Bäst i test: Bästa cykelhjälmen 2023

Senast uppdaterad:
Cykelhjälmen är ett givet sätt för såväl vardagscyklister som proffs att minimera risken för huvudskador om olycka är framme. Men skillnaderna mellan hjälmar är enorma gällande allt ifrån säkerhet och passform. Här är årets bästa cykelhjälmar.

Cykelhjälm - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Hjaelm TEC Urbana MIPS Vit Hjälm TEC Urbana MIPS Vit
Bästa pris
1099 kr
Till butik
betyg 4,5 rockrider CYKELHJAeLM MTB ST 500 BLATONAD Cykelhjälm MTB EXPL 500 blåtonad
Bästa pris
499 kr
Till butik
betyg 4,3 Hoevding 3.0 Hövding 3.0
Bästa pris
2790 kr
Till butik
betyg 4,1 Oxelo MF501 Hjälm inlines
Bästa pris
249 kr
Till butik
betyg 3,9 van rysel CYKELHJAeLM ROADR 100 Cykelhjälm ROADR 100
Bästa pris
349 kr
Till butik

Att använda cykelhjälm i samband med cykelsport är sedan länge en etablerad standard. Men även ungefär hälften av alla privatcyklister har numera också hjälm. På det stora hela är det ett oerhört enkelt sätt att minimera risken för huvudskador i samband med cykling.

Men för att cykelhjälmarna ska ge skydd och vara möjliga att använda under längre cykelpass måste både passform och utförande leva upp till förväntningarna. Tyvärr är det många cykelhjälmar som i detta hänseende inte passerar ribban för en säker cykelhjälm. För att hjälpa dig att välja rätt så har vi sållat ut de alternativ som motsvarar alla krav man kan ställa på en modern hjälm.

Här är de produkter som gick vidare i vårt test.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa cykelhjälmen

 1. Bäst i test cykelhjälm: Hjälm TEC Urbana MIPS Vit
 2. Bästa cykelhjälmen för MTB: Cykelhjälm MTB EXPL 500 blåtonad
 3. Bästa cykelhjälmen med airbag: Hövding 3.0
 4. Bästa cykelhjälmen för skate: Hjälm inlines
 5. Bästa billiga cykelhjälmen: Cykelhjälm ROADR 100

Bäst i test cykelhjälm: Hjälm TEC Urbana MIPS Vit

4,7
Totalt:
4,7
Till butiken
(Elcykelvaruhuset)

TEC Urbana är en hjälm som stoltserar med att den är tillverkad utifrån gällande normer för MIPS. Detta betyder att den ger extra högt skydd i vid krock eller fall. Till skillnad från övriga hjälmar innebär det ett högt skydd vid alla händelser.

Med låg utformning som samtidigt bevarar synfältet ger den skytt för både panna och bakhuvudet. Så länge man väljer storlek utifrån tillverkarens måttabell kan man även vara säker på att passformen är bra.

Med ett stort antal ventilationshål på samtliga sidor behöver man inte oroa sig för att hjälmen ska kännas varm. Samtidigt innebär det att de inte nödvändigtvis är det bästa alternativ som vinterhjälm.

Trots det höga priset så är den värd varenda krona om du verkligen värdesätter hög nivå av skydd.

Hjälm TEC Urbana MIPS Vit fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Extra hög säkerhet med MIPS-systemet.
 • Väldigt välventilerad.
 • Bekväm passform
Nackdelar
 • Kostar ganska mycket
Egenskaper
 • Storlekar: M, L
 • MIPS-teknologi: Ja
 • Färger: 2 st
 • Varumärke: TEC

Omdöme

Som cykelhjälmen som utsågs till "bäst i test" valdesTEC Urbana MIPS Vit Hög säkerhetsnivå, bekväm anatomisk passform och många ventileringshål gör den till ett bra val för både vardagsbruk och intensiv träning. Plus i kanten för lång framskärm som dämpar starkt ljus.

Produkten finns att köpa här:

Bästa cykelhjälmen för MTB: Cykelhjälm MTB EXPL 500 blåtonad

4,5
Totalt:
4,5
Till butiken
(Decathlon)

Om du värdesätter skydd och säkerhet är det här ett riktigt kap. Från Decathlon kommer en hjälm som är framtagen med praktisk användbarhet i fokus. Den har ett lågt pannparti och ger riktigt bra skydd för nacken.

Med ett justerbart nackspänne så sitter hjälmen på plats även under de mest intensiva cykelturerna. Den justerbara hakremmen och flyttbara dämpande kuddarna inuti hjälmen gör att bekvämligheten är väldigt hög. Rent krasst är den inte lika snygg som många andra hjälmar, men funktionsmässigt är den i en klass för sig.

Även om man kan önska att den gav något mer skydd för pannan så är den för priset enkel att rekommendera.

Cykelhjälm MTB EXPL 500 blåtonad fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Väldigt bra skydd för ansiktet
 • Bekväm passform
 • Fasta sidoremmar
Nackdelar
 • Inte särskilt estetisk
Egenskaper
 • Storlekar: S, M , L
 • MIPS-teknologi: Nej
 • Färger: 10 st
 • Varumärke: Rockrider

Omdöme

Den "bästa cykelhjälmen för MTB" visade sig i vårt test vara Cykelhjälm MTB ST 500 blåtonad. Då den är lätt att justera, ger bra sidoskydd och håller sig på plats även i svår terräng är den perfekt för intensiv cykling.

Produkten finns att köpa här:

Bästa cykelhjälmen med airbag: Hövding 3.0

4,3
Totalt:
4,3
Till butiken
(Elcykelvaruhuset)

Svensktillverkade Hövding 3.0 är en oerhört unik hjälm som utlöses av sensorteknik. Den fungerar på så sätt att man har den runt halsen som en krage, och vid fallolycka eller kollision så expanderas kragen för att skydda hela ditt huvud.

Den stora fördelen med denna produkt är att den är snabb att använda, inte är i vägen och ger en säkerhet som enligt oberoende tester är bättre än samtliga andra hjälmar på marknaden. Vad är då haken? Det går knappast att undvika faktumet att Hövding 3.0 kostar mer än tre gånger så mycket som en helt vanligt bra hjälm.

Vad du får är en skyddslösning med perfekt passform som aldrig är i vägen. Den är enkel att förvara och ger riktigt bra skydd.

Hövding 3.0 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Oerhört praktisk
 • Förvånansvärt hög säkerhet
 • Åtta gånger säkrare än en vanlig cykelhjälm
Nackdelar
 • Kostar väldigt mycket
Egenskaper
 • Storlekar: Onesize
 • MIPS-teknologi: Nej
 • Färger: 1 st
 • Varumärke: Hövding

Omdöme

Den egentligen enda och samtidigt "bästa cykelhjälmen med airbag" är Hövding 3.0. En unik hjälm som ger säkerhet utan att vara i vägen. Som den cykelhjälm med mest forskning bakom sig är den definitivt i en klass för sig.

Produkten finns att köpa här:

Bästa cykelhjälmen för skate: Hjälm inlines

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Decathlon)

Decathlons MF500 är en skatehjälm som täcker alla väsentliga delar och har oerhört bra passform tack vare sin skålform. Med justerskruv går hjälmen att anpassas i både höjd och djup för olika huvudformer och särskilda önskemål.

Även om den är ganska påtagligt mycket tyngre än många cykelhjälmar så ger den samtidigt väldigt bra skydd. Vad som är unikt för denna sorts hjälmar är att de till skillnad från övriga alternativ har en rund form som minimerar risken för rotationsskador.

En perfekt hjälm för skate, inlines och sparkcykel.

Hjälm inlines fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Väldigt prisvärd
 • Oerhört bra allmän passform
 • Flera olika färger att välja mellan
Nackdelar
 • Ej särskilt välventilerad
Egenskaper
 • Storlekar: S, M , L
 • MIPS-teknologi: Nej
 • Färger: 9 st
 • Varumärke: Oxelo

Omdöme

Hjälm inlines var vårt tests "bästa cykelhjälmen för skate". En bekväm skålformad hjälm vars multifunktionella nytta gör den lämpad för såväl skate som övriga aktiviteter där en hjälm är att föredra. Plus i kanten för bra justerbarhet.

Produkten finns att köpa här:

Bästa billiga cykelhjälmen: Cykelhjälm ROADR 100

3,9
Totalt:
3,9
Till butiken
(Decathlon)

ROADR 100 är en på många sätt klassisk cykelhjälm. Utan att sticka ut ur mängden så ger den bra skydd och säkerställer tillräckligt många justeringsmöjligheter för att sitta bra i alla lägen. Ett perfekt val för dig som inte cyklar så ofta eller bara vill ha en bra och billig cykelhjälm.

Trots att den inte har något som egentligen får den att sticka ut ur mängden så håller den tillräckligt hög nivå för att kunna mäta sig med hjälmar i mycket dyrare prisklasser.

Med låg vikt, bra ventilering och vadderad insida är det här en bra instegshjälm eller standardval för alla som nöjer sig det som är bra nog.

Cykelhjälm ROADR 100 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Mycket hjälm för pengarna
 • Bra nackskydd
 • Ventilerar bra med 3 ventilationsöppningar
Nackdelar
 • Begränsat storleksval
Egenskaper
 • Storlekar: M, L
 • MIPS-teknologi: Nej
 • Färger: 1 st
 • Varumärke: Van Rysel

Omdöme

Cykelhjälm ROADR 100 var den "bästa billiga cykelhjälmen". Då den ger väldigt bra valuta för pengarna genom att säkerställa hög säkerhet till budgetpris är den lätt att rekommendera för alla som vill ha en hjälm som gör vad den ska. Bonuspoäng för bekvämlighet.

Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du cykelhjälm

Egentligen är det ganska konstigt att många av de cykelhjälmar som säljs inte nödvändigtvis ger den nivå av skydd som man tror. Detta beror på att det ofta finns fler individuella faktorer än man kan tro. Därför rekommenderar många att man sätter passformen i främsta rummet. Men det kan vara lättare sagt än gjort.

Här är våra tips för att göra ett bättre val av ditt hjälmköp.

Passform

Passformen går inte att bortprioritera. Men samtidigt kan det våra svårt att bedöma den om man inte är fysisk åtkomst till hjälmen. Därför är det en bra idé att dels titta på modellbilderna, men även jämföra med sina egna tidigare erfarenheter av cykelhjälmar. Att titta på tillverkarens måttabeller och jämföra med omkretsen på ditt huvud är även ett enkelt sätt att välja rätt. En särskilt viktig sak är att hjälmen täcker pannan utan att hindra sikten.

Vikt

I många fall så kan cykelhjälmens vikt har större inverkan än man kan dra. Särskilt om man cyklar länge eller under intensiva förhållanden. Många spenderar oerhört mycket tid på att optimera varje enskilt gram, och då blir cykelhjälmens vikt särskilt viktig. Om du cyklar längre sträckor kan det därför vara värt att överväga en lågviktshjälm. Men låt det inte gå ut över säkerheten.

Certifieringar

Numera så är alla cykelhjälmar som säljs inom EU tillverkade i enlighet med normer och förordningar avseende säkerhet. Därför är det egentligen inget som man behöver dubbelkontrollera. Men är hög nivå av skydd en avgörande faktor bör du kontrollera att tillverkaren har låtit testa hjälmen av oberoende testinstitut.

Ventilation

Det kan bli varmt nog att anstränga sig utan en hjälm på huvudet. Med en hjälm blir det i många fall olidligt hett. Det är därför som de flesta hjälmar har särskilda ventilationshål. Samtidigt innebär god ventilation att hjälmen kommer vara kallare och släppa igenom mer vind.

Justerbarhet

Även om justeringsmöljigheter aldrig kan täcka upp för en väldigt dålig passform så är det ett enkelt sätt att förbättra säkerhet och bekvämlighet. Att säkerställa så att hjälmen har spännen och justeringsreglage för höjd och djup kan vara ett enkelt sätt att göra en säker hjälm ännu säkrare.

vanliga frågor om Cykelhjälm

FAQ

Vilken cykelhjälm är bäst?

TEC Urbana MIPS är en mångfacetterad hjälm som har allt man kan förvänta sig. Däremot har den en prislapp som vida överstiger många mindre säkra hjälmar.

Är certifieringar viktiga?

Att hjälmen är certifierat är ett intyg över att den är tillverkad i enlighet med gällande normer för cykelhjälmar. Även om en certifiering inte betyder att hjälmen passar just dig så är det en garanti för att den är tillverkad av material som klarar stötar och smällar.

Hur vet jag att hjälmen är bra?

Utöver standardiserade certifieringar finns även MIPS (Multi Directional Impact Protection System)  som minimerar risken för rotationsskador som annars kan uppstå när huvudet vrids i samband med en stöt. Denna sorts skador är nämligen avsevärt mycket mer riskfyllda än vanliga stötar.

Hur länge håller en cykelhjälm?

Är säkerhet viktigt så bör man byta ut sin cykelhjälm om den har drabbats av hårda stötar eller slag, eller efter tio år med tanke på att materialet har en naturligt begränsad livslängd.

Hur testar vi cykelhjälm på Fitnessfrank.se?

Med strävan att vara så rättvisande som möjligt i vårt test så tillämpade vi ett helhetsperspektiv. Vår ambition var att såväl vardagscyklister som träningscyklister skulle ha nytta av testet. Vi valde att särskild fokusera på följande faktorer.

 • Certifieringar: Är hjälmen tillverkad enligt godkända certifieringsnormer?
 • Vikt: Är det en lättviktshjälm eller har den standardvikt?
 • Passform: Hur var den allmänna passformen?
 • Justering: Är den enkel att justera och anpassa utifrån individuella önskemål?
 • Säkerhet: Har den särskilda säkerhetsegenskaper?
 • Pris: Är den värd vad den kostar?

Vi lät personer med olika inriktningar och intressen utvärdera hjälmarna.

Senast uppdaterad: 25 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
31 röster, Betyg: 5 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.