Bästa gåstavarna - Bäst i test 2022 - Köpguide

På med stavarna och börja promenera - här är de bästa gåstavarna.

Gåstavar är ett par stavar som används föra att förvandla den vanliga promenaden till effektiv träning. Aktiviteten kallas då helt enkelt för stavgång eller Nordic Walking som det heter på engelska. Läs vidare om varför vi valt BungyPump Walkathlon som den bästa gåstaven i vårt test. 

Så hittar du bästa Gåstavar

Viktigt att tänka på vid köp av gåstavar

Det finns olika delar att fundera över innan du väljer gåstavar. I denna köpguide har vi samlat de viktigaste punkterna att överväga.

 • Längd

  Många gåstavar är justerbara, vilket gör att du lätt kan ställa in stavarna för att få en längd som passar dig. Det brukar gå att justera stavarna från ca 90 cm till 140 cm. Vissa gåstavar har dock en fast längd och då behöver du säkerställa att du köper rätt längd. Stavarna bör vara cirka 70 % av din kroppslängd för att inte få fel belastning i träningen. 
 • Vikt

  De flesta stavar väger mellan 170 och 300 gram per stav. Hur mycket staven väger påverkar din träning. Här är det syftet som måste få styra. För gåstavar som du tar med ut för en timmes stavgång kanske det inte är lika viktigt med vikten som för ett par fjällstavar. Samtidigt bör inte heller vanliga promenadstavar vara för tunga så att de skapar fel typ av belastning. Det bästa för att träna med gångstavar är en lättare stav med fjädring.
 • Fot/spets

  När du kör stavgång på asfalt eller sten bör du ha gummihatt eller gummifot på staven. Ifall du promenerar på andra underlag brukar ståltagg fungera bäst. Vissa stavar har utbytbar spets. Använd inte ståltagg på asfalt eller sten eftersom du då lätt slinter med staven!
 • Remmar/ögla

  Kontrollera ifall remmarna är justerbara. Vissa stavar har en specialfunktion som gör att remmen fälls ut vid fall.
 • Fjädring

  Det finns stavar som har inbyggd fjädring eller dämpning. Det kan vara bra om du ofta går på hårda underlag. Ofta går det att stänga av dämpningen vid behov. Fjädringen har även funktionen att ge motstånd. Tryck ner staven i marken så att fjädern får jobba så får du ut mer av träningen. Det finns motstånd från 4 till 10 kg.
 • Handtag

  Det finns handtag i plast, kork och kolfiber. Av de gåstavar som vi testat är de med korkhandtag skönast att promenera med.

Vilken sorts gåstavar ska jag välja?

De ovanstående punkterna gäller gåstavar generellt. Nedan hittar du olika typer av stavar som passar olika aktiviteter:

 • Gåstavar med fast längd

  Denna typ av gåstav har en bestämd länd som inte kan justeras. Fördelen med gåstavar med fast längd är att de är lätta. Tumregeln är att du bör, som vi nämnt, välja en stavlängd som är 70 procent av kroppslängden. Alternativt ska de nå upp till armbågarna.
 • Gåstavar med teleskopfunktion

  Om ni är flera i hushållet som ska använda samma gåstavar är det praktiskt om de har teleskopfunktion. Då kan ni lätt justera längden på stavarna. En annan fördel med teleskopstavar är att du lättare kan fästa dem på ryggsäcken om du har en sådan. Nackdelen är att denna typ av stav är lite tyngre än de med fast längd.
 • Fjällstavar

  En fjällstav har en annan funktion än de stavar som används för stavgång eller Nordic Walking. Fjällstavens syfte är att vara till stöd och fördela vikten jämnare, inte att träna överkroppen. Fjällstavar bör kunna justeras så att du kan ställa in önskad längd efter terrängen. Exempelvis är det bra att kunna fälla ut längden ifall du behöver vada.

Våra 5 bästa gåstavar (oktober 2022)

 1. Bäst i test gåstav: BungyPump Walkathlon
 2. Bästa gåstavarna för vardagsmotion: BungyPump Number One
 3. Bästa gåstavarna för tuffare träning: BungyPump Energy
 4. Bästa gåstavarna för vältränade: BungyPump Power
 5. Bästa gåstavarna utan extravikt: Sportspro Fitness

1. BungyPump Walkathlon - Bäst i test gåstav

BungyPump Walkathlon 4kg
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Justerbara stavar som även går att köpa till ett extra viktsett för 6 kg motstånd.
Längd
113 - 155 cm
Motstånd
4 kg
Handtag
Kork
Stav
Aluminium
Fördelar
 • Sköna handtag
 • Bra fjädring
 • 5/5 kundbetyg på Svenskt Kosttillskott
Nackdelar
 • Handtagen kunde vart något större

BungyPump Walkathlon är en gåstav som passar bra för dig som vill ägna dig åt stavgång regelbundet.

Tillverkaren BungyPump har utvecklat en serie gåstavar som är gjorda för att du ska få ut maximalt av din träning. En inbyggd fjäder gör att det blir ett motstånd varje gång du trycker ner fjädern mot marken. Denna stav passar bra oavsett om du är gammal eller ung. Särskilt populär är staven inom fitness, rehab och friskvård.

En positiv effekt av fjädringen är att stötarna mot marken blir mjukare och naturligare. Det är mer skonsamt att träna Nordic Walking med fjäder än utan. Dina axlar och armbågar kommer att tacka dig. En finess med BungyPump Walkathlon är att du kan köpa till en reparationssats med kraftigare fjädrar. Om du skruvar på en fjäder på 6 kg blir motståndet mycket större. Perfekt när du tränat ett tag och vill öka intensiteten!

BungyPump Walkathlon är en gåstav som levereras i set om två. Längden är justerbar mellan 113 och 155 cm, vilket är praktiskt för dig som delar gåstavar med någon annan i hushållet. Staven passar bäst för personer med en längd på mellan 1,64 m och 2,20 m. En justerbar stav är också bra ifall du vill kunna ändra ergonomin i din träning mellan olika träningspass.

Stavarnas grepp är ergonomiskt utformade och är utrustade med ett kraftfullt band så att du inte tappar stavarna om du skulle slinta. Skaftets övre del består av tålig plast. Nedre delen av gåstavens skaft är gjord i aluminium vilket ger en perfekt balans mellan hållbarhet och vikt.

Gåstavens spets är i hårdmetall och gummifoten är tillverkad i naturgummi. BungyPump Walkathlon är ljusgrön övertill och silvrig nertill.

Om du vill kan du använda denna stav utomhus likväl under sommaren som under vintern. Tänk bara på att torka av staven och förvara den inomhus när du inte använder den så håller den längre!

Var kan jag köpa produkten?

2. BungyPump Number One - Bästa gåstavarna för vardagsmotion

BungyPump Number One 4kg
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Stavar som både är skonsamma för axlar och armbågar samt framtagna för vardagsmotionärer.
Längd
115 - 145 cm
Motstånd
4 kg
Handtag
Gummi
Stav
Plast/Aluminium
Fördelar
 • Perfekt för vardagsmotionären
 • Ergonomisk design
 • 4.9/5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
Nackdelar
 • Något lägre maxlängd än andra stavar
Var kan jag köpa produkten?

3. BungyPump Energy - Bästa gåstavarna för tuffare träning

BungyPump Energy 6 kg
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Köp nu
köp
på MEDS
Sammanfattning: Energistavar med medeltung belastning och ergonomisk dämpning.
Längd
115 - 145 cm
Motstånd
6 kg
Handtag
Gummi
Stav
Plast/Aluminium
Fördelar
 • Aktiverar hela kroppen
 • Skonsam träning
 • Bra fjädring
Nackdelar
 • Förvara stavarna inomhus för optimal livslängd
Var kan jag köpa produkten?

4. BungyPump Power - Bästa gåstavarna för vältränade

BungyPump Power 10 kg
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Extra tunga stavar för dig som har en bra grundkondition som du vill utöka.
Längd
115 - 155 cm
Motstånd
10 kg
Handtag
Gummi
Stav
Plast/Aluminium
Fördelar
 • För den erfarne
 • Stort motstånd
 • Lång fjädring
Nackdelar
 • Något dyra
Var kan jag köpa produkten?

5. Sportspro Fitness - Bästa gåstavarna utan extravikt

Sportspro Fitness
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: En bekväm stav med justeringsbar längd och en stark låsningsfunktion utan några extravikter.
Längd
85 - 135 cm
Motstånd
0 kg
Handtag
Kork
Stav
Aluminium
Fördelar
 • Bra för nybörjare som inte vill ha extra belastning
 • ergonomiskt utformad korkhandtag
 • Fungerar utmärkt för kortare personer
Nackdelar
 • Välj stav med vikt för en ökad förbränning

Gångstavar har blivit populära bland såväl elitidrottare som vardagsmotionärer. Sportspro Fitness är ett enkelt men mångfacetterat alternativ som är helt anpassningsbart utifrån din längd.

Med ett skaft av aluminium så säkerställs låg vikt men robust konstruktion. Gummifoten gör att man upplever bra dämpning oavsett vilket underlag man går på. Handtagen av kork leder inte värme, och därför går dessa gångstavar att användas året om utan obehag.

Ett prisvärt alternativ för dig som vill ha ett par gångstavar som gör vad de ska utan krångel. De kommer definitivt att ge dig långvarig nytta.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa gåstavarna

Så gjorde vi testet

Det är inte alldeles enkelt att avgöra vilka gåstavar som är bäst och de bästa är såklart inte samma för den glada motionerande pensionären som för någon som tar powerwalking på största allvar. Så för att göra ditt val enklare har vi här valt att gruppera in gåstavarna i fem olika kategorier och utsett bästa produkten i varje.

Som underlag för testet valde vi ut ett 20-tal produkter som utmärkt sig lite extra när det kommer till pris, material, popularitet samt omdömen från kunderna. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på ett antal punkter med hjälp av följande frågor:

 • Pris - Hur mycket kostar dem? Känns de prisvärda? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa dem?
 • Kvalitet - Vilket/vilka material är de tillvarkade av? Känns de robusta eller mer plastiga? 
 • Hållbarhet - Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? Går det att byta ut delar eller måste man köpa nya om det händer något?
 • Komfort - Känns stavarna bra att gå med? Är de sköna att hålla i? Vad är din övergripande känsla av dem? Har du fått ont eller skav någonstans efter användning? 
 • Funktion - Ger stavarna bra träning? Går de att "fälla ihop" för enklare förvaring? Vilka olika fötter ingår?
 • Inställningar - Hur bra kan man justera grepp och längd på stavarna?
 • Kundbetyg - Vad tycker tidigare kunder som testat stavarna om dem? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har de fått hos återförsäljare? 

Betygen har till sist sammanställts och vinnaren i varje kategori blir helt sonika produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa gåstavarna

FAQ – Vanliga frågor och svar om gåstavar

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får in gällande gåstavar
Vilka gåstavar är bäst?

Vilka gåstavar som är bäst för dig är inte alldeles enkelt. Beroende på din längd, vikt, styrka och dina mål med träningen kommer svaret att variera.

I vårt test utsåg vi BungyPump Walkathlon till bästa gåstavarna överlag. Detta baserade vi på ergonomi, pris och kvalitet som sedan jämfördes mellan samtliga produkter i vårt test.

Kan jag använda skidstavar som gåstavar?

Nej. Skidstavar är olämpliga för Nordic Walking och stavgång. De är för långa, stumma och tunga. Dessutom har de en spets som inte alls är lämpad för asfalt och andra hårda underlag. 

 

Hur långa ska gåstavarna vara?

Grundregeln är att gåstavarna ska vara 70 procent av din längd eller nå upp till armbågen. Om du köper en teleskopisk variant kan du enkelt ställa in längden på den. I början kan du prova att ställa in den något kortare (5 till 10 cm) så att du lättare kan träna in rätt teknik.

 

Vad är gåstavar bra för?

Stavgång är ett av de enklaste sätten att komma i form lite snabbare. Det enda du behöver är gåstavar och ett par sköna skor. De främsta fördelarna är:

 • Enkelt: Det är enkelt att börja träna stavgång. 
 • Billigt: Ett par stavar behöver inte kosta mer än några hundralappar.
 • Träning för hela kroppen: Med stavgång tränar du 90 procent av kroppens muskler på en gång.
 • Bra träning för äldre: Gåstavar ärett perfekt träningsredskap för dig som är lite äldre som vill hitta ett enkelt och trevligt sätt att träna på.
 • Skonsamt: Leder och knän belastas inte alls lika mycket av stavgång jämfört med löpning eller jogging.

Jämför gåstavar

Gåstavar Längd Motstånd Handtag Stav Totalbetyg Pris
BungyPump Walkathlon 4kg 113 - 155 cm 4 kg Kork Aluminium Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
799 kr
BungyPump Number One 4kg 115 - 145 cm 4 kg Gummi Plast/Aluminium Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
799 kr
BungyPump Energy 6 kg 115 - 145 cm 6 kg Gummi Plast/Aluminium Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
749 kr
BungyPump Power 10 kg 115 - 155 cm 10 kg Gummi Plast/Aluminium Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1399 kr
Sportspro Fitness 85 - 135 cm 0 kg Kork Aluminium Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
269 kr

Testvinnare - Bästa gåstavarna

 • BungyPump Walkathlon - Bäst i test gåstav
 • BungyPump Number One - Bästa gåstavarna för vardagsmotion
 • BungyPump Energy - Bästa gåstavarna för tuffare träning
 • BungyPump Power - Bästa gåstavarna för vältränade
 • Sportspro Fitness - Bästa gåstavarna utan extravikt
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Om skribenten
robban 1
Robin Johansson
Grundare och nutritionist
Utbildning: Linköpings universitet

Robin är vår nutritionist som för närvarande arbetar med livsmedelskunskap med fokus på kost och träning. Han har arbetat i över 10 år med frågor som rör personers hälsa baserat på deras kostvanor.

Han älskar konditionsträning, vegetarisk matlagning och brinner för att lära ut andra om kosthållning. Framförallt vilka positiva men även negativa effekter olika kostvanor kan ha.


Se alla artiklar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
143 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5