Bästa gymhandskarna - Bäst i test 2022 - Köpguide

Stort test av gymhandskar - läs allt om vilka som tål tuffast tag i träningslokalen.

Gymhandskens vara eller icke vara har debatterats till oändlighet på olika styrketräningsforum. Vi nöjer oss med att konstatera att ett par bra gymhandskar gör sitt jobb och skyddar dina händer när du tränar. Det är bekvämt, du slipper slabba med krita och de gör att dina händer håller sig i bättre skick. Fler anledningar än så behöver man egentligen inte till att köpa ett par.

Det bästa sättet att hitta ett par bra gymhandskar är att köpa många och testa dig fram till de som passar dig bäst, men det är inte varken särskilt ekonomiskt eller praktiskt. Därför har vi testat igenom ett stort antal av de som finns på marknaden för att förhoppningsvis kunna ge dig ett tillräckligt bra underlag så att du ska kunna välja ett par som passar dig. I den här artikeln presenterar vi våra favoriter inom olika kategorier.

 

Så hittar du bästa Gymhandskar

Viktigt att tänka på vid köp av gymhandskar

Det finns flera olika typer av handskar så du måste bestämma vad du ska använda dem till. Enkelt sammanfattat finns det två olika sorters handskar som är tillverkade för att användas på gymmet: de med hela fingrar och de med avklippta. Den heltäckande varianten är framförallt tänkt för crossfit eller träning där du använder hela handen på ett annat sätt än vid traditionell styrketräning. De är även smidiga att använda på utegym vid lite kallare temperaturer.

Ett par bra handskar ska göra två saker, oavsett vilken typ du köper:

 1. Göra det lättare att greppa
 2. Skydda dina händer

Dessutom ska de:

 • Vara slittåliga
 • Sitta bra på handen
 • Inte minska känslan i träningen
 • Vara gjorda av bra material

För att avgöra om ett par handskar är bra eller inte finns det även ett antal aspekter man bör titta närmare på:

Material

När det kommer till materialet på gymhandskar finns det två huvudtyper - de som är tillverkade av läder och de som är tillverkade av syntetiska material. Bägge har sina för- och nackdelar. Fördelen med läderhandskar är att de är mycket mer slittåliga samt erbjuder ett fantastiskt grepp. Nackdelen är att de lätt suger åt sig svett och börjar lukta illa. Dessutom är de svåra att tvätta. Den stora fördelen med syntetiska handskar är att de går att tvätta i maskinen och att priset oftast är betydligt lägre. Nackdelen är att man inte alls får samma känsla och de håller sällan lika länge. 

Passform

Har dina handskar inte en bra passform kommer de heller inte att vara till särskilt stor nytta för dig. Ett par bra handskar ska sitta tight runt handen utan att klämma åt. Är handskarna för stora kommer handen att glida omkring inne i handsken. Är de istället för små kommer de att begränsa din rörlighet. En handske i fel storlek kan även leda till att du anstränger fel områden och därmed ökar risken för skador.

Grepp

När du väljer handskar är det viktigt att se till att de har tillräckligt bra grepp för att inte glida mot olika ytor. Framförallt är det handflatan och insidan på fingrarna som behöver ha ett bra grepp. För absolut bästa grepp bör du hitta ett par handskar med läder eller gummi på dessa områden. Andra material kan såklart fungera bra då olika personer behöver olika mycket grepp, men vill man vara säker rekommenderar vi ett par handskar med något av dessa material.

Skydd

Gymhandskar kan skydda på två olika sätt. Först så skyddar de såklart dina händer från trycket mot stången för att undvika bildningar av sår och valkar. Sedan stöder de även handleden. Hitta ett par handskar med tillräckligt mycket dämpning för att du inte ska få ont, men för mycket leder till tappat känsla och eventuellt sämre grepp. Onödigt mycket handledsstöd leder till att du tappar rörlighet, även om det kan vara att föredra vid vissa övningar.

Pris

Priset på gymhandskar varierar ganska mycket och ganska ofta följer priset kvaliteten och funktionaliteten. Fundera på vad du vill få ut av dina gymhandskar och hur mycket du tränar. Det finns bra alternativ i alla prisklasser, men det är ju rätt onödigt att köpa ett par dyra om man inte kommer använda de särskilt mycket.

Våra 5 bästa gymhandskar (oktober 2022)

 1. Bäst i test gymhandskar: Better Bodies Basic
 2. Bästa premium gymhandskar: Better Bodies Pro
 3. Bästa gymhandskarna för kvinnor: Better Bodies Womens
 4. Bästa gymhandskarna för utomhusträning: Casall Long Finger
 5. Bästa billiga gymhandskarna: Casall Exercise Women

1. Better Bodies Basic - Bäst i test gymhandskar

Better Bodies Basic Gym Gloves
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: En riktigt bra handske till ett fantastiskt pris.
Kön
Unisex
Läder
0 %
Tvättbara
Maskintvätt
Storlekar
S-XL
Fördelar
 • Mycket prisvärd handske
 • Passar både nybörjare och träningsvana
 • Går att tvätta i maskin
Nackdelar
 • Inte jättebekväma vid väldigt tunga lyft

De här handskarna är vad de heter. Inget onödigt lull-lull. Inga avancerade funktioner. Det är ett par väldigt grundläggande handskar men de är ändå oerhört funktionella. De är tillverkade helt i syntetmaterial vilket gör att du kan slänga dem i tvättmaskinen om de börjar lukta. Det är en stor fördel. De är ställbara och har meshdetaljer vilket gör att de passar de flesta typer av händer. Om du och polaren tränar tillsammans och turas om att passa kan ni alltså nöja er med ett par handskar. Då kommer ni totalt under hundringen per person, för det här är ett par väldigt prisvärda handskar.

Du kan räkna med att de kommer töja sig något och "mjukas upp" av användande trots att de är tillverkade i syntetmaterial. Det är också mycket bra eftersom de då kommer sitta som gjutna på dig. Priset och flexibiliteten gör att dessa handskar utnämns till bäst i test.

Var kan jag köpa produkten?

2. Better Bodies Pro - Bästa premium gymhandskar

Better Bodies Pro Gym Gloves
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: En väldigt bra handske för dig som gillar att lyfta tungt.
Kön
Unisex
Läder
40 %
Tvättbara
Handtvätt
Storlekar
S-L
Fördelar
 • Slitstarka handskar tillverkade i läder
 • Väldigt bra passform
 • Bra komfort även vid tunga lyft
Nackdelar
 • Onödigt dyra för dig som inte lyfter så tungt

Det här är premiumvarianten av Better Bodies basic-handskar. De kostar lite mer än dubbelt så mycket, men då får du också en handske i läder. Det finns många fördelar med naturmaterial när det kommer till komfort, men de tappar på att inte vara tvättbara. Som det mesta Better Bodies gör är det dock hög kvalitet på materialet. Och det här är ett par handskar som är extremt slitstarka och kommer vara med dig länge om du vårdar dem rätt. Det tillsammans med att de är riktigt sköna gör att vi väljer att utse dem till bästa premium. Som alltid när du köper något dyrt behöver du slå ut investeringskostnaden per gång, och där kommer Better Bodies Pro Gym Gloves snabbt betala tillbaka sig.

Det här är dock inga nybörjarhandskar. Om du inte tränat så länge är det bättre att satsa på basic-modellen. Men om du lyft ett tag och börjat komma upp på nivåer där du lyfter tungt på riktigt kan vi varmt rekommendera att du växlar upp till dessa. Det är sällan någon köper en porsche som förstabil.

Var kan jag köpa produkten?

3. Better Bodies Womens - Bästa gymhandskarna för kvinnor

Better Bodies Womens Training Glove
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Snygg och slitstark handske som är särskilt anpassad för kvinnor.
Kön
Kvinnor
Läder
0 %
Tvättbara
Maskintvätt
Storlekar
S-L
Fördelar
 • Lätta att ta på
 • Väldigt bra grepp
 • Bra passform
Nackdelar
 • Kanske lite väl tighta

Better Bodies tar många platser på den här listan. Det är de värda. De har varit länge i branschen och vet vad de håller på med. Dessa handskar är särskilt anpassade för kvinnor vilket innebär att de är mindre i storlekarna och kommer i en lite poppigare färg än svart. De har också en extra förstärkning i handflatan anpassat efter att kvinnor ofta har tunnare hud där än män och behöver extra skydd.

Det du ska vara medveten om innan du köper dessa är dock att fingrarna är kortare än på de andra jämförbara varianterna vilket gör att de hamnar längre ner på listan. Även om det inte är optimalt vid alla typer av lyft så är Better Bodies Womens Training Glove ändå ett bra val av handske. Särskilt för den som är ny på lyftande och inte har gått på de riktigt tunga vikterna än. Syntetmaterialet gör att de har ett väldigt attraktivt pris.

Var kan jag köpa produkten?

4. Casall Long Finger - Bästa gymhandskarna för utomhusträning

Casall Exercise Glove Long Finger Wmns
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Handskar där man valt att täcka hela handen optimalt anpassad för utomhusträning.
Kön
Unisex
Läder
0 %
Tvättbara
Handtvätt
Storlekar
S-L
Fördelar
 • Handske som andas
 • Passar för många träningsformer
 • Går att tvätta i maskin
Nackdelar
 • Priset

Även detta är en handske anpassad för kvinnor. Den har liknande egenskaper som Better Bodies-varianten ovan men är rosa. Något stereotypt kan vi tycka. Det här är en klassisk basic-handske som passar för de flesta typer av inomhusträning på gym. Den är helt tillverkad i olika syntetmaterial vilket gör den flexibel och tvättbar. Den har en perforerad yta som gör att dina händer kan andas medan du tränar. Det är ett bra val av handske, men det som gör att den ändå hamnar längre ner på listan än varianten från Better Bodies är att kardborrebandet är sämre utformat. De kostar lika mycket men den här är svårare att sätta på och ta av vilket vi inte gillar. Det är ofta skönt att kunna ta av sig handskarna mellan set. Men om det inte är något som stör dig så avgörs valet mellan dessa två främst av estetik.

Var kan jag köpa produkten?

5. Casall Exercise Women - Bästa billiga gymhandskarna

Casall Exercise Glove Wmns
Betyg 3,7/5
Betyg 3,7/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Snygg handske i annan färg en den vanliga svarta.
Kön
Kvinnor
Läder
0 %
Tvättbara
Handtvätt
Storlekar
XS-L
Fördelar
 • Handske som andas
 • Passar för många träningsformer
 • Härligt med lite annorlunda färg
Nackdelar
 • Kan skava lite, särskilt vid tyngre lyft

Även detta är en handske anpassad för kvinnor. Den har liknande egenskaper som Better Bodies-varianten ovan men är rosa. Något stereotypt kan vi tycka. Det här är en klassisk basic-handske som passar för de flesta typer av inomhusträning på gym. Den är helt tillverkad i olika syntetmaterial vilket gör den flexibel och tvättbar. Den har en perforerad yta som gör att dina händer kan andas medan du tränar. Det är ett bra val av handske, men det som gör att den ändå hamnar längre ner på listan än varianten från Better Bodies är att kardborrebandet är sämre utformat. De kostar lika mycket men den här är svårare att sätta på och ta av vilket vi inte gillar. Det är ofta skönt att kunna ta av sig handskarna mellan set. Men om det inte är något som stör dig så avgörs valet mellan dessa två främst av estetik.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa gymhandskarna

Så gjorde vi testet

Gymhandskar finns i många olika former och är tillverkade för lite olika ändamål. Vissa har som fokus att skydda händerna medan andra fokuserar mer på att få så bra grepp som möjligt. För att underlätta ditt val har vi valt att utse det bästa valet i flera olika kategorier.

För att avgöra vilka handskar som är bäst i varje kategori började vi med att beställa hem ett 20-tal produkter från olika tillverkare. Vi har sedan testat dem i flera steg där vi utsatt dem för en hel del påfrestningar. Dels har vi kört tunga stykelyft många dagar i rad för att se hur bra de håller över tid, dels har vi testat greppet med olika typer av hantlar, stänger, kettlebells och vid pull-ups. Men vi har också testat mer subjektiva saker som om hanskarna är sköna att ha på sig, om de ansamlar svett och börjar lukta illa eller hur de reagerar på att ligga i en väska med en blöt handduk. Efter testet betygsatte vi varje produkt efter följande kriterier:

 • Komfort: Är handskarna sköna att ha på sig? Hur bra är passformen? Finns de att köpa i många olika storlekar? Sitter de bra även vid tunga lyft? Hur bra fungerar de vid snabbare och lättare lyft och övningar? Skaver de någonstans? Om du har känsliga händer har problem minskat tack vare de här handskarna? Har du fått ont någonstans i händerna?
 • Kvalitet: Vilket material är de tillverkade av? Har du märkt av någon form av slitage efter tvätt eller en tids användning? Tål de att tvättas?
 • Grepp: Hur bra grepp får du med handskarna vid olika övningar? Sitter de still mot stången eller kasar de lite? Glider handen omkring inuti handsken?
 • Skydd: Dämpar de trycket mot händerna vid användning? Stärker de handleden och låter handen och handleden vara i ett naturligt läge?
 • Pris: Hur mycket kostar produkten? Känns de prisvärda i förhållande till funktionalitet och kvalitet? Skulle du välja de här handskarna om du själv skulle köpa dem?
 • Lukt: Har handskarna börjat lukta illa efter en tids användning? Hur lång tid tog det tills de började lukta? Går lukten bort enkelt i tvätten?
 • Värme: Blir du varm och svettig om händerna när du använder dem? Andas de tillräckligt? Hur bra transporterar de bort svett?

Slutligen har vi sammanställt punkterna och vinnarna i varje kategori är helt enkelt produkterna med de högsta snittbetygen.

Vanliga frågor om bästa gymhandskarna

Vanliga frågor om gymhandskar

Vilka gymhandskar är bäst?

Vilka gymhandskar som är bäst är olika från person till person. En som tränar crossfit har till exempel lite andra önskemål än en tyngdlyftare. I vårt test blev Better Bodies Basic utsedd till den bästa. Ett par handskar i mellanklassen med både bra grepp och passform. Dessutom är de sköna att ha på sig och går enkelt att tvätta i maskin.

Vem behöver gymhandskar?

I stort sett alla som tränar på gym kan ha nytta av ett par gymhandskar. När du lyfter tungt kan det till och med vara farligt om stången glider.

Jämför gymhandskar

Gymhandskar Kön Läder Tvättbara Storlekar Totalbetyg Pris
Better Bodies Basic Gym Gloves Unisex 0 % Maskintvätt S-XL Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
199 kr
Better Bodies Pro Gym Gloves Unisex 40 % Handtvätt S-L Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
399 kr
Better Bodies Womens Training Glove Kvinnor 0 % Maskintvätt S-L Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
249 kr
Casall Exercise Glove Long Finger Wmns Unisex 0 % Handtvätt S-L Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
329 kr
Casall Exercise Glove Wmns Kvinnor 0 % Handtvätt XS-L Betyg 3,7 / 5
3,7 / 5
Pris från
229 kr

Testvinnare - Bästa gymhandskarna

 • Better Bodies Basic - Bäst i test gymhandskar
 • Better Bodies Pro - Bästa premium gymhandskar
 • Better Bodies Womens - Bästa gymhandskarna för kvinnor
 • Casall Long Finger - Bästa gymhandskarna för utomhusträning
 • Casall Exercise Women - Bästa billiga gymhandskarna
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 17 maj 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Johan Karlsson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
99 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5