Bäst i test: Bästa gåstavarna 2021

På med stavarna och börja promenera - här är de bästa gåstavarna
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Gåstavar är ett par stavar som används föra att förvandla den vanliga promenaden till effektiv träning. Aktiviteten kallas då helt enkelt för stavgång eller Nordic Walking som det heter på engelska. Läs vidare om varför vi valt BungyPump Walkathlon 4kg som den bästa gåstaven i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

 

Om vårt test av gåstavar

När vi testade gåstavarna gjorde vi våra bedömningar baseras på:

 • Pris - Hur mycket kostar stavarna?
 • Kvalitet - Känns gåstavarna kvalitativa eller mer åt "budgethållet"?
 • Hållbarhet - Hur hållbara är gåstavarna? Går det att byta ut delar eller måste man köpa nya om det händer något?
 • Komfort - Känns stavarna bra att gå med? Är gåstavarna sköna att hålla i? Får man ont någonstans efter användning?
 • Funktion - Ger stavarna bra träning? Går de att "fälla ihop" för enklare förvaring? Vilka olika fötter ingår?
 • Inställningar - Hur bra kan man justera grepp och längd på stavarna?

Vi har för att bilda vårt helhetsbetyg dessutom tagit med externa recensioner och valt stavar från återförsäljare med höga betyg och med snabba leveranser.

Vilka gåstavar är bäst?

Vi har testat många gåstavar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive gåstavar samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test gåstavar: BungyPump Walkathlon 4kg

  9,5/10
  BungyPump Walkathlon 4kg
  Bäst i test
  Längd
  113 - 155 cm
  Motstånd
  4 kg
  Handtag
  Kork
  Stav
  Aluminium
  799 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Sköna handtag
  • Bra fjädring
  • 5/5 kundbetyg på Svenskt Kosttillskott

  BungyPump Walkathlon är en gåstav som passar bra för dig som vill ägna dig åt stavgång regelbundet.

  Tillverkaren BungyPump har utvecklat en serie gåstavar som är gjorda för att du ska få ut maximalt av din träning. En inbyggd fjäder gör att det blir ett motstånd varje gång du trycker ner fjädern mot marken. Denna stav passar bra oavsett om du är gammal eller ung. Särskilt populär är staven inom fitness, rehab och friskvård.

  En positiv effekt av fjädringen är att stötarna mot marken blir mjukare och naturligare. Det är mer skonsamt att träna Nordic Walking med fjäder än utan. Dina axlar och armbågar kommer att tacka dig. En finess med BungyPump Walkathlon är att du kan köpa till en reparationssats med kraftigare fjädrar. Om du skruvar på en fjäder på 6 kg blir motståndet mycket större. Perfekt när du tränat ett tag och vill öka intensiteten!

  BungyPump Walkathlon är en gåstav som levereras i set om två. Längden är justerbar mellan 113 och 155 cm, vilket är praktiskt för dig som delar gåstavar med någon annan i hushållet. Staven passar bäst för personer med en längd på mellan 1,64 m och 2,20 m. En justerbar stav är också bra ifall du vill kunna ändra ergonomin i din träning mellan olika träningspass.

  Stavarnas grepp är ergonomiskt utformade och är utrustade med ett kraftfullt band så att du inte tappar stavarna om du skulle slinta. Skaftets övre del består av tålig plast. Nedre delen av gåstavens skaft är gjord i aluminium vilket ger en perfekt balans mellan hållbarhet och vikt.

  Gåstavens spets är i hårdmetall och gummifoten är tillverkad i naturgummi. BungyPump Walkathlon är ljusgrön övertill och silvrig nertill.

  Om du vill kan du använda denna stav utomhus likväl under sommaren som under vintern. Tänk bara på att torka av staven och förvara den inomhus när du inte använder den så håller den längre!

  Läs mer
 2. 2. Bra gåstavar för vardagsmotion: BungyPump Number One 4kg

  9,3/10
  BungyPump Number One 4kg
  Längd
  115 - 145 cm
  Motstånd
  4 kg
  Handtag
  Gummi
  Stav
  Plast/Aluminium
  799 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Perfekt för vardagsmotionären
  • Ergonomisk design
  • 4.9/5 kundbetyg Svenskt Kosttillskott
 3. 3. Bästa gåstavarna för lite tuffare träning: BungyPump Energy Gåstavar med 6 kg motstånd

  9,2/10
  BungyPump Energy Gåstavar med 6 kg motstånd
  Längd
  115 - 145 cm
  Motstånd
  6 kg
  Handtag
  Gummi
  Stav
  Plast/Aluminium
  749 kr
  Till Butik
  799 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Aktiverar hela kroppen
  • Skonsam träning
  • Bra fjädring
 4. 4. Bästa gåstavarna för vältränade: BungyPump Power 10 kg

  9,1/10
  BungyPump Power 10 kg
  Längd
  115 - 155 cm
  Motstånd
  10 kg
  Handtag
  Gummi
  Stav
  Plast/Aluminium
  1399 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • För den erfarne
  • Stort motstånd
  • Lång fjädring
 5. 5. BungyPump Pink Charity 4kg

  8,9/10
  BungyPump Pink Charity 4kg
  Längd
  115 - 155 cm
  Motstånd
  4 kg
  Handtag
  Gummi
  Stav
  Plast/Aluminium
  849 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Enklare gåstavar
  • För nybörjaren
  • Goda kundbetyg
 6. 6. BungyPump Slimline 4 kg

  8,7/10
  BungyPump Slimline 4 kg
  Längd
  113 - 155 cm
  Motstånd
  4 kg
  Handtag
  Kork
  Stav
  Aluminium
  699 kr
  Till Butik

  BungyPump Slimline är trevliga gåstavar i hög kvalitet som tillverkas av den berömda svenska tillverkaren av gåstavar BungyPump of Sweden.

  Det är en gåstav som utvecklats för dig som vill börja träna Nordic Walking och känner att du vill ha lite lättare motstånd till en början. Stavens fjäder har ett motstånd på 4 kg vilket är lagom när du börjar träna. Många pensionärer och äldre brukar uppleva att denna gåstav passar deras träningsintensitet väl.

  BungyPump Slimline 4 kg är lättare än många andra gåstavar på marknaden. Det är byggd helt i aluminium. Det gör att gåstaven håller en mycket lätt vikt samtidigt som hållbarheten är hög.

  Stavens konstruktion är smal – därav namnet Slimline. En finess med denna modell är att den kan delas i tre delar som var och en har en maxlängd på 65 cm. Det gör att BungyPump Slimline 4 kg är en utmärkt gåstav för dig som reser mycket vill kunna ta med dig staven på resan.

  Längden på staven kan justeras från 113 cm till 155 cm. Det är ett spann som passar de flesta – närmare bestämt personer med en längd på mellan 1,61 m och 2,2 m. Möjligheten att justera längden är praktisk för dig som delar staven med andra personer i hushållet. Dessutom är bra om du känner dig osäker kring längden och vill testa dig fram. Du ställer lätt in önskad längd när du vill.

  Stavens grepp är ergonomiskt och är tillverkad i kork, vilket är ett behagligt material att hålla i, även när det är kallt ute. Staven har ingen ögla utan är istället utrustad med en löstagbar handske. Stavens spets är tillverkad i hårdmetall och foten är i naturgummi. BungyPump Slimline 4 kg är svart.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

trekking

Köpguide: Så hittar du bästa gåstavarna

Det finns olika delar att fundera över innan du väljer gåstavar. I denna köpguide har vi samlat de viktigaste punkterna att överväga.

 • Längd: Vissa gåstavar är justerbara, vilket gör att du lätt kan ställa in stavarna för att få en längd som passar dig. Längden varierar från 90 till 140 cm. Staven bör vara cirka 70 % av din kroppslängd för att inte få fel belastning i träningen. 
 • Vikt: De flesta stavar väger mellan 170 och 300 gram per stav. Hur mycket staven väger påverkar din träning. Här är det syftet som måste få styra. För gåstavar som du tar med ut för en timmes stavgång kanske det inte är lika viktigt med vikten som för ett par fjällstavar. Samtidigt bör inte heller vanliga promenadstavar vara för tunga så att de skapar fel typ av belastning. Det bästa för att träna med gångstavar är en lättare stav med fjädring.
 • Fot/spets: När du kör stavgång på asfalt eller sten bör du ha gummihatt eller gummifot på staven. Ifall du promenerar på andra underlag brukar ståltagg fungera bäst. Vissa stavar har utbytbar spets. Använd inte ståltagg på asfalt eller sten eftersom du då lätt slinter med staven!
 • Remmar/ögla: Kontrollera ifall remmarna är justerbara. Vissa stavar har en specialfunktion som gör att remmen fälls ut vid fall.
 • Fjädring: Det finns stavar som har inbyggd fjädring eller dämpning. Det kan vara bra om du ofta går på hårda underlag. Ofta går det att stänga av dämpningen vid behov. Fjädringen har även funktionen att ge motstånd. Tryck ner staven i marken så att fjädern får jobba så får du ut mer av träningen. Det finns motstånd från 4 till 10 kg.
 • Handtag: Det finns handtag i plast, kork och kolfiber. Av de gåstavar som vi testat är de med korkhandtag skönast att promenera med.

De ovanstående punkterna gäller gåstavar generellt. Nedan hittar du olika typer av stavar som passar olika aktiviteter:

 • Gåstavar med fast längd: Denna typ av gåstav har en bestämd länd som inte kan justeras. Fördelen med gåstavar med fast längd är att de är lätta. Tumregeln är att du bör, som vi nämnt, välja en stavlängd som är 70 procent av kroppslängden. Alternativt ska de nå upp till armbågarna.
 • Gåstavar med teleskopfunktion: Om ni är flera i hushållet som ska använda samma gåstavar är det praktiskt om de har teleskopfunktion. Då kan ni lätt justera längden på stavarna. En annan fördel med teleskopstavar är att du lättare kan fästa dem på ryggsäcken om du har en sådan. Nackdelen är att denna typ av stav är lite tyngre än de med fast längd.
 • Fjällstavar: En fjällstav har en annan funktion än de stavar som används för stavgång eller Nordic Walking. Fjällstavens syfte är att vara till stöd och fördela vikten jämnare, inte att träna överkroppen. Fjällstavar bör kunna justeras så att du kan ställa in önskad längd efter terrängen. Exempelvis är det bra att kunna fälla ut längden ifall du behöver vada.

Fördelar med gåstavar

Stavgång är ett av de enklaste sätten att komma i form lite snabbare. Det enda du behöver är gåstavar och ett par sköna skor. De främsta fördelarna är:

 • Enkelt: Det är enkelt att börja träna stavgång. Vem som helst, oavsett ålder, kan lära sig stavgång. Tänk bara på att du ändå behöver fokusera på tekniken i början så att du inte tränar fel.
 • Billigt: Ett par stavar behöver inte kosta mer än några hundralappar. Om du är beredd att lägga ut 400 kronor eller mer kan du få riktigt sköna ergonomiska gåstavar. Vem som helst har råd med stavgång!
 • Träning för hela kroppen: Med stavgång tränar du 90 procent av kroppens muskler på en gång. När du använder gåstavar engageras kroppens överdel mycket mer än vid en vanlig promenad. Du tränar bland annat biceps, triceps, core och axlar på ett sätt som du annars inte gör under en vanlig promenad. Är det inte lite fascinerande att en promenad kan bli till ett så effektivt träningspass?
 • Vetenskapligt bevisat: Det finns flera vetenskapliga studier som visar att stavgång ökar styrkan i överkroppen, förbättrar konditionen och leder till ökad flexibilitet jämfört med vanliga promenader.
 • Bra träning för äldre: Det är viktigt att träna genom hela livet. För äldre är det extra viktigt att hålla igång men tyvärr tar det emot för många att träna. Övningarna på gymmet kanske känns för jobbiga eller miljön för stökig. Gåstavar är därför ett perfekt träningsredskap för dig som är lite äldre som vill hitta ett enkelt och trevligt sätt att träna på.
 • Skonsamt: Leder och knän belastas inte alls lika mycket av stavgång jämfört med löpning eller jogging.
 • Ett bra stöd: Om du köper gåstavar för skogsvandring eller fjällturer är deras främsta funktion att ge dig stöd. De avlastar knän, korsrygg, höfter, vadmuskler och anklar. Dessutom hjälper de dig i både uppförsbackar och nedförsbackar.

Läs mer: Träna hemma med en crosstrainer

FAQ – Vanliga frågor och svar om gåstavar

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får in gällande gåstavar

Vad är gåstavar bra för?

Gåstavar är bra för att överkroppen ska tränas mer när du promenerar. Genom att använda gåstavar stärker du överkroppens muskulatur avsevärt jämfört med om du går utan stavar. Dessutom ökar du pulsen vilket gör träningen mer effektiv.

 

Kan jag använda skidstavar som gåstavar?

Nej. Skidstavar är olämpliga för Nordic Walking och stavgång. De är för långa, stumma och tunga. Dessutom har de en spets som inte alls är lämpad för asfalt och andra hårda underlag. Handremmen passar inte heller för stavgång och handtagets ergonomi är inte anpassat efter denna typ av träning.

 

Hur långa stavar ska man ha?

Gåstavar ska vara 70 procent av din längd eller nå upp till armbågen.

 

Hur använder man gåstavar?

Tekniken är viktig när du använder gåstavar. Du bör hålla en så kallad ”stolt” hållning när du tränar med stavar. Samtidigt ska axlarna vara sänkta. Staven ska luta bakåt och du ska inte sätta i den i marken allt för långt framför dig. Tryck ifrån ordentligt efter att du satt den i marken.

 

Hur ställa in gåstavar?

Om du köper en teleskopisk gåstav kan du ställa in längden på den. Tumregeln är att staven ska vara 70 procent av din längd. I början kan du prova att ställa in den något kortare (5 till 10 cm) så att du lättare kan träna in rätt teknik.

 

Vad kostar gåstavar?

De billigaste gåstavarna kostar under 200 kronor. Dessa brukar vara ganska så basic utan något motstånd eller dylikt. Går du istället upp ett par hundra kronor så brukar man kunna ställa in längd på staven och även få med en fjädring med motstånd. Vi rekommenderar att man köper en stav man är nöjd med från början istället för att snåla in på de sista hundralapparna. 

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
92 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senaste tester