Topp 5 bästa roddmaskinerna (nov. 2022)

Vi har provtränat flera olika olika roddmaskiner, se resultatet över testet och vilka produkter som blev utsedda till testvinnare.

Genom att träna på roddmaskin uppnår du en perfekt mix av konditionsträning och styrketräning. Denna träningsmaskin efterhärmar den naturliga rörelsen från att ro i en båt, vilket ger dig god träning utan att slita på lederna.

Vii har testat ett tjugotal roddmaskiner och bäst av all blev Apollo Hybrid AR. Ett prisvärt alternativ av hög kvalitet som går att träna hårt och länge på utan att slita på varken dig eller maskinen.

Varför ska man köpa en roddmaskin?

Trots att roddmaskiner funnits länge på marknaden är utformningen i stort sett oförändrad. Handtagen och kablarna erbjuder motstånd medan det glidande sätet kräver att du använder hela kroppen vid varje årtag.

Medan någon hoppar på crosstrainern för att konditionsträna och sedan går över till styrketräning, får du båda dessa typer av träning samtidigt med en roddmaskin. För dig som vill träna crossfit är roddmaskinen perfekt eftersom den både tränar styrka och uthållighet.

Vissa tror att roddmaskiner bara används av idrottare, men så är det inte. Vem som helst kan använda och ha nytta av de här maskinerna. Oavsett om du tränar lite då och då för att gå ner i vikt och hålla dig i form eller om du förbereder dig inför ett triathlon kommer roddmaskinen att vara till nytta.

Det finns många olika slags träningsutrustning på marknaden. De flesta redskap fungerar bäst i kombination med andra redskap och maskiner. Roddmaskinen däremot ger dig en så pass omfattande träning att du inte behöver särskilt många andra övningar. Beroende på dina mål med träningen kan det räcka att varva med armhävningar, situps och andra lättare övningar.

 

Testvinnare - Bästa roddmaskinen 2022

Här är en överblick över årets bästa roddmaskiner.

 1. Bäst i test roddmaskin: Apollo Hybrid AR
 2. Mest prisvärda roddmaskinen: Titan LIFE Water R22II
 3. Bästa billiga roddmaskinen: Master Fitness R610 Black
 4. Bästa roddmaskinen med magnetmotstånd: Master Fitness R6040 Black
 5. Bästa roddmaskinen med luftmotstånd: Masterfit R900 Rower

Hur vi valde ut de bästa roddmaskinerna

 • Kvalitet: Har roddmaskinen hög kvalitet och vilka material används? Känns konstruktionen robust? Vad är maxvikten för användaren? Är det magnet-, vatten- eller luftmotstånd? 
 • Komfort: Hur bekväma är handtagen, fotplattorna och sitsen? Låter roddmaskinen mycket när den används? Känns det bra att träna med maskinen? Hur mycket kan man justera motstånd, sits och fotplattor?
 • Funktion: Hur mycket data kan du se på skärmen när du tränar? Hur många motståndsnivåer finns det? Ingår pulsmätare, måste det köpas till separat eller finns den funktionen inte alls?
 • Utrymme: Hur mycket plats tar den? Går den att fälla ihop och flytta på lätt?
 • Kundbetyg: Vad tycker andra användare om roddmaskinen? Vad är bra/dåligt med den? 
 • Pris: Hur mycket kostar maskinen? Känns den prisvärd i förhållande till funktionaliteten och kvalitén?

Så hittar du bästa Roddmaskin

Så hittar du bästa roddmaskinen

Att köpa en roddmaskin kan vara en av dina bättre investingar - eller så kastar du pengarna i sjön. Innan du köper en roddmaskin måste du först och främst fundera på om du verkligen kommer att använda den. För att komma i form och bli fit behöver du använda den 3 - 4 gånger i veckan.

Har du tidigare använt en roddmaskin på ett gym och gillar den här typen är det förmodligen ett bra köp för dig. Tänk dock på att roddmaskinerna som finns på gym ofta kostar betydligt mer än de för hemmabruk och känslan kommer inte riktigt att bli densamma. Om du vill hålla dig inom en rimlig budget vill säga.

Innan du köper en roddmaskin bör du fundera på följande:

 • Gillar du träning på roddmaskin?
 • Hur mycket pengar får den kosta?
 • Har du tillräckligt med plats hemma för en roddmaskin?
 • Hur ofta tror du att du kommer använda den?

När du kommit fram till om du vill en köpa en roddmaskin eller inte måste du bestämma hur mycket pengar du är redo att spendera på den. En roddmaskin kan kosta allt från 2 000 kr till över 30 000 kr.

 • Roddmaskiner i budgetklassen kostar under 5 000 kr.
 • Roddmaskiner i mellanklassen kostar mellan 5 000 kr och 10 000 kr.
 • Roddmaskiner i premiumklassen kostar över 10 000 kr.

För att sedan avgöra om en roddmaskin är bra eller inte finns det antal punkter du måste kolla upp:

Utrymme

Det kanske känns självklart men det är väldigt viktigt. Det är ingen idé att sitta och läsa på om massa roddmaskiner som man sen inte får plats med hemma. För att undvika detta är det bäst att först mäta hur mycket plats man har och sedan säkerställa att roddmaskinen man tittar på får plats. En typisk roddmaskin tar upp ungefär lika mycket plats som en 3-sits soffa eller ungefär 220cm x 60cm. Har du ont om plats kan det vara bättre att satsa på en hydraulisk roddmaskin som är lite mindre. Har du gott om utrymme är roddmaskiner med vatten- eller luftmotstånd bäst.

Användning

Alla roddmaskiner fungerar för hemmaanvändning, men inte alla är anpassade för tung användning och kommersiellt bruk. Ska du bara använda roddmaskinen för hemmabruk kommer alla maskiner fungera, men är du på jakt efter en roddmaskin till ett gym måste den tåla tung användning.

Är det en större familj som alla ska använda maskinen blir det mer slitage och man kanske måste sikta på en semi-kommersiell åtminstone. Är det flera personer som ska använda maskinen är det också viktigt att det går att justera motstånd och längd så den passar till alla.

Motstånd

Det finns fyra olika typer av motstånd i roddmaskiner - luft, vatten, magnetiskt och hydrauliskt. Varje typ har sina egna karakteriska drag och det finns för- och nackdelar med allihopa.  Lär du dig om de olika motståndstyperna får du även en grundläggande koll på hur en roddmaskin fungerar.

Genom att först välja vilken typ av roddmaskin du är ute efter kan du begränsa antalet alternativ drastiskt. Är du till exempel ute efter en roddmaskin med luftmotstånd för max 4 000 kr finns det inte så många alternativ att välja på.

Att välja typ av roddmaskin och bestämma din budget är det viktigaste när du ska köpa roddmaskin. Nedan följer en kort sammanfattning vad de olika typerna är bra för:

 • Roddmaskin med luftmotstånd: Den vanligaste typen av roddmaskin på gym har ett svänghjul som det uppstår ett luftmotstånd i vid varje årtag. Det mekaniska motståndet anpassas efter dina årtag vilket bidrar till en smidig rörelse. Det är bra för din träning, men det kan vara bra att känna till att denna typ av roddmaskiner kan upplevas som något högljudda. Ljudet är inte så högt så att det stör under normala omständigheter, men om du vill kunna träna helt tyst är det ett mindre bra val.
 • Roddmaskin med vattenmotstånd: Roddmaskiner med vattenmotstånd är inte lika vanliga på grund av att de är dyrare. Vattenroddmaskiner ger rörelser som liknar motståndet vid riktigt rodd. De är tystare än roddmaskiner med svänghjul men är samtidigt större och klumpigare. De kräver också visst underhåll av vattenmekaniken. Denna typ av roddmaskin lämpar sig bäst för dig som är en riktigt seriös roddare eller vill satsa på bästa möjliga roddträning.
 • Roddmaskin med magnetiskt motstånd: Om du vill ha mer allsidighet i motståndet när du ror passar en roddmaskin med magnesiskt motstånd bäst. De här roddmaskinerna är populära för hemmagym eftersom de är tysta och kostar mindre än både roddmaskiner med vattenmotstånd och de med svänghjul. Här ligger fokus på att ge en allsidig träning snarare än att efterlikna ”riktig” rodd. Tack vare att det är magneter som kontrollerar motståndet kan du lätt öka och minska det för att få en roddträning som passar dina förutsättningar och mål.
 • Hydraulisk roddmaskin: Om du har ont om plats hemma kan en hydraulisk roddmaskin vara ett bra val. De är ofta utformade för att kunna vikas ihop och är både kompakta och tysta. Här är det kolvar som gör jobbet att kanalisera det luftflöde som uppstår vid varje årtag. Hydrauliska roddmaskiner är också de mest prisvärda av alla roddmaskiner. Däremot ger de inte en verklighetstrogen känsla av att ro.

Omdömen

Har du kommit så här långt är du förmodligen ganska insatt i vilken roddmaskin du ska köpa. Eller åtminstone begränsat det till några få alternativ.

Ett av de bästa sätten att avgöra om en roddmaskin man läser om på nätet är bra eller inte är att läsa vad butikens kunder har att säga om den.

När du läser kundomdömen är det viktigt att se inte bara det övergripande betyget utan försök att hitta information om:

 • Konstruktion och material - Har någon haft problem med någon del som gått sönder eller har den slutat fungera?
 • Träningsdatorn - Är det enkelt att använda roddmaskinen och finns det många träningsprogram? Vilken statistik kan man se på skärmen?
 • Komfort - Känns det bra att sitta på sätet och är handtaget sköna att hålla i?
 • Förvaring - Går det enkelt att flytta maskinen eller går den att fälla ihop?

Mindre viktiga parametrar

Nu har vi gått igenom det viktigaste att tänka på inför ditt köp av roddmaskin. Men det finns ändå ett antal parametrar till som är värda att kolla upp för att du ska bli riktigt nöjd med ditt köp.

Ljudnivå
En roddmaskin kan låta ganska mycket. Ska du använda roddmaskinen i ett öppet utrymme där andra kommer att vistas är det viktigt att den inte låter för mycket. Det gäller såklart också om du bor i en lägenhet. Är du ute efter en tystgående roddmaskin bör du sikta på en med vatten- eller magnestiskt motstånd.

Skötsel
Vissa roddmaskiner kräver mer skötsel än andra. I en roddmaskin med vattenmotstånd måste du till exempel byta ut vattnet då och då. En roddmaskin med många lösa delar kan vara bra eftersom det är enkelt att laga själv genom att byta ut en del. Komplicerade roddmaskiner med fläkt eller rem behöver istället lagas en reparatör om något skulle gå sönder. 

Bekvämt säte
Att träna på en roddmaskin med ett obekvämt säte är ingen rolig upplevelse. En roddmaskin används i regel ganska länge åt gången och passar inte sätet för dig kommer du kanske inte vilja använda den efter ett tag. Att konstant behöva byta position på grund av komfort påverkar även din prestation och träningsresultatet blir sämre.

Justerbara fotremmar
När du använder din roddmaskin sätter du fötterna på två pedlar och spänner sedan fast dem med en rem. Fotremmarna bör kunna justeras så att fötterna sitter tight i dem. Det är särskilt viktigt att kolla upp om du har väldigt små eller väldigt stora fötter.

Träningsdatorn
Varje roddmaskin har en träningsdator med skärm där du kan se statistik om din träning. Vad du kan se för data varierar lite mellan olika roddmaskiner. Tänk ut vilken data du vill kunna se om din träning och hitta en roddmaskin som matchar det så bra som möjligt.

Smarta funktioner
Även om det inte direkt påverkar träningen är det fler och fler som är intresserade av att kunna synka sin träningsdata till mobilen. Genom att kombinera roddmaskinens data med en pulsklocka kan du få en väldigt bra bild av varje träningspass.

Max användarvikt
De flesta roddmaskiner har en maximal användarvikt på minst 120 kg. Väger du inte mer än så kan du använda alla roddmaskiner. Det man kan tänka på är att ju högre den maximala användarvikten är på en roddmaskin desto bättre brukar byggkvaliteten vara. Det innebär att roddmaskinen kommer hålla längre även för dig som inte väger så mycket.

Våra 5 bästa roddmaskiner (november 2022)

1. Apollo Hybrid AR - Bäst i test roddmaskin

First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Hybrid AR - Bäst i test roddmaskin
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Träningspartner)

Apollo Hybrid AR ä ren mycket speciell roddmaskin som skiljer sig från mängden. Det går nästan att se att det handlar om en fantastisk roddmaskin redan på utseendet. Stålramen är robust och glidskenan är beklädd med vackert amerikanskt askträ. Det är en fröjd för ögat och ett bevis på att en roddmaskin kan vara vacker.

Det viktigaste är givetvis inte formen utan funktionen. Apollo Hybrid AR ger en härlig roddupplevelse tack vare det patenterade vattensvänghjulet. Det gör att roddtagen känns som riktiga roddtag, som när du sitter i en båt på vatten. Du hör till och med ljudet av vatten! Rörelserna på glidskenan sker däremot relativt ljudlöst.

Sitsen är bekväm och har en strukturerad yta som hindrar dig från att glida av. Fotplattorna är vinklade och handtagen är ergonomiska så att påfrestningen på handlederna blir minimal. Allt detta gör att komforten blir maximal och träningen extra njutbar.

På LCD-displayen kan du följa din kaloriförbrukning, distans, antal roddtag i minuten och mycket mer. Det går även att koppla in en extern monitor så att du kan se dina träningsdata och statistik i ett större format.

Priset är lite högre än många andra roddmaskiner på marknaden men det är inte alls utan anledning. Om du letar efter den perfekta roddmaskinen tycker vi att Apollo Hybrid AR rent av är prisvärd.

Egenskaper

 • Max användarvikt: 150 kg
 • Motståndstyp: Vatten
 • Storlek: 213x55 cm
 • Pulsmätare: Tillval

Fördelar

 • Tystgående
 • Smakfull design
 • Vattenmotstånd

Nackdelar

 • Golvskydd ingår ej

Omdöme

Högkvalitativ, robus och tålig maskin med patenterat vattenmotstånd som dessutom är otroligt stilren.

Priser

Till butik
13990 kr

2. Titan LIFE Water R22II - Mest prisvärda roddmaskinen

Titan LIFE Rower Water Trainer R22II, Roddmaskin - Mest prisvärda roddmaskinen
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Till butik
köp
(Träningsmaskiner)

TITAN LIFE Water Rower R22 ger dig en känsla av att du är i vattnet när du tränar, då roddtagen låter som rodd på vatten. Via roddredskapets skärm kan du hålla koll på summan av dina roddtag, kalorier, distans och hastighet. Ett okodat 5 khz pulsbälte kan även mäta din puls när du håller igång.

Roddmaskinen har en vikt på 30,9 kg. När du tränar med den sitter du på en sadel med aluminiumskena. Denna sadel är fäst vid ett plasthjul och förbättrar på så sätt motorik och rörlighet. Du som köper roddmaskinen får även ett tillgång till material för påfyllning och tömning av din vattenflaska, vilket vi själva fascinerades av.

Den högsta användarvikten för den här produkten är 150 kg och du får 1 års garanti på roddmaskinen, men endast om den används för hemmabruk. TITAN LIFE Water Rower R22 ger ett skönt motstånd och det hörbara skvalpandet gör mycket för sinnet under träningen. Det mindre positiva med produkten är att motståndet kan kännas lite klurigt att reglera. Allt som allt är detta en roddmaskin att älska dock. Särskilt om du njuter av känslan samt ljudet av vatten.

Egenskaper

 • Max användarvikt: 150 kg
 • Motståndstyp: Vatten
 • Storlek: 225x51 cm
 • Pulsmätare: Tillval

Fördelar

 • Vattenmotstånd
 • Lättöverskådlig skärm
 • Höga kundbetyg

Nackdelar

 • Kommer med endast 1 motståndsnivå

Omdöme

Prispressad vattenroddmaskin med skärm som visar den viktigaste datan under ditt träningspass.

Priser

Till butik
4941 kr

3. Master Fitness R610 Black - Bästa billiga roddmaskinen

Master Fitness R610 Black, Roddmaskin - Bästa billiga roddmaskinen
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Träningsmaskiner)

Master R610 Black är en mycket kompakt roddmaskin som inte väger mer än 28 kg och är hopfällbar. Det är ett prisvärt alternativ för dig som är mån om att roddmaskinen inte tar allt för stor plats. Produkten har även en max användarvikt på 110 kg.

Motståndet sker med hjälp av en magnetbroms som justeras med en ratt. På displayen kan du se tid, energiförbrukning och antal drag per minut. Däremot har den varken pulsmätare, hastighetsmätare eller träningsprogram, vilket vi tyckte var lite synd. Önskar du sådana funktioner behöver du välja en dyrare roddmaskin. Här är det istället priset och det kompakta formatet som är maskinens styrka.

Du får 1 års garanti när vi köper Master R610 Black för hemmabruk. Vissa testsajter har utsett denna maskin till bästa budgetvalet. Det gör Master R610 Black till en perfekt roddmaskin för dig som vill komma igång med din roddträning.

Egenskaper

 • Max användarvikt: 110 kg
 • Motståndstyp: Magnet
 • Storlek: 202x53 cm
 • Pulsmätare: Nej

Fördelar

 • Smidigt motståndsreglage
 • Perfekt för nybörjaren
 • Bra kundomdömen

Nackdelar

 • Handtaget blir ganska svårt att greppa när man svettas
 • Motståndsskillnaderna mellan nivåerna kunde vara lite större

Omdöme

En standardutrustad klassiker med magnetisk broms som är lätt att fälla ihop.

Priser

Till butik
5121 kr

4. Master Fitness R6040 Black - Bästa roddmaskinen med magnetmotstånd

Master Fitness R6040 Black, Roddmaskin - Bästa roddmaskinen med magnetmotstånd
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Träningsmaskiner)

Master R6040 är en robust och välkonstruerad roddmaskin som passar dig som ror ofta och länge. Kvaliteten är så god att den inte bara passar i hemmet utan även på företagsgym eller mindre gym. Trots det är den faktiskt också hopfällbar och har ett praktiskt transporthjul. Motståndet fungerar med hjälp av både luftmotstånd och en motorstyrd magnetbroms. Tack vare den kombinationen går det att ställa in riktigt tunga motstånd och träning med olika profiler. Med tanke på maskinens väl tilltagna längd kan även mycket långa användare träna utan problem. Den maximala användarvikten är 150 kg.

Vi kan bocka av samtliga funktioner på displayen. Här hittar vi tid, distans, energiförbrukning, hastighet, antal drag per minut, puls wattförbrukning och 15 olika användarprogram. Pulsbälte ingår inte men maskinen har stöd för trådlös pulstagning.

Är du ute efter att använda produkten i hemmiljö får du 1 års garanti på den. Om du har höga ambitioner med din roddträning och vill ha en maskin som ger både nöje och som håller är Master R6040 ett mycket bra val. Priset är också förvånansvärt bra för att vara i premiumklassen.

Egenskaper

 • Max användarvikt: 150 kg
 • Motståndstyp: Magnet
 • Storlek: 237x50 cm
 • Pulsmätare: Tillval

Fördelar

 • Luft- och magnetbromsad
 • Mycket bra motstånd
 • Inbyggd pulsmätare

Nackdelar

 • Endast deras egna pulsband passar

Omdöme

Robust och stabil maskin som kombinerar både magnet- och luftbromsning.

Priser

Till butik
9891 kr

5. Masterfit R900 Rower - Bästa roddmaskinen med luftmotstånd

Masterfit Roddmaskin TP900 Rower - Bästa roddmaskinen med luftmotstånd
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Träningspartner)

Denna roddmaskin är framtagen för den kräsne användaren och företagsanvändare. Om du letar efter en roddmaskin som känns riktigt stabil även under mer intensiva roddturer är detta ett bra val.

R900 har utvecklats för den skandinaviska marknaden. Roddmaskinen kommer att ge dig tillräckligt med utmaningar även om du är en van roddare. Den klarar användare med en vikt på upp till 150 kg och har gott om motstånd i hela nio olika motståndsnivåer. Detta ansåg vi var en bra mängd med urval för att anpassa din träning till det bättre. Roddmaskinen väger 40 kg och kan fällas ihop när du inte använder den.

Produkten har 1 år garanti för företagsgym och liknande medan garantin gäller i 2 år för de som använder redskapet hemma. Motståndssystemet är luftbaserat och bjuder på kvalitet och känsla i roddtagen. Genomträningsdatorn kan du ställa in önskad kaloriförbrukning, avstånd, tid och andra program. Ovanpå displayen finns en hållare för din smartphone. Du kan även koppla in ett pulsbälte som finns som tillval. Alla dessa funktioner bidrar till varför vi utsett Masterfit Roddmaskin R900 Rower till den bästa roddmaskinen med luftmotstånd.

Egenskaper

 • Max användarvikt: 150 kg
 • Motståndstyp: Luft
 • Storlek: 240x62 cm
 • Pulsmätare: Tillval

Fördelar

 • 9 motståndsnivåer
 • Hög maxvikt
 • Dator med många funktioner

Nackdelar

 • Handtagen glider något när man svettas mycket om händerna

Omdöme

Luftbromsande maskin med 9 motståndsnivåer och avancerad dator med flera funktioner.

Priser

Till butik
7999 kr

Jämför de bästa roddmaskinerna i testet

Roddmaskin Max användarvikt Motståndstyp Storlek Pulsmätare Totalbetyg Pris
First Degree Fitness Roddmaskin Apollo Hybrid AR 150 kg Vatten 213x55 cm Tillval Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
13990 kr
Titan LIFE Rower Water Trainer R22II, Roddmaskin 150 kg Vatten 225x51 cm Tillval Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
4941 kr
Master Fitness R610 Black, Roddmaskin 110 kg Magnet 202x53 cm Nej Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
5121 kr
Master Fitness R6040 Black, Roddmaskin 150 kg Magnet 237x50 cm Tillval Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
9891 kr
Masterfit Roddmaskin TP900 Rower 150 kg Luft 240x62 cm Tillval Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
7999 kr

Hur man använder en roddmaskin

Att använda en roddmaskin på rätt sätt är inte helt enkelt till en början. Ska man till exempel börja ta i med armar eller ben, ska man träna axlarna och varför ramlar fötterna ur hållarna är några vanliga frågor som ställs.

Det viktigaste att tänka när man tränar med en roddmaskin är att det handlar om styrka och inte hastighet. Har du ont i ryggen efter ett roddpass har du gjort något fel.

Fokusera på att ta i med benen och musklerna som ska användas är framsida lår, baksida lår och rumpan.

För att lära dig hur du ska träna rätt har vi här tagit fram en guide hur du ska gå tillväga.

1. Börja med benen
Börja med att hålla armarna helt utsträckta. Ta sedan i med benen samtidigt som du håller ryggen helt rak och spänner magmusklerna.

2. Gör rätt med armarna
När du fått in tekniken med benen är det dags att dra med armarna också. Ta tag i handtaget och sätt med helt utsträckta ben och armar. Dra sedan in handtaget mot kroppen strax under bröstkorgen med armbågarna ut på sidorna. Håll inte för hårt i handtaget och använd dig av musklerna i övre ryggen.

3. Både ben och armar
När du fått in tekniken för både armar och ben är det dags att göra allt tillsammans i en rörelse. Med utsträckta armar tar du i med benen som i steg 1. När benen är utsträckta drar du in handtaget mot bröstet som i steg 2. Släpp sedan tillbaka handtaget tills armarna är utsträckta. Därefter släpper du tillbaka benen till utgångspositionen. Tänk ben, armar - armar, ben. Viktigt att tänka på är att det inte ska gå för fort på tillbakavägen. Optimalt är att det tar dubbelt så lång tid att släppa tillbaka till utgångspositionen som att dra ut handtaget.

Även om det inte är så kul är det viktigt att du tar god tid på dig att öva in rörelsen korrekt. Gör du fel riskerar du att skada dig på sikt.

Vad är en roddmaskin bra för?

Rodd har länge ansetts vara en av de mest optimala träningsrörelserna tack vare att den tränar många muskler samtidigt i hög intensitet. Med en roddmaskin tränar du inte bara lår och rumpan utan även magmuskler, axlar och övre ryggen. Ett roddtag på en roddmaskin tränar faktiskt hela 9 olika muskler.

Fördelarna med en roddmaskin är att du tränar både muskelstyrka och kondition på samma gång. Eftersom roddmaskinen tränar hela kroppen gör den ett bra jobb med att få hjärtat och lungorna att jobba hårt. Tittar man på effekter av träning på hjärta och kärl ser man att kombinationen mellan styrka och kondition är den mest effektiva.

Med en roddmaskin slipper du även de stötar som uppstår vid exempelvis löpning. Har du exempelvis problem med knän och leder elller håller på att rehabilitera dig från en skada kan du ändå använda en roddmaskin. Det ger dig som har problem med smärtor möjlighet att få upp pulsen utan att det ska göra outhärdligt ont.

En roddmaskin är även ett utmärkt val för dig som vill bränna fett och gå ner i vikt. Genom att den aktiverar många muskelgrupper ökar du inte bara kalorierna du bränner under träningspasset utan den hjälper dig också att öka metabolismen. Den ser även till att öka efterförbränningen, vilket är de kalorier du förbänner tiden efter ett träningspass.

Tränar du på en roddmaskin i en timme förbränner du ca 600 kalorier beroende på din vikt. Väger du mycket gör du av med lite mer och väger du lite gör du av med lite mindre.

Tips för att komma igång med din roddträning

När du köpt en roddmaskin på nätet och fått den hemlevererad är det dags att sätta igång och träna. För att träna effektivt på en roddmaskin bör du tänka på följande:

 • Först och främst är det viktigt att värma upp innan du kör igång. Innan du sätter igång och ror bör du se till att fötterna vilar bekvämt på pedalerna. Se till så att du hittar rätt teknik innan du börjar ro. Var noga med att inte ta för långa årtag utan låt istället kroppen följa med naturligt och känn efter hur motståndet fungerar.
 • När du värmt upp och kommit in i en behaglig roddtakt kan du börja med den riktiga träningen. Utgå gärna från intervallträning. Tre minuters rodd och därefter lite stretchövningar kan till exempel vara bra för att få upp pulsen. När du känner dig bekväm med treminutersintervallen kan du öka dem till fyra minuter, fem minuter o.s.v.
 • Rodd fungerar perfekt tillsammans med cirkelträning och kan kombineras med andra övningar (armhävningar, knäböj med mera) i korta intervaller. Du kan dela upp ditt roddpass efter tid (t.ex. kör 60 sekunder, vila i 60 sekunder) eller efter antal årtag (till exempel 25 tag åt gången).
 • Avsluta roddpasset med att varva ner så att du inte slutar abrupt med hög puls och spända muskler.
Vanliga frågor om bästa roddmaskinen

FAQ – Frågor och svar om roddmaskiner

Här nedan går vi igenom några av de vanligaste frågorna om roddmaskiner som skickas in till oss.

Vilken roddmaskin är bäst?

Baserat på din budget finns det flera olika bra roddmaskiner inom en rad priskategorier. I mellan/överklassegmentet valde vi ut Apollo Hybrid AR till testets vinnare baserat på pris i förhållande till kvalitet samt dess utomstående ergonomi.

Är en roddmaskin bättre än en träningscykel eller ett löpband?

All sorts träning är bra för hälsan. Till roddmaskinens fördelar hör att den tränar hela kroppen och samtidigt är skonsam för lederna. Det är en ganska oslagbar kombination, särskilt för personer som har problem med knäna.

Kan även långa och storvuxna använda roddmaskiner?

Det flesta roddmaskinerna erbjuder generöst med utrymme och begränsar således inte dig som användare. Det är dock vanligt att roddmaskiner har en maxvikt för användaren, så om du väger lite för mycket eller är väldigt lång och vältränad kan du eventuellt överskrida den.

Kan en roddmaskin skada ett trägolv?

De flesta roddmaskiner är skonsamma mot golvet och kommer mest sannolikt inte att skada ditt golv.  Om du vill vara helt säker kan du lägga en matta under roddmaskinen. Den skyddar även mot svettdroppar som kan va skadliga mot trägolv.

Vilket underhåll kräver en roddmaskin?

Som med alla maskiner kräver även en roddmaskin ett visst underhåll. Först och främst är det viktigt att regelbundet kolla att den fungerar som den ska och inte hakar upp sig eller gnisslar. 

En gång i månaden bör man även kontrollera att inga skruvar har lossnat. Det är då bra att samtidigt torka rent den från damm och svett som kan skada maskinen. Kontrollera även slitage på rörliga delar och byt ut eventuella skadade delar.

Har du en roddmaskin med vattenmotstånd bör du även byta ut vattnet enligt tillverkarens instruktioner.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Senast uppdaterad: 25 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
154 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5