Vad är en massagepistol bra för?

På bara några år så har konsumentmarknaden fullständig svämmat över med massagepistoler. Men vad är de egentligen bra för?

Många av oss har vid det här laget kommit i kontakt med massagepistoler. Oavsett om vi velat eller inte. De har helt enkelt nästlat sig in bland standardutbudet av tränings- och massageprylar.

Egentligen är det inte särskilt konstigt då massage kan såväl främja återhämtning och rehabilitering som att skapa bästa möjliga förutsättningar för bra prestation. Fast är effekterna verkligen helt överförbara från traditionell massage till pistoler?

Vi har riktat luppen mot massagepistoler och tittat på tanken bakom dem, vad de egentligen är bra för och vilka av oss som bör överväga ett inköp.

Viktigt att ta med sig

  • En massagepistol bygger på idén bakom tapotement. Snabba och riktade slag som djupgående bearbetar specifika punkter på kroppen. Med praktiskt utförande, kraftfull motor och utbytbara huvuden möjliggör de väldigt varierad massage.
  • Att använda en massagepistol före och efter träning kan resultera i ökad rörlighet, bättre prestation och snabbare återhämtning. Det finns även en allmän muskel- och ligamentfrämjande effekt som kan vara positiv för dig som inte är särskilt fysiskt aktiv.
  • Massagepistoler är bra både för dig vill maximera prestationsförmågan och lindra muskelsmärtor och för dig som vill främja fysisk allmänhälsa.

Hur fungerar massagepistolen?

Tapotement är ett begrepp som på sätt och vis har fallit ur tiden. Men vad det åsyftar är att massera vävnad med hjälp av snabba och riktade slag med fingrarna.

För dryga hundra år sedan ansågs det allmänt känt att det som behandlingsform kunde leda till såväl större muskelvolym som bättre allmänhälsa. Och än idag utgör de en viktig del av vad som internationellt sett kallas för svensk massage.

Endast tapotement kan ibland åstadkomma en volymökning.

Svenska läkartidningen. Årgång 1935, s1703.

Det är i denna sorts massage som massagepistolen har hämtat sin inspiration. Genom att kombinera idén bakom rytmiska och riktade slag med en automatiserad motordriven massageenhet möjliggjordes längre och mer intensiva massagepass.

Men vad säger då vetenskapen om massagepistolernas nytta? I nuläget verkar finnas ett stort glapp mellan den kliniska vetenskapen och de upplevt positiva effekterna av massagepistoler. 

Det finns dock tre områden där en massagepistol är bevisat bra: återhämtning, prestationsförmåga och rörelseomfång.

Snabbare återhämtning

Man har sett att personer som använder en massagepistol efter träning upplever både mindre smärta och ömhet i musklerna. Kort och gott lindrar den träningsvärken.

Det viktiga är inte om du använder massagepistolen utan när du använder den.

Genom att använda massagepistolen direkt efter träning kan mjölksyra och toxiner som ansamlats i musklerna minska.

En snabb användning igen dagen efter ökar blodflödet, tillför syre och mjukar upp fascian.

Viktigt att tänka på är att precis som vid träning kommer det inte göra allt för stor nytta att bara sporadiskt använda massagepistolen. För bästa resultat bör du använda massagepistolen konsekvent.

kvinna som masserar låret med massagepistol

Använd massagepistolen både direkt efter träning och dagen efter för att minska träningsvärken.

Bättre prestation

Ett av de rekommenderade användningsområdena är att göra massagepistolen till en del av uppvärmningsrutinen.

Genom att massagepistolen ökar blodflödet i musklerna fylls de på med syre och näring för att prestera på topp. Ungefär på samma sätt som vid tradionell uppvärmning, men du kan enklare fokusera på ett specifikt område.

I en amerikansk studie visade det sig att man klarade av fler reps när man använde massagepistolen än om man inte gjorde det. Tyvärr går det inte utesluta om det bara var placebo men effekten var tydlig.

Ökat rörelseomfång

Fem minuters användning av en massagepistol på vadmusklerna har visat sig resultera i förbättrat rörelseomfång (s.k. range of motion eller ROM) och minskad risk för skador i samband med dorsalflexion. Kort och gott en förbättring av fötternas funktion.

Och kan det tänkas finnas delvis outforskade fördelar? Det är långt ifrån omöjligt att många av de positiva saker som uppnås med manuell massage även går att överföra på massage med massagepistoler.

två professionella mma fighters som slåss

Ett ökat rörelseomfång kan vara särskilt gynnsamt för dig som ägnar dig åt någon kampsport.

 

Manuellt utförd tapotament har i ett allmänt hänseende visat sig kunna öka rörlighet och flexibilitet.

Kanske är det så att vi bara börjat skrapa på ytan av potentiella fördelar med massagepistoler.

Behöver jag verkligen en massagepistol?

Väger man samman det objektiva och vetenskapliga underlaget så finns det definitivt skäl att välja en massagepistol för att förbättra rörlighet och minska risken för skador. Särskilt om man sysslar med sport där vrister och ligament belastas hårt.

Om man även tittar på hur massagepistoler används i praktiken så dyker de upp i ett stort antal sammanhang. Allt ifrån bland toppresterande atleter till äldrevård. Det gör att de mycket väl kan vara något för alla som vill säkerställa att kroppens senor, muskler och ligament fortsätter fungera som de ska.

Många har kommit att se dem som en viktig del av både träning och som ett verktyg för att främja fysisk allmänhälsa och säkerställa bibehållen rörlighet.

Men om du verkligen behöver den eller inte kan nog bara du svara på.

Har du bestämt dig för att köpa en massagepistol men vet inte vilken du ska välja? Läs vår artikel om de bästa massagepistolerna.


Kolla också gärna in våra tester av andra massageverktyg:

Källor

Svenska läkartidningen. Årgång 1935, sida 1703.

The Acute Effects of a Percussive Massage Treatment with a Hypervolt Device on Plantar Flexor Muscles’ Range of Motion and Performance. Andreas Konrad et al. J Sports Sci Med. 2020.

Acute Effects of Two Massage Techniques on Ankle Joint Flexibility and Power of the Plantar Flexors.  Grant J.B. McKechnie,1, Warren B. Young,1, and David G. Behm.  J Sports Sci Med. 2007 Dec.

Mechanical Percussion Devices: A Survey of Practice Patterns Among Healthcare Professionals. Scott W Cheatham, Ph.D et al. Int J Sports Phys Ther. 2021.

A critical evaluation of percussion massage gun devices as a rehabilitation tool focusing on lower limb mobility: A literature review. Jack Martin. SportRxiv Preprints, January 13, 2021.

Immediate Effect of Calf Muscle Kinesio Taping on Ankle Joint Reposition Sense and Force Sense in Healthy Elderly. Jin-tae Han et al. J Kor Phys Ther 2020.