Vad är en fotmassagemaskin bra för?

Fotmassage ger avslappning och en skön stund när fötterna pysslas om med värme och masserande rörelser. Just fötterna jobbar ju hårt varje dag och en fotmassage kan verkligen hjälpa ömma och trötta fötter.

Fotmassage med händerna som verktyg är alltid ett alternativ, men det går inte att gå till salong varje dag och det är inte alla som har någon hemma som vill ställa upp varje dag!

Med en fotmassagemaskin kan du få en skön massage av dina fötter när du vill. Du kan använda en fotmassageapparat när du tittar på TV eller läser. Du kan till och med använda den när du jobbar!

Fördelarna är med andra ord många. Du får en bättre blodcirkulation och du hjälper trötta fötter att återhämta sig. Du kan få smärtlindring och också helt enkelt värma frusna vinterfötter på ett smidigt sätt.

Det här är en fotmassagemaskin bra för

  • En stunds skön avkoppling
  • Ökad blodcirkulation i både fötter och ben
  • Smärtlindring i fötter (och eventuellt hälsena och vad)
  • En möjlighet att undersöka fötterna
  • Kan bidra till ett lägre blodtryck
  • Chans till bättre sömn
  • Möjlighet att behandla restless legs

Skön avkoppling

Massage ger skön avkoppling oavsett det handlar om fotmassage, ryggmassage, ansiktsmassage eller något annat. En fördel med en fotmassagemaskin är helt enkelt att själva knådandet och värmen ger en skön avkoppling.

Fotmassagemaskinen stimulerar känseln och nervsystemet(1). Detta leder till att kroppen skickar ut endorfiner ut i blodbanorna. Endorfin är ett hormon som ger avkoppling, smärtlindring och kort och gott gör att vi mår bra. Den sköna avkopplingen tar därför inte slut i samma sekund som massagen tar slut. Istället befinner sig kroppen i ett behagligt tillstånd ytterligare en bra stund.

Bättre blodcirkulation

Det är många av oss som inte rör på oss särskilt mycket. Det gör att musklerna i fötterna inte utsätts för påfrestning och det i sin tur leder till sämre blodcirkulation i fötterna(2). En effekt av det kan bli att fötterna blir tröttare snabbare. En annan vanlig effekt är frusna fötter.

En försämring av blodcirkulationen kan också leda till andra problem, till exempel hudproblem, när näring och syre från blodet inte cirkulerar fritt i fötterna. En sämre blodcirkulation i fötterna har också ett samband med en sämre blodcirkulation i benen. Fötterna och benen är ju minst sagt sammankopplade.

Fotmassage stimulerar blodflödet i fötterna och gör att syre, näring och värme kan flöda mer fritt och snabbare. Det ökade blodflödet ger en lång rad fördelar både för fötternas hälsa, benens hälsa och hela kroppens hälsa. Ett ökat blodflöde i fötter och ben är särskilt viktigt för diabetiker och fotmassage kan alltså vara en bra behandling för den här gruppen(3).

Om blodet cirkulerar mer fritt får kroppen också lättare att transportera bort gifter och slaggprodukter. Massagen med knådande rörelser stimulerar lymfsystemet med resultatet att lymfvätskan lättare kan transportera ut slaggprodukter till blodsystemet.

Mindre smärta

Personer som står och går långa perioder varje dag kan över tid få smärta i olika delar av fötterna(4). Ofta handlar det om åkomman plantar fasciitis som innebär inflammation eller förslitning i den sena som går mellan hälen och tån. Det ger en smärta i häl och i hålfoten som kan vara mycket besvärande.

En fotmassagemaskin kan hjälpa till med att behandla fötterna med knådning och värme för att ge smärtlindring. Behandlingen kan också vara välgörande för läkningen. Massage är dock ingen ersättning för ett läkarbesök och professionell behandling av plantar fasciitis.

Med en fotmassagemaskin kan du också få smärtlindring vid problem med hälsena och vad. Det beror dock lite på hur mycket av fot och ben som fotmassageapparaten täcker. Massage av fötterna ger dock ökad blodcirkulation också genom hälsena och vad, vilket kan ha positiva effekter.

Undersök dina fötter för tecken på problem

Om du använder en fotmassageapparat får du automatiskt möjligheten att undersöka dina fötter. Du har då chansen att upptäcka eventuella små problem innan de så att säga blir större problem.

Vad är det då du kan titta efter? Sår, utslag, blåsor och fläckar är några saker att uppmärksamma extra om du skulle råka på dem. Förändringar i huden kan vara tecken på andra tillstånd som kan behöva behandlas.

Förhårdnader, spruckna tånaglar, naglar som växer inåt, spruckna hälar och torr hud är andra saker att uppmärksamma och vid behov behandla. Om du upptäcker något från den här listan kan du ganska enkelt ta till åtgärder som verkar snabbt.

Kan ge lägre blodtryck

Högt blodtryck är något många av oss lever med och andelen vuxna som lider av diagnosen blir ständigt högre. Massage överlag kan vara fördelaktigt när det gäller blodtryck, men vad gäller för fotmassage?

En studie från 2020 har visat att fotmassage kan hjälpa till att sänka blodtrycket hos hemodialyspatienter med högt blodtryck(5). I studien genomgick deltagarna visserligen en mycket intensiv serie behandlingar, men mycket tyder på att en blodtryckssänkande effekt gäller även generellt oavsett sjukdom och intensitet i behandlingar.

Lättare att somna vid massage

Många upplever att de blir väldigt sömniga när de får massage, kanske även du? Det är verkligen inte konstigt eftersom det parasympatiska nervsystemet kopplas in vid beröring och massage av musklerna(6). Det parasympatiska nervsystemet är kroppens system för vila och matsmältning. Motsatsen är det sympatiska nervsystemet, som helt enkelt handlar om “fight and flight”.

Det finns flera studier som visar på kraftfulla effekter av massage. Det handlar bland annat om puls, hjärtrytm och hormonnivåer.Kort sagt går kroppen in i ett läge av vila och matsmältning automatiskt vid massage.

Gäller då tanken om att det är lättare att somna vid massage för alla typer av massage? Det korta svaret är ja. Det kan finnas skillnader mellan olika varianter av massage, men det går inte att säga att det finns skillnader mellan en viss kroppsyta eller en viss kroppsdel. En fotmassagemaskin kan definitivt göra det lättare att somna.

Bäst effekt för nattsömnen får du om du använder en fotmassagemaskin på kvällen när du börjar varva ner. Massagens effekt kan då förstärkas av den naturliga utsöndringen av melatonin.

Restless legs

Restless legs, eller Willis-Ekboms sjukdom, är ett tillstånd då man upplever ett kliande, pirrande eller krypande i benen(7). Det är ett mycket plågsamt tillstånd som påverkar både på dagen och på natten.

En studie har visat att behandling med fotmassagemaskin kan vara en effektiv behandlingsmetod för dem som lider av restless legs(8). I studien fick en grupp behandling med en fotmassageapparat medan andra grupper fick andra typer av behandlingar respektive ingen behandling (kontrollgrupp). Det visade sig att försöksgruppen som fick behandling upplevde klara förbättringar jämfört med kontrollgruppen.

Sammanfattning

Som vi har sett kan en fotmassagemaskin ge betydligt mer än en avkopplande stund. Fördelarna med fotmassage är många och med en maskin/apparat kan du ta hand om dina fötter på egen hand.

En investering i en fotmassagemaskin kan definitivt vara en investering i hälsan både idag och i framtiden. Att den är enkel att använda och enkel att ta fram/stuva undan gör att den har alla möjligheter att användas regelbundet - till skillnad från många andra apparater och maskiner för hälsan.