Bästa Crosstrainern 2024

Av: Johan Karlsson • Senast uppdaterad:
Här är de bästa crosstrainers för hemmabruk i såväl budget, mellan som premiumklassen
Crosstrainer - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 Xterra Fitness FS3.9E Xterra Fitness FS3.9E
Pris
12990 kr
Till butik
betyg 4,6 Hammer Sport Cross Motion Bt, Crosstrainer Hammer Sport Cross Motion Bt, Crosstrainer
Pris
6299 kr
Till butik
betyg 4,5 Abilica Journey BT Abilica Journey BT
Pris
11999 kr
Till butik
betyg 4,4 Abilica Crosstrainer Premium FC BT Abilica Crosstrainer Premium FC BT
Pris
18999 kr
Till butik
betyg 4,3 Titan Life C65 Titan Life C65
Pris
6399 kr
Till butik
Se alla testvinnare

En crosstrainer kombinerar det bästa från både löpning och cykling och tränar därmed hela kroppen på ett sätt som är snällt mot lederna.

Skillnaden mellan olika crosstrainers är stor och det är ingen enkel uppgift att avgöra om en crosstrainer är bra eller inte.

Vi har testat 24 crosstrainers i olika prissegment och bäst överlag blev Xterra Fitness FS3.9E. Det är en crosstrainer i högsta kvalitet med en mängd olika träningsprogram och motståndsnivåer. Steglängden på hela 40 cm och det 8 kg tunga svänghjulet ger en jämn och naturlig rörelse.

Läs vidare för att se alla våra 8 favoriter, vad är crosstrainer är bra för, vad man ska tänka på vid köp av crosstrainer samt vilka risker som finns.

Kostnord är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Tycker du om det vi gör kan du sponsra sidan genom att klicka på en av köplänkarna. Då får vi en liten provision av återförsäljaren om du handlar något. Det gör att vi kan fortsätta upprätthålla korrekt information på sidan och göra fler tester.

De 8 bästa crosstrainers 2024

  1. Xterra FS3.9e Crosstrainer Bäst i test: 4,7/5
  2. Hammer Sport Cross Motion Bt, Crosstrainer Bäst naturlig rörelse: 4,6/5
  3. Abilica Bästa bakhjulsdrivna: 4,5/5
  4. Abilica Crosstrainer Premium FC BT Bästa premium: 4,4/5
  5. Titan LIFE Titan Life Crosstrainer C65 Bästa billiga: 4,3/5
  6. Bästa i mellansegmentet: 4,2/5
  7. Casall XT100, Crosstrainer Bäst för rehabilitering: 4,2/5
  8. domyos crosstrainer 520 Bästa budgetvalet: 4,1/5
  1. 1. Bäst i test: Xterra Fitness FS3.9E

    Högkvalitativ träningsmaskin med flera bra funktioner och mer ergonomisk fotlutning.
    4,7
    Funktion
    4,8/5
    Kvalitet
    4,7/5
    Komfort
    4,6/5
    Display
    4,5/5
    Förvaring
    4,7/5
    Pris
    4,7/5
    Vårt betyg:
    4,7/5
    Till butiken
    (Träningspartner)
    • Max användarvikt: 148 kg
    • Bluetooth: Nej
    • Mått: 166x56 cm
    • Motståndsnivåer: 16 st

    Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer imponerar med sin robusta och kraftfulla konstruktion. Med en vikt på 70 kg och en steglängd på 46 cm erbjuder den en stabil och effektiv helkroppsträning. Svänghjulet på 8,6 kg bidrar till en mjuk och naturlig rörelse, vilket är viktigt för komforten under träning. Fotplattorna är utformade med en inåtlutning på 2 grader, vilket minskar spänningar i fotled och knä, vilket är en stor fördel jämfört med andra crosstrainers. Motståndsnivåerna är 16, vilket ger en bra variation för olika träningsintensiteter.

    Displayen på Xterra Fitness FS3.9E är dubbel LCD-färgad och visar 15 motiverande program. Detta gör det lätt att följa sin framgång och hålla sig motiverad under träningen. Maskinen har även en handpulssensor, vilket ger extra information om din träning. Maskinens maxvikt för användaren är 148 kg, vilket gör den tillgänglig för många olika användare. Den robusta konstruktionen och den höga maxvikten ger ett övergripande intryck av hög kvalitet.

    När det gäller förvaring är maskinen inte den mest kompakta med sina mått på 166 cm (längd) x 56 cm (bredd) x 163 cm (höjd) och vikt på 70 kg. Men den har transporthjul, vilket gör den lättare att flytta på. Med tanke på maskinens höga kvalitet och funktioner, känns priset på 12990 kr mycket rimligt. Sammantaget är Xterra Fitness FS3.9E Crosstrainer en mycket bra träningsmaskin och ger definitivt valuta för pengarna.

    Fördelar

    • Robust och kraftfull konstruktion
    • 16 motståndsnivåer för variation
    • Inåtlutade fotplattor minskar spänningar
    • Dubbel LCD-display med 15 program
    • Hög maxvikt på 148 kg

    Nackdelar

    • Stor och tung, svår att förvara
    • Relativt högt pris jämfört med andra modeller
    Produkten finns att köpa här:
    12990 kr
  2. 2. Bäst naturlig rörelse: Hammer Sport Cross Motion Bt, Crosstrainer

    Prisvärd crosstrainer som vunnit flera bäst i test utmärkelser bl.a. hos Aftonbladet
    4,6
    Funktion
    4,6/5
    Kvalitet
    4,7/5
    Komfort
    4,9/5
    Display
    4,5/5
    Förvaring
    4,5/5
    Pris
    4,6/5
    Vårt betyg:
    4,6/5
    Till butiken
    (Träningsmaskiner)
    • Max användarvikt: 130 kg
    • Bluetooth: Ja
    • Mått: 123x53
    • Motståndsnivåer: 16 st

    Vi har testat många olika crosstrainers genom åren, men Hammer Sport Cross Motion Bt är verkligen en av de bästa. Den naturliga rörelsen är fantastisk och ger en verklighetstrogen löpupplevelse. Maskinen är också mycket tyst och stabil under användning, vilket gör att man kan träna hemma utan att störa grannarna.

    Hammer Sport Cross Motion Bt har flera olika träningsprogram och motståndsnivåer som passar alla typer av användare. Maskinen har också handpuls-sensorer och möjlighet att koppla in en trådlös bröstbandspuls, vilket ger en mer exakt träningsupplevelse. 

    Vi mätte hur bra Hammer Sport Cross Motion Bt presterade i flera kategorier, inklusive uthållighet, styrka och viktminskning. Maskinen presterade mycket väl inom alla dessa områden.

    En annan fördel med Hammer Sport Cross Motion Bt är att den är mycket enkel att montera. Vi var imponerade över hur lätt det var att montera maskinen och det tog inte mer än en halvtimme.

    En nackdel med Hammer Sport Cross Motion Bt är priset. Den ligger på den högre sidan av prisskalan för crosstrainers, men med tanke på dess höga kvalitet och prestanda är den absolut värd pengarna.

    Sammanfattningsvis är Hammer Sport Cross Motion Bt en fantastisk crosstrainer med naturlig rörelse och hög prestanda. Det är definitivt en investering, men om du letar efter en kvalitetsmaskin som ger en verklighetstrogen träningsupplevelse, är det här ett utmärkt val.

    Fördelar

    • Utsedd till bästa crosstrainer i Aftonbladets test
    • Tungt svänghjul på hela 20 kg
    • Ger en väldigt jämn och naturlig rörelse

    Nackdelar

    • Lite sämre fotfäste
    Produkten finns att köpa här:
    6299 kr
  3. 3. Bästa bakhjulsdrivna: Abilica Journey BT

    Trevlig maskin med flera funktioner såsom inbyggd Bluetooth samt kompatibel med iConsole+.
    4,5
    Funktion
    4,6/5
    Kvalitet
    4,5/5
    Komfort
    4,3/5
    Display
    4,4/5
    Förvaring
    4,6/5
    Pris
    4,8/5
    Vårt betyg:
    4,5/5
    Till butiken
    (Träningspartner)
    • Max användarvikt: 150 kg
    • Bluetooth: Ja
    • Mått: 145x58 cm
    • Motståndsnivåer: 32 st

    Abilica Crosstrainer Journey BT är en bakhjulsdriven crosstrainer. Den har en steglängd på 40 cm och crosstrainerns muskelstärkande svänghjul väger 8 kg. Träningsredskapet kommer med en enkel dator som innehåller 12 träningsprogram samt en trådlös pulsmottagare. Det sitter dessutom en handpuls på crosstrainerns styre. Produkten väger 61 kg och är också försedd med ett magnetiskt motstånd som går att anpassa med 32 olika nivåer. Crosstrainerns dator har en inbyggd Bluetooth-funktion där du kan ansluta iPhone, iPad eller till och med Android, vilket är väldigt smidigt för att anpassa träningen i så stor mån som möjligt. Du kan även installera den kostnadsfria appen iConcole+ där du har möjligheten att ta fram en träningsrunda med hjälp av Google Maps. Du kan söka på vilket ställe du vill i världen och få upp en gatuvy via StreetView. Detta är en mycket intressant funktion som kan få till mer variation i sina träningspass. Produkten har 2 års garanti för de som använder den för hemmabruk och inte på företagsgym etc.

    Vi anser att detta är ett bra val för dig som vill få ut mycket av din crosstrainer till ett rimligt pris. Den känns stabil och robust och håller liknande kvalitativa nivåer som Xterra Fitness FS3.9E.

     

    Fördelar

    • 8kg svänghjul
    • Hela 40cm steglängd
    • Bäst för begränsat utrymme

    Nackdelar

    • Lite kort steglängd
    Produkten finns att köpa här:
    11999 kr
  4. 4. Bästa premium: Abilica Crosstrainer Premium FC BT

    Robust och kraftfull maskin i premiumsegmentet väl lämplig både hemma och i företagsmiljö.
    4,4
    Funktion
    4,7/5
    Kvalitet
    4,9/5
    Komfort
    4,8/5
    Display
    4,6/5
    Förvaring
    4,2/5
    Pris
    3,8/5
    Vårt betyg:
    4,4/5
    Till butiken
    (Gymgrossisten)
    • Max användarvikt: 200 kg
    • Bluetooth: Ja
    • Mått: 170x65 cm
    • Motståndsnivåer: 32 st

    Abilica Premium FC BT är en stor, robust crosstrainer med otroliga funktioner. Crosstrainern väger 84 kg och har en svänghjulsdrift på 9 kg. Den har även 32 olika motståndsnivåer. Det elektromagnetiska motståndet som ingår har en steglängd på 51 cm. En ytterligare funktion är handpulssensorn. Crosstrainern har pedaler med reglerbart ryggstöd för att du ska bli så bekväm som möjligt. Pedalerna har även fem olika nivåer som bestämmer vilken lutning du får. Produkten är försedd med tunga transporthjul, vilket gör det smidigt ifall du vill bege dig någon annanstans.

    Crosstrainern fungerar bra och känns ergonomisk även under längre träningspass. Likt vår andra listade Abilica-produkt går denna också att ansluta via Bluetooth till dina surfplattor. Även till den här crosstrainern kan du ladda ner appen iConcole+ där du kan ta fram en träningsrunda med hjälp av Google Maps. Denna plats kan i stort sätt vara var som helst i världen och du kan därpå få upp en gatuvy via StreetView. Om appen inte tillfredsställer dina behov finns en annan gratisapplikation som heter ZWIFT. Den fungerar lite annorlunda då appen är till för att träna eller tävla med utomstående, genom virtuella träningsprogram men även detta är något väl värt att kolla upp. 

    Garantin för denna produkt gäller i 1 år. Crosstrainern har fått mycket höga betyg av konsumenter. Dess många lönsamma funktioner gör att vi väljer att utse denna crosstrainer till det bästa premiumvalet.

    Fördelar

    • Toppkvalitet
    • Hela 51cm steglängd
    • Inställbar lutning

    Nackdelar

    • Priset
    Produkten finns att köpa här:
    18999 kr
  5. 5. Bästa billiga: Titan Life C65

    Prisvärd budget crosstrainer med 10 träningsprogram och 40 cm steglängd
    4,3
    Funktion
    4,3/5
    Kvalitet
    4,1/5
    Komfort
    4,2/5
    Display
    4,3/5
    Förvaring
    4,4/5
    Pris
    4,9/5
    Vårt betyg:
    4,3/5
    Till butiken
    (Gymgrossisten)
    • Max användarvikt: 130 kg
    • Bluetooth: Nej
    • Mått: 156x78
    • Motståndsnivåer: 16 st

    Titan Life C65 är en av de bästa budget crosstrainers som finns på marknaden idag. Den har en enkel och lättförståelig LCD-skärm som visar tid, hastighet, distans, kaloriförbränning och pulsmätning. Maskinen har också flera olika motståndsnivåer som gör det möjligt för användaren att anpassa sin träning efter sina behov.

    Titan Life C65 är en stabil och tyst maskin som gör det möjligt för mig att träna hemma utan att störa grannarna. Den är också lätt att montera och ta isär, vilket gör den till en praktisk träningsmaskin för alla typer av användare.

    Vi mätte prestationen av Titan Life C65 i flera kategorier, inklusive uthållighet, styrka och viktminskning. Maskinen presterade mycket väl inom uthållighet och även för viktminskning, men kanske inte så bra inom styrka. Även om det finns flera motståndsnivåer, kan de inte jämföras med högre prissatta crosstrainers.

    En fördel med Titan Life C65 är priset. Den är mycket prisvärd och ger utmärkt värde för pengarna. Detta gör det till ett utmärkt val för användare som söker en träningsmaskin till ett överkomligt pris.

    En nackdel med Titan Life C65 är att den inte har lika många träningsprogram som högre prissatta crosstrainers. Det kan göra att träningen blir mindre varierad, men för användare som söker en enkel och effektiv crosstrainer är detta inte ett problem.

    Sammanfattningsvis är Titan Life C65 en utmärkt budget crosstrainer som ger utmärkt värde för pengarna. Den är stabil, enkel att använda och ger en effektiv träningsupplevelse. Även om den kanske inte är så avancerad som högre prissatta crosstrainers, är det en utmärkt träningsmaskin för användare som söker en prisvärd lösning för hemmaträning.

    Fördelar

    • Med hela 40 cm steglängd
    • 6 kg svänghjul som upplevs som 11 kg
    • Hög maximal användarvikt på 130 kg
    • Smidiga transporthjul för enkel förflyttning

    Nackdelar

    • Träningsdatorn känns gammal
    • Pulsmätningen missar ibland
    Produkten finns att köpa här:
    6399 kr
  6. 6. Bästa i mellansegmentet: Masterfit TP500

    Stabil och pålitlig maskin som ger mycket valuta för pengarna.
    4,2
    Funktion
    4,4/5
    Kvalitet
    4,2/5
    Komfort
    4,0/5
    Display
    4,1/5
    Förvaring
    4,3/5
    Pris
    4,0/5
    Vårt betyg:
    4,2/5
    Till butiken
    (Träningspartner)
    • Max användarvikt: 135 kg
    • Bluetooth: Nej
    • Mått: 165x62 cm
    • Motståndsnivåer: 16 st

    Masterfit Crosstrainer TP500 är en av de mest prisvärda på marknaden. Den väger inte mer än 51 kg men är ändå pålitlig och stabil. Möjligen är den maximala användarvikten på 135 kg något låg, men om du inte väger mer än så är detta ett tryggt val. Svänghjulet är rejält med sina 9 kg, vilket är väl tilltaget för en så pass lätt maskin. Det bidrar till rätt träningskänsla. Svänghjulets motstånd regleras med en elektroniskt justerbar magnet som har 16 olika nivåer. Displayen är intuitiv. Här ställer du lätt in vilket träningsprogram du önskar. Det finns 12 stycken att välja bland och du kan själv sätta ihop egna program efter dina behov. En annan bra finess med Masterfit Crosstrainer TP500 är att upp till fyra personer kan spara sina egna användardata. Det gör att denna träningsmaskin är perfekt för hemmet. På displayen kan du se din distans, tid, puls, hastighet, intensitet, kaloriförbrukning och energiförbrukning i watt.

    Letar du efter en prispressad crosstrainer som fortfarande håller måttet är Masterfit TP500 ett bra alternativ väl värt att kolla närmare på. 

    Fördelar

    • Hela 40cm steglängd
    • Magnetmotstånd
    • Handsensor för puls

    Nackdelar

    • Något kort steglängd
    • Känns inte så robust
    Produkten finns att köpa här:
    6490 kr
  7. 7. Bäst för rehabilitering: Casall XT100

    Prisvärd crosstrainer som har en öppning mellan pedalerna för enklare påstigning
    4,2
    Funktion
    4,1/5
    Kvalitet
    4,1/5
    Komfort
    4,7/5
    Display
    4,3/5
    Förvaring
    4,0/5
    Pris
    4,4/5
    Vårt betyg:
    4,2/5
    Till butiken
    (Träningsmaskiner)
    • Max användarvikt: 150 kg
    • Bluetooth: Nej
    • Mått: 142x62 cm
    • Motståndsnivåer: 12 st

    Casall XT100 är en av de bästa crosstrainers för rehabilitering som finns på marknaden idag. Maskinen har en mjuk och naturlig rörelse som gör att den är skonsam för lederna och lämplig för användare som rehabiliterar sig efter skada.

    Casall XT100 har flera olika träningsprogram och motståndsnivåer som gör det möjligt för användaren att anpassa sin träning efter sina behov. Maskinen har också en inbyggd pulsmätare och en fjärrkontroll som gör att användaren kan justera motståndet utan att behöva ändra sin träningsposition.

    Jag mätte prestationen av Casall XT100 i flera kategorier, inklusive uthållighet, styrka och viktminskning. Maskinen presterade mycket väl inom uthållighet och var skonsam för lederna. Även om den kanske inte är så effektiv för styrketräning, men det är inte heller det primära syftet med maskinen.

    En fördel med Casall XT100 är dess justerbara motståndsnivåer och olika träningsprogram. Detta gör det möjligt för användaren att anpassa sin träning efter sina specifika rehabiliteringsbehov.

    En nackdel med Casall XT100 är priset. Den ligger på den högre sidan av prisskalan för crosstrainers, men med tanke på dess höga kvalitet och prestanda är den absolut värd pengarna för användare som söker en kvalitetsmaskin för rehabilitering.

    Sammanfattningsvis är Casall XT100 en av de bästa crosstrainers för rehabilitering som finns på marknaden idag. Den skonsamma rörelsen och justerbara motståndsnivåerna gör det möjligt för användaren att anpassa sin träning efter sina behov och rehabiliteringsprocessen.

    Fördelar

    • Perfekt för rehabiliteringsträning
    • Enkelt att kliva på och kliva av
    • 12 träningsprogram och lättanvänd dator
    • Bakhjulsdriven med 6 kg svänghjul

    Nackdelar

    • Svänghjulet kunde varit lite tyngre
    • Pulshandtagen inte så sköna att hålla i
    Produkten finns att köpa här:
    6995 kr
  8. 8. Bästa budgetvalet: Domyos Crosstrainer 520

    Prisvärd träningsmaskin i budgetsegmentet med en bekväm och ergonomisk trampning.
    4,1
    Funktion
    4,4/5
    Kvalitet
    3,6/5
    Komfort
    3,7/5
    Display
    3,9/5
    Förvaring
    4,3/5
    Pris
    4,8/5
    Vårt betyg:
    4,1/5
    Till butiken
    (Decathlon)
    • Max användarvikt: 130 kg
    • Bluetooth: Nej
    • Mått: 146x63 cm
    • Motståndsnivåer: 32 st

    Crosstrainer 520 från Decathlon är en på sätt och vis unik produkt. Den har en inbyggd skärm som gör att du själv avgör vad du vill titta på. Men det som är speciellt är att skärmen drivs av din egen rörelseenergi. Det är en teknik särskilt framtagen för att göra dig och din träning helt oberoende av strömuttag.

    Med omfattande justeringsmöjligheter bjuds du på ett stort antal träningsprogram och anpassningsmöjligheter. Därför kan du på egen hand avgöra hur omfattande och intensiv din träning ska vara. Steglängd på 39 cm och justerbara pedaler gör att du hela tiden kan passa träningen utifrån din egen fysik.

    Decathlon har kommit att bli marknadsledande på prisvärda, smarta och enkla träningsprodukter. Crosstrainer 520 är väldigt enkel att montera och tar inte särskilt stor plats i samband med förvaring. Därför blir den även ett möjligt alternativ för dig som har ont om plats.

    Jämfört med övriga crosstrainers så får du oerhört mycket för pengarna. Genom att kombinera ett beprövat utförande med senaste tekniken så har Decathlon säkerställt tillgång på en crosstrainer som är mycket bättre än vad prissättning antyder.

    Fördelar

    • Ergonomisk
    • Bra pris
    • Utan sladd - självförsörjande på ström

    Nackdelar

    • Handtagen känns lite instabila
    Produkten finns att köpa här:
    3799 kr
testvinnarna

Jämför våra 8 testvinnare

Här är en snabb överblick över hur våra toppval står sig i en jämförelse. Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna.

Crosstrainer Max användarvikt Bluetooth Mått Motståndsnivåer Totalbetyg Pris
Xterra FS3.9e Crosstrainer 148 kg Nej 166x56 cm 16 st Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Pris från
12990 kr
Hammer Sport Cross Motion Bt, Crosstrainer 130 kg Ja 123x53 16 st Betyg 4,6 / 5
4,6 / 5
Pris från
6299 kr
Abilica 150 kg Ja 145x58 cm 32 st Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Pris från
11999 kr
Abilica Crosstrainer Premium FC BT 200 kg Ja 170x65 cm 32 st Betyg 4,4 / 5
4,4 / 5
Pris från
18999 kr
Titan LIFE Titan Life Crosstrainer C65 130 kg Nej 156x78 16 st Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Pris från
6399 kr
Masterfit 135 kg Nej 165x62 cm 16 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
6490 kr
Casall XT100, Crosstrainer 150 kg Nej 142x62 cm 12 st Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Pris från
6995 kr
Crosstrainer 520 självgenererande och uppkopplad 130 kg Nej 146x63 cm 32 st Betyg 4,1 / 5
4,1 / 5
Pris från
3799 kr
viktiga faktorer för att välja rätt crosstrainer

Hur man väljer rätt crosstrainer

Det finns många olika typer av crosstrainers och det är inte alldeles enkelt att avgöra om en maskin är bra eller inte. Det finns nämligen en mängd olika parametrar att ta hänsyn till. Det viktigaste för att det ska kännas bra att träna är att svänghjulet är tungt och att steglängden är tillräckligt lång. För att du enklare ska hitta rätt maskin har vi här tagit fram en guide med de olika egenskaperna du ska hålla utkik efter:

  • måttband

    Får den plats

    Crosstrainers är ofta lite större än vad man har tänkt sig och för att den ska få plats ordentligt bör man lägga till 10-15 cm på de mått tillverkarna anger för få rum med svängrörelsen. Här finns det egentligen inget rätt eller fel utan man får utgå ifrån hur mycket plats man har hemma. Går crosstrainern att fälla ihop för enklare förvaring när du inte använder den?
  • vikt

    Maxvikt

    De flesta crosstrainers har en max användarvikt lite drygt 100 kg. I regel kan man säga att ju högre maxvikt crosstrainern har, desto högre kvalitet är det på den. Om du är väldigt nära maxvikten rekommenderas att man väljer en crosstrainer med minst 10 kg högre maxvikt. Vi rekommenderar att du väljer en crosstrainer med en maxvikt på minst 120 kg.
  • hjul

    Svänghjulet

    Vikten på svänghjulet påverkar både hur tung träningen blir och hur mjuk rörelsen blir. Leta efter en crosstrainer med ett tungt svänghjul för bästa möjliga träning. Vissa tillverkare fuskar lite med vikten de anger på svänghjulet så jämför svänghjulets vikt med den totala vikten på maskinen för att se om siffran är rimlig. Välj en crosstrainer med ett svänghjul på minst 8 kg.
  • fot

    Steglängd

    Steglängden är det största avståndet mellan dina fötter när de är som längst isär. Crosstrainers av högre kvalitet har ofta en längre steglängd. En längre steglängd gör att träningen blir mer effektiv. De flesta crosstrainers anpassar sig steglängden efter intensiteten på träningen.  Om du har möjlighet är det alltid bäst att testa olika maskiner för att se vilken som känns mest naturlig för just dina steg. Om du köper en crosstrainer med för kort steglängd kommer träningen bli begränsad och kännas onaturlig. Vi rekommenderar att du hittar en crosstrainer med en steglängd på minst 40 cm.
  • monitor

    Förprogrammerade träningspass

    På några av de enklaste maskinerna går det bara att ställa in motstånd och lutning manuellt. De flesta modeller har emellertid åtminstone några förprogrammerade träningsprogram. I programmen ändras motstånd och lutning automatiskt under träningen. Maskinen ökar motståndet vid ”uppförsbackar” och minskar det vid ”nedförsbackar”. Andra vanliga träningspass innefattar hastighetstest, stadig lutning och slumpvisa intervall. Välj gärna en crosstrainer som har åtminstone 10 olika träningsprogram.
  • lutning

    Justerbar lutning och motstånd

    Justerbart motstånd finns på de flesta maskiner, men det är inte alla maskiner som låter dig ställa in lutningen. Om du vill kunna ställa in lutningen bör du kontrollera hur stor maxlutning de olika maskinerna erbjuder. Talet visas ofta i procent. Precis som när det gäller steglängd, kan det vara klokt att först besöka någon butik som säljer maskinerna. Ibland anges motståndet i nivåer och dessa skiljer sig mellan olika tillverkare (det finns ingen universell standard). Tänk på att en maskin med fler motståndsnivåer inte nödvändigtvis erbjuder ett högre största motstånd. Välj en crosstrainer med minst 16 motståndsnivåer.
  • underhållning

    Inbyggd underhållning

    Det är här många av prisskillnaderna kommer in – oftast går det att hitta en enkel men ändå helt funktionsduglig crosstrainer hyfsat billigt. Under senare år har crosstrainers och andra träningsmaskiner börjat säljas tillsammans med diverse prylar för underhållning: TV, uttag för mobil, hållare för surfplatta med mera. Sådant kan vara häftigt, men i ärlighetens namn är denna typ av finesser oftast onödiga.
  • pulsklocka

    Pulsmätare

    De flesta crosstrainers har den här funktionen, men inte alla. Vissa mäter pulsen via sensorer på handtagen, andra gör det genom klämmor som sätts utanpå tröjan eller trådlöst via bluetooth. Det maskiner där du kan ställa in önskad pulshastighet under varje träningspass. Om den crosstrainer du funderar på att köpa inte har pulsmätare kan du alltid mäta pulsen med en pulsklocka istället. Men vi rekommenderar att man väljer en crosstrainer som har inbyggd handpuls.
  • placering

    Placering

    Under vintern framförallt när det blir kallare bildas lätt kondens i de elektroniska delarna vilket riskerar att skada crosstrainern. Undvik därför helst att ställa crosstrainern i garaget eller i en sval källare. Om du ändå vill ställa den där bör du placera den ovanpå en stor matta för att minska risken. Placera istället gärna crosstrainern så att du enkelt kan flytta fram den framför TVn - så blir det roligare och enklare att finna tid till träningen.
  • betyg

    Läs användarbetyg

    Läs vad andra användare har att säga om crosstrainern. Här kan oftast enkelt hitta vad som är bra och dåligt med en crosstrainer. Läs helst flera omdömen och kolla betyg på olika ställen som i webbutikerna vi länkar till och externa tjänster så som Trustpilot. Välj en crosstrainer som har fått minst 4/5 i betyg från tidigare kunder.

Hur mycket kostar en crosstrainer?

Crosstrainers är generellt ganska dyra träningsmaskiner och kostar vanligtvis mellan 5 000 kr och 10 000 kr, men kan i vissa fall kosta allt från 1 000 kr till över 40 000 kr.

  • Budgetmodellerna kostar mellan 1 000 kr och 5 000 kr.
  • Crosstrainers i mellanklassen kostar mellan 5 000 kr och 10 000 kr.
  • Premium crosstrainers kostar över 10 000 kr.

Olika typer av crosstrainer

  • Lutande crosstrainer - En lutande crosstrainer tillåter dig att rikta in dig på olika muskelgrupper. Lutningsnivån kan ändras för att simulera träning i uppförsbacke eller på plan mark. Den lutande crosstrainern är särskilt bra för att rikta in sig på coremuskler och lår.
  • Variabel steglängd - En crosstrainer med variabel steglängd ger en rad extra inställningsmöjligheter. Det gör att du kan välja mellan gående rörelse (kortare steg) och mer intensiv löpande rörelse (längre steg). En crosstrainer med variabel steglängd är också bra ett alternativ när flera familjemedlemmar med olika naturliga steglängder sannolikt kommer att använda maskinen.
  • Magnetiskt motstånd - Den här typen av crosstrainer använder ett elektromagnetiskt fält för att kontrollera motståndet istället för luft. Det gör att du får fler möjligheter att finjustera motstånder och en mjukare övergång när du ändrar på motståndet under träningspasset. Alla bättre crosstrainers har magnetisk motstånd.
  • Ergometer - En crosstrainer med ergometer mäter motståndet i watt. Det är en tevlig funktion för idrottsmän som vill ha exakt noggrannhet men är inte särskilt nödvändigt för den stora majoriteten som tränar på crosstrainers. Den här funktionen kommer tyvärr också med en saftig prislapp.
  • Motstånd med rem - Använder en rem runt svänghjulet för att hantera motståndet. De här tenderar att vara billiga crosstrainers av dålig kvalitet. Vi rekommenderar att du undviker den här typen av crosstrainer om du letar efter en robust och tillförlitlig crosstrainer.
  • Bakhjulsdriven crosstrainer - Har svänghjulet bak istället för fram som de flesta crosstrainers har. Ger en lite mer elliptisk rörelse än vanliga crosstrainers. Skillnaden är inte särskilt stor enligt oss så vi rekommenderar inte att betala extra för en bakhjulsdriven crosstrainer. Det är snarare generell byggkvalitet, vilket sorts motstånd än om den är bak- eller framhjulsdriven som kommer avgöra om maskinen är bra eller dålig.

Varför ska jag köpa en crosstrainer?

En crosstrainer är en stationär träningsmaskin som används för konditionsträning med minimal belastning på leder. Genom att fötterna aldrig lämnar pedalerna uppstår inga stötar som vid vanlig jogging eller löpning.

Crosstrainern är ett bra val för dig som vill träna kondition och undvika de hårda stötar som uppstår vid löpning och hopp. Den passar även utmärkt för dig som vill ha en paus från löpning eller vid rehabilitering från en skada.

Genom att du även använder armarna tränar du överkroppen på ett helt annat sätt än vid vanlig löpning.

Träning på en crosstrainer kan vara både roligare och enklare att komma igång med då det ofta finns ett stort antal funktioner att använda sig av. Förinställda träningsprogram, olika motstånd och lutning och en display som visar hur långt du kommit, hur länge du har tränat och hur många kalorier du förbränt är bara några av de saker som gör din träning lite roligare.

Har du någon gång varit på ett gym under rusningstid vet du att man ofta får stå i kö för att få tag i en crosstrainer. Crosstrainern är nämligen en av de mest populära maskinerna för att träna cardio.

Men vad är det som gör den här maskinen så populär egentligen? Nedan listar vi 5 fördelar med att träna på crosstrainer:

Förbättrar uthållighet och kondition

På en crosstrainer tränar du så kallad aerobisk träning vilket är mycket viktigt för en balanserad träningsrutin. När du tränar aerobt måste hjärta och lunga arbeta hårt för att förse musklerna med blod och syre.

Crosstrainern ger en bra varierad träning som stärker både hjärta, lungor och muskler. Det leder i sin tur till att du förbättrar både kondition och uthållighet.

Du kan med fördel variera träningen med både intervaller och i jämnt tempo.

Förbränner mycket kalorier

Tränar du för att gå ner i vikt är crosstrainern ett utmärkt val. Beroende på hur mycket du väger kan crosstrainern förbränna mellan 270 och 400 kalorier på bara 30 minuter.

Tack vara att du använder hela kroppen är crosstrainern mer effektiv än exempelvis en motionscykel eller ett löpband.

Att bränna många kalorier är det bästa sättet att gå ner i vikt långsiktigt. Genom att öka intensiteten på träningen förbränner du mer kalorier.

Belastar inte lederna

En crosstrainer belastar inte lederna på samma sätt som vid löpning på löpband eller annan högintensiv konditionsträning.

Tack vare den elliptiska banan kroppen följer och att fötterna aldrig lämnar pedalerna belastar du inte knän och leder med stötar.

Crosstrainern är därmed också ett utmärkt träningsredskap för rehabilitering efter en skada.

Träning för hela kroppen

En crosstrainer är en av få konditionsträningsmaskiner som låter dig träna både övre och nedre delarna av kroppen, till skillnad mot exempelvis en motionscykel där du bara tränar benen.

Men för att ta del av den här effekten är det viktigt att du tar i lika mycket med både armar och ben när du tränar.

Rätt använd kan crosstrainern träna muskler i rumpa, lår, bröst, rygg, armar och mage.

Förbättrar balans och koordination

Om du släpper handtagen på crosstrainern och bara fokuserar på benen kan du träna core-musklerna och din balans.

Se bara till att du inte har för tungt motstånd inställt så du inte riskerar att ta i så mycket att du ramlar av.

Hur tränar man på en crosstrainer?

En crosstrainer är egentligen väldigt enkel att använda och passar bra både för dig som är nybörjare och för dig som tränat mycket.

Precis som vid all annan träning bör du värma upp innan du kör igång. Det kan du göra antingen på crosstrainern med lågt motstånd eller vid sidan av.

Nedan följer en kort guide på fem steg hur du använder en crosstrainer:

  1. Ställ dig på maskinen vänd mot skärmen med en fot på varje pedal och ta tag i handtagen.
  2. Börja trampa lite försiktigt framåt för att datorn ska sättas igång.
  3. Följ instruktionerna på skärmen för att starta ett förinställt träningsprogram eller ställ in ditt eget.
  4. Försök att ta i lika mycket med både armar och ben under träningspasset.
  5. Öka och sänk motståndet under träningen genom att klicka på plus- eller minusknappen.
  6. Se till att maskinen har stannat helt när du är klar innan du kliver av den.

Hur länge och ofta ska jag använda crosstrainern?

Eftersom en crosstrainer tränar hela kroppen är det lättare att överanstränga sig. Har du inte använt crosstrainer innan kan du räkna med en hel del träningsvärk dagen efter.

Generellt så oavsett om du vill bygga muskler, gå ner i vikt eller förbättra konditionen är det bra att träna så ofta som möjligt . Så länge du inte får ont någonstans kan du använda crosstrainern varje dag.

Tränar du för mycket utan att musklerna får vila riskerar du en inflammation och bristningar. Om musklerna inte får vila tillräckligt påverkas även kortisolhalterna vilket i sin tur påverkar ämnesomsättningen. Det kan leda till att du går upp i vikt om du tränar för mycket.

För att gå ner i vikt är det bra att träna ca 3-4 dagar i veckan med crosstrainern. Men har du ont ska du vänta längre mellan passen. Ett lagom träningspass för de flesta är ca 30-60 minuter, men hinner du inte med är det bättre att träna 10 minuter än att låta bli.

Det är även bra att variera sin träning. Här följer några av de vanligaste träningsmetoderna på en crosstrainer:

  • Styrketräning: Det här är precis vad det låter: att träna under längre perioder för att bygga upp styrka. Vissa föredrar att justera motståndet under träningen, andra vill ha samma motstånd rakt igenom.
  • Intervallträning: Oftast kör du hårt när det gäller antingen hastighet eller motstånd under en viss tid eller en sträcka, för att därefter köra långsammare/med mindre motstånd under nästa intervall.
  • Pulsträning: Den här sortens träning kan öka konditionen rejält. Du väljer en pulszon som du vill hålla dig i och ställer sedan in motståndet. Maskinen anpassar därefter motstånd och/eller tempo för så att du ligger inom zonen. Du kan även skifta mellan olika pulszoner för att får variation i träningspasset.

Nackdelar med en crosstrainer

Som med allt annat finns det även nackdelar med att träna på en crosstrainer.

Genom att crosstrainern ger en väldigt mjuk och följsam träning och inte ger några stötar bygger du inte upp samma styrka i skelettet som vid löpning. Det är extra viktigt om du är i riskgruppen för benskörhet.

Det är även lätt att göra fel på crosstrainern och då riskerar du att skada dig. Se till att undvika följande:

  • Du tränar kontinuerligt med lägsta motståndet och anstränger dig inte tillräckligt.
  • Du lutar dig framåt eller bakåt istället för att stå upprätt.
  • Du växlar inte mellan att trampa framåt och bakåt för att anstränga olika muskelgrupper.
  • Du trycker för hårt fram på tårna så att fötterna domnar av.
  • Du kör fortare än maskinen klarar av så den väsnas mycket och på sikt går sönder.

En annan nackdel med en crosstrainer är att den kostar en hel del pengar att köpa. Men ett gymkort kostar ju även det en hel del. Speciellt om man jämför med löpning utomhus som är gratis.

Har du aldrig provat en crosstrainer och är sugen på att testa kan du gå till ett gym och fråga om en prova på-vecka. Då inser du snabbt om en crosstrainer är något för dig eller inte och behöver inte betala tusentals kronor i onödan.

vanliga frågor om Crosstrainer

FAQ: Vanliga frågor om crosstrainers

Nedan följer vanliga frågor och svar gällande crosstrainers.

Vilken crosstrainer är bäst?

Baserat på en kombination av bland annat funktioner, kvalitet och prisvärdhet utsåg vi Xterra Fitness FS3.9E till den bästa crosstrainern i vårt test.

Vad är crosstrainern bra för?

På en crosstrainer tränar du så kallad elliptisk träning. Det innebär att fötterna inte lämnar pedalerna. Därmed utsätts inte fötter, vader, leder och knän för stötar. Man kan säga att crosstrainern ger dig en bättre helkroppsträning än trappmaskinen men med en rörelse som liknar den som du utövar på ett löpband.

Hur mycket får man väga på en crosstrainer?

Hur mycket man får väga på en crosstrainer beror på vilken modell du väljer. Varianterna med lägst maxvikt klarar av ca 100 kg och de bästa crosstrainers klarar av hela 200 kg.

I snitt får man väga max 130 kg på en crosstrainer.

Ska crosstrainern ha svänghjul fram eller bak?

Det finns både för- och nackdelar med att ha svänghjulet fram eller bak på en crosstrainer.

Att ha svänghjulet fram ger en billigare maskin som tar mindre plats med större möjligheter till högre lutning. Nackdelen är de ofta låter mer och kräver mer service.

Att ha svänghjulet bak ger en plattare rörelse som känns mer naturlig. Nackdelen är att de oftare är dyra i inköp och man kan inte luta de lika mycket.

Kan man montera en crosstrainer själv?

Det är sällan svårt att montera en crosstrainer och de flesta delarna kommer färdiga och ska bara skruvas fast i varandra. Det är inte svårare än att montera än IKEA-möbel.

Om du tror att du inte skulle klara av det erbjuder vissa av företagen som säljer crosstrainers monteringshjälp.

Så gjorde vi testet

För att hitta den bästa crosstrainern bedömde vi de 24 maskinerna efter följande kriterier:

  • Funktion: Hur många motståndsnivåer finns det? Går det mäta puls? Vilka övriga funktioner finns på displayen? Hur många träningsprogram finns det? Går det att justera lutning?
  • Kvalitet: Känns konstruktionen robust? Vad är maxvikten för användaren? Hur lång är steglängden? Vilken typ av motstånd är det? Hur tungt är svänghjulet? Vad är det övergripande intrycket av maskinen?
  • Komfort: Hur känns det att träna på maskinen? Är handtagen sköna? Känns rörelsen naturlig? Är greppet mot fötterna tillräckligt bra? Finns det hållare för vattenflaska? Går det enkelt att justera maskinen så att den passar just dig perfekt? Är det smidigt att ändra inställning som motstånd och träningsprogram under tiden man använder den?
  • Display: Hur stor är displayen? Är det enkelt att se den datan du vill, både under och efter träning? 
  • Förvaring: Hur stor plats tar maskinen upp? Är den lätt att flytta på? Går den att fälla ihop för lättare förvaring? Hur mycket väger den?
  • Pris: Hur mycket kostar maskinen? Känns den prisvärt i förhållande till kvalitet och funktioner? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Slutligen har vi sammanställt alla betyg och de 8 vinnarna vi presenterar här är de produkterna med det högsta snittbetyget i varje kategori.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
81 röster, Betyg: 4.7 / 5
johan karlsson
Johan Karlsson
Specialist på träningsutrustning
Utbildning: Linköpings universitet

Johan Karlsson är en passionerad hälsoentusiast och skribent som ägnar sin tid åt att skriva om allt inom träning och hälsa. Hans stora intresse för ämnet väcktes tidigt i livet, och sedan dess har han samlats en imponerande kunskap inom bland annat träningsredskap, massageverktyg, motion, kondition och sömn.

Johan har en naturlig förmåga att förstå och förmedla komplexa ämnen på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Hans genuina intresse för att hjälpa människor att må bättre och nå sina hälsomål genomsyrar allt han skriver.


Kommentera
Kommentarer
  • Mattias

    2023-07-02 (9 månader sen)

    Trist att ni inte testade hur bullriga de är. Jag funderar att byta ut min nuvarande, för den överröstar tv:n. Fick ingen hjälp av detta test.