Bäst i test: Bästa trappmaskinen 2023

Senast uppdaterad:
Förbättra din kondition och övergripande hälsa samt främja viktnedgång med en av dessa toplistade trappmaskiner.

Trappmaskin - Bäst i test

Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,5 Abilica Corestep 360 Abilica Corestep 360
Bästa pris
1699 kr
Till butik
betyg 4,1 Abilica MiniStep 2.0 Abilica MiniStep 2.0
Bästa pris
999 kr
Till butik
betyg 4,1 domyos STEPPER MS500 ELFENBENSVIT ROSA Domyos MS500
Bästa pris
749 kr
Till butik
betyg 4,1 domyos STEPMASKIN MS120 IVOIRE BLA Stepmaskin MS120 Ivoire blå
Bästa pris
999 kr
Till butik
betyg 3,9 Titan LIFE Mini Stepper, Trappmaskin Titan LIFE MiniStepper
Bästa pris
705 kr
Till butik

Trappmaskiner är en av de bästa träningsutrustningarna på marknaden – oavsett om du tränar på gymmet eller hemma. Men vilken sorts trappmaskin ska man köpa och vad skiljer de olika modellerna åt?

Vi har här testat ett 20-tal trappmaskiner för hemmabruk och vinnaren i testet är Abilica Corestep 360. En effektiv liten maskin som inte tar upp mycket plats men ändå ger fantastiskt resultat. Den kostar heller inte särskilt mycket.

Fitnessfrank är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

Testvinnare - Bästa trappmaskinen

 1. Bäst i test trappmaskin: Abilica Corestep 360
 2. Bästa billiga trappmaskinen: Abilica MiniStep 2.0
 3. Bästa trappmaskinen med träningsband: Domyos MS500
 4. Bästa trappmaskninen med handtag: Stepmaskin MS120 Ivoire blå
 5. Bästa trappmaskin med vertikala steg: Titan LIFE MiniStepper

Bäst i test trappmaskin: Abilica Corestep 360

4,5
Totalt:
4,5
Till butiken
(Träningspartner)

Corestep 360 är en liten trappmaskin för dig som vill träna runt 30 till 45 minuter per dag. Det är fullt tillräckligt för de flesta. Trots sin lilla storlek ger Corestep 360 bra träning för core-muskulaturen. Det innebär att ryggmusklerna och de sneda magmusklerna tränas vid sidan av benmuskulaturen. Denna varierade träning är det inte alla stepmaskiner som erbjuder.

Om du tränar med fitnesshantlar kan du uppnå en ännu högre effektivitet i träningen med denna trappmaskin. En dator håller koll på tid, hastighet, kaloriförbrukning och antal steg. Detta är en av våra favoriter bland de billigare trappmaskinerna med en bra balans mellan pris och funktion. Det kan ta ett tag att hitta rätt teknik och få in balansen i början när man använder maskinen. Detta går dock över efter ett tag och när man väl kommit över den tröskeln så fungerar träningen på trappmaskinen av bara farten. Tänk på att maxvikten endast är 100 kg.

Abilica Corestep 360 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Dator som visar mycket information
 • Går att vända helt i 360 grader
 • Effektiv core-träning
Nackdelar
 • Något dyr men högre kvalitet än de billigare modellerna
Egenskaper
 • Storlek: 33x51x27 cm
 • Steghöjd: 12 cm
 • Max vikt: 100 kg
 • Vikt: 12 kg

Omdöme

Som "bäst i test trappmaskin" utsåg vi Abilica Corestep 360. En på det stora hela funktionell och ändamålsenlig trappmaskin, tillverkad helt utifrån vad man kan förvänta sig av en kvalitetsprodukt. Bra justeringsmöjligheter och ergonomisk stegnivå gör att den blev en testfavorit.

Produkten finns att köpa här:

Bästa billiga trappmaskinen: Abilica MiniStep 2.0

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Träningspartner)

Om du vill ha en liten men robust trappmaskin som lätt får plats i garderoben eller kanske till och med under soffan är MiniStep 2.0 ett bra val. Den väger endast 9 kg. Steghöjden är 18 cm.

Motståndet består av två hydraulpumpar. Trappmaskinen har en dator som visar antal steg, tid, hastighet och kaloriförbrukning. Här kan du även växla mellan maskinens olika funktioner.

Trappmaskinen passar dig som väger upp till 100 kg och som tränar upp till 45 minuter per dag. Det är en enkel och prisvärd trappmaskin som förvandlar tv-tittandet till ett effektivt träningspass.

Abilica MiniStep 2.0 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Liten och smidig
 • Lätt att förvara
 • Visar tid, förbränning och antal steg
Nackdelar
 • Max 100 kilos användarvikt
Egenskaper
 • Storlek: 43x48x23 cm
 • Steghöjd: 18 cm
 • Max vikt: 100 kg
 • Vikt: 9 kg

Omdöme

Abilica MiniStep 2.0 var helt klart den "bästa billiga trappmaskinen". Låg vikt, smidiga förvaringsmöjligheter och ett pris som definitivt sticker ut gör att alla bör överväga den som instegsmodell. Lever upp till förväntningarna och är perfekt att ha till hands då träningsandan faller på.

Produkten finns att köpa här:

Bästa trappmaskinen med träningsband: Domyos MS500

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Decathlon)

STEPPER MS500 är en både klassisk och innovativ stepmaskin. Den kombinerar sedvanlig stegträning med dragremmar för optimal träning av såväl ben som överkropp. Jämfört med övriga stepmaskiner ger den därför ett stort antal valmöjligheter.

En stor fördel med denna stepmaskin är att den inte tar mer plats än nödvändigt. Samtidigt ger den väldigt mångfacetterad träning. En bra kompromiss för dig som tycker att en crosstrainer är för otymplig.

Den inbyggda displayen gör att du enkelt håller koll på dina framsteg. Du kan även välja bland ett flertal förprogrammerade träningspass. Vad som gör detta till ett bra val är främst portabiliteten. Få andra alternativ kan erbjuda så pass genomgående och gedigen träning utan att ta någon egentlig plats. Gummerade fötter och stor stegplattor säkerställer hög nivå av säkerhet och pålitlighet. Dragremmarna gör även träningen mer mångfacetterad jämfört med andra liknande alternativ.

Domyos MS500 fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Mycket prisvärd
 • Med gummiband inbyggt
 • 4 olika funktioner
Nackdelar
 • Tråkigt material under fötterna
Egenskaper
 • Storlek: 43,5 x 34,5 cm
 • Steghöjd: 16 cm
 • Max vikt: 100 kg
 • Vikt: 8 kg

Omdöme

Den "bästa trappmaskinen med träningsband" blev prisvärda Domyos MS500. En kombomodell som förenar konditionsträning med mild muskelträning. Praktiskt sätt att uppnå helkroppsträning utan att behöva ha tillgång till vare sig gym eller stora ytor.

Produkten finns att köpa här:

Bästa trappmaskninen med handtag: Stepmaskin MS120 Ivoire blå

4,1
Totalt:
4,1
Till butiken
(Decathlon)

Om du gillar riktigt intensiv steppträning eller om du har balansproblem så är MS120 med styrstång en produkt som du bör överväga. Det som får den att sticka ut ur mängden är att den har grepphandtag som säkerställer både avlastning och korrekt hållning.

Samtidigt som gångträning i många fall är oerhört skonsam för kroppen, så finns det alltid en risk för dålig och icke-ergonomisk hållning. Med grepphandtag minimerar du denna risk och kan träna utifrån dina egna förutsättningar. Både bekvämt och hälsosamt.

Med MS120 får du betala en aningen mer än för övriga stepmaskiner. Men de ergonomiska fördelarna med styrstång kan definitivt vara värt merkostnaden. Om du har dåliga erfarenheter av övriga alternativ eller lider av åkommor som påverkar din balans så är det här ett sätt att säkerställa fullgod träning. Att den är lättmonterad är även en fördel.

Stepmaskin MS120 Ivoire blå fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Med handtag
 • Bra för nybörjaren
 • Robust greppyta
Nackdelar
 • Plastiga pedaler
Egenskaper
 • Storlek: 36x30x48 cm
 • Steghöjd: 16 cm
 • Max vikt: 100 kg
 • Vikt: 9,7 kg

Omdöme

"Bästa trappmaskinen med handtag" ansåg panelen vara Stepmaskin MS120 Ivoire. En upprätt trappmaskin som avlastar armar och överkropp samtidigt som den ger gedigen träning. Kombinationen av ergonomiskt utförande och många träningsprogram gör den lätt att rekommendera för dig som vill ha bekvämlighet och effektivitet.

Produkten finns att köpa här:

Bästa trappmaskin med vertikala steg: Titan LIFE MiniStepper

3,9
Totalt:
3,9
Till butiken
(Träningsmaskiner)

Om du är ute efter en riktigt seriös trappmaskin som har många funktioner och som erbjuder varierad träning är Sole SC 200 ett mycket intressant val. Denna trappmaskin har utvecklats för att ge en effektiv träning av både underkropp och överkropp samtidigt som belastningen på knäleder och höfter blir minimal. Tillverkarens idé var att skapa en maskin för intensiva och relativt korta träningspass.

Trappmaskinen väger 75 kg, vilket gör den till en av de mest stabila maskinerna för hemmabruk. Två rörliga handtag för tankarna till en crosstrainer, men det är fortfarande en trappmaskin det handlar om. Handtagen gör att du lättare kan hålla balansen och det förbättrar träningen av överkroppen.

Den inbyggda datorn har 10 olika träningsprogram i 20 motståndsnivåer. Med Sole SC 200 kan du träna intervallträning, fettförbränning och pulsträning. Du byter lätt program genom den bakgrundsbelysta displayen.

Pulsen kan du mäta via maskinens handtag eller genom att koppla in ett pulsbälte (säljs separat). Trappmaskinen har även finesser som hållare för vattenflaska, hylla för surfplatta eller bok, fläkt och högtalare.

Allt som allt gillar vi denna avancerade trappmaskin, som dessutom har fördelen att den tar en användarvikt på upp till 135 kg.

Titan LIFE MiniStepper fördelar och nackdelar

Fördelar
 • Lätt att förvara
 • Effektiv fettförbränning
 • Inkl expanderband för överkroppen
Nackdelar
 • De maskiner som har en svag rotation i stegen känns något mer ergonomiska
Egenskaper
 • Storlek: 44x30x20 cm
 • Steghöjd: 12 cm
 • Max vikt: 100 kg
 • Vikt: 7,6 kg

Omdöme

Unika Titan LIFE MiniStepper fick titeln "bästa trappmaskin med vertikala steg". En mångfacetterad trappmaskin som minimerar felaktig belastning samtidigt som den maximerar effektiv träning. Ett bra alternativ för alla som vill lägga fokus på ren och skär effektivitet utan att behöva oroa sig för felaktig användning.

Produkten finns att köpa här:
välja rätt

Så väljer du trappmaskin

Trappmaskiner är enkla att installera och är lätta att förvara hemma. Gemensamt för alla är att de försöker efterlikna hur det är att gå i trappor. I övrigt har de lite olika finesser och funktioner. Vi har här sammanställt det viktigaste du behöver tänka på för att hitta den bästa trappmaskinen för dig:

Hållbarhet

Trappmaskiner är ofta små och billiga, men det betyder inte att de inte ska vara hållbara. Det bästa är en maskin som är tillverkad i någon lättmetall som aluminium. Men tyvärr är de flesta trappmaskinerna tillverkade i hårdplast. Leta också efter hydrualik av hög kvalitet, med robusta kolvar som rör sig enkelt och inte ger i från sig något oljud. En trappmaskin med en hög maxvikt för användaren är ofta betydligt mer robust.

Storlek

Eftersom trappmaskiner är gjorda för att vara små och smidiga är det viktigt att den inte tar för mycket plats. Men det är viktigt att den har en stabil bas så den inte rör sig när man tränar. Det är extra viktigt på maskinerna som inte har några handtag så du inte riskerar att ramla av. Försök hitta en maskin med bra balans av storlek, vikt och stabilitet. Om du har tänkt att använda trappmaskinen vid ett skrivbord bör trappmaskinen inte ha en steghöjd på mer än 30 cm.

Ljud

Som med alla träningsmaskiner för hemmabruk är det viktigt att trappmaskinen inte ger ifrån sig för mycket ljud. Vissa modeller ger ifrån sig ett störande surrande för varje steg du tar. Det beror ofta på att man använt sig av för dålig kvalitet på hydrauliken. Leta efter en modell med rejäla pistonger som inte väsnas.

Träningsdator

De flesta trappmaskiner har någon form av träningsdator där du kan följa din träning. Men eftersom träningsdatorn och displayen sitter nere vid fötterna är det viktigt med en stor display så du kan se resultatet utan att gå av maskinen och böja dig ner. Leta efter en trappmaskin med en stor och tydlig display där du kan se tid, antal steg, kalorier, sträcka och eventuellt pulsmätning.

Motstånd

Trappmaskiner har ofta något system där du kan ställa in motståndet. Det gör att du kan börja lite lugnare och sedan öka motståndet successivt ju bättre tränad du blir. Justeringen av motståndet ska gå jämnt och smidigt utan någon ryckighet. De bästa trappmaskinerna har många steglösa nivåer av motstånd.

Tillbehör

Vissa trappmaskiner kommer med handtag. Handtagen är bra för dig som har lite sämre balans, eller för dig som vill ha extra funktioner som pulsmätning. På många trappmaskiner med handtag kan man enkelt ta bort handtagen om man vill använda maskinen som en vanlig trappmaskin. 

Andra trappmaskiner har istället gummiband fästa i basen så att du kan träna både över- och underkroppen samtidigt. Det ger en helt annan träningsupplevelse och skillnaden i pris är oftast väldigt liten. 

Hur mycket kostar en trappmaskin?

Trappmaskiner kan kosta allt från 300 kr till över 20 000 kr. Anledningen till att prisskillnaden är så stor är att det är flera helt olika typer av maskiner som kallas för trappmaskiner. I den här guiden fokuserar vi på trappmaskiner med pedaler, ministeppers och vertikala trappmaskiner. Det är bra trappmaskiner för både yngre och äldre. Prisbilden på de ligger vanligtvis mellan 500 kr och 1000 kr.

 • En trappmaskin i budgetklassen kostar under 500 kr.
 • En trappmaskin i mellanklassen kostar 500 kr till 1 000 kr.
 • En trappmaskin i premiumklassen kostar över 1 000 kr.

Vad är en trappmaskin?

En trappmaskin, eller stepmaskin, är en maskin som hjälper dig att förbättra din muskelstyrka och kardiovaskulära kondition. Den gör detta genom att låta dig kliva på plats, flytta dina ben framåt och bakåt i en kort rörelse. Rörelseomfånget för benen på en stepmaskin är mellan 6 och 12 tum. Ett fullt rörelseomfång på en trappmaskin bör vara lika med ett steg. Ett steg är avståndet mellan dina två fötter när du står stilla.

Olika typer av stepmaskiner

Standard stepmaskin

En standardstegmaskin har två fotpedaler som rör sig synkront. Dubbeldriven stegmaskin En dubbeldriven stegmaskin har två fotpedaler, där den ena pedalen rör sig snabbare än den andra. Detta skapar en svårare träning. Dynamisk elastisk rörelse (Dym) i rörelsestegmaskin. Dual-foot Dym in motion stegmaskiner har två fotpedaler, där båda pedalerna rör sig i samma hastighet.

Ministepper

En ministeppermaskin är en mindre version av en standardstegmaskin. Den passar vanligtvis i hörnet av ett rum och har lägre motståndsnivåer. Denna maskin är ett bra alternativ för nybörjare eftersom den ger dig mer stabilitet än en vanlig stepmaskin.

Vertikal trappmaskin

En vertikal stepper är också känd som en stairmaster. Det är en stor maskin som har en stege och en trampdyna för varje fot. Trampdynorna är i linje med varje steg på stegen, så du tar ett steg uppåt för varje steg. Denna maskin ger en intensiv konditionsträning samt stärkande övningar.

Stepmill

En stepmill liknar en vertikal trappmaskin. Skillnaden är att en stepmill är en lång, bananliknande maskin. Du tar steg i synk med en timer, och avståndet för varje steg bestäms av längden på stepmillen.

Vad är en trappmaskin bra för?

Trappmaskiner är förutom konditionsträning effektiva för att träna musklerna på ben, rumpa, lår och vader. 

Trots att trappmaskiner bygger på en så enkel idé som att gå i trappor finns det flera fördelar med denna typ av träning:

 • Enkel att använda: Det är enkelt för vem som helst att använda en trappmaskin. Även om du aldrig satt din fot i ett gym förut kommer du snabbt igång utan risk för att skada dig.
 • Skonsam för kroppen: Ett träningspass med en trappmaskin sliter inte på rygg och ben. Du kan träna intensivt utan att lederna tar skada. Detta är en viktig skillnad mot exempelvis löpning eller joggning.
 • Effektiv träning: En halvtimme på trappmaskinen räcker för att förbränna kalorier och stärka nederdelen av kroppen – bland annat knän, sätesmuskler (rumpan), lårmuskler och vaderna. Till och med magmusklerna tränas när du använder en trappmaskin.
 • Tar liten plats: Trappmaskinen är betydligt mindre än de flesta andra träningsmaskiner som man kan ha hemma, som till exempel motionscyklar och löpband.
 • Flexibel: Du kan alltid ändra hastighet och intensitet inför eller under träningspasset.
 • Flera träningsprogram: Trappmaskiner är ofta förprogrammerade med flera olika träningspass. På displayen ser du hastighet, avstånd och antal steg du tagit. Det är roligt och ökar motivationen!

Tränar du i 30 minuter på en trappmaskin kommer du att förbränna ca 250 kalorier om du väger ca 70 kg. Väger du mer kommer du att förbränna lite extra och väger du mindre gör du av med något färre kalorier.

Såhär använder man en trappmaskin på bästa sätt

Hur använder man en trappmaskin?

När du använder en trappmaskin är det viktigt att följa ditt konditionsprogram och anpassa motståndsnivån för att göra träningen mer eller mindre svår. Börja med en låg motståndsnivå för nybörjare.

Överväg dessa tips för att få ut det mesta av ditt träningspass med stegmaskin:

 • Ställ trampdynorna på bekvämt avstånd från varandra. Dina ben ska vara något bredare än axelbrett isär.
 • Sträck på dig innan du börjar.
 • Ställ in timern på 15 till 30 minuter, beroende på dina träningsmål.
 • Börja långsamt och öka kontinuerligt din hastighet när du blir mer uppvärmd.
 • Håll en bra hållning och håll huvudet upprätt.
 • Håll båda fötterna på pedalerna hela tiden. Om du behöver vila eller stretcha, gå åt sidan av maskinen och gör det framför trampdynorna.
 • Kontrollera tillverkarens instruktioner för maximal användarvikt och andra säkerhetsöverväganden.

Koppla in magmusklerna

När du arbetar med benen är det viktigt att koppla in dina magmuskler för att stödja en bra hållning och minimera ryggsmärtor. Du kan träna långsamma crunches eller andra stärkande övningar när du använder din trappmaskin.

Hitta en bra rytm

För varje steg du tar slår din fot i pedalen med ett tillfredsställande klick. Rytmiska, snabba steg är inte bara roliga utan hjälper dig också att få ut det mesta av ditt träningspass. Även om du inte behöver räkna 1,2,3, som du skulle göra med ett löpband, tycker vissa människor att takten i en låt hjälper dem att hålla jämna steg. Andra föredrar att fokusera på en rytmisk fotrörelse. Hitta det som fungerar för dig.

Omväxling

På de flesta trappmaskiner finns det en hel del inställningar för att skapa variation i övningarna. Dessutom kan du själv anpassa dina steg på olika sätt för att påverka vilka muskler som tränas. Här är några tips på hur du kan variera din träning i trappmaskinen:

 • Om du trycker med hälen när du tar nästa steg på maskinen stärker du musklerna på benets baksida.
 • Lårmusklerna tränar du genom att trycka ner trampdynorna istället för hälen.
 • Om du har en trappmaskin med handtag kan du hålla i det och testa att “sparka” upp ena benet bakåt efter att du tagit ett steg. Håll det uppe någon sekund innan du tar nästa steg. Upprepa rörelsen med det andra benet.
 • Det finns en träning för trappmaskiner som kallas dubbelsteg. Det innebär att du hoppar över ett trappsteg för varje steg du tar. Denna övning ger mer träning för rumpan och muskulaturen kring knäna. Det går dock inte att utföra på alla trappmaskiner.
 • Med korsstegsträning rör du dig sidledes med ett ben över det andra varje gång du tar ett steg.
 • Prova att lägga till ett par motståndsband för att även träna din överkropp.

Hur länge och ofta behöver jag träna?

För att ta del av trappmaskinens alla fördelar vad gäller kondition, hjärta och lungor behöver du träna ca 150 min per vecka. Du kan själv välja hur långa pass du vill köra och vilka dagar du vill träna. Det spelar ingen roll om du kör flera pass på en dag heller. Det viktiga är att du kommer upp i tillräckligt mycket tid under hela veckan. Varje pass får heller inte vara kortare än 10 minuter.

För att gå ner i vikt med trappmaskinen kommer du få bättre resultat ju mer du tränar. En bra start är att försöka köra ett pass på 15-30 minuter varannan dag och sedan öka successivt och försöka köra 20-30 minuter varje dag.

Även om du inte kommer upp i rätt tid så är det alltid bättre att träna lite än ingenting alls.

Fördelar med en trappmaskin

Fördelarna med att använda en trappmaskin är många. Det ger inte bara ett kardiovaskulärt träningspass, utan det tränar också dina ben, höfter och glutes, stärker och formar dina muskler. Det är en perfekt utrustning för människor som har tidsbrist under sin dag eller skador som hindrar dem från att springa eller andra aktiviteter med stor effekt.

Andra hälsofördelar med en trappmaskin inkluderar:

 • Bygga bentäthet för att förhindra osteoporos
 • Minska risken för hjärtsjukdomar och högt kolesterol
 • Att höja ditt självförtroende och humör
 • Bränna fett och göra dig av med extra kalorier
vanliga frågor om Trappmaskin

FAQ

Fungerar trappmaskiner verkligen?

Ja! Trappmaskiner ger ett lågintensivt eller högintensivt träningspass som arbetar med stora muskelgrupper i dina ben men också arbetar med dina sätesmuskler, höfter och core. De kan användas för att ge kardiovaskulära hälsofördelar också.

Varför ska jag använda en trappmaskin?

Trappmaskin är ett effektivt sätt att uppnå kardiovaskulära hälsofördelar som förbättrat blodtryck och hjärthälsa. De kan också hjälpa till att minska risken för diabetes och öka ämnesomsättningen efter träning. Eftersom de ger ett träningspass med låg effekt (särskilt när de används med motståndsband) är stepmaskiner ett idealiskt träningsalternativ för personer med skador som hindrar dem från att springa eller gå.

Hur länge ska mina träningspass vara på en trappmaskin?

20-30 minuter är den rekommenderade längden för de flesta träningspass, men hur lång tid som helst, även 5-minuterssteg, kommer att ge hälsofördelar. Försök att passa in minst tre 20-minuterspass per vecka för att se maximalt resultat.

Är trappmaskiner bra för viktminskning?

Ja! Stepträningens högintensiva natur med låg effekt gör dem till ett utmärkt träningsalternativ för viktminskning. De kan hjälpa dig att gå ner i vikt och förbättra kroppssammansättningen.

Vilka övningar kan jag göra på en trappmaskin?

Du kan utföra typiska gymövningar som knäböj, utfall och press ups på en trappmaskin. Prova att lägga till ett par motståndsband till dina träningspass för att öka intensiteten och träna överkroppen också.

Är det värt att köpa en trappmaskin?

Ja! Utan tvekan. De är en investering i din hälsa och ditt välbefinnande. Få ut det mesta av det genom att använda en stegmaskin flera gånger i veckan för fantastiska hälsofördelar och resultat.

Vilken är den bästa trappmaskinen att köpa?

Vi rekommenderar Abilica Corestep 360 som den bästa trappmaskinen för hemmabruk. En mycket prisvärd stegmaskin med bra ergonomi och en enkel men tydlig display.

Är en trappmaskin bättre än ett löpband?

I de flesta fall nej. Ett löpband ger en mer naturlig gång- eller löprörelse medan en stepmaskin får dig att hoppa upp och ner. Som sagt, vissa personer med skador som hindrar dem från att springa eller gå kan tycka att en stepper är bekvämare än ett löpband.

Vilka muskelgrupper tränar ett trappmaskin?

De viktigaste musklerna som arbetas när du använder en trappmaskin är dina ben, höfter och skinkor. Dina armar och överkropp får ett bra träningspass också, men inte lika mycket eftersom maskinens rörelser är låga.

Hur många kalorier bränner en trappmaskin?

Att trampa på en trappmaskin kommer att bränna stora mängder kalorier och fett. En 80 kg man kommer att bränna cirka 350 kalorier i ett 30-minuters träningspass på en sådan här maskin. Det är ungefär samma antal kalorier som du förbränner på en 5 km löptur!

Kan jag köpa en trappmaskin online?

Ja! De allra flesta trappmaskinerna finns att köpa online både hos tillverkare och återförsäljare. Trappmaskiner finns även att hitta i sportbutiker som XXL, Intersport och Decathlon.

Vilka tillverkare av trappmaskiner är mest populära?

Abilica tillverkar högkvalitativa trappmaskiner. Andra populära tillverkare inkluderar Titan Life och Xterra.

När ska jag träna på trappmaskinen?

Träna när som helst! De flesta väljer att göra sina konditionsträningar på morgonen före jobbet eller efter jobbet. Andra gillar att dela ut tiden på helgerna. Det är helt upp till dig men se till att schemalägga dina träningspass så att du håller dig till din plan.

Är en trappmaskin bra för cardio?

Ja! En rejäl 20-minuters session på en trappmaskin kommer att göra underverk för ditt hjärta och lungor. Faktum är att du får ungefär samma nivå av kardiovaskulära fördelar som du skulle få från en 30-minuters löpning.

Hur testar vi trappmaskin på Fitnessfrank.se?

Som grund för det här testet valde vi ut ett 20-tal trappmaskiner som utmärkt sig lite extra när det kommer till design, pris, maxvikt, popularitet samt omdömen från tidigare kunder.

 • Kvalitet: Vilken är maxvikten för användaren? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning? Hur hög är steghöjden?
 • Komfort: Är fotfästet bra? Gör det ont att stå på den utan skor? Känns det bra att träna på maskinen? Är rörelsen naturlig?
 • Smidighet: Är det enkelt att komma igång och träna med maskinen? Går den enkelt att flytta på? Är den stor och klumpig att förvara?
 • Pris: Hur mycket kostar trappmaskinen? Känns den prisvärd? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Funktion: Finns en display som visar data om din träning? Finns pulsmätning? 

Till sist har vi sammanställt alla betyg och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta totalbetyget.

Senast uppdaterad: 17 januari 2023
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Betyg: 4.8 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Grundare och chefredaktör
Utbildning: Linköpings universitet

Johan har arbetat med kost och hälsa sedan 2009. Han skrev sin första artikel på Fitnessfrank.se när sidan grundades i början av 2017. Han brinner för fettsnål matlagning med mycket frukt och grönt och har gymmat så länge han kan minnas. Johan arbetar för närvarande med ett projekt som undersöker kosttillskottens påverkan på kroppen. Hittar du honom inte på gymmet befinner han sig nog ute i skogen där han spenderar mycket av sin lediga tid.