Bästa tyngdtäcket 2023 - Test av 5 tyngdtäcken

Senast uppdaterad:
Ett täcke som gör att man somnar lättare? Ja tack!
Tyngdtäcke - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Cura Pearl Cura Pearl
Bästa pris
1169 kr
Till butik
betyg 4,5 Zenkuru glaspärletäcke Zenkuru glaspärletäcke
Bästa pris
995 kr
Till butik
betyg 4,3 Trendrehab dubbeltyngdtäcke Trendrehab dubbeltyngdtäcke
Bästa pris
1999 kr
Till butik
betyg 4,3 Beckasin bambu Beckasin bambu
Bästa pris
1979 kr
Till butik
betyg 4,1 TrendRehab Original TrendRehab Original
Bästa pris
1095 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Vi spenderar ungefär en tredjedel av våra liv med att sova och resten med att spendera den energin vi får från sömnen. Att inte sova tillräckligt bra eller länge är inte alls bra. 

Det finns mängder av hjälpmedel för att sova bättre. Allt från sömntabletter, sovmasker till maskiner som ger ifrån sig lugnande ljud. Ett lite mer skonsamt alternativ du kanske inte hört talas om är tyngdtäcket.

Ett tyngdtäcke är ett täcke som är fyllt av massor av små vikter som fördelar sig runt kroppen. Vikten ger upphov till något som kallas för djuptrycksstimulering och kan liknas vid att kramas eller känslan av att ha en bebis på magen.

Tyngdtäcken har visat sig kunna ge dig både bättre sömnkvalitet och göra det lättare att somna. Det kan även lindra jobbiga känslor av ångest och oro.

Vi har testat 26 olika tyngdtäcken och vinnaren i testet är Cura Pearl. Det är ett av de mest sålda tyngdtäckena och det är inte utan anledning. Det finns i många olika vikter, erbjuder en god komfort och alla våra testare sover bättre med hjälp av Cura Pearl.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Varför ska man köpa ett tyngdtäcke?

Att gosa ner sig i ett täcke kan kännas som en stor kram, men täcket måste såklart vara rätt. Om det är stort, bulsigt och mysigt är en bra start. Men har du tänkt på att även täckets vikt är en avgörande faktor hur skönt det känns? Ett tyngdtäcke kan ge en ännu högre komfort och kan till och med vara bra för hälsan till skillnad från ett vanligt täcke.

Ett tyngdtäcke fungerar genom att tyngden på kroppen aktiverar ditt parasympatiska nervsystem. Det är samma system som sätts igång när du till exempel gör djupandningsövningar och meditation när du känner dig stressad.

Tyngdtäcket bygger på en form av terapi som innebär att man utsätter vissa delar av kroppen för tryck. Det gör att en lugn infriar sig i kroppen på samma sätt som när man blir kramad, smekt eller vad en bebis känner när man håller i den.

Ett tyngdtäcke kan hjälpa dig med ångest, sömnproblem, ADHD eller autism. Det går såklart även att använda för dig som inte lider av några problem men bara vill sova lite bättre.

De 5 bästa tyngdtäckena i mars 2023

 1. Cura Pearl Tyngdtäcke Bäst i test: Cura Pearl 4,7/5
 2. Zenkuru Tyngdtaecke Bästa med glaspärlor: Zenkuru glaspärletäcke 4,5/5
 3. Stort taecke TrendRehab 600x513 Bästa för par: Trendrehab dubbeltyngdtäcke 4,3/5
 4. Beckasin Tyngdtäcke Bambu Bästa med sandkristaller: Beckasin bambu 4,3/5
 5. trend rehab tyngdtaecke Mest prisvärda: TrendRehab Original 4,1/5

1. Cura Pearl

Bäst i test - Svalt och skönt tyngdtäcke från klassiska Cura som bidrar till djupare sömn.
4,7
Totalt:
4,7/5
Till butiken
(Confident Living)
 • Vikt: 3 - 13 kg
 • CE-märkt: Ja
 • Storlek: 150x200 cm
 • Stoppning: Kiselpärlor

Cura Pearl är det mest sålda tyngdtäcket i Norden. Med ett mittlager av lena och smidiga glaspärlor, insydda i ett rutnät för att inte glida omkring, skapas en tyngd som omsluter och ger en trygg natts sömn. Täcket består av sex lager förutom mittenlagret bestående av pärlor. Det har ett ytterlager av ren bomull och sedan lager efter lager av polyestertyg som är slitstarkt och transporterar bort fukt. Täcket finns i vikterna:, 3, 5, 7, 9, 11 och 13 kg och en ska välja vikt baserat på sin egna kroppsvikt. Cura of Sweden rekommenderar att täcket ska väga 10-15% av ens egna vikt för att få bäst effekt för sömnen. För svåra sömnproblem rekommenderas att en väljer 12-15% av ens egen vikt. Täcket kan även användas som filt för lugnande effekt innan sänggående. Cura Pearl kan inte bara användas av vuxna utan även av barn över två år. Så länge en är förmögen till att själv ta av sig täcket så rekommenderas Cura Pearl till alla människor med olika typer av stress, oro och/eller ångestsyndrom. För att tvätta täcket så räcker det med 60 grader i tvättmaskinen men det går även att frysa täcket eller hänga det ute i minusgrader.

Alla produkter från Cura of Sweden är registrerade hos läkemedelsverket som godkända medicintekniska hjälpmedel, klass 1. För Cura of Sweden är kunden viktigast och alla täcken är miljö- och kvalitetscertifierade. De har även testats hos RISE (Research Institute of Sweden) för att de ska hålla högsta kvalitet och säkerhet. Cura of Sweden har många års erfarenhet inom hälsobranschen med lokalkontor baserat i Sundsvall. Teamet består av passionerade och kunniga personer som vill ge individanpassad service. Dem har bland annat en legitimerad arbetsterapeut som arbetar på företaget som kunder kan ställa frågor till kring hur täcket kan påverka deras vardag.

Fördelar

 • Kiselpärlor som vikt
 • Sluter sig nära kroppen
 • 60 graders maskintvätt

Nackdelar

 • Lite för varmt
Produkten finns att köpa här:
1169 kr
1395 kr

2. Zenkuru glaspärletäcke

Bästa med glaspärlor - Ett prispressat tyngdtäcke som använder sig av glaspärlor istället för de kiselpärlor som annars är vanliga.
4,5
Totalt:
4,5/5
Till butiken
(CoolStuff)
 • Vikt: 5 - 15 kg
 • CE-märkt: Nej
 • Storlek: 150x210 cm
 • Stoppning: Glaspärlor

Ett tyngdtäcke som finns i viktklasserna 5, 7, 9, 11, 13 och 15 kilogram. Gör det enkelt för dig att välja utifrån egna preferenser. Då det är certifierat enligt Oeko Tex 100 kan du vara säker på att det är lika säkert som det är bekvämt.

Zenkurus tyngdtycke har väldigt väl fördelade tyngdpunkter. Har du någonsin upplevt ett täcke med tendens att klumpa sig så kommer det här att vara en unik upplevelse.

Fördelar

 • Höga kundbetyg
 • Glaspärlor som vikt
 • Finns i många storlekar

Nackdelar

 • Endast maskintvätt i kallt vatten
 • Sluter sig inte perfekt runt kroppen
Produkten finns att köpa här:
995 kr

3. Trendrehab dubbeltyngdtäcke

Bästa för par - Ett täcke på 13,6 kilo anpassad för två personer.
4,3
Totalt:
4,3/5
Till butiken
(TrendRehab)
 • Vikt: 13,6 kg
 • CE-märkt: BSCI-certifierat
 • Storlek: 200x220 cm
 • Stoppning: Glaspärlor

Detta tyngdtäcke från Trendrehab har en påtaglig vikt och tillräcklig storlek för att användas av två personer gemensamt. Ett populärt val för dig som har svårt att slappna av på grund av kronisk värk eller extra energi.

Jämfört med övriga täcken så är storleken påtagligt mycket större. Då det är EKO-certifierat och naturligt temperaturreglerande blir det även ett tryggt och säkert val för alla säsonger.

Fördelar

 • Passar perfekt i dubbelsängen
 • BSCI-certifierat
 • Sytt i 7 lager ekologisk bomull

Nackdelar

 • Tar vanligtvis ett tag att vänja sig vid det
Produkten finns att köpa här:
1999 kr

4. Beckasin bambu

Bästa med sandkristaller - Speciellt framtaget täcke med tyngd från sandkristaller samt certifierat av Oeko Tex Association.
4,3
Totalt:
4,3/5
Till butiken
(Svensk Hälsokost)
 • Vikt: 7 - 10 kg
 • CE-märkt: Ja
 • Storlek: 150 x 210 cm
 • Stoppning: Sandkristaller

Ett helt naturligt tyngdtäcke som är tillverkat av bambu, är hypoallergent och även certifierat enligt Oeko Tex. Ett spännande alternativ till syntettäcken.

De flesta övriga tyngdtäcken på marknaden är tillverkade av syntetmaterial så som polyester. Även om du får betala avsevärt mycket mer för detta bambutäcke så är det ett perfekt val för dig som föredrar organiska naturmaterial. Ett premiumval på den växande marknaden för tyngdtäcken.

Fördelar

 • Bambumaterial
 • Naturligt antibakteriellt
 • Fyllt med allergivänliga kristalliserade sandkristaller

Nackdelar

 • Ganska dyrt
Produkten finns att köpa här:
1979 kr
1979 kr

5. TrendRehab Original

Mest prisvärda - Ett prisvärt täcke med kiselpärlor där vaddstickningen endast är 2 mm.
4,1
Totalt:
4,1/5
Till butiken
(TrendRehab)
 • Vikt: 5 - 11 kg
 • CE-märkt: Nej
 • Storlek: 150x200 cm
 • Stoppning: Glaspärlor

Tyngdtäcket från TrendRehab är ett tempratursreglerande täcke där vaddstickningen bara är 2 mm vilket skiljer sig framträdande jämfört med andra tyngdtäcken som brukar ha en tjockare stickning. Tack vare detta är det här täcket ett mer hållbart alternativ, då de ekologiska kiselpärlorna i tyngdtäcket inte har särskilt stor benägenhet att läcka ut efter en längre tidsperiod eller vid de tillfällen tyngdtäcket tvättas. Dessa kiselpärlor bidrar också till minskad ångest och gör så att du enklare somnar. Detta eftersom tyngden lösgör oxytocin - hormonet som får dig att psykiskt må bättre och känna dig tryggare. Täcket lämpar sig för dig som väger 60-80 kg och själva täcket väger 7 kg. Det går även att köpa det i viktklassen 5kg, 9kg, 11kg och 13,7kg. TrendRehabs täcke är av bomull, har en längd på 203 cm och en bredd på 152,4 cm.

Produkten bör du handtvätta i ljummet vatten. Tyngdtäcket får även kemtvättas så länge inte starkare kemikalier är involverade, men det ska inte torktumlas och heller inte strykas. Det högst rekommenderade sättet att tvätta täcket på är att du hänger ut det i minusgrader och låter det frysa för att ta död på kvalster och liknande. Du kan även lägga täcket i din frys för att få en likadan effekt.

TrendRehab har 10 års garanti samt sömngaranti vilket vi ser som ett stort privilegium. Enligt konsumenter har TrendRehab haft en mycket avkopplade effekt på dem, som fått dem att uppleva en mycket jämnare sömn.

Fördelar

 • Kiselpärlor som vikt
 • 10 års garanti
 • Prisvärt

Nackdelar

 • Inte CE-märkt
 • Endast hand och kemtvätt
Produkten finns att köpa här:
1095 kr

Jämför våra 5 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Tyngdtäcke Vikt CE-märkt Storlek Stoppning Totalbetyg Pris
Cura Pearl Tyngdtäcke 3 - 13 kg Ja 150x200 cm Kiselpärlor Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1169 kr
Zenkuru Tyngdtäcke 5 - 15 kg Nej 150x210 cm Glaspärlor Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
995 kr
Trendrehab dubbeltyngdtäcke 13,6 kg BSCI-certifierat 200x220 cm Glaspärlor Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1999 kr
Beckasin Tyngdtäcke Bambu 7 - 10 kg Ja 150 x 210 cm Sandkristaller Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1979 kr
TrendRehab Tyngdtäcke 7kg 5 - 11 kg Nej 150x200 cm Glaspärlor Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1095 kr
viktiga faktorer för att välja rätt tyngdtäcke

Hur man väljer rätt tyngdtäcke

Om du har problem med att slappna av och somna, kan ett tyngdtäcke vara ett utmärkt val för dig. Innan du bestämmer dig för vilket alternativ du ska välja, bör du dock undersöka några viktiga punkter som är viktiga inför ditt eventuella köp. Du bör framför allt ta hänsyn till följande delar:

 • vikt2

  Vikt

  Ett tyngdtäcke ska väga ca 10% av din kroppsvikt. Det är dock inte något som är satt i sten utan vissa föredrar lite tyngre och andra lite lättare. Vår rekommendation är att du håller dig inom 5 - 15% av din kroppsvikt. Har du svåra problem med exempelvis ångest och oro kan ett tyngre täcke ge bättre effekt.
 • material

  Material

  Ett tyngdtäcke av kvalitetsmaterial kommer förmodligen kosta lite mer, men det betalar ofta tillbaka sig flera gånger om genom att det håller mycket längre. Själva tyngden i täcket kan också bestå av olika material. Det vanligaste är plast- eller glaskulor. Täcken med glaskulor är lite tunnare och blir därmed inte lika varma. Titta även om täcket har ett extra isolerande lager polyester för ökad värme beroende på om du vill ha ett svalt eller varmt täcke.
 • komfort

  Komfort

  Välj ett täcke som du tycker känns skönt. Vissa produkter har ett lent bomullsöverdrag medan andra har ett mysigt överdrag som mer liknar fleece. Ska du sova med tyngdtäcket är ett bomullsöverdrag att föredra, men ska du bara ha det i soffan kan ett fleeceöverdrag vara minst lika bra.
 • tvattmaskin

  Tvätt

  Det kan vara svårt att tvätta tyngdtäcken eftersom de många gånger väger mer än tvättmaskinen klarar av. Många tyngdtäcken får dock inte tvättas alls i tvättmaskin. De flesta produkterna har i alla fall ett överdrag som går att tvätta hemma i maskin och för vissa modeller går faktiskt hela täcket tvätta. Andra måste kemtvättas. Genom att använda påslakan räcker det ofta att vädra tyngdtäcket emellanåt.
 • andningsformaga

  Andningsförmåga

  Vissa täcken är konstruerade av ett material som andas för att du ska bli svalare. Andra stänger inne kroppsvärmen och i kombination med vikten kan det lätt bli obehagligt varmt. Har du ett tunnare vanligt täcke eller om du lätt blir varm bör du vara särskilt uppmärksam på om tyngdtäcket är fodrat.
 • Storlek

  Det finns olika storlekar på tyngdtäcken. Det handlar framförallt om det är produkter för barn eller vuxna eller om det är ett täcke för en eller två personer. Det viktiga är att täcket kan täcka hela kroppen från halsen ner över fötterna. Du vill heller inte att tyngdtäcket ska vara för stort så det hänger över kanten på sängen. Då kan vikten göra att det lätt kasar ner. Det bästa är att välja ett tyngdtäcke som har ungefär samma mått som din säng.

Vilken typ av fyllning ska man välja?

Tyngdtäcken finns i regel med 3 olika fyllningar - plastkulor, glaskulor och metallkulor. Det finns ingen som är bäst utan varje typ har sina egna för- och nackdelar.

 • Plastkulor är i regel tillverkare av 100 % polypropen och anses vara helt säkra, fria från gifter och kan tvättas utan problem. Ett tyngdtäcke med plastkulor är det billigaste alternativet.
 • Glaskulor är den vanligaste fyllningen i tyngdtäcken och är ett mer ekologiskt gångbart alternativ. De är hypoallergena och tål maskintvätt. Tyvärr får man betala lite mer för ett tyngdtäcke med glaskulor än ett med plastkulor.
 • Stålkulor är en ovanligare fyllning som består av större och tyngre kulor än de andra och de är extremt hållbara. Eftersom de är stora behövs det inte lika många för att komma upp i önskad vikt vilket gör de lite billigare. Tyvärr leder det till att vikten inte blir lika jämnt fördelad över kroppen.

Oavsett vilken typ av fyllning man väljer är det bästa att välja ett tyngdtäcke av hög kvalitet. Det gör att täcket håller mycket längre. Ett tyngdtäcke som börjar läcka små kulor över hela sovrummet är ingen rolig historia.

Hur mycket kostar ett tyngdtäcke?

Tyngdtäcken finns att köpa från ca 500 kr till över 4 000 kr. Det som främst avgör priset är vilken typ av vikter det innehåller och vilka material som används. Tyngdtäcken för barn är ofta lite billigare och tyngdtäcken för två är lite dyrare.

 • Ett tyngdtäcke i budgetklassen kostar under 1 000 kr
 • Ett tyngdtäcke i mellanklassen kostar mellan 1 000 kr och 2 000 kr.
 • Ett tyngdtäcke i premiumklassen kostar över 2 000 kr.

Tips när du ska köpa tyngdtäcke

Här har vi sammanställt sju tips för dig som ska köpa tyngdtäcke för första gången:

 • Välj rätt tyngd - det bör väga ca 10-15 % av din egen kroppsvikt.

 • Var försiktig om du har något hälsoproblem som diabetes, sömnapné, högt eller lågt blodtryck eller klaustrofobi.

 • Påslakan är inget måste, men gör det enklare att hålla täcket fräscht.

 • Tyngdtäcken kan vara fyllda med bollar, kedjor, plastkulor eller speciellt behandlad textil. Besök gärna en återförsäljare och prova de olika varianterna för att känna vilken typ som passar dig bäst. Många e-handelsbutiker erbjuder även fri retur.

 • Vid värk i axlar, nacke eller rygg - välj gärna ett lite lättare täcke för att slippa besvär vid bäddning och förflyttning.

 • Lämna aldrig små barn obevakade med tyngdtäcken.

 • Lyssna på kroppen. Känns det ovant eller konstigt? Testa att använda det bara en kort stund i början, eller prova en lättare variant.

Hur tungt ska ett tyngdtäcke vara?

Det är viktigt att välja ett tyngdtäcke som är lagom tungt. Ett tyngdtäcke som väger för lite kommer inte ge dig de fördelar du är ute efter och ett för tungt täcke ger lätt klaustrofobiska känslor och kan till och med vara farligt. Ett tyngre täcke är även svårare att hantera vid bäddning och vädring.

Som en tumregel ska tyngdtäcket väga ca 10 % av din egna kroppsvikt. Vissa föredrar ett lite tyngre täcke medan andra föredrar något lättare. Tyngdtäcket bör dock inte vara lättare än 5 % eller tyngre än 15 % av din vikt. Leta efter ett tyngdtäcke som ger dig en känsla av komfort samtidigt som du får en känsla av trygghet när du ligger under det.

Oavsett hur mycket det väger ska det alltid kännas någorlunda enkelt att röra sig under täcket och det ska såklart kännas komfortabelt.

För att göra det lite enklare har vi här sammanställt en tabell hur tungt täcke du ska välja beroende på vikt. Väger du mer än vad tabellen visar ska du välja ett täcke som motsvarar 10 % av din vikt.

Hur tungt ska täcket vara?
Din vikt Tyngdtäckets vikt
45 - 55 kg 4 - 6 kg
55 - 65 kg 5 - 7 kg
65 - 75 kg 6 - 8 kg
75 - 85 kg 7 - 9 kg
85 - 95 kg 8 - 10 kg
95 - 105 kg 9 - 11 kg

 

Är du på jakt efter ett tyngdtäcke för dig och din partner ska ni välja ett tyngdtäcke som väger ca 7,5 % av er sammanlagda kroppsvikt.

Är det ett barn som ska använda tyngdtäcket ska det väga 10 % av barnets kroppsvikt + 1 kg.

Vad är tyngdtäcken bra för?

Tyngdtäckenas ökade popularitet har idag lett till att det finns ett stort antal modeller och många olika vikter att välja på och det finns ett tyngdtäcke för alla. För den som vill prova på ett tyngdtäcke så finns det en lång lista av fördelar, men de främsta är de följande:

 • Förbättrad sömn
 • Minskad oro och stress
 • Ökat välbefinnande
 • Värme

Teorin bakom tyngdtäcken bygger på att med hjälp av djuptrycksstimulering aktivera de receptorer i hjärnan som bidrar till en känsla av lugn och trygghet. Genom att täcket applicerar ett tryck mot kroppen, frigörs hormoner viktiga för välbehag och harmoni - precis på samma sätt som vid massage, en kram eller annan behaglig beröring.

Mängden av det hormon som gör oss sömniga stimuleras också vilket ytterligare bidrar till ökad avslappning och trötthet.  Vidare hjälper också tyngden till att sänka kroppens produktion av stresshormonet kortisol, vilket får som effekt att andningen blir långsammare, blodtrycket sjunker och pulsen saktar ned.

Att använda tyngdtäcken vid behandling av sömnproblem är en väl beprövad metod som tillämpas flitigt inom vården, och som har vetenskapliga bevis i ryggen. De positiva effekterna har fastställts i ett flertal vetenskapliga studier och de flesta som testar ett tyngdtäcke upplever god effekt.

När ska man inte använda ett tyngdtäcke?

En av de främsta fördelarna med tyngdtäcken är just att risken för negativa bieffekter är mycket liten. Till skillnad från behandling med kemiskt framställda sömnmediciner, finns t ex ingen risk för tillvänjning eller rubbning av normalt sömnbeteende. Med det sagt, är tyngdtäcken dock inte alltid lämpliga som behandlingsmetod. Vid följande hälsotillstånd bör man vara försiktig och rådgöra med sin läkare innan man testar ett tyngdtäcke:

 • Diabetes

 • Astma

 • Sömnapné

 • Klaustrofobi

 • För högt eller för lågt blodtryck

Det också viktigt att följa viktanvisningar och välja ett täcke med lagom mycket tyngd i förhållande till den egna kroppsvikten. Ett alltför tungt täcke är inte att rekommendera och ökar risken för obehag. Det kan i värsta fall leda till andningssvårigheter.

vanliga frågor om Tyngdtäcke

FAQ: Vanliga frågor om tyngdtäcken

Är det farligt med tyngdtäcke?

För en vuxen, frisk människa finns det absolut inga faror med att använda ett tyngdtäcke men däremot bör man inte låta små barn använda dem utan uppsikt.

Vissa känner av en viss klaustrofobisk känsla men det är inget farligt.

Vem passar tyngdtäcken till?

Tyngdtäcken är särskilt framtagna för att hjälpa personer som till följd av stress, oro, smärta eller ångest har svårt att sova och komma till ro.

Ett tyngdtäcke passar dig som längtar efter att få känna dig utvilad när du vaknar, och som föredrar naturlig och skonsam hjälp framför medicinering.

Kan små barn använda tyngdtäcken?

Flera leverantörer erbjuder tyngdtäcken speciellt anpassade för små barn. Stor försiktighet bör dock iakttas vid användning för små barn, eftersom allvarliga olyckor där barn lämnats utan uppsikt under alltför tunga täcken har inträffat.

Hur tungt ska täcket vara?

För den som aldrig använt ett tyngdtäcke brukar man rekommendera ungefär 10-15 % av den egna kroppsvikten:

Hur tungt ska täcket vara?
Din vikt Tyngdtäckets vikt
45 - 55 kg 4 - 6 kg
55 - 65 kg 5 - 7 kg
65 - 75 kg 6 - 8 kg
75 - 85 kg 7 - 9 kg
85 - 95 kg 8 - 10 kg
95 - 105 kg 9 - 11 kg

Vad är tyngdtäcken bra för?

Tyngdtäcken bidrar framförallt till en känsla av lugn och trygghet. Listan på alla fördelar kan göras lång, men de främsta är:

 • Förbättrad sömn

 • Minskad oro och stress

 • Ökat välbefinnande

Vilket tyngdtäcke är bäst?

Vilket tyngdtäcke som är bäst är inte en alldeles enkel fråga att svara på. Svaret kommer nämligen vara olika beroende på hur du är byggd och vilka preferenser du har när det kommer till bland annat pris, värme och komfort.

Den produkt som blev bäst i vårt test var Cura Pearl.  Detta baserade vi bland annat på kvalitet, pris och hur bekvämt det var att använda.

Kan man använda vanligt påslakan till tyngdtäcke?

Ja man kan använda ett vanligt påslakan till tyngdtäcke. Det kan dock vara lite besvärligare att få i tyngdtäcket i påslakanet då det väger betydligt mer än ett vanligt täcke. Många påslakan har dock en tendens att inte hålla tyngdtäcket på plats utan att det far runt i påslakanet. Vill du undvika det kan du istället köpa ett specialdesignat påslakan från tillverkaren av tyngdtäcket.

Så gjorde vi testet

För att hitta det bästa tyngdtäcket har vi betygsatt produkterna efter följande kriterier:

 • Komfort: Hur skönt är det att använda? Är det för varmt eller för kallt? Är det mjukt och mysigt eller hårt och stelt?
 • Funktion: Tycker du att det har hjälpt dig att sova bättre? Har det hjälpt mot några andra problem? Har du märkt av några tråkiga biverkningar av att använda täcket?
 • Tyngd: Känns tyngden jämt utspriden över kroppen eller blir det för tungt på vissa ställen och inget på andra? Finns det att köpa i många olika tyngder? Ligger det tätt runt kroppen?
 • Material: Vilket tyg är det tillverkat av? Vilken sorts vikter är det? Är den övergripande känslan att materialen är av hög kvalitet?
 • Kvalitet: Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning av täcket? Hur påverkas det av att tvättas flera gånger? Har det till exempel börjat noppra sig eller någon söm som börjat släppa?
 • Användbarhet: Går det att bädda med som vanligt? Går det att tvätta och i så fall krävs det något extra för att tvätta det?

Slutligen har vi kombinerat dessa testresultat med priset på täcket och därefter kommit fram till en helhetsbetyg. Vinnaren i varje kategori är produkten med det högsta helhetsbetyget.

Källor

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
83 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.