Topp 4 bästa studsmattorna (nov. 2022)

Aktivera både de små och stora barnen med någon av dessa topprankade trädgårdsstudsmattor.

En studsmatta är ett fantastiskt sätt att kombinera kul med träning och är något som uppskattas av stora som små. Vilka barn gillar inte att hoppa upp och ner och vem frestas inte att hoppa på i en studsmattas närhet? Vi har testat och jämfört några av de mest populära studsmattorna. Läs mer om vilken vi utsåg till bäst i vårt test 2022.

Testvinnare - Bästa studsmattan 2022

Här är en överblick över årets bästa studsmattor.

 1. Bäst i test studsmatta: JumpMaster inkl. skyddsnät
 2. Bästa studsmattan för avancerad träning: Berg Champion inkl Skyddsnät
 3. Bästa billiga studsmattan: Domyos 300
 4. Bästa studsmattan för träning: Abilica Mini

Hur vi valde ut de bästa studsmattorna

 • Kvalitet & säkerhet: Känns studsmattan stabil? Vilken säkerhetsutrustning ingår eller finns att köpa till? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? Vilken maxvikt har produkten? Håller den för den vikten?
 • Komfort: Är hoppduken skön att sitta, ligga och hoppa på? Känns det naturligt att hoppa på mattan? Vad får du för helhetsintryck av att hoppa på den?
 • Montering: Var det enkelt att montera ihop den? Var det många steg att göra, något som var svårt att förstå eller gick det snabbt att komma igång att hoppa?
 • Pris: Hur mycket kostade studsmattan? Känns den prisvärd i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Funktion: Hur bra går det att hoppa på mattan? Är hoppduken för glatt och man halkar lätt eller är greppet bra? Är mattan tillräckligt stor? Går det bra att hoppa flera samtidigt?
 • Kundbetyg: Vad för betyg har studsmattan fått av tidigare kunder? Vad tycker de är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljare?

Så hittar du bästa Studsmatta

Så hittar du bästa studsmattan

Några av de vanligaste och viktigaste frågorna att fundera på inför ditt köp av en studsmatta är: 

 • money

  Priset

  Vad har du för budget? Priset kan, som tidigare nämnts skilja sig rejält mellan de olika studsmattorna. Är du ute efter en normalstor barnvänlig studsmatta går det att hitta dessa för runt 3-4 tusen kronor. 
 • security

  Säkerhet

  Säkerheten är i grund och botten en av de viktigaste faktorerna att tänka på. Därför är det alltid värt att lägga tid på att se vilken säkerhetsutrustning som ingår. Några exempel är skyddsnät runt studsmattan samt dämpande skydd ovanpå fjädrarna.
 • delivery truck

  Leveranstid

  Det kanske främst är under sommarmånaderna studsmattan kommer att användas. Då kan det vara tråkigt att behöva vänta flera veckor på att få sin studsmatta hemskickad. Se därför till så att mattan finns på lager innan du beställer den. 
 • spring

  Fjädrarna

  Antalet fjädrar kan skilja sig markant mellan de olika studsmattorna. Man vill helst ha många fjädrar men de ska inte heller rosta eller försämras av exempelvis regn.  
 • trampoline

  Vem ska använda den

  Är det främst barn som ska använda studsmatta eller är den till vuxna? 
 • weight scale

  Maxvikt

  Maxvikten skiljer sig mellan de olika studsmattorna. Se till att välja en som klarar av vikten hos den eller de personer som ska använda den. 
 • lawn

  Storlek & utrymme

  Storlekarna på studsmattorna varierar. Dessutom behövs en viss marginal mot häckar och staket på grund av säkerhetsskäl. Hur mycket utrymme har du tillgång till? Köp en studsmatta baserad på ditt tillgängliga utrymme. 
 • warranty

  Garanti

  De flesta studsmattor kommer med någon form av garanti och i de allra flesta fallen har olika delar av anordningen olika tidsgarantier. Medan ramen kanske har 5 eller 10 års garanti så kan ramen och fjädrarna ha 2 år och så vidare, så håll ett öga på hur lång tid varje beståndsdel har.
 • quality

  Material

  Studsmattor består av ett nät, en metallram, fjädrar och själva ställningen som de står på. Om mattan är av bra kvalitet består den ofta av ett UV-skyddat nylonmaterial som för att nätet håller längre och inte slits av solljuset om det står utomhus. Ramen och fjädrarna bör helst vara av rostfritt material, liksom själva anordningen som det hela står på, inklusive skruvar och bultar. Allt hårt som ramen och stolparna bör vara väl täckta och vadderade så att man inte kan slå sig på dem.
 • net

  Skyddsnätet

  Ett av de vanligaste problemen med billiga skyddsnät är sättet de sluts till med. Medan kvaliteten i sig kan vara likvärdig ett dyrare nät, så brukar budgetvarianter stängas och öppnas med blixtlås som lätt går sönder och därmed måste nätet klippas upp. Resultatet blir att man plötsligt har en farlig öppning i skyddsnätet som ökar risken för att man faller ut. Bättre nät brukar i stället ha andra anordningar som tillåter användaren att komma in och ut genom en ”lucka” eller ”springa” som hålls samman med kraftig kardborre.
 • trampoline 4

  Hoppduken

  Hoppdukar kan variera ganska rejält beroende på materialet de är tillverkade av och hur mycket friktion de har. Om duken är glatt så har den låg friktion, och det innebär att den som hoppar mycket lätt halkar, medan en mycket hög friktion innebär att det inte är något glid alls. En annan variation från modell till modell har att göra med antalet stygn som duken är fäst utmed kanten med. Ju fler stygn desto bättre, då det innebär att tyngden är mer jämt fördelad och därmed håller trampolinen desto längre.

Vilken sorts studsmatta ska jag välja?

 • trampoline 1

  Ministudsmatta

  En minitrampolin är den absolut bästa studsmattan för den som vill komma i form. De här trampolinerna är både små och låga, och kan därför användas inomhus, förutsatt att det finns utrymme för den. Om du har plats att hoppa hopprep på ett ställe så har du också plats att hoppa minitrampolin, är en bra måttstock. Minitrampoliner står ungefär 30cm i höjd från golvet och de brukar vara ungefär en meter i bredd. Själva mattan har en dämpad studs vilket gör att du inte kan hoppa för högt, och den är ofta utrustad med ett räcke eller ett slags handtag som man kan använda för att hålla balansen. Det finns en rad sätt att motionera på den här typen av trampolin förutom att hoppa jämfota; man kan till exempel jogga, göra knäböj, utföra balansövningar eller hoppa med hantlar.
 • trampoline 2

  Utomhusstudsmatta

  Om du har en trädgård eller bakgård med tillräckligt med utrymme så kan du skaffa dig en större trampolin med omgivande skyddsnät. Den här modellen är särskilt populär bland barn men kan också användas av vuxna med stor behållning. Då trampolinen är större, ofta runt 3 meter i bredd, kan man hoppa högre än med en minitrampolin, och det är just därför som det alltid är att rekommendera att också ha ett skyddsnät så att man inte trillar av. Även den här typen av studsmatta lämpar sig för träning men här handlar det mer om hopp än att stå och jogga på plats. 
 • trampoline 3

  Nergrävd studsmatta 

  Det finns studsmattor som man gräver ner i marken till ett djup så att själva nätet ligger parallellt med marknivån. Fördelen med den här typen av trampolin är just att den saknar den traditionella höjd som studsmattor normalt har och därmed är risken lägre för att man skall trilla av och skada sig. Nackdelen är naturligtvis kostnaden och tiden som det innebär att gräva en stor grop och göra den här typen av installering.

Våra 4 bästa studsmattor (november 2022)

1. JumpMaster inkl. skyddsnät - Bäst i test studsmatta

JumpMaster 4,3m studsmatta inkl. skyddsnät Grey - Bäst i test studsmatta
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Träningspartner)

JumpMaster är det perfekta valet för små barn med en lägre kroppsvikt, med tanke på den mjuka och sköna studsen i mattan. Den här studsmattan har ett grått kantskydd som är tillverkat av PVC-material. Detta är ett mycket tåligt material som fungerar i samband med de flesta väder och starka UV-strålar från solen. Skyddet döljer de 96 fjädrar som gör mattan spänstig. Dessa fjädrar sitter på mattans sidokant för extra säkerhet. Du får även ett kraftigt skyddsnät på köpet när du handlar hem den här studsmattan. Detta fästs utanför kantskyddet och ger en mycket ökad säkerhet för dig som hoppar på studsmattan. Skyddsnätet är dessutom finmaskigt, så om du hoppar för långt åt sidan fastnar inte tår eller liknande i nätet. Studsmattan har en diameter på 4,3 m och väger 107 kg. Ni får maximalt vara så många på studsmattan att ni tillsammans väger 150 kg. När du köper studsmattan ingår en stege, för att du och din familj lätt ska kunna ta er upp och ner.

Garantin för hoppduken, fjädrarna och kantskyddet ligger på 2 år medan ramen har 10 års garanti. Denna studsmatta har varit mycket glädjande åt ett flertal barn. Vi anser att denna matta har en bra studs, ett hållbart material och är ett säkert val för barn som får nöje av att hoppa runt. Inte nog med att det är roligt, studsmattan ger också fysisk träning vilket långsiktigt skapar en positiv mentalitet. 

 

Egenskaper

 • Diameter: 4.3 m
 • Typ: Ställning
 • Maxvikt: 150 kg
 • Fjädrar: 96 st

Fördelar

 • Tål väder, vind och UV-strålar
 • Mjuk studs - perfekt för barn och nybörjare
 • Stege inkluderad

Nackdelar

 • Endast 2 års garanti på fjädrar, kant- och hoppduken

Omdöme

Professionell och riktigt stor hoppmatta som passar de större barnen såväl som vuxna.

Priser

Till butik
9999 kr

2. Berg Champion inkl Skyddsnät - Bästa studsmattan för avancerad träning

Berg Studsmatta Champion Grey Levels 430 studsmatta + Skyddsnät Comfort - Bästa studsmattan för avancerad träning
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Träningspartner)

Berg Champion är tyst, solid och av makalös kvalitet, vilket kan märkas både vid hoppning och montering. Champion passar dig som är ute efter en avancerad träning och studsmattan ger ett underbart fotgrepp när du hoppar. Den har en diameter på 4,3 m och när du köper den medföljer ett grått kantskydd av PVC-material. Mattan har dessutom 128 guldfärgade fjädrar med en TwinSpring-lösning. Med hjälp av denna får du en studs med rejäl kraft som samtidigt är skonsam för dina knän. På så sätt kan studsmattan vara en stor fördel för de som är ute efter lite konstgymnastiska utmaningar. Mattans skyddsnät är finmaskigt och hållbart. Öppningen hålls stängd tack vare den stabila omlottningen vid ingången. Denna produkt är att rekommendera för alla åldrar, men särskilt de lite äldre barnen som gillar att hoppa högt. Studsmattan innehåller nämligen en AirFlow-teknik som ger mattan 50 % högre luftgenomträngning än samtliga studsmattor vanligtvis har. Studsmattan väger 600 kg och maxvikten för er som hoppare ligger på 120 kg.

Som om inte detta var nog har Berg konstruerat ett innovativt spel som kallas Berg Levels. Spelet är till för att barnen ska utveckla sina minnen, hopptekniker samt sifferkunskaper och det kan spelas tillsammans med andra barn. Detta tyckte vi var mycket finurligt och något som kan vara högt givande att skaffa i samband med studsmattan. Vad vi ansåg som en mindre bra aspekt när vi testade denna studsmatta var att det inte ingick någon stege. Framför allt mindre barn kommer säkerligen att vara i behov av en stege för att kunna ta sig upp på hoppduken.

Du som köper Berg Champion får ta del av ett flertal olika garantier. Ramen har 10 års garanti och fjädrarna har 5 års garanti. Säkerhetsnätet, kantskyddet och själva hoppduken har alla 2 års garanti. Som sagt har den här produkten en fantastisk studs och en toppkvalitativ design. Med detta sagt anser vi att denna studsmatta är det bästa valet för dig som vill ha en utmanade träning.

Egenskaper

 • Diameter: 4.3 m
 • Typ: Ställning
 • Maxvikt: 150 kg
 • Fjädrar: 128 st

Fördelar

 • Påkostat materialval
 • 128 rejäla fjädrar
 • Mindre motstånd än andra mattor

Nackdelar

 • Ganska dyrt inköp

Omdöme

Påkostad studsmatta för dig som är ute efter högkvalitativt materialval och underhållande hoppning.

Priser

Till butik
10990 kr

3. Domyos 300 - Bästa billiga studsmattan

STUDSMATTA ÅTTAHÖRNIG 300 MED SKYDDSNÄT - Bästa billiga studsmattan
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Till butik
köp
(Decathlon)

Detta är en studsmatta med åtta hörn som passar såväl stora som små. Med en maxvikt på 130 kilogram, hög korrosionsbeständighet, skumvadderade stolpar och skyddsnät kommer den att klara av många års intensiv användning. Med UV-skyddat material kommer den inte heller att solblekas av att så utplacerad i solen.

Då studsytan består av hela 64 jämnt fördelade fjädrar så är den väl lämpad även för nöjeshoppning som för mer träningsorienterad användning.

På det stora hela är detta en oerhört prisvärt studsmatta som inte kommer att göra dig besviken. Passar väldigt bra för såväl barn som för dig som sysslar med avancerad träning.

Eftersom Decathlon erbjuder hela fem års garanti så kan detta mycket väl vara ett av de mest trygga och framtidssäkrade studsmattorna som finns. Att en tillverkare står bakom sin produkt är ofta ett tydligt tecken på att man kan förvänta sig en bra produkt.

Egenskaper

 • Diameter: 3.0 m
 • Typ: Ställning
 • Maxvikt: 130 kg
 • Fjädrar: 64 st

Fördelar

 • Mest prisvärda i testet
 • Uppfyller kraven i standard NF EN71-14
 • Rostskyddsbehandlad stomme

Nackdelar

 • Något dålig kvalitet - för längst hållbarhet se till att använd skyddsöverdrag och ta in den under vintertid

Omdöme

Mycket prisvärd åttahörnsformad matta med 5 års garanti.

Priser

Till butik
1799 kr

4. Abilica Mini - Bästa studsmattan för träning

Abilica Mini studsmatta 1,0 m - Bästa studsmattan för träning
Betyg 3,5/5
Betyg 3,5/5
Till butik
köp
(Träningspartner)

Med fokus på hoppyta och stabilitet så har Abilica lanserat en studsmatta som är liten till utförandet men bjuder på stor funktionalitet. Samtidigt som den är helt certifierat i enlighet med gällande EU-krav för studsmattor så är den tillräckligt liten för att få plats i en helt vanlig garderob.

Med en maxvikt på 100 kilogram är det är en liten studsmatta som passar både vuxna och barn. Även om den är tillräckligt liten för att kunna plockas fram vid behov så har den kapacitet som på många sätt påminner om avsevärt mycket större studsmattor.

Om du vill ha en studsmatta som är både pålitlig och tillgänglig vid behov så blir Abilica Mini studsmatta ett smart val. Du får det bästa av två världar med hög portabilitet och kvalitativ konstruktion.

Egenskaper

 • Diameter: 1 m
 • Typ: Ställning
 • Maxvikt: 100 kg
 • Fjädrar: 36 st

Fördelar

 • Liten och smidig
 • Populärt märke
 • Höga kundbetyg

Nackdelar

 • Ej framtagen för lek

Omdöme

Ministudsmatta med 6 ben och 100kg användarvikt framtagen för aerob träning.

Priser

Till butik
990 kr

Jämför de bästa studsmattorna i testet

Studsmatta Diameter Typ Maxvikt Fjädrar Totalbetyg Pris
JumpMaster 4,3m studsmatta inkl. skyddsnät Grey 4.3 m Ställning 150 kg 96 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
9999 kr
Berg Studsmatta Champion Grey Levels 430 studsmatta + Skyddsnät Comfort 4.3 m Ställning 150 kg 128 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
10990 kr
STUDSMATTA ÅTTAHÖRNIG 300 MED SKYDDSNÄT 3.0 m Ställning 130 kg 64 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
1799 kr
Abilica Mini studsmatta 1,0 m 1 m Ställning 100 kg 36 st Betyg 3,5 / 5
3,5 / 5
Pris från
990 kr

Vanliga frågor om bästa studsmattan

Frågor och svar om studsmattor

Nedan följer de vanligaste frågorna relaterade till studsmattor

Vilka hälsofördelar har studsmattehoppande?

De tre främsta hälsofördelarna med att hoppa studsmatta är: 

 • Förbättrad balans
 • Ökad koordination
 • Ökad blodcirkulation

Hur tränar man på en studsmatta?

 1. Spring med höjda knän: Med rak rygg hoppar du som om du springer och ju högre knäna kommer desto jobbigare blir det.
 2. Lägg dig på mattan och gör sit-ups: först den klassiska varianten där du lyfter överkroppen mot knäna och sedan enbart lyfter underkroppen.
 3. Jumping Jacks: En gammal klassiker där du omväxlande hoppar jämfota med fötterna ihop och bredbent, samtidigt som du flaxar med armarna.

Vilka risker finns med att hoppa studsmatta?

Att landa fel kan innebära stukade fot- och armvrister, allvarliga nackskador osv. Var därför förnuftig när du hoppar och ge dig inte in på en massa figurer och tricks om du inte är helt säker på vad du gör.

Det kan vara frestande att hoppa flera i taget, särskilt för barn, men då önskar skaderisken avsevärt då man kan slå in i varandra.

Vilken studsmatta är bäst?

Svaret på frågan beror på vad du är ute efter. En studsmatta till trädgården för barnen behöver oftast inte vara så märkvärdig medans en tävlingsmatta behöver vara det. För en barnmatta är oftast hållbarhet, storlek och säkerhet av störst vikt. Då passar vår testvinnare JumpMaster inkl. skyddsnät bra.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

Senast uppdaterad: 9 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
151 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5