Bäst i test: Bästa yogamattan 2022

Följ våra expertråd och hitta den yogamatta som är mest lämpad för just dig.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad januari 2022

En yogamatta ska vara bekväm, stödjande samt ge tillräckligt med grepp för att förhindra att du halkar. Dessutom underlättar det om de är enkla att rengöra. Du behöver inte investera mycket för att komma igång med yoga, men vilken matta ska man då välja?

Vi har här testat ett 20-tal yogamattor från olika tillverkare. Bäst överlag blev Flowlife Flowmat från Flowlife. En mycket bekväm yogamatta tillverkad helt i naturmaterial. Den ger dessutom fantastiskt bra grepp och stabilitet.

Testvinnare - Bästa yogamattan

 • Bäst i test yogamatta: Flowlife Flowmat
 • Bäst grepp: YOGIRAJ Grip
 • Bästa med 100% naturgummi: Nyttadesign Eco Mat
 • Bästa tjockare yogamattan: Manduka eKO 6mm
 • Bästa långa: Manduka extra lång
 1. 1. Bäst i test yogamatta: Flowlife Flowmat

  9,9/10
  Snygg och stilren matta som kombinerar naturgummi med kork.
  Flowlife Flowmat
  Bäst i test
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek
  183x61 cm
  Material
  Naturgummi/kork
  Ekologisk
  Ja
  790 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Naturmaterial
  • 5/5 betyg Trustpilot
  • Snygg design
  Nackdelar
  • Endast handtvätt

  Flowlife Flowmat är en härlig yogamatta med ett underskikt av naturgummi samt med ett överskikt som utmärker sig från majoriteten av de andra mattorna tack vare naturkorksmaterialet. Även de 100 dagarna med nöjdkundgaranti är positivt och ger dig en längre tid att utvärdera mattan. Naturgummit ger yogamattan en perfekt stabilitet och trygghet när du ska utföra dina dina yogaövningar. Materialet känns högkvalitativt och "premium". Företaget bakom mattan har dessutom satt upp som regel att skänka pengar till en förening som arbetar med återplantering av skog vilket vi tycker är ett bra koncept. 

  På det stora hela är Flowlife flowmat en härligt skön yogamatta med god stabilitet. Priset är bra och vi anser mattan vara den bästa yogamattan i vårt test. 

   

  Läs mer
 2. 2. Bäst grepp: YOGIRAJ Grip

  9,8/10
  En matta som fokuserar på ett ultimat grepp.
  YOGIRAJ Yogamatta Grip 5mm
  Tjocklek
  5mm
  Storlek
  180x61 cm
  Material
  Polyuretan / PVC
  Ekologisk
  Nej
  899 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Stilren design
  • Riktigt bra grepp
  • Ligger stabilt
  Nackdelar
  • Något dyr

  En matta som är särskilt framtagen för att maximera greppet även när mattan blir fuktig. Detta säkerställs med hjälp av ett särskilt ytskikt av polyuretan som leder bort fukt och minimerar risken för bakteriebildning.

  Samtidigt som greppet är bra är mattan oerhört tunn. Ett bra val för dig som vill säkerställa bra känsla och kontakt utan att riskera att halka.

  Läs mer
 3. 3. Bästa med 100% naturgummi: Nyttadesign Eco Mat

  9,7/10
  Matta som består till 100 % av ekologisk naturgummi.
  Nyttadesign Yogamatta Eco Yoga Mat 4 mm
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek
  183x64 cm
  Material
  Naturgummi
  Ekologisk
  Ja
  559 kr
  Till Butik
  559 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Miljövänliga material
  • Bra antihalkskydd
  • Kan tvättas i maskin
  Nackdelar
  • Smaksak men många av oss föredrog det korkbaserade ytmaterialet

  En väldigt tunn yogamatta tillverkad i naturgummi som har naturligt bra grepp och slitstyrka. Helt tvättbar och miljövänlig. Om du föredrar att undvika syntetmaterial så är det här ett riktigt bra alternativ som även tål att jämföras med klassiska yogamattor.

  Den särskilda tunnheten i yogamattan gör att man upplever väldigt bra kontakt med marken. Detta skapar bra förutsättningar för stabilitet i samband med svåra övningar.

  Läs mer
 4. 4. Bästa tjockare yogamattan: Manduka eKO 6mm

  9,5/10
  Extra tjock matta i snygg design till bra pris och fri från latex och skadliga ftalater.
  Manduka Yogamatta eKO 6mm
  Tjocklek
  6 mm
  Storlek
  173x61 cm
  Material
  PVC
  Ekologisk
  Ja
  595 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mjuk och fin matta
  • Ekologisk produkt
  • Fri från latex
  Nackdelar
  • Lite kortare än standardmodellerna

  En vändbar yogamatta med vändbart sol- och måntryck. Helt fri från latex och skadliga ämnen. Med särskild anti-halkyta blir den ett tryggt alternativ för dig som vill vara säker på att ha bra markfäste.

  Trots att mattan är väldigt tunn så är den bekvämlighet och säkerställer såväl dämpning som stadga. En prisvärd yogamatta som verkligen höjer stämningen och ger rätt känsla.

  Läs mer
 5. 5. Bästa långa: Manduka extra lång

  9,3/10
  Extra lång matta med en dämpande och mjuk känsla kombinerat med ett greppvänligt material.
  Manduka Yogamatta extra lång
  Tjocklek
  4.7 mm
  Storlek
  200x60 cm
  Material
  PVC
  Ekologisk
  Ja
  999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Extra lång
  • Helt giftfri och OEKO-TEX certifierad
  • 100% fri från latex
  Nackdelar
  • OBS: Tänk på att det kan ta upp till 3 månader innan mattan har blivit "inkörd"

  PROLite Midnight Extra är en tunn yogamatta med ett ytskikt av funktionsmaterial som motverkar fukt och bakterietillväxt. Med unikt låg vikt är den oerhört enkel att ta med sig för användning vid behov.

  Som helt latexfri och OEKO-TEX-certifierad matta är den ett bra val för dig som vill ha funktionaliteten från syntetmaterial utan att behöva riskera negativa effekter.

  Läs mer

Yogamatta köpguide

lotus

Yogamattor är en relativt enkel produkt och det är inte särskilt svårt att hitta en matta att trivas med. Ändå finns det flera saker som du bör tänka på. Dessa är de viktigaste aspekterna:

 • Längd

  Längden brukar vara strax under två meter, från cirka 170 till 190 cm. Se till att välja en matta som är tillräckligt stor för de övningar du har tänkt att göra. Men tänk på att det kan vara jobbigt att släpa omkring på en onödigt stor och tung matta.
 • Tjocklek

  De flesta yogamattor är mellan 3 och 8 mm tjocka. Om du är känslig eller behöver extra stöd kan du välja en tjockare matta. Dessa kallas ibland för pilatesmattor. Yogamattor är å andra sidan de tunnaste träningsmattorna. Mellan dessa två ligger de vanliga träningsmattorna som fungerar för de flesta typer av övningar och också är billigast.
 • Friktion

  En av yogamattans viktigaste egenskaper är den friktion som den skapar mot underlaget. Se till så att din matta har tillräckligt med friktion så att den inte glider på underlaget. Även friktionen mellan dig och mattan är viktig att tänka på.
 • Material

  Välj gärna något naturmaterial istället för plast. Vissa plastmattor har även en obehaglig lukt (åtminstone som nya). Denna dämpas dock med tiden. 

Ditt val av yogamatta bör alltså styras av bland annat ovanstående punkter. En bra yogamatta ska dessutom vara prisvärd. Kvaliteterna och egenskaperna ska motsvara det pris som du betalar. Billiga mattor kan många gånger vara av material som slits snabbare, eller som inte ger ett önskat resultat i form av ett behagligt underlag. Fokusera med andra ord på balansen mellan pris och kvalitet.

Hur väljer jag rätt tjocklek på en yogamatta?

Yogamattor finns att köpa i ett antal olika tjocklekar, från 4 mm som är standard och upp till lite tjockare varianter på mellan 5-10 mm. Vilken tjocklek du ska välja beror dels på vilken yogaform du avser praktisera på mattan, och dels på dina egna fysiska förutsättningar.

En tunnare matta på 4-5 mm lämpar sig generellt sätt bättre för mer fysiskt krävande yogaformer som ashtangayoga och vinyasayoga. Dessa yogaformer innehåller ofta flera balansövningar där bra kontakt med golvet är viktigt för att kunna hålla positionerna. Ägnar du dig däremot åt yinyoga, kundaliniyoga eller någon av de andra lugnare yogaformerna kan du med fördel välja en lite tjockare matta. Dessa ger extra stöd och dämpning och kan fungera avlastande om du besväras av smärta, stelhet eller obehag i knän, handleder eller fotleder.

Så gjorde vi testet

Det finns många olika sorters yogamattor och det finns inte en produkt som är bäst för alla. För att underlätta ditt val har vi istället valt att utse det bästa alternativet i fem olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut ett 20-tal yogamattor som utmärkt sig lite extra när det kommer till material, design, popularitet och omdömen från tidigare kunder. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Pris: Hur mycket kostar den? Känns den prisvärd? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Grepp: Har mattan tillräckligt bra grepp mot golvet? Har du tillräckligt bra grepp mot mattan?
 • Tjocklek: Hur tjock är mattan? Ger den tillräckligt bra stöd vid olika övningar?
 • Förvaring: Är mattan enkel att rulla ihop? Följer det med axelband eller förvaringsväska? Hur mycket väger den?
 • Kvalitet: Vilket material är den tillverkad av? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt mattan om den? Vilket snittbetyg har den fått hos olika återförsäljare?

Till sist har vi lagt samman alla betygen och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt produkten med det högsta totalbetyget.

FAQ – Vanliga frågor och svar om yogamattor

Nedan listar vi några av de vanligaste frågorna om yogamattor vi får inskickade till oss

Kan jag använda en yogamatta för andra övningar?

Ja. Yogamattor har mycket gemensamt med de vanliga träningsmattorna. Möjligtvis tenderar yogamattan att vara tunnare än de träningsmattor som används i gymmet. Om du inte tycker att det känns för obekvämt går det bra att använda yogamattan för exempelvis situps.

 

Fungerar en pilatesmatta som yogamatta?

Helst inte. Vissa företag marknadsför sina mattor som lämpliga för både yoga och pilates. Vanligtvis brukar dock de renodlade pilatesmattorna vara tjockare än yogamattorna. Om du utövar både yoga och pilates gör du bäst i att köpa två olika mattor.

 

Finns det ekologiska yogamattor?

Ja. Det finns yogamattor som är gjorda av ekologiskt naturgummi.

 

Luktar yogamattor illa efter ett tag?

Vissa plastmattor (PVC) kan ha en speciell lukt i början, men det är sällan den är påtaglig. Yogamattor med tryck tenderar att ha en starkare lukt. Rulla ut mattan och vädra den i tre dagar så brukar lukten försvinna. Du kan även torka av mattan med en trasa med diskmedel på.

 

Vad är skillnaden mellan en yogamatta och en pilatesmatta?

Den främsta och viktigaste skillnaden mellan en yogamatta och en pilatesmatta är tjockleken. En yogamatta är som tidigare nämnts mellan 4-10 mm tjock, medan en klassisk pilatesmatta i regel är mellan 15-20 mm tjock. Eftersom pilates innehåller en hel del övningar där man ska ligga på rygg, är det viktigt att ha en lite tjockare matta i syfte att undvika felbelastningar och förebygga skador. Inom yoga vill man å andra sidan ha en något tunnare matta för att bättre kunna hålla balansen och kontakten med underlaget.

 

Hur tvättar jag en yogamatta?

Regelbunden rengöring av din yogamatta är viktigt för att hålla den fräsch och för att förlänga livslängden på den. Tvättråden skiljer sig dock något åt beroende på vilket material din yogamatta är tillverkad av. Så här tar du bäst hand om dina olika yogamattor:

 • Ekologiska yogamattor: Bör endast rengöras med hjälp av speciella rengöringssprayer särskilt framtagna för just ekologiska yogamattor. Undvik att torka av och tvätta med vatten då detta torkar ut materialet och gör att mattorna håller sämre.
 • Syntetiska yogamattor: Är oftast tillverkade i PVC och betydligt mer tåliga än ekologiska mattor. Många syntetiska yogamattor tål att tvättas på låg temperatur i tvättmaskin, men blötläggning i badkar med en mild tvål fungerar också bra. Tvätta sedan rent med en mjuk tvättsvamp och häng upp mattan på tork.

Kom ihåg att tvättråden kan se olika ut för olika mattor - kontrollera hur just din yogamatta ska rengöras innan du tvättar den första gången.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
102 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senaste tester