Topp 5 bästa Cykellamporna (nov. 2022)

Att ha en cykellampa är i många fall en fråga om såväl säkerhet som bekvämlighet. De är ett enkelt sätt att både se och synas i mörkret. Vi har testat och plockat fram de bästa cykellamporna.

I takt med att allt fler väljer cykeln som transportmedel i ur och skur så blir även vikten av bra tillbehör mer uppenbar. En pålitlig cykellampa är ett enkelt sätt att maximera synlighet och minimera risken att man inte syns i mörkret. Skillnaden mellan olika lampor är däremot enorm och räckvidden skiljer sig verkligen åt.

För att du enklare ska kunna hitta rätt bland alla alternativ så har vi testat cykellampor och plockat ut de fem produkter som visat sig hålla riktigt hög nivå. Det är får förhoppning att du ska ska kunna välja den lampa som skapar mest mervärde för just dig och dina behov.

Här är de cykellampor som höll måttet.

Testvinnare - Bästa Cykellampan 2022

Här är en överblick över årets bästa Cykellampor.

  1. Bäst i test cykellampa: Ledsavers Laddbara Cykellampor
  2. Bästa laddbara cykellampa: Ledsavers Tec Laddningsbar
  3. Mest kraftfulla cykellampan: Luxorparts Kraftfull cykellampa
  4. Bästa cykellyset fram och bak: Kit LED ST 110 fram/bak
  5. Bästa cykellyset bak: Baklyse LED RL 520 LOCK USB

Hur vi valde ut de bästa Cykellamporna

  • Ljusstyrka: Var ljuset starkt nog att lysa upp i mörker?
  • Räckvidd: Räckte lampan tillräckligt långt för att vara användbar?
  • Certifieringar: Var lampan godkänd och certifierad?
  • Vattentäthet: Är den rustad för regn och fukt?
  • Batteritid: Laddningsbart eller vanliga batterier?
  • Pris: Ger den värde för pengarna?

 

Så hittar du bästa Cykellampa

Så hittar du bästa Cykellampan

Moderna lampor är på sätt och vis ganska fantastiska. Trots låg resursåtgång säkerställer de otroligt bra effekt vilket gör att de helt enkelt ger mycket ljus för pengarna. Men samtidigt så skiljer sig olika lampor åt. Gällande cykellampor så är det inte bara skenet som kan bedra, utan även monteringsmöjligheter och lampans motståndskraft gällande ren, snö och fukt.

Här är några saker att tänka på när du väljer cykellampa.

Batterityp

Då det numera finns väldigt många cykellampor som är laddningsbara är det det värt att fundera lite extra på hur lampan drivs. Även om laddningsbara lampor kan vara bekväma så kommer batteriet förr eller senare tappa kapacitet. Därför väljer vissa att prioritera lampor som drivs av standardiserade AA- eller AAA-batterier. Men samtidigt är lampor med särskilda batterier i många fall mer kraftfulla.

IPX-märkning

Det är nog oundvikligt att cykellampan förr eller senare kommer i kontakt med regn eller fukt. Därför är det viktigt att lampan är vattentät. Turligt nog är de flesta cykellampor numera certifierat vattentäta. Men det kan vara värt att dubbelkolla.

Ljusstyrka och räckvidd

Hur långt räcker lampan? Att i förväg säkerställa att räckvidden faktiskt motsvarar ens förväntningar är definitivt en bra idé. Då slipper man bister inse att man inte får den ljusbild som man hade tänkt sig. Här är högre lumen ofta en indikation på lampans förmågor.

Riktbarhet

Cykellampor skiljer sig stort när det kommer till hur enkla de är att rikta. Är det viktigt för dig att kunna detaljstyra ljusbilden är riktbarhet en viktig faktor. Tyvärr är det ovanligt med kulledsmonterade lampor vilket gör att man i många fall får acceptera belysning rakt fram och i höjd med syret.

Säkerhet

Är säkerhet en av anledningarna till att du väljer cykellampa så bör du definitivt välja ett set med fram- och bakljus eller överväga att komplettera med en särskild bakljuslampa. Skillnaden mellan dessa är att den främre lampan ger ljust sken medan den bakre lampan lyser rött.

Våra 5 bästa Cykellampor (november 2022)

1. Ledsavers Laddbara Cykellampor - Bäst i test cykellampa

Ledsavers Laddbara Cykellampor - Bäst i test cykellampa
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Kjell)

Ledsavers har blivit mångas favorit då deras lampor generellt sett ger bra styrka och räckvidd för pengarna. Deras laddbara cykellampor är inget undantag. De laddas via en USB-kabel och har en hållbarhet på upp till 6 timmar. Med justerbar ljusstyrka är det enkelt att anpassa lamporna utifrån omgivningens ljus. Man kan välja mellan 95 och 180 lumen.

Fästet är standardiserat för runda styren och lamporna hålls på plats med hjälp av klickmontering. Lampan känns stadig och verkar inte påverkas särskilt mycket av markens vibrationer. Att lamporna är vattentäta gör att de är ett lämpligt alternativ i alla lägen.

Även om man kan önska något längre batteritid så ger detta set mycket valuta för pengarna och tål att jämföras med många premiumalternativ.

Testets cykellampa som utsågs till "bäst i test" var Ledsavers Laddbara Cykellampor. En pålitlig vattentät lampa med skyddande hölje och batteritid som räcker länge. Då den är lätt att plocka bort vid behov fungerar den även perfekt som fristående lampa.

Egenskaper

  • Ljusflöde: 180 lm
  • Batterityp: Integrerat
  • Min Lystid: 3 h
  • Stöldsäker: Nej

Fördelar

  • Säkerställer synlighet och säkerhet
  • IPX4-klassad för vattentäthet
  • Väldigt snabb- och lättmonterad

Nackdelar

  • Inte optimal räckvidd

Omdöme

Prisvärt lUSB-addningsbart set med ram- och baklampa som är vädertåligt och StVZO-certifierade.

Priser

Till butik
399 kr

2. Ledsavers Tec Laddningsbar - Bästa laddbara cykellampa

Ledsavers Tec Laddningsbar cykellampa - Bästa laddbara cykellampa
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Kjell)

Det är ganska ovanligt med innovation på marknaden för cykellampor. Men med Tec har Ledsavers visat att man kan förvänta sig mer av lampor. Med hjälp av ljussensor och gyroskop så anpassas ljusbilden utifrån omgivningen. I praktiken innebär det en mer stabil ljusbild och att lampan aldrig använder mer ström än nödvändigt.

Utförandet är vattentåligt med IPX4-klassning och det inbyggda batteriet laddas med hjälp av medföljande USB-kabel. Med en ljusstyrka på 350 lumen är lampan även en av de starkare alternativen.

Med ett justerbart nackspänne så sitter hjälmen på plats även under de mest intensiva cykelturerna. Den justerbara hakremmen och flyttbara dämpande kuddarna inuti hjälmen gör att bekvämligheten är väldigt hög. Rent krasst är den inte lika snygg som många andra hjälmar, men funktionsmässigt är den i en klass för sig.

Även om man kan önska att den gav något mer skydd för pannan så är den för priset enkel att rekommendera.

Som "bästa laddbara cykellampa" fick Ledsavers Tec Laddningsbar en särställning i vårt lamptest. Starkt ljus, snabb laddning och IPX4-klassat höljer gör att det inte finns särskilt mycket att klaga på. Riktigt bra batteritid och unik ljussensor ger långvarigt och riktigt bra ljus.

Egenskaper

  • Ljusflöde: 350 lm
  • Batterityp: Uppladdningsbart
  • Min Lystid: 15 h
  • Stöldsäker: Nej

Fördelar

  • Oerhört bra batteritid
  • Intelligent ljussensor för optimal drift
  • Riktar ljuset i svängar

Nackdelar

  • Använder icke-standard-batteri

Omdöme

Oerhört kvalitativ cykellampa med smarta sensorer.

Priser

Till butik
499 kr

3. Luxorparts Kraftfull cykellampa - Mest kraftfulla cykellampan

Luxorparts Kraftfull cykellampa 3000 lm - Mest kraftfulla cykellampan
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Kjell)

Luxorparts cykellampa är utan tvekan testets starkaste lampa. Med 3000 lumen behöver man aldrig tveka över att ljusbilden ska vara för svag. Intressant nog är den även den cykellampa vars hölje är mest stryktåligt då det är tillverkad i aluminium.

Snabbfästet gör att den utan problem går att använda som ficklampa. Det gör den till ett oerhört bra val för dig som cykelorienterar eller vill ha valmöjligheter gällande hur du använder lampan. Medföljer gör även en pannrem som är tänkt att göra det möjligt att använda den som en pannlampa. Men ska sanningen fram är denna uppsättning inte särskilt funktionell.

En riktigt stark kvalitetslampa som håller hög nivå.

Luxorparts Kraftfull cykellampa var helt klart den "bästa kraftfulla cykellampan". Väldigt robust hölje i kombination med oerhört stark ljusbild gör det till ett alternativ för dig som vill lysa upp det mesta. Extra behändigt är att dess aluminiumhölje är extra stryktåligt.

Egenskaper

  • Ljusflöde: 3000 lm
  • Batterityp: Batteripack
  • Min Lystid: 3 h
  • Stöldsäker: Nej

Fördelar

  • Väldigt stark
  • Fungerar perfekt som vanlig lampa
  • Tillverkad i aluminium och tål vatten

Nackdelar

  • Jämförelsevis dyr

Omdöme

Extra kraftfull cykellampa tillverkad av alluminium med robust hölje.

Priser

Till butik
799 kr

4. Kit LED ST 110 fram/bak - Bästa cykellyset fram och bak

Kit med cykellysen LED ST 110 fram/bak batteridrivna - Bästa cykellyset fram och bak
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Från franska Decathlon kommer ett prisvärt set där all fokus har lagts på funktionalitet. Med ett vattentätt hölje och justerbar ljusstyrka är det en mångsidig lampa som gör vad den ska utan att vara krånglig eller onödigt dyr.

Med en kapacitet som ger upp 44 timmars vitt ljus och 102 timmars rött sken ger den bra batteritid. Då den drivs av AA- och AAA-batterier väljer man själv huruvida man vill använda uppladdningsbara batterier eller engångsbatterier. Lampornas inbyggda reflektorer gör att bakre ljuset sprids medan det främre ljuset koncentreras vilket säkerställer bra synlighet.

Prisvärdhet och bra styrka gör detta set enkelt att rekommendera.

Som "bästa cykellyset fram och bak" kommer Kit LED ST 110 fram/bak inte att göra dig besviken. Ett prisvärt set om du vill göra din cykel lagenlig för mörkerkörning. Lång lystid och utbytbara batterier bäddar för ett praktiskt val.

Egenskaper

  • Ljusflöde: 25 lux
  • Batterityp: Lösa batterier
  • Min Lystid: 33 h
  • Stöldsäker: Nej

Fördelar

  • Bra batteritid
  • Värde för pengarna
  • Klarar ihållande regn

Nackdelar

  • Lite väl koncentrerad ljusbild

Omdöme

Mångsidigt Budgetset med IPX4 som håller förvånansvärt hög nivå.

Priser

Till butik
199 kr

5. Baklyse LED RL 520 LOCK USB - Bästa cykellyset bak

Baklyse LED RL 520 LOCK USB - Bästa cykellyset bak
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Detta baklyse från Elops är särskilt framtaget för att vara pålitligt. Med låsmekanism som förhindrar  borttagning och ljussättning i vidvinkel är det utan tvekan ett av de bästa bakljusen i vårt test. Lampan laddas via USB och ger efter fulladdning konstant sken i upp till fem timmar.

Det vattentäta höljet säkerställer funktionalitet även under riktigt regniga dagar. Lampan är även godkänt i enlighet med tyska vägtrafikförordningen STVZO som anses motsvara Europas mest rigorösa krav. Därför är den även helt godkänd för vägtrafik inom hela EU.

Stark lampa, hög säkerhet och vattentäthet gör LED RL 520 till ett oerhört pålitligt bakljus.

Som "bästa cykellyset bak" var Baklyse LED RL 520 LOCK USB testets bästa fristående laddningsbara bakljus. Dess vattentäta yttre och stöldsäkra montering gör det till ett pålitligt val som man köper och i princip glömmer bort för att därefter använda när man behöver.

Egenskaper

  • Ljusflöde: 4 lm
  • Batterityp: Laddningsbart
  • Min Lystid: 5 h
  • Stöldsäker: Ja

Fördelar

  • Väldigt robust med säkerhetsnyckel
  • Vattentät
  • Laddas med USB-kabel

Nackdelar

  • Ej utbytbara batterier

Omdöme

Kvalitativt stöldsäkrat baklyse med bra ljus som passar alla sadelstolpar.

Priser

Till butik
199 kr

Jämför de bästa Cykellamporna i testet

Cykellampa Ljusflöde Batterityp Min Lystid Stöldsäker Totalbetyg Pris
Ledsavers Laddbara Cykellampor 180 lm Integrerat 3 h Nej Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
399 kr
Ledsavers Tec Laddningsbar cykellampa 350 lm Uppladdningsbart 15 h Nej Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
499 kr
Luxorparts Kraftfull cykellampa 3000 lm 3000 lm Batteripack 3 h Nej Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
799 kr
Kit med cykellysen LED ST 110 fram/bak batteridrivna 25 lux Lösa batterier 33 h Nej Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
199 kr
Baklyse LED RL 520 LOCK USB 4 lm Laddningsbart 5 h Ja Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
199 kr

Vanliga frågor om bästa cykellampan

FAQ: Vanliga frågor om cykellampor

Här har du några av de frågor som har en tendens att dyka upp när det handlar om att välja cykellampa. Förhoppningsvis hjälper de dig på vägen till ett bättre val.

Vilken cykellampa är bäst?

Ledsavers laddbara set ger definitivt mest valuta för pengarna. Hög säkerhet med röd baklampa, stark framlampa och vattentät utförande.

Är det bäst med laddningsbara eller vanliga batterier?

Huruvida en cykellampa med laddningsbart inbyggt batteri eller en modell som använder vanliga batterier är rätt för dig är nog mest en smaksak. I de flesta fall så har lampor med inbyggda batterier däremot starkare ljusstyrka.

Måste man ha en lampa?

Enligt gällande lag så måste man ha lampor vid värd under mörker. Kravet är att den främre lampan ska ha ett vitt eller gult sken, medan den bakre lampan ska avge ett rött ljus.

Är alla lampor godkända för cykel?

Många lampor testas enligt tysk standard med certifieringen STVZO. Dessa är fullständigt godkända att använda inom EU. Men även övriga standard är godkända. Samtliga lampor som säljs kan användas.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
43 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5