Massagepistol vs massagekudde - Vilken bör man välja?

Både massagepistoler och massagekuddar har kommit att bli en del av standardarsenalen för massage och återhämtning. Fast vilken ska man välja?

Många står inför valet och kvalet när det handlar om att välja massageapparat. Särskilt då det finns ett stort antal olika produkter att välja mellan. Det är även långt ifrån självklart vad som egentligen skiljer dem åt. Och för en optimal massageupplevelse är det viktigt att göra rätt val.

Vi har jämfört massagepistolen med massagekudden för att se hur de egentligen skiljer sig åt.

Artikeln i tre snabba punkter

  • Med en massagepistol får du tillgång till intensiv punktbaserad djupmassage som främjar rörlighet och muskelhälsa. De kräver däremot en del kunskap om grundläggande anatomi.
  • Massagekuddar ger lågintensiv punktbaserad massage som främjar cellulär omsättning och blodomsättning. De har oerhört låg skaderisk och är i det närmaste omöjliga att använda på fel sätt.
  • För dig som vill komma åt djup vävnad eller vill öka ledrörligheten är massagepistolen det självklara valet. Föredrar du att minimera risken för massagerelaterade skador och istället fokusera på långsiktig ytlig cirkulationsfrämjande massage blir massagekudden valet för dig.

Fördelar med massagepistolen

Massagepistolen gjorde intåg på konsumentmarknaden för lite mindre än ett decennium sedan. Dess popularitet har visat sig vara omåttligt hög och numera är det en av de allra mest köpta massageprodukterna.

De kännetecknas av en intensiv pulserande massage vars nytta sträcker sig från muskelhälsa till ökad rörlighet. För många är det även en avkopplande upplevelse och gör det enkelt att på egen hand massera på ett sätt som annars skulle kräva en annan persons händer och fulla uppmärksamhet.

Genom att justera intensitet och massageadapter blir det möjligt att få full kontroll över hur massageupplevelsen. De är särskild fördelaktiga för dig som vill komma åt djup vävnad som en del av din träning.

Massage för ledhälsa

Leder och ligament är väldigt utsatta då de är i ständig rörelse. Det är nämligen helt omöjligt att använda kroppen utan att på ett eller annat sätt utsätta lederna för stress. Om du är fysiskt aktiv ökar därför av naturliga skäl ledernas slitage.

En särskilt förmånlig sak med massagepistoler är att de främjar rörlighet. Att använda använda dem regelbundet, eller innan träningspasset, kan minska risken för ledskador och öka rörligheten.

Främjar cellulär återhämtning

Att nedbrytning är en del av återuppbyggnad är i många hänseende en självklarhet. Om du är väldigt fysisk aktiv är det därför nödvändigt att skapa bästa möjliga förutsättningar för effektiv återhämtning. Att använda en massagepistol kan göra att muskelfibrerna återuppbyggs snabbare än annars, vilket gör massagepistolen till ett bra val för återhämtning efter träning.

Fördelar med massagekudden

Massagekuddar är typiskt sett konstruerade för att ge en sorts automatiserad shiatsu-massage. Genom att låta massagekulor vandra i ett visst mönster knådas vävnaden med fokus på särskilda tryckpunkter. Detta har visat sig vara gynnsamt för att främja kroppens cirkulation och kan även minska förekomsten av smärta.

Främjar kroppslig omsättning

Omsättning är ett på sätt och vis överanvänt begrepp. Men det täcker allt ifrån blodomloppet till lymfsystemet. Vad som är viktigt är att skapa bra förutsättningar för god omsättning. Massagekuddar har visat sig främja kroppens egna omsättning. Särskilt om man regelbundet använder dem på olika delar av kroppen.

Främjar allmän avslappning

Många massagekuddar har värme som tillval. En särskild fördel med värme i kombination med massage är att gör att det autonoma nervsystemet slappnar av, vilket i sin tur kan sänka blodtryck, ge smärtlindring och främja allmän avkoppling. För många har detta kommit att bli en viktig del av massageupplevelsen och värmefunktion är på många sätt unikt för just massagekuddar.

Slutsats

Både massagepistoler och massagekuddar fyller en funktion när det kommer till förebyggande och främjande massage. Däremot skiljer de sig åt avseende intensiteten och massagepistolerna sticker definitivt ut ur mängden när det gäller djupgående och intensiv massage.

Värt att tänka på är att djupgående massage även kan skapa påfrestningar för kroppen. Därför kräver massagepistoler ett visst mått av försiktighet och en del förkunskaper avseende kroppens fysiologi, särskilt för att minimera risken att man masserar känsliga områden.

Massagekudden ger en skonsam massageupplevelse som innebär att man kan få mild massage utan risken för massagerelaterade skador. De är därför ett optimalt val för cirkulationsfrämjande massage och för att minska vardaglig värk.

Om massagepistolen eller massagekudden är rätt val för dig är därför något som egentligen bara du själv kan svara på.

Referenser:

The effects of heat and massage application on autonomic nervous system. Young-Hee Lee, Bit Na Ri Park och Sung Hoon Kim. Yonsei Med J. 2011 Nov.

The evidence for Shiatsu: a systematic review of Shiatsu and acupressure. Nicola Robinson, Ava Lorenc et al. BMC Complementary and Alternative Medicine volume 11, Article number: 88 (2011).

The Acute Effects of a Percussive Massage Treatment with a Hypervolt Device on Plantar Flexor Muscles' Range of Motion and Performance. Andreas Konrad et al. J Sports Sci Med. 2020 Dec.