Bäst i test: Bästa balansplattan 2021

Vi undersöker och testar kontinuerligt nya balansplattor för att du enkelt ska hitta den bästa
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

En balansplatta är ett redskap som kan förbättra din balans och koordination och som inte kostar särskilt mycket att köpa. Dessutom kan den hjälpa dig att rehabilitera musklerna genom statisk balansträning. Vi ska titta på vad balansplattor är, hur de används och varför vi valde Rehband Balansplatta  till bäst i vårt test.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av balansplattor

Vi på fitnessfrank.com har testat och jämfört 7 kvalitativa och prisvärda balansplattor. De flesta av dessa är de runda, mer traditionella plattorna, medan några är mer till för nybörjare som kan ha problem med att balansera. Bland annat har vi gjort bedömningarna utifrån pris, kvalitet och hållbarhet men även med hjälp av externa faktorer såsom andra hemsidors och människors recensioner. 

 • Hållbarhet: Hur hög kroppsvikt/belastning klarar den av? Är balansplattan känslig för att tappas?
 • Kvalité: Känns den robust i konstruktionen eller mera plastig?
 • Pris: Vad kostar balansplattan i förhållande till kvalitén?
 • Storlek: Hur stor är diametern? Hur hög är den? Går höjden/svårighetsgraden att justera?

Vilken balansplatta är bäst?

Vi har testat många balansplattor. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive balansplatta samt en recension av varje produkt.

Filtrera
Typ
Stäng
 1. 1. Balansplatta bäst i test: Rehband Balansplatta

  9,5/10
  Rehband Balansplatta
  Bäst i test
  Diameter
  39 cm
  Höjd
  8 cm
  Max belastning
  250 kg
  Halkskydd
  Medel
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Perfekt för rehab-träning
  • Höga kundbetyg
  • Lätt att förvara

  Denna balansplatta från Rehband har en patenterad utformning för att öka stabiliteten i fotled och knäled. Underdelen är klotformad vilket bidrar till en utmanande träning. På ovansidan har balansplattan ett halkskydd så att du inte ska halka av den av misstag.

  Genom att använda denna balansplatta ökar du stabiliteten och styrkan. Den passar lika bra för rehab som för ”prehab” – att förebygga skador i knäleder och fötter. Dessutom ökar du styrkan och tränar nervsignalerna. Balansplattan har beskrivits som mycket enkel att använda och vi kan inte annat än att hålla med. Eftersom Rehbands balansplattas har en så pass god förmåga att stärka dina leder väljer vi att utse den till bäst i test.

  Läs mer
 2. 2. Bästa balansplattan för nybörjare: Abilica BalanceBoard

  9,3/10
  Abilica BalanceBoard
  Diameter
  39 cm
  Höjd
  6 cm
  Max belastning
  250 kg
  Halkskydd
  Medel
  499 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Goda kundomdömen
  • Passar för rehab och prehab
  • 5/5 betyg på Svenskt Kosttilskott

  Denna runda balansplatta från Abilica har en enkel men praktisk utformning för dig som vill träna upp balans och styrka i ben och bål (core). Undersidan är kupolformad. På balansplattans ovansida finns två handtag som underlättar när du vill använda den för diverse alternativa övningar, till exempel armhävningar på balansplatta. Abilica BalanceBoard fungerar även utmärkt vid rehab och förhindrar eventuella skador.

  Balansplattan ger en enastående balansträning, tycker vi, och är lätt att bära med sig. Den passar mycket bra för de som är nya till att använda balansplattor vilket är anledningen till att vi utsett just Abilica BalanceBoard till den bästa balansplattan för nybörjare.

  Läs mer
 3. 3. Bästa balanskudden: Casall Balance Cushion

  9,1/10
  Casall Balance Cushion
  Diameter
  36 cm
  Höjd
  8 cm
  Max belastning
  300 kg
  Halkskydd
  Bra
  315 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Slitstarkt material
  • Bra vid rehab och avlastning
  • Prisvärd

  Casall Balance Cushion är en balanskudde tillverkad av PVC-material som både kan utnyttjas sittande eller stående. Den kan användas i syften såsom ryggmassage och liknande men också som en balansboll. När du ligger på kudden stimuleras blodcirkulationen. Då reduceras även smärtor, spänningar och stelhet. Balanskudden passar hemma men även på arbetsplatsen, för dig som står upp under långa perioder. Under dessa stunder kan det vara skönt att få en ökad balansövning.

  Produkten går att tvätta förhand. Du kan få den i färgen svart och kuddens maxbelastning är 300 kg. Med tanke på Casall Balance Cushions förmåga att minska spänningar, och då vi dessutom tycker att den är mycket skön, har vi valt att ranka denna som den bästa balanskudden.

  Läs mer
 4. 4. Casall Balance Board II

  8,9/10
  Casall Balance Board II
  Diameter
  37 cm
  Höjd
  8,5 cm
  Max belastning
  250 kg
  Halkskydd
  Dålig
  349 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Utmanande balansträning
  • 3/5 i betyg på Svenskt Kosttillskott
  • Passar den erfarne

  Casall Balance Board II är en rund balansplatta med rundad botten för effektiv träning av balans och muskelstyrka, speciellt i alla de små musklerna som stöder de större benmusklerna och coremusklerna. Den fungerar lika bra för rehab som för prehab. Dessutom stärker den upp bålen.

  Enligt andra som köpt denna balansplatta är den extra bra för lite äldre personer som vill träna sin balans och sina muskler.

  Läs mer
 5. 5. Master Fitness Balance Board

  8,8/10
  Master Fitness Balance Board
  Diameter
  40 cm
  Höjd
  7,5 cm
  Max belastning
  100 kg
  Halkskydd
  Medel
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bred balansyta
  • Bra halkskydd
  • Perfekt för nybörjaren
 6. 6. Abilica BalancePad Large

  8,7/10
  Abilica BalancePad Large
  Diameter
  45 cm
  Höjd
  6 cm
  Max belastning
  300 kg
  Halkskydd
  Bra
  649 kr
  Till Butik

  Abilica Balansbräda Maxi är ett alternativ till de runda balansplattorna. Det är en stor balanskudde som är tillverkad i ett mjukt EVA-material. Tack vare det mjuka underlaget övar du lätt balansen och de små musklerna i ben och bål genom att kroppen får arbeta nästan undermedvetet.

  Balansbrädan fungerar dessutom utmärkt som underlag när du utför övningar på knä. Denna typ av balansbräda är bra för dig som tycker att många av de runda balansplattorna är för utmanande.

  Läs mer
 7. 7. Gymstick Balance Board with adjustable tilt

  8,5/10
  Gymstick Balance Board with adjustable tilt
  Diameter
  36 cm
  Höjd
  4,5 - 7 cm
  Max belastning
  100 kg
  Halkskydd
  Bra
  279 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Kan justeras i tre höjdlägen
  • Liten balansyta
  • Passar den som vill utmanas

  Gymstick har utvecklat en balansplatta för att träna balans, styrka och koordination och som du kan ställa in i tre olika höjdlägen. Välj mellan 4,5 cm, 6 cm och 7 cm. Ju högre höjd du väljer desto svårare blir det att hålla balansen.

  Balansplattan levereras med en QR-kod som du kan använda för att logga in på Gymsticks hemsida. Där finns flera bra träningsprogram för din balansplatta.

  Denna balansplatta har en diameter på 36 cm och är gjord av polypropyleneplast.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

difference

Köpguide: Så hittar du bästa balansplattan

Det finns lika många olika balansplattor på marknaden som det finns märken vilket kan göra det svårt att hitta rätt. Vissa är riktigt dyra och är gjorda för proffs, men egentligen behöver en bra balansbräda inte kosta så mycket. Försök dock undvika de allra billigaste varianterna då de ofta är av lägre kvalitet och går sönder snabbt. För att hjälpa dig att fatta ett bra beslut har vi tagit fram en guide:

 • Svårighetsgrad: Denna varierar mellan olika balansplattor. Om du precis börjat kanske du vill testa en wobbleboard, alltså en rund balansbräda med sfärisk underdel. Det är den vanligaste varianten på marknaden. När din balans blivit bättre kan du fortsätta med lite mer krävande brädor, såsom roller boards. När det gäller svårighetsgraden bör du även titta på lutningsvinkeln på plattan. En platta som har en tydlig lutning kan ge en större utmaning.
 • Diameter: Välj gärna en balansplatta med lite större diameter om du är nybörjare. De är lättare att hålla balansen på. I takt med att din förmåga förbättras kan du köpa mindre balansbrädor för att öka svårighetsgraden.
 • Maxvikt: Titta på vilken maxvikt de olika plattorna tål. En låg maxvikt kommer att påverka din upplevelse av balansplattan. Hitta alltså en produkt som är anpassad till den vikt du har.
 • Material: En balansplatta som är gjord i ett slitstarkt material kommer, givetvis, att hålla längre. Plattan ska tåla dagliga påfrestningar, utan att till exempel gummit, eller materialet, spricker. Det ska dessutom vara en bra greppyta på plattan som bidrar till att du kan behålla balansen och träna upp denna på ett så bra och säkert sätt som möjligt.

Olika typer av balansplattor

Det finns också flera olika typer av balansplattor, var och en med sina egna fördelar. 

 • Wobble Board (Rund balansplatta) - Denna balansplatta har ett halvt klot under plattan som man försöker balansera på. Detta är den vanligaste typen av balansplattor som säljs i Sverige. Materialet är vanligtvis plast men de finns också i metall och trä. Runda balansplattor finns i många olika svårighetsgrader och storlekar, vilket gör att det finns någon som passar alla. Är du osäker på vilken typ av balansplatta du ska ha rekommenderar vi att du väljer en rund balansplatta.
 • Rocker Board (Gungande balansbräda) - Gungande balansbrädor består av en platt bräda som är rundad undertill. Din uppgift är att balansera på den och hålla den rak. Du kan gunga antingen i sidled eller vrida plattan och gunga fram och tillbaka. Den vanligaste formen är rektangulär men det finns även runda rocker boards. Denna balansplatta passar extra bra för äldre personer eftersom den inte kräver lika bra balans som en wobble board.
 • Roller Board (Rullande balansbräda) - Rullande balansbrädor liknar gungande balansbrädor men istället för en fast rundning undertill balanserar man på en rörlig cylinder vilket gör det hela en aning svårare. Om du surfar eller åker snowboard kan denna typ av balansbräda vara perfekt för att träna balansen och känslan!
 • Justerbar balansbräda - Det finns balansbrädor som är justerbara. Genom att justera höjden kan du variera svårighetsgraden. Ju högre höjde, desto svårare blir det att balansera. Ett bra alternativ om du successivt vill öka svårigheten eller om flera i familjen ska använda balansplattan.

Fördelar med att använda balansplatta

En balansbräda är prefekt för att förbättra dina idrottsprestationer och träning men även vardagsaktiviteter. Här följer fyra skäl till varför balansbrädor är bra.

 • Förbättra din balans och finmotorik: Balansen spelar stor roll i allt det vi gör till vardags. Att förbättra motoriken kan få dig att prestera bättre i olika sammanhang. Om du idrottar är det särskilt nyttigt att ha en god balansförmåga. Det ökar din precision och din finmotorik i allt det du gör. En fotbollsspelare som tränar med balansplatta kan exempelvis uppleva bättre precision i sparkarna.
 • Förbättrad reaktionsförmåga: Reaktionsförmågan är en reflex som kan tränas upp. Genom att använda en balansbräda regelbundet skärper du dina sinnen och minskar reaktionstiden. Snabbare reflexer kan hjälpa dig att prestera bättre inom idrotten men även till vardags.
 • Snabbare läkning av skador: Genom att träna med en balansbräda hjälper du de muskler som stabiliserar större muskelgrupper att utvecklas. Detta förebygger skador och främjar läkning om du drabbats av en skada.
 • Jämna ut obalanser: Om du tränar på gym och mest använder vikter kan en balansbräda hjälpa dig att jämna ut eventuella obalanser i kroppen. Det gör att din precision ökar vilket med tiden kan leda till att du förbättrar dina resultat.

Finns det några risker med balansplattor?

För de flesta är det relativt riskfritt att använda en balansbräda. Vi vill ändå dela med oss av några säkerhetstips som kan vara bra att tänka på när du ska träna med balansplatta.

 • Använd skor som ger dig ett stadigt grepp mot underlaget så att du inte glider av brädan.
 • Se till så att det inte finns en massa saker runt omkring det ställe där du använder din balansplatta. Vissa väljer att ha någon form av träningsmatta som underlag.
 • Om du är lite äldre och använder en balansbräda eller om du är drabbad av benskörhet kan det vara en god idé att använda skyddande kläder.
 • Det är inga problem för barn att använda en balansbräda. Ge dem rätt instruktioner och övervaka dem gärna när de använder balansplattan.

Vanliga frågor och svar om balansplattor

Nedan har vi samlat ett antal olika frågor och svar gällande balansplattor.

Kan en balansbräda ge bättre styrka i mage och rygg?

Balansbrädor är mycket bra som komplement till övrig träning av mage och rygg. Den aktiverar alla viktiga muskler, bland annat de stabiliserande musklerna omkring magen och i ryggen.

 

Är balansbrädor bra för att gå ner i vikt?

Du förbränner inte särskilt mycket kalorier av att bara använda en balansbräda. Däremot finns det en indirekt effekt på fettförbränningen. Genom att använda en balansplatta kan du successivt öka svårighetsgraden i övrig träning. Det gör att du får bättre precision, kan ta i mer och därmed förbränna fler kalorier.

 

Är balansbrädor skadliga för knän och fötter?

Nej. Balansbrädor är bra för att stärka knäna och fotlederna. Om du har knäproblem eller problem med fotlederna bör du ändå rådgöra med din läkare eller sjukgymnast så att du kan få hjälp att göra de övningar som du har mest nytta av.

 

Är dyrare balansplattor bättre?

Det finns en stor variation i pris mellan olika tillverkare. I grund och botten är de flesta balansplattor ganska enkla konstruktioner. Du behöver inte lägga en förmögenhet på att få en bra balansplatta. Utgå från vilka funktioner du vill ha. Undvik gärna de billigaste tillverkarna för att hitta en kvalitet som är tillräckligt god.

 

Vad är en balansplatta?

En balansplatta är ett litet träningsredskap som används vid idrottsträning för att träna upp koordination och balans. Den populäraste varianten ser ut som en disk med en liten sfär undertill. Det vanligaste är att man står på balansplattan och försöker hålla balansen så att plattans kanter inte nuddar i golvet.

Balansbrädor och balansplattor används ofta inom rehabilitering av idrottsskador och andra åkommor. Balansplattan hjälper till att bygga upp alla små muskler och leder i benet som gör att det fungerar som det ska.

Balansplattan kan med fördel användas i förebyggande syfte. Särskilt om du idrottar inom bollsport, cykling, hockey, skidåkning, skridsko och liknande sporter där du använder benen intensivt. Med hjälp av en balansplatta minskar du risken för skador och ökar dessutom precisionen i dina muskler.

Äldre personer kan också ha nytta av att använda en balansbräda. Muskler och leder försvagas med tiden, men detta kan bromsas och fördröjas genom träning. Genom att träna på en balansplatta förbättras inte bara muskulaturen utan även balanssinnet, vilket motverkar onödiga fall som kan orsaka skador.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
82 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester