Vilket munstycke ska jag använda till min massagepistol?

Att använda rätt munstycke är en viktig del av att få den sorts massage som man såväl eftersträvar som kroppen behöver. Så här väljer du munstycke till din massagepistol.

En av massagepistolernas styrkor är att de är lika behändiga som de är mångfacetterade. Rätt använda så är de definitivt en snabbväg till en både gynnsam och givande massageupplevelse.

Vad som gör massagepistolerna särskilt praktiska är att de i många fall har utbytbara munstycken. Därför kan man välja det munstycke som för tillfället är bäst lämpat. Ett oerhört praktiskt sätt att komma åt även de mest svåråtkomliga musklerna och muskelfästena.

Men vilket munstycke är det som egentligen är rätt? Vi har tagit en titt på de olika alternativen och vad som gör den bra för viss sorts massage.

Det viktigaste

  • Massagepistoler med utbytbara munstycken säkerställer att man kommer åt på rätt ställen. Men det är viktigt att välja rätt utifrån vad man vill uppnå.
  • De mest vanligaste munstyckena för massagepistoler är bollenplattangaffeln och spetsen. I fallande ordning motsvarar de olika nivåer av riktad massage, från den allmänna bollen till den specifika spetsen.
  • Desto mer riktade och spetsiga munstyckena är, desto viktigare blir det med en förhållandevis hög nivå av varsamhet. Kom därför ihåg att alltid variera området som du masserar.

 

Funderar du på att köpa en massagepistol? Läs vår artikel om bästa massagepistolerna.

Massagepistolens munstycken

Eftersom det saknas specifik begreppsbildning kring munstycken så varierar det ganska stort hur de benämns. Enklast är att helt enkelt kalla dem för vad de ser ut. Därför har vi valt att fokusera på vad vi upplever vara de fyra standardmunstyckena bollen, plattan, gaffeln och spetsen.

Dessa munstycken kan även ses som representativa för olika sorts massage och fokusområden som man kan dra nytta av med sin pistol.

Här är olika huvuden som vanligtvis följer med din pistol, och dess särskilda egenheter.

massagepistol boll

1. Bollen - Standardvalet

För många har det ganska stora och runda munstycket kommit att känneteckna massagepistolen. Detta bollmunstycke kan även anses vara något utav ett självklart standardval då det är lämpat för i stort sett all massage.

  • Bollen är bra för samtliga muskelgrupper och även fästen och delvis svåråtkomliga områden.

Samtidigt som det runda munstycket är tillräckligt stort för att vara heltäckande och för att minimera risken för felaktig användning, så möjliggör det samtidigt effektiv punktmassage.

Det rundade utförandet gör det enkelt att låta massagepistolen vandra över området du masserar.

massagepistol platta

2. Plattan - För riktad muskelmassage

Den särskilda fördelen med det platta munstycket är att det kombinerar riktad massage med relativt sett bred kontaktyta. Därför väljer många att använda det på särskilt ömmande muskler och för att främja effektiv återhämtning.

  • Plattan ger mer riktad massage utan att riskera att alltför stor fokus hamnar på en liten kontaktyta.

Att välja plattan gör att man kan få mer djupgående och mer riktad massage än med bollen utan att för den delens skull riskera att komma åt känsliga områden.

massagepistol gaffel

3. Gaffeln - Där andra inte kommer åt

Gaffeln är ganska självbeskrivande och motsvarar två fristående men sammanlänkade tryckpunkter. Den är många personers favoriter när det gäller djup massage som bearbetar ligament och muskelsenor.

  • Gaffeln har två tryckpunkter som gör att man kommer åt mellan muskler och kan säkerställa djupgående massage.

Eftersom gaffeln koncentrerar all kraft på två ytor så bör man vara en aning mer sparsam med att massera länge på en och samma yta. Åtminstone om man vill minimera risken för obehag eller felaktigt utförd massage.

massagepistol spets

4. Spetsen - För särskilt riktad massage

Spetsmunstycket kommer i flera utföranden och kan se ut som endera en riktad spets eller en rund men liten kontaktyta. Den utgör det mest riktade munstycket och används för att verkligen massera djupgående på en specifik plats.

  • Spetsmunstycket är valet om man verkligen vill fokusera all kraft på en liten yta. Ett givet val för punktmassage eller svåråtkomliga platser.

Spetsen är det munstycke som ställer högst krav på varsamhet och försiktighet. Du bör i största möjliga mån undvika att använda den på ben eller alltför länge mellan muskler eller på leder och ligament. Samtidigt kan den definitivt göra underverk för ömmande muskler.

Ska man tänka på något särskilt?

Att välja rätt munstycke handlar både om personliga preferenser och att välja rätt utifrån vad man vill uppnå. Man bör inte vara orolig för att experimentera och på så sätt hitta vad som är bäst lämpat för en själv.

Kom däremot ihåg att alltid vara lyhörd på din kropp och se till att aldrig fokusera allt för länge på ett och samma område, särskilt när du använder spetsiga munstycken.

Referenser