Hur du hittar den rätta bäddmadrassen för dig

När du går och lägger dig i sängen efter en lång och tuff dag vill kroppen bara slappna av fullständigt. Det är inte mycket som slår känslan av att sjunka ner i en skön madrass och sväva iväg in i drömmarnas värld. Men en gammal knölig eller för hård madrass kan försämra sömnen och leda till att man ligger och vrider och vänder sig.

Så hur ska du göra för att säkerställa att du får en skön sömn av hög kvalitet? En lösning är att köpa en bäddmadrass som är anpassad efter dina behov genom att förstå hur material, konstruktion, hårdhet och mera kan påverka din sömn.

Undrar du hur man ska göra för att hitta rätt bäddmadrass? I den här artikeln lär vi dig hur du väljer en bäddmadrass som är anpassad efter just dina behov. 

Varför ska man ha en bäddmadrass?

Bäddmadrasser används ofta för att ta bort eventuella felaktigheter från din vanliga madrass. Om du känner att något inte riktigt känns rätt i sängen kan en bra bäddmadrass lösa en hel del av problemen, som till exempel:

 • Om din madrass är för varm: Om du ofta är varm finns det svalare bäddmadrasser som håller dig sval hela natten och ger dig en bättre sömn. Det finns ett antal olika temperaturreglerande bäddmadrasser att välja på, men den vi fastnat för är Emma Diamond Bäddmadrass som har löst problemet med grafitpartiklar i det översta skumlagret. En sval bäddmadrass leder bort värmen från kroppen så att du höjer sömnkvaliteten.
 • Om din madrass är för sval: Fryser du ofta kan en bäddmadrass av ull ge ett extra värmande lager under kalla vinterdagar. En bäddmadrass i ull gör det också väldigt mjukt och mysigt att krypa ner i sängen.
 • Om din madrass är för mjuk: En gammal madrass börjar tappa formen och kan sjunka ihop lite över tid. Ett sätt att få tillbaka hårdheten i sängen är att välja en tjock och fast bäddmadrass. Välj en bäddmadrass som är minst 7 cm tjock om du tycker att sängen börjar bli för mjuk.
 • Om din madrass är för hård: Om du tycker att din säng är lite för hård att sova i kan du välja en bäddmadrass i skum eller dun. Det ger ett väldigt mjuk och dämpande intryck samtidigt som det ger tillräckligt med stöd för kroppen.

Viktigt att tänka på är att en bäddmadrass inte helt löser problemet med en dålig madrass, men det kan vara ett bra och billigt alternativ att förlänga livslängden på din nuvarande madrass.

Vilken sorts bäddmadrass ska jag köpa?

Nu när du vet vilka problem en ny bäddmadrass kan hjälpa dig med är det dags att titta på de vanligaste materialen som används för att tillverka olika sorters bäddmadrasser. Det viktiga är att man väljer en bäddmadrass som är gjord av ett material som löser dina problem.

Memory foam

Hög komfort och bra stöd är det som kännetecknar en bäddmadrass med memory foam. Bäddmadrasser tillverkade i memory foam formar sig runt kroppen och hjälper till att fördela kroppstyngden jämnt över hela ytan. När man sedan kliver upp ur sängen åker skummet tillbaka till det ursprungliga stadiet. När du ska välja en bäddmadrass i memory foam finns det ett antal saker att vara uppmärksam på:

 • Det kan lukta: Eftersom memory foam tillverkas av skum från polyuretan kan det ibland ha en ganska påtaglig lukt. Lukten brukar förvisso försvinna med tiden, men det är ändå bra att ha koll på.
 • Perfekt för dig som rör dig i sömnen: Memory foam är det perfekta valet för dig som far omkring i sömnen - och såklart även för dig som sover bredvid en sådan person.
 • Det kan bli varmt: En del typer av memory foam kan bli lite för varma för att ge dig den bästa sömnen.
 • Rejält med dämpning: Memory foam bäddmadrasser ger betydligt med dämpning för en för hård madrass.

De här punkterna gäller bara för den traditionella typen av memory foam. Tekniska framsteg har gjort att man lyckats ta bort många av de problem som folk har med polyuretan. Ett av dessa framsteg är latexskum.

Latex

Precis som med polyuretanvarianterna formar sig bäddmadrasser i latexskum efter kroppen och ger hög komfort. Den stora skillnaden är att latexskummet har mikroskopiska små hål som kan leda bort värme vilket gör att du slipper svettiga och sömnlösa nätter. De ger precis samma nivå av komfort som traditionella memory foam madrasser men blir inte alls lika varma.

Det är ett perfekt alternativ för dig som har en gammal madrass som du inte längre trivs med. En tjock bäddmadrass i latex ger rejält med både stöd och komfort till en bråkdel av priset för en ny resårmadrass.

Fjädrar

Bäddmadrassen fyllda med dun eller fjädrar är otroligt mjuka och sköna. Men de ger väldigt lite stöd för dig som behöver lite fastare underlag att sova på.

Förutom det finns det ytterligare ett antal nackdelar med bäddmadrasser med fjädrar:

 • De behöver fluffas till dagligen för att inte bli platta
 • De kan bara tvättas på kemtvätt
 • Fjädrarna kan gå igenom yttertyget
 • De kan innehålla allergener

För dig som vill ha en svalare eller fastare bäddmadrass är en med fjädrar inte det bästa valet.

Polyfiber

Det billigaste alternativet av bäddmadrasser är en tillverkad av någon polyfiber, vanligast polyeter, men det är också de med lägst komfort och de ger dåligt stöd. De har som kluster av fibrer inuti för att ge minimalt med dämpning ner till madrassen.

Tyvärr håller bäddmadrasser i polyfiber inte särskilt länge och innanmätet komprimeras ganska snabbt. De hjälper heller inte för att kyla ner en varm madrass eftersom värmen stängs in istället för att ledas bort.

Hur man avgör om bäddmadrassens konstruktion är bra

Du bör även tänka på bäddmadrassens dimensioner, densitet och storlek för att förstå vad som är rätt val för dina behov.

Dimensioner

Innan du börjar leta efter en ny bäddmadrass är det dags att ta fram måttbandet och mäta för att säkerställa att du får både rätt komfort och praktiskhet.

 • Tjocklek: En bäddmadrass är generellt mellan fem och tio cm tjock. Ju tjockare den är desto mer stöd ger den. Vill du bara ha sängen lite mjukare kan du köra på en 5 cm bäddmadrass. En bäddmadrass på 10 cm ger å andra sidan väldigt mycket stöd och kan kännas lite väl hård för vissa.
 • Höjd: Man måste också tänka på hur hög sängen blir efter att man lagt på bäddmadrassen. En bäddmadrass på 10 cm kommer såklart göra sängen 10 cm högre. Blir det för högt för dig att klättra upp på bekvämt?

Densitet

Om du tänker tillbaka på dina fysiklektioner på högstadiet kommer du kanske ihåg att densiteten räknas ut genom att dela vikten med volymen. Ett föremål med högre densitet kommer att vara starkare än ett med lägre.

Det är framförallt på bäddmadrasser med memory foam man mäter densitet. En bäddmadrass med hög densitet kommer att ge mer stöd än en med lägre. Man brukar dela in densiteten i tre olika klasser:

 • Låg: Den lägsta graderingen på memory foam innebär att skummet väger mindre än 50 kg/m3. Det ger bäddmadrassen lite stöd och har en kort livslängd.
 • Mellan: I mellanklassen ingår memoryskum som väger mellan 50 och 80 kg/m3. Det ger ordentligt med stöd utan problem att bäddmadrassen ska kännas för hård.
 • Hög: Bäddmadrassen med den högsta densiteten väger över 80 kg/m3. Det här skummet är väldigt fast och har en extremt lång livslängd.

Många föredrar bäddmadrasser i mellanklassen då de ger tillräckligt med stöd utan att madrassen ska kännas för hård för en god natts sömn.

Storlek

Bäddmadrasser ligger löst ovanpå din nuvarande madrass och det är viktigt att du köper en med rätt storlek. Rätt storlek gör också att bäddmadrassen ligger still och inte far omkring när du sover. Du kan köpa bäddmadrasser i samma storlek som sängar, dvs:

 • 80x200
 • 90x200
 • 120x200
 • 140x200
 • 160x200
 • 180x200
 • 200x200

Det bästa är att mäta din nuvarande säng så att du inte kommer hem med en bäddmadrass av fel storlek.

Andra faktorer som påverkar ditt val

Det finns tre andra faktorer som är viktiga att tänka på innan du investerar i en ny bäddmadrass. De är:

 • Pris: En bäddmadrass är generellt mycket billigare än att köpa en ny säng, men de kan variera i pris. Du måste själv fundera på hur mycket du är villig att spendera och titta sen även på tillverkarnas garantier. Det här är ändå en stor investering och en bra bäddmadrass ska kunna erbjuda åtminstone 10 års garanti.
 • Underhåll: Tänk också på vilket typ av underhåll bäddmadrassen kräver av dig. Kan den torkas av/tvättas enkelt eller måste den lämnas in på kemtvätt? Se till att läsa på om hur de rengör olika typer av bäddmadrasser innan du köper hem någon.
 • Allergier: Vissa bäddmadrasser innehåller en del kända allergener. Om du eller någon i din familj är allergiska mot fjädrar, latex eller något annat material så se till att välja en bäddmadrass som inte kommer förvärra problemen.
 • Skicket på madrassen: Försöker du lösa ett för stort problem med för små medel? Om din resårmadrass är i väldigt dåligt skick kommer det förmodligen inte hjälpa att köpa en ny bäddmadrass. Du borde kanske istället investera i en ny madrass först. Men hur vet man om madrassen behöver bytas ut eller inte? Läs vår artikel om vanliga tecken på att madrassen måste bytas ut.

En bäddmadrass kan drastiskt förbättra sömnkvaliteten när du väljer den rätta för just dina behov.

Sammanfattning

Att få en god natts sömn startar alltid med en bra säng. En bra bäddmadrass kan täcka upp för eventuella brister i din madrass och kan även reglera temperaturen. Vilken den bästa bäddmadrassen är för dig beror på just dina behov. Om du vill ha både bra komfort och stöd rekommenderar vi Emma Diamond  bäddmadrass. 

Det finns tillfällen då madrassen är så dålig att det inte räcker med en ny bäddmadrass. Men oroa dig inte vi kan hjälpa dig med det också. I vår artikel om bästa resårmadrassen finns det madrasser för alla budgetar och sovstilar. 

Så tag tag i att fixa din säng idag för att sova bättre imorgon!

 

Källor:

 1. Science Direct. Structure and Physical-Mechanical Properties Related to Comfort of Flexible Polyurethane Foams for Mattress and Effects of Artificial Weathering. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359836816314172?via%3Dihub
 2. HGTV. Achieve Luxury Hotel Comfort at Home with a Top-Rated Featherbed Mattress Topper. https://www.hgtv.com/shopping/news-and-trends/a-featherbed-mattress-topper-delivers-luxury-hotel-comfort
 3. Britannica. Density. https://www.britannica.com/science/density
 4. Sleep Advisor. Our Guide for Memory Foam Density in 2021. https://www.sleepadvisor.org/memory-foam-density-guide/
 5. U.S. Department of Health and Human Services. Sleep Deprivation and Deficiency. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/sleep-deprivation-and-deficiency#:~:text=Sleep%20plays%20an%20important%20role,pressure%2C%20diabetes%2C%20and%20stroke.
 6. Science Advances. Nighttime Temperature and Human Sleep Loss In a Changing Climate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446217/