Bästa träningsbänken - Bäst i test 2022 - Köpguide

Optimera styrketräningen hemma med någon av dessa robusta träningsbänkarna.

Träningsbänkar används för såväl hantelövningar som träning med en skivstång. Du kan även utföra rygg- och magövningar på bänken. Det finns flera olika sorter att välja på, allt från de som går att ändra vinkeln på till de mer simpla modellerna som endast har en liggande lutning.  Vi har testat 5 träningsbänkar. Läs mer om testet och varför Master FitnessBlack Bench III - Fold blev utsedd till den bästa träningsbänken 2022.

Så hittar du bästa Träningsbänk

Viktigt att tänka på vid köp av träningsbänk

Att välja en träningsbänk som håller god kvalitet, rätt pris och passar till rätt ändamål är inte alltid det enklaste. De träningsbänkar vi har testat och jämfört håller dock samtliga en god kvalitet, men vissa är mer prisvärda än andra. För att du lättare ska kunna välja träningsbänk har vi satt ihop denna köpguide. Gå igenom punkterna en efter en och försök att bilda dig en uppfattning om vilken träningsbänk som är bäst för just dig.

 • Konstruktion

  Till att börja med bör du titta efter vilka material som använts i tillverkningen av träningsbänken. Undersök även om konstruktionen ser gedigen och hållbar ut. Generellt så är en bänkt med en högre maxvikt tillverkad av bättre material och håller betydligt längre än med lägre även om du inte tränar med särskilt tunga vikter.
 • Viktkapacitet

  Bänken ska vara anpassad efter de vikter du använder. Du ska till exempel kunna justera bänken utan att riskera att skada den, eller dig själv. Tänk på att maxvikten på en bänk blir din egen vikt plus vikten på dina träningsredskap. 
 • Garanti

  Vilken garanti gäller för träningsbänken? Titta efter detta innan du bestämmer dig för vilken produkt du ska köpa. Man får allt som oftast åtminstone 1 års garanti, men ju längre garanti du kan få desto bättre. Det innebär inte bara att du får en ny produkt om någon skulle fela, utan att kvaliteten på bänken är mycket bättre.  
 • Leverans

  Träningsbänkar är tyvärr en produkt som butiker inte har särskilt stor lagerhållning på. Se därför till att din produkt verkligen finns i lager innan du beställer hem. Det är ju inte särskilt roligt att vänta i flera månader på att få den levererad när man väl köpt den. Då träningsbänkar ofta är både stora och ganska tunga bör du säkerställa att fraktkostnaden inte blir mer än du förväntat dig. När du väl fått hem din produkt bör du också undersöka noggrant så att inte något saknas eller någon del är trasig.
 • Montering

  En träningsbänk som är svår eller tidskrävande att sätta ihop eller montera, bör inte vara alltför dyr. Priset bör reflektera graden av svårighet gällande denna punkt.
 • Maxhöjd

  Du vill inte ha en justerbar bänk som går att luta alltför mycket, eller har en mycket hög bänkskiva. Detta kan bli ett problem vid vissa övningar.
 • Dynornas kvalitet

  Dynan bör vara tillräckligt stabil för att du på ett säkert sätt ska kunna utföra dina övningar. Samtidigt ska den ge dig den bekvämlighet du behöver.
 • Handtagens egenskaper

  Handtagens greppyta ska inte tillåta dig att halka eller glida med händerna. De ska också hålla i flera år utan att bli utsträckta eller torka.
 • Stabilitet

  Ju stabilare en träningsbänk är, desto bättre. Detta gäller även de hopfällbara varianterna. Du ska kunna justera och anpassa bänkarna utan att förlora för mycket stabilitet. Stabiliteten gör att du får ut mer av dina övningar, genom att de utförs på ett mer korrekt sätt.
 • Justerbarhet

  De justerbara och hopfällbara bänkarna bör komma med hjul och handtag som gör dem mer flyttbara. Bänkarna ska också vara lätta att justera. Det ska inte vara några problem med att de gnisslar eller fastnar när du anpassar dem.

Våra 5 bästa träningsbänkar (oktober 2022)

 1. Bäst i test träningsbänk: Master FitnessBlack Bench III - Fold
 2. Bästa billiga justerbara träningsbänken: Domyos lutande
 3. Bästa multifunktionella träningsbänken: Corength Vikbar träningsbänk
 4. Bästa premium träningsbänk: Masterfit Power Bench
 5. Bästa platta träningsbänken: Master FitnessFlat Bench Silver

1. Master FitnessBlack Bench III - Fold - Bäst i test träningsbänk

Master FitnessBlack Bench III - Fold, Träningsbänk
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Köp nu
köp
på Träningsmaskiner
Sammanfattning: Multifunktionell träningsbänk med hög viktgräns.
Maxbelastning
250 kg
Dimensioner
141x47x46 cm
Lägesjusteringar
10 st
Vikt
35 kg
Fördelar
 • Gedigen träningsbänk av hög kvalitet
 • Ställbar i många lägen
 • Går lätt att fälla ihop
Nackdelar
 • Golvmatta rekommenderas då den annars lätt kan skrapa upp repor

Black bench III har blivit en klassiker bland många som behöver en mångfacetterad och samtidigt robust träningsbänk. Med 10 justerbara lägen växlar du enkelt mellan ett flertal lutande och sittande lägen. Som hopfällt tar den minimalt med plats och kan förvaras i stort sett var som helst.

Det som gör Black Bench III till ett lockande alternativ är att den har unikt hög maxgräns för att vara en fällbar bänk. Med 250 kg maxvikt är den väl lämpad för riktigt tung träning.

En bänk som definitivt kommer att göra nytta under lång tid.

Var kan jag köpa produkten?

2. Domyos lutande - Bästa billiga justerbara träningsbänken

Träningsbänk förstärkt fällbar
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Decathlon
Sammanfattning: Prisvärd justerbar bänk som både är robust och stabil.
Maxbelastning
130 kg
Dimensioner
141x53x41 cm
Lägesjusteringar
6 st
Vikt
22 kg
Fördelar
 • Prisvärd
 • Stabil & Robust
 • Inbyggda hjul för att enkelt förflytta den
Nackdelar
 • Endast för hemmabruk

En mångsidig justerbar bänk som kommer att hjälpa dig i din träning. Decathlon har gjort sig kända för noggrann produkttestning och på marknaden för justerbara alternativ så är detta definitivt ett av de bättre valen.

Viktgränsen på 220 kg placerar den i segmentet mellan hobbyutrustning och professionell bänk. Vill du ha en bänk som är prisvärd, pålitlig, enkel och smidig att använda så kommer du nog inte hitta så många bättre alternativ. Helt klart rekommenderat för såväl nybörjare som dig vars träningskarriär har några år på nacken.

Var kan jag köpa produkten?

3. Corength Vikbar träningsbänk - Bästa multifunktionella träningsbänken

STYRKETRÄNINGSBÄNK magmuskler vikbar lutningsbar böjbar
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Decathlon
Sammanfattning: Multifunktionell & prisvärd träningsbänk som tränar stora delar av kroppen.
Maxbelastning
220 kg
Dimensioner
135x35x58 cm
Lägesjusteringar
4 st
Vikt
15 kg
Fördelar
 • Hopfällbar och går att förvara under sängen
 • Otroligt prisvärd
 • Kan även stå på ojämnt underlag
Nackdelar
 • Lite mer ranglig än många av de andra bänkar vi testade
Var kan jag köpa produkten?

4. Masterfit Power Bench - Bästa premium träningsbänk

Masterfit Träningsbänk Power Bench
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Köp nu
köp
på Träningspartner
Sammanfattning: Proffsbänk för som hanterar riktigt tunga pressövningar.
Maxbelastning
400 kg
Dimensioner
134/65/44 cm
Lägesjusteringar
12 st
Vikt
40 kg
Fördelar
 • Passar bra till tunga lyft
 • Stabil ram
 • Justerbar i flera lägen
Nackdelar
 • Något dyr

Power Bench hör till den ovanliga kategorin av justerbara bänkar med styrkelyft i åtanke. Med hela 400 kg maxvikt behöver du aldrig oroa dig för att begränsas i din muskelutveckling.

Denna bänk är tillverkat i tjockt härdat stål. En imponerande skillnad jämfört med övriga bänkar där trä, spån och plast är väldigt vanligt förekommande.

Är du seriös med din träning och är inställd på ständig viktökning så kommer Power Bench att stötta dig under hela din träningskarriär. Jämförelsevis är den dyrare än andra bänkar, men du får avsevärt mycket mer för pengarna.

Var kan jag köpa produkten?

5. Master FitnessFlat Bench Silver - Bästa platta träningsbänken

Master FitnessFlat Bench Silver, Träningsbänk
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Köp nu
köp
på Träningsmaskiner
Sammanfattning: Stadig platt bänk som klarar upp till 180 kilos belastning.
Maxbelastning
350 kg
Dimensioner
111x63x44 cm
Lägesjusteringar
0 st
Vikt
14 kg
Fördelar
 • Optimal för tunga lyft
 • Riktigt stabil
 • Utmärkt för tung press
Nackdelar
 • Ej justerbar

Robusta bänkar är på många sätt en grundstomme i träning. Särskilt när det handlar om muskelbygge och tunga lyft. Den här plana bänken från Master Fitness är ett konkret alternativ som säkerställer säker träning på jämna ytor.

Den är både lättskött och skonsam mot golvytan. Avsaknaden av rörliga leder gör den väldigt stabil. På det stor hela känns den definitivt trygg att använda.

Även om man skulle kunna önska att maxvikten var en aningen högre än 180 kg så hör det ändå till det övre skiktet för bänkar i denna prisklassen. Därför får den en varm rekommendation som prisvärt och pålitligt alternativ.

Var kan jag köpa produkten?
Så valde vi ut de bästa träningsbänkarna

Så gjorde vi testet

Det finns ett oerhört antal olika träningsbänkar ute på marknaden och olika typer är ämnade för olika övningar. Det blir t.ex. lite svårt att jämföra en situpsbänk med en bänkpressbänk. Vi har här därför valt att utse det bästa alternativet i flera olika kategorier.

Som grund för testet beställde vi hem ett 20-tal produkter från olika tillverkare. De har sedan testats grundligt för att avgöra vilken som är bäst. När testningen var klar fick varje person betygsätta produkterna på följande punkter: 

 • Kvalitet: Känns bänken stabil och kvalitativ eller vinglig och mer budget? Vilken maxvikt har bänken? 
 • Pris: Hur mycket kostar den? Tycker du att den känns prisvärd? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Funktioner: Går bänken att ställa in i olika lägen? Hur många? Finns det möjlighet att göra situps eller andra övningar som inte hör till de "normala"?
 • Komfort: Är bänken skön att sitta och ligga på? Är den skön vid både enklare och tyngre lyft?
 • Slitage: Har du märkt av någon form av slitage på bänken efter en tids användning?
 • Storlek: Känns det som att bänken tar upp onödigt mycket plats för den funktionalitet den erbjuder? Går den att fälla ihop för enklare förvaring?

Till sist sammanställdes alla betyg och vinnaren i varje kategori är helt enkelt produkten med det högsta genomsnittsbetyget.

bench

Vilken sorts träningsbänk ska jag välja?

Det finns ett stort utbud av träningsbänkar på marknaden. Först och främst har de olika utformning. De vanligaste varianterna är den ställbara och den plana träningsbänken. Det finns även hopfällbara träningsbänkar för dig som vill spara plats. Dessutom finns det specialbänkar så som situpsbänken, ryggträningsbänken, bänkpressbänken och bicepscurlbänken.

Innan du köper en träningsbänk bör du kontrollera vilken vikt den tål. Tänk på att den måste tåla din vikt plus de vikter som du tänker lyfta. En för klen bänk kan innebära livsfara! Satsa på kvalitet och ta med i beräkningarna att både du och dina vikter kommer att bli tyngre med tiden. Vi tycker att ett minimikrav borde vara en bänk som tål 150 kg. Det kan fungera om du är ganska lätt och inte tränar så hårt. Annars rekommenderar vi att du väljer en bänk som tål mycket mer än så.

 • Ställbar träningsbänk

  Den vanligaste typen av träningsbänk både i hemmet och på gymmet. Eftersom ryggstödet kan justeras är denna träningsbänk mycket flexibel och passar för de flesta övningar. Nackdelen med denna typ av träningsbänk är att den har rörliga delar som kommer att slitas med tiden. Dessutom är maxvikten inte lika hög som för en plan träningsbänk i samma prisklass. Därför behöver du satsa på en ställbar bänk av hög kvalitet. Exempel på övningar som passar: Hantelpress, lutande hantelpress, pullover med hantel och hantelfly.
 • Plan träningsbänk

  Om du vill hitta en billig träningsbänk som ändå håller en hög kvalitet kan du leta efter en plan träningsbänk (även kallad fixerad träningsbänk). Eftersom bänken inte kan justeras är alla fogar svetsade vilket ger hög styrka för ett lågt pris. Många övningar kan utföras på en plan träningsbänk, men du kan givetvis inte utföra till exempel lutande hantelpress. Exempel på övningar som passar: Hantelpress, pullover med hantel och hantelfly.
 • Hopfällbar träningsbänk

  Om du har brist på plats hemma kan en hopfällbar träningsbänk vara ett bra val. Tyvärr är många hopfällbara bänkar svagare än både de plana träningsbänkarna och de ställbara träningsbänkarna och maxvikten är lägre. Om du inte lyfter särskilt tungt och om du vill spara plats kan en sådan bänk ändå vara att föredra. Exempel på övningar som passar: Hantelpress, lutande hantelpress, pullover med hantel och hantelfly.
 • Bänkpressbänk

  Detta är en variant av den plana / fixerade träningsbänken. Den främsta skillnaden är att bänkpressbänken har en ställning som du lägger ifrån dig skivstången på. Tack vare säkerhetsstopp kan du lyfta tungt utan att ständigt ha någon som passar. Exempel på övningar som passar: Hantelpress, lutande hantelpress, pullover med hantel och olika skivstångsövningar.
 • Situpsbänk

  En magträningsbänk eller situpbänk är optimerad för att träna magmusklerna. Lutningen är negativ för att ge största möjliga fokus på magmuskulaturen. Ibland går det att justera bänken till plant läge. Kontrollera så att magträningsbänken har kuddar som du kan låsa fast fötterna i. Exempel på övningar som passar: Sit ups och magövningar av olika slag.
 • Situpsbänk med vikter

  Detta är en lite mer avancerad variant av magträningsbänken. Med hjälp av justerbara vikter kan du öka intensiteten i träningen. Denna träningsbänk kan nästan klassas som en träningsmaskin. Exempel på övningar som passar: Sit ups och magövningar av olika slag.
 • Ryggträningsbänk

  Det finns plana och lutande ryggträningsbänkar. Du märker främst skillnad i hur intensiv träningen blir. Denna typ av träningsbänk har kuddar för att låsa fast fötterna med. Exempel på övningar som passar: Sit ups av olika varianter, ländryggsövningar.
 • Bicepscurlbänk

  Denna träningsbänk är gjord för en enda typ av övning: bicepscurl. Bänken består av en sittdyna och två bänkar med lutning där du placerar överarmarna. Tack vare lutningen belastar du inte armbågarna och lederna så mycket när du kör bicepscurl. Exempel på övningar som passar: Bicepscurls, koncentrerad curl.
Vanliga frågor om bästa träningsbänken

FAQ – Vanliga frågor och svar om träningsbänkar

Vad kostar en träningsbänk?

Vad en träningsbänk kostar beror på dess funktioner (t.ex. justerbar, plan eller specialutformad bänk), vilken vikt den tål, kvalitet och tillverkare. De billigaste träningsbänkarna kostar under 1 000 kronor, men är sällan ett bra val. Det finns många bra träningsbänkar i prisintervallet 1 500 till 3 000 kronor. De dyraste träningsbänkarna kostar över 7 000 kronor.

 

Vilken träningsbänk är bäst?

Vilken träningsbänk som är bäst beror på dina behov. Om du är ganska lätt, lyfter små vikter och har ont om plats då kan en hopfällbar träningsbänk vara bäst. Ifall du vill ha full flexibilitet är förmodligen en justerbar träningsbänk av hög kvalitet det bästa valet. Ifall du lyfter mycket tungt men inte vill lägga ut så mycket pengar på din träningsbänk då är en plan/fixerad bänk bäst.

 

Jämför träningsbänkar

Träningsbänk Maxbelastning Dimensioner Lägesjusteringar Vikt Totalbetyg Pris
Master FitnessBlack Bench III - Fold, Träningsbänk 250 kg 141x47x46 cm 10 st 35 kg Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
2240 kr
Träningsbänk förstärkt fällbar 130 kg 141x53x41 cm 6 st 22 kg Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1699 kr
STYRKETRÄNINGSBÄNK magmuskler vikbar lutningsbar böjbar 220 kg 135x35x58 cm 4 st 15 kg Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
1199 kr
Masterfit Träningsbänk Power Bench 400 kg 134/65/44 cm 12 st 40 kg Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
3990 kr
Master FitnessFlat Bench Silver, Träningsbänk 350 kg 111x63x44 cm 0 st 14 kg Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
890 kr

Testvinnare - Bästa träningsbänken

 • Master FitnessBlack Bench III - Fold - Bäst i test träningsbänk
 • Domyos lutande - Bästa billiga justerbara träningsbänken
 • Corength Vikbar träningsbänk - Bästa multifunktionella träningsbänken
 • Masterfit Power Bench - Bästa premium träningsbänk
 • Master FitnessFlat Bench Silver - Bästa platta träningsbänken
Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Senast uppdaterad: 29 september 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Om skribenten
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.


Se alla artiklar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
122 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5