Topp 5 bästa cykeldatorerna (nov. 2022)

Med en cykeldator får du automatiskt överblick över saker såsom hastighet och hur lång sträcka du har cyklat. Den blir en smidig hjälp på vägen för såväl dig som cyklar för att prestera, och för dig som bara vill veta hur läget ligger till. Men vilken är

En cykeldator är en smidig enhet som visar allt ifrån nuvarande hastighet och GPS-position till sammanställd data över hur lång sträcka du har cyklat och hur många tramptag du har tagit. Moderna cykeldatorer har ofta även avancerad funktionalitet som hjälper dig planera din rutt och få information om höjd, puls och syresättning. Därför är de ett smidigt sätt att verkligen maximera sina prestationer.

Samtidigt är det en verklighet att de olika cykeldatorerna skiljer sig åt i väldigt många högst väsentliga hänseenden. För att få den funktionalitet man behöver och förväntar sig är det på så sätt viktigt att välja dator utifrån ens egna behov och cykelambitioner. För att hjälpa dig att navigera i datordjungeln har vi testat marknadens utbud. Vi presenterar här de cykeldatorer som vi bedömde vara väl värda att överväga.

Testvinnare - Bästa cykeldatorn 2022

Här är en överblick över årets bästa cykeldatorer.

 1. Bäst i test cykeldator: Garmin Edge 130 Plus GPS Bluetooth
 2. Bästa premium cykeldator: Garmin Edge 530 GPS-cykeldator
 3. Mest prisvärda cykeldatorn: Cykeldator trådlös 120
 4. Bästa billiga cykeldatorn: Cykeldator med sladd 100
 5. Bästa robusta cykeldatorn: Slowmoose cykeldator

Hur vi valde ut de bästa cykeldatorerna

 • Skärm: Är skärmen stor och typsnittet tydligt?
 • Robusthet: Känns datorn kvalitativ nog att tåla hårda tag?
 • Montering: Är den enkel att montera och sitter den bra?
 • Vattentäthet: Klarar cykeldatorn regniga dagar?
 • Funktionalitet: Vilka funktioner har den? GPS? Pulsoximeter?
 • Batterikapacitet: Hur lång är batteritiden?
 • Pris: Får man vad man betalar för?

Så hittar du bästa Cykeldator

Så hittar du bästa cykeldatorn

Att välja cykeldator kan vara en krånglig process. Särskilt då de olika modellerna ofta skiljer sig stort i både utförande och funktionalitet. Vill du få ut det mesta av ditt köp är det därför en bra idé att fundera lite extra på vad du vill få ut av datorn.

Här är några tips på vägen till ett bättre val av cykeldator.

Skärm och tydlighet

Det finns nog få saker som är så pass jobbiga som att inse att skärmen på cykeldatorn är får liten eller för otydlig för att man ska kunna ta del av informationen den försöker förmedla. Därför är det en bra idé att spendera lite extra tid på att kontrollera hur väl skärmen fungerar i motljus, och hur tydlig texten på den är. Detta är både en fråga om bekvämlighet och säkerhet.

Monteringsmöjligheter

Turligt nog så är merparten av styren och stänger standardiserade i tillräcklig utrustning för att cykeldatorerna ska passa samtliga cykel. Trots detta är det inte helt otänkbart att det finns en del avvikande konstruktioner med mindre utbredd kompatibilitet. För att slippa onödiga överraskningar kan det vara värt att dubbelkolla att datorns fäste matchar din cykel.

Tålighet

Tålighet är ett brett begrepp. Att välja en cykeldator vars utförande motsvarar ditt sätt att cykla är en självklart. Detta betyder att du bör kontrollera stöttåligheten om du cyklar i svår terräng, och att vattentät blir ett måste för dig som gillar att trotsa vädret.

Funktioner

På sätt och vis är det självklart att man köper en cykeldator för dess funktioner. Men det är inte lika självklart vilka funktioner man behöver. Sysslar du med cykelorientering? Då kan GPS innebära ett övertag. Tränar du inför kommande utmaningar? Då är pulsmätare, pulsoximeter och översiktsdata saker som kommer att hjälpa dig. Välj därför funktioner utifrån hur du använder din cykel.

Drifttid

Det är ett bistert faktum att man alltid på ett eller annat sätt behöver kompromissa mellan funktionalitet och drifttid. Iallafall när det gäller batteridrivna produkter. Se därför till att den cykeldator du väljer har en drifttid som lever upp till dina förväntningar. Ett enkelt sätt att slippa bli besviken.

Budget

I dagens högteknologiska värld är det lätt att priset skenar. Innan du bestämmer dig för att köpa en cykeldator rekommenderar vi därför att du funderar på hur mycket pengar du är villig att avvara. På så sätt minimerar du risken att du tar ett beslut som har mer omfattande ekonomiska konsekvenser än du hade tänkt dig.

Våra 5 bästa cykeldatorer (november 2022)

1. Garmin Edge 130 Plus GPS Bluetooth - Bäst i test cykeldator

Garmin Edge 130 Plus - Bäst i test cykeldator
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Outdoorexperten)

Garmin är på många håll förknippade med navigeringssystem, så det är egentligen inte så överdrivet konstigt att de har storsatsat på cykeldatorer. Edge 130 Plus är en cykeldator med stöd för både GPS och det alternativa positioneringssystemet Glonass. Redan i detta hänseende särskiljer den sig, och är navigeringsmöjligheter något du värdesätter kommer du knappast att bli besviken.

Med inbyggd Bluetooth är det även enkelt att sammanlänka cykeldatorn med mobiltelefonen för att planera rutter och markera särskilda platser. Då den också har stöd för puls och syresättningskontroll ger den en väldigt bra överblick gällande ditt eget nuläge och hälsotillstånd.

Vem är då denna datorn bäst lämpad för? Om du vill ha koll på såväl rutt som cykelsätt och din egen kropp är det svårt att hitta ett bättre alternativ. Den hjälper dig navigera och säkerställer att du inte överanstränger dig eller underpresterar. Ett bra val för såväl elitatleter som vardagsmotionärer och pendlare.

Något som definitivt imponerade var det tåliga höljet som även är helt vattentätt. Med tre medföljande fästen kommer den även att sitta bra på i stort sett samtliga cyklar.

Vi utsåg Garmin Edge 130 Plus GPS Bluetooth som testets "bäst i test bland cykeldatorer". Med bra batteritid och stöd för de två stora positioneringssystemen är den pålitligt i alla lägen. Plus i kanten för bra statistisk överblick och tydlig navigeringsfunktion.

Egenskaper

 • Vikt: 33 g
 • Skärm: 1,8"
 • Batteri: 12 tim
 • GPS: Ja

Fördelar

 • Stödjer både GPS och Glonass
 • Oerhört många funktioner
 • Lång batteritid trots sin stora skärm

Nackdelar

 • Batteritiden kunde varit något längre

Omdöme

Högteknisk och väldigt tydlig med både bluetooth och GPS.

Priser

Till butik
1508 kr

2. Garmin Edge 530 GPS-cykeldator - Bästa premium cykeldator

Garmin Edge 530 GPS-cykeldator - Bästa premium cykeldator
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kjell)

Om du verkligen vill ha koll på allt ifrån var du är på väg till hur din kropp återhämtar sig så är Edge 530 vad du letar för. Navigeringsmässigt har den en färgskärm på 2.6 tum som ger dig en väldigt praktisk rättvisande kartvy. Men det är inte bara i detta hänseende som den sticker ut ur mängden.

Något som imponerade var den väldigt stora mängden funktioner. Denna cykeldator håller koll på allt ifrån din kropps syrenivåer till antalet trampningar, intensitetsnivå och hur många gånger cykeln lämnar marken under cykelturen. Oavsett om du föredrar skogscykling eller landsvägspendling kommer du att ha koll på allt gällande hur du tar dig fram.

Genom att sammanställa cykeldata så kan Edge 530 rangordna dina cykelsträckor utifrån svårighetsgrad och hur mycket träning de ger. Därför är den till stor hjälp om du vill få ut det mesta av din cykelupplevelse.

Har du pengarna att avvara så är det här den enda cykeldator du någonsin behöver.

Som "bästa premium cykeldator" var Garmin Edge 530 GPS-cykeldator i en klass för sig. Stor färgskärm, prestationsmätare, heltäckande statistik och smart analytisk processor i ett IPX7-klassat hölje. Det främsta valet om man tycker det är värt utgiften.

Egenskaper

 • Vikt: 78 g
 • Skärm: 2,6 "
 • Batteri: 20 tim
 • GPS: Ja

Fördelar

 • GPS, Bluetooth och färgskärm
 • Laddas under färd
 • Mät VO2 max, återhämtningstid och mycket mer

Nackdelar

 • Priset

Omdöme

Flaggskeppsmodell med full kartfunktion, WiFi och högupplöst 2,6”-färgskärm.

Priser

Till butik
2579 kr

3. Cykeldator trådlös 120 - Mest prisvärda cykeldatorn

Cykeldator trådlös 120 - Mest prisvärda cykeldatorn
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Som vanligt har Decathlon en tendens att överraska när det kommer till prisvärdhet. Deras cykeldator 120 är en instegsmodell som håller koll på tiden, avstånden du har cyklat samt vilken hastighet som hålls såväl i nutid som i genomsnitt. Ett enkelt sätt att få information om det mest väsentliga.

Vi kan på rak arm konstatera att den inte kan mäta sig med de dyrare modellerna. Men är hastighet, tid och sträcka något du särskilt prioriterar att ha information om så ger den helt klart valuta för pengarna. Vad som mest imponerande var att den utöver ett väldigt tåligt hölje gav oerhört rättvisande hastighetsinformation. Ofta brukar denna sorts information vara något otillförlitlig på modeller som saknar GPS.

På det stora hela en överraskande prisvärd cykeldator.

Den "mest prisvärda cykeldatorn" visade sig vara behändiga Cykeldator trådlös 120. En vattentät och tålig grundläggande modell som gör vad den ska. Bra för dig som vill hålla reda på det mest väsentliga och fokusera på cykling utan onödiga distraktioner.

Egenskaper

 • Vikt: 48 g
 • Skärm: 1,4 "
 • Batteri: 6 tim
 • GPS: Nej

Fördelar

 • Både tät och tålig
 • Lätt att montera och helt trådlös
 • Höga betyg från externa användare

Nackdelar

 • Medelhastighet går endast att se efter man är klar med cykelturen

Omdöme

Prisvärd grundmodell med 5 funktioner och enkel avläsning.

Priser

Till butik
249 kr

4. Cykeldator med sladd 100 - Bästa billiga cykeldatorn

Cykeldator med sladd 100 - Bästa billiga cykeldatorn
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Som en påminnelse om tiden innan trådlöshet så erbjuder Decathlon en väldigt billig trådbunden cykeldator. Även om den är lite krångligare att installera än de trådlösa alternativen så ger den definitivt valuta för pengarna. Med fem funktioner håller den koll på nuvarande och genomsnittlig hastighet, en viss sträckas avstånd, ruttens distans och vad tiden är.

Värdesätter du navigeringsmöjligheter så är detta knappast valet för dig. Om du däremot främst prioriterar information om hur din cykeltur artar sig i nutid så kommer du inte att bli besviken. Då denna datorer är väldigt nätt till sitt utförande kan det vara svårt att i vissa vinklar uppfatta displayen. Men för vad den kostar så är det inget att klaga på.

Som "bästa billiga cykeldatorn" stack klassiskt utformade Cykeldator med sladd 100 ut ur mängden.  Unikt lågt pris och marknadsledande batteritid gör att man kan montera den och i princip inte bry sig om vare sig synkronisering eller batteritid. Extrapoäng för lättläst display med tydliga tecken.

Egenskaper

 • Vikt: 42 g
 • Skärm: 1,4 "
 • Batteri: -
 • GPS: Nej

Fördelar

 • Väldigt lång drifttid
 • Klassisk och pålitlig
 • Lättryckta knappar

Nackdelar

 • Kan va svårt att läsa av i vissa vinklar

Omdöme

En väldigt liten sladdbunden cykeldator med flera funktioner och lågt pris.

Priser

Till butik
149 kr

5. Slowmoose cykeldator - Bästa robusta cykeldatorn

Slowmoose cykeldator - Bästa robusta cykeldatorn
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(CDON)

En av testets mest stryktåliga alternativ som förvånansvärt nog inte kostar så överdrivet mycket. Jämfört med övriga datorer har den ett oerhört brett temperaturområde vilket gör att den fungerar väl även under de riktigt kalla månaderna. Informationsmässigt håller den koll på aktuell hastighet, hur långt du har cyklat, omgivningens temperatur total sträcka och hur många hjulrotationer per minut som sker.

En på många sätt klassisk dator som håller koll på det mesta gällande ditt cykelsätt. Att den har inbyggt temperatursensor är en bekvämlighet som faktiskt saknas på många av de mycket dyrare modellerna.

Enkel att rekommendera för dig som vill ha en pålitlig, robust och på många sätt klassisk cykeldator.

Den "bästa robusta cykeldatorn" var Slowmoose cykeldator. Med marknadens tåligaste chassi är den ett självklart val för tuff terräng och omväxlande klimat. Som en av de få produkter som utan problem klarar nordisk vinter blir den ibland nästan ett måste. Plus i kanten för stor display och åtkomliga knappar.

Egenskaper

 • Vikt: 29 g
 • Skärm: 1,6 "
 • Batteri: 24 tim
 • GPS: Nej

Fördelar

 • Tydlig display
 • Regn- och skräpavvisande
 • Visar flera sorters mätdata samtidigt

Nackdelar

 • Designen är något klumpig

Omdöme

Stryktålig cykeldator med smarta sensorer.

Priser

Till butik
360 kr

Jämför de bästa cykeldatorerna i testet

Cykeldator Vikt Skärm Batteri GPS Totalbetyg Pris
Garmin Edge 130 Plus 33 g 1,8" 12 tim Ja Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
1508 kr
Garmin Edge 530 GPS-cykeldator 78 g 2,6 " 20 tim Ja Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
2579 kr
Cykeldator trådlös 120 48 g 1,4 " 6 tim Nej Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
249 kr
Cykeldator med sladd 100 42 g 1,4 " - Nej Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
149 kr
Slowmoose cykeldator 29 g 1,6 " 24 tim Nej Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
360 kr

 

Vanliga frågor om bästa cykeldatorn

Vanliga frågor om cykeldatorer

Här är några återkommande frågor som vi har märkt ofta dyker upp när cykeldatorer kommer på tal. Med lite tur hjälper de dig på vägen Vi har samlat många av de funderingar som många har när de står inför situationen att välja rätt elcykel utifrån sina eg

Vilken cykeldator är bäst?

Det finns ingen enda cykeldator som är bäst för alla. Olika krav på funktioner och vilken budget man har att röra sig med kommer göra svaret olika för olika personer.

I vårt test utsåg vi Garmin Edge 130 Plus GPS Bluetooth till den bästa cykeldatorn överlag. Den kombinerar kvalitetskänsla med ånga funktioner. Håller koll på i stort sett allt, så man själv kan fokusera på cyklingen.

Spelar det någon roll vilken cykeldator man väljer?

De mer grundläggande alternativen fokuserar främst på hastighet och sträcka. Mer avancerade dator är helhetssystem som håller koll på såväl ditt hälsomässiga nuläge som hur intensivt du trampar. Därför bör du välja ett alternativ som har de funktioner du efterfrågar.

Hur drivs en cykeldator?

Även om tankarna kanske glider till klassisk cykeldynamo så drivs cykeldatorer av batterier. Och det är endast ett fåtal som laddas under färd. Hur lång drifttid de har skiljer sig därför stort mellan olika modeller.

Kan man cykla i regn med cykeldatorn?

Många cykeldatorer har hög nivå av säkerhetsklassning med stöttålighet och vattentäthet. Vill du slippa bekymra dig för problem så är det definitivt en bra idé att välja en stöttålig IPX7-klassad dator.

Behöver man verkligen en cykeldator?

En cykeldator ger dig information som du annars inte skulle ha tillgång till. De kan hjälpa dig optimera ditt cykelsätt och säkerställa att du presterar bättre än annars. Huruvida detta är viktiga saker är däremot upp till dig.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
25 röster, Genomsnitt: 4.9 / 5