Bäst i test: Bästa hopprepet 2021

De här fynden låter dig hoppa raka vägen till en bättre hälsa
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Hopprep av olika varianter har funnit med i många tusen år och det kan nästan verka lite svårt att föreställa sig att antikens egyptier, kineser och greker sysslade med detta, men så är det. Då som nu betraktades hopprepet både som ett lek- och träningsredskap, och även om man på den tiden tillverkade det av bambu så var hopptekniken i princip den samma. Vi har granskat, jämfört och testat några av de mest populära hopprepen. Läs mer om testet nedan och ta redan på vilken vi valde till bäst i test 2021.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av hopprep

Det finns mängder av olika sorters hopprep och även om syftet i stort sett är detsamma med produkterna så skiljer de sig väsentligt åt på några punkter. Detta har vi jämfört i vårt test av hopprepen: 

 • Komfort - Känns handtagen sköna? Får du ont någonstans när använder hopprepet? Låter det mycket när repet slår mot golvet?
 • Livslängd - Hur många hopp klarar hopprepet av innan någon del går sönder? Kan man byta ut handtag och rep eller måste man köpa ett helt nytt?
 • Längd - Hur långt är hopprepet? Går längden att justera, och i så fall är det enkelt? Kan man justera längden utan att kapa av repet?
 • Pris -  Vad kostar hopprepet? Är det dyrare eller billigare än liknande hopprep?
 • Omdömen - Har hopprepet fått bra eller dåliga omdömen av användarna? Vad tycker folk är positivt och negativt med produkten?

Vi lät vår testpanel på 5 personer bestående av såväl vardagsmotionärer som boxare testa hopprepen och betygsätta dem efter dessa punkter. Därefter har vi vägt in tekniska aspekter och prisvärdhet för att komma fram till ett helhetsbetyg. 

Vilket hopprep är bäst?

Vi har testat många hopprep. Nedan följer våra testvinnare inom varje kategori, vad som är bra och dåligt med respektive produkt samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test: Burpee Speed Rope Pro 2.0

  9,7/10
  Burpee Speed Rope Pro 2.0
  Bäst i test
  Längd
  300 cm
  Material
  Plastbelagd vajer
  Övrigt
  Utbytbar vajer
  245 kr
  Till Butik

  .

  Läs mer
 2. 2. Bäst för crossfit: Burpee Speed Rope Elite 2.0

  9,5/10
  Burpee Speed Rope Elite 2.0
  Längd
  300 cm
  Material
  Plastbelagd vajer
  Övrigt
  Lång hållbarhet
  425 kr
  Till Butik

  .

  Läs mer
 3. 3. Bästa hopprepet i läder: Gymstick Leather Jump Rope

  9,3/10
  Gymstick Leather Jump Rope
  Längd
  275 cm
  Material
  Läder
  Övrigt
  Justerbar längd
  159 kr
  Till Butik
  160 kr
  Till Butik

  .

  Läs mer
 4. 4. Bästa viktade hopprepet: Nordic FighterViktat Hopprep Med Kullager Premium, Hopprep

  9,2/10
  Nordic FighterViktat Hopprep Med Kullager Premium, Hopprep
  Längd
  280 cm
  Material
  Stålvajer
  Övrigt
  Löstagbara vikter
  95 kr
  Till Butik

  .

  Läs mer
 5. 5. Iron Gym Adjustable Speed Rope

  9,1/10
  Iron Gym Adjustable Speed Rope
  Längd
  300 cm
  Material
  PVC
  Övrigt
  Justerbar längd
  191 kr
  Till Butik

  .

  Läs mer
 6. 6. Abilica NatureRope Hopprep

  8,9/10
  Abilica NatureRope Hopprep
  Längd
  230 cm
  Material
  Oblekt bomull
  Övrigt
  Ganska kort
  129 kr
  Till Butik

  .

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa hopprepet

Det finns flera olika typer av hopprep att välja mellan och alla har sina egna specifika fördelar. Det är inte lätt som nybörjare att veta skillnaderna mellan olika typer av hopprep och vilket man ska välja. När du väljer ett hopprep ska du tänka på din erfarenhetsnivå och vilken träning du planerar att göra. Letar du efter det bästa hopprepet för nybörjare? Eller vill du kanske veta skillnaden mellan ett speed rope och ett viktat rep?

Den här köpguiden innehåller allt du behöver veta för att hitta det bästa hopprepet för dig.

Typer av hopprep

 • vanligt hopprepVanligt hopprep - De vanliga hopprepen är inriktade mot nybörjare som vill lära sig grunderna i att hoppa hopprep. Det här är de billigaste hopprepen men de kan faktiskt ändå ge en effektiv träning. Vanliga hopprep är tjockare än speed ropes men lättare än viktade hopprep. De flesta av dessa hopprep tillverkas i PVC-plast och handtagen är oftast tillverkade i gummi eller skum för att du ska få ett bättre grepp. 
 • speed ropeSpeed rope - Meningen med ett speed rope hörs på namnet. Speed ropes är väger minst av alla varianter och är gjorde för att hoppa så snabbt som möjligt. De tillverkas allt som oftast av en tunnt vinylrep och bör främst användas inomhus för att minska slitaget som blir mot hårda ytor. Att hoppa med speed rope är den mest intensiva träningen med hopprep. Därför passar de bäst för dig som vill förbättra kondition och fotarbete.
 • viktat hopprepViktat hopprep - Viktade hopprep är bra för dig som vill träna armar och axlar mer. Den extra vikten kräver mer ansträngning och energi för att hoppa. Viktade hopprep väger i regel mellan 300 g och 3 kg. Mer erfarna hoppare brukar föredra viktade hopprep, men det finns egentligen inga hinder för en nybörjare att använda dem. Tack vare vikten blir hoppningen lite långsammare och är därför bra om du vill öva upp din hoppteknik.
 • segmenterat hopprepSegmenterade hopprep - Segmenterade hopprep är mest kända från rytmisk gymnastik och det höga ljudet från att de små segmenten som träffar golvet. De här hopprepen består av ett nylonrep som är täckt av massa små bitar av plast eller trä. Fördelen med segmenterade hopprep är att de sällan trasslar ihop sig och att bitarna ger lite extra vikt. Nackdelen är att de låter väldigt högt när du hoppar. Det går bra att använda segmenterade hopprep både inom- och utomhus.

Hopprep i andra material

 • läderLäder - Läderhopprep är inte så vanliga som andra typer av hopprep, men har faktiskt vissa fördelar. Många gillar de typiska trähandtagen och framförallt att de är mycket tystare än andra hopprep. Repet är ofta betydligt tjockare vilket leder till att det väldigt sällan trasslar ihop sig. Nackdelen med läderhopprep är att de är betydligt dyrare än andra alternativ, men det betalar oftast tillbaka sig i längden tack vare längre livslängd.
 • tygTyg - Tyghopprep är väldigt lätta och ett av de billigare alternativen. Är du bara ute efter att träna enkelt och med lite press på armar och axlar kan ett tyghopprep vara ett bra val för dig. Tyghopprep har också fördelen att de låter minst av alla typer, men bör inte användas utomhus då de lätt nöts ut snabbt.

Hur långt ska hopprepet vara?

Längden på hopprepet är av yttersta betydelse för att du ska kunna hoppa rätt. För att se om hopprepet har rätt längd ska du ställa dig på mitten av hopprepet och dra upp handtagen mot axlarna. Änden på repet (inte handtagen) ska sluta vid armhålan.

Nu för tiden har nästan alla hopprep justerbara handtag för att ställa in längden. Men försäkra dig om att så är fallet så slipper du beställa hem ett hopprep med fel längd. 

Din längd  Hopprepets längd
120 - 145 cm 210 cm
146 - 160 cm  240 cm
161 - 180 cm 270 cm
181 cm - 195 cm 300 cm
195+ cm  330 cm

Att tänka på när man ska börja med hopprep

Först och främst bör man tänka på hur man hoppar. Det grundläggande och absolut enklaste sättet att hoppa rep på är att stå på en platt yta och hoppa jämfota. Det är mest skonsamt för knäna och höfterna att hoppa på den främre delen av fötterna, och många föredrar att hoppa med ett litet "gung" i knäna för att dämpa stötarna. Man kan börja med att hoppa i en lugn och stadig takt och allteftersom man blir säkrare kan man öka hastigheten och lära sig andra tekniker.

Den andra tekniken, som också är mycket vanlig, är att man hoppar på omväxlande fötter och det är framförallt det sättet som proffsen väljer för att slipa på fotarbetet. Vid tävlingar är det också den föredragna metoden och man kan få upp en riktigt snygg och snabb teknik med lite träning. Ju snabbare och självsäkrare man blir kan man också börja "leka" med olika metoder, till exempel att köra två varv med repet på hoppet eller att korsa armarna lite då och då. Det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun, men går, det gör det!

Som med alla former av träning så finns det vissa saker man bör tänka lite extra på om man ska hoppa hopprep regelbundet. Tekniken är viktigare än vad man kanske tror och benen bör vara så mjuka och "studsiga" som möjligt när man kör igång. Det är också viktigt att hoppa på ett bra underlag med lite mjukhet, och helst inte stenhårda betonggolv, liksom att ha mjuka skor med vaddering som kan fungerar stötdämpande.

En genomgång av olika tekniker när du hoppar hopprep

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
87 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senaste tester