Bäst i test: Bästa yogamattan 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

En yogamatta ska vara bekväm, stödjande samt ge tillräckligt med grepp för att förhindra att du halkar. Dessutom underlättar det om de är enkla att rengöra. Du behöver inte investera mycket för att komma igång med yoga: Vårt budgetval kostar långt under hälften av vad de andra alternativen gör och har hållit sig förvånansvärt bra i långvariga tester. Vi har gått igenom en mängd olika sorters yogamattor. Men vilken är bäst? Läs mer om vårt test nedan och ta reda på varför vi valde Flowlife Flowmat till den bästa yogamattan.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av yogamattor

Några av de faktorer vi lagt extra fokus på i vårt test är:

 • Pris: (vad kostar produkten, är den prisvärd?)
 • Kvalitet: (hur hållbar känns produkten, hur känns materialet över lag, kvalitativt?)
 • Övrigt: (leveranstider, varumärket, externa kundbetyg)

Vilken yogamatta är bäst?

Vi har testat många yogamattor. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive yogamatta samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test yogamatta: Flowlife Flowmat

  9,9/10
  Flowlife Flowmat
  Bäst i test
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek
  183x61 cm
  Material
  Naturgummi/kork
  Ekologisk
  Ja
  790 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Naturmaterial
  • 5/5 betyg Trustpilot
  • Snygg design

  Flowlife Flowmat är en härlig yogamatta med ett underskikt av naturgummi samt med ett överskikt som utmärker sig från majoriteten av de andra mattorna tack vare naturkorksmaterialet. Även de 100 dagarna med nöjdkundgaranti är positivt och ger dig en längre tid att utvärdera mattan. Naturgummit ger yogamattan en perfekt stabilitet och trygghet när du ska utföra dina dina yogaövningar. Materialet känns högkvalitativt och "premium". Företaget bakom mattan har dessutom satt upp som regel att skänka pengar till en förening som arbetar med återplantering av skog vilket vi tycker är ett bra koncept. 

  På det stora hela är Flowlife flowmat en härligt skön yogamatta med god stabilitet. Priset är bra och vi anser mattan vara den bästa yogamattan i vårt test. 

   

  Läs mer
 2. 2. YOGIRAJ Yogamatta Grip 5mm

  9,8/10
  YOGIRAJ Yogamatta Grip 5mm
  Tjocklek
  5mm
  Storlek
  180x61 cm
  Material
  Polyuretan / PVC
  Ekologisk
  Nej
  899 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Stilren design
  • Riktigt bra grepp
  • Ligger stabilt
 3. 3. Nyttadesign Yogamatta Eco Yoga Mat 4 mm

  9,7/10
  Nyttadesign Yogamatta Eco Yoga Mat 4 mm
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek
  183x64 cm
  Material
  Naturgummi
  Ekologisk
  Ja
  699 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Miljövänliga material
  • Bra antihalkskydd
  • Kan tvättas i maskin
 4. 4. Bästa tjockare yogamattan: Manduka Yogamatta eKO 6mm

  9,5/10
  Manduka Yogamatta eKO 6mm
  Tjocklek
  6 mm
  Storlek
  180x61 cm
  Material
  Gummi
  Ekologisk
  Ja
  965 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Mjuk och fin matta
  • Ekologisk produkt
  • 99 % fri från latex

  Mandukas yogamattor är vanligtvis något tjockare än mänga konkurrerande mattor. 

  Läs mer
 5. 5. Casall Exercise Mat Balance 3mm

  9,3/10
  Casall Exercise Mat Balance 3mm
  Tjocklek
  3 mm
  Storlek
  185x61 cm
  Material
  PVC
  Ekologisk
  Nej
  299 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Finns i två färger
  • Tunn matta
  • Utmärkt för yoga och styrketräning
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

lotus

Köpguide: Så hittar du bästa yogamattan

Yogamattor är en relativt enkel produkt och det är inte särskilt svårt att hitta en matta att trivas med. Ändå finns det flera saker som du bör tänka på. Dessa är de viktigaste aspekterna:

 • Längd: Längden brukar vara strax under två meter, från cirka 170 till 190 cm. Se till att välja en matta som är tillräckligt stor för de övningar du har tänkt att göra. Men tänk på att det kan vara jobbigt att släpa omkring på en onödigt stor och tung matta.
 • Tjocklek: De flesta yogamattor är mellan 3 och 8 mm tjocka. Om du är känslig eller behöver extra stöd kan du välja en tjockare matta. Dessa kallas ibland för pilatesmattor. Yogamattor är å andra sidan de tunnaste träningsmattorna. Mellan dessa två ligger de vanliga träningsmattorna som fungerar för de flesta typer av övningar och också är billigast.
 • Friktion: En av yogamattans viktigaste egenskaper är den friktion som den skapar mot underlaget. Se till så att din matta har tillräckligt med friktion så att den inte glider på underlaget. Även friktionen mellan dig och mattan är viktig att tänka på.
 • Material: Välj gärna något naturmaterial istället för plast. Vissa plastmattor har även en obehaglig lukt (åtminstone som nya). Denna dämpas dock med tiden. 

Ditt val av yogamatta bör alltså styras av bland annat ovanstående punkter. En bra yogamatta ska dessutom vara prisvärd. Kvaliteterna och egenskaperna ska motsvara det pris som du betalar. Billiga mattor kan många gånger vara av material som slits snabbare, eller som inte ger ett önskat resultat i form av ett behagligt underlag. Fokusera med andra ord på balansen mellan pris och kvalitet.

Hur väljer jag rätt tjocklek på en yogamatta?

Yogamattor finns att köpa i ett antal olika tjocklekar, från 4 mm som är standard och upp till lite tjockare varianter på mellan 5-10 mm. Vilken tjocklek du ska välja beror dels på vilken yogaform du avser praktisera på mattan, och dels på dina egna fysiska förutsättningar.

En tunnare matta på 4-5 mm lämpar sig generellt sätt bättre för mer fysiskt krävande yogaformer som ashtangayoga och vinyasayoga. Dessa yogaformer innehåller ofta flera balansövningar där bra kontakt med golvet är viktigt för att kunna hålla positionerna. Ägnar du dig däremot åt yinyoga, kundaliniyoga eller någon av de andra lugnare yogaformerna kan du med fördel välja en lite tjockare matta. Dessa ger extra stöd och dämpning och kan fungera avlastande om du besväras av smärta, stelhet eller obehag i knän, handleder eller fotleder.

En genomgång av några enkla yogaövningar.
 

Hur tvättar jag en yogamatta?

Regelbunden rengöring av din yogamatta är viktigt för att hålla den fräsch och för att förlänga livslängden på den. Tvättråden skiljer sig dock något åt beroende på vilket material din yogamatta är tillverkad av. Så här tar du bäst hand om dina olika yogamattor:

 • Ekologiska yogamattor: Bör endast rengöras med hjälp av speciella rengöringssprayer särskilt framtagna för just ekologiska yogamattor. Undvik att torka av och tvätta med vatten då detta torkar ut materialet och gör att mattorna håller sämre.
 • Syntetiska yogamattor: Är oftast tillverkade i PVC och betydligt mer tåliga än ekologiska mattor. Många syntetiska yogamattor tål att tvättas på låg temperatur i tvättmaskin, men blötläggning i badkar med en mild tvål fungerar också bra. Tvätta sedan rent med en mjuk tvättsvamp och häng upp mattan på tork.

Kom ihåg att tvättråden kan se olika ut för olika mattor - kontrollera hur just din yogamatta ska rengöras innan du tvättar den första gången.

FAQ – Vanliga frågor och svar om yogamattor

Nedan listar vi några av de vanligaste frågorna om yogamattor vi får inskickade till oss

Kan jag använda en yogamatta för andra övningar?

Ja. Yogamattor har mycket gemensamt med de vanliga träningsmattorna. Möjligtvis tenderar yogamattan att vara tunnare än de träningsmattor som används i gymmet. Om du inte tycker att det känns för obekvämt går det bra att använda yogamattan för exempelvis situps.

 

Fungerar en pilatesmatta som yogamatta?

Helst inte. Vissa företag marknadsför sina mattor som lämpliga för både yoga och pilates. Vanligtvis brukar dock de renodlade pilatesmattorna vara tjockare än yogamattorna. Om du utövar både yoga och pilates gör du bäst i att köpa två olika mattor.

 

Finns det ekologiska yogamattor?

Ja. Det finns yogamattor som är gjorda av ekologiskt naturgummi.

 

Luktar yogamattor illa efter ett tag?

Vissa plastmattor (PVC) kan ha en speciell lukt i början, men det är sällan den är påtaglig. Yogamattor med tryck tenderar att ha en starkare lukt. Rulla ut mattan och vädra den i tre dagar så brukar lukten försvinna. Du kan även torka av mattan med en trasa med diskmedel på.

 

Vad är skillnaden mellan en yogamatta och en pilatesmatta?

Den främsta och viktigaste skillnaden mellan en yogamatta och en pilatesmatta är tjockleken. En yogamatta är som tidigare nämnts mellan 4-10 mm tjock, medan en klassisk pilatesmatta i regel är mellan 15-20 mm tjock. Eftersom pilates innehåller en hel del övningar där man ska ligga på rygg, är det viktigt att ha en lite tjockare matta i syfte att undvika felbelastningar och förebygga skador. Inom yoga vill man å andra sidan ha en något tunnare matta för att bättre kunna hålla balansen och kontakten med underlaget.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
82 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester