Innerspring hybrid (ISC): Introducerades i början av 2000-talet, dessa innovativa fjädersystem kombinerar olika typer av fjädrar i en madrass. Detta möjliggör bekvämligheten av innerfjäder med stöd av skum i ett integrerat system.

Hur mycket kostar en bra resårmadrass?

Du kan hitta en bra resårmadrass för runt 5 000 kr til 10 000 kr. Om du letar efter en modell av högre kvalitet kan du spendera mellan 7 000 kr och 15 000 kr. De allra dyraste alternativen kan kosta över 50 000 kr.

Om du vill spara pengar kan du även prova renoverade eller begagnade modeller. Besparingarna kan vara betydande — en begagnad modell kan vara upp till 90 % billigare. Kom dock ihåg att vidta försiktighetsåtgärder när du köper begagnat för att undvika säkerhets- eller hygienproblem.

Fasthet

En resårmadrass kan vara antingen medium fast eller fast, beroende på antalet fjädrar och vilket material som används för att separera dem.

 • En medelfast resårmadrass har mellan 150 och 200 fjädrar per kvm. Detta kommer att ge gott om stöd och är bäst för personer upp till 85 kg eller för de som sover på sidan.
 • En fast resårmadrass har över 200 fjädrar per kvm och är bäst för personer som väger mer än 85 kg eller har ont i nacken eller ryggen. Detta kommer att ge extra stöd eftersom fjädrarna inte är konturerade av skum eller bomull, så all din vikt kommer att kännas.

En för fast madrass kan leda till dålig sömn och obehag, särskilt för sido- och magsovande.

En för mjuk madrass kan också leda till obehag och smärta, speciellt för ryggsovande.

resarmadrasser2

Hur man tar hand om en resårmadrass

Det är viktigt att ta hand om din madrass så att den håller i många år framöver.

Skydda den mot fläckar och fukt genom att använda ett skydd eller madrasskydd. Detta kommer också att förhindra att du överhettas.

Vrid din madrass 180 grader varje månad. Detta förlänger dess livslängd och hjälper till att bibehålla dess ursprungliga stöd.

Förvara den i en klimatkontrollerad miljö mellan 15 grader och 30 grader.

Hur man rengör resårmadrasser

Att rengöra en resårmadrass är lättare än vissa andra madrasstyper. Luftcirkulationen genom det öppna spolsystemet gör det enkelt att rengöra smuts och skräp.

Rengör din resårmadrass med denna enkla trestegsprocess:

 • Strö bakpulver eller salt över området för att dra ut fukt och smuts.
 • En dammsugare med borstinställning kan sedan användas för att få bort smutsen och skräpet.
 • Applicera en antibakteriell spray eller rengöringslösning direkt på.
 • Låt den torka över natten, gärna i solen eller utomhus.

Vissa människor kanske föredrar en mer djupgående madrassrengöringstjänst, som man kan erhålla från en städfirma.

Behöver jag köpa en bäddmadrass?

Din madrassskomfort är till stor del en personlig preferens. Vissa människor är nöjda med känslan och stödet av sin nuvarande madrass, även om den är äldre och kanske inte lika snygg eller dyr som den de vill köpa.

En bra bäddmadrass kan hjälpa till att skydda din madrass och förlänga dess livslängd; en variant med dragkedja gör det enkelt att ta bort avfallna fibrer.

För ytterligare skydd och komfort kan du överväga en bäddmadrass med memory foam (som formar sig efter din kropp) eller tryckavlastande ventilation (som hjälper till att transportera bort fukt och värme).

Du måste inte ha en bäddmadrass, men den ger din säng extra komfort.

För- och nackdelar med resårmadrasser

Fördelarna med resårmadrasser inkluderar:

 • De ger bra stöd för rygg- och nacksmärtor.
 • Det öppna spolsystemet möjliggör god luftcirkulation, vilket hjälper till att förhindra överhettning.
 • De är billigare än andra madrasstyper.

Nackdelarna med resårmadrasser inkluderar:

 • De kan vara högljudda när de ligger eller reser sig från madrassen.
 • De tenderar att vara mindre hållbara än andra madrasstyper.

Vad är skillnaden mellan lyxiga, vanliga och billiga madrasser?

Lyxiga (eller ultrabekväma) resårmadrasser är gjorda med de mest bekväma materialen (som memory foam, kopparspolar och mikrobelagda spiraler). De har ett högt spolantal (mellan 600 och 800) och en liten diameter på fjärdrarna (under 10 mm). Dessa madrasser håller längst.

Vanliga resårmadrasser är gjorda av kvalitetsmaterial (som mikrobelagda spolar, vanliga spolar och memory foam). De har ett högre antal fjädrar än billiga madrasser (cirka 400 till 500) och mindre diametrar (från 10 till 15 mm). Dessa madrasser är mycket bekväma och håller i cirka 10 till 15 år

Billiga madrasser är gjorda av material av låg kvalitet (som lågdensitetsskum och vanliga fjädrar). De har lägre spolantal (cirka 300 till 400) och större spoldiametrar (mellan 15 och 20 mm). Dessa madrasser håller bara cirka 5 till 10 år.

ratt resarmadrass

Så hittar du bästa resårmadrassen

Förutom den typ av material som används finns det flera funktioner du bör leta efter för att säkerställa att du köper en resårmadrass av hög kvalitet.

Att köpa en resårmadrass online kan vara en bra idé eftersom du vanligtvis kan få ett bättre pris än vad du skulle göra i en butik.

Det finns några saker du bör tänka på innan du beställer din nya madrass online. Ett bra pris är bra, men du vill vara säker på att du får en högkvalitativ madrass som är rätt för dig.

Här är några tips för att hitta den bästa resårmadrassen som vi har lärt oss genom personlig erfarenhet.

Fjädrar

Leta efter en madrass med minst 600 fjädrar om du vill ha tillräckligt med stöd. Lägre spiralantal (400 till 500) kan orsaka rygg- och höftvärk efter korta sömnperioder.

Ju fler fjädrar en madrass har, desto mer stöd ger den. En konventionell madrass kommer att ha någonstans mellan 700 och 1 000 fjädrar (även om vissa har ännu fler). Observera att högre fjäderantal inte alltid betyder en bättre madrass.

Fasthet

Massiva resårmadrasser är inte justerbara, så du måste se till att du väljer en madrass som är fast men bekväm för dina behov.

Vilken fasthet som är bäst för dig beror på din vikt och sovställning.

Om du sover på rygg kanske du vill ha en medelhård eller hård fasthet för att säkerställa att du får tillräckligt stöd.

Du bör gå till en lite mjukare fasthet om du sover på sidan eftersom detta minskar höft- och ryggsmärtor.

Om du sover på mage rekommenderas en fastare madrass eftersom detta förhindrar tryckpunkter och problem med ryggraden.

Om du väger mer än 85 kg bör du överväga en fastare madrass gjord med tyngre fjädrar som kan stödja din vikt.

Värme och andningsförmåga

Öppna resårmadrasser har hål mellan spolarna, vilket möjliggör bättre luftflöde och värmeavledning.

Detta betyder att de i allmänhet är svalare jämfört med andra madrasstyper.

De är bra för personer som lider av överhettning eller nattliga svettningar.

Andningsförmågan förbättras också på grund av spolsystemets öppenhet.

Madrassens överdrag är också viktigt för luftflöde och värmeavledning.

Madrasskydd av låg kvalitet kan minska fördelarna med att ha en öppen spiralmadrass.

Leta efter en memory foam-, hybrid- eller resårmadrass med ett högkvalitativt, kylande överdrag tillverkat av material som andas som polyuretan eller siden.

Komfortzoner

Vissa tillverkare erbjuder komfortzoner på sina madrasser. Dessa lägger till ytterligare spolar till specifika områden av madrassen för att ge stöd i områden med hög användning. Detta kan vara användbart om du har vissa delar av din kropp som behöver mer stöd.

Denna funktion kan vara särskilt användbar för sidosovare som behöver extra stöd i höftområdet.

Du ska inte känna dig fast eller inklämd när du sover, så komfortzoner kan göra madrassen mer bekväm.

 

Storlek

Du bör skaffa en madrass som är tillräckligt lång för din längd. En madrass som är för kort kan ge ryggsmärtor och höftvärk.

Det är också viktigt att tänka på storleken på din sängram. Du kommer inte att kunna njuta fullt ut av din nya madrass om du köper en storlek som inte passar i din sängram.

Så se till att du köper en madrass som passar din sängram och sovrumsmått.

Resårmadrasser finns i följande mått:

 • 80x200
 • 90x200
 • 100x200
 • 120x200
 • 140x200
 • 160x200
 • 180x200
 • 200x200

Pris

De flesta resårmadrasser är dyrare än skummadrasser. Men du kan fortfarande hitta högkvalitativa alternativ för under 3 000 kr för en 90-säng.

Dyrt betyder inte bättre.

Så gör din research och läs kundrecensioner innan du spenderar mycket pengar på en madrass.

Köp en madrass som passar dina behov och som ligger inom din budget.

Recensioner

Läs recensioner för att lära dig om människors erfarenheter av en madrass.

Dåliga recensioner kan berätta mycket om en madrass som kanske inte passar dina behov.

Bra recensioner kan hjälpa dig att bekräfta att en madrass är värd din övervägande.

Du kan också se vad folk säger om företaget som tillverkar madrassen.

Längd på garantin

Garantier kan sträcka sig från 10 år till 25 år för högkvalitativa madrasser.

Längre garantier innebär att madrassen är gjord av material av högre kvalitet och hållbarhet garanteras.

Billigare garantier kanske inte täcker lika mycket och kan ha konstiga begränsningar.

Så se till att garantin är acceptabel innan du köper en madrass.

resarmadrass konstuktion

Våra 5 val av de bästa resårmadrasserna 2022

Här är vår heltcäkande lista över de bästa resårmadrasserna som finns tillgängliga just nu. Våra redaktörer har gjort omfattande forskning om varje modells komfort, stöd, pris och övergripande kvalitet.

emma diamond resar

1. Emma Diamond resårmadrass

Vårt bästa val är Emma Diamond resårmadrass. Du får bra stöd, komfort och hållbarhet med denna madrass. Den är gjord av 100 % ren jungfruull och specialskum. Och dess premiumkonstruktion gör den här madrassen till en fantastisk investering som kommer att hålla dig i flera år.

Emma Diamonds diamantsömmar och unika design hjälper till att behålla din kropps naturliga inriktning. Detta säkerställer att du får det stöd du behöver för att förebygga smärta och skador. Dess fasthet hjälper också till att förstärka muskelstyrkan när du tränar på madrassen. Denna resårmadrass är bra för personer som tränar regelbundet eller som lider av kroniska ryggsmärtor.

Madrassen kommer med 100 % pengarna-tillbaka-garanti och 10 års garanti.

Egenskaper

 • Bäst i test enligt testfakta 2022
 • 5 olika komfortzoner för dynamisk anpassning
 • Reglerar kroppstemperaturen för perfekt sömn
 • Finns i storlekar 80x200, 90x200, 100x200, 120x200, 140x200, 160x200, 180x200 och 200x200
 • Väger från 19 kg till 44 kg beroende på storlek
 • Avtagbart och tvättbart fodral
 • 100 % certifierad - inga kemikalier, färgämnen eller giftiga ångor

Pris från: 10 999 kr till 20 999 kr beroende på storlek.

Läs mer om produkten på emma.se

beliani bliss

2. Beliani Bliss resårmadrass

Vårt andra val är Beliani Bliss-madrassen. Denna premium ullmadrass har bra stöd och komfort. Den finns i två olika fasthetsalternativ, fast eller medelfast.

Det fasta alternativet är bra för personer som har ryggsmärtor eller problem som orsakas helt eller delvis i sängläge.

Bliss har en zonerad konstruktion för att säkerställa korrekt ryggradsjustering medan du sover.

Den har också fördjupningar utformade för att lindra tryckpunkter. Detta hjälper till med smärta och spänningar i områden som axlar och höfter.

Egenskaper

 • Har 448 inbyggda pocketresårer för att stödja kroppen
 • Väger ca 33 kg
 • Bra andningsförmåga för att reglera kroppstemperaturen
 • Finns i 4 storlekar: 80x200, 90x200, 140x200, 160x200
 • Man kan dessvärre inte ta bort överdraget

Pris från: 2 140 kr till 3 800 kr beroende på storlek

Läs mer om produkten på beliani.se

tempur cooltouch

3. Tempur Supreme Cooltouch madrass

Vårt tredje val är Tempur Supreme Cooltouch-madrassen. Denna madrass har en innovativ kylningsteknik som håller dig sval medan du sover.

Den 100 % jungfruliga konstruktionen säkerställer också att det inte finns några giftiga ångor eller färgämnen som används i produktionen.

Cooltouch har flera zoner för stöd och inriktning tillsammans med integrerad tryckpunktsavlastning.

Madrassen kommer med 10 års garanti.

Egenskaper

Slitstarkt madrassöverdrdag som går att tvätta i 60 grader

Tryckavlastande madrass som är bra för ryggen

Unik andningsförmåga för svalare sovkomfort

Finns i storlekarna 80x200, 90x200, 105x200, 120x200, 140x200, 160x200 och 180x200

Pris från: 15 595 kr til 31 190 kr beroende på storlek

Läs mer om produkten på tempur.se

carpe diem stora harpo

4. Carpe Diem Stora Harpö resårmadrass

Carpe Diem Beds Harpö är en unik madrass gjord med ull och två olika fjädersystem, pocketresår och vanliga fjädrar.

Fjädersystemet är utformat så att stoppningen ligger ovanpå fjädrarna så att varje enskild fjäder kan justera sig efter kroppens konturer.

Denna madrass kommer med 100 % nöjdhetsgaranti och 25 års garanti.

Egenskaper

 • Finns i storlekarna 90x200, 105x200, 120x200, 160x200, 180x200 samt 120x210, 160x210 och 180x210
 • Med mjuk, medelfast eller fast hårdhet
 • Kombinerar två unika fjädersystem
 • Hög stabilitet för den ultimata sömnupplevelsen

Pris från: 31 350 kr till 57 000 kr beroende på storlek.

Läs mer om produkten på SOVA.se

ikea valevag

5. IKEA Valevåg pocketresårmadrass

Vårt femte val är IKEA Valevåg pocketresårmadrass. Denna madrass med pockerresårfjädrar finns i två fastheter, mellanfast och fast. 

Pocketresårkonstruktionen ger bra stöd och hjälper till att lindra ryggsmärtor och muskelspänningar.

Det fasta alternativet är utmärkt för rygg- och magsovande och det medelfasta för sidosovare.

Denna madrass kommer i många olika storlekar.

Egenskaper

 • Finns i storlekarna 80x200, 90x200, 120x200, 140x200, 160x200 och 180x200
 • En av de mest prisvärda resårmadrasserna som finns att köpa
 • Rullpackad för enkel transport
 • Med komfortzoner som fördelar kroppsvikten jämnt

Pris från: 2 595 kr till 4 390 kr beroende på storlek.

Läs mer om produkten på IKEA.se

kvinna sover bra

Varför det är så viktigt att sova gott

När du köper en ny madrass, kom ihåg att det är viktigt att få tillräckligt med sömn för din mentala och fysiska hälsa.

Sömn hjälper till att upprätthålla ditt humör och kan förbättra ditt minne.

Dålig sömn kan leda till typ 2-diabetes och fetma, samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Att sova gott kan också hjälpa dig att leva längre.

Och en bra madrass kan hjälpa dig att få dessa viktiga fördelar enklare och snabbare, vilket gör det till en mycket lönsam investering.

Tips för att sova bättre

Även om en kvalitetsmadrass är viktig, är det inte den enda faktorn som påverkar hur bra du sover. Andra faktorer som rumstemperatur och ljusexponering spelar också in.

Håll din termostat på mellan 14 och 18 grader på natten, vilket kan hjälpa dig att sova bättre och längre.

Mörker är viktigt för kvalitetssömn; minska ljusexponeringen före sänggåendet.

En madrass av memory foam kan göra din befintliga säng mer bekväm och minska rörelsestörningar samtidigt som den hjälper dig att slappna av och vakna utvilad.

Stäng av skärmar 30 minuter före läggdags; att läsa en riktig bok (eller hålla i din läsplatta) kan hjälpa till att lugna sinnet och kroppen innan du sover.

Vanliga frågor och svar om resårmadrasser

Hur ofta ska jag vända madrassen?

Det är okej att vända eller rotera madrassen när du vill; de flesta gör det varannan vecka. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att detta förbättrar madrassens livslängd.

Vad är den förväntade livslängden för en bra madrass?

En madrass av hög kvalitet bör hålla minst 10 år och i vissa fall upp till 20 år.

Spelar det någon roll åt vilket håll madrassen ligger?

Det spelar ingen roll hur madrassen ligger, men du bör rotera den med jämna mellanrum för att jämna ut slitaget. De flesta föredrar att madrassen ligger horisontellt (snarare än på kanten).

Vad är skillnaden mellan innerspring och memory foam madrasser?

Innerspringmadrasser använder metallspolar för att stödja din kropp; spolarna kan vara gjorda av stål, mikrobelagt stål, koppar eller blandad metall. Madrassens komfort beror på spolens typ/storlek, avståndet mellan spolarna och graden av fasthet (tillhandahålls av en fastare stoppning lindad runt spolarna).

Memory foam madrasser är gjorda av polyuretanmaterial som formar sig efter din kropp; de är kända för sina tryckavlastande och stödjande egenskaper. De behåller också mindre kroppsvärme än innermadrasser.

Vilka är fördelarna med en resårmadrass?

Resårmadrasser är mer stödjande än andra typer av madrasser, inklusive memory foam. De erbjuder också bra rörelseisolering (så att du inte stör någon som sover bredvid dig när du reser dig upp eller rör dig).

Hur kan jag bli av med gula fläckar?

De gula fläckarna som ofta ses på madrassöverdrag orsakas av kroppsvätskor, inklusive svett. Du kan prova att rengöra fläckarna med tvättsprit, vinäger eller väteperoxid. Om det inte fungerar, sök råd från ett professionellt städföretag.

Ska jag skaffa en vattentät madrass?

Du måste förmodligen köpa ett vattentätt madrasskydd (inte själva madrassen) för att skydda din madrass mot svett och andra vätskor. Skyddsdynor är särskilt viktiga om du har en innermadrass, som inte är utformad för att absorbera vätskor.

Vad är pocketfjädrar?

Vissa resårmadrasser har pocketfjädrar, som är grupper av fjädrar som är grupperade och åtskilda av dynor. Grupperna av fjädrar kallas "fickor". Dessa fickor ger stöd till olika delar av din kropp, vilket hjälper till att jämnt fördela din kroppsvikt och lindra smärta.

Hur ofta behöver jag en ny resårmadrass?

Du bör byta ut din resårmadrass efter 10 års konsekvent användning (eller ännu kortare tid om den ger för lite stöd). Livslängden för en resårmadrass beror mest på dess kvalitet och material (d.v.s. fjädrar och fyllning, polyuretan eller memoryskum).

Vilket material är bäst för att hålla dig sval?

Alla materialtyper av resårmadrasser är bättre på att hålla dig sval än andra typer av madrasser, till exempel memory foam. Materialet som utgör fjädrarna verkar inte göra någon skillnad. Pocketresår har ofta lite bättre luftflöde.

Vilken typ av resårmadrass är mest ergonomisk?

Denna fråga är svår att besvara helt enkelt för att varje persons kropp är annorlunda. Med detta sagt är de flesta resårmadrasser mycket ergonomiska och kan hjälpa till att lindra smärta genom att stödja specifika delar av din kropp som behöver det.

Hur vet jag om resårmadrassen är av hög kvalitet?

Det främsta sättet att berätta är att läsa etiketten. Etiketten kommer att berätta vilket material som fjädrarna är gjorda av. Polyuretan är ett kvalitetsmaterial som håller längre och ger bättre stöd än memoryskum. Antalet fickor i varje fjädergrupp eller spiralgrupp bör också noteras - färre fickor (eller spolar) betyder mindre stöd.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
2 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5