Bäst i test: Bästa chinsstången 2022

Stärk överkroppen hemma med hjälp av en topprankad chinsstång.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad januari 2022

Pull-ups är en populär och mångsidig träningsövning som stärker ryggen och armarna. Det fungerar dessutom utmärkt för dig som vill stärka upp din hållning. En chinsstång är lätt att placera ut i hemmet i valfri dörröppning och ger dig möjlighet att träna pull-ups när det passar dig bäst. I samband med att stängerna blivit allt mer populära har de även ändrat former för att klara av fler kroppsövningar. Vi har jämfört 5 populära chinsstänger. Läs mer om testet nedan och se vilken vi valde ut till bäst i test 2022.

 

Testvinnare - Bästa chinsstången

 • Bäst i test chinsstång: Abilica DoorGym
 • Bästa premium chinsstången: Iron Gym Extreme Plus
 • Bästa teleskopiska chinsstången: Casall Chin Up Bar
 • Bästa monterade chinsstången: Iron Gym Express Total Upper Body Workout Bar
 • Bästa chinsstången för vägg: Master Fitness Chin Up Silver
 1. 1. Bäst i test chinsstång: Abilica DoorGym

  9,7/10
  Prisvärd chinupstång med möjlighet till flera olika övningar
  Abilica DoorGym
  Bäst i test
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  4 st
  Döröppning
  60 - 90 cm
  499 kr
  Till Butik
  499 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra kombination av grepp
  • Sköna, stabila grepp
  Nackdelar
  • Något klen konstruktion

  Abilica Doorgym har blivit populär då den har så många olika möjligheter och även kan användas på golvet. I uppmonterad version kan du göra chin ups med flera grepp, liksom träna ryggen och armarna. Sätter du ner stången på golvet kan du göra olika slags armhävningar. Det går också bra att utföra push-ups med hjälp av denna produkt. Därmed kan du räkna med en mycket effektiv träning av din överkropp. Du som handlar denna stång får med dig ett träningsprogram på köpet.

  Den här prisvärda produkten passar dörröppningar på upp till 90 cm, är helt utan skruvar och kan därför tas ner mellan passen. Vissa tycker att den är lite svårmonterad och skev. Då den inte har skruvar är det extra viktigt att sätta upp den helt korrekt. Vi tycker, å andra sidan, att Ablicia Doorgym är ett praktiskt och verksamt träningsredskap med tillräckligt många kvalitativa funktioner för att utse den till bäst i test.

  Läs mer
 2. 2. Bästa premium chinsstången: Iron Gym Extreme Plus

  9,5/10
  Testets mest mångfunktionella chinsstång med mängder av grepp och möjligheter
  Iron Gym Extreme Plus
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  6 st
  Döröppning
  60 - 90 cm
  1149 kr
  Till Butik
  1149 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Många greppalternativ
  • Effektiv överkroppsträning
  Nackdelar
  • Något dyrt alternativ

  En av de mest versatila produkterna av sitt slag men också den dyraste. För den som verkligen vill satsa på sin träning då den har ett flertal grepp- och monteringsmöjligheter och med det kan ge hela överkroppens alla muskler rejäl träning. Kommer med en instruktionsvideo och kan användas för en räckvidd mellan 60 - 90 cm.

  Läs mer
 3. 3. Bästa teleskopiska chinsstången: Casall Chin Up Bar

  9,3/10
  Smidig teleskopisk chinupstång som lätt fästes på dörröppningen
  Casall Chin Up Bar
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  1 st
  Döröppning
  70 - 95 cm
  399 kr
  Till Butik
  399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Fästs enkelt i dörrkarmen
  • Okomplicerad konstruktion
  • Liten och smidig
  Nackdelar
  • Få antal grepp och övningar

  Casall Sports Prod Chin Up Bar är den enklaste formen av chinsstång. Den består enbart av en stång som du enkelt monterar upp i dörrkarmar mellan 60-90 cm. Produkten används för att träna pullups och chins men kan även utnyttjas för ryggstretch. Stången klarar upp till 100 kg.

  Då stången inte har många greppvarianter tycker somliga att den blir lite ensidig. Av den anledningen passar den bäst i kombination med andra träningsredskap om du vill träna hela överkroppen.

  Läs mer
 4. 4. Bästa monterade chinsstången: Iron Gym Express Total Upper Body Workout Bar

  9,1/10
  Multifunktionell chinupbar som kan användas både vid dörröppningen och på golvet
  Iron Gym Express Total Upper Body Workout Bar
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  4 st
  Döröppning
  60 - 80 cm
  499 kr
  Till Butik
  499 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Enkel konstruktion
  • Flera greppalternativ
  Nackdelar
  • Abilica Doorgym är något billigare

  Uppskattad chinsstång då den är enkel att sätta upp men också snabbt kan monteras ner mellan varven. Den här chinsstången kan även användas på golvet för exempelvis armhävningar, och ger därför en bra allroundworkout för hela kroppen.

  Kommer med monteringsverktyg och instruktioner, kan sättas upp i dörrkarmar mellan 60-80 cm och klarar en kroppsvikt på upp till 100 kg. Vissa användare gillar inte att handtagen roterar.

  Läs mer
 5. 5. Bästa chinsstången för vägg: Master Fitness Chin Up Silver

  9,1/10
  Stabil chinupstång som skruvas upp mot en vägg
  Master FitnessChin Up Silver, Chins
  Maxvikt
  150 kg
  Grepp
  1 st
  Döröppning
  -
  1071 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Otroligt robust och stabil
  • Hög maxvikt
  Nackdelar
  • Måste skruvas upp

  Master Chin Up Silver är en rak stång, likt hur det brukar vara i crossfit-träning. Denna stång har en reglerbar bredd och kan således justeras till regelavståndet där den ska sättas upp. Produkten har 38 cm höga och 41 cm djupa väggfästen. Stångens bredd är 148 cm och maxvikten är 150 kg.

  En riktigt stabil chinsstång som inte har någon tendens att släppa, även vid träning med maxvikten 150kg. Priset är dessutom fullt överkomligt för den här typen av produkten, särskilt med tanke på den höga kvaliteten.

  Läs mer

Chinsstång köpguide

Trots att en chinsstång är ett av de mer basala och enklare redskapen finns det några faktorer och punkter du bör ha kollat upp och tänkt igenom innan du väljer en. De viktigaste punkterna är: 

 • Bredden på din dörr: Innan du väljer en stång bör du ha kollat upp vart du tänkt placera den. Därefter behöver du mäta bredden på dörröppningen för att sedan jämföra det med produkten. Går den att ställa in så att den sitter hårt och stadigt eller är den för lång/kort? Tänk också på att vissa modeller hänger ut en bit från dörröppningen så det inte är någon i närheten av dörren som är i vägen.
 • Maxvikt: Maxvikten på en chinsstång är naturligtvis en viktig egenskap. De som hänger i dörröppningen klarar av betydligt mindre än sådana man skruvar fast i väggen. Överskrid inte under några som helst omständigheter maxvikten då du riskerar att ramla och skada dig allvarligt.
 • Antal grepp: De enklaste alternativen har endast ett grepp för chin ups och pull ups. Vissa stänger har så mycket som tio olika grepp för olika övningar. Fundera över vilka övningar du har tänkt att göra eller kommer vilja göra i framtiden och anpassa ditt val efter det. En stång med fler grepp är ofta lite dyrare men mer användbar.

Olika typer av chinsstänger

Sedan måste du förstås fundera vilken typ av chinsstång du ska köpa. Vi har valt att gruppera in dem i tre kategorier:

 • Teleskopisk chinsstång:

  Den enklaste formen av chinsstång är den teleskopiska. Stången fästs genom att skruvas isär tills den kilar fast i dörröppningen. Bra med den här typen är att den inte är särskilt iögonfallande så den kan sitta uppe hela tiden. Det som är sämre är att den erbjuder endast ett grepp. Tänk även på att det finns risk att den lämnar fula märken i dörrkarmen. Men vill du ha en simpel chinsstång till en billig peng är detta valet för dig. 
 • Självbärande chinsstång:

  En självbärande chinsstång behöver inte fästas över huvud taget. Du placerar den på dörrlisten och när du väl hänger i den klämmer den fast sig i väggen från båda sidor. När du tränat klart kan du enkelt lägga undan den där den inte är i vägen. Fördelen jämfört med den teleskopiska är att den självbärande erbjuder betydligt fler olika grepp. Nackdelen med de här chinsstängerna är att, beroende på din vikt och hur dörren ser ut, de kan fästa lite dåligt och man riskerar att ramla. Det brukar dock vanligtvis följa med fästen att skruva upp och hänga den i för att undvika denna risk.
 • Fastskruvad chinsstång:

  En chinsstång som sitter fastskruvad parallellt med väggen ungefär som en hatthylla. Det som är bra med fastskruvade är att de klarar av betydligt högre användarvikt och det är betydligt lägre risk att den lossnar. Nackdelen är att den kräver mer plats, sitter fast permanent och att den är dyrare. Men väger du mycket eller ska träna hårt med viktbälte är detta valet för dig. 

Oavsett vilken typ du föredrar ser prisbilden olika ut. Tror du att du kommer att använda stången mycket känns det dumt att inte lägga någon hundralapp extra, för att få en riktigt högkvalitativ och stabil chinsstång.

Accessoarer som hjälper

Det finns också accessoarer som gör träningen lättare och bekvämare, och om man verkligen vill satsa på den här typen av övning så är följande bra alternativ:

 • Träningshandskar

  Gör övningarna skonsammare mot händerna och motverkar att det bildas valkar.
 • Gummiband

  Det finns särskilt utformade gummiband med olika resistens som är särskilt bra för nybörjade, då man kan ta dem till hjälp för att ge avlastning.
 • Tyngdväst eller -bälte

  För den som vill höja träningsnivån så finns det västar och bälten där man kan sätta fast olika tyngder som ger extra svårighetsgrad förutom den egna kroppsvikten.

Så gjorde vi testet

En chinsstång är ett litet smidigt träningsredskap och finns snart i var mans hem. Men allt eftersom intresset ökat har även stängernas utformande ändrats. Från den klassiska teleskopstången du fäster i dörren till stänger med flertalet olika grepp och fristående ställningar. Men vad skiljer egentligen mellan de olika tillverkarnas produkter och hur vet man vilken man ska välja?

För att komma fram till vilken den bästa chinsstången är beställde vi hem tjugo av de mest populära produkterna. I testet har vi endast fokuserat på såna man fäster i dörren och väggen, d.v.s inga fristående ställningar. Produkterna har sedan testats och betygsatts efter följande kriterier: 

 • Kvalitet & stabilitet: Kändes stången stabil och högkvalitativ när man använde den eller skakig? Kändes det som att den lätt kunde gå sönder eller ramla ner? Vad är maxvikten på stången?
 • Montering: Var den svår att montera upp? Går det snabbt och enkelt att ta ner den och sätta upp den igen? 
 • Slitage: Har stången försämrats över tid efter mycket användning? Lämnar stången några märken i dörröppningen eller dörrlisten?
 • Komfort: Är handtagen sköna att hålla i? Sitter handtagen fast ordenligt eller snurrar runt på stången?
 • Pris: Vad kostade produkten? Kändes den prisvärd med tanke på kvalitet, komfort, funktioner och jämfört med de andra produkterna? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Funktionalitet: Var det bara en rak stång eller en med flera olika greppalternativ som kunde träna fler muskelgrupper?
 • Kundbetyg: Vad tycker kunder som använt den? Vad tycker de flesta är bra och dåligt med den? Vad har den fått för betyg hos olika återförsäljare?

Frågor och svar om chinsstänger

Jag orkar inte dra upp mig, vad ska jag göra?

Har du försökt dig på chins och inte ens klarat av ett endaste lyft? Oroa dig inte, det händer alla i början! Att bemästra den här typen av övning kräver lite tålamod men alla kan klara av den. Dessa knep hjälper dig att, efter ett tag, orka med ett fullständigt lyft.

 • Bygg upp din grundmuskulatur: Det första som man bör jobba på inför sina chins är att ha en viss grundmuskulatur i överkroppen. Genom att regelbundet göra armhävningar, biceps curls och ryggövningar kan man bygga upp en styrka och uthållighet som kommer väl till pass.
 • Ta hjälp av ett gummiband: Gummiband kan också komma till enormt stor hjälp för den som vill börja göra chins då de tillverkas med olika resistens som man helt enkelt fäster på stången och sedan ställer sig på med knäna eller fötterna, beroende på remmens längd. På så sätt avlastar man en stor del av den egna kroppstyngden, och kan genomföra sina första chins. Allteftersom man blir starkare kan man byta ut banden mot exemplar med mindre motstånd, tills man helt avlägsnar dem och lyfter helt själv.
 • Börja med att sänka ner dig från greppet: Ett knep som rekommenderas om man inte orkar gå hela vägen upp och sedan ner är att ställa sig på en stol och ha själva upplyftet som utgångsposition. Därefter sänker man ner sig långsamt och kontrollerat tills att armarna är helt utsträckta. Upprepa ett par gånger tills du inte orkar mer.  

Vilka övningar kan man göra med en chinsstång?

En chinsttång går att använda på flera olika sätt. Nedan följer de bästa övningarna enligt oss: 

Pull-up/Chins - Den mest klassiska formen av chins innebär att man håller i stången med handflatorna bortvända från sig. Händerna ska vara snett placerade över huvudet, strax utanför axlarnas vidd, och sedan lyfter man kroppen hela vägen tills hakan kommer strax ovanför stången.

Chin-up/Omvända chins - Samma övning och rörelser som pull-ups men där skillnaden är att du har handflatorna emot dig samt inte håller lika brett mellan greppen. Denna övning tränar dina biceps i större utsträckning och har mindre fokus på ryggen. 

Hängande benlyft - Håll i stången med raka armar och för dina ben uppåt rakt fram så att kroppen ser ut som ett L.

Crosstrainingsövningar - Ytterligare ett sätt att använda chinstången på är inom crossfit där man kombinerar styrka och kondition. Ett exempel på en sådan övning är hoppande chins, där man gör hopp och knäböj mellan varje rep eller att man gör så många reps som möjligt under ett visst antal sekunder, med kort vila emellan.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
96 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester