Bäst i test: Bästa motionscykeln 2021

johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad augusti 2021

En motionscykel är ett klassiskt träningsredskap som funnits länge. Det är ett perfekt redskap för dig som vill bli vältränad, öva upp konditionen och hålla dig frisk. Vi har utsett den bästa motionscykeln och bäst i test är Abilica Motionscykel Stream UB VIII. Här går vi även igenom vad du bör tänka på innan du köper en motionscykel och hur de olika modellerna skiljer sig åt.

Våra redaktörer undersöker, testar och rekommenderar oberoende av andra de bästa produkterna. Du kan läsa mer om hur vi går tillväga när vi gör våra tester här. Vi kan få en provision på köp som görs via länkar på sidan.

Om vårt test av motionscyklar

Nedan recenserar vi 7 prisvärda motionscyklar av hög kvalitet. Vi granskade bland annat tillverkare, prisvärdhet och kvalitet. Utöver detta ser vi även till externa faktorer såsom försäljarens leveranstid samt vad tidigare kunder tycker om produkterna. I testet har vi främst fokuserat på följande:

 • Användning: Är sadeln skön? Låter cykeln mycket? Går den att flytta på enkelt? Hur bra kan man justera sadeln och styret?
 • Funktionalitet: Hur många olika träningsprogram finns det? Går det att mäta puls? Hur mycket går motståndet att justera?
 • Kvalitet: Känns konstruktionen robust eller plastig? Vad är maxvikten för användare av cykeln? Vilket slitage uppstår?
 • Komfort: Är det bekvämt att cykla på motionscykeln? Flyter trampandet på bra? 
 • Pris: Vad kostar motionscykeln i förhållande till funktionaliteten och kvaliteten?

Vi har låtit vår testpanel med fem personer som är såväl vana som ovana cyklare testa motionscyklarna. De fick var och en ge ett betyg på alla punkterna ovan. Vi har sedan vägt samman deras betyg med tekniska detaljer som svänghjulets vikt, vilken typ av motstånd det är samt vad tidigare konsumenter har gett för betyg för att få fram ett helhetsbetyg. För dig som är intresserad av hur vi gör urvalet av produkter eller hur våra tester går till mer i detalj kan du läsa mer här: Om våra tester

Vilken motionscykel är bäst?

Vi har testat många motionscyklar. Nedan följer de produkterna som vi rekommenderar från testet, vad som är bra och dåligt med respektive motionscykel samt en recension av varje produkt.

 1. 1. Bäst i test motionscykel: Abilica Motionscykel Stream UB VIII

  9,5/10
  Abilica Motionscykel Stream UB VIII
  Bäst i test
  Storlek
  105 x 56 cm
  Träningsprogram
  12 st
  Motståndsnivåer
  32 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  6490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Många motståndsnivåer och program
  • Magnetmotstånd och -broms
  • Inbyggd Bluetooth

  En robust motionscykel för dig som vill hålla formen i topp hemma på ett kul sätt, samtidigt som du kan dela dina resultat över nätet med vänner och bekanta. Cykeln har 12 olika, förinställda träningsprogram som du med hjälp av dess magnetiska resistens kan variera i hela 32 nivåer. Passar personer som är mellan 135-195 cm långa, tack vare dess justerbara sadel, och klarar en kroppsvikt på upp till 135 kg.

  Med hjälp av sin moderna Bluetooth-teknologi kan du genom att ladda ner en app på din Android surfplatta eller iPhone/iPad koppla cykeln till Google Maps, och med det få tillgång till kartor över hela världen. Du kan med andra ord cykla i jordens alla länder och städer och den genialiska appen gör att din cykel kommer att anpassa motståndet efter terrängens upp- och nedförsbackar. Vill du få en extra realistisk effekt kan du montera din platta på cykelns skärm, vilket lyfter upplevelsen ytterligare.

  Sensorer i handtaget håller koll på din puls så att du kan hålla den intensitetsnivå du önskar. Cykeln är också designad med extra starka transporthjul så att du enkelt kan ställa undan den om du inte har mycket plats i ditt hem.

  Läs mer
 2. 2. Bra val: Masterfit Motioncykel TP200

  9,3/10
  Masterfit Motioncykel TP200
  Storlek
  91 x 58 cm
  Träningsprogram
  16 st
  Motståndsnivåer
  32 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  5490 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Smidig LCD-skärm
  • Skapa dina egna program
  • Låg vikt - endast 35 kg

  TP200 är en prisvärd motionscykel för hemmabruk. Till dess fördelar hör att den är lätt att manövrera och att den har en ganska snygg utformning. På displayen finns ett reglage med vilket du lätt justerar cykelns motstånd. Det finns hela 32 motståndsnivåer vilket gör att denna motionscykel passar för de flesta. Dessutom går det att skapa egna program.

  Displayen visar även tydligt hur långt du cyklat, tiden, din puls och annan nyttig information. I handtaget finns en pulsmätare. Denna motionscykel har även en hållare för mobil eller surfplatta så att du till exempel kan titta på film medan du motionerar. En funktion som vi uppskattar är att sitsen kan regleras i både höjdled och horisontellt. Det gör att du lätt kan ställa in ett läge som passar din längd och som du känner dig bekväm med.

  Den största nackdelen med TP200 är att maxvikten endast är 120 kg. Å andra sidan är motionscykeln mycket lätt – den väger bara 35 kg och kan lätt flyttas undan. Masterfit Motionscykel TP200 passar för alla åldrar och är därför ett bra val för hemmet.

  Läs mer
 3. 3. Bra val: Master B20

  9,1/10
  Master B20
  Storlek
  119 x 56 cm
  Träningsprogram
  8 st
  Motståndsnivåer
  16 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  4590 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Perfekt för nybörjaren
  • Högt kundomdöme
  • Lång garanti

  Master B20 är en perfekt nybörjarcykel som är lättanvänd. Trots det låga priset finns det åtta träningsprogram och olika träningsnivåer. Svänghjulet väger 6 kg och motståndet består av en servostyrd magnetbroms. På displayen ser du din hastighet, tid, distans, kaloriförbrukning och puls. Denna träningscykel väger endast 41 kg och den har ett transporthjul så att du lätt kan flytta undan den vid behov. Tänk på att den maximala användarvikten är 130 kg.

  Master B20 var enkel att skruva ihop. Sadeln är skön och fungerar bra under den timme vi provade cykeln. Inte heller känns motionscykeln vinglig eller ranglig utan istället ganska stabil och robust. Sett till priset får man mycket för pengarna och vi ser cykeln som ett perfekt redskap för hemmaträningen.

  Läs mer
 4. 4. Bästa billiga motionscykeln: Motionscykel Nordic 100

  9,1/10
  Motionscykel Nordic 100
  Storlek
  85 x 45 cm
  Träningsprogram
  0 st
  Motståndsnivåer
  8 st
  Pulsmätning
  Nej
  2490 kr
  Till Butik

  En av marknadens billigaste motionscyklar som fortfarande håller måttet. Motionscykel Nordic 100 har en enkel konstruktion med manuellt motstånd som kan ställas in i 8 motståndsnivåer. Svänghjulet på 4 kg är något mindre än på de flesta andra motionscyklar. Om du vill komma igång med din träning men inte har lust att lägga så mycket pengar på din motionscykel är detta ett bra val. Tänk på att det är en ganska liten cykel som endast kan användas av personer som väger mindre än 100 kg.

  Tänker man att man kommer att träna någon gång per månad är det här ett bra alternativ. Ska du däremot använda cykeln oftare kan det vara en bra idé att lägga de där extra tusenlapparna och köpa en mer kvalitativ och robust cykel såsom Masterfit Motioncykel TP200.

  Läs mer
 5. 5. Motionscykel Nordic 205

  9,0/10
  Motionscykel Nordic 205
  Storlek
  93 x 51 cm
  Träningsprogram
  0 st
  Motståndsnivåer
  8 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  2999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Transporthjul för enkel förflyttning
  • Många justeringsmöjligheter
  • Manuellt motstånd

  Denna motionscykel från Nordic är en nybörjarcykel för dig som vill komma igång och träna men inte vill lägga ut så mycket pengar på dina träningsredskap. Trots att priset är så pass lågt går det att ställa in sadeln i både vertikalled och horisontalled, vilket gör att du lätt hittar en bekväm inställning. Även styret går att justera.

  Svänghjulet väger 6 kg och det finns 8 motståndsnivåer. En finess är att motionscykeln har handpuls. Denna motionscykel är en av de lättaste på marknaden. Den väger endast 22 kg och har ett transporthjul som gör att du lätt kan flytta undan cykeln när du inte använder den. Den främsta nackdelen är att maxvikten endast är 110 kg.

  Läs mer
 6. 6. Titan LIFE TITAN LIFE Athlete B55

  8,6/10
  Titan LIFE TITAN LIFE Athlete B55
  Storlek
  113 x 55 cm
  Träningsprogram
  8 st
  Motståndsnivåer
  16 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  4999 kr
  Till Butik
  Fördelar
  • Skärm med mycket information
  • Magnetisk belastning
  • Stabil och snygg design
Se alla produkter
Varför lita på FitnessFrank?

FitnessFrank spenderar tusentals timmar på att undersöka, analysera och testa produkter för att kunna rekommendera de bästa valen för våra läsare. Vi tar inte emot ersättning eller varuprover för att ranka en tillverkare före en annan.

 

treadmill

Köpguide: Så hittar de bästa motionscykeln

Det finns tre olika stilar av motionscyklar: upprätt, liggande och spinning. Var och en erbjuder flera fördelar och olika träningssätt och vilken du ska välja beror på dina mål. Att bestämma vilken stil som passar dig bör vara ditt första steg för att få ut det mesta av din nästa träning.

Upprätt motionscykel - Den klassiska motionscykeln där du sitter som på en vanlig cykel. Eftersom de har en vanlig cykelsadel finns det inget ryggstöd. Designade för enkom uprätt cyklande har de styre med display på. Passar bra för de som vill ha en behaglig träning men inte allt för intensiv. Om du tror att en upprätt motionscykel är varianten för dig ska du titta efter en som håller koll på motstånd, hastighet, sträcka och antal förbrända kalorier. Kika gärna efter en med många olika träningsprogram för en bra varierad träning. Många uppskattar även pulsmätning som också finns på de bästa cyklarna i den här kategorin.

Liggande motionscykel -  Istället för en uprätt motionscykel kan man välja en liggande. Den stora skillnaden är att du här sitter tillbakalutad i ett säte med ryggstöd. Passar bäst för dig som har problem med ryggen, ont i leder eller andra tidigare skador som hindrar dig från att cykla på en vanlig motionscykel. På liggande motionscyklar finns handtag både bredvid sitsen och framför dig på styret. Funktioner att titta efter på en liggande motionscykel är stor display, mätning av motstånd, hastighet etc., inbyggda träningsprogram samt pulsmätning. Eftersom liggande motionscyklar tar upp betydligt mer plats än de mer traditionella är även dimensionerna viktiga så att du får plats med maskinen.

Spinningcykel - Spinningcyklar har lite mindre funktioner än andra motionscyklar men liknar mer riktig cykling. Den största skillnaden är hur svänghjulet fungerar. På en spinningcykel är svänghjulet direkt ihopkopplat med en rem eller kedja till pedalerna. Det gör att det är lite jobbigare att trampa igång cykeln, men när du väl fått fart på den håller svänghjulets momentum igång pedelarna även om du slutar trampa. Det leder till att du kan växla upp och ner precis som på en vanlig cykel och resulterar i såväl en mycket högre hastighet/kadens på cyklingen som bättre träning. Vi rekommenderar att man väljer en spinningcykel med rem istället för kedja för hemmabruk då maskiner med kedjor låter mycket mer. 

Att tänka på

Med flera hundra olika motionscyklar att välja bland kan det kännas som en svår uppgift att hitta den bästa. Följande aspekter är värda att tänka lite extra på när du ska köpa en träningscykel:

 • Pris: Det går att hitta bra motionscyklar för hemmabruk från några tusenlappar och uppåt. Om priset är lägre än så är det oftast bäst att avstå eftersom kvaliteten då blir lidande.
 • Kvalitet: På tal om kvalitet – den varierar mycket mellan olika tillverkare. Det kan även finnas stor variation mellan olika modeller från en och samma tillverkare.
 • Användarvikt: För varje motionscykel anges en maximal användarvikt. Det är den vikt som du maximalt får ha för att kunna använda cykeln på ett säkert sätt. Här ska du se till att ha riktigt gott med marginal. Det är handlar inte bara om din säkerhet. En låg maxvikt indikerar att byggkvaliteten är mindre robust.
 • Typ av motstånd: De dyrare motionscyklarna har magnetiskt eller elektromagnetiskt motstånd. Det ger en skönare upplevelse och en lägre ljudnivå. De billigare cyklarna använder sig av luftmotstånd eller bromsband.
 • Ljudnivå: Vissa motionscyklar hörs knappt medan andra ger ifrån sig ett väsande ljud. Hur mycket cykeln låter beror ofta på typ av motstånd. Om du själv inte störs av ljudet och du bor i villa kanske ljudnivån inte gör så mycket. I en lägenhet kan du behöva fundera lite mer på ljudnivån.
 • Sadeln: Din träningscykel bör ha en sadel som är bekväm. Annars kommer du att dra dig från att träna!
 • Svänghjulets vikt: Motionscyklar med ett tyngre svänghjul ger en behagligare och jämnare träningsupplevelse. Dessa hittar du på de lite dyrare träningscyklarna.
 • Funktioner: Det kan vara bra att ha en träningscykel med flera träningsprogram som du kan följa. Det gör träningen mer motiverande och spännande. Om du vill köra intervallträning eller pulsträning kan det vara praktiskt med pulsmätare. Vissa cyklar har transporthjul för att de ska vara lättare att flytta.
 • Ryggstöd och styre: Det finns motionscyklar med eller utan både ryggstöd och styre.
 • Justeringsmöjligheter: Se till så att du kan justera både sadel och styre som du vill. Annars får du fel belastning.
 • Datorkoppling: Det finns motionscyklar och spinningcyklar som kan kopplas ihop med datorn eller molnet. På så vis kan du följa hur dina resultat utvecklats med tiden. Med vissa riktigt avancerade cyklar kan du till och med simulera riktiga cykelturer på en skärm!

Fördelar med motionscyklar

De uppenbara fördelarna med att träna på motionscykel är att du förbättrar konditionen och tränar benmusklerna. Dessutom kan du gå ner i vikt genom att cykla regelbundet. Här är en lite mer detaljerad redogörelse för fördelarna med motionscyklar:

 • Bra för hjärtat: Den lågintensiva träningen som man får med en motionscykel är prefekt för hjärtmuskeln och minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
 • Bra för lungorna: När du cyklar får du lätt upp flåset. Det är nyttigt för lungorna och andningen. Din andningskapacitet förbättras.
 • Starkare muskler: När du använder träningscykeln stärker du musklerna i ben, lår, och rumpa, men även magmuskler, rygg och armar.
 • Glädje: Det känns underbart när man cyklar och kroppen producerar endorfiner och serotonin – de där lyckohormonerna som tar bort spänning och stress.
 • Skonsamt: Träningscykling används ofta inom sjukgymnastik för att mjuka upp lederna på ett skonsamt sätt.
 • Fettförbränning: Motionscyklar är utmärkt för den som vill förbränna fett och kalorier om man bara ser till att varva intensiva pass med pauser.
 • Minskad sjukdomsrisk: Att träna på motionscykel är så nyttigt att det till och med ökar livslängden genom att det motverkar sjukdomar och förbättrar immunförsvaret. Cykla regelbundet så lever du kanske längre och blir gladare och friskare på köpet.

Läs mer: Test av bästa kosttillskotten för lederna 2021

Motionscykel eller spinningcykel?

Till att börja med – vad är det egentligen för skillnad mellan en motionscykel och en spinningcykel? För de flesta som är ute efter att cykelträna i hemmet är det en motionscykel som gäller. De ser ut så som de flesta nog föreställer sig att en motionscykel ser ut. Sittpositionen är ganska rak, ungefär som på en stadscykel.

En spinningcykel däremot ser nästan ut som en racercykel. Sittpositionen är mer framåtlutad än på en motionscykel.

Vad som är bäst – motionscykel eller spinningcykel – beror på hur du tänker träna. Motionscykeln lämpar sig bättre för lätt till medeltung träning. Om du vill cykla i intensivt eller mycket intensivt tempo är spinningcykeln ett bättre val.

Så använder du en träningscykel

Det är lätt att använda en träningscykel och det behövs knappast några avancerade instruktioner för att komma igång med träningen. Motionscyklar är faktiskt lättare att använda än både löpband och crosstrainer. Denna typ av träning passar dessutom alla personer i alla åldrar.

Med det sagt finns det vissa saker som du bör känna till innan du börjar cykla:

 • Se alltid till att sadeln är på rätt höjd innan du sätter igång och cyklar.
 • Använd magmusklerna för att ge stöd åt ryggen genom att sitta väldigt lätt på cykelsadeln.
 • Om du behöver så gör det mer bekvämt med t.ex. en sadelkudde.
 • Börja alltid i lagom takt och öka styrka och hastighet långsamt.
 • Om du lätt blir uttråkad minskar det sannolikheten att du ska fortsätta träna. Du kan råda bot på det genom intervallträning eller genom att titta på tv eller film medan du cyklar.

Bra övningar med motionscykel

Det finns många olika bra träningsrutiner för att göra cyklingen roligare och mer givande:

 • HIIT-metoden: Cykla intensivt i intervaller om 10, 20 och 30 sekunder.
 • Pulsträning: Träna intensivt men håll koll på pulsen så att den ligger på en förutbestämd nivå under träningspasset. Du kan även köra intervallträning baserat på pulsen.
 • Intervallträning: Cykla i exempelvis 20 minuter och dela upp tiden i intervaller med olika motstånd – lätt, medel och svår. På detta sätt förbränner du fett riktigt snabbt!

FAQ – Vanliga frågor och svar om motionscyklar

Nedan följer vanliga frågor och svar som vi får inskickade av besökare

Vart kan man köpa motionscyklar?

Det finns flera sportbutiker både på nätet och på stan som säljer träningscyklar. Våra favoriter är Träningsmaskiner och Träningspartner.

Vad är bäst – motionscykel eller crosstrainer?

Det finns vissa likheter mellan motionscyklar och crosstrainers. Bägge ger god träning av muskler och kondition samtidigt som skaderisken är liten. Det kan kännas lite mer intuitivt att träna på motionscykel. Crosstrainern ger dig å andra sidan mer träning för överkroppen och liknar mer löpning i rörelsemönstret. Vad som är bäst är mycket en smaksak.

Köpa motionscykel eller spinningcykel?

En motionscykel passar för de flesta medan en spinningcykel är bra för dig som vill satsa riktigt hårt på din cykelträning.

Vad kostar en motionscykel?

Det går att hitta motionscyklar från någon tusenlapp. Vi tycker att du bör satsa på en träningscykel som kostar minst runt 4 000 kronor för att kvaliteten inte ska bli lidande.

Vad är motionscykel bra för?

Genom att cykla på motionscykel får du utmärkt konditionsträning (hjärta, lungor) och muskelträning (främst i rumpa, lår och vader). Du förbättrar din allmänhälsa och blir på bättre humör av att cykelträna.

Kan jag skada mig på en motionscykel?

Det är väldigt osannolikt att du skadar dig eftersom de flesta träningscyklar är säkra och stadiga och ger en mjuk, lågintensiv träning som är bra för hela kroppen.

Hur snabbt eller långsamt bör jag cykla?

Du bör alltid börja långsamt varje gång du cyklar för att värma upp. Efter ett tag kan du öka takten.

Kan jag få ont i knäna eller fötterna om jag cyklar ofta?

Normal användning av motionscykeln bör inte ge någon värk i knän eller fötter. Faktum är att motionscyklar används flitigt inom rehabiliteringen. Tänk bara på att vila upp dig ordentligt mellan varje träningspass så att kroppen hinner återhämta sig.

Hur kan jag träna överkroppen när jag cyklar?

Om du vill träna hela kroppen är det bäst att skaffa en airbike. Den har ett styre som rör på sig vilket gör att överkroppen tränas mer intensivt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
83 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senaste tester