Topp 5 bästa viktvästarna (nov. 2022)

Ta träningen till nästa steg, bränn mer fett vid cardioträningen och öka vikten vid pull-ups med hjälp av en viktväst.

En viktväst är ett utmärkt mångsidigt träningsredskap för dig som vill gå ner i vikt. Västen bidrar till att du förbränner fler kalorier när du tränar eller går och fungerar dessutom utmärkt vid vissa träningsövningar, exempelvis pull-ups, där du vill lägga till mer vikt.

Vi har här testat ett 20-tal av de mest populära viktvästarna och bäst av alla blev Iron Gym Weight Vest. En mycket skön viktväst som sitter bra på kroppen och enkelt kan anpassas till precis den vikt du är ute efter.

Testvinnare - Bästa viktvästen 2022

Här är en överblick över årets bästa viktvästar.

 1. Bäst i test viktväst: Iron Gym Weight Vest
 2. Bästa billiga viktvästen: Abilica Weight Vest Flexi
 3. Bästa med järnvikter: Master Fitness B.C
 4. Bästa 20 kg med sandvikt: Master Fitness Master 20 kilo
 5. Bästa 30 kg: Master Fitness Master 30 kg

Hur vi valde ut de bästa viktvästarna

 • Funktioner - Går det att ta bort eller lägga till vikter? Hur små intervall kan man ändra vikten? Vad är max och minsta vikten?
 • Kvalitet: Vilka material är den tillverkad av? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning?
 • Bekvämlighet - Hur bra sitter viktvästen mot kroppen? Är det enkelt att ta på och av sig den? Skaver den någonstans? Sitter den fortfarande bra vid övningar där man rör sig mycket?
 • Pris - Vad kostar viktvästen? Följer alla vikter med eller köps separat? Tycker du att den känns prisvärd? Är det någon fraktkostnad?
 • Kundbetyg- Vad tycker tidigare kunder som köpt västen om den? Vilket snittbetyg har den fått hos återförsäljarna?

Så hittar du bästa Viktväst

Så hittar du bästa viktvästen

Det finns många olika viktvästar att välja på och det är inte enkelt att veta vilken som är bäst. För att avgöra om en viktväst är bra eller inte för dig bör du först överväga följande punkter.

 • Vikt

  Har du aldrig använt en viktväst så låter 10 kg kanske inte så mycket, men det känns betydligt mer än man tänker sig. 10 kg räcker gott och väl för de allra flesta, men ju mer . Även hur vikten är placerad är viktigt. För bästa effekt ska vikten vara jämnt fördelad runt kroppen. Västar med justerbar vikt är bäst då man enkelt kan ändra vikten mellan olika övningar eller öka och minska belastningen som man vill. Ju fler antal vikter desto mer går den att anpassa.
 • Typ av vikter

  Det finns tre vanliga typer av vikter på en viktväst. De är sandsäckar, järnvikter och påsar med järnspån. Järnvikterna är bra för att de inte tar så mycket plats men leder ofta till en sämre passform. Särskilt vid konditionsövningar där du rör dig mycket. Då passar en viktväst med sandsäckar bättre då de lägger sig närmare kroppen och det är inte alls lika obehagligt när de slår mot kroppen. Men är du mest ute efter att göra styrkeövningar ska du välja en viktväst med järnvikter.
 • Pris

  Viktvästar kostar från 500 kr till upp emot 3000 kr, men de flesta ligger i intervallet 1 000 - 1 500 kr. Först och främst är det totalvikten som avgör priset där en tyngre väst är dyrare än en lätt. Sedan spelar såklart varumärke, kvalitet och material in. En viktväst är en produkt du kan använda i många år framöver, så priset per användning skiljer sig inte särskilt mycket på en väst som kostar 1 000 kr eller 1 500 kr. Då är det bättre att hitta en väst som sitter skönt och går att anpassa mycket.
 • Passform

  Om man planerar att springa med viktvästen måste den sitta tätt runt kroppen så att den inte hoppar upp och ner och att den andas bra. Om man i stället vill ta på sig viktvästen när man gör styrkeövningar är mobiliteten extra viktig, det vill säga att man fortfarande kan röra på armarna och överkroppen för att utföra övningarna. En bra viktväst är jämnt fördelad så att man både kan göra plankan och bakvända armhävningar utan att det blir för mycket belastning åt varken det ena eller det andra hållet.
 • Komfort

  Det är viktigt att västen sitter bra mot kroppen och inte skaver. För bästa komfort ska västen ha bra dämpning i axlar och flera olika band för att justera passformen. Tänk också på vilket material viktvästen är tillverkad av. Vi rekommenderar ett tyg med bra stretch, till exempel neoprene. Sedan spelar såklart vikten och framförallt fördelningen av vikt in för komforten. Med fler vikter sitten västen bättre mot kroppen och rörligheten ökar också.
 • Material

  Det finns många billiga viktvästar som kanske ser lockande ut vid första anblick. Tyvärr är de flesta av dem tillverkade i sämre material som inte håller lika länge. Viktvästarna kan till exempel börja släppa i en söm eller så spricker tyget.

Våra 5 bästa viktvästar (november 2022)

1. Iron Gym Weight Vest - Bäst i test viktväst

Iron Gym Weight Vest - Bäst i test viktväst
Betyg 4,5/5
Betyg 4,5/5
Bäst i test
Till butik
köp
(Svenskt Kosttillskott)

Iron Gym Weight Vest är en snyggt designad viktväst som särskilt passar i hemmet eller på gymmet. Den klarar av mellan 1 till 10 kg. Västen tillåter fri rörelse och är så mjuk att man till och med kan använda den på bar hud, vilket är särskilt välkommet om man tränar under varma förhållanden. Detta ansåg vi var en mycket positiv aspekt när vi provade produkten. Västen är utformad för maximal rörlighet så att man kan utföra saker som lounges, lyft, hopprep samt squats och armarna har total frihet åt alla håll.

Denna viktväst fungerar i så många olika sammanhang och är väldigt bra utformad. Därför anser vi att Iron Gym Weight Vest är den bästa viktvästen för dig.

Som "bäst i test viktväst" var panelen väldigt enhällig gällande Iron Gym Weight Vest. En flexibel och mångfacetterad väst som tillför en extra dimension till all sorts träning. Lätt att rekommendera för dig som vill kunna öka intensiteten på allt du gör.

Egenskaper

 • Totalvikt: 10 kg
 • Antal vikter: 30 st
 • Typ av vikter: Sandpåsar
 • Justerbarhet: 1-10 kg

Fördelar

 • Rejäla kardborreband
 • Mjukt och skönt material
 • Passar till något kortare personer

Nackdelar

 • Välj annan väst om du behöver mer än 10 kg vikt

Omdöme

Smidig väst där du kan justera tyngden från 1 till 10 kilo.

Priser

Till butik
1599 kr
Till butik
1599 kr

2. Abilica Weight Vest Flexi - Bästa billiga viktvästen

Abilica Weight Vest Flexi - Bästa billiga viktvästen
Betyg 4,3/5
Betyg 4,3/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

Abilica WeightVest Flexi är en viktväst tillverkad av ett härligt neopren-material med reflexer. Västen kan användas under vardagliga promenader eller springturer. Du kan ha en vikt mellan 1,25 kg till 10 kg i denna väst och det är lätt att byta och variera mellan olika vikter. Västen är alltså enkel att justera och sitter komfortabelt mot din kropp. Den har också två fickor där du får plats med telefonen eller andra tänkbara föremål. Detta ansåg vi var en trevlig detalj med Abilica WeightVest Flexi.

Du bör inte tvätta viktvästen på annat sätt än att skrubba den med en fuktad trasa och låta produkten lufttorka. Detta eftersom materialet kan skadas om det kommer i kontakt med för mycket vatten. Vi anser att Abilica WeightVest Flexi är ett stadigt och bekvämt val för dig som söker en viktväst till ett bra pris.

Den "bästa billiga viktvästen" blev Abilica Weight Vest Flexi. En praktisk och snabbjusterad vikt som ger bra värde för pengarna. Robusta kardborrspännen gör att den håller sig på plats och därför kan användas vid träning i högt tempo. Plus i kanten för bra ventilering.

Egenskaper

 • Totalvikt: 10 kg
 • Antal vikter: 8 st
 • Typ av vikter: Sandpåsar
 • Justerbarhet: 1,25-10 kg

Fördelar

 • Enkel att spänna
 • Bra passform
 • Snabb viktreglering

Nackdelar

 • Välj annan väst om du behöver mer än 10 kg vikt

Omdöme

En mycket prisvärd väst tillverkad i mjuk neopren som går att ställa in vikten från 1,25 till 10 kg.

Priser

Till butik
844 kr
Till butik
1039 kr
Till butik
1039 kr

3. Master Fitness B.C - Bästa med järnvikter

Master Fitness B.C Viktväst + 20kg järnvikter - Bästa med järnvikter
Betyg 4,1/5
Betyg 4,1/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

Denna viktväst är ett behagligt och utmärkt val för dig som gillar crossfit och styrketräning. Det finns 18 fickor på västen som är till för järnvikter på 1,1 kg per vikt. Vikter ingår dock inte när du köper denna viktväst, utan dessa får du köpa till på egen hand. Master Fitness har ett eget vikt-set, innehållande 9 järnvikter, som du kan komplettera B.C Viktväst med. Produkten är anpassad så att du totalt kan bära 20 kg i den. Dessutom har västen en axelvaddering och två ordentliga remmar. Dessa spänns åt runt din bröstkorg vid användning.

Vi konstaterar att Master Fitness B.C Viktväst + 20 kg Järnvikter är den bästa viktvästen för dig som vill ha en väst som tål många vikter, och särskilt för dig som är ute efter en 20 kg-väst.

Som "bästa viktväst med järnvikter" visade sig Master Fitness B.C vara en unik väst. En dynamiskt justerbar västvikt som känns gedigen. Särskilt bra för dig som vill ha en så jämn viktfördelning som möjligt för att minimera känslan av viktmässig obalans. Bonuspoäng för sköna axelremmar.

Egenskaper

 • Totalvikt: 20 kg
 • Antal vikter: 18 st
 • Typ av vikter: Järnvikter
 • Justerbarhet: 1,1 - 20 kg

Fördelar

 • Snygg och stabil väst
 • Sitter skönt
 • Minimalt skav

Nackdelar

 • Välj Iron Gym Weight Vest om du föredrar sandvikter

Omdöme

Viktväst på upp till 20 kilo med järnvikter istället för sand.

Priser

Till butik
1590 kr

4. Master Fitness Master 20 kilo - Bästa 20 kg med sandvikt

Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo - Bästa 20 kg med sandvikt
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

Weight Vest Master är en viktväst med reglerbar vikt upp till 20 kg. Vikten fördelas jämnt med hjälp av viktpåsar som inte påverkar västens passform. Jämfört med övriga viktvästar är den här anatomiskt utformad vilket gör den lämpad för ett stort antal olika aktiviteter.

Har du någonsin erfarit att viktvästar är oflexibla och otympliga så är det här valet för dig. Bekvämlighet och bra vikt gör den till ett riktigt bra komplement till all sorts träning.

Master Fitness Master 20 kilo var testets "bästa viktväst 20 kg med sandvikt". En ergonomiskt utformad sandviktsväst som känns förvånansvärt lätt trots påtaglig tyngd. Enkel att anpassa utifrån din egen kroppsform och blir därför ett praktiskt komplement till varierad träning.

Egenskaper

 • Totalvikt: 20 kg
 • Antal vikter: 20 st
 • Typ av vikter: Sandpåsar
 • Justerbarhet: 1 - 20 kg

Fördelar

 • 5/5 betyg på Trustpilot
 • Lätt att justera passform
 • Kan köpas med 10 eller 20 kg

Nackdelar

 • Välj Abilica Weight Vest Flexi eller Iron Gym Weight Vest om du endast kommer använda upp till 10 kilo belastning

Omdöme

Skön väst som lanserats i ny utgåva med fokus på utökad bekvämlighet och ergonomi.

Priser

Till butik
1169 kr
Till butik
1394 kr

5. Master Fitness Master 30 kg - Bästa 30 kg

Master Fitness Viktväst Svart 30 kg - Bästa 30 kg
Betyg 3,9/5
Betyg 3,9/5
Till butik
köp
(Gymgrossisten)

En robust och slitstark viktväst med anpassningsbar vikt upp till 30 kg. Då vikterna placeras i jämnt fördelade fack så säkerställs såväl bekvämlighet med bra viktfördelning. Ett riktigt bra val för dig som vill maximera resultatet av konditionsträning eller träning med egen kroppsvikt.

Västen är tillverkad i cordura vilket innebär att den är slitstark och i princip förblir opåverkad om det skulle uppstå revor i materialet. Det gör att du kan använda den till såväl trailrunning som för annan krävande träning.

Som tungviktare utnämndes Master Fitness Master 30 kg till "Bästa 30 kgs-viktvästen". Som testets tyngsta vikt blev detta en favorit för de i panelen som gillar att maximera belastningen. Optimal för att ta kroppsviktsövningar till en helt ny nivå.

Egenskaper

 • Totalvikt: 30 kg
 • Antal vikter: 30 st
 • Typ av vikter: Järnvikter
 • Justerbarhet: 1 - 30 kg

Fördelar

 • Hela 30 kg belastning
 • Höga kundbetyg
 • Tillverkad i slitstark cordura

Nackdelar

 • Dyr, välj annan om du inte tänker använda hela viktsetet

Omdöme

En väst som hanterar vikter upp till hela 30 kilo - perfekt för den erfarna bäraren.

Priser

Till butik
1839 kr

Jämför de bästa viktvästarna i testet

Viktväst Totalvikt Antal vikter Typ av vikter Justerbarhet Totalbetyg Pris
Iron Gym Weight Vest 10 kg 30 st Sandpåsar 1-10 kg Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
1599 kr
Abilica Weight Vest Flexi 10 kg 8 st Sandpåsar 1,25-10 kg Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
844 kr
Master Fitness B.C Viktväst + 20kg järnvikter 20 kg 18 st Järnvikter 1,1 - 20 kg Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
1590 kr
Master Fitness Weight Vest Master 20 kilo 20 kg 20 st Sandpåsar 1 - 20 kg Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
1169 kr
Master Fitness Viktväst Svart 30 kg 30 kg 30 st Järnvikter 1 - 30 kg Betyg 3,9 / 5
3,9 / 5
Pris från
1839 kr

Typer av viktvästar

Vitkvästar kan se ut på många olika sätt, men i grunden finns det endast två olika typer - med justerbar och fast vikt. Vilken sort du ska välja beror på hur du ska använda den och vad ditt mål med träningen är. 

 • Justerbar vikt

  Justerbara viktvästar har fördelar att du enkelt kan lägga till eller ta bort vikt vid behov. Den här typen av viktväst är bäst för dig som vill bygga muskler. Du kan enkelt höja vikten när kroppen anpassar sig till stressen från den tidigare vikten. Den har också fördelen med att du ofta vill ha olika tung belastning vid olika övningar. Du kanske bara vill ha 10 kg när du gör armhävningar men 20 kg när du gör squats. De fungerar också bra för promenader och löpning även om en väst med fast vikt är bättre för ändamålet. 
 • Fast vikt

  Viktvästar med fast vikt är precis som det låter en väst som inte går att ändra vikten på. Den här typen av viktväst används främst till konditionsträning men går såklart bra att använda till annat om vikten är rätt. Fördelen med dem är att det finns mindre rörliga delar så det är bara att spänna fast och gå. Viktvästar med fast vikt har generellt bättre passform och rör sig mindre vilket passar bra för aktiviteter med mycket rörelse. De är vanligtvis snyggare också (inte lika stora och klumpiga som justerbara viktvästar).

Vad är en viktväst bra för?

En viktväst är egentligen bara en form av ökat motstånd. Ju mer kraft kroppen behöver använda i en rörelse desto mer energi kommer musklerna att göra av med.

I en studie visade det sig att en person som använder en viktväst med 10 % tyngd av den egna vikten gjorde tydligt av med mer kalorier än de som hade en väst med 5 % och de som inte hade någon väst alls.

Vid löpning

Vid löpträning med viktväst har det visat sig att viktvästen ökar gränserna av blodlaktat. Det leder till att man klarar av snabbare hastigheter under längre tid innan man tröttnat. Och faktum är att det gäller båder sprinters och långdistanslöpare.

För att förbättra förmågan över lång distans ska man använda en viktväst på ungefär 10-15 % av den egna kroppsvikten. Men som sprinter är det bäst med en viktväst på ca 30-40 % av kroppsvikten.

Vid styrketräning

En viktväst kan också hjälpa dig att bli starkare.

Man har sett tydliga förbättringar vid styrketräning med viktväst vid både bänkpress och armhävningar. Förbättringar har också setts med viktväst vid vanliga kroppsviktsövningar och övningar med explosiva rörelser.

Gå ner i vikt

Genom att använda en viktväst kommer kroppen att göra sig av med mer energi. Detta leder till att du enklare gå ner i vikt. 

Det finns också en mindre studie som pekar på att användning av viktväst förbättrar kroppen förmåga att metabolisera fett.

Hur använder man en viktväst?

En viktväst är till för att öka belastningen på den typ av träning man sysslar med och är därför populär både bland dem som gillar att vara aktiva inomhus och utomhus. Om man sysslar mycket med styrketräning kan viktvästen vara ett fantastiskt komplement till de övningar som kräver djupa lounges, hopp och lyft av den egna kroppen som vid knäböj, dips och armhävningar för bröstmuskler, rygg, biceps och triceps. Västen gör det också enkelt att träna utan utrustning, till exempel hemma eller på jobbet, då den ger det där extra motståndet som krävs vid resistensträning.

Om man vill använda viktvästen när man springer eller går ger den ett naturligt motstånd som gör varje steg lite jobbigare, vilket i sin tur kräver mer prestation och energiförbränning. På samma sätt funkar det om man hoppar hopprep eller gör Jumping Jacks, tar sig fram över en hinderbana eller dansar i vardagsrummet.

Nedan följer tre bra tips på hur du kan använda din viktväst:

 • Öka din styrka "kroppsvikt" när du gör chins genom att ha på dig viktvästen under repsen
 • Bränn fett genom att bära runt den i vardagen i hemmet eller när du är ute på promenad
 • Öka din styrka och explosivitet genom att intervallträna med viktvästen

 

Vanliga frågor om bästa viktvästen

Vanliga frågor om viktvästar

Kan det vara farligt att använda en viktväst?

För att undvika skador till en början bör man träna med en viss försiktighet. Om du till exempel vill springa ett längre avstånd så räcker det med en mycket lätt väst för att det snart skall bli jobbigt medan en för tung väst till och med kan skada knän och leder.

Eftersom västen sitter på överkroppen så bör man springer rakryggad så att vikten fördelas jämt och inte belastar rygg och axlar för mycket.

Vem behöver en viktväst?

Du som vill bränna extra energi vid promenader eller på  ett smart sätt öka din "kroppsvikt" när du gör chin-ups kan med fördel ha nytta av en viktväst. 

Hur ska man träna med viktväst?

Västen kan användas vid flera olika sorters träningsformer. Bland annat följande: 

 • Öka din styrka "kroppsvikt" när du gör chins genom att ha på dig viktvästen under repsen.
 • Bränn fett genom att bära runt den i vardagen i hemmet eller när du är ute och går eller löptränar.
 • Öka din styrka och explosivitet genom att intervallträna med viktvästen.

Vad är en viktväst bra för?

 Om man sysslar mycket med styrketräning kan viktvästen vara ett fantastiskt komplement till de övningar som kräver djupa lounges, hopp och lyft av den egna kroppen som vid knäböj, dips och armhävningar för bröstmuskler, rygg, biceps och triceps.

Västen gör det också enkelt att träna utan utrustning, till exempel hemma eller på jobbet, då den ger det där extra motståndet som krävs.

Varför lita på Fitnessfrank.se?

Vi på Fitnessfrank.se spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare.


Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en viss produkt före en annan.

Källförteckning

Vi hoppas du märker att det ligger mycket arbete bakom den här guiden.

Vårt mål är att alltid ge dig en så objektiv bedömning som möjligt av alla produkter.

Den här artikeln bygger på vårt egna test och följande källor:

Källor och länkar

 • Pubmed - Effect of weighted vest suit worn during daily activities on running speed, jumping power, and agility in young men
 • endocrinologyadvisor.com - Wearing a Weighted Vest Alters Weight Loading and Improves Body Composition in Patients With Obesity
 • forskning.se - De bar viktväst och minskade sin fetma 
Senast uppdaterad: 24 november 2022
Artikeln har faktakontrollerats av Robin Johansson
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
142 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5