Topp 5 bästa Cykellåsen (nov. 2022)

För många cykelägare har cykelstölder visat sig vara en bister del av verkligheten. Men med ett bra lås så får du ett enkelt skydd som i bästa fall gör det nästan omöjligt att använda cykeln utan nyckel. Här är säsongens bästa lås.

Användandet av cykellås har den senaste tiden fått något utav en uppsving. Antagligen på grund av antalet cykelstölder har ökat en hel del under det senaste decenniet. Det har även resulterat i de moderna låsen ofta är avsevärt mycket bättre än de äldre.

En stor fördel med lås är att de gör det möjligt att såväl förankra cykeln som att säkerställa att den inte går att använda, även om den skulle bli stulen. Därför har de både en direkt motverkande och en avskräckande effekt. Det finns helt enkelt ingen poäng med att spendera tid på att stjäla en låst cykel. Många cykellås har numera även sådana robusta konstruktioner att de inte ens går att forcera med en vinkelslip, och ännu mindre med bultsax.

Här är de cykellås som visat sig vara bäst i test.

Testvinnare - Bästa Cykellåset 2022

Här är en överblick över årets bästa Cykellås.

 1. Bäst i test cykellås: Bygellås Abus Varedo
 2. Bästa billiga cykellåset: Cykellås bygel 500 grått
 3. Bästa cykellåset med kedja: Cykellås kedja 500 L
 4. Bästa vikbara cykellåset: Luxorparts Vikbart lås
 5. Bästa cykellåset för ramen: Ramlås 920 ART2

Hur vi valde ut de bästa Cykellåsen

 • Material: Är låset tillverkat i tillförlitligt material?
 • Certifieringar: Har cykellåset lämpliga certifieringar?
 • Beständighet: Står modellen emot naturens påfrestningar gällande regn, fukt och liknande?
 • Vikt: Är det rimligt att transportera?
 • Nycklar: Medföljer det extranycklar?
 • Pris: Motsvarar prissättningen det värde som låset ger?

Så hittar du bästa Cykellås

Så hittar du bästa Cykellåset

Det finns ganska många olika sorts lås att välja mellan. Och vilket som är bäst lämpat kommer i viss utsträckning att bero på vilken sorts lås du föredrar. Men den bistra sanningen är att det inte går att undgå faktumet att det som får ett bra cykellås att sticka ut ur mängden är huruvida det faktiskt står emot mekanisk åverkan. Här är några tips för dig som planerar att köpa lås till din cykel:

Material

Förmågan att stå emot mekaniska angrepp har kommit att bli avgörande när det gäller säkerhetsklassificering av lås. Det är även denna förmåga som i stor utsträckning avgör huruvida låset hamnar i klass 1, 2 eller 3. Klass 3 åsyftar högsta möjliga motståndskraft. Denna nivå kallas numera ofta för S3. Vanligtvis är det lås tillverkat av härdat stål med visst mått av korrosionsbeständighet som hamnar i den kategori. Kom däremot ihåg att det ännu inte finns en övergripande internationell standard för låssäkerhet. Därför kan lås av härdat stål utan formell klassificering fortfarande vara säkra.

Utförande

Vilket utförande låset har är i många fall mindre viktigt än materialet det är tillverkat av. Tester har ofta visat att lås i olika utföranden men i motsvarande material håller samma nivå av säkerhet. Därför kan du välja fritt utifrån utförande. De vanligaste låsen cykellåsen är ramlås, bygellås, lås med kätting och hopfällbart lås.

Vikt

Rent krasst så kan man faktiskt säga att tyngre låst typiskt sett har bättre motståndskraft mot åverkan. Men det är även sant att tunga lås är svåra att transportera. Turligt nog så har moderna stållegeringar i många fall hög motståndskraft utan onödig extravikt. Om du väljer ett lås med låg vikt bör du vara särskilt noggrann på att säkerställa att det faktiskt är säkerhetsklassat.

Certifieringar

Vill du vara helt säker på att låset ger en hög nivå av skydd så är det en bra idé att välja ett lås som är formellt certifierat. Det finns en hel del olika certifieringar att leta efter. I Sverige så motsvarar märkningarna SSF/SBSC och Klass 3 en väldigt hög nivå av säkerhet. Med dessa kan du vara helt säker på att det inte går att forcera låsen.

Användbarhet

Ett lås kommer aldrig vara bättre än hur det används. Därför är det extra viktigt att se till så att låset passar för din cykel. Om ett lås används felaktigt så kan det i många fall räcka med att plocka bort ett hjul för att stjäla cykeln. Därför rekommenderar de flesta att man fäster låst kring cykelns med robusta del, vilket vanligtvis är ramen. Välj därför ett lås som är tillräckligt stort för att täcka ramen.

Våra 5 bästa Cykellås (november 2022)

1. Bygellås Abus Varedo - Bäst i test cykellås

Bygellås Abus Varedo - Bäst i test cykellås
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Elcykelvaruhuset)

Svenska Abus är en internationell trendsättare när det kommer till lås. Deras bygellås Varedo är ett av marknadens säkraste lås som står emot såväl mekanisk åverkan som dyrkförsök. Det förslutna låshuset gör även att låset inte påverkas negativt av utomhusförvaring. Därför är det ett perfekt val för mer långsiktig låsning av cykeln.

Som andra bygellås är räckvidden tillräckligt bra för att cykeln ska kunna förankras i något, eller låsas via ram med sammanlänkning av hjul. Det skapar bra valmöjligheter för hög säkerhet. I sann Abus-anda har låshuset en premiumkänsla och risken för krångel känns verkligen minimal.

För dig som behöver ett lås som verkligen håller måttet är Abus Varedo lätt att rekommendera. Lägg däremot märke till att det väger snäppet över ett kilogram.

Som "bäst i test cykellås" valde panelen pålitliga Bygellås Abus Varedo. Ett certifierat dyrksäkert bygellås som står emot det mesta. Ett självklart val för dig som vill ha ett lås som både skyddar din cykel från stöld och som lever upp till försäkringsbolagens krav.

Egenskaper

 • Vikt: 1189 g
 • Huvudmaterial: Specialhärdat stål
 • Nycklar: 2 st
 • Säkerhetsnivå: 9/10

Fördelar

 • Certifierat högt skydd
 • Dyrksäker låsmekanism

Nackdelar

 • Något tyngre än övriga alternativ

Omdöme

Testvinnare med säkerhetsklassat stål och låshus.

Priser

Till butik
549 kr

2. Cykellås bygel 500 grått - Bästa billiga cykellåset

Cykellås bygel 500 grått - Bästa billiga cykellåset
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Ett bygellås i budgetklassen som gör vad det ska. Även om vi på rak arm kan konstatera att det inte känns lika gediget som dyrare alternativ kommer det definitivt att fördröja eventuella försök till stöld. Med sin förhållandevis låga vikt är låset enkelt att transportera.

Den gummerade ytan ger bra grepp och förhindrar eventuell skada på cykelns detaljer. I enlighet med utvärdering av testgruppen CNPP så har låset hög skydd mot mekanisk åverkan, men något lägre skydd när det kommer till angrepp via låsmekanismen. Därför rekommenderar vi inte nödvändigt detta lås för dig som planerar att långtidsförvara din cykel. För vardagsanvändning är det däremot ett bra val.

Som "bästa billiga cykellåset" bjuder Cykellås bygel 500 grått på ett både prisvärt och lås som står emot även förhållandevis ingripande mekanisk åverkan. Det kommer utan tvekan att såväl hindra som fördröja stöldförsök och kostar faktiskt inte mer än ett simpelt vajerlås.

Egenskaper

 • Vikt: 540 g
 • Huvudmaterial: Stål
 • Nycklar: 2 st
 • Säkerhetsnivå: 4/10

Fördelar

 • Lättanvänt
 • Smidigt med låg vikt

Nackdelar

 • Ej lika säkert som tyngre alternativ

Omdöme

Gummerat bygellås som ger bra skydd mot mekanisk åverkan. Bra värde för pengarna och enkelt att transportera.

Priser

Till butik
179 kr

3. Cykellås kedja 500 L - Bästa cykellåset med kedja

Cykellås kedja 500 L - Bästa cykellåset med kedja
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Kedjelåsen är på sätt och vis en klassiker. De ger hög säkerhet på bekostnad av smidighet. I detta hänseende är Decathlons 520 inget undantag. Räckvidden är väldigt hög vilket gör att man får full kontroll över hur och var man vill låsa sin cykel. Men med ett kilos vikt och minst sagt otymplig konstruktion är det inte världens enklaste alternativ.

För att väga upp otympligheten levereras kedjan med en särskild förvaringspåse som kan hakas i på valfri plats. Även om det förenklar transport så är det långt ifrån en ideal lösning. Om du värdesätter säkerhet och flexibilitet ger detta kedjelås däremot mycket valuta för pengarna.

Det "bästa cykellåset med kedja" var enligt testpanelen Cykellås kedja 500 L. En beklädd kedja som ger bra skydd samtidigt som den är flexibel och skonsam mot din cykel. Pluspoäng för att det medföljer tre nycklar.

Egenskaper

 • Vikt: 1000 g
 • Huvudmaterial: Stål
 • Nycklar: 3 st
 • Säkerhetsnivå: 5/10

Fördelar

 • Oerhört prisvärt för säkerhetsnivån
 • Bra omfång och räckvidd

Nackdelar

 • Otympligt

Omdöme

Robust kedjelås som ger säkerhet på bekostnad av enkelhet.

Priser

Till butik
349 kr

4. Luxorparts Vikbart lås - Bästa vikbara cykellåset

Luxorparts Vikbart cykellås med nyckel - Bästa vikbara cykellåset
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Kjell)

Luxorparts vikbara cykellås är ett modernt alternativ som förenar väldigt hög nivå av säkerhet med unik säkerhet. När man väl blivit bekväm med dess konstruktion så är det här förmodligen ett av de allra mest smidiga och lättransporterade låsen. Den medföljande förvaringslösningen gör att låset i hopfällt läge kan fästas på sadelstången så att det blir knappt märkbart.

Men vad är haken? Som många andra vikbara lås är inlärningskurvan ganska hög. I början känns det helt enkelt krångligt. Och då det har många fristående böjbara länkar är risken för rost högra än när det kommer till helgjutna alternativ. Därför rekommenderar vi det främst för inomhusförvaring eller för periodvis användning under sommarhalvåret.

Om du föredrar vikbara lås är det här ett alternativ som inte kommer att göra dig beisvken.

Luxorparts Vikbart lås blev det "bästa vikbara cykellåset" i vårt test. Ett säkert lågviktslås tillverkat helt i kolfiberstål. Det medföljande fästet gör att man alltid har låset tillgängligt. Unikt i sitt slag och väldigt prisvärt. Perfekt för att låsa via svåråtkomliga ställen.

Egenskaper

 • Vikt: 840 g
 • Huvudmaterial: kolstål
 • Nycklar: 2 st
 • Säkerhetsnivå: 6/10

Fördelar

 • Medföljer hållare för ramen
 • Smidigt att transportera

Nackdelar

 • Något krångligt tills man vant sig

Omdöme

Kolhärdat vikbart lås som tar minimalt med plats.

Priser

Till butik
399 kr

5. Ramlås 920 ART2 - Bästa cykellåset för ramen

Ramlås 920 ART2 - Bästa cykellåset för ramen
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Den stora fördelen med ramlås är att de alltid är tillgängliga. Risken att man glömmer låset hemma minimeras, och de är så snabba att använda att man aldrig behöver tänka tanken på att lämna cykeln olåst. Samtidigt sker det på bekostnad av säkerhet. Det är nämligen en bister sanning att ramlås i sin natur är mindre säkra.

920 ART2 gör däremot det bästa av situationen och ger en säkerhet som är jämförlig med de billigare bygellåsen. Med ett skyddat hölje är det ingen risk att låset påverkas av regn, snö eller annan naturlig åverkan. Det ger även ett helt acceptabelt skydd mot mänskliga angrepp.

Som "bästa cykellåset för ramen" blev klassiska Ramlås 920 ART2 en testfavorit. Som permanentmonterat lås behöver man aldrig oroa sig för att glömma låset hemma. Hanterar såväl regn som vinter utan problem. Plus i kanten för att nyckeln måste vara i låset för att det ska gå låsa.

Egenskaper

 • Vikt: 760 g
 • Huvudmaterial: Stål
 • Nycklar: 2 st
 • Säkerhetsnivå: 4/10

Fördelar

 • Väldigt lättanvänt
 • Smidigaste modellen

Nackdelar

 • Ej lika säkert som övriga alternativ

Omdöme

Ett lättanvänt lås som har den stora fördelen att det är väldigt smidigt och alltid finns tillgängligt.

Priser

Till butik
249 kr

Jämför de bästa Cykellåsen i testet

Cykellås Vikt Huvudmaterial Nycklar Säkerhetsnivå Totalbetyg Pris
Bygellås Abus Varedo 1189 g Specialhärdat stål 2 st 9/10 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
549 kr
Cykellås bygel 500 grått 540 g Stål 2 st 4/10 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
179 kr
Cykellås kedja 500 L 1000 g Stål 3 st 5/10 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
349 kr
Luxorparts Vikbart cykellås med nyckel 840 g kolstål 2 st 6/10 Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
399 kr
Ramlås 920 ART2 760 g Stål 2 st 4/10 Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
249 kr

Vanliga frågor om bästa cykellåset

FAQ: Vanliga frågor om cykellås

Här är de frågor som är återkommande när det gäller cykellås. Förhoppningsvis hjälper de dig på vägen mot att göra rätt val.

Vilket cykellås är bäst?

Abus Varedo är ett svensktillverkat bygellås som har högsta möjliga nivå av skydd mot såväl mekanisk åverkan som dyrkning. Ett av de säkraste cykellåsen på marknaden.

Är det viktigt med säkerhetsklassning?

Ett säkerhetsklassat cykellås har testats och utvärderas för att säkerställa att det står emot åverkan. Men i grund och botten är det låsets material som avgör huruvida det är robust. Det är däremot helt klart enklare att välja ett klassat lås och därmed vara säker på att det håller måttet.

Är cykelstölder verkligen ett problem?

Periodvis förekommer det väldigt många cykelstölder i Sverige. De senaste tio åren så har antalet stölder ökat, och statistiken talar sitt tydliga språk att det är mindre vanligt att låsta cyklar blir stulna.

Är moderna lås bättre än gamla?

Gamla lås har i många fall mest en symbolisk funktion. Om man tittar på de klassiska ramlåsen så är de nästan alltid tillverkade av ganska svaga metaller och med låshus som inte lever upp till moderna standarder. Därför är nya cykellås definitivt bättre.

Är svenska lås bättre än utländska?

Sverige har varit ganska framträdande när det gäller certifieringar. Därför har vi ett flertal certifieringar för lås som saknar motsvarighet i utlandet. Detta betyder däremot inte att låsen nödvändigtvis är bättra, utan det betyder bara att de faktiskt är testade och lever upp till de krav man kan ställa på ett säkert lås.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
21 röster, Genomsnitt: 5 / 5