Bäst i test: Bästa löpbandet 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

Om du vill komma igång med träningen men helst hålla dig till hemmet är löpband ett bra val. Löpband är egentligen inte särskilt dyra och du kan spara in pengarna genom att slippa köpa dyra gymkort under många år framöver. Ändå är det inte priset som är det främsta argumentet för löpband. Den stora fördelen är tillgängligheten. Den ständiga tillgängligheten gör att du lätt kan genomföra ett träningspass när du vill. Vi har jämfört några av de mest populära löpbanden. Läs vidare för att se vilken vi valde till bäst i vårt test. 

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av löpband

Vi har gått igenom de mest populära löpbandet och valt ut 6 som vi anser vara värda att titta lite extra på. Vi har bland annat kollat närmare på kvalitet och funktioner, vilken tillverkare det är och även vad andra människor tycker och har skrivit om produkterna. Detta har vi testat: 

 • Funktion: Hur många olika hastigheter finns det? Hur mycket går det att luta? Hur många träningsprogram finns det? Ingår pulsmätning?
 • Kvalitet: Känns maskinen robust? Vad är maxvikten för användaren? Ingår det någon garanti?
 • Pris: Är priset rimligt i förhållande till funktionaliteten och kvalitén?

Vilket löpband är bäst?

Vi har testat många löpband. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive löpband samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test löpband: Master T25 Löpband

  9,5/10
  Master T25 Löpband
  Bäst i test
  Storlek
  172 x 87cm
  Maxhastighet
  20 km/h
  Lutning
  0-15 %
  Program
  36 st
  13490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Stor löpyta
  • Stort utbud av träningsprogram
  • Högt kundbetyg

  Löpbandet Master T25 är ett kraftfullt löpband för hemmabruk. Det är också mycket prisvärt för sin klass och har hela 36 olika program. Du ändrar lätt programmen via displayen. Hastighetsintervallet är från 1 till 20 km/h vilket gör att det passar oavsett om du tänker springa, jogga eller ägna dig åt powerwalk hemma i vardagsrummet eller sovrummet. Den höga maxhastigheten möjliggör även för intervallträning. Om du vill få ökat motstånd kan du lätt öka lutningen på löpbandet. Det går att ändra vinkeln upp till 15 graders lutning. Dessutom finns stöd för trådlös pulstagning med hjälp av ett pulsbälte. Tänk bara på att pulsbältet inte ingår. 

  Master T25 har en stark motor på 2,5 hk, vilket garanterar en god funktion för personer med vikt på upp till 130 kg. Med en stark motor blir upplevelsen mycket bättre oavsett om du springer, promenerar eller joggar. Ett löpband med stark motor är särskilt viktigt om du tränar ofta. Är inte upplevelsen optimal finns risken att du tröttnar på träningen. Master T25 är ett relativt kompakt löpband med dimensionerna 172 x 87 x 137 cm. Det är lätt att fälla ihop löpbandet och ställa undan det då det inte används. Då är måtten istället 120 x 87 x 148 cm. T25 har transporthjul som gör att det är lätt att rulla undan löpbandet. Trots de kompakta måtten är löpytan stor med en längd på 140 cm och bredd på 51 cm.

  • Stark motor
  • Många program
  • Stor löpyta

  För att sammanfatta är Master T25 ett bra mångsidigt löpband med en robust och anständig konstruktion. Prislappen är bra och man får definitivt valuta för pengarna. Den starka motor är både tyst och mjukgående och programinställningarna är av utmärkt kvalitet. På det stora hela är Master T25 det optimala alternativet för din hemmaträning och vi user löpbandet till bäst i vårt test. 

   

   

  Läs mer
 2. 2. Bästa premium löpbandet: Abilica Stream TM 40

  9,3/10
  Abilica Stream TM 40
  Storlek
  191 x 85cm
  Maxhastighet
  22 km/h
  Lutning
  12 nivåer
  Program
  12 st
  17000 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hög topphastighet
  • Stor löpyta
  • Utmärkt för intervallträning

  Abilica Stream TM40 är ett löpband för dig som tar din löpträning på största allvar. Detta är en mycket robust maskin med kraftig stomme samt med en stark motor på 2,5 HK som gör att löpbandet kan användas av personer med en vikt på upp till 125 kg. Dämpningskuddar under löpplattan minskar risken för skador. Styrkan märks också på maxhastigheten som är hela 22 km/h, vilket är mycket snabbt för ett löpband. Löpytan är stor, 155 cm lång och 55 cm bred. Det gör att du obehindrat kan springa på bandet, även i högre hastigheter och i intensiv intervallträning. TM40 kan justeras i 15 olika höjdnivåer för träning i uppförsbacke. På displayen kan du följa det mesta som är relevant – puls, kaloriförbrukning, hastighet, sträcka och tid. Tack vare snabbknapparna kan du lätt ändra inställning utan att behöva pillra på displayen. En finess är de inbyggda högtalarna som du kan ansluta en musikspelare till. Löpbandet går att fälla ihop och har ett transporthjul så att du lätt kan flytta undan det.

  Vi tycker att Abilica Stream TM40 passar bäst för dig som har höga ambitioner med din löpträning och vill ha ett löpband som kan användas intensivt. Prislappen är kanske något saftigt vid första anblick men söker du ett premiumlöp av högsta kvalitet med flera olika funktioner är Abilica Stream TM40 väl värd att titta närmare på. 

  Teknisk specifikation från Abilica

  Läs mer
 3. 3. Bästa billiga löpbandet: Löpband Orion Core Y5

  9,1/10
  Löpband Orion Core Y5
  Storlek
  143 * 64 cm
  Maxhastighet
  10 km/h
  Lutning
  0 %
  Program
  0 st
  4475 kr
  Till Butik

  För dig som vill köpa ett löpband utan att lägga ner allt för mycket pengar är Orion Core Y5 ett alternativ. Begränsningarna är desto större i jämförelse mot de andra löpband som kostar mer. För det första är maxhastigheten endast 10 km/h, en hastighet som fungerar mer än tillräckligt för en vardagsmotionär. Tränar du däremot mer regelbundet och springer snabbare blir maxhastigheten direkt en begränsning. Vidare är motorn på 1,25hk betydligt klenare än den hos många andra löpband. Löpbandet har heller inte några träningsprogram eller lutningsinställningar för backträningar. 

  Med det sagt finns det även en hel del positivt att lyfta fram med löpbandet. Inte minst priset i förhållande till vad man får ut. Så länge du accepterar de begränsningar och avsaknad av vissa funktioner är Orion Core Y5 ett prisvärt löpband med gott om löpningsutrymme om 110 * 40 cm. Möjlighet finns att koppla ihop de inbyggda högtalarna med bluetooth från mobilen för att lyssna på favoritlåtar eller varför inte en podcast. Löpbandet är dessutom enkelt att montera ihop samt packa in. Vi utser Orion Core Y5 till det bästa billiga löpbandet. 

  Läs mer
 4. 4. Master Fitness Master Löpband T20

  8,7/10
  Master Fitness Master Löpband T20
  Storlek
  162 x 75cm
  Maxhastighet
  16 km/h
  Lutning
  0-16 %
  Program
  25 st
  10899 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Hela 16 % lutning som alternativ
  • Smidig att fälla ihop och transportera
  • Utmärkt för backlöpning
 5. 5. Gymstick Diamond Run 4.0

  8,6/10
  Gymstick Diamond Run 4.0
  Storlek
  173 x 80,5cm
  Maxhastighet
  16 km/h
  Lutning
  0-15 %
  Program
  12 st
  11449 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Perfekt för hemmaträningen
  • Stötdämpad löpyta
  • Smidig LCD-skärm
 6. 6. Gymstick Run 3.0

  8,4/10
  Gymstick Run 3.0
  Storlek
  158 x 69,5cm
  Maxhastighet
  16 km/h
  Lutning
  3 nivåer
  Program
  12 st
  8490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Bra stötdämpning
  • Inkl säkerhetsremmar
  • Hopvikbar

  Gymstick Run 3.0 är ett av de mest kompakta löpbanden på marknaden. Ännu mindre plats tar det när du viker ihop det och det står av sig självt utan behov av att lutas mot en vägg. Löpytan är 120 x 40 cm vilket gör att detta löpband lämpar sig bäst för träning i måttlig hastighet. Samtidigt är maxhastigheten hela 16 km/h vilket gör att du kan springa fort då och då om du vill. Tänk på att maxvikten är 100 kg, vilket är lägre än för de flesta löpband.

  Trots att storleken är så pass liten känns konstruktionen robust. Löpbandet är dämpat vilket ger en skön löpkänsla och minskar risken för skador. Med tanke på den ringa storleken blev vi förvånade över att det finns möjlighet att ändra vinkel på bandet. Du kan välja mellan tre olika lägen.

  Om du har mycket lite plats hemma men ändå vill satsa på att förbättra din hälsa med löpbandsträning är Gymstick Run 3.0 ett bra val. Har du lite mer utrymme kan du istället satsa på något av de andra löpbanden som vi rekommenderar och som har en större löpyta.

  Läs mer
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

Köpguide: Så hittar du bästa löpbandet

Nedan hittar du de viktigaste punkterna att hålla utkik efter när du ska välja löpband. Väg in alla de olika delarna, och sätt dem i relation till varandra, för att på så vis hitta den produkt som passar dig bäst.   

meter

Storlek och vikt

Det finns en stor variation i hur mycket ett löpband väger. Vissa dyrare modeller väger uppåt 130 kg. Med en så stor vikt vill du säkert se till så att leveransen sker direkt till lägenheten så att du slipper transportera löpbandet, bära det uppför trappor och så vidare.Det första du bör överväga innan du köper ett löpband är om du har tillräckligt med plats hemma. Ett löpband kräver trots allt ett visst utrymme. Den genomsnittliga längden för löpband är cirka två meter. Bredden är mindre än en meter men du måste förstås ha gott om utrymme på sidorna och i ändan av bandet för att det ska vara säkert att använda det.

Det finns dock löpband som är betydligt lättare. Dessutom går det att vika ihop många löpband så att de lättare kan förvaras. Många modeller har hjul som gör att de lätt kan flyttas.

Tänk på att din längd kan påverka valet av det bästa löpbandet. Om du är lång har du längre steg och vissa löpband kan då vara för små om du vill kunna springa fritt. Det är aldrig fel att provspringa i en butik innan du köper löpband för att få en känsla för vilken längd som passar dig bäst.

price

Kostnad

Det går att hitta löpband för under 3 000 kronor, men i denna prisklass är det svårt att hitta riktigt god kvalitet. Just kvaliteten är viktig för hållbarheten. Om ni är många som ska använda löpbandet och speciellt om det kommer att användas för löpning (inte bara promenader) är det extra viktigt att satsa på kvalitet.

Vissa dyrare modeller kostar uppåt 30 000 kronor. Det som främst skiljer de dyrare varianterna från de billigare är att de är tyngre och mer robusta, samt innehar flera funktioner såsom TV-skärm med internet samt att man kan ändra lutning på bandet.

treadmill 1

Två typer av löpband

Man kan grovt räknat dela in löpband i två typer:

 • Fällbara löpband: Spar utrymme när du inte använder dem. Om du har ont om plats hemma eller om du inte vill att löpbandet ska stå framme när du inte använder det kan en hopfällbar modell vara det bästa valet. Tyvärr är de lite kortare och passar därför bäst för dig som tänker använda löpbandet för att gå.
 • Icke-fällbara löpband: En variant som ofta är robustare och tyngre. Bandet är längre vilket gör att det är lättare att springa på det. Denna variant passar även bättre för tyngre personer. Nackdelen är att de tar lite mer plats och att de i allmänhet är dyrare.
function

Funktioner

Fundera över vilka funktioner du vill att ditt löpband ska ha. Satsa gärna på ett lite dyrare löpband för att få de funktioner som underlättar din träning, men det är inte säkert att löpbandet med flest funktioner är bäst. Det är förstås dumt att betala extra för specialfunktioner som du inte har någon nytta av.

Bland de vanligaste funktionerna hör:

 • Förinställda träningspass: Det kan exempelvis handla om träningspass som automatiskt varierar hastigheten på bandet och lutningen.
 • Internet: Vissa maskiner kommer med internetanslutning så att du kan se dina träningspass via en app på din telefon eller på maskinens display.
 • Säkerhet: Alla maskiner kommer med en magnetisk säkerhetsnyckel som ska fästas på dina kläder när maskinen används. Om du faller, kopplas nyckeln ur och bandet stannar. Du kan också ta bort nyckeln så att barn inte kan starta bandet av misstag.

När det gäller funktioner kan man sammanfatta det som att det som hjälper dig att hålla motivationen uppe kan vara värt de extra kronorna som det kostar.

code

Träningsprogram

Inbyggda träningsprogram kan ge dig variation i din träning och hjälpa dig att utmana dig själv till att prestera bättre. Du kan själv välja mellan olika träningspass eller manuellt justera hasigheten och lutningen.

Till de vanligaste träningspassen för löpband hör:

 • Fartlek: En fartlek är en form av intervallträning som är idealisk för distanslöpare som tränar inför en tävling. Denna träning innehåller bestämda tider för löpning i både snabbt och långsammare tempo. Börja till exempel med en 10-minuters joggning som uppvärmning, följt av snabb löpning (över tävlingshastighet) i 75 sekunder, jogga i 150 sekunder, snabb löpning i 60 sekunder och jogga slutligen i 120 sekunder. Upprepa denna sekvens några gånger, beroende på din förmåga. Slutligen kan du värva ner i 10 minuter.
 • Progressionslöpning: När du tränar progressionslöpning blir träningspasset tuffare allteftersom, men det är förstås du själv som sätter takten. Börja med en uppvärmning och dela sedan upp tiden i tredjedelar. Om du planerar ett 30-minuters träningspass, bör de första 10 minuterna vara i en lätt takt, nästa 10 minuterna ska vara i en snabbare men ändå bekväm takt och de sista 10 minuterna ska vara i hård takt. Var noga med att varva ner avslutningsvis.
 • Kullar: Detta träningspass kan köras med vilken hastighet som helst, vilket gör det idealiskt för dig som gillar att träna genom att promenera men vill ha en extra utmaning. Börja med en fem minuters uppvärmning vid 0 procent lutning. Öka sedan lutningen till 2 procent i en minut. Därefter ökar du lutningen med ytterligare 2 procent för varje minut som går. När du når 8 procents lutning varvar du ner med en procentenhet i minuten. Upprepa detta mönster 2-3 gånger innan du varvar ner i fem minuter.

Därför är löpband bra

Det finns ofta många ursäkter för att komma igång och träna. Du kan ha goda avsikter, men turerna till gymmet blir lätt förfärande få. Genom att ha träningsutrustning hemma elimineras många av de vanligaste ursäkterna – brist på tid, trängsel på gymmet, dyra medlemskap med mera.

Med ett löpband kommer du snabbt i gång med träningen utan att lämna hemmet. Du kan undvika trafik, folkmassor och påträngande gymbesökare.

För oss i Sverige är det dåliga vädret en god anledning att investera i ett löpband. Det är en sak att ta en löprunda i elljusspåret en vacker sommarkväll. När höstregnet öser ner eller då det är vinter är det mindre lockande att ta på sig löparskorna.

Löpband är dessutom ett flexibelt träningsredskap. Du väljer själv takten. Du kan ta en lugn promenad, en uppfriskande springtur eller köra intensiv intervallträning.

Vanliga frågor om löpband

Nedan kommer en genomgång av de vanligaste frågorna och svaren gällande inköp av löpband

Hur bestämmer jag rätt löp- eller gånghastighet?

I stället för att oroa dig över hastigheten kan du ha koll på din hjärtfrekvens. Vilken hjärtfrekvens som är optimal varierar beroende på ålder.

Hur mycket underhåll behöver ett löpband?

Ett löpband kräver inte särskilt mycket underhåll. Det som är viktigt är att du rengör ledstänger och bandet efter användning för att ta bort svett som kan ha droppat under träningspasset. Damma av displayen ibland och dammsug under bandet regelbundet så att damm inte fastnar i löpandet. Vissa modeller kan kräva mer underhåll – läs tillverkarens instruktioner!

Kan jag minska bukfett och fett på lår genom att träna på löpband?

Det går inte att punktförbränna fett. Löpbandsträning kan hjälpa dig att göra av med överskottsenergi och förbränna fett i hela kroppen. Dessutom stärker du musklerna genom att gå eller springa, vilket främjar balansen mellan muskler och fett i kroppen.

Hur mycket plats tar ett löpband?

Löpband har olika dimensioner men bredden brukar vara mindre än en meter och längden ligger i snitt på runt två meter. Det brukar rekommenderas att du har minst 0,5 meter öppet utrymme på varje sida av löpbandet. Bakom bandet bör du ha minst en meter fritt utrymme. Tänk också på att du behöver ha minst 30 cm utrymme över huvudet när löpbandet är inställt på den högsta lutningen.

Kommer löpbandet att fungera om det står på en heltäckningsmatta?

Ja, men det kan orsaka skador. Köp en underläggsmatta för att hålla heltäckningsmattan ren och för att minska att det bildas damm. Se också till så att ditt löpband står jämnt på golvet.

Hur länge håller ett löpband?

En budgetmodell håller vanligtvis inte lika länge som en dyrare variant. Med korrekt underhåll bör även de enklaste maskinerna hålla i många år. De dyrare varianterna är dimensionerade för att användas av många personer under långa träningspass. En sådan maskin kommer troligtvis att hålla mycket länge.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester