Bäst i test: Bästa gummibandet 2022

Träna enkelt, ergonomiskt och mångfaldigt med någon av dessa undersökta gummiband.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

Gummiband är minst sagt underskattade som träningsredskap. Kan du tänka dig en maskin som får plats i fickan, knappt väger något och kan användas till att träna i princip vilken muskel som helst i kroppen? Vi har utsett det bästa gummibandet och vinnaren i testet är Better Bodies Resistance Mini Band.

Testvinnare - Bästa gummibandet

 1. Bästa korta gummibanden: Better Bodies Resistance Mini Band
 2. Bästa långa gummibanden: Casall Exetube
 3. Bästa billiga korta gummibanden: MammaFitness MiniBand
 4. Bästa ekologiska gummibanden: Abilica ExerTube ECO
 5. Bästa gummibandet för nybörjaren: Abilica RubberBands ECO
 1. Bästa korta gummibanden: Better Bodies Resistance Mini Band

  9,5/10
  3 stycken latexband från Better Bodies med olika motstånd till en bra prislapp.
  Better Bodies Resistance Mini Band
  Bäst i test
  Material
  Latex
  Motstånd
  15 - 35 kg
  Längd
  -
  Antal band
  3 st
  Till Butik
  249 kr
  Till Butik
  249 kr
  Fördelar
  • Stabila och tjocka band
  • Brett motståndsintervall
  • Korvar inte ihop sig lätt
  Nackdelar
  • Vissa tycker att motstånden inte är tillräckligt starka

  Better Bodies är en populär tillverkare av träningskläder, träningsutrustning och accessoarer. Tillverkaren har sitt ursprung från New York. Där var Better Bodies på 1980-talet det första seriösa gymmet som välkomnade alla som var intresserade av gym och fitness. Det blev snart kultförklarat och har än idag ett mycket gott rykte i gym- och träningskretsar. Deras Resistance Mini Band är ett smidigt set med tre gummiband med olika motstånd. De är tillverkade i 100 procent latex vilket är ett slittåligt material som ger perfekt motstånd i dina övningar. De har lagt ner mycket tid på att ta fram träningsband av gummi som ger en perfekt träningskänsla. Det är en kort typ av gummiband som passar till en mängd olika övningar. Dessa gummiband passar perfekt för att göra olika former av benövningar, träna biceps, triceps och axlar. Det är egentligen bara din uppfinningsrikedom som sätter gränserna!

  Gummibanden har tre motståndsnivåer:

  • Mörkgrön färg: Lätt motstånd, 15 kg
  • Grå färg: Mellan motstånd, 25 kg
  • Grön färg: Tungt motstånd, 35 kg

  Den enkla konstruktionen är en fördel. Gummibanden väger nästan inget alls. Du kan lätt ta med dig dem till gymmet eller på resan. När du köper Better Bodies Resistance Mini Band får du en praktisk liten påse med på köpet. Den kan du försluta med en rem och den får lätt plats i ryggsäcken eller gymväskan. Enligt vissa kunder är Better Bodies Resistance Mini Band det bästa gummibandet att ha med sig i väskan och eftersom de är så lätta att ta med sig är det många som låter de följa med hela tiden. Får du en stund över kan du lätt köra ett träningspass! Du kan använda banden för att få extra motstånd när du tränar vissa övningar på gymmet. I andra övningar kan de fungera som stöd. Många väljer att göra de viktigaste övningarna endast med denna typ av gummiband. Du kan med andra ord få en intensiv träning utan att behöva använda vikter! Gummibanden ger mer motstånd och är mer flexibla än vad många anar! 

   

  Läs mer
 2. Bästa långa gummibanden: Casall Exetube

  9,3/10
  Ett långt och mångsidigt träningsband som används i 3 olika motståndsnivåer.
  Casall Exetube
  Material
  Latex
  Motstånd
  -
  Längd
  120 cm
  Antal band
  1 st
  Till Butik
  199 kr
  Till Butik
  199 kr
  Fördelar
  • Bra kundomdömen
  • Robusta och sköna handtag
  • Mycket bra pris
  Nackdelar
  • Kan tvinna ihop sig

  Casall Exetube har utvecklat ett mångsidigt gummiband som passar bra för att träna både överkropp och underkropp. Genom de elastiska rörelserna tränar du lätt de större musklerna samtidigt som stabiliteten i varje liten muskel byggs upp.

  Detta gummiband har två sköna handtag som gör att du kan få ett bra grepp. Kunderna uppskattar att greppet förblir gott även när man blir svettig.
  Detta gummiband finns i tre motståndsnivåer:

  • Lätt motstånd, 3 kg
  • Mellan motstånd, 5 kg
  • Tungt motstånd, 7 kg

  Vilken motståndsnivå ska man välja? Utgå från det lättaste gummibandet ifall du nyss har börjat träna. Sedan kan du successivt arbeta dig uppåt. Vissa väljer att köpa flera gummiband och använder olika band för olika övningar. Med tanke på det låga priset är det ändå ingen stor investering.

  Med Casall Exetube kan du utföra flera utmanande men skonsamma muskelövningar. Längden är 120 cm. Genom att kliva på ena sidan av gummibandet och greppa det ena handtaget med bägge händerna och dra det uppåt i en roterande rörelse kan du träna både mage och axlar. Justera motståndet genom att välja var på bandet du sätter ner foten.

  Du kan göra en kombinerad benböj och axelpress genom att stå på bandet axelbrett, föra handtagen uppåt medan du böjer på benen.

  Roddövning gör du lätt genom att snurra bandet runt fötterna tills det får önskad längd. Greppa handtagen och dra dem mot dig.

  Eftersom Casall Exetubes gummiband är så pass litet är det mycket lätt att ta med sig, till exempel när du är ute och reser. Tänk dig att alltid kunna ha med dig gymmet vart du än åker! Gummibandet väger endast 0,20 – 0,25 kg beroende på motstånd!

  Gummibandet är tillverkat i latex, NBR gummi och polypropen.

  Läs mer
 3. Bästa billiga korta gummibanden: MammaFitness MiniBand

  9,3/10
  Nybörjarvänligt band med låg motståndsnivå.
  MammaFitness MiniBand
  Material
  Naturgummi
  Motstånd
  -
  Längd
  30 cm
  Antal band
  1 st
  Till Butik
  98 kr
  Till Butik
  98 kr
  Fördelar
  • För nybörjaren
  • Breda band
  • Lågt motstånd
  Nackdelar
  • Går inte att utföra tyngre övningar

  MammaFitness MiniBand är ett gummiband för effektiv träning från omtyckta Olga Rönnbergs träningskollektion.
  MammaFitness MiniBand finns i två motstånd:

  • Orange färg: Lätt motstånd
  • Grön färg: Mellan motstånd

  Vilket motstånd är bäst? Det lättaste bandet (orange färg) är bra för dig som precis börjat träna. Det är också bra ifall du endast vill ha lite extra motstånd till dina vanliga övningar. Skillnaden mellan det lätta bandet och bandet med mellanstort motstånd (grönt band) är ganska stor. Det gröna bandet ger cirka 2,5 gånger större motstånd än det orangea.

  Tänk på att du väljer vilket motstånd du vill ha när du köper gummibandet. Det är alltså inte ett set med gummiband.

  Dessa gummiband är utformade för att träs över knäna. Den typiska övningen är knäböj, men gummibanden kan även användas för sidosteg, höfthäv och sidolyft.

  Gummibanden är tillverkade i naturgummi. Det är ett miljövänligt material som bryts ner på naturlig väg.

  Det finns många fördelar med att använda MammaFitness MiniBand. De är bredare än många andra gummiband på marknaden. Med en bredd på hela 7,5 cm känns de aldrig påfrestande mot kroppen. Trycket mot huden blir mindre vilket gör att du kan fästa full fokus på övningen utan att besväras av bandet. Gummibandets omkrets är 30 cm.

  När du tränar med MammaFitness MiniBand varierar motståndet under övningen. Det leder till en flexibel och mjuk rörelse. Det är skonsamt för musklerna och minskar risken för skador. Detta träningsband är också bra för rumpans muskler som får sig en extra utmaning. Gummibandet passar även för dig som har knäproblem.

  Olga Rönnberg är en personlig tränare som upptäckte att det vara många nyblivna mammor som ville ha tips och råd om hur de kunde träna på bästa sätt. Då grundade Olga MammaFitness för att kunna erbjuda produkter till kvinnor som vill skapa sig ett hälsosammare liv.

  Läs mer
 4. Bästa ekologiska gummibanden: Abilica ExerTube ECO

  9,1/10
  Långt band i naturgummi som finns i 3 olika motståndsnivåer.
  Abilica ExerTube ECO
  Material
  Naturgummi
  Motstånd
  14 - 23 kg
  Längd
  130 cm
  Antal band
  1 st
  Till Butik
  239 kr
  Fördelar
  • Stabila handtag
  • Bra stretch
  • Miljövänlig produkt
  Nackdelar
  • Något dyrt

  Abilica har utvecklat en serie med gummiband för helkroppsträning. Dessa gummiband är mycket mångsidiga och kan användas för ett flertal olika övningar. Abilica ExerTube är av typen mellanlånga träningsband. De finns i två längder: 120 cm och 140 cm. Om du är över 170 cm passar troligtvis det längre gummibandet bäst, men det beror på vilken typ av övningar du har tänkt köra. Dessa gummiband passar bra för träning av både underkropp och överkropp.

  Abilicas gummiband finns i tre olika motstånd:

  • Lila färg: Lätt motstånd, 3,5 – 14 kg
  • Grå färg: Mellan motstånd, 5 – 18 kg
  • Svart färg: Tungt motstånd, 6 – 23,5 kg

  Om du precis börjat träna rekommenderas det lättaste gummibandet. Har du tränat ett tag kan du nog välja bandet med mellan motstånd. Är du vältränad får du störst utmaning med det tunga motståndet. Tänk på att du köper gummibanden ett och ett – detta är alltså inget gummibandsset! Gummibanden har kraftiga handtag med förstärkning vilket gör att du kan träna många övningar som annars inte är lika lätta att göra med gummiband utan handtag. Ett exempel är bröstövningar där du fäster gummibandet vid en påle och trycker öglorna framför dig. Det liknar något i stil med stående kabelpress eller bröstpress.

  Abilicas gummiband är även ett perfekt val om du är miljömedveten. Materialet är till 100 procent naturgummi, ett helt naturligt och nedbrytbart material. De är tillverkade i gummins hemland, Thailand. Kvaliteten i tillverkningen garanteras genom rigorös kvalitetskontroll.

  Läs mer
 5. Bästa gummibandet för nybörjaren: Abilica RubberBands ECO

  9,0/10
  Band i naturgummi från Abilica som köps i 2-pack.
  Abilica RubberBands ECO
  Material
  Naturgummi
  Motstånd
  15 - 34 kg
  Längd
  -
  Antal band
  2 st
  Till Butik
  169 kr
  Till Butik
  169 kr
  Fördelar
  • Perfekt för nybörjaren
  • Lätta att använda
  • Miljövänlig produkt
  Nackdelar
  • Behöver köpa 2 paket för att få ett tillräckligt varierande motstånd för mångsidig träning

  Abilica RubberBand är ett mångsidigt träningsband som är lätt att ta med sig. Varje förpackning innehåller två stycken gummiband med en särskilt motstånd.
  Gummibanden finns i tre olika motstånd:

  • Sand färg: Lätt motstånd, 4,5 – 15 kg
  • Brun färg: Mellan motstånd, 6 – 25 kg
  • Grå färg: Tungt motstånd, 8 – 34 kg

  Vilket motstånd som passar dig bäst beror bland annat på hur vältränad du är och vilka övningar du tänker göra. Om du precis börjat träna rekommenderar vi de lätta gummibanden (gul färg). Har du tränat ett tag kan du prova med mellan motstånd (orange färg). Är du vältränad kan du säkert välja det tyngsta motståndet på gummibanden (blå färg).

  Du kan använda dessa gummiband till en lång rad olika övningar. Trä dem över benen strax under knähöjd för att göra knäböj med extra motstånd. Du kan stärka sätesmuskulaturen genom att fästa gummibandet vid knäna och göra sidledsgång.

  Om du vill få ett långt gummiband kan du lätt fästa de två gummibanden vid varandra för att få dubbel längd. Praktiskt! När du gör det kan du till exempel göra en sittande rodd genom att trä ena änden över fötterna och ro med hjälp av armarna och ryggen.

  Armhävningar med motstånd gör du genom att fästa ihop gummibanden och lägga dem över axlarna. Kör därefter armhävningar som vanligt. Andra övningar som du kan göra med Abilica RubberBand är höfthäv och sidolyft, bara föra att nämna ett par.

  Abilica RubberBand är ett gummiband av helt naturligt material. Det tillverkas av 100 procent naturgummi och innehåller inga syntetiska material. Naturgummi bryts ned av naturen och det finns inga plastrester som kan bli kvar. Ursprungslandet är Thailand som många anser är naturgummits hemland. Abilica garanterar en mycket god kvalitet genom en gedigen kvalitetskontroll i fabriken där gummibanden tillverkas.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa gummibandet

Köpguide: Så hittar du bästa gummibandet

Det finns gummiband av olika längd. Längden avgör hur du kan använda gummibandet – till vilken typ av träning och till vilka muskler. Bandet har även olika motstånd eller viktklass så att du kan öka svårighetsgraden allteftersom. Bredden varierar mellan olika gummiband. Dessutom finns det specialgummiband för rehab eller gummiband med handtag.

Nedan hittar du vår guide som är till för att hjälpa dig att välja rätt gummiband:

 • Längd

  Gummiband av alla typer finns i olika längder. De minsta går inte sträcka längre än en arm medan andra går att stäcka flera meter. Är du osäker på hur långt det ska vara är det oftast bättre att välja ett längre. Det går alltid att vika, knyta eller klippa av ett längre om det är nödvändigt, men kortare band går inte att få längre.
 • Material

  Även om alla gummiband är gjorda av någon slags plast eller gummi kan materialet variera kraftigt. Dåliga material töjer lätt ut sig och tappar sin spänst eller kan till och med gå av. Genom att välja ett gummiband med äkta gummi/latex kan du va säker på att få en högkvalitativt produkt.
 • Handtag

  Först och främst gäller det här att bestämma sig för om man vill ha handtag eller inte. Sen gäller det att veta vilken typ av handtag man ska välja. Om du ska göra hantelövningar med gummibandet vill du definitivt ha ett gummiband med handtag. Därefter ska du se hur mjuka och greppbara handtagen är. Om du inte har tränat mycket med gummiband tidigare rekommenderar vi ett mjukt handtag för att slippa få förhårdnader på händerna.

Vilken typ av gummiband ska jag välja?

 • Långa gummiband

  Dessa gummiband har en längd på över 200 cm och passar fint för både stretchning och träning. Du kan använda ett lite bredare långt gummiband som assistens på gymmet, t.ex. när du kör dips, pull-ups eller chins. I hemmet kanske du klarar dig med ett smalare band. Läs mer: Vilken chinsstång är bäst i test?
 • Korta gummiband

  Den typiska längden för ett kort gummiband är 60 cm. Bredden varierar. De korta gummibanden passar främst för att träna rumpa och ben. Det finns även andra övningar där du kan använda kort gummiband. Motståndet är betydligt lägre jämfört med de långa gummibanden. Vanligtvis ligger motståndet på något eller några kg men det finns korta gummiband med över 20 kg motstånd.
 • Rehab-gummiband

  Dessa gummiband har lågt motstånd och används för att rehabilitera musklerna efter en skada för att de ska återfå sin rörlighet, funktion och stabilitet. Genom att träna återfår musklerna snabbare sin kapacitet. Samtidigt är det viktigt att träna försiktigt i början. Här hjälper ett rehab-gummiband dig att träna musklerna och öka belastningen gradvis.
 • Gummiband med handtag

  Om du vill träna överkroppen med gummiband kan ett som har handtag göra träningen lättare. Längden brukar ligga på en dryg meter men tjockleken varierar.
 • Yogaband

  Ett yogaband är egentligen inget gummiband men hamnar ibland i samma kategori. Yogabandet hjälper dig att genomföra svåra rörelser och kan vara till hjälp i din stretching. Läs även: Bästa yogamattan 2022
Så valde vi ut de bästa gummibanden

Hur vi utsåg bästa gummibanden

Gummiband finns i en mängd olika storlekar och med olika användningsområden. För att underlätta för dig har vi här valt att utse den bästa produkten i flera olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut ett 20-tal produkter som utmärkte sig lite extra i form av material, pris, design och popularitet. De har sedan testats grundligt och därefter betygsatts efter följande kriterier:

 • Motstånd: Hur tungt motstånd har gummibandet? Finns det i olika varianter med olika motstånd? Stämmer motståndet överens med vad tillverkaren anger?
 • Komfort: Är gummibandet bekvämt att använda eller skaver det någonstans vid olika övningar? Är det enkelt att få bra grepp?
 • Hållbarhet: Hur många uttänjningar klarar det av innan det tappar funktionen? Hur långt går bandet att sträcka ut innan det går av? Har du märkt av någon form av slitage vid normal användning?
 • Material: Vilket material är bandet tillverkat av? Vilken miljöpåverkan har framställningen?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat bandet om det? Vad är bra och dåligt? Vilket snittbetyg har det fått hos olika återförsäljare?
 • Pris: Hur mycket kostar det? Känns det prisvärt? Säljs det som ett paket med flera eller styckvis? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Till sist har vi sammanställt alla betyg och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta genomsnittsbetyget.

Vanliga frågor om bästa gummibandet

Frågor och svar om gummiband

Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om gummiband vi får inskickade till oss

Vad är gummiband bra för?

Det finns flera fördelar med att använda gummiband när du tränar. Vissa använder uteslutande gummiband i sin träning. Andra använder dem som ett komplement till andra träningsredskap eller på gymmet.

 • Lätt att ta med
 • Billigt
 • Mångsidigt
 • Låg skaderisk
 • Jämna ut belastningen

Vilka gummiband är bäst?

Om du vill träna hela kroppen bör du köpa både korta och långa gummiband. De korta gummibanden är främst bra för rumpa och lår medan de längre fungerar för övriga muskler och stretching. Se till att även köpa gummiband med olika motstånd eftersom du är olika stark i olika övningar. Vi rekommenderar Better Bodies Resistance Mini Band.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
123 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5

Bäst i test - Bästa Gummiband enligt Fitnessfrank.se

 1. Bästa korta gummibanden: Better Bodies Resistance Mini Band
 2. Bästa långa gummibanden: Casall Exetube
 3. Bästa billiga korta gummibanden: MammaFitness MiniBand
 4. Bästa ekologiska gummibanden: Abilica ExerTube ECO
 5. Bästa gummibandet för nybörjaren: Abilica RubberBands ECO

Gummiband finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Svenskt Kosttillskott och Gymgrossisten .