Bäst i test: Bästa crosstrainern 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Vi har testat 5 olika crosstrainers i olika prissegment och vinnaren i testet heter Xterra Fitness Crosstrainer FS3.9E . Det är en crosstrainer i högsta kvalitet med en mängd olika träningsprogram och motståndsnivåer. Steglängden på hela 40cm ger bra träningen för hela kroppen och det 8 kg tunga svänghjulet ger en jämn rörelse och tillräckligt motstånd för ett schysst träningspass.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av crosstrainers

Nedan går vi igenom de 5 crosstrainers som vi har testat. Tänk på att det finns mängder av olika prisklasser där funktioner och kvalitet varierar. Vi har märkt ut testvinnarna i tre kategorier: bäst överlagbästa premiumvarianten och bästa budgetvalet. Detta har vi bedömt de olika maskinerna ifrån:

 • Funktion: Hur många motståndsnivåer finns det? Går det mäta puls? Vilka övriga funktioner finns på displayen?
 • Kvalitet: Känns konstruktionen robust? Vad är maxvikten för användaren? 
 • Förvaring: Hur stor plats tar maskinen upp? Är den lätt att flytta på? Går den att fälla ihop för lättare förvaring?

Slutligen har vi även vägt in priset för att komma fram till ett totalbetyg. Jämför gärna själv mellan produkterna vi testat för att hitta den bästa crosstrainern för ditt hemmagym.

Vilken crosstrainer är bäst?

Vi har testat många crosstrainers. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive crosstrainer samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bästa crosstrainern: Xterra Fitness Crosstrainer FS3.9E

  9,7/10
  Xterra Fitness Crosstrainer FS3.9E
  Bäst i test
  Max användarvikt
  148 kg
  Bluetooth
  Nej
  Mått
  166x56 cm
  Motståndsnivåer
  16 st
  10990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 46 cm steglängd
  • 15 olika träningsprogram
  • Hela 16 olika motståndsval
  Nackdelar
  • Ingen bluetooth

  Denna crosstrainer från Xterra Fitness är en robust maskin som väger 70 kg och som klarar en maxvikt på 148 kg. Det är en crosstrainer för hemmabruk som skiljer sig från många andra liknande träningsmaskiner på marknaden då fotplattorna lutar inåt med 2 grader. Det minskar anspänningarna på knän och fotleder, vilket leder till en behagligare träning och mindre risk för skador. Med Xterra Fitness kan du träna med en naturlig och mjuk rörelse som ger hela kroppen en effektiv träning. Svänghjulet på 8,6 kg bidrar till den sköna rörelsen. Motståndet sker med hjälp av servomagnet. För att du ska få ut det mesta av din träning har denna crosstrainer 15 olika träningsprogram. Efter att ha testat crosstrainern kan vi bekräfta att dessa program är mycket användbara. Med hjälp av en snygg LCD-panel i färg ändrar du lätt program och motstånd. Det går att koppla in ett pulsbälte som säljs separat men handpulsmätningen fungerar annars utmärkt. 

  Träningen känns ergonomisk och skonsam under hela träningspasset vi genomför med maskinen. Det träningsprogram vi utgår ifrån både ökar och minskar motståndet i omgångar vilket ger möjlighet till återhämtning och dryck för att sedan köra på igen. Crosstrainern känns robust när man tränar och det enda att egentligen notera är att den digitala skärmen känns något föråldrad. I det stora hela rekommenderar vi Xterra Fitness och utser den till den bästa crosstrainern i vårt test. 

  Läs mer
 2. 2. Bra val: Abilica Crosstrainer Journey BT

  9,5/10
  Abilica Crosstrainer Journey BT
  Max användarvikt
  150 kg
  Bluetooth
  Ja
  Mått
  145x58 cm
  Motståndsnivåer
  32 st
  10990 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 8kg svänghjul
  • Hela 40cm steglängd
  • Bäst för begränsat utrymme
  Nackdelar
  • Lite kort steglängd

  Abilica Crosstrainer Journey BT är en bakhjulsdriven crosstrainer. Den har en steglängd på 40 cm och crosstrainerns muskelstärkande svänghjul väger 8 kg. Träningsredskapet kommer med en enkel dator som innehåller 12 träningsprogram samt en trådlös pulsmottagare. Det sitter dessutom en handpuls på crosstrainerns styre. Produkten väger 61 kg och är också försedd med ett magnetiskt motstånd som går att anpassa med 32 olika nivåer. Crosstrainerns dator har en inbyggd Bluetooth-funktion där du kan ansluta iPhone, iPad eller till och med Android, vilket är väldigt smidigt för att anpassa träningen i så stor mån som möjligt. Du kan även installera den kostnadsfria appen iConcole+ där du har möjligheten att ta fram en träningsrunda med hjälp av Google Maps. Du kan söka på vilket ställe du vill i världen och få upp en gatuvy via StreetView. Detta är en mycket intressant funktion som kan få till mer variation i sina träningspass. Produkten har 2 års garanti för de som använder den för hemmabruk och inte på företagsgym etc.

  Vi anser att detta är ett bra val för dig som vill få ut mycket av din crosstrainer till ett rimligt pris. Den känns stabil och robust och håller liknande kvalitativa nivåer som Xterra Fitness FS3.9E.

   

  Läs mer
 3. 3. Bästa premium crosstrainern: Abilica Premium FC BT

  9,3/10
  Abilica Premium FC BT
  Max användarvikt
  200 kg
  Bluetooth
  Ja
  Mått
  170x65 cm
  Motståndsnivåer
  32 st
  18999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Toppkvalitet
  • Hela 51cm steglängd
  • Inställbar lutning
  Nackdelar
  • Priset

  Abilica Premium FC BT är en stor, robust crosstrainer med otroliga funktioner. Crosstrainern väger 84 kg och har en svänghjulsdrift på 9 kg. Den har även 32 olika motståndsnivåer. Det elektromagnetiska motståndet som ingår har en steglängd på 51 cm. En ytterligare funktion är handpulssensorn. Crosstrainern har pedaler med reglerbart ryggstöd för att du ska bli så bekväm som möjligt. Pedalerna har även fem olika nivåer som bestämmer vilken lutning du får. Produkten är försedd med tunga transporthjul, vilket gör det smidigt ifall du vill bege dig någon annanstans.

  Crosstrainern fungerar bra och känns ergonomisk även under längre träningspass. Likt vår andra listade Abilica-produkt går denna också att ansluta via Bluetooth till dina surfplattor. Även till den här crosstrainern kan du ladda ner appen iConcole+ där du kan ta fram en träningsrunda med hjälp av Google Maps. Denna plats kan i stort sätt vara var som helst i världen och du kan därpå få upp en gatuvy via StreetView. Om appen inte tillfredsställer dina behov finns en annan gratisapplikation som heter ZWIFT. Den fungerar lite annorlunda då appen är till för att träna eller tävla med utomstående, genom virtuella träningsprogram men även detta är något väl värt att kolla upp. 

  Garantin för denna produkt gäller i 1 år. Crosstrainern har fått mycket höga betyg av konsumenter. Dess många lönsamma funktioner gör att vi väljer att utse denna crosstrainer till det bästa premiumvalet.

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga crosstrainern: Masterfit Crosstrainer TP500

  9,1/10
  Masterfit Crosstrainer TP500
  Max användarvikt
  135 kg
  Bluetooth
  Nej
  Mått
  165x62 cm
  Motståndsnivåer
  16 st
  7490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hela 40cm steglängd
  • Magnetmotstånd
  • Handsensor för puls
  Nackdelar
  • Något kort steglängd
  • Känns inte så robust

  Masterfit Crosstrainer TP500 är en av de mest prisvärda på marknaden. Den väger inte mer än 51 kg men är ändå pålitlig och stabil. Möjligen är den maximala användarvikten på 135 kg något låg, men om du inte väger mer än så är detta ett tryggt val. Svänghjulet är rejält med sina 9 kg, vilket är väl tilltaget för en så pass lätt maskin. Det bidrar till rätt träningskänsla. Svänghjulets motstånd regleras med en elektroniskt justerbar magnet som har 16 olika nivåer. Displayen är intuitiv. Här ställer du lätt in vilket träningsprogram du önskar. Det finns 12 stycken att välja bland och du kan själv sätta ihop egna program efter dina behov. En annan bra finess med Masterfit Crosstrainer TP500 är att upp till fyra personer kan spara sina egna användardata. Det gör att denna träningsmaskin är perfekt för hemmet. På displayen kan du se din distans, tid, puls, hastighet, intensitet, kaloriförbrukning och energiförbrukning i watt.

  Letar du efter en prispressad crosstrainer som fortfarande håller måttet är Masterfit TP500 ett bra alternativ väl värt att kolla närmare på. 

  Läs mer
 5. 5. Titan LIFE TITAN LIFE Athlete C55

  8,7/10
  Titan LIFE TITAN LIFE Athlete C55
  Max användarvikt
  120 kg
  Bluetooth
  Nej
  Mått
  156x72 cm
  Motståndsnivåer
  15 st
  6999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • 12 olika träningsprogram
  • 40 cm steglängd
  • Magnetmotstånd i 15 nivåer
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa crosstrainern

Att bestämma sig för vilken crosstrainer som är bäst kan vara svårt. Det finns mängder med alternativ att välja bland från olika tillverkare. Först och främst behöver du fundera på följande frågor.

 • Vilka funktioner behöver jag?
 • Vad har jag för krav på kvaliteten?
 • Hur ofta kommer jag använda den?
 • Är det bara jag eller ska flera i famlijen använda den?

Sedan måste du förstås utgå från din budget. De dyraste maskinerna är ofta också de bästa, men det finns riktigt bra crosstrainers som inte kostar en förmögenhet. Men först måste du veta vilken typ av crosstrainer du ska köpa.

Typer av crosstrainers

 • Lutande crosstrainer: En lutande crosstrainer tillåter dig att rikta in dig på olika muskelgrupper. Lutningsnivån kan ändras för att simulera träning i uppförsbacke eller på plan mark. Den lutande crosstrainern är särskilt bra för att rikta in sig på cormuskler och lår.
 • Variabel steglängd: En crosstrainer med variabel steglängd ger en rad extra inställningsmöjligheter. Det gör att du kan välja mellan gående rörelse (kortare steg) och mer intensiv löpande rörelse (längre steg). En crosstrainer med variabel steglängd är också bra ett alternativ när flera familjemedlemmar med olika naturliga steglängder sannolikt kommer att använda maskinen.
 • Magnetiskt motstånd: Den här typen av crosstrainer använder ett elektromagnetiskt fält för att kontrollera motståndet istället för luft. Det gör att du får fler möjligheter att finjustera motstånder och en mjukare övergång när du ändrar på motståndet under träningspasset. Alla bättre crosstrainers har magnetisk motstånd.
 • Ergometer - En crosstrainer med ergometer mäter motståndet i watt. Det är en tevlig funktion för idrottsmän som vill ha exakt noggrannhet men är inte särskilt nödvändigt för den stora majoriteten som tränar på crosstrainers. Den här funktionen kommer tyvärr också med en saftig prislapp.
 • Motstånd med rem - Använder en rem runt svänghjulet för att hantera motståndet. De här tenderar att vara billiga crosstrainers av dålig kvalitet. Vi rekommenderar att du undviker den här typen av crosstrainer om du letar efter en robust och tillförlitlig crosstrainer.
 • Bakhjulsdriven crosstrainer: Har svänghjulet bak istället för fram som de flesta crosstrainers har. Ger en lite mer elliptisk rörelse än vanliga crosstrainers. Skillnaden är inte särskilt stor enligt oss så vi rekommenderar inte att betala extra för en bakhjulsdriven crosstrainer. Det är snarare generell byggkvalitet, vilket sorts motstånd än om den är bak- eller framhjulsdriven som kommer avgöra om maskinen är bra eller dålig.

Att tänka på

Här är några generella saker du bör tänka på, oavsett typ av crosstrainer, innan du bestämmer dig för vilken crosstrainer du ska köpa:

 • placeringPlacering:  Vi rekommenderar inte att man placerar crosstrainern i garaget eller i en sval källare. Under vintern framförallt när det blir kallare bildas lätt kondens i de elektroniska delarna vilket riskerar att skada crosstrainern. Om du ändå vill ställa den där bör du placera den ovanpå en stor matta för att minska risken. 
 • måttbandFår den plats:  Crosstrainers är ofta lite större än vad man har tänkt sig och för att den ska få plats ordentligt bör man lägga till 10-15 cm på de mått tillverkarna anger för få rum med svängrörelsen. Går crosstrainern att fälla ihop för enklare förvaring när du inte använder den?
 • viktMaxvikt:  De flesta crosstrainers har en max användarvikt på ungefär 120-130 kg. I regel kan man säga att ju högre maxvikt crosstrainern har, desto högre kvalitet är det på den. Om du är väldigt nära maxvikten rekommenderas att man väljer en crosstrainer med minst 10 kg högre maxvikt.
 • hjulSvänghjulet:  Vikten på svänghjulet påverkar både hur tung träningen blir och hur mjuk rörelsen blir. Leta efter en crosstrainer med ett tungt svänghjul för bästa möjliga träning. Vissa tillverkare fuskar lite med vikten de anger på svänghjulet så jämför svänghjulets vikt med den totala vikten på maskinen för att se om siffran är rimlig.
 • fotSteglängd:  Steglängden är det största avståndet mellan dina fötter när de är som längst isär. Crosstrainers av högre kvalitet har ofta en längre steglängd. En längre steglängd gör att träningen blir mer effektiv. De flesta crosstrainers anpassar sig steglängden efter intensiteten på träningen.  Om du har möjlighet är det alltid bäst att testa olika maskiner för att se vilken som känns mest naturlig för just dina steg. Om du köper en crosstrainer med för kort steglängd kommer träningen bli begränsad och kännas onaturlig.
 • monitorFörprogrammerade träningspass: På några av de enklaste maskinerna går det bara att ställa in motstånd och lutning manuellt. De flesta modeller har emellertid åtminstone några förprogrammerade träningsprogram. I programmen ändras motstånd och lutning automatiskt under träningen. Maskinen ökar motståndet vid ”uppförsbackar” och minskar det vid ”nedförsbackar”. Andra vanliga träningspass innefattar hastighetstest, stadig lutning och slumpvisa intervall.
 • lutningJusterbar lutning och motstånd:  Justerbart motstånd finns på de flesta maskiner, men det är inte alla maskiner som låter dig ställa in lutningen. Om du vill kunna ställa in lutningen bör du kontrollera hur stor maxlutning de olika maskinerna erbjuder. Talet visas ofta i procent. Precis som när det gäller steglängd, kan det vara klokt att först besöka någon butik som säljer maskinerna. Ibland anges motståndet i nivåer och dessa skiljer sig mellan olika tillverkare (det finns ingen universell standard). Tänk på att en maskin med fler motståndsnivåer inte nödvändigtvis erbjuder ett högre största motstånd.
 • underhållningInbyggd underhållning:  Det är här många av prisskillnaderna kommer in – oftast går det att hitta en enkel men ändå helt funktionsduglig crosstrainer hyfsat billigt. Under senare år har crosstrainers och andra träningsmaskiner börjat säljas tillsammans med diverse prylar för underhållning: TV, uttag för mobil, hållare för surfplatta med mera. Sådant kan vara häftigt, men i ärlighetens namn är denna typ av finesser oftast onödiga. De flesta av oss nöjer oss med musik på stereon eller i hörlurarna. Du kan alltid ha crosstrainern i TV-rummet så får du automatiskt underhållning på det sättet. På så vis kan du spara en del pengar.
 • pulsklockaPulsmätare: De flesta crosstrainers har den här funktionen, men inte alla. Vissa mäter pulsen via sensorer på handtagen, andra gör det genom klämmor som sätts utanpå tröjan eller trådlöst via bluetooth. Det maskiner där du kan ställa in önskad pulshastighet under varje träningspass. Om den crosstrainer du funderar på att köpa inte har pulsmätare kan du alltid mäta pulsen med en pulsklocka istället.
 • betygLäs användarbetyg:  Läs vad andra användare har att säga om crosstrainern. Här kan oftast enkelt hitta vad som är bra och dåligt med en crosstrainer. Läs helst flera omdömen och kolla betyg på olika ställen som i webbutikerna vi länkar till och externa tjänster så som Trustpilot.

Vad är crosstrainern bra för?

På en crosstrainer tränar du så kallad elliptisk träning. Det innebär att fötterna inte lämnar pedalerna. Därmed utsätts inte fötter, vader, leder och knän för stötar. Man kan säga att crosstrainern ger dig en bättre helkroppsträning än trappmaskinen men med en rörelse som liknar den som du utövar på ett löpband.

Lågintensiv träning kanske inte låter som att det är alltför effektivt, men faktum är att enligt en studie från 2017 så förbättrar det såväl kondition och hållning som kardiovaskulära systemet.

När du använder en crosstrainer står du med fötterna på två rörliga pedaler. Armarna håller i två handtag som rör sig. Rörelsen liknar den rörelse du gör när du springer. Stegen blir naturliga. Fötterna rör sig i en elliptisk rörelse.

Varför inte bara ta på sig joggingskorna och gå ut och springa? Även om du springer regelbundet utomhus har crosstrainern fördelar som vanlig löpning eller jogging inte har. Den gör att du kan träna intensivt utan att belasta lederna. Du kan fortfarande justera motstånd och lutning för att få det att efterlikna löpning i backar eller svår terräng.

Läs mer: Bästa kosttillskotten för lederna

Visste du att
Naturlig rörelse
Crosstrainern ger en väldigt mjuk och naturlig rörelse vilket gör att du för det mesta kan hålla igång även om du dragit på dig en skada.

Håll igång även om du har en skada

Om du återhämtar dig från en stressfraktur eller annan skada kan crosstrainern vara ett bra sätt att hålla igång tills du känner dig tillräckligt frisk för att börja löpträna igen. Och om du har kronisk ledvärk eller annat som gör det svårt att springa kan du givetvis använda crosstrainern för din regelbundna träning.

Alla kan använda en crosstrainer – både de som vill komma i form och toppidrottsmän. Även om du helst tränar med vikter är crosstrainern bra all-round-träning eller för att värma upp inför gympasset.

Det underlättar för intervallträningen

Intervallträning har visat sig ha många fördelar för hälsan. Istället för att slita i samma tempo en halvtimme kan du variera träningen genom att köra i intervaller. Högintensiv intervallträning, eller HIIT som den kallas, är ett utmärkt sätt att bygga upp konditionen och förbränna fett. Även den enklaste crosstrainern har en klocka som hjälper dig att hålla koll på dina intervall.

De mer exklusiva varianterna av crosstrainers har förprogrammerade intervallträningsprogram. I de här programmen ökas respektive minskas motståndet och/eller lutningen under olika delar av träningspassen. Om du tränar intervall är en sådan crosstrainer ett smart val. Vill du göra träningspassat ännu jobbigare går det alltid att använda en viktväst under passet.

Så tränar du med en crosstrainer

Crosstrainern passar fint oavsett om du är nybörjare eller har hållit på ett tag med din träning. Här följer några av de vanligaste träningsmetoderna:

 • Styrketräning: Det här är precis vad det låter: att träna under längre perioder för att bygga upp styrka. Vissa föredrar att justera motståndet under träningen, andra vill ha samma motstånd rakt igenom.
 • Intervallträning: Som redan nämnts kan intervallträning handla om såväl avstånd- som tidsintervall. Oftast kör du hårt när det gäller antingen hastighet eller motstånd under en viss tid eller en sträcka, för att därefter köra långsammare/med mindre motstånd under nästa intervall.
 • Pulsträning: Den här sortens träning kan öka konditionen rejält. Du väljer en pulszon som du vill hålla dig i och ställer sedan in motståndet. Maskinen anpassar därefter motstånd och/eller tempo för så att du ligger inom zonen. Du kan även skifta mellan olika pulszoner för att får variation i träningspasset.

FAQ – Vanliga frågor och svar om crosstrainers

Nedan följer vanliga frågor och svar gällande crosstrainers.

Vad är en crosstrainer?

En crosstrainer är en träningsmaskin med vilken du tränar hela kroppen på ett skonsamt sätt. Den kan liknas vid en blandning av ett löpband, motionscykel och en trappmaskin. På en crosstrainer får du både konditionsträning och muskelträning.

De här maskinerna är särskilt användbara om du vill träna utan att slita på knän och leder. Om du har någon form av skada är crosstrainern mycket bättre än exempelvis löpbandet. Det finns en del att tänka på innan du skaffar en crosstrainer. Det finns olika varianter med diverse funktioner och finesser. Vi ska gå igenom vad du bör känna till innan du köper en crosstrainer.

Crosstrainers finns framförallt i två olika varianter, magnetisk och elliptisk crosstrainer. Den stora skillnaden är att den elliptiska använder sig av luftmotstånd medan den magnetiska så kommer motståndet från elektromagnetiskt svänghjul. En crosstrainer är ett utmärkt redskap för att träna upp konditionen och stärka ditt hjärta. 

Läs mer: Få koll på din puls och hälsa med ett aktivitetsarmband

Var köper man en crosstrainer?

De här maskinerna går att köpa i olika butiker på nätet, men man hittar dem också i träningsbutiker. Våra favoriter är Träningspartner och Gymgrossisten.

 

Hur kan jag kombinera crosstraining med min övriga träning?

Om du har en crosstrainer kan du enkelt ta med den i ditt vanliga träningspass. Du kan till exempel springa en minut på crosstrainern och sedan göra armhävningar och därefter köra krysshopp.

 

Hur hittar jag ett träningsprogram som passar?

De flesta crosstrainers har förprogrammerade träningsprogram. Prova dig fram och se vad som känns bäst. Intervallträning är en form av träning som alla har nytta av. Här är ett förslag på intervallträning: Sikta på att få upp pulsen till runt 85 procent av din maxpuls och kör på i en minut. Därefter kör du ett lugnare tempo i en minut. Pulsen bör då ligga på runt 65 till 75 procent av maxpulsen. Öka sedan tempot igen så att pulsen går upp.

Fem tuffa träningspass på crosstrainer från Runners World

Går crosstrainern att ha som enda träning?

Oftast är det bäst att blanda olika träningsformer. Crosstrainern är dock så allsidig att det är helt okej att använda den här maskinen som sin enda träning. Detta gäller särskilt ifall du varierar träningspassens intensitet och utformning.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester