Bästa träningsbältet - Bäst i test 2022 - Köpguide

Ta din styrketräning till nästa nivå med ett utav dessa kraftfulla bälten.

Med ett träningsbälte kan du som tränar på gym få ut mer av din träning. Bältet ökar trycket i bålen och buken vilket ger dig större kraft i dina lyft. Träningsbälte kallas även bland annat för lyftarbälte, gymbälte och tyngdlyftarbälte.

Vi har här testat ett 20-tal olika träningsbälten bäst överlag blev Pro Nutrition Bodybuildingbälte. Ett träningsbälte av hög kvalitet som inte märkt av något slitage och som dessutom inte kostar särskilt mycket.

Så hittar du bästa Träningsbälte

Viktigt att tänka på vid köp av träningsbälte

När du ska välja det träningsbälte som är bäst för dig, gäller det att ha koll på vissa delar. Dessa delar hittar du i den här köpguiden, som är till för du ska kunna hitta ett bälte som går att anpassa till just dig och din träning.

Följande punkter är alltså viktiga att ha i åtanke:

 • Storlek

   Denna varierar mellan olika träningsbälten. Maxbredden vid tävling är ofta 10 cm. Den bästa storleken för till exempel knäböj är 10 cm i bredd och 10-13 mm i tjocklek. De flesta träningsbälten är mellan 10 och 15 mm tjocka. Välj en storlek på bälte som passar de övningar du avser att använda det till.
 • Form

  Vissa gymbälten har en smalare utformning. Dessa kan bland annat vara till för övningar såsom djupa knäböj. Formen på bältet kan också påverka hur det sitter på dig. Anpassa valet av träningsbälte till din kroppsform, om det finns möjlighet.
 • Material

  Läder är det vanligaste materialet, men det finns även träningsbälten i konstläder och olika textilvarianter. Ett bälte av äkta läder är dock många gånger att föredra. Det håller länge och är av naturligt god kvalitet.
 • Tunga lyft

  Använd med fördel ett träningsbälte vid tunga övningar såsom marklyft och knäböj. Bältet kommer att vara obekvämt till en början innan du vant dig vid det och innan det anpassats till din kropp.
 • Stabilitet

  Ett träningsbälte ska bidra till en god stabilitet vid tunga lyft. Ett bälte som sitter dåligt, eller har en dålig passform, kan bidra till skador i värsta fall. Det kan också försämra din träning och prestation.
 • Övriga egenskaper

  En del träningsbälten har öglor som kan användas för att fästa extra vikter, t.ex. när du gör pull-ups. Detta är dock ganska ovanligt. Bältet ska även vara lätt att ta av och sätt på sig. Lockas inte av snygga bälten som kan vara krångliga att använda. Tänk på funktionaliteten.

Använd inte ett träningsbälte om det hindrar dig i din träning. Bygg upp din styrka först, innan du skaffar ett bälte. Tänk också på att träningsbältet ökar ditt blodtryck och trycket kring magregionen. Detta kan vara farligt om du har problem med till exempel hjärtat. Konsultera alltså läkare innan du skaffar ett träningsbälte om du har problem.

Våra 5 bästa träningsbälten (oktober 2022)

 1. Bäst i test träningsbälte: Pro Nutrition Bodybuildingbälte
 2. Bästa träningsbältet för tjejer: Better Bodies Womens Gym Belt
 3. Bästa träningsbältet för tynga lyft: Gasp Training Belt
 4. Bästa billiga träningsbältet: C.P. Sports Lifting Belt
 5. Bästa träningsbältet för dips: Schiek 5008 Dip Belt

1. Pro Nutrition Bodybuildingbälte - Bäst i test träningsbälte

Pro Nutrition Bodybuildingbälte
Betyg 4,7/5
Betyg 4,7/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Prisvärt bälte till bra kvalitet som sitter bra och håller ryggen stadig vid tunga lyft.
Material
Läder
Storlek
71-128 cm
Fördelar
 • Robust bälte för tynga luft
 • Material av hög kvalitet
 • 4,5/5 av användarna
Nackdelar
 • Lämpligt för medeltunga lyft, söker du ett bälte för de riktigt tunga lyften är Gasp Training Belt bättre

Pro Nutrition Bodybuildingbälte är ett slittåligt läderbälte som säkerställer maximal stadga i samband med tunga lyft. Jämfört med övriga bälten så ger det särskilt mycket stöd för ryggen vilket innebär bättre stabilitet och mer bekvämlighet. Sex storlekslägen gör att det passar alla kroppstyper.

Ett prisvärt bälte som tål att jämföras med bälten i avsevärt mycket högre prisklasser. Du får mycket för pengarna och kan fortsätta fokusera på din träning.

Var kan jag köpa produkten?

2. Better Bodies Womens Gym Belt - Bästa träningsbältet för tjejer

Better Bodies Womens Gym Belt
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Bälte framtaget från Better Bodies toppsäljare men med en kvinnlig tvist vad gäller passform.
Material
Neopren/nylon
Storlek
55-100 cm
Fördelar
 • Anatomiskt utformad för tjejer
 • Kardborrefästning
 • 4.8/5 betyg hos Svenskt Kosttillskott
Nackdelar
 • Män bör fokusera på ett annat bälte

Better Bodies Womens Gym Belt är ett anatomiskt bälte med särskild fokus på kvinnor. Med enkelt kardborrefäste och extra stadga för ländryggen blir det ett bra val för dig som vill främja både intensiv och ergonomiskt naturlig träning.

Jämfört med övriga bälten är detta mer flexibelt och ger mer ryggstadga. Ett perfekt val om du vill ha bra hållning i alla lägen.

Var kan jag köpa produkten?

3. Gasp Training Belt - Bästa träningsbältet för tynga lyft

Gasp Training Belt
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Ett extra kraftfullt bälte anpassat för dig som utför de riktigt tunga lyften.
Material
Läder
Storlek
70-115 cm
Fördelar
 • Smidigt spänne
 • Perfekt för tunga lyft
 • 5/5 betyg hos Svenskt Kosttillskott
Nackdelar
 • För dig som tränar med lägre vikter rekommenderar vi istället Pro Nutrition Bodybuildingbälte

Gasp Training Belt är ett extra robust gymbälte med neutral passform. Jämfört med övriga bälten saknar det extra ryggbredd vilket främjar flexibilitet och rörlighet i samband med träning utan att kompromissa med stadga.

Med dubbla fästen ger Gasp Training Belt stöd även vid de allra tyngsta lyften utan att begränsa ditt rörelsespektrum. Ett måste för låga squats eller tunga marklyft.

Var kan jag köpa produkten?

4. C.P. Sports Lifting Belt - Bästa billiga träningsbältet

C.P. Sports Lifting Belt
Betyg 4,2/5
Betyg 4,2/5
Köp nu
köp
på Gymgrossisten
Sammanfattning: Ett prispressat bälte i läder med hög stabilitet och hållbarhet.
Material
Läder
Storlek
58-140 cm
Fördelar
 • Mycket hög komfort
 • Prisvärt bälte
 • Perfekt för nybörjaren
Nackdelar
 • Ganska dålig kvalitet
 • Vissa märker att bältet "fäller" efter ett par månader

Ett prisvärt läderbälte som ger bra stadga och stabilitet. Det tjocka lädermaterialet gör att bältet håller formen även vid påtaglig belastning.

Prissättningen är kanske den allra främsta anledningen till att välja just detta bälte. Utan att tumma på tillförlitligheten får du ett kvalitetsbälte som inte kostar skjortan. Är du osäker på hur långt du vill gå i din träning så är detta ett bälte som ger dig chansen att prova på.

Var kan jag köpa produkten?

5. Schiek 5008 Dip Belt - Bästa träningsbältet för dips

Schiek 5008 Dip Belt
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Köp nu
köp
på Svenskt Kosttillskott
Sammanfattning: Träningsbälte utformat för att öka belastningen genom att addera mer vikt via bältet när du gör dips.
Material
Läder
Storlek
OneSize
Fördelar
 • OneSize
 • Snyggt läderbälte
 • 2 färger att välja mellan
Nackdelar
 • Endast anpassad för dips och chins

Schiek 5008 Dip Belt är ett bälte för dig som vill tillföra mer vikt i samband med att du tränar med din egen kroppsvikt. Det vadderade läderbältet ger både stadga och bekvämlighet samtidigt som stålkedjan med karbinhake gör det enkelt att haka på valfri vikt.

Jämfört med många andra liknande bälten så är Schiek 5008 påtaglig mycket mer stabilt. Det minimerar risken för obehag till följd av att bältet böjer sig och skaver.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa träningsbältena

Så gjorde vi testet

Som grund för testet valde vi ut ett 20-tal träningsbälten som utmärkt sig lite extra när det kommer till material, pris, popularitet samt omdömen från tidigare kunder. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Storlek: Vilken är min- och maxstorleken på bältet? Är det enkelt att ställa in det på precis rätt storlek för dig?
 • Komfort: Är bältet skönt att ha på sig? Skaver det eller gör ont någonstans? Är det enkelt att ta på och av sig?
 • Funktion: Hur bra fungerar bältet? Tycker du att det har det hjälpt dig att lyfta tyngre?
 • Kvalitet: Vilket material är det tillverkat av? Är knäppningen robust? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning?
 • Pris: Hur mycket kostar träningsbältet? Känns det prisvärt i förhållande till kvalitet och funktion? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Slutligen har vi lagt samman alla betyg och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa träningsbältet

Vanliga frågor om träningsbälten

Vilken storlek på gymbältet ska jag köpa?

Vanligtvis finns bälten i storlekarna S/M (runt 70-95 cm) till XXL (cirka 100-120 cm). Köp ett bälte som sitter bekvämt men ändå som spänner en del mot kroppen.

När ska man använda lyftarbälte?

Det bästa är att ta på sig lyftarbältet inför de tyngre övningarna. Det finns ingen poäng med att bära träningsbältet under hela gympasset.

Finns det skötselråd för träningsbälten?

Det finns träningsbälten i flera olika material. Hur du ska sköta ditt bälte beror på materialet. Ett läderbälte mår bra av lädervård då och då. De flesta textilbälten klarar maskintvätt. Alla de bälten som vi tipsar om kommer från erkända tillverkare som brukar skicka med tydliga skötselinstruktioner för sina träningsbälten.

Vem behöver ett träningsbälte?

Träningsbälte är inget som rekommenderas för personer som nyss börjat träna på gym. För dessa är det bättre att börja lite lättare till dess att tekniken övats in. Om du har tränat i minst ett år på gym kanske det kan vara dags att fundera på att köpa ett. Träningsbälten rekommenderas speciellt för de fyra vanligaste tyngdlyftarövningarna:

 • Knäböj
 • Bänkpress
 • Marklyft
 • Axelpress
Vad är träningsbälten bra för?

Träningsbältets främsta funktion är att stärka upp bålen och bygga upp ett buktryck. Det ger dig ökad stabilitet att kunna genomföra tyngre lyft. En annan fördel med träningsbälte är att det skyddar ryggkotorna om du lyfter tungt. Däremot är tyngdlyftningsbältet inte till för att motverka ryggont i sig.

Hur använder man ett träningsbälte?

Gymbältet ska vara tillräckligt spänt för att ge ett gott stöd. Samtidigt får du inte spänna det för hårt eftersom du då inte har full styrka och kontroll över magmusklerna.

När det är dags att lyfta stabiliserar du bålen ytterligare genom att spänna magmusklerna efter att ha dragit in luft.

Jämför träningsbälten

Träningsbälte Material Storlek Totalbetyg Pris
Pro Nutrition Bodybuildingbälte Läder 71-128 cm Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
249 kr
Better Bodies Womens Gym Belt Neopren/nylon 55-100 cm Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
399 kr
Gasp Training Belt Läder 70-115 cm Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
999 kr
C.P. Sports Lifting Belt Läder 58-140 cm Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
299 kr
Schiek 5008 Dip Belt Läder OneSize Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
699 kr

Testvinnare - Bästa träningsbältet

 • Pro Nutrition Bodybuildingbälte - Bäst i test träningsbälte
 • Better Bodies Womens Gym Belt - Bästa träningsbältet för tjejer
 • Gasp Training Belt - Bästa träningsbältet för tynga lyft
 • C.P. Sports Lifting Belt - Bästa billiga träningsbältet
 • Schiek 5008 Dip Belt - Bästa träningsbältet för dips
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

NCBI - Fördelar observerade med att ha träningsbälte på sig vid knäböj.

NIH - Träningsbälte underlättar vid stabilisering av bålen.

ResearchGate - Studie på ryggen belastning vid tärning med träningsbälte.

Senast uppdaterad: 11 maj 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Om skribenten
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
126 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5