Bäst i test: Bästa aktivitetsarmbandet 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad september 2021

Om det är något som har revolutionerat vardagsträningen mer än något annat under de senaste åren så är det aktivitetsarmbandet. Från att endast ha kunnat mäta promenaderna med en liten stegräknare kan vi numera inte bara räkna hur mycket och långt vi går utan även hur vi sover, äter och tränar i övrigt. Letar du egentligen efter en träningsklocka med GPS? Kolla in vårt test här: Bästa träningsklockan 2021

Det finns ett stort utbud av aktivitetsarmband med varierande kostnader och funktioner. Här ska vi ta en närmare titt på dem samt utse det bästa aktivitetsarmbandet 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av aktivitetsarmband

Nedan går vi igenom några av de bästa aktivitetsarmbanden som vi testade. De punkter vi fokuserat på i vårt test är:

 • Prisvärdhet: Vad kostar produkten? Hur prisvärd är den?
 • Funktioner: Vilka olika funktioner har armbandet?  Saknas några viktiga funktioner?'
 • Batteritid: Hur länge räcker batteriet vid passivt användande och hur länge räcker det vid aktivt användande?
 • Användarvänlighet: Hur känns aktivitetsarmbandet att ha på sig, är det skönt eller stör det?
 • Design: Är aktivitetsarmbandet snyggt?

Vilket aktivitetsarmband är bäst?

Vi har testat många aktivitetsarmband. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive aktivitetsarmband samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test aktivitetsarmband: Xiaomi Mi Band 5 Aktivitetsarmband

  9,7/10
  Xiaomi Mi Band 5 Aktivitetsarmband
  Bäst i test
  Batteritid
  14 dygn
  Pulsmätning
  Ja
  Vattentät
  Ja
  449 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Analyserar sömnmönster
  • Mycket bra batteritid
  • Går att parkoppla med mobilen

  Xiaomi Mi Band 5 hjälper dig med nedvarvning på ett effektivt sätt. Aktivitetsarmbandet består av antistress-funktioner och sport-lägen som gynnar din aktivitet. Ditt antal timmar sömn på nätterna kan även analyseras. Om detta inte redan låter lockande så kan armbandet dessutom analysera din REM-sömn, vilket innebär att det granskar de tillfällen då du drömmer allra mest. Därför är det inte fel att sova med detta armband, och inte heller att idrotta eller simma med den, då produkten är vattentät med en vattenklassning på 5 ATM.

  Du kan enkelt se sms och telefonsamtal på displayen samtidigt som du kan läsa av vilken tid det är på dygnet. Utöver detta räknar produkten dessutom steg, hjälper dig att nå olika mål med din träning, du kan kolla upp vädret, sätta timers, ta bilder, få upp mobila aviseringar samt få en guidning genom andningsövningar. Batteritiden kan hålla i upp till 14 dagar och tack vare det kan du utnyttja din träning till fullo.

  Har du tappat bort din mobil kan du hitta den med hjälp av aktivitetsarmbandet, ifall du kopplat armbandet till telefonen. Du synkar din mobilen trådlöst via Bluetooth och detta fungerar oavsett om du har en Android eller iOS. Telefonens GPS-signal hjälper till att avgöra avstånd när du är ute på promenader såväl som springturer. När du införskaffar Xiaomi Mi Band 5 får du även en USB-laddare med en magnetkontakt. En ytterligare funktion, avsedd för menstruerande brukare, är att synka menscykler. Du kan alltså få notiser som bland annat talar om när din mens är på väg.

  Externa konsumenter anser att detta aktivitetsarmband är riktigt prisvärt, fint designat och lätthanterligt. Något som både de och vi vill ge komplimanger för är den extremt fördelaktiga batteritiden. Xiaomi Mi Band 5 har rikligt med kvalitativa tillämpningar och därför tycker vi att det är det bästa aktivitetsarmbandet.

  Läs mer
 2. 2. Aktivitetsarmband med bäst funktioner: Fitbit Charge 4 Rosewood/Rosewood

  9,6/10
  Fitbit Charge 4 Rosewood/Rosewood
  Batteritid
  7 dygn
  Pulsmätning
  Ja
  Vattentät
  Ja
  1390 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • GPS inbyggd
  • Kan programmera in och följa upp mål
  • Perfekt för dykning och vattensport

  Fitbit Charge 4 Rosewood är ett vattentåligt aktivitetsarmband med många kvalitativa funktioner som gynnar din hälsa och träning. Ljusstyrkan på produkten anpassas utefter omgivningen och displayen har en alldeles lagom intensitet. Tack vare den inbyggda GPS:en kan du få reda på tempo och sträckor på armbandet under vandring, cykling och liknande. Via appen Fitbit kan du se en karta över din sträcka. I denna app kan du också ställa in mål, notera dina framsteg, få en sammanfattning av ditt vätskeintag, få reda på hur din puls sett ut under ett träningspass samt annat i relation till din träning och sömn. Din mobil kommer kunna synkas via Bluetooth för att du ska få ta del av all statistik med mera i Fitbit-appen.

  Pulsmätningen hjälper dig att få en exakt uppfattning av din kaloriförbränning, vilket i sin tur kan motivera dig att följa dina träningsmål. Du kan välja hur pass hårt du vill utforma dina mål och få reda på var du ligger på skalan där Fettförbränning, Kondition och Peak finns med. Det finns även en funktion som heter Active Zone Minutes och avslöjar din pulszon, så du kan kontrollera om dina mål faktiskt blivit nådda. Detta var något vi såg positivt på. Något annat utmärkande för produkten är den guidade mindfulness-andningsövningen som bestäms med hjälp av din puls.

  Detta aktivitetsarmband tillåter aviseringar för bland annat samtal, kalendrar och meddelanden från din telefon. Även Spotify och väderprognoser kan du utforska via armbandet. Fitbit Pay fungerar i samband med Wallet, där information om dina betalkort sparas. I Fitbit-appen kan du således betala med Charge 4 när du är på vandrande fot. Den här appen, som vi redan nämnt en del om, har dessutom koll på kvinnors mens och ger en överblick när det kommer till ägglossning. För att inte bli störd under natten kan du aktivera sovläget eller stör ej-funktionen som får mobilaviseringar att tillfälligt blekna och skärmen att förbli svart under natten.

  Vi anser att Fitbit Charge 4 har många fördelar, och särskilt i relation till den tillhörande appen. Dock har du inte möjlighet att ta del av somliga bättre funktioner utan att skaffa Fitbit Premium. I övrigt ser vi inte varför detta aktivitetsarmband inte skulle vara ett bra val då det ger en god inspiration till att leva hälsosamt, med tanke på alla planer, mål och guider du kan ta del av.

  Läs mer
 3. 3. Aktivitetsarmband med bäst användargränssnitt: Garmin Vivofit 4 Stegräknare

  9,5/10
  Garmin Vivofit 4 Stegräknare
  Batteritid
  365 dygn
  Pulsmätning
  Nej
  Vattentät
  Ja
  490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mäter sömnmönster
  • Känner automatiskt av vilken aktivitet du utövar
  • Lättöverskådliga diagram och information

  Garmin Vivofit 4 är ett aktivitetsarmband med ett helt års batteritid som bland annat mäter steg, aktivitetsnivå, tid och ger väderleksrapporter. Det registrerar vissa vanliga aktiviteter med automatik, exempelvis löpning, simning och promenader. Armbandet är vattentätt och har en enkel färgdisplay som är lätt att läsa. Det finns dessutom en funktion som kan hjälpa dig att hitta din mobil om du har lagt ifrån dig den, som vi tyckte var väldigt praktisk.

  Armbandet i sig är ganska brett och sitter därför bra, och det går att hitta i olika färger och mönster. Displayen har en backlight-funktion som är bra under vissa ljusförhållanden, och allt sköts med en enkel knapp som sitter nedanför den. En av anledningarna till att batteriet håller så länge är att armbandet inte är konstant kopplat till mobilen, utan uppdateras när du själv vill.

  Kunderna som använder det här aktivitetsarmbandet uppskattar att det är så enkelt samt användarvänligt, och hyllar dess långa batteridrift. Det enda egentliga klagomålet är att de gärna också hade sett en pulsmätarfunktion. Detta är en bra produkt för att hålla koll på grundkonditionen.

  Läs mer
 4. 4. Xiaomi Mi Band 4 Aktivitetsarmband

  9,3/10
  Xiaomi Mi Band 4 Aktivitetsarmband
  Batteritid
  20 dygn
  Pulsmätning
  Ja
  Vattentät
  Ja
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Stor, tydlig display
  • Höga kundbetyg
  • Mäter kaloriförbränning

  Ett av marknadens mest prisvärda aktivitetsarmband kommer från Xiaomi som här har gjort en produkt som passar många. Stegräknare, pulsmätare, klocka och väderrapporter; det här armbandet har mycket att erbjuda och kan till och med användas i upp till 50 m djupt vatten. Motiverar användaren att prestera mer och har mycket information att delge.

  Armbandet kan användas för sig självt eller genom att kopplas till en app som enkelt laddas ner på mobilen. Om du bara använder armbandet så kan du se tiden och antalet steg du tagit på displayen, och med touchschreenteknologi kan du ställa in den på sex sorters motion: utomhuslöpning, inomhuslöpning, cykling, gång, simning och allmän träning, exempelvis på gym. Du kan också sätta väckarklocka eller timer, använda tidtagarurfunktionen liksom mäta din puls i tid och otid, och du kan dessutom få veta väderprognosen. Alla notifikationer sker med vibrationer som endast du upplever.

  Laddar du ner appen så kan du få ytterligare information, exempelvis hur mycket du förbränt, vilket roligt nog också presenteras i hur mycket det motsvarar i mat, hur intensivt du tränat, hur väl du sovit och var du gått eller sprungit med hjälp av GPS. Det går också att koppla appen till Xiaomis badrumsvåg så att du kan följa dina framsteg vad gäller vikt, muskelmassa och invärtes ålder.

  En av de mest utmärkande fördelarna med det här armbandet är dess batteritid. Till skillnad från många andra märken och modeller räcker det med att ladda det ungefär en gång i månaden, kanske två om du har pulsmätningen på hela tiden. Däremot registrerar armbandet inte dina aktiviteter med automatik - de måste du själv klicka på innan du kör igång. En annan skillnad är att appen som kommer till inte är riktigt lika snäll som andra, utan gärna påpekar vad du borde bättra eller om du behöver gå ner i vikt, men det upplever många användare som motiverande.

  Läs mer
 5. 5. Beurer AS 97 Aktivitetsmätare

  9,1/10
  Beurer AS 97 Aktivitetsmätare
  Batteritid
  15 dygn
  Pulsmätning
  Ja
  Vattentät
  Nej
  659 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mäter sömnkvalitet
  • God batteritid
  • Perfekt för löpning och cykling

  Ett aktivitetsarmband som kopplas med mobilen via Bluetooth och som håller koll på dina rutiner, din sömn och om du har inkommande meddelanden. Det här är en liten allroundapparat som kan användas både av människor som vill hålla ett öga på sin allmänhälsa och dem som tränar regelbundet och vill mäta sina resultat.

  Appen som laddas ner för att mäta aktivitetsarmbandet heter HealthManager och här registreras information om hur många steg du tar dagligen, hur långt du går och hur aktiv du är under dygnets timmar. Den kan också läsa av dina rörelser när du sover, och med det ser du inte bara hur många timmar du sovit men också hur länge du befunnigt dig i djup sömn och om du vaknat under nattens gång.

  Förutom de funktioner som har med rörelse och sömn att göra så ger det här armbandet också notifikationer om meddelanden från Messenger och WhatsApp och med hjälp av vibrationer kan den dessutom väcka dig utan att störa din omgivning.

  Användare uppskattar armbandets långa batteritid på cirka två veckor och faktumet att det sitter bra på armen och kan mäta pulsen. Mindre positivt är att det inte mäter olika former av motion och att det kan vara lite svårt att klura ut hur allt fungerar.

  Läs mer
 6. 6. Denver BFH-16

  8,9/10
  Denver BFH-16
  Batteritid
  10 dygn
  Pulsmätning
  Ja
  Vattentät
  Nej
  399 kr
  Till Butik

  Ett tåligt aktivitetsarmband som klarar av väder och vind och som kan mäta din puls under både vila och aktiviteter. Tack vare en stor färgdisplay är det lätt att läsa av sina resultat och grundfunktionerna består av stegräkning, klocka och datum. När du synkar armbandet med en app på mobilen kan du vidare se hur långt du har gått, hur många kalorier du förbränt och hur väl du har sovit. Armbandet är också programmerat att automatiskt läsa av om du springer eller vandrar, och kan göra en enkel blodtryckskontroll som dock enbart är indikativ och inte medicinsk.

  Några av de mer tekniska finesserna med det här ekonomiska aktivitetsarmbandet är att det kan väcka dig genom att vibrera. Det kan också låta dig veta om du har inkommande samtal eller meddelanden och om du har iPhone berättar det också vem som ringer. Dessutom har armbandet en fjärrutlösare för din mobils kamera, vilket är särskilt bra om du vill ta ett foto på dig själv och vännerna utan att det blir en typisk selfie.

  Användare uppskattar armbandets och appens funktioner men däremot har det fått en hel del kritik för själva kvaliteten. Är man inte försiktig går remmen eller USB porten lätt sönder när man tar av sig det och appen går inte alltid att synkronisera helt lätt.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

all inclusive

Köpguide: Så hittar du bästa aktivitetsarmbandet

I dagsläget finns det flera olika sorters aktivitetsarmband på marknaden. Många av dem kommer med funktioner som tidigare inte fanns tillgängliga. Vissa modeller är dock dyra och det är onödigt att betala för funktioner som du inte kommer att använda.

Genom att följa vår köpguide hittar du de viktigaste punkterna som kan vara värda fundera över. På så sätt blir det lättare att välja det bästa aktivitetsarmbandet för just dig:

 • Funktioner: Aktivitetsarmband finns med många olika funktioner. Några av de vanligaste är stegräkning, pulsmätning, blodtryck och sömnmönster. Vissa kanske bara använder armbandet under träningspassen, medan andra har det på sig dygnet runt. Fundera över vilket ditt huvudsakliga syfte med aktivitetsarmbandet är innan du börjar jämföra dem. Tänk också på att flera funktioner kan komplettera varandra. Välj gärna ett armband med flera funktioner, än färre. Detta gäller speciellt om du avser att använda armbandet för olika ändamål.
 • Prisvärdhet: Ett billigt aktivitetsarmband kostar ungefär 400 kr och de dyraste kan kosta ett par tusen. Priset är oftast relaterat till antalet funktioner på aktivitetsarmbandet. Det finns dock billigare armband som har bra funktionalitet till ett mycket rimligt pris. Tänk alltså igenom vilka funktioner du behöver och hur mycket du är villig att betala.
 • Användning: För att aktivitetsarmbandet ska användas och inte läggas åt sidan i en byrålåda, måste det vara lätt att använda och vara skönt att ha på sig. En viktig del utöver komforten är även batteritiden. De flesta aktivitetsarmband har dock en relativt lång batteritid. En annan egenskap som kan vara värd att titta efter när det gäller aktivitetsarmband är huruvida de är vattentäta. Vid träning utomhus, i olika väder, är just vattentåligheten viktig.
 • Appar: Undersök aktivitetsarmbandens appar och vilka omdömen de fått. De ska vara lättanvända, praktiska och anpassningsbara. Du kan ibland välja mellan att få information direkt i armandet via displayen, eller genom appen.

Vanliga funktioner på aktivitetsarmband

Då aktivitetsarmbandet är en utveckling av den gamla stegräknaren så är det fortfarande detta som är huvudsyftet och som delas av alla modeller. Du kan sätta mål, till exempel 10 000 steg om dagen, som du sedan kan öka på allteftersom. Ju mer du går desto bättre och enligt många studier är det bra för vuxna människor att gå 15 000 steg per dag. Enkla förändringar i vardagsrutinerna, som att gå till jobbet eller att ta trapporna i stället för hissen, har visat sig ha enorma resultat på längre sikt.

Vissa armband börjar vibrera, som en liten gratulationsfanfar, varje gång du uppfyllt din dagliga kvot av steg och det har en mycket motiverande effekt. Det finns också en rad andra funktioner som är vanliga bland den här typen av armband, och vilka som anses vara viktigast beror på vilka mål en person har och varför de skaffat det i första taget.

Kaloriförbränning

För den som vill gå upp eller ner i vikt, eller bara är intresserade i allmänhet, så är antalet kalorier som förbrukas av avgörande betydelse. När du ställer in armbandet för den första gången får du ställa in saker som din längd, vikt och ålder och sedan beräknas hur mycket du förbränner om dagen. Till det kommer eventuella fysiska aktiviteter och på slutet av dagen kan du se på ett ungefär hur mycket du gjort av med.

Vissa appar har en plan för viktförändringar, där du kan sätta ett mål och ange vilken tidsperiod det bör uppnås på. Appen räknar ut vilken nivå din dagsförbränning bör ligga på och om du loggar allt du konsumerar kan du se om du ligger under eller över din kaloriförbrukning. Även om just ditt armbands app inte har en funktion där du loggar det du konsumerar finns det många andra på nätet som du kan dra nytta av för att nå din idealvikt.

Läs mer: Bantningspiller för viktnedgång

Analys av sömnmönster

Beroende på vilken sömn det handlar om, till exempel REM eller djupsömn, så befinner sig din kropp i olika lägen vad gäller rörelser eller puls och det här kan aktivitetsarmbandet läsa av – i alla fall på ett ungefär. Att sova gott är extremt viktigt för allas hälsa, både den fysiska och den mentala, och sömnbrist har kopplats till allt från oro och koncentrationsproblem till hjärtsjukdom, diabetes och demens. En människa som inte får sova ordentligt blir med andra ord inte bara trött och grinig, utan kan dessutom drabbas av svåra hälsoproblem.

Vissa människor upplever det som stressande att ha en apparat på sig som mäter deras sömn, och om du är en av dem är det inte värre än att du tar av dig armbandet nattetid. Om det inte gör dig något så kan du få värdefull information om dina sömnvanor och om så behövs göra vissa förändringar för att höja kvaliteten, till exempel att ha mer regelbundna sovvanor och att ha ett svalt och mörkt sovrum. Många förstår inte varför de känner sig mycket trötta hela tiden och här kan aktivitetsarmbandet visa om sömnen rubbas ofta under nattens lopp.

Läs mer: Receptfria sömntabletter som ger resultat

Pulsmätning

Om ditt aktivitetsarmband kan mäta din puls så är det bra att börja med att göra en mätning i vilande läge, exempelvis när du precis vaknat eller när du känner dig riktigt lugn. Att ha koll på sin vilopuls säger mycket om den allmänna konditionen, och en vuxen människa brukar ligga på runt 60 - 90 slag i minuten. Ju starkare hjärta en person har desto färre slag i minuten behöver det slå för att pumpa runt blodet i ådrorna och därför är pulsen en bra indikator för det generella hälsotillståndet.

En pulsmätare kan vara igång dygnet runt för den som vill se när hjärtat jobbar minst och mest, men det tar mer på batteriet än om den endast används vid vissa tillfällen, till exempel under olika träningspass. Med hjälp av pulsmätaren kan du också få information om vilken nivå du tränar på och om du behöver ta i lite mer eller kanske sakta ner på farten.

Visste du att
Ut och spring!
Många studier pekar på att löpträning fungerar minst lika bra mot depressioner som depressionsmediciner.

Fysiska aktiviteter

Medan många aktivitetsarmband är förprogrammerade att läsa av vad du sysslar med så kräver andra att du anger träningsformen manuellt. Löpning, vandring och cykling, styrketräning, simning och dans – olika aktiviteter bränner olika och tränar vitt skilda muskler. Även här kan du sätta mål, till exempel att du ska träna fem gånger i veckan i minst en halvtimme. Precis som med stegen så upplever många att det är motiverande att sätta vissa mål att arbeta mot, och känns det extra tungt så kan man lova sig själv en liten belöning om man klarar av dem.

Förutom regelrätt träning så kan ett aktivitetsarmband också hålla lite koll på om du sitter stilla för mycket. Funktionen kan stängas av men väljer man att ha den på så får man en liten ”varning” om man inte avverkat några hundra steg på en timme. Forskning har visat att stillasittande i princip är lika hälsovådligt som rökning och fetma, och en så enkel sak som att gå omkring litegrann varje timme kan ha mycket positiva resultat.

Distans

Genom att beräkna hur långt du gått, sprungit eller cyklat kan aktivitetsarmbandet ge dig information som du sedan kan använda för att öka dina mål eller helt enkelt ta reda på avstånd. Vissa armband kan koppas till telefonens GPS och då blir beräkningen ännu mer exakt och du kan till och med se på kartan var du har varit.

Övriga funktioner

Många armband har klockor och de kan även ställas in att vibrera vid speciella tidpunkter som när man måste vakna eller som en belöning för att man uppnått ett visst mål för dagen. Avancerade modeller har också saker som stoppur eller timer, vilket är särskilt bra vid intervallträning.

Vissa aktivitetsarmband är utformade för att fylla en rad andra funktioner än de som har med träningen att göra. Det finns till exempel armband som låter dig veta när du fått ett meddelande på mobilen, ger dig väderrapporter eller låter dig byta musiken du lyssnar på under träningens gång. Vissa appar har också en sektion där du kan logga allt du äter och dricker så att du kan jämföra ditt kaloriintag med din förbrukning.

Vanliga frågor om aktivitetsarmband

Hur ska aktivitetsarmbandet sitta?

De flesta aktivitetsarmband är inställda på att sitta på din aktiva arm, det vill säga den vänstra om du är högerhänt eller tvärtom. Det beror på att de flesta brukar använda den aktiva armen mer än den inaktiva, till exempel när de skriver, handarbetar, talar i telefonen, plockar saker från hyllor eller spelar bollsporter, vilket kan resultera i att armbandet läser av dessa rörelser som steg. Skulle det vara så att du är högerhänt men ändå vill bära aktivitetsarmbandet på höger arm så brukar du kunna ändra på inställningarna och med det tar sensorerna med det i beräkningen.

Vad är ett aktivitetsarmband?

Precis som namnet antyder så bärs ett aktivitetsarmband runt handleden som en klocka och så länge det är laddat så kan det läsa av dina rörelser, mäta din puls och hjälpa dig att komma ihåg saker som att dricka rätt, sträcka på benen eller äta bra mat. Vissa modeller är extremt enkla med endast ett par funktioner, till exempel att räkna steg och fungera som en klocka. Andra är mer avancerade och tar även pulsen på dig, läser av hur länge och hur väl du sover och hur ofta du rör på dig under dagen.

Alla aktivitetsarmband har en app som du laddar ner på mobilen, plattan eller datorn och genom att koppla dem via Bluetooth kan du sedan läsa av dina resultat allteftersom och jämföra dem med tidigare dagar och veckor. Du kan läsa mer om de olika funktionerna här nedan men de vanligaste är:

 •     Stegräknare
 •     Sömn
 •     Distans
 •     Tid
 •     Kaloriförbränning

Till skillnad av vad vissa tror så är det egentligen inte armbandet som gör jobbet utan en liten apparat som sitter i det. För att vara så tåliga som möjligt och hålla apparaten ordentligt på plats är armbandet oftast tillverkat av ett tjockt gummi, men det finns även armband som är gjorda i andra material. Det finns ett stort antal färger och mönster, och många har även fick- eller halsbandsalternativ om de inte kan eller vill bära ett armband.

När batteriet behöver laddas tar man ut sensorn från sin plats och sätter det i en särskild laddare som man sedan kan sätta i ett vanligt eluttag, i datorn eller en power bank.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
76 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester