Bäst i test: Bästa yogamattan 2022

Följ våra expertråd och hitta den yogamatta som är mest lämpad för just dig.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

En yogamatta ska vara bekväm, stödjande samt ge tillräckligt med grepp för att förhindra att du halkar. Dessutom underlättar det om de är enkla att rengöra. Du behöver inte investera mycket för att komma igång med yoga, men vilken matta ska man då välja?

Vi har här testat ett 20-tal yogamattor från olika tillverkare. Bäst överlag blev Flowlife Flowmat från Flowlife. En mycket bekväm yogamatta tillverkad helt i naturmaterial. Den ger dessutom fantastiskt bra grepp och stabilitet.

Testvinnare - Bästa yogamattan

 1. Bäst i test yogamatta: Flowlife Flowmat
 2. Bästa yogamattan på grepp: YOGIRAJ Grip
 3. Bästa yogamatta med 100% naturgummi: Nyttadesign Eco Mat
 4. Bästa tjockare yogamattan: Manduka eKO 6mm
 5. Bästa långa yogamattan: Manduka extra lång
 1. Bäst i test yogamatta: Flowlife Flowmat

  9,9/10
  Snygg och stilren matta som kombinerar naturgummi med kork.
  Flowlife Flowmat
  Bäst i test
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek
  183x61 cm
  Material
  Naturgummi/kork
  Ekologisk
  Ja
  Till Butik
  790 kr
  Fördelar
  • Naturmaterial
  • 5/5 betyg Trustpilot
  • Snygg design
  Nackdelar
  • Endast handtvätt

  Flowlife Flowmat är en härlig yogamatta med ett underskikt av naturgummi samt med ett överskikt som utmärker sig från majoriteten av de andra mattorna tack vare naturkorksmaterialet. Även de 100 dagarna med nöjdkundgaranti är positivt och ger dig en längre tid att utvärdera mattan. Naturgummit ger yogamattan en perfekt stabilitet och trygghet när du ska utföra dina dina yogaövningar. Materialet känns högkvalitativt och "premium". Företaget bakom mattan har dessutom satt upp som regel att skänka pengar till en förening som arbetar med återplantering av skog vilket vi tycker är ett bra koncept. 

  På det stora hela är Flowlife flowmat en härligt skön yogamatta med god stabilitet. Priset är bra och vi anser mattan vara den bästa yogamattan i vårt test. 

   

  Läs mer
 2. Bästa yogamattan på grepp: YOGIRAJ Grip

  9,8/10
  En matta som fokuserar på ett ultimat grepp.
  YOGIRAJ Yogamatta Grip 5mm
  Tjocklek
  5mm
  Storlek
  180x61 cm
  Material
  Polyuretan / PVC
  Ekologisk
  Nej
  Till Butik
  899 kr
  Fördelar
  • Stilren design
  • Riktigt bra grepp
  • Ligger stabilt
  Nackdelar
  • Något dyr

  En matta som är särskilt framtagen för att maximera greppet även när mattan blir fuktig. Detta säkerställs med hjälp av ett särskilt ytskikt av polyuretan som leder bort fukt och minimerar risken för bakteriebildning.

  Samtidigt som greppet är bra är mattan oerhört tunn. Ett bra val för dig som vill säkerställa bra känsla och kontakt utan att riskera att halka.

  Läs mer
 3. Bästa yogamatta med 100% naturgummi: Nyttadesign Eco Mat

  9,7/10
  Matta som består till 100 % av ekologisk naturgummi.
  Nyttadesign Yogamatta Grå
  Tjocklek
  4 mm
  Storlek
  183x64 cm
  Material
  Naturgummi
  Ekologisk
  Ja
  Till Butik
  559 kr
  Fördelar
  • Miljövänliga material
  • Bra antihalkskydd
  • Kan tvättas i maskin
  Nackdelar
  • Smaksak men många av oss föredrog det korkbaserade ytmaterialet

  En väldigt tunn yogamatta tillverkad i naturgummi som har naturligt bra grepp och slitstyrka. Helt tvättbar och miljövänlig. Om du föredrar att undvika syntetmaterial så är det här ett riktigt bra alternativ som även tål att jämföras med klassiska yogamattor.

  Den särskilda tunnheten i yogamattan gör att man upplever väldigt bra kontakt med marken. Detta skapar bra förutsättningar för stabilitet i samband med svåra övningar.

  Läs mer
 4. Bästa tjockare yogamattan: Manduka eKO 6mm

  9,5/10
  Extra tjock matta i snygg design till bra pris och fri från latex och skadliga ftalater.
  Manduka Yogamatta eKO 6mm
  Tjocklek
  6 mm
  Storlek
  173x61 cm
  Material
  PVC
  Ekologisk
  Ja
  Till Butik
  595 kr
  Fördelar
  • Mjuk och fin matta
  • Ekologisk produkt
  • Fri från latex
  Nackdelar
  • Lite kortare än standardmodellerna

  En vändbar yogamatta med vändbart sol- och måntryck. Helt fri från latex och skadliga ämnen. Med särskild anti-halkyta blir den ett tryggt alternativ för dig som vill vara säker på att ha bra markfäste.

  Trots att mattan är väldigt tunn så är den bekvämlighet och säkerställer såväl dämpning som stadga. En prisvärd yogamatta som verkligen höjer stämningen och ger rätt känsla.

  Läs mer
 5. Bästa långa yogamattan: Manduka extra lång

  9,3/10
  Extra lång matta med en dämpande och mjuk känsla kombinerat med ett greppvänligt material.
  Manduka Yogamatta extra lång
  Tjocklek
  4.7 mm
  Storlek
  200x60 cm
  Material
  PVC
  Ekologisk
  Ja
  Till Butik
  999 kr
  Fördelar
  • Extra lång
  • Helt giftfri och OEKO-TEX certifierad
  • 100% fri från latex
  Nackdelar
  • OBS: Tänk på att det kan ta upp till 3 månader innan mattan har blivit "inkörd"

  PROLite Midnight Extra är en tunn yogamatta med ett ytskikt av funktionsmaterial som motverkar fukt och bakterietillväxt. Med unikt låg vikt är den oerhört enkel att ta med sig för användning vid behov.

  Som helt latexfri och OEKO-TEX-certifierad matta är den ett bra val för dig som vill ha funktionaliteten från syntetmaterial utan att behöva riskera negativa effekter.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa yogamattan

Köpguide: Så hittar du bästa yogamattan

lotus

För dig som inte är så insatt så ser kanske de flesta yogamattorna likadana ut och det är inte alldeles enkelt att veta vilken man ska köpa. Det är en relativt enkel produkt men faktum är att såväl längd, tjocklek, friktion och material spelar stor roll och skillnaden mellan två till synes likadana mattor kan vara enorm. Nedan har vi sammanställt de viktigaste punkterna för dig att tänka på när du ska köpa yogamatta:

 • Längd

  Längden brukar vara strax under två meter, från cirka 170 till 190 cm. Se till att välja en matta som är tillräckligt stor för de övningar du har tänkt att göra. Men tänk på att det kan vara jobbigt att släpa omkring på en onödigt stor och tung matta.
 • Tjocklek

  De flesta yogamattor är mellan 3 och 8 mm tjocka. Om du är känslig eller behöver extra stöd kan du välja en tjockare matta. Dessa kallas ibland för pilatesmattor. Yogamattor är å andra sidan de tunnaste träningsmattorna. Mellan dessa två ligger de vanliga träningsmattorna som fungerar för de flesta typer av övningar och också är billigast.
 • Friktion

  En av yogamattans viktigaste egenskaper är den friktion som den skapar mot underlaget. Se till så att din matta har tillräckligt med friktion så att den inte glider på underlaget. Även friktionen mellan dig och mattan är viktig att tänka på. Vissa föredrar att ha hög friktion mellan sig själva och yogamattan medan andra föredrar att kunna glida lite lätt.
 • Material

  Välj gärna något naturmaterial istället för plast. Vissa plastmattor har även en väldigt obehaglig lukt (åtminstone som nya). Denna dämpas dock med tiden. Men det är såklart även snällare mot miljön att undvika plastmattorna. Ett material av högre kvalitet slits även långsammare och din yogamatta klarar av betydligt mer innan den behöver bytas ut.
 • Pris

  Slutligen blir såklart priset en avgörande faktor. Här får man dock tänka efter lite hur mycket man tror att man kommer använda mattan och sätta det i relation till priset. Kommer du träna mer sällan är det onödigt att köpa en väldigt dyr matta. Det är även bra att tänka på att tjockare mattor och naturmaterial ofta är något dyrare. Vi rekommenderar att man ställer ett antal krav man har på mattan och sen väljer den billigaste produkten som uppfyller alla de kraven.
Så valde vi ut de bästa yogamattorna

Hur vi utsåg bästa yogamattorna

Det finns många olika sorters yogamattor och det finns inte en produkt som är bäst för alla. För att underlätta ditt val har vi istället valt att utse det bästa alternativet i fem olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut ett 20-tal yogamattor som utmärkt sig lite extra när det kommer till material, design, popularitet och omdömen från tidigare kunder. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Pris: Hur mycket kostar den? Känns den prisvärd? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Grepp: Har mattan tillräckligt bra grepp mot golvet? Har du tillräckligt bra grepp mot mattan?
 • Tjocklek: Hur tjock är mattan? Ger den tillräckligt bra stöd vid olika övningar?
 • Förvaring: Är mattan enkel att rulla ihop? Följer det med axelband eller förvaringsväska? Hur mycket väger den?
 • Kvalitet: Vilket material är den tillverkad av? Har du märkt av någon form av slitage efter en tids användning?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som använt mattan om den? Vilket snittbetyg har den fått hos olika återförsäljare?

Till sist har vi lagt samman alla betygen och vinnaren i varje kategori blir helt enkelt produkten med det högsta totalbetyget.

Vanliga frågor om bästa yogamattan

FAQ – Vanliga frågor och svar om yogamattor

Nedan listar vi några av de vanligaste frågorna om yogamattor vi får inskickade till oss

Finns det ekologiska yogamattor?

Kort svar ja, det finns yogamattor som är gjorda av naturgummi. En matta i naturgummi har många fördelar gentemot konkurrenterna i plast och har egentligen bara en stor nackdel - den kommer till ett väsentligt högre pris.

Luktar yogamattor illa?

Vissa plastmattor (PVC) kan ha en speciell lukt i början, men det är sällan den är påtaglig och den försvinner med tiden. Yogamattor med tryck tenderar att ha en starkare lukt. Rulla ut mattan och vädra den i tre dagar så brukar lukten försvinna. Du kan även torka av mattan med en trasa med diskmedel på.

 

Vad är skillnaden mellan en yogamatta och en pilatesmatta?

Den främsta och viktigaste skillnaden mellan en yogamatta och en pilatesmatta är tjockleken. En yogamatta är mellan 4-10 mm tjock, medan en klassisk pilatesmatta i regel är mellan 15-20 mm tjock. . Inom yoga vill man ha en något tunnare matta för att bättre kunna hålla balansen och kontakten med underlaget.

 

Hur tvättar jag en yogamatta?

Regelbunden rengöring av din yogamatta är viktigt för att hålla den fräsch och för att förlänga livslängden på den. Syntetiska yogamattor tål mycket och kan till och med tvättas i maskin. Ekologiska yogamattor bör endast rengöras med hjälp av speciella rengöringssprayer särskilt framtagna för just ekologiska yogamattor. Undvik att torka av och tvätta med vatten då detta torkar ut materialet och gör att mattorna håller sämre.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
132 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Bäst i test - Bästa Yogamatta enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test yogamatta: Flowlife Flowmat
 2. Bästa yogamattan på grepp: YOGIRAJ Grip
 3. Bästa yogamatta med 100% naturgummi: Nyttadesign Eco Mat
 4. Bästa tjockare yogamattan: Manduka eKO 6mm
 5. Bästa långa yogamattan: Manduka extra lång

Yogamatta finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Flowlife , Yogia och Apotek Hjärtat .