Topp 5 bästa Elcyklarna (nov. 2022)

Elcyklar har blivit oerhört populära då de gör det enkelt att såväl pendla som ta sig över större avstånd. Numera finns det även ett flertal modeller som gör det enkelt att välja efter tycke och smak. Här är årets bästa elcyklar.

En elcykel är en vanlig cykel som är utrustad med en motor och ett batteri. Det betyder att man kan få avlastning, och därmed slippa sköta trampandet helt och hållet på egen hand. I vilken stor utsträckning man väljer att förlita sig på motordriften är i slutändan upp till en själv.

Dessa cyklar har blivit oerhört populära, inte minst i Sverige där elcyklar numera står för en betydande del av cykelförsäljningen. Att cyklarna skiljer sig åt gällande prestanda och pålitlighet har däremot kommit att bli uppenbart. För att hjälpa dig välja rätt så har vi undersökt årets bästa alternativ.

Här är de cyklar som visat sig vara bäst.

Testvinnare - Bästa Elcykeln 2022

Här är en överblick över årets bästa Elcyklar.

 1. Bäst i test elcykel: Stålhästen Prima Steps
 2. Bästa elcykeln på batteri: Lifebike Classic+ G8 Blå
 3. Bästa premium elcykeln: Stålhästen Suverän Steps
 4. Bästa billiga elcykeln: Elcitycykel ELOPS 900 E marinblå
 5. Bästa hopfällbara elcykeln: Elcykel hopfällbar TILT 500 E grå/svart

Hur vi valde ut de bästa Elcyklarna

 • Cykelstorlek: Finns den tillgänglig i storlekar för olika längder?
 • Utrustning: Är den från början utrustad nog att vara laglig?
 • Kapacitet: Ger batteriet lång kapacitet?
 • Styrka: Är motorn tillräcklig kraftfull för alla lägen?
 • Laddning: Är cykeln enkel att ladda?
 • Pris: Kostar den mer än vad som är rimligt?

Så hittar du bästa Elcykel

Så hittar du bästa Elcykeln

Cyklar har kommit att bli en viktig del av vårt dagliga liv. De används till allt ifrån att pendla till att träffa vänner och säkerställa vardagsmotion. Något som är unikt med just elcyklar är att de även har blivit ett sätt att ta sig fram när rörelseförmågan eller orken tryter.

Men innan du köper en cykel är det några saker du bör tänka på. Här har vi sammanställt en praktisk köpguide med konkreta tips och råd om vad som är bra att förhålla sig till.

Cykeltyp

Precis som med övriga cyklar finns elcyklar numera i ett flertal utföranden. Huruvida du vill ha en mountainbike med elmotor eller en eldriven pendelcykel kommer såklart att bero på hur du har tänkt att använda din cykel. Eftersom de eldrivna cyklarna inte skiljer sig från traditionella cyklar när det kommer till konstruktion så handlar det mycket om att helt enkelt välja cykel utifrån miljö och användningsområde.

Storlek

Oavsett om det gäller elektrisk cykel eller en vanlig modell så går det inte att i tillräckligt stor utsträckning poängtera vikten av att alltid utgå ifrån din längd och kroppstyp. Att välja en för liten cykel kan i många fall ha förordande konsekvenser med följd att cykelupplevelsen i bäst fall blir onödigt ansträngande, och i värsta fall regelrätt skadlig. Är du osäker kan du med fördel titta på tillverkarens storlekstabell.

Utrustning

För att en cykel ska vara lagligt att använda på vägar så krävs ringklocka. Under mörkerfärd så krävs även belysning och reflexer. Om detta inte ingår vid köpet så behöver man så klart införskaffa dessa saker på egen hand. För enkelhetens skull kan det vara en bra idé att kontrollera att allting ingår från början.

Batterikapacitet

Det finns många olika batterier på marknaden och i många fall så kan man välja flera olika kapaciteter till samma cykelmodell. Batterikapaciteten mäts i wattimmar och i de flesta fall finns det batterier mellan 300 och 500 Wh.

Motorstyrka

Utöver batteriets kapacitet så är det motorns styrka som är avgörande för hastighet och huruvida en uppförsbacke blir en enkel historia. Motorstyrka klassificeras utifrån newtonmeter och elcyklar finns ofta mellan 40 och 70 Nm där det högre värdet motsvarar mer motorkraft.

Budget

Priset kan i väldigt stor utsträckning variera mellan såväl cykelmodeller som batterikapacitet och utförande. Innan du börjar planera inför ditt köp kan det därför vara en bra idé att fundera lite på vilken prissättning som är inom din budget. På så sätt slipper du spendera tid på att överväga alternativ som i slutändan visar sig vara ekonomiskt orealistiska.

Våra 5 bästa Elcyklar (november 2022)

1. Stålhästen Prima Steps - Bäst i test elcykel

Stålhästen Prima Steps - Bäst i test elcykel
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Stålhästen)

Om du är ute efter en vardagscykel som håller hög nivå i alla lägen så är det här ett givet val. Även om den inte direkt är det mest sportiga valet så är den en på många sätt optimal pendlarcykel. Batterimässigt så drivs den av ett 36V/11Ah-batteri som utifrån en laddtid på 6 timmar ger räckvidd upp till 50 km.

Med komponenter från Shimano och klassiska ballongdäck är cykeln en jämn och bekväm drift. Något att tänka på är att det endast är frambromsen som är hydraulisk, vilket ibland kan ge känslan av något ojämn bromsverkan. Men man vänjer sig ganska snabbt vid denna egenhet.

För dig som letar en riktigt bra elcykel för vardagsbruk är det här ett pålitligt alternativ.

Testets "bäst i test elcykel" var utan tvekan Stålhästen Prima Steps. En svensk kvalitetscykel som förenar pålitlig ram med kvalitativt kapacitetsbatteri. Märkeskomponenter och seriös montering bjuder på en riktigt jämn och bekväm cykeltur. Stålhästens servicesystem blir även en garanti för att cykeln håller måttet.

Egenskaper

 • Vikt: 24 kg
 • Räckvidd: 50 - 100 km
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 418Wh

Fördelar

 • Elegant och helutrustad
 • Väldigt tyst drift
 • Mycket hög komfortnivå

Nackdelar

 • När du lägger ner såpass mycket pengar på en elcykel kan det vara värt att fundera över deras "Suverän Steps" istället

Omdöme

Prisvärd elcykel i dam- och herrutförande.

Priser

Till butik
23995 kr

2. Lifebike Classic+ G8 Blå - Bästa elcykeln på batteri

Lifebike Classic+ G8 Blå - Bästa elcykeln på batteri
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Till butik
köp
(Elcykelvaruhuset)

G8 är en av de senaste modellerna i Lifebikes serie. Utförandemässigt så är det en traditionell damcykel med lågt insteg och ett sedvanligt stadsstyre. Men de två saker som verkligen får den att vara i en klass för sig är den gedigna ramen och premiumkomponenterna.

Kapacitetsmässigt har den ett relativt sett kraftfullt batteri på 468Wh och en 250W/36V-motor. I praktiken innebär det upp till 80 kilometer räckvidd och en förmåga att ge avlastning även i de något mer branta backarna. Framhjulsdriften ger också en väldigt naturlig känsla.

Topphastigheten ligger runt 25 km/h vid motordrift, om man trampar går det såklart att nå avsevärt mycket högre hastigheter. Med skivbromsar har G8 väldigt mer jämn och påtaglig bromsverkan jämfört med många andra cyklar. Det gör att den känns trygg även i branta backar. Växelsystemet Nexus 7 från Shimano håller förväntat kvalitet och ger mjuk växling.

För dig som vill ha en pålitlig vardagscykel som har hög kvalitetskänsla är det här ett väldigt bra val. Lång batteritid och stark motor i kombination med stål- och aluminiumdetaljer resulterar i en smidig helhetsupplevelse.

Som "bästa elcykeln på batteri" var Lifebike Classic+ G8 Blå ett bra val. Då den levereras helutrustad är den lätt att rekommendera för dig som vill komma igång så snabbt som möjligt. Som särskilt framtagen för svenska förhållanden behöver man aldrig oroa sig för kylrelaterade problem.

Egenskaper

 • Vikt: 25 kg
 • Räckvidd: 50-80 km
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 468Wh

Fördelar

 • Klassisk och pålitlig konstruktion
 • Perfekt för nordiskt klimat
 • Följer svensk standard för elcyklar

Nackdelar

 • Saknar ringklocka

Omdöme

Svenskdesignad kvalitativ elcykel med klassisk känsla och ett kraftfullt batteri med samsungceller.

Priser

Till butik
17995 kr

3. Stålhästen Suverän Steps - Bästa premium elcykeln

Stålhästen Suverän Steps - Bästa premium elcykeln
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Stålhästen)

Vi kan först och främst poängtera att det här är en av de mer dyra alternativen. Men du får samtidigt definitivt vad du betalar för. Det första intrycket är av genomgående kvalitet, och det är helhetsupplevelsen som får Suverän Steps att vara ett givet val.

Med Shimanos Steps-batteri på 418Wh i kombination med en mittplacerad motor ger en otroligt jämn kraftöverföring. Det märks att de har optimerat en hel del då den i det särskilda ECO-läget har en räckvidd på upp till 100 km/h. Förmodligen en av marknadens längsta räckviddar.

Kombinationen av aluminiumram och komponenter i Hi-Ten Stål har resulterat i en lågviktscykel som samtidigt känns oerhört trygg och säker. Ett helutrustad val som gör att du direkt känner att du har att göra med en kvalitetscykel. Den känns helt enkelt gedigen.

Om du verkligen vill satsa på en elcykel så är lever Suverän Steps upp till alla föväntningar.

Stålhästen Suverän Steps var helt klart den "bästa premium elcykeln" i vår genomgång. En oerhört smidig elcykel som ger premiumkänsla. Med lågviktsram och marknadsledande komponenter är den en självklarhet för dig som vill storsatsa på en elcykel. Bonuspoäng för oerhört lång räckvidd.

Egenskaper

 • Vikt: 24 kg
 • Räckvidd: 50 - 100 km
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 418Wh

Fördelar

 • Unik komfort och räckvidd
 • Väldigt jämn motordrift
 • 7-växlad och hydraulisk skivbroms framtill

Nackdelar

 • Kostar mer än genomsnittet

Omdöme

Pålitlig konstruktion och otroligt jämn kraftöverföring.

Priser

Till butik
24995 kr

4. Elcitycykel ELOPS 900 E marinblå - Bästa billiga elcykeln

Elcitycykel lågt insteg ELOPS 900 E marinblå - Bästa billiga elcykeln
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Decathlon överraskar ständigt med produkter som trots relativt sett låg prislapp är förvånansvärt bra. Med ELOPS 900 E har de visat att en bra elcykel inte behöver vara dyrare än nödvändigt. Det första man lägger märke till är att den assisterade driften verkligen kompletterar ens eget trampmönster. Den känns förvånansvärt lätt även i väldigt branta backar.

Med en motor på 250W/36V har den ett vridmoment på 35Nm vilket motsvarar en hastighet på upp till 25 km/h i assisterat läge. I ECO-läge har den en maximal räckvidd kring 70 km. Tagit tillsammans har den kapacitet som går att jämföra med avsevärt mycket dyrare cyklar.

Känslan är av en gedigen cykel som håller hög nivå på samtliga komponenter. En stor fördel är att den är helutrustad vilket innebär att man kan komma igång direkt, oavsett om man planerar att cykla dag- eller nattetid.

Prisvärd cykel som håller måttet.

Prisvärda Elcitycykel ELOPS 900 E placerade sig i täten som den "bästa billiga elcykeln" i testgenomgången. Oerhört mycket värde för pengarna och komponenter som kan mäta sig med cyklar i avsevärt mycket högre prisklasser gör den till en perfekt instegsmodell. Lång räckvidd och hög bekvämlighet resulterar i en på det stora hela otroligt bra elcykel.

Egenskaper

 • Vikt: 25,4 kg
 • Räckvidd: 40 - 70 km
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 417Wh

Fördelar

 • Helutrustad och godkänd för nattkörning
 • Bra styrka i batteri
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Något svårläslig display

Omdöme

Billig men helutrustad elcykel som gör vad den ska med laddning på upp till 70 km.

Priser

Till butik
13999 kr

5. Elcykel hopfällbar TILT 500 E grå/svart - Bästa hopfällbara elcykeln

Elcykel hopfällbar TILT 500 E grå/svart - Bästa hopfällbara elcykeln
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Hopfällbara Tilt 500 E är ett måste för dig som söker en praktisk elcykel som du lätt kan bära med dig när det behövs.

I hopfällt läge så är däcken låsta för att minimera risken för problem. Det gör att den är väldigt lätt att ta med sig i bilen eller förvara i samband med buss- och tågresor. Totalvikten på dryga 19 kg gör det fullt möjligt att faktiskt bära den även lite längre sträckor.

Batteriet är något mindre än vad som finns på fullstora cyklar. Med 187Wh har det en räckvidd på ungefär 35 km. Därför är detta inte nödvändigtvis rätt alternativ för dig som vill cykla riktigt långa sträckor. Har du inget emot att i större utsträckning förlita dig på tramporna är det däremot en riktigt smidig cykel.

Att fälla upp den går väldigt snabbt och kräver ingen som helst eftermontering. Vi vågar faktiskt säga att den i många hänseenden känns mycket mer pålitlig än vissa fullstorlekscyklar. Tack vare den påtagliga höjden på sadel- och styrstång kan man få bästa möjliga komfort utifrån rådande förutsättningar.

Denna cykel är enkel att rekommendera för dig som gillar flexibilitet.

Som smidigt alternativ utsågs Elcykel hopfällbar TILT 500 E till "bästa hopfällbara elcykeln". Är du villig att kompromissa med räckvidd får du en elcykel som går att ta med sig överallt. Robusta och pålitliga gångjärn och lås gör att den känns både robust och säker. Ger mycket hopfällbar cykel för pengarna.

Egenskaper

 • Vikt: 18,6 kg
 • Räckvidd: 20 - 35 km
 • Maxhastighet: 25 km/h
 • Batterikapacitet: 187Wh

Fördelar

 • Oerhört praktisk
 • Känns förvånansvärt robust
 • Fälls ihop på bara några sekunder

Nackdelar

 • Ej lika bekväm som fullstora cyklar
 • Kortare räckvidd

Omdöme

Praktisk elcykel som inte tar någon plats.

Priser

Till butik
10999 kr

Jämför de bästa Elcyklarna i testet

Elcykel Vikt Räckvidd Maxhastighet Batterikapacitet Totalbetyg Pris
Stålhästen Prima Steps 24 kg 50 - 100 km 25 km/h 418Wh Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
23995 kr
Lifebike Classic+ G8 Blå 25 kg 50-80 km 25 km/h 468Wh Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
17995 kr
Stålhästen Suverän Steps 24 kg 50 - 100 km 25 km/h 418Wh Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
24995 kr
Elcitycykel lågt insteg ELOPS 900 E marinblå 25,4 kg 40 - 70 km 25 km/h 417Wh Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
13999 kr
Elcykel hopfällbar TILT 500 E grå/svart 18,6 kg 20 - 35 km 25 km/h 187Wh Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
10999 kr

Vanliga frågor om bästa elcykeln

FAQ: Vanliga frågor om elcyklar

Vi har samlat många av de funderingar som många har när de står inför situationen att välja rätt elcykel utifrån sina egna förutsättningar. Vår förhoppning är att det förenklar ditt val.

Vilken elcykel är bäst?

Lifebike Classic+ G8 är en pålitlig modern klassiker med starkt batteri och robust konstruktion. Ger bra valuta för pengarna.

Klarar batterierna verkligen nordiska klimat?

Det är ingen hemlighet att svårare klimat kräver mer regelbunden laddning. Särskilt om man vill minimera risken för djupurladdning. Men moderna cyklar har batterier som utan problem hanterar vårt nordiska klimat.

Hur långt kan man cykla på en laddning?

Hur lång räckvidd man får beror såklart på i hur stor utsträckning du trampar och hur krävande terrängen är. Typiskt sett så kan man förvänta sig mellan 5 och 10 mil vid intermittent assisterad cykling.

Krävs särskild försäkring?

Till skillnad från bilar så är inte elcyklar särreglerade. Därför täcks de av din befintliga hemförsäkring, men det går såklart att skaffa särskild egendomsförsäkring som minimerar självrisken vid skada eller stöld.

Vad är en elcykel bra för?

En elcykel är ett bra val om man har nedsatt rörlighet eller vill kunna maximera sträckan man kan cykla. Eftersom de är så mångfacetterade har de blivit väldigt populära bland ett väldigt stort antal personer. Såväl elitidrottare som pendlare och vardagsmotionärer.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
36 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5