Bäst i test: Bästa crosstrainern 2022

Dags att komma i form hemma? Följ vår guide till de bästa budget-, mellanklass- och high-end crosstrainers.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad januari 2022

En crosstrainer kombinerar det bästa från både löpning och cykling och tränar därmed hela kroppen på ett sätt som är snällt mot lederna. Men skillnaden mellan olika crosstrainers är stor och det är inte alldeles enkelt att veta vilka som är bra och inte.

Vi har här testat ett 30-tal olika crosstrainers i olika prissegment och bäst överlag blev Xterra Fitness FS3.9E. Det är en crosstrainer i högsta kvalitet med en mängd olika träningsprogram och motståndsnivåer. Steglängden på hela 40cm och det 8 kg tunga svänghjulet ger en jämn och naturlig rörelse.

 

Testvinnare - Bästa crosstrainern

 • Bästa crosstrainern: Xterra Fitness FS3.9E
 • Bästa med iConsole+: Abilica Journey BT
 • Bästa premium crosstrainern: Abilica Premium FC BT
 • Bästa i mellansegmentet: Masterfit TP500
 • Bästa budget: Domyos 520
 1. 1. Bästa crosstrainern: Xterra Fitness FS3.9E

  9,7/10
  Högkvalitativ träningsmaskin med flera bra funktioner och mer ergonomisk fotlutning.
  Xterra Fitness Crosstrainer FS3.9E
  Bäst i test
  Max användarvikt
  148 kg
  Bluetooth
  Nej
  Mått
  166x56 cm
  Motståndsnivåer
  16 st
  12990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 46 cm steglängd
  • 15 olika träningsprogram
  • Hela 16 olika motståndsval
  Nackdelar
  • Ingen bluetooth

  Denna crosstrainer från Xterra Fitness är en robust maskin som väger 70 kg och som klarar en maxvikt på 148 kg. Det är en crosstrainer för hemmabruk som skiljer sig från många andra liknande träningsmaskiner på marknaden då fotplattorna lutar inåt med 2 grader. Det minskar anspänningarna på knän och fotleder, vilket leder till en behagligare träning och mindre risk för skador. Med Xterra Fitness kan du träna med en naturlig och mjuk rörelse som ger hela kroppen en effektiv träning. Svänghjulet på 8,6 kg bidrar till den sköna rörelsen. Motståndet sker med hjälp av servomagnet. För att du ska få ut det mesta av din träning har denna crosstrainer 15 olika träningsprogram. Efter att ha testat crosstrainern kan vi bekräfta att dessa program är mycket användbara. Med hjälp av en snygg LCD-panel i färg ändrar du lätt program och motstånd. Det går att koppla in ett pulsbälte som säljs separat men handpulsmätningen fungerar annars utmärkt. 

  Träningen känns ergonomisk och skonsam under hela träningspasset vi genomför med maskinen. Det träningsprogram vi utgår ifrån både ökar och minskar motståndet i omgångar vilket ger möjlighet till återhämtning och dryck för att sedan köra på igen. Crosstrainern känns robust när man tränar och det enda att egentligen notera är att den digitala skärmen känns något föråldrad. I det stora hela rekommenderar vi Xterra Fitness och utser den till den bästa crosstrainern i vårt test. 

  Läs mer
 2. 2. Bästa med iConsole+: Abilica Journey BT

  9,5/10
  Trevlig maskin med flera funktioner såsom inbyggd Bluetooth samt kompatibel med iConsole+.
  Abilica Crosstrainer Journey BT
  Max användarvikt
  150 kg
  Bluetooth
  Ja
  Mått
  145x58 cm
  Motståndsnivåer
  32 st
  10990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 8kg svänghjul
  • Hela 40cm steglängd
  • Bäst för begränsat utrymme
  Nackdelar
  • Lite kort steglängd

  Abilica Crosstrainer Journey BT är en bakhjulsdriven crosstrainer. Den har en steglängd på 40 cm och crosstrainerns muskelstärkande svänghjul väger 8 kg. Träningsredskapet kommer med en enkel dator som innehåller 12 träningsprogram samt en trådlös pulsmottagare. Det sitter dessutom en handpuls på crosstrainerns styre. Produkten väger 61 kg och är också försedd med ett magnetiskt motstånd som går att anpassa med 32 olika nivåer. Crosstrainerns dator har en inbyggd Bluetooth-funktion där du kan ansluta iPhone, iPad eller till och med Android, vilket är väldigt smidigt för att anpassa träningen i så stor mån som möjligt. Du kan även installera den kostnadsfria appen iConcole+ där du har möjligheten att ta fram en träningsrunda med hjälp av Google Maps. Du kan söka på vilket ställe du vill i världen och få upp en gatuvy via StreetView. Detta är en mycket intressant funktion som kan få till mer variation i sina träningspass. Produkten har 2 års garanti för de som använder den för hemmabruk och inte på företagsgym etc.

  Vi anser att detta är ett bra val för dig som vill få ut mycket av din crosstrainer till ett rimligt pris. Den känns stabil och robust och håller liknande kvalitativa nivåer som Xterra Fitness FS3.9E.

   

  Läs mer
 3. 3. Bästa premium crosstrainern: Abilica Premium FC BT

  9,3/10
  Robust och kraftfull maskin i premiumsegmentet väl lämplig både hemma och i företagsmiljö.
  Abilica Premium FC BT
  Max användarvikt
  200 kg
  Bluetooth
  Ja
  Mått
  170x65 cm
  Motståndsnivåer
  32 st
  18999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Toppkvalitet
  • Hela 51cm steglängd
  • Inställbar lutning
  Nackdelar
  • Priset

  Abilica Premium FC BT är en stor, robust crosstrainer med otroliga funktioner. Crosstrainern väger 84 kg och har en svänghjulsdrift på 9 kg. Den har även 32 olika motståndsnivåer. Det elektromagnetiska motståndet som ingår har en steglängd på 51 cm. En ytterligare funktion är handpulssensorn. Crosstrainern har pedaler med reglerbart ryggstöd för att du ska bli så bekväm som möjligt. Pedalerna har även fem olika nivåer som bestämmer vilken lutning du får. Produkten är försedd med tunga transporthjul, vilket gör det smidigt ifall du vill bege dig någon annanstans.

  Crosstrainern fungerar bra och känns ergonomisk även under längre träningspass. Likt vår andra listade Abilica-produkt går denna också att ansluta via Bluetooth till dina surfplattor. Även till den här crosstrainern kan du ladda ner appen iConcole+ där du kan ta fram en träningsrunda med hjälp av Google Maps. Denna plats kan i stort sätt vara var som helst i världen och du kan därpå få upp en gatuvy via StreetView. Om appen inte tillfredsställer dina behov finns en annan gratisapplikation som heter ZWIFT. Den fungerar lite annorlunda då appen är till för att träna eller tävla med utomstående, genom virtuella träningsprogram men även detta är något väl värt att kolla upp. 

  Garantin för denna produkt gäller i 1 år. Crosstrainern har fått mycket höga betyg av konsumenter. Dess många lönsamma funktioner gör att vi väljer att utse denna crosstrainer till det bästa premiumvalet.

  Läs mer
 4. 4. Bästa i mellansegmentet: Masterfit TP500

  9,1/10
  Stabil och pålitlig maskin som ger mycket valuta för pengarna.
  Masterfit Crosstrainer TP500
  Max användarvikt
  135 kg
  Bluetooth
  Nej
  Mått
  165x62 cm
  Motståndsnivåer
  16 st
  7490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hela 40cm steglängd
  • Magnetmotstånd
  • Handsensor för puls
  Nackdelar
  • Något kort steglängd
  • Känns inte så robust

  Masterfit Crosstrainer TP500 är en av de mest prisvärda på marknaden. Den väger inte mer än 51 kg men är ändå pålitlig och stabil. Möjligen är den maximala användarvikten på 135 kg något låg, men om du inte väger mer än så är detta ett tryggt val. Svänghjulet är rejält med sina 9 kg, vilket är väl tilltaget för en så pass lätt maskin. Det bidrar till rätt träningskänsla. Svänghjulets motstånd regleras med en elektroniskt justerbar magnet som har 16 olika nivåer. Displayen är intuitiv. Här ställer du lätt in vilket träningsprogram du önskar. Det finns 12 stycken att välja bland och du kan själv sätta ihop egna program efter dina behov. En annan bra finess med Masterfit Crosstrainer TP500 är att upp till fyra personer kan spara sina egna användardata. Det gör att denna träningsmaskin är perfekt för hemmet. På displayen kan du se din distans, tid, puls, hastighet, intensitet, kaloriförbrukning och energiförbrukning i watt.

  Letar du efter en prispressad crosstrainer som fortfarande håller måttet är Masterfit TP500 ett bra alternativ väl värt att kolla närmare på. 

  Läs mer
 5. 5. Bästa budget: Domyos 520

  9,1/10
  Prisvärd träningsmaskin i budgetsegmentet med en bekväm och ergonomisk trampning.
  Domyos 520
  Max användarvikt
  130 kg
  Bluetooth
  Nej
  Mått
  146x63 cm
  Motståndsnivåer
  32 st
  4799 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Ergonomisk
  • Bra pris
  • Utan sladd - självförsörjande på ström
  Nackdelar
  • Handtagen känns lite instabila

  Crosstrainer 520 från Decathlon är en på sätt och vis unik produkt. Den har en inbyggd skärm som gör att du själv avgör vad du vill titta på. Men det som är speciellt är att skärmen drivs av din egen rörelseenergi. Det är en teknik särskilt framtagen för att göra dig och din träning helt oberoende av strömuttag.

  Med omfattande justeringsmöjligheter bjuds du på ett stort antal träningsprogram och anpassningsmöjligheter. Därför kan du på egen hand avgöra hur omfattande och intensiv din träning ska vara. Steglängd på 39 cm och justerbara pedaler gör att du hela tiden kan passa träningen utifrån din egen fysik.

  Decathlon har kommit att bli marknadsledande på prisvärda, smarta och enkla träningsprodukter. Crosstrainer 520 är väldigt enkel att montera och tar inte särskilt stor plats i samband med förvaring. Därför blir den även ett möjligt alternativ för dig som har ont om plats.

  Jämfört med övriga crosstrainers så får du oerhört mycket för pengarna. Genom att kombinera ett beprövat utförande med senaste tekniken så har Decathlon säkerställt tillgång på en crosstrainer som är mycket bättre än vad prissättning antyder.

  Läs mer

Crosstrainer köpguide

Det finns många olika typer av crosstrainers och det är inte alldeles enkelt att veta om en maskin är bra eller inte. Vi har här sammanställt de viktigaste sakerna att tänka på inför ditt köp:

 • måttband

  Får den plats

  Crosstrainers är ofta lite större än vad man har tänkt sig och för att den ska få plats ordentligt bör man lägga till 10-15 cm på de mått tillverkarna anger för få rum med svängrörelsen. Går crosstrainern att fälla ihop för enklare förvaring när du inte använder den?
 • vikt

  Maxvikt

  De flesta crosstrainers har en max användarvikt på ungefär 120-130 kg. I regel kan man säga att ju högre maxvikt crosstrainern har, desto högre kvalitet är det på den. Om du är väldigt nära maxvikten rekommenderas att man väljer en crosstrainer med minst 10 kg högre maxvikt.
 • hjul

  Svänghjulet

  Vikten på svänghjulet påverkar både hur tung träningen blir och hur mjuk rörelsen blir. Leta efter en crosstrainer med ett tungt svänghjul för bästa möjliga träning. Vissa tillverkare fuskar lite med vikten de anger på svänghjulet så jämför svänghjulets vikt med den totala vikten på maskinen för att se om siffran är rimlig.
 • fot

  Steglängd

  Steglängden är det största avståndet mellan dina fötter när de är som längst isär. Crosstrainers av högre kvalitet har ofta en längre steglängd. En längre steglängd gör att träningen blir mer effektiv. De flesta crosstrainers anpassar sig steglängden efter intensiteten på träningen.  Om du har möjlighet är det alltid bäst att testa olika maskiner för att se vilken som känns mest naturlig för just dina steg. Om du köper en crosstrainer med för kort steglängd kommer träningen bli begränsad och kännas onaturlig.
 • monitor

  Förprogrammerade träningspass

  På några av de enklaste maskinerna går det bara att ställa in motstånd och lutning manuellt. De flesta modeller har emellertid åtminstone några förprogrammerade träningsprogram. I programmen ändras motstånd och lutning automatiskt under träningen. Maskinen ökar motståndet vid ”uppförsbackar” och minskar det vid ”nedförsbackar”. Andra vanliga träningspass innefattar hastighetstest, stadig lutning och slumpvisa intervall.
 • lutning

  Justerbar lutning och motstånd

  Justerbart motstånd finns på de flesta maskiner, men det är inte alla maskiner som låter dig ställa in lutningen. Om du vill kunna ställa in lutningen bör du kontrollera hur stor maxlutning de olika maskinerna erbjuder. Talet visas ofta i procent. Precis som när det gäller steglängd, kan det vara klokt att först besöka någon butik som säljer maskinerna. Ibland anges motståndet i nivåer och dessa skiljer sig mellan olika tillverkare (det finns ingen universell standard). Tänk på att en maskin med fler motståndsnivåer inte nödvändigtvis erbjuder ett högre största motstånd.
 • underhållning

  Inbyggd underhållning

  Det är här många av prisskillnaderna kommer in – oftast går det att hitta en enkel men ändå helt funktionsduglig crosstrainer hyfsat billigt. Under senare år har crosstrainers och andra träningsmaskiner börjat säljas tillsammans med diverse prylar för underhållning: TV, uttag för mobil, hållare för surfplatta med mera. Sådant kan vara häftigt, men i ärlighetens namn är denna typ av finesser oftast onödiga. De flesta av oss nöjer oss med musik på stereon eller i hörlurarna. Du kan alltid ha crosstrainern i TV-rummet så får du automatiskt underhållning på det sättet. På så vis kan du spara en del pengar.
 • pulsklocka

  Pulsmätare

  De flesta crosstrainers har den här funktionen, men inte alla. Vissa mäter pulsen via sensorer på handtagen, andra gör det genom klämmor som sätts utanpå tröjan eller trådlöst via bluetooth. Det maskiner där du kan ställa in önskad pulshastighet under varje träningspass. Om den crosstrainer du funderar på att köpa inte har pulsmätare kan du alltid mäta pulsen med en pulsklocka istället.
 • placering

  Placering

  Vi rekommenderar inte att man placerar crosstrainern i garaget eller i en sval källare. Under vintern framförallt när det blir kallare bildas lätt kondens i de elektroniska delarna vilket riskerar att skada crosstrainern. Om du ändå vill ställa den där bör du placera den ovanpå en stor matta för att minska risken. 
 • betyg

  Läs användarbetyg

  Läs vad andra användare har att säga om crosstrainern. Här kan oftast enkelt hitta vad som är bra och dåligt med en crosstrainer. Läs helst flera omdömen och kolla betyg på olika ställen som i webbutikerna vi länkar till och externa tjänster så som Trustpilot.

Vilken typ av crosstrainer ska jag välja?

 • Lutande crosstrainer

  En lutande crosstrainer tillåter dig att rikta in dig på olika muskelgrupper. Lutningsnivån kan ändras för att simulera träning i uppförsbacke eller på plan mark. Den lutande crosstrainern är särskilt bra för att rikta in sig på coremuskler och lår.
 • Variabel steglängd

  En crosstrainer med variabel steglängd ger en rad extra inställningsmöjligheter. Det gör att du kan välja mellan gående rörelse (kortare steg) och mer intensiv löpande rörelse (längre steg). En crosstrainer med variabel steglängd är också bra ett alternativ när flera familjemedlemmar med olika naturliga steglängder sannolikt kommer att använda maskinen.
 • Magnetiskt motstånd

  Den här typen av crosstrainer använder ett elektromagnetiskt fält för att kontrollera motståndet istället för luft. Det gör att du får fler möjligheter att finjustera motstånder och en mjukare övergång när du ändrar på motståndet under träningspasset. Alla bättre crosstrainers har magnetisk motstånd.
 • Ergometer

  En crosstrainer med ergometer mäter motståndet i watt. Det är en tevlig funktion för idrottsmän som vill ha exakt noggrannhet men är inte särskilt nödvändigt för den stora majoriteten som tränar på crosstrainers. Den här funktionen kommer tyvärr också med en saftig prislapp.
 • Motstånd med rem

  Använder en rem runt svänghjulet för att hantera motståndet. De här tenderar att vara billiga crosstrainers av dålig kvalitet. Vi rekommenderar att du undviker den här typen av crosstrainer om du letar efter en robust och tillförlitlig crosstrainer.
 • Bakhjulsdriven crosstrainer

  Har svänghjulet bak istället för fram som de flesta crosstrainers har. Ger en lite mer elliptisk rörelse än vanliga crosstrainers. Skillnaden är inte särskilt stor enligt oss så vi rekommenderar inte att betala extra för en bakhjulsdriven crosstrainer. Det är snarare generell byggkvalitet, vilket sorts motstånd än om den är bak- eller framhjulsdriven som kommer avgöra om maskinen är bra eller dålig.

Att tänka på

Att nu bestämma sig för vilken crosstrainer som är bäst kan ändå vara svårt. Fokusera först och främst på följande frågor:

 • Vilka funktioner behöver jag?
 • Vad har jag för krav på kvaliteten?
 • Hur ofta kommer jag använda den?
 • Är det bara jag eller ska flera i famlijen använda den?

Sedan måste du förstås utgå från din budget. De dyraste maskinerna är ofta också de bästa, men det finns riktigt bra crosstrainers som inte kostar en förmögenhet.

Så gjorde vi testet

Det finns enormt många olika crosstrainers och att jämföra de enklaste för hemmabruk mot de mest avancerade på gymmen ger kanske inte en helt rättvis bild. För att underlätta för dig har vi istället här valt att utse det bästa valet i flera olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut ett 30-tal maskiner från olika tillverkare som vi tyckte utmärkte sig lite extra när det kommer till maximal användarvikt, svänghjulets vikt, typ av motstånd, popularitet, pris och omdömen från tidigare kunder. Produkterna har sedan testats grundligt och därefter betygsatts på följande punkter:

 • Funktion: Hur många motståndsnivåer finns det? Går det mäta puls? Vilka övriga funktioner finns på displayen? Hur många träningsprogram finns det? Går det att justera lutning?
 • Kvalitet: Känns konstruktionen robust? Vad är maxvikten för användaren? Hur lång är steglängden? Vilken typ av motstånd är det? Hur tungt är svänghjulet? Vad är ditt övergripande intryck av maskinen?
 • Komfort: Hur känns det att träna på maskinen? Är handtagen sköna? Känns rörelsen naturlig? Är greppet mot dina fötter tillräckligt bra? Finns det hållare för vattenflaska? Går det enkelt att justera maskinen så att den passar just dig perfekt? Är det smidigt att ändra inställning som motstånd och träningsprogram under tiden du använder den?
 • Display: Hur stor är displayen? Är det enkelt att se den datan du vill, både under och efter träning? 
 • Förvaring: Hur stor plats tar maskinen upp? Är den lätt att flytta på? Går den att fälla ihop för lättare förvaring? Hur mycket väger den?
 • Pris: Hur mycket kostar maskinen? Känns den prisvärt i förhållande till kvalitet och funktioner? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Slutligen har vi sammanställt alla betyg och vinnarna vi presenterar här är helt enkelt produkterna med det högsta snittbetyget i varje kategori.

FAQ – Vanliga frågor och svar om crosstrainers

Nedan följer vanliga frågor och svar gällande crosstrainers.

Var köper man en crosstrainer?

De här maskinerna går att köpa i olika butiker på nätet, men man hittar dem också i träningsbutiker. Våra favoriter är Träningspartner och Gymgrossisten.

 

Hur kan jag kombinera crosstraining med min övriga träning?

Om du har en crosstrainer kan du enkelt ta med den i ditt vanliga träningspass. Du kan till exempel springa en minut på crosstrainern och sedan göra armhävningar och därefter köra krysshopp.

 

Vad är crosstrainern bra för?

På en crosstrainer tränar du så kallad elliptisk träning. Det innebär att fötterna inte lämnar pedalerna. Därmed utsätts inte fötter, vader, leder och knän för stötar. Man kan säga att crosstrainern ger dig en bättre helkroppsträning än trappmaskinen men med en rörelse som liknar den som du utövar på ett löpband.

Lågintensiv träning kanske inte låter som att det är alltför effektivt, men faktum är att det förbättrar såväl kondition och hållning som kardiovaskulära systemet.

Hur använder man en crosstrainer?

Crosstrainern passar fint oavsett om du är nybörjare eller har hållit på ett tag med din träning. Här följer några av de vanligaste träningsmetoderna:

 • Styrketräning: Det här är precis vad det låter: att träna under längre perioder för att bygga upp styrka. Vissa föredrar att justera motståndet under träningen, andra vill ha samma motstånd rakt igenom.
 • Intervallträning: Som redan nämnts kan intervallträning handla om såväl avstånd- som tidsintervall. Oftast kör du hårt när det gäller antingen hastighet eller motstånd under en viss tid eller en sträcka, för att därefter köra långsammare/med mindre motstånd under nästa intervall.
 • Pulsträning: Den här sortens träning kan öka konditionen rejält. Du väljer en pulszon som du vill hålla dig i och ställer sedan in motståndet. Maskinen anpassar därefter motstånd och/eller tempo för så att du ligger inom zonen. Du kan även skifta mellan olika pulszoner för att får variation i träningspasset.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
100 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester