Bästa längdskidorna 2022

Bäst i test: Bästa längdskidorna
Senast uppdaterad i december 2022
Den här artikeln ger dig de 3 bästa längdskidorna och förklarar vad var och en är bäst för.

Vi i Sverige har åkt längdskidor i flera tusen år, världens äldsta skida är faktiskt hittad i norra Sverige i Skellefteå kommun. Längdskidor är utmärkt som konditionsträning samtidigt som musklerna får sig ett ordentligt pass. Du får frisk luft, bra med motion och de går lika bra att åka ensam eller träna med andra. Du behöver även olika tillbehör till dina skidor såsom pjäxor, skidvalla och bindningar. Vi har testat flera olika längdskidor i vårat test. Här har vi samlat lite tips och några saker som kan vara bra att tänka på. Vi förklarar även varför vi har valt Salomon Elite 5 Classic till bäst i test.

Nummer 2
Fischer Speedmax 3D Classic Plus2
Fischer Speedmax 3D Classic Plus
Premiumskida med ny, förbättrad teknik som ger en optimal upplevelse i skidspåret.
 • Kön: Allround
 • Svårighetsgrad: Avancerad
 • Övrigt: RACE CODE
 • Skidlängd: 187 - 202 cm
 
Se bästa pris
Nummer 3
Salomon RC9 Eskin Lady
Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt
Bra allroundalternativ optimalt anpassad för damer.
 • Kön: Kvinna
 • Svårighetsgrad: Medel
 • Övrigt: eSKINGRIP+
 • Skidlängd: 180 - 201 cm
Just nu upp till 80% rabatt via länken nedan.
Se bästa pris

Längdskidor - Bäst i test

De bästa längdskidorna är:

 1. Bäst i test längdskidor: Salomon Elite 5 Classic
 2. Bästa premium längdskidor : Fischer Speedmax 3D Classic Plus
 3. Bästa längdskidorna för dam: Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt
Du kan läsa mer om hur vi testar och utvärderar produkter här.

Nedan följer en fullständig recension av de bästa längdskidorna vi rekommenderar samt vad som är viktigt att tänka på vid köp av längdskidor.

Bäst i test längdskidor: Salomon Elite 5 Classic

4,7
Totalt:
Betyg 9.7/5
4,7/5

Salomon Elite 5 Classic fördelar och nackdelar

Fördelar med Salomon Elite 5 Classic
 • Anpassas beroende på din åkförmåga
 • S-cut-skärning
 • Bra nybörjarskida
Nackdelar med Salomon Elite 5 Classic
 • Något lång leveranstid på vissa längder

Vi har testat Salomon Elite 5 Classic längdskidor och utsett dem till bäst i test. Det här är en stabil och lättåkt skida som passar bra till nybörjare eller mer avancerad åkning. Skidan är lite bredare och har S-cut skärning vilket betyder att den har lätta sidoskärningar bakom foten och vid framfoten har den en bredare plattform. Det gör att skidan är stabil och att du har mer kontroll. En sak som vi gillar är att även om skidan är för nybörjare så är det ändå bra kvalité vilket gör att skidan passar i alla väder. Den har dessutom väldigt bra relation mellan pris och produkt. Vi tycker om att den känns lätt att använda även utan erfarenhet. Vi kan inte komma på något negativt med den här modellen då du får mycket skida för pengarna.

Egenskaper

 • Kön: Allround
 • Svårighetsgrad: Motionär
 • Övrigt: S-cut
 • Skidlängd: 174 - 206 cm

Bästa premium längdskidor : Fischer Speedmax 3D Classic Plus

4,5
Totalt:
Betyg 9.5/5
4,5/5

Fischer Speedmax 3D Classic Plus fördelar och nackdelar

Fördelar med Fischer Speedmax 3D Classic Plus
 • 3D-glid
 • Glidande sidoväggskonstruktion
Nackdelar med Fischer Speedmax 3D Classic Plus
 • Dyra

Fischer Speedmax 3D Classic Plus 902 längdskidor är vårat bästa premiumval i testet. Det här är skidorna för dig som är riktigt erfaren eller åker på elitnivå. De passar bra till att åka snabbt i våta eller starka snöväder. Vi gillar skidorna för de känns riktigt bra att åka med och väger inte mycket alls. Dessutom gillar vi att det verkligen märks att det här är en skida med riktigt bra kvalité och funktioner. Det är för att den har en ny 3D konstruktioner vilket betyder att det är 3 dimensioner av glid. En annan sak vi gillar är att det inte blir några spänningar eftersom skidan inte är känslig för vilken temperatur du åker i. Något som vi dock vill påpeka är priset, det är bland de dyraste av de vi har testat.

Egenskaper

 • Kön: Allround
 • Svårighetsgrad: Avancerad
 • Övrigt: RACE CODE
 • Skidlängd: 187 - 202 cm

Bästa längdskidorna för dam: Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt

4,3
Totalt:
Betyg 9.3/5
4,3/5

Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt fördelar och nackdelar

Fördelar med Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt
 • Bra att träna med inför tävlingar
 • Bra glid i olika väder
Nackdelar med Salomon RC9 Eskin Lady Vallafritt
 • Passar inte nybörjare

Vi har testat Salomon S/MAX Carbon Skate Längdskidor som vi tycker är ett bra val. De har en nyutvecklad konstruktion med carbon inlägg vilket gör skidan väldigt stark och vridstyv. Om du funderar på att börja tävla är det här ett väldigt bra alternativ att öva med då den tar din träning till helt nya nivåer. Vi gillar att den passar utmärkt att åka med i olika snöförhållanden och glider bra eftersom den har Salomons toppbelag G5. Dessutom har den en triangelprofil som ger bättre kraftöverföring och acceleration från skidans mitt ända till bakdelen och spetsen. En annan sak vi tycker om är att den är väldigt lätt eftersom skidan har smal spets och bakdel. Något vi har lagt märke till när vi testade skidorna är att det inte är det bästa valet för nybörjare.

De här skidorna passar dig som vill ha en modell så nära en tävlingsskida det går att komma, utan att för den sakens skull behöva vara ett proffs i backen. Den här modellen är skidan som tar din träning till nästa nivå.

Egenskaper

 • Kön: Kvinna
 • Svårighetsgrad: Medel
 • Övrigt: eSKINGRIP+
 • Skidlängd: 180 - 201 cm

Hur vi valde ut och testade längdskidorna

Vi kom fram till vår lista över de bästa längdskidorna genom att överväga följande faktorer:

Så väljer du rätt längdskidor

Det finns några saker att ha i åtanke när du ska välja längdskidor. Först och främst får du fråga dig själv vad ditt mål är med ditt skidåkande. Olika modeller kan variera väldigt mycket i pris. Om du funderar på att åka Vasaloppet så bör du satsa på ett par riktigt bra skidor i den dyrare prisklassen. Ska du däremot bara åka på skidsemester över höstlovet så kan du kolla in några budgetalternativ. Ett tips är att du sätter ett maxpris och efter det börjar kolla på olika modeller som passar din nivå. Några andra saker att tänka på är:

 • Vilken är din nivå? Hur mycket du väger och vilken teknik du har är avgörande när du ska välja skidor. Du vill ha en skida som passar din tekniska nivå. Om du är nybörjare så ska skidan inte vara för hård i spannet eftersom du kan få dåligt fäste. Har du mer erfarenhet så kan du åka med högre spann vilket tillåter dig att få bättre glid, både när du stakar eller glider. Ett bra tips är att satsa på en modell som du kan utvecklas med, det vill säga en modell som passar en nivå lite över din.
 • Klassisk eller fristil? Innan du bestämmer dig för att börja titta på skidor så bör du veta vilken typ av åkning du vill börja med. Den klassiska stilen är den som är mest populär och den du brukar åka i ett färdigt skidspår. Tekniken handlar om stakning, stakning när du skjuter ifrån och saxning när det går uppför. Om du åker fristil så skjuter du skidorna från kroppen samtidigt som du skjuter stavarna bakåt. Fristils skidor är kortare, toppen är något nedtagen för att minska skidans vikt. De har även hårdare spann och skarpare kanter eftersom de inte har någon fästvalla. De olika stilarna behöver dessutom olika sorters utrustning.
 • Kolla längden! Det är inte bara din teknik och hur mycket du väger som är viktigt när du ska välja modell. Du ska ha din längd i åtanke med. Generellt ska du välja en skida som är 20-30 cm längre än dig om du har en klassisk modell och 5-10 cm längre om du satsar på en fristilsskida.
 • Glöm inte pjäxor och stavar. Det är lika viktigt att ha rätt tillbehör till dina skidor. En pjäxa ska sitta som en löparsko på foten. Om du är nybörjare eller inte åker så ofta så brukar en tjockare pjäxa vara bra. Om du däremot tränar mycket eller ofta så ska du satsa på en tunnare pjäxa så att du inte blir för varm om fötterna. Stavar ska precis som skidor vara anpassade efter din längd. De ska ungefär gå upp till dina axlar och finns i olika material.

Bästa längdskidorna: Vanliga frågor

Vilka längdskidor är bäst?

Sammantaget så ger Salomon Elite 5 Classic mest valuta för pengarna. Det är en uppsättning skidor som passar såväl glada amatörer som erfarna åkare. Om du vill komma igång med långskidor och vara säker på att ha utrustning som lever upp till måttet är de ett självklart val.

Är alla längdskidor likvärdiga?

Moderna längdskidor är på många sätt tekniska underverk. Professionella skidåkare väljer längdskidor utifrån allt ifrån vikt, längd, bindning och slipning till skidornas särskilda egenskaper. Men för dig som vill komma igång är det alltid bäst att välja en allround-skida. Vill du slippa valla kan du även överväga ett vallningsfritt alternativ såsom en skinskida eller skida med skinhud.

Hur långa ska längdskidorna vara?

Ett standardtips är att en vuxen längdskidåkare bör ha skidor som är 20 cm längre än kroppslängden. För barn som inte tidigare åkt skidor rekommenderas däremot att man väljer skidor som är kortare än dem själva. Anledningen är att det är enklare att svänga och manövrera med korta skidor. Men längre skidor ger på sikt bättre kontroll.

Hur ofta behöver man byta längdskidor?

Det är svårt att säga hur länge ett par längdskidor håller. Dels på grund av att hållbarheten påverkas av hur ofta man åker, och i vilken miljö. Men även då skidornas material försämras med tiden. Många rekommenderar att man skaffar nya skidor efter fem till tio år.

johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar