Bäst i test: Bästa chinsstången 2021

Senast Uppdaterad: Juli 2021

Pull-ups är en populär och mångsidig träningsövning som stärker ryggen och armarna. Det fungerar dessutom utmärkt för dig som vill stärka upp din hållning. En chinsstång är lätt att placera ut i hemmet i valfri dörröppning och ger dig möjlighet att träna pull-ups när det passar dig bäst. I samband med att stängerna blivit allt mer populära har de även ändrat former för att klara av fler kroppsövningar. Vi har jämfört 8 populära chinsstänger. Läs mer om testet nedan och se vilken vi valde ut till bäst i test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

pull up

Köpguide: Så hittar du bästa chinsstången

Trots att en chinsstång är ett av de mer basala och enklare redskapen finns det några faktorer och punkter du bör ha kollat upp och tänkt igenom innan du väljer en. De viktigaste punkterna är: 

 • Bredden på din dörr: Innan du väljer en stång bör du ha kollat upp vart du tänkt placera den. Därefter behöver du mäta bredden på dörröppningen för att sedan jämföra det med produkten. Går den att ställa in så att den sitter hårt och stadigt eller är den för lång/kort? Tänk också på att vissa modeller hänger ut en bit från dörröppningen så det inte är någon i närheten av dörren som är i vägen.
 • Maxvikt: Maxvikten på en chinsstång är naturligtvis en viktig egenskap. Chinsstänger som hänger i dörröppningen klarar av betydligt mindre än sådana man skruvar fast i väggen. Överskrid inte under några som helst omständigheter maxvikten på din chinsstång. Då riskerar du att ramla och skada dig allvarligt.

Sedan måste du förstås fundera vilken typ av chinsstång du ska köpa. Vi har valt att gruppera in dem i tre kategorier:

 • Teleskopisk chinsstång: Den enklaste formen av chinsstång är den teleskopiska chinsstången. Stången fästs genom att skruvas isär tills den kilar fast i dörröppningen. Bra med den här typen av chinsstång är att den inte är särskilt iögonfallande så den kan sitta uppe hela tiden. Det som är sämre är att den erbjuder endast ett grepp. Tänk även på att det finns risk att den lämnar fula märken i dörrkarmen. Men vill du ha en simpel chinsstång till en billig peng är detta valet för dig. 
 • Självbärande chinsstång: En självbärande chinsstång behöver inte fästas över huvud taget. Du placerar den på dörrlisten och när du väl hänger i den klämmer den fast sig i väggen från båda sidor. När du tränat klart kan du enkelt lägga undan den där den inte är i vägen. Fördelen jämfört med den teleskopiska chinsstången är att den självbärande erbjuder betydligt fler olika grepp. Nackdelen med de här chinsstängerna är att, beroende på din vikt och hur dörren ser ut, de kan fästa lite dåligt och man riskerar att ramla. Det brukar dock vanligtvis följa med fästen att skruva upp och hänga den i för att undvika denna risk.
 • Fastskruvad chinsstång: En chinsstång som sitter fastskruvad parallellt med väggen ungefär som en hatthylla. Det som är bra med fastskruvade chinsstänger är att de klarar av betydligt högre användarvikt och det är betydligt lägre risk att den lossnar. Nackdelen är att den kräver mer plats, sitter fast permanent och att den är dyrare. Men väger du mycket eller ska träna hårt med viktbälte är detta chinsstången för dig. 

Oavsett vilken typ du föredrar ser prisbilden olika ut. Tror du att du kommer att använda stången mycket känns det dumt att inte lägga någon hundralapp extra, för att få en riktigt högkvalitativ och stabil chinsstång.

 

Läs mer Minimera

Testvinnare - Chinsstång

 • Abilica Doorgym - Bäst i test chinsstång
 • Iron Gym Express Total Upper Body Workout Bar
 • Casall Sports Prod Chin Up Bar - Bästa teleskopiska chinsstången
 • Iron Gym Extreme Plus
 • Iron Gym Chin Up Bar
 • Master Chin Up Silver - Bästa chinsstången för vägg

Så testade vi chinsstängerna

När vi jämförde de 8 chinsstängerna fokuserade vi främst på följande: 

 • Kvalitet & stabilitet: Kändes stången stabil och högkvalitativ när man använde den eller skakig, svår att montera upp och som att den lätt kunde gå sönder eller ramla ner?
 • Komfort: Är handtagen sköna att hålla i? Sitter handtagen fast ordenligt eller snurrar runt på stången?
 • Prisbilden: Vad kostade produkten och hur prisvärd kändes den i jämförelse med de andra produkterna?
 • Funktionalitet: Var det bara en rak stång eller en med flera olika greppalternativ som kunde träna fler muskelgrupper?

Sedan har vi vägt in helhetsintrycket på chinsstången, vad andra kunder tycker om produkten samt leveranstid och eventuell fraktkostnad för att komma fram till vårt helhetsbetyg.

De bästa chinsstängerna 2021

Vi har testat många chinsstänger. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive chinsstång samt en recension av varje produkt. Vill du se en överblick över alla chinsstänger som ingick i testet kan du göra det här.

 1. 1. Abilica Doorgym - Bäst i test chinsstång

  9,7/10
  Abilica Doorgym
  Bäst i test
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  4 st
  Döröppning
  60 - 90 cm
  Till Butik
  349 kr
  Till Butik
  499 kr
  Fördelar
  • Bra kombination av grepp
  • Sköna, stabila grepp
  Nackdelar

  Abilica Doorgym har blivit populär då den har så många olika möjligheter och även kan användas på golvet. I uppmonterad version kan du göra chin ups med flera grepp, liksom träna ryggen och armarna. Sätter du ner stången på golvet kan du göra olika slags armhävningar. Det går också bra att utföra push-ups med hjälp av denna produkt. Därmed kan du räkna med en mycket effektiv träning av din överkropp. Du som handlar denna stång får med dig ett träningsprogram på köpet.

  Den här prisvärda produkten passar dörröppningar på upp till 90 cm, är helt utan skruvar och kan därför tas ner mellan passen. Vissa tycker att den är lite svårmonterad och skev. Då den inte har skruvar är det extra viktigt att sätta upp den helt korrekt. Vi tycker, å andra sidan, att Ablicia Doorgym är ett praktiskt och verksamt träningsredskap med tillräckligt många kvalitativa funktioner för att utse den till bäst i test.

  Läs mer
 2. 2. Iron Gym Express Total Upper Body Workout Bar

  9,5/10
  Iron Gym Express Total Upper Body Workout Bar
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  4 st
  Döröppning
  60 - 80 cm
  Till Butik
  399 kr
  Fördelar
  • Enkel konstruktion
  • Flera greppalternativ
  Nackdelar

  Uppskattad chinsstång då den är enkel att sätta upp men också snabbt kan monteras ner mellan varven. Den här chinsstången kan även användas på golvet för exempelvis armhävningar, och ger därför en bra allroundworkout för hela kroppen.

  Kommer med monteringsverktyg och instruktioner, kan sättas upp i dörrkarmar mellan 60-80 cm och klarar en kroppsvikt på upp till 100 kg. Vissa användare gillar inte att handtagen roterar.

  Läs mer
 3. 3. Casall Sports Prod Chin Up Bar - Bästa teleskopiska chinsstången

  9,3/10
  Casall Sports Prod Chin Up Bar
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  1 st
  Döröppning
  70 - 95 cm
  Till Butik
  399 kr
  Fördelar
  • Fästs enkelt i dörrkarmen
  • Okomplicerad konstruktion
  Nackdelar

  Casall Sports Prod Chin Up Bar är den enklaste formen av chinsstång. Den består enbart av en stång som du enkelt monterar upp i dörrkarmar mellan 60-90 cm. Produkten används för att träna pullups och chins men kan även utnyttjas för ryggstretch. Stången klarar upp till 100 kg.

  Då stången inte har många greppvarianter tycker somliga att den blir lite ensidig. Av den anledningen passar den bäst i kombination med andra träningsredskap om du vill träna hela överkroppen.

  Läs mer
 4. 4. Iron Gym Extreme Plus

  8,9/10
  Iron Gym Extreme Plus
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  6 st
  Döröppning
  60 - 90 cm
  Till Butik
  799 kr
  Fördelar
  • Många greppalternativ
  • Effektiv överkroppsträning
  Nackdelar

  En av de mest versatila produkterna av sitt slag men också den dyraste. För den som verkligen vill satsa på sin träning då den har ett flertal grepp- och monteringsmöjligheter och med det kan ge hela överkroppens alla muskler rejäl träning. Kommer med en instruktionsvideo och kan användas för en räckvidd mellan 60 - 90 cm.

  Läs mer
 5. 5. Iron Gym Chin Up Bar

  8,7/10
  Iron Gym Chin Up Bar
  Maxvikt
  100 kg
  Grepp
  1st
  Döröppning
  63 - 90 cm
  Till Butik
  299 kr
  Fördelar
  • Bra greppträning
  • Stabila fästen
  Nackdelar

  En klassisk modell som består av en enkel, rak stång som du sätter upp i en dörröppning. Produkten kommer med monteringsfästen och är lätt att montera. Kan justeras inom måtten 63-90 cm och klarar upp till 100 kg.

  Läs mer
 6. 6. Master Chin Up Silver - Bästa chinsstången för vägg

  8,6/10
  Master Chin Up Silver
  Maxvikt
  150 kg
  Grepp
  1 st
  Döröppning
  -
  Till Butik
  1245 kr

  Master Chin Up Silver är en rak stång, likt hur det brukar vara i crossfit-träning. Denna stång har en reglerbar bredd och kan således adapteras till regelavståndet där chinsstången ska sättas upp. Produkten har 38 cm höga och 41 cm djupa väggfästen. Maxvikten för dig som använder chinsstången är 150 kg och själva stången väger 148 cm.

  Vi anser att denna chinsstång känns stadig och resultatrik att använda sig av. Därför menar vi att detta är den bästa chinsstången för dig som vill köra chin ups mot väggen.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Börja träna med din chinsstång

Har du försökt dig på chins och inte ens klarat av ett endaste lyft? Oroa dig inte, det händer alla i början! Att bemästra den här typen av övning kräver lite tålamod men alla kan klara av den. Dessa knep hjälper dig att, efter ett tag, orka med ett fullständigt lyft.

 • Bygg upp din grundmuskulatur: Det första som man bör jobba på inför sina chins är att ha en viss grundmuskulatur i överkroppen. Genom att regelbundet göra armhävningar, biceps curls och ryggövningar kan man bygga upp en styrka och uthållighet som kommer väl till pass.
 • Ta hjälp av ett gummiband: Gummiband kan också komma till enormt stor hjälp för den som vill börja göra chins då de tillverkas med olika resistens som man helt enkelt fäster på stången och sedan ställer sig på med knäna eller fötterna, beroende på remmens längd. På så sätt avlastar man en stor del av den egna kroppstyngden, och kan genomföra sina första chins. Allteftersom man blir starkare kan man byta ut banden mot exemplar med mindre motstånd, tills man helt avlägsnar dem och lyfter helt själv.
 • Börja med att sänka ner dig från greppet: Ett knep som rekommenderas om man inte orkar gå hela vägen upp och sedan ner är att ställa sig på en stol och ha själva upplyftet som utgångsposition. Därefter sänker man ner sig långsamt och kontrollerat tills att armarna är helt utsträckta. Upprepa ett par gånger tills du inte orkar mer.  

Accessoarer som hjälper

Det finns också accessoarer som gör träningen med chinsstång lättare och bekvämare, och om man verkligen vill satsa på den här typen av övning så är följande bra alternativ:

 • Träningshandskar: Gör övningarna skonsammare mot händerna och motverkar att det bildas valkar.
 • Gummiband: Det finns särskilt utformade gummiband med olika resistens som är särskilt bra för nybörjade, då man kan ta dem till hjälp för att ge avlastning.
 • Tyngdväst eller -bälte: För den som vill höja träningsnivån så finns det västar och bälten där man kan sätta fast olika tyngder som ger extra svårighetsgrad förutom den egna kroppsvikten.

Genomgång av hur man kommer igång med pull-ups. 

Bra övningar med chinsstång

Det går att använda chinsstången på flera olika sätt och de olika övningarna tränar olika muskelgrupper. 

Pull-up/Chins 

pull upsDen mest klassiska formen av chins innebär att man håller i stången med handflatorna bortvända från sig. Händerna ska vara snett placerade över huvudet, strax utanför axlarnas vidd, och sedan lyfter man kroppen hela vägen tills hakan kommer strax ovanför stången. Benen kan man antingen låta hänga rakt ner eller ha dem böjda, och när man sänker sig efter lyften bör man gå långsamt hela vägen ner tills armarna är helt utsträckta. Övningen gör att ryggmusklerna får sig en rejäl genomkörare, särskilt runt skulderbladen.

Chin-up/Omvända chins 

omvanda chinsSamma övning och rörelser som pull-ups men där skillnaden är att du har handflatorna emot dig samt inte håller lika brett mellan greppen. Denna övning tränar dina biceps i större utsträckning och har mindre fokus på ryggen. Precis som den andra övningen är det viktigt att ha en kontrollerad rörelse både på väg upp och ner. 

Hängande benlyft

hangande benlyftHåll i stången med raka armar och för, under kontrollerad rörelse, benen upp mot magen så att din kropp ser ut som "bokstaven L". En enklare variant av denna är att endast föra upp sina knän istället för benen/fötterna. 

Crosstrainingsövningar

Ytterligare ett sätt att använda chinstången på är inom crossfit där man kombinerar styrka och kondition. Ett exempel på en sådan övning är hoppande chins, där man gör hopp och knäböj mellan varje rep, eller HIIT och Tabata övningarna som går ut på att man gör så många reps som möjligt under ett visst antal sekunder, med kort vila emellan. Innan man ger sig in på sådana övningar är det dock viktigt att få in tekniken ordentligt så att man har full kontroll över sin kropp och inte skadar sig.

Ha fokus på ett kontrollerat utförande

Utförandet är alltid viktigare än antalet reps man gör eller hur tungt man lyfter, så tänk alltid på att utföra rörelsen hela vägen och inte bara halvvägs. Det är även viktigt, som tidigare nämnts, att utföra hela övningen under kontroll. Se till så att tempot både vid upplyftet och nedsänkningen går ungefär lika snabbt. 

Väger du mycket eller ska träna med viktbälte är detta chinsstången för dig. 

Frågor och svar om chinsstänger

Vad för chinsstänger finns det?

Nu för tiden finns det ett stort antal chinsstänger som passar olika behov men de är alla så väl genomtänkta att de är enkla installera i sitt hem. De största skillnaderna ligger i designen, då vissa redskap består av endast en stång medan andra är utformade så att de har ett antal stänger och handräcken som pekar olika håll, så att den som tränar kan utföra ett antal olika övningsvarianter. Tanken är dock alltid att man ska kunna använda dem hemma, vilket passar särskilt bra för dem som har ett pressat schema och inte alltid hinner ta sig till gymmet så ofta som de skulle vilja.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
35 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5