Topp 5 bästa Foam rollers (nov. 2022)

Massera bort spänningar och knutar i ryggen med någon av de här topprankade produkterna.

En foam roller kan hjälpa till att lindra muskelömhet, inflammationer samt förbättra rörelseförmågan. Den är ett effektivt verktyg att använda vid uppvärmning eller när man varvar ner efter ett träningspass. Den fungerar även utmärkt om man känner sig stel i ryggen.

Vi har testat ett 30-tal foam rollers på den svenska marknaden och bäst av alla blev Iron Gym Trigger Point Roller. En mycket prisvärd foam roller av hög kvalitet. Tryckpunkterna är mycket bra placerade och man känner verkligen resultatet snabbt.

Testvinnare - Bästa Foam rollern 2022

Här är en överblick över årets bästa Foam rollers.

 1. Bäst i test foam roller: Iron Gym Trigger Point Roller
 2. Bästa grovmönstrade foam rollern: Gymstick Fascia Roller
 3. Bästa långa foam rollern: Casall Foam Roll Large
 4. Bästa vibrerande foam rollern: Hyperice Vyper 2.0 Black
 5. Bästa mini foam rollern: Abilica Massage FoamRoller Mini

Hur vi valde ut de bästa Foam rollers

 • Kvalitet: Hur känns konstruktionen, känns den plastig och billig eller rejäl och robust? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? 
 • Funktion: Har du märkt av några positiva effekter på din kropp sedan du började använda produkten? Gör den någon nytta? Har du fått några biverkningar?
 • Användning: Är det enkelt att komma igång med foam rollern? Är det skönt eller gör det ont någonstans när du använder den? Känner du att den är för stor eller för liten? 
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du kunna tänka dig att själv köpa produkten?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som har testat produkten? Är de flesta nöjda eller missnöjda? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljare?

Så hittar du bästa Foam roller

Så hittar du bästa Foam rollern

Har du tidigare använt en foam roller så har du kanske ett hatkärleksförhållande till den. Det kan vara rätt så obehagligt att använda den men resultatet den ger gör att man ändå vill fortsätta. Flera kända idrottare har vittnat om förbättrad rörelse och räckvidd, ökad blodflöde och minskad tid för återhämtning.

Genom att välja rätt foam roller säkerställer du att du får ut maximal effektivitet och användbarhet. Känns inte foam rollern bra kommer du inte att använda den, och en foam roller som inte används är inte till mycket nytta.

När man ska köpa en foam roller är det framförallt tre punkter som är viktiga att hålla koll på:

 • Densitet: Foam rollers finns med flera olika densiteter som avgör hur de känns och vad de är bäst lämpade för.
 • Textur: Vissa foam rollers har gropar och pucklar för att ge olika mycket tryck på specifika punkter medan andra är helt släta.
 • Storlek och form: Storleken och formen på foam roller avgör hur du kan använda den.

1. Densitet

Den viktigaste egenskapen hos en foam roller är nog densiteten. Med densiteten på en foam roller menas hur kompakt skummaterialet är eller hur mycket det ger efter/fjädrar vid tryck.

Densiteten är helt avgörande för hur effektiv foam rollern är på att ge djupvävnadsmassage. Använder du en för mjuk foam roller ger den inte tillräckligt med tryck, men använder du en för hård riskerar du att få blåmärken eller skada dig.

Är du ny på foam rollers är det bättre att börja med en foam roller åt det mjukare hållet. När din teknik sedan blir bättre och din kropp och dina muskler vänjer sig kan du byta till en lite hårdare. Foam rollers som är hårdare håller mycket längre. En mjuk foam roller kommer att deformeras permament efter en tids användning och då är det dags att byta ut den.

Om du shoppar online och inte kan känna på foam rollern kan man oftast se på färgen vilken densitet den har. En vit foam roller har lägst densitet och en svart har högst. Blåa och röda ligger någonstans mittemellan. Det skiljer såklart lite mellan olika märken. Ett annat bra sätt är att läsa vad tidigare konsumenter har skrivit om foam rollerns styvhet.

Är du osäker vilken densitet du ska välja har vi sammanställt en kort guide här nedan:

 • mjuk

  Mjuk

  Mjuka foam rollers fjädrar mycket och dessa går inte lika mycket på djupet i musklerna och passar för dig som är lite känsligare för massage och för dig som inte gillar så hårt tryck. Det är ett bra alternativ för nybörjare för att undvika skador.
 • mellan

  Mellan

  Universella foam rollers med mellan densitet fungerar både för massage och träning. De är tillräckliga hårda för djup massage men ger fortfarande efter en del. Mjuka foam rollers fungerar bra som träningsredskap vid yoga och pilates.
 • fast

  Fast

  Fasta foam rollers är de bästa för massage som verkligen går på djupet. Det är det bästa alternativet för dig som verkligen går in hårt för träningen eller för dig som vill ha en hårdare massage.

2. Storlek och form

Det finns många olika storlekar och former på foam rollers. De flesta har den tradionella formen av en stor rund cylinder, men det finns även längre, kortare, tjockare och smalare. Vilken storlek på foam roller man ska välja beror mest på hur erfaren man är och vad man ska använda den till. En mindre foam roller är såklart enklare att bära med sig. En stor foam roller är bättre för nybörjare och kan användas till fler övningar.

Nedan följer de vanligaste typerna av foam rollers och vad de är bra för:

 • foam roller

  Standard foam roller

  En standard foam roller har formen av en cylinder och är ca 60 cm lång och 15 cm i diameter. Tack vare längden är den här storleken optimal för core-övningar och pilates där du ligger längs med foam rollern. Det är även det bästa valet för att massera stora muskelområden som övre ryggen och låren. 
 • foam roller

  Foam roller med kortare längd

  En foam roller med kortare längd har samma diameter och form som en standard foam roller men är mycket kortare, ca 30 cm lång. Den är perfekt att ta med sig på yogaövningarna eller till gymmet. De gör det även enklare att träffa mindre muskelgrupper som armar och vader.
 • foam

  Foam roller med triggerpunkter 

  En foam roller med speciellt utformade gropar och pucklar för att träffa triggerpunkter. Det är den bästa foam rollern för dig som vill ha en bra massage som går på djupet. Foam rollers med triggerpunkter är oftast av väldigt hög densitet för att triggerpunkterna ska ha stor effekt.
 • miniroller

  Mini foam roller

  En miniroller är en liten foam roller som används för djup massage på triggerpunkter. De är oftast hårda och har gropar och pucklar. Den stora fördelen är såklart att den är väldigt smidig att ha med sig i träningsväskan. En mini foam roller kan även användas för att massera ländryggen där större foam rollers inte bör användas.
 • vibrerande foam roller

  Vibrerande foam roller

  På senare tid har även vibrerande foam rollers slagit marknaden med storm. De är perfekta för att värma upp, aktivera eller återhämta dina muskler. Vibrerande foam rollers är effektivare än en vanliga men kostar betydligt mer. Man måste även se till att batteriet är laddat när man vill använda den.

3. Konstruktion

Alla foam roller är inte konstruerade på samma sätt. Det är framförallt skummaterialet som skiljer dem åt.

Nedan går vi igenom skillnaden mellan de vanligaste skummaterialen som används:

 • Öppna celler

  En foam roller med skum i öppna celler är budgetvarianten. Den är oftast mycket billigare i inköp, men har betydligt kortare livslängd. Den har ungefär samma material som ett vanligt liggunderlag. Vi rekommenderar att du satsar på en modell med stängda celler som EPP eller EVA.
 • EPP-skum

  En foam roller med EPP-skum har en bra kombination av hållbarhet och pris. Det är en väldigt versatil produkt som passar för i stort sett allt du kan tänkas vilja göra med en foam roller. Den passar bra för såväl motionären som eliten.
 • EVA-skum

  Extremt hög kvalitet med mycket bra hållbarhet. Oftast typen som finns tillgängliga på gym och yogastudior. En foam roller i EVA-skum kommer dock med den högsta prislappen.

Förutom materialet är den stora skillnaden mellan olika foam rollers om de är släta eller har någon textur. En slät foam roller ger ett jämnt tryck längs med hela rullen och är ett bra val för dig som nybörjare då trycket inte blir lika intensivt. Släta foam rollers är generellt mycket billigare än de med textur. En foam roller med textur ger dig en mer riktad massage och kan hjälpa dig bli av med muskelknutor. Det finns ett stort antal texturer som ger olika hårt tryck så att du enkelt kan hitta en variant som passar dig.

Hur mycket kostar en foam roller?

När du kommit fram till vilken storlek, textur och form på foam roller du vill ha så finns det fortfarande många alternativ kvar att välja på. En avgörande faktor som kvarstår är såklart hur mycket foam rollern kostar.

En foam roller kan kosta allt från 100 kr till över 2000 kr. Det som främst avgör priset är vilket material den är tillverkad i, hur stor den är och om den har någon textur.

 • En foam roller i budgetklassen kostar under 300 kr.
 • En foam roller i mellanklassen kostar mellan 300 kr och 700 kr.
 • En foam roller i premiumklassen kostar över 700 kr.

Ett bra sätt att avgöra om en foam roller är bra eller inte är att läsa recensioner från kunder eller oberoende tester. Är de flesta som använt produkten nöjda med den är chansen stor att även du gillar den. Det är också ett bra sätt att få reda på parametrar som man inte kan läsa ut från en produktbeskrivning som till exempel komfort och om den är enkel att använda.

Våra 5 bästa Foam rollers (november 2022)

1. Iron Gym Trigger Point Roller - Bäst i test foam roller

Iron Gym Trigger Point Roller - Bäst i test foam roller
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Iron Gym är ett klassiskt företag som erbjuder mängder av olika idrottsredskap. Utbudet är stort och innehåller produkter inom styrketräning, yoga och pilates. Kunskapen kring olika idrotter och dess träningsredskap har lett till framtagning av produkter med bra hållfasthet och funktionalitet, anpassade till just din träning.

Foam rollern från Iron Gym är framtagen för att kunna användas av mer erfarna idrottare som vet hur man skall använda detta verktyg på bästa sätt. Upphöjningarna och taggarna på ytan kommer påverka strukturer som ligger djupt inne i vävnaden. Resultatet blir ännu bättre och än mer långvarigt! Tack vare den unika utformningen fungerar foam rollern som en form av akupunktur där man kan träffa känsliga punkter som är källan till spänningar i exempelvis höft eller rygg.

Genom att kontinuerligt använda dig av din foam roller kommer du att få en mjukare och mer smidig kropp. Du kommer att få en ökad cirkulation i vävnader och muskler, vilket leder till att de både byggs upp och återhämtar sig snabbare.

Produkten är 14 cm i diameter och 33 cm lång. Denna storlek gör att man utan problem kan packa sin foam roller när man skall bege sig på äventyr, till gymmet eller jobbet. Bäst resultat nås nämligen vid kontinuerligt användande, inte bara när man är på gymmet och skall ha ett träningspass utan även när man till exempel kommer hem efter en lång dag på jobbet.

Just nu finns foam rollern från Iron Gym i en mycket snygg utformning, med svart utsida och röd insida. Nu får du också fri leverans om du köper en foam roller på Svenskt Kosttillskott.

Egenskaper

 • Bredd: 33 cm
 • Material: Skumplast
 • Externa kundbetyg: Mycket höga
 • Tjocklek: 14 cm

Fördelar

 • Lagom hård
 • Perfekt balans mellan att det gör ont och är skönt
 • Man känner att den ger resultat

Nackdelar

 • Max användarvikt på endast 90 kg

Omdöme

Tryckpunktsroller med standardbredden 33 cm bra för att öka blodflödet i musklerna.

Priser

Till butik
351 kr
Till butik
351 kr

2. Gymstick Fascia Roller - Bästa grovmönstrade foam rollern

Gymstick Fascia Roller - Bästa grovmönstrade foam rollern
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

Rullmassage har kommit att bli något utav ett standardval för alla som vill ha tillgång till bra massage på enklast möjliga sätt.

Vad som särskiljer Fascia Roller från Gymstick är att den har ett grövre och mer upphöjd mönster. Det gör att den i större utsträckning främjar muskelavslappning och blodflöde. Man märker snabbt en stor skillnad jämfört med övriga foam rollers.

Det nätta utförandet gör att Fascia Roller går att ta med överallt. Ett givet komplement till alla sorts aktiviteter. Utan att låta priset skena iväg har Gymstick lanserat en modern klassiker i förbättrat utförande.

Egenskaper

 • Bredd: 32 cm
 • Material: Skumplast
 • Externa kundbetyg: Ny produkt
 • Tjocklek: 13 cm

Fördelar

 • Djupgående massage
 • Bra pris
 • Extra stora piggar

Nackdelar

 • Kan kännas obekväm i början

Omdöme

Grovmönstrad roller som fokuserar på en mer djupgående punktmassage.

Priser

Till butik
299 kr

3. Casall Foam Roll Large - Bästa långa foam rollern

Casall Foam Roll Large - Bästa långa foam rollern
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Denna foam roller från Casall är utformad för att kunna användas av både den mer och den mindre erfarne idrottaren. Vare sig den används för att stretcha ut kroppen efter en lång arbetsdag eller om den används av en elitidrottare som vill höja sin prestation kommer denna produkt att passa mycket väl. Rollern är utformad för att kunna användas på flera platser på kroppen, framförallt större kroppsdelar, så som ben och rygg.

Precis som den lilla foam rollern från Casall är även den stora rollern lätt och väger endast 0,7 kg. Detta gör att du på ett enkelt sätt kan frakta den dit du vill använda den. Casalls foam rollers produceras i ett väl prövat material som är anpassat för aktivitet och belastning. Materialet är slitstarkt och tåligt. Minimera dock exponeringen för solljus eftersom detta kan påverka produktens hållbarhet.

Precis som den mindre modellen från Casall är foam rollern 15 cm i diameter. Denna diameter har framtagits för att kunna användas på flera kroppsdelar, och kunna placeras under såväl höft som rygg utan att skapa skadande belastning på någon del av kroppen. Längden är hela 91 cm, vilket möjliggör att den kan användas under stora kroppsdelar såväl som under båda armarna eller benen samtidigt.

Fri frakt erbjuds när du köper foam rollern!

Egenskaper

 • Bredd: 91 cm
 • Material: 0.7 kg
 • Externa kundbetyg: Medel
 • Tjocklek: 15 cm

Fördelar

 • Extra lång
 • Flexibel foamroller
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Längden gör den något otymplig

Omdöme

Extra bred foam rollar som ger god stabilitet när du använder den.

Priser

Till butik
749 kr
Till butik
749 kr

4. Hyperice Vyper 2.0 Black - Bästa vibrerande foam rollern

Hyperice Vyper 2.0 Black - Bästa vibrerande foam rollern
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(MEDS)

Hyperice Vyper 2.0 skulle kunna kallas för nästa generations roller och punktmassage. Den kombinerar intensiv och djupgående vibrationer med klassisk foam rolling. Vad det betyder är att du drar nytta av såväl manuell och mekanisk massage. Ett givet sätt att främja muskelåterhämtning och minimera risken för förslitningsskador.

Det som gör Vyper Vyper 2.0 från Hyperice till ett unikt val är den kraftfulla inbyggda motorn. Med tre vibrationslägen i kombination med enhetens räfflade yta så så förstärks den masserande effekten.

En spännande produkt som tar fördelarna med en beprövad foam roller och tillför intensiv vibrationsmassage.

Egenskaper

 • Bredd: 29 cm
 • Material: poly-propylene
 • Externa kundbetyg: Höga
 • Tjocklek: 14 cm

Fördelar

 • 3 vibrationslägen
 • Värmer upp muskler

Nackdelar

 • Dyr

Omdöme

Vibrerande roller i tre olika lägen som värmer upp dina muskler.

Priser

Till butik
1990 kr

5. Abilica Massage FoamRoller Mini - Bästa mini foam rollern

Abilica Massage FoamRoller Mini - Bästa mini foam rollern
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Äntligen är Abilicas senaste tillskott här, Abilica Massage FoamRoller Mini!

Idag är foam rollers nästan ett måste för den som tränar och nu har Abilica tagit fram en masserande foam roller i portabelt format som får plats nästan överallt. Med sin lätta vikt och ett handtag som man kan ta bort så är det väldigt smidigt att alltid ha foam rollern redo i träningsväskan.

Abilica Massage FoamRoller Mini är en roller i miniformat, utformad som en lite kavel. Med sin rätt hårda yta och sitt unika mönster så är det ett utmärkt verktyg för att mjuka upp muskler och leder. Rollers överlag har blivit väldigt populära tack vare ett skonsamt och enkelt utförande som vem som helst kan använda.

Istället för att vända sig till sjukgymnaster så använder man rollers i förebyggande syfte och studier visar att dem som använder rollers blir mindre skadade över tid. Förutom att förebygga skador så används Abilica Massage FoamRoller Mini till massage för kroppens alla delar.
Abilica Massage FoamRoller Mini har flera fördelar som exempelvis:

 • Specialframtagen struktur på ytan
 • Väldigt portabel, själva handtaget kan man ta bort
 • Minskar skador och träningsvärk
 • Snygg design

Förutom att massera muskler och leder så är Abilica FoamRoller Massage Mini ett bra verktyg mot stress då studier visar att genom att massera muskler så utsöndrar kroppen kortisol vilket gör oss mer fridfulla. Rollern är också användbar innan själva träningen, för att mjuka upp musklerna och lederna och förbereda kroppen inför ett träningspass.

Abilica Massage FoamRoller Mini passar naturligtvis också den som inte tränar utan vill mjuka upp sina stela muskler och leder eller varför inte använda den mot stress? Oavsett så är Abilica Massage FoamRoller Mini väldigt användbar för dem flesta och med ett lågt pris är den ett måste för den som vill må bra.


Egenskaper

 • Bredd: 16 cm
 • Material: ??
 • Externa kundbetyg: Höga
 • Tjocklek: 7 cm

Fördelar

 • Handtag som ökar effekten
 • Aktiverar triggerpunkter
 • Ger djupmassage

Nackdelar

 • Inte till för att användas på samma sätt som de vanliga, lite större rollersen

Omdöme

En miniroller med användningsområden där vanliga rollers inte kommer åt.

Priser

Till butik
239 kr
Till butik
239 kr

Jämför de bästa Foam rollers i testet

Foam roller Bredd Material Externa kundbetyg Tjocklek Totalbetyg Pris
Iron Gym Trigger Point Roller 33 cm Skumplast Mycket höga 14 cm Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
351 kr
Gymstick Fascia Roller 32 cm Skumplast Ny produkt 13 cm Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
299 kr
Casall Foam Roll Large 91 cm 0.7 kg Medel 15 cm Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
749 kr
Hyperice Vyper 2.0 Black 29 cm poly-propylene Höga 14 cm Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1990 kr
Abilica Massage FoamRoller Mini 16 cm ?? Höga 7 cm Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
239 kr

Vad är en foam roller bra för?

Foam rolling är en teknik för självmassage för att lindra eller förebygga värk eller stelhet i muskler, oftast i samband med träning. En foam roller kan hjälpa dig att lindra stelhet, ömhet och inflammation i musklerna samt ge dig en ökad räckvidd.

En foam roller kan vara ett effektivt verkyg att använda både innan träning som uppvärming och efter träning för att varva ner.

Fördelarna med en foam roller kan skilja sig något från person till person. Nedan följer de viktigaste fördelarna med foam rolling:

 • Minskad muskelsmärta: En foam roller kan hjälpa till med att lindra smärta vid träningsvärk och hämma inflammation. Detta har visat sig särskilt effektivt om man använder foam rollern direkt efter träning och i minst 15 minuter.
 • Ökat rörelseomfång: Foam rollers kan vara bra om du upplever stelhet i muskler och leder. Vill du förbättra ditt rörelseomfång bör du kombinera foam rollern med vanlig stretchning.
 • Tillfällig minskning av celluliter: Många tillverkare hävdar att deras produkter är särskilt effektiva på att mjuka upp och sönderdela fascia. Det är dock bara en tillfällig lösning och slutar du med foam rollern kommer det tillbaka om du inte förändrar din livsstil.
 • Minskad ryggvärk: Är du stel och har ont i ryggen kan en foam roller vara mycket effektiv på att lösa upp muskelknutor. Men var försiktig och använd den rätt - annars riskerar du att sträcka dig eller förvärra problemen.
 • Avslappning: Många tycker att foam rollning har en väldigt avslappnande effekt. Genom att mjuka upp musklerna kan du känna dig mindre spänd och därmed få ett lugn i kroppen.

Så använder du en foam roller

Innan du börjar använda en foam roller finns det tre viktiga punkter man måste förstå.

 1. När man ska använda en foam roller
 2. Grunderna för att använda en foam roller
 3. Hur man använder foam rollern på specifika områden

När man ska använda en foam roller

För att behandla generell muskelsmärta kan du använda foam rollern lite när du känner för det. Vissa gillar att sätta igång med foam rollern direkt på morgonen, medan andra tycker det är skönt precis innan läggdags.

Ska du använda foam rollern i samband med träning är det bäst att använda den nära inpå träningspassen. Att använda foam rollern innan träningen hjälper dig att mjuka upp musklerna och gör att du rör dig smidigare under träningspasset. Använder du även foam rollern efter träningspasset minskar du risken för träningsvärk och reducerar tiden för återhämtning.

Du ska inte använda foam rollern direkt på en led eller skelettet. Undvik också att använda den på nedre delen av ryggen då det får ryggraden att dra ihop sig för att skydda sig själv. Har du ont i ländryggen är det bättre att använda en tennis boll eller möjligtvis en foam roller i miniformat. Du ska såklart heller inte använda den så mycket och ofta så att du får ont av den.

Hur man använder en foam roller

Att använda en foam roller kan kännas ganska obehagligt och det är bättre att ta det lite försiktigt än att trycka på med full intensitet - speciellt om du är nybörjare på foam rolling. När du lär dig hur kroppen svarar på olika övningar och har fått in tekniken rätt kan du öka intensiteten.

Det viktigaste är att man inte går förbi känslan av "skönt ont" till riktig smärta. Då riskerar du att skada dig och det ger ingen bättre effekt. Att foam rolla för intensivt kan faktiskt ge dig blåmärken.

För att använda en foam roller kan du följa de här sex stegen:

 1. Lokalisera platsen för smärtan i muskeln du vill behandla.
 2. Gå försiktigt ner med kroppen så att punkten för smärtan hamnar på mitten av foam rollern.
 3. Sänk ner dig så långt att du börjar känna att det gör lite ont men det ska inte vara någon skarp smärta.
 4. Håll punkten stilla på foam rollern i 20-30 sekunder. Att bara lägga tryck på punkten ger tillräcklig effekt många gånger.
 5. Försök sedan att rulla sakta fram och tillbaka för att ytterligare stimulera området.
 6. Fortsätt att rulla sakta och stanna där du känner att det gör ont innan du rullar vidare.

Prova gärna att göra lite små justeringar av kroppen så att du hittar ett behagligt sätt att stå på. Det ska inte behöva kännas som ett gympass för att kunna rulla en muskel över foam rollern.

Och glöm inte att andas! Många blir faktiskt så upphetsade när de träffar rätt punkt på foam rollern att de glömmer bort att andas för ett tag.

Använding av foam roller på specifika områden

Att komma på hur man ska göra för att behandla ett område på bästa sätt är inte alldeles enkelt. Är det bäst att ligga ner, sitta på knä, hålla upp sig med händerna eller stå lutad mot väggen?

Nedan följer några tips för att behandla de vanligaste områdena med en foam roller.

Vader

För att behandla vaderna med en foam roller sätter du dig på golvet med ett ben utsträckt på foam rollern och det andra framför foam rollern på golvet med böjt knä. Placera händerna strax bakom ryggen och lyft rumpan lite från marken. Rulla sedan sakta fram och tillbaka utan att flytta händerna och foten i golvet.

Framsida lår

För att behandla framsida lår med foam rollern lägger du dig på magen med foam rollern under låret. Du kan köra båda låren på en gång eller ett i taget, men det brukar bli bäst att köra ett i taget. Ställ dig sedan på armbågarna och rulla fram och tillbaka mellan knät och höften.

Baksida lår

För att behandla baksida lår med foam rollern sätter du dig på golvet med händerna bakom dig och foam rollern under låret. Den andra foten sätter du på golvet på sidan om foam rollern. Lyft rumpan från golvet och rulla fram och tillbaka mellan knät och rumpan.

Ryggen

För att behandla ryggen med foam rollern lägger du dig på golvet med foam rollern under skulderbladen. För ryggen är det bäst att ha en foam roller som är minst 45 cm bred. Lägg händerna bakom huvudet som man gör vid situps och lyft sedan rumpan från golvet. Därefter rullar du fram och tillbaka mellan nacken och ländryggen. Du bör inte gå så långt att du lägger någon tyngd på nacken eller ländryggen utan sluta några cm innan åt varje håll.

Tips för att använda foam rollern på rätt sätt

 • Förvaring: På grund av de material som foam rollers tillverkas av är de ofta mycket tåliga mot fukt och vatten men däremot inte mot sol och torka. Förvara därför rollern mörkt och svalt så att den inte torkar ut och håller så länge som möjligt.
 • Pressa inte: När du kommer åt en punkt som gör ont så var helt stilla tills värken går bort. Om kroppen känner att den onda punkten blir ”attackerad” så upplever den det som något negativt, med konsekvens att musklerna ofta blir hårda och mer sammandragna. Var helt stilla på den onda punkten så kommer värken långsamt gå bort.
 • Hårdhet: Är du helt ny så börja med en mjuk foam roller för att undvika onödig smärta. Större rollers har mer yta och trycker därför mindre specifikt och det kan vara skönt om man inte är helt säker på hur och var man ska trycka.
 • Renlighet: En foam roller kan tvättas men var noga med att inte använda för varmt vatten då det kan få den att krympa eller skrumpna ihop.
 • Ta det lugnt: ”Foam rolling” ska ske lugnt och sansat och inte snabbt och stressat. Dels då behandlingen blir mer effektiv om man tar det långsamt, dels då kroppen bör vara stabil och rörelserna kontrollerade så att man inte orsakar mer skada än nytta.
 • Lyssna på kroppen: Det är skillnad på smärta och smärta. Om du rollar och upplever nån slags skön smärta så är det bara att fortsätta men om det gör ont på ett skarpt och obehagligt sätt bör du sluta med en gång; kanske värken beror på en regelrätt skada i stället för träningsvärk eller spänningar.
Vanliga frågor om bästa foam rollern

Frågor och svar om foam rollers

Nedan finner du frågor och svar som kommer in till vår mail om foam rollers

Vilken foam roller är bäst?

Att avgöra vilken foam roller som är bäst är inte alldeles enkelt. Olika produkter kommer att vara den bästa för dig beroende på dina förväntningar och preferenser. I vårt test blev Iron Gym Trigger Point Roller utsett till den bästa överlag. En smidig produkt i mellanstorlek som går att använda till i stort sett alla muskelgrupper. Den har dessutom riktigt bra triggerpunkter.

Hur fungerar en foam roller?

Principen bakom en foam roller är att man behandlar olika värkande kroppsdelar genom att trycka på dem med sin egen kroppsvikt. När man rullar sin kropp på en foam roller så stimuleras blodcirkulationen och det onda partiet masseras.

När blodflödet ökar vid en viss led eller muskel påskyndar det återhämtningen och det upplevs som mycket skönt.

Hur använder jag min foam roller på bästa sätt?

 • Hårdhet: Är du helt ny så börja med en mjuk foam roller för att undvika onödig smärta. Större rollers har mer yta och trycker därför mindre specifikt och det kan vara skönt om man inte är helt säker på hur och var man ska trycka.
 • Ta det lugnt: ”Foam rolling” ska ske lugnt och sansat och inte snabbt och stressat.
 • Lyssna på kroppen: Det är skillnad på smärta och smärta. Om du rollar och upplever nån slags skön smärta så är det bara att fortsätta men om det gör ont på ett skarpt och obehagligt sätt bör du sluta med en gång.
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

 • U.S national library of medicine: The effects of self‐myofascial release using a foam roll or roller massager on joint range of motion, muscle recovery, and performance: a systematic review.
 • U.S national library of medicine: A Meta-Analysis of the Effects of Foam Rolling on Performance and Recovery.
 • Davidaston.se: Foam roller som behandling?
 • FrontiersIn - Metaanalys av studier gjorda på foam rollers och deras effekt på återhämtning och prestation.
Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
144 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5