Kan det vara farligt att använda en massagepistol?

Massagepistoler är definitivt populära. Men samtidigt är det väldigt tyst om eventuella risker. Vi har tagit en titt på när en massagepistol kan vara skadlig.

Många väljer massagepistoler för att de är något utav en snabbväg till djupgående massage och vibrationsbehandling av specifika områden. Jämfört med såväl manuell massageterapi som andra sorts massageapparater ger de oerhört riktad och specifik behandling av allt ifrån ömmande muskler till leder.

Fast när det kommer till kritan är de långsiktiga effekterna av denna sorts massagebehandling på många håll okända. Särskilt då massagepistoler inte varit allmänt tillgängliga i så mycket mer än ett decennium.

Här är några saker som är viktiga att veta när det gäller massagepistolernas möjliga risker.

Viktigt att veta

  • Massagepistoler har funnits på marknaden i dryga tio år. Även om de är oerhört välanvända så finns det inte särskilt stort underlag gällande långsiktigt användande. Det har däremot dokumenterats ett fåtal skador.
  • Mycket av det som är farligt med en massagepistol handlar om felaktigt användande. Personer som under lång tid använt sina massagepistoler på ett och samma ställe har i vissa fall orsakat skada. Särskilt om det handlar om känsliga platser.
  • Genom att vara måttlig i sitt användandeinte använda massagepistolen på känsliga delar och prioritera omväxling gällande de områden man masserar kan man minimera riskerna och istället få långsiktiga fördelar.

Vill du veta vad en massagepistol är bra för? Läs vår artikel: Vad är en massagepistol bra för?

Är du ute efter att köpa en massagepistol? Läs vår artikel: Bästa massagepistolerna 2022

Risker med en massagepistol

På det stora hela så måste man nog säga att massagepistoler är säkra. Åtminstone sett till hur många som faktiskt använder dem regelbundet för såväl återhämtning som avslappning och allmänt hälsofrämjande.

Men samtidigt vore det knappast ärligt att kalla dem för helt ofarliga. För det finns nog väldigt få saker som kan anses vara säkra även vid vårdslöst eller ogenomtänkt användande.

Detta synsätt stärks definitivt av faktumet att det på sina håll runt om i världen faktiskt har dokumenterats en del skador. Både allvarliga och mindre allvarliga.

man använder massagepistol med hårt tryck

Att massera en specifik punkt länge med hårt tryck kan orsaka skador

Nedbrytning vid intensiv och alltför riktad användning

Även om idén bakom en massagepistol är att återbygga och reparera vävnad så kan effekten bli motsatt om man överanvänder pistolen på ett känsligt område.

När personer under längre perioder har använt massagepistoler på ett väldigt begränsat område har man observerat svullnader och blåmärken som annars endast skulle ha uppstått i samband med idrottsskada eller smärre olyckor.

Då denna sorts användande knappast leder till önskad effekt bör man se till att i så stor utsträckning som möjligt låta massagepistolen vandra över området man masserar. Undvik att överfokusera på ett litet område.

Vävnadsskada på särskilt känsliga områden

Vid långvarigt bruk kring ögonområdet så har det dokumenterats skador på regnbågshinnan. Anledningen är att det finns så pass mycket känslig vävnad i detta område att vibrationerna från massagepistolen blir för intensiv.

Därför är det en bra idé att undvika känsliga områden såsom huvud och könsorgan. Åtminstone om man vill vara på den säkra sidan.

man masserar sig sjalv utomhus med massagepistol

Undvik att massera med massagepistolen där du har en skada som till exempel en sträckning

 


Våra mest populära massageverktyg:


 

Så minimerar du riskerna

För att minimera riskerna är det en bra idé att undvika överanvändning, fokusera på rätt områden och inte stirra sig blind på specifika områden. Man skulle kunna säga att variation och måttlighet är hur man bör förhålla sig till en massagepistol.

Här är några enkla sätt att undvika onödiga risker när du använder en massagepistol.

Överanvänd inte

Det är viktigt att vara medveten om sina egna kroppsliga gränser. Särskilt när man börjar med en ny tränings- eller behandlingsform. Om du inte tidigare använt en massagepistol, eller om du bytt modell, så är det en bra idé att börja långsamt och arbeta sig upp till en nivå som man känner sig bekväm med.

Kom även ihåg att muskler och vävnad också kan behöva återhämta sig från ett massagepass.

Träffa rätt och undvik känsliga områden

Tanken bakom en massagepistol är att främst bearbeta skelettmuskulaturen och även indirekt den vävnad som sammanbinder skelettbenens ledändar. Undvik därför att använda massagepistolen på ett sådant sätt att du masserar benstommen och håller dig till området nedanför axlarna.

kvinna blir masserad med massagepistol

Det kan vara bättre att låta någon annan massera dig på områden där det är svårt att komma åt själv.

Kvalitet över kvantitet

Se till att ständigt variera det område som du masserar. Att spendera för mycket tid på ett visst område kan utsätta vävnaden för onödigt stora påfrestningar. Detta gäller även massagestunden som helhet. Undvik att låta hela massagen tidsmässigt överstiga några minuter.

Slutsats

Massagepistoler har många fördelar och de är definitivt tillräckligt välanvända för att man ska kunna påstå att de inte utgör någon direkt hälsorisk. Vid felaktigt användande kan de däremot leda till oväntade problem.

Var lyhörd på dina kroppsliga signaler och kom ihåg att effektiv massage handlar om att vara långsiktig och varierad.

Och har du ett befintligt sjukdomstillstånd som påverkar din kropps förmåga att återuppbygga sig, eller en sjukdom som påverkar blodkropparna, kan det vara en bra idé att prata med en läkare huruvida en massagepistol är rätt val.

Källor

Rhabdomyolysis After the Use of Percussion Massage Gun: A Case Report. Jian Chen, MD, PhD, Fan Zhang, MD, MSc, Haizhu Chen, NB, Hui Pan, MD, MPH. Physical Therapy, Volume 101, Issue 1, January 2021.

Massage gun-induced ocular injury – A case report. Anthony Chuk-Him Lai, Eva Wai Nam Wong, Frank Hiu Ping Lai. Department of Ophthalmology, Caritas Medical Centre, Hong Kong, 2021.

Paracervical Muscle Edema After the Use of High-Percussion Massage Gun. Christian Roehmer MD, Samir Khan, DO, David Sherwood DO. Neuromodulation: Technology at the Neural Interface, 2021.