Bäst i test: Bästa motionscykeln 2022

Läs vårt stora test där vi korade de bästa motionscyklarna inom flera kategorier.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad maj 2022

En motionscykel är ett klassiskt träningsredskap som funnits länge. Det är ett perfekt redskap för dig som vill bli vältränad, öva upp konditionen och hålla dig frisk. Vi har utsett den bästa motionscykeln och bäst överlag är Abilica Stream UB VIII. Det är en stabil, lättanvänd maskin med flera olika motståndsnivåer och träningsprogram. Den är dessutom skön att cykla på och priset inte allt för högt.

Testvinnare - Bästa motionscykeln

 1. Bäst i test motionscykel: Abilica Stream UB VIII
 2. Bästa motionscykeln på träningsprogram: Masterfit TP200
 3. Bästa motionscykeln för rehab: AbilicaStream Voyage Bt
 4. Mest prisvärda motionscykeln: Master FitnessB20
 5. Bästa billiga motionscykeln: Nordic 100
 1. Bäst i test motionscykel: Abilica Stream UB VIII

  9,5/10
  Stabil och robust motionscykel med elektroniskt justerbart magnetmotstånd.
  Abilica Motionscykel Stream UB VIII
  Bäst i test
  Storlek
  105 x 56 cm
  Träningsprogram
  12 st
  Motståndsnivåer
  32 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  Till Butik
  6490 kr
  Fördelar
  • Många motståndsnivåer och program
  • Magnetmotstånd och -broms
  • Inbyggd Bluetooth
  Nackdelar
  • Kommer du inte använda iConsole + kan TP200 vara ett bättre val pga priset

  En robust motionscykel för dig som vill hålla formen i topp hemma på ett kul sätt, samtidigt som du kan dela dina resultat över nätet med vänner och bekanta. Cykeln har 12 olika, förinställda träningsprogram som du med hjälp av dess magnetiska resistens kan variera i hela 32 nivåer. Passar personer som är mellan 135-195 cm långa, tack vare dess justerbara sadel, och klarar en kroppsvikt på upp till 135 kg.

  Med hjälp av sin moderna Bluetooth-teknologi kan du genom att ladda ner en app på din Android surfplatta eller iPhone/iPad koppla cykeln till Google Maps, och med det få tillgång till kartor över hela världen. Du kan med andra ord cykla i jordens alla länder och städer och den genialiska appen gör att din cykel kommer att anpassa motståndet efter terrängens upp- och nedförsbackar. Vill du få en extra realistisk effekt kan du montera din platta på cykelns skärm, vilket lyfter upplevelsen ytterligare.

  Sensorer i handtaget håller koll på din puls så att du kan hålla den intensitetsnivå du önskar. Cykeln är också designad med extra starka transporthjul så att du enkelt kan ställa undan den om du inte har mycket plats i ditt hem.

  Läs mer
 2. Bästa motionscykeln på träningsprogram: Masterfit TP200

  9,3/10
  Motionscykel med modern display, flera motståndsnivåer och bra träningsprogram.
  Masterfit Motioncykel TP200
  Storlek
  91 x 58 cm
  Träningsprogram
  16 st
  Motståndsnivåer
  32 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  Till Butik
  5490 kr
  Fördelar
  • Smidig LCD-skärm
  • Skapa dina egna program
  • Låg vikt - endast 35 kg
  Nackdelar
  • Ingen uppkoppling med bluetooth

  TP200 är en prisvärd motionscykel för hemmabruk. Till dess fördelar hör att den är lätt att manövrera och att den har en ganska snygg utformning. På displayen finns ett reglage med vilket du lätt justerar cykelns motstånd. Det finns hela 32 motståndsnivåer vilket gör att denna motionscykel passar för de flesta. Dessutom går det att skapa egna program.

  Displayen visar även tydligt hur långt du cyklat, tiden, din puls och annan nyttig information. I handtaget finns en pulsmätare. Denna motionscykel har även en hållare för mobil eller surfplatta så att du till exempel kan titta på film medan du motionerar. En funktion som vi uppskattar är att sitsen kan regleras i både höjdled och horisontellt. Det gör att du lätt kan ställa in ett läge som passar din längd och som du känner dig bekväm med.

  Den största nackdelen med TP200 är att maxvikten endast är 120 kg. Å andra sidan är motionscykeln mycket lätt – den väger bara 35 kg och kan lätt flyttas undan. Masterfit Motionscykel TP200 passar för alla åldrar och är därför ett bra val för hemmet.

  Läs mer
 3. Bästa motionscykeln för rehab: AbilicaStream Voyage Bt

  9,1/10
  Det ultimata valet av motionscykel för rehabilitering på grund av det låga insteget.
  AbilicaStream Voyage Bt, Motionscykel
  Storlek
  95 x 51 cm
  Träningsprogram
  12 st
  Motståndsnivåer
  32 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  Till Butik
  7490 kr
  Fördelar
  • Optimalt framtagen för rehabträning
  • Flera tillbehör går att välja till
  • Dator med inbyggd Bluetooth
  Nackdelar
  • Något dyr

  Abilica Stream Voyage BT är en robust motionscykel med lågt insteg vilket gör den perfekt för exempelvis rehabilitering. Motionscykeln passar alla med tanke på att motståndet kan regleras i 32 motståndsnivåer. Dessutom finns det 14 träningsprogram som gör träningen varierande.

  Den här motionscykeln har en inbyggd dator med Bluetooth för att du ska kunna ansluta din telefon eller surfplatta. Med hjälp av gratisapparna iConsule +training och Kinomap kan du skapa egna turer på Google Maps. Använder du i tillägg StreetView har du möjlighet att träna var du vill runt om i världen. Dessutom blir motståndet automatiskt anpassat till miljön som du valt för att vara så realistiskt som möjligt. En annan viktig funktion är den inbyggda pulsmätaren som sitter i handtaget. Det gör den lätt att använda och den mäter din puls hela tiden när du cyklar.

  Motionscykeln Abilica Stream Voyage BT är en riktigt bra motionscykel som är så nära professionell som du kan komma. Den är mycket lämplig som träningsredskap där flera personer använder cykeln eftersom det lätt går att anpassa sadelhöjden. Dessutom är antalet motståndsinställningar och funktionen med Google Maps mycket uppskattat.

  Läs mer
 4. Mest prisvärda motionscykeln: Master FitnessB20

  9,1/10
  Prisvärd motionscykel med 8 träningsprogram, handpulsmätare och servostyrd magnetbroms.
  Master FitnessB20, Motionscykel
  Storlek
  119 x 56 cm
  Träningsprogram
  8 st
  Motståndsnivåer
  16 st
  Pulsmätning
  Handpuls
  Till Butik
  3990 kr
  Fördelar
  • Perfekt för nybörjaren
  • Högt kundomdöme
  • Lång garanti
  Nackdelar
  • Lite större än flera andra modeller

  Master B20 är en perfekt nybörjarcykel som är lättanvänd. Trots det låga priset finns det åtta träningsprogram och olika träningsnivåer. Svänghjulet väger 6 kg och motståndet består av en servostyrd magnetbroms. På displayen ser du din hastighet, tid, distans, kaloriförbrukning och puls. Denna träningscykel väger endast 41 kg och den har ett transporthjul så att du lätt kan flytta undan den vid behov. Tänk på att den maximala användarvikten är 130 kg.

  Master B20 var enkel att skruva ihop. Sadeln är skön och fungerar bra under den timme vi provade cykeln. Inte heller känns motionscykeln vinglig eller ranglig utan istället ganska stabil och robust. Sett till priset får man mycket för pengarna och vi ser cykeln som ett perfekt redskap för hemmaträningen.

  Läs mer
 5. Bästa billiga motionscykeln: Nordic 100

  9,1/10
  Billig motionscykel som fortfarande fungerar utmärkt till det vardagliga motionscyklandet.
  Motionscykel Nordic 100
  Storlek
  85 x 45 cm
  Träningsprogram
  0 st
  Motståndsnivåer
  8 st
  Pulsmätning
  Nej
  Till Butik
  2490 kr
  Fördelar
  • Det billigaste alternativet
  • manuellt motstånd
  • Låg vikt
  Nackdelar
  • Saknar träningsprogram
  • Max användarvikt på 100 kilo

  En av marknadens billigaste motionscyklar som fortfarande håller måttet. Motionscykel Nordic 100 har en enkel konstruktion med manuellt motstånd som kan ställas in i 8 motståndsnivåer. Svänghjulet på 4 kg är något mindre än på de flesta andra motionscyklar. Om du vill komma igång med din träning men inte har lust att lägga så mycket pengar på din motionscykel är detta ett bra val. Tänk på att det är en ganska liten cykel som endast kan användas av personer som väger mindre än 100 kg.

  Tänker man att man kommer att träna någon gång per månad är det här ett bra alternativ. Ska du däremot använda cykeln oftare kan det vara en bra idé att lägga de där extra tusenlapparna och köpa en mer kvalitativ och robust cykel såsom Masterfit Motioncykel TP200.

  Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa motionscykeln

Köpguide: Så hittar du bästa motionscykeln

 

Med flera hundra olika motionscyklar att välja bland kan det kännas som en svår uppgift att hitta den bästa. Följande aspekter är värda att tänka lite extra på när du ska köpa en träningscykel:

 • Pris:

  Det går att hitta bra motionscyklar för hemmabruk från några tusenlappar och uppåt. Om priset är lägre än så är det oftast bäst att avstå eftersom kvaliteten då blir lidande. Vi rekommenderar att man köper en ny motionscykel som kostar minst 2500 kr.
 • Användarvikt

  För varje motionscykel anges en maximal användarvikt. Det är den vikt som du maximalt får ha för att kunna använda cykeln på ett säkert sätt. Här ska du se till att ha riktigt gott med marginal. Det är handlar inte bara om din säkerhet. En låg maxvikt indikerar att byggkvaliteten är mindre robust. Välj helst en motionscykel som har en max användarvikt på minst 120 kg.
 • Typ av motstånd

  De dyrare produkterna har magnetiskt eller elektromagnetiskt motstånd. Det ger en skönare upplevelse och en lägre ljudnivå. De billigare cyklarna använder sig av luftmotstånd eller bromsband. Bromsband ger en väldigt tråkig träningskänsla. Välj istället en motionscykel som har magnetiskt- eller luftmostånd.
 • Ljudnivå

  Vissa maskiner hörs knappt medan andra ger ifrån sig ett väsande ljud. Hur mycket cykeln låter beror ofta på typ av motstånd. Om du själv inte störs av ljudet och du bor i villa kanske ljudnivån inte gör så mycket. I en lägenhet kan du behöva fundera lite mer på ljudnivån. Välj en motionscykel som inte låter mer än 60 db.
 • Sadel och justering

  Din träningscykel bör ha en sadel som är bekväm. Här finns det egentligen inget rätt eller fel då vi ser olika ut kommer olika sadlar vara olika bekväma för olika personer. Vill du beställa en motionscykel online är det säkrast att titta på vad tidigare kunder har sagt. Är det flesta nöjda med den är sannolikheten stor att även du blir det. Se till så att du kan justera både sadel och styre som du vill. Annars får du lätt fel belastning.
 • Svänghjulets vikt

  Ett tyngre svänghjul ger en behagligare och jämnare träningsupplevelse. Svänghjulets vikt är precis som max användarvikten ett indirekt mått på hur bra kvalitet motionscykel har. För att inte träningskänslan ska bli allt för lidande bör du hitta en motionscykel som har ett svänghjul på minst 6 kg.
 • Funktioner

  Det kan vara bra att ha en träningscykel med flera träningsprogram som du kan följa. Det gör träningen mer motiverande och spännande. Om du vill köra intervallträning eller pulsträning kan det vara praktiskt med pulsmätare. Vissa cyklar har transporthjul för att de ska vara lättare att flytta. Vi rekommenderar att man hittar en motionscykel med minst 8 träningsprogram.
 • Ryggstöd och styre

  Det finns motionscyklar med eller utan både ryggstöd och styre. De flesta tycker bäst om de som liknar vanliga cyklar, men en cykel med ryggstöd kan faktiskt vara riktigt skön att använda emellanåt. Det är dock något man allt som oftast får betala extra för och vi rekommenderar att man väljer en motionscykel utan ryggstöd - och med styre.

 

Så valde vi ut de bästa motionscyklarna

Hur vi utsåg bästa motionscyklarna

Det finns många olika typer av motionscyklar, från mycket enkla mekaniska maskiner med ett motståndsband till avancerade elektroniska modeller. I vårt test har vi valt att gruppera in motionscyklarna i ett antal kategorier och utsett en testvinnare i varje kategori.

För att komma fram till vilken motionscykel som är bäst i varje kategori har vi låtit vår testpanel testa ett tjugotal olika produkter i en månads tid. De har sedan fått betygsätta varje cykel på ett antal punkter. Vinnaren i varje kategori är den produkt som fått det högsta genomsnittsbetyget av testpanelen. Till sin hjälp med betygsättningen hade panelen följande frågor:

 • Användning: Är sadeln skön? Låter cykeln mycket? Går den att flytta på enkelt? Hur bra kan man justera sadeln och styret? Står den stabilt på golvet eller rör den på sig under användning?
 • Funktionalitet: Hur många olika träningsprogram finns det? Går det att mäta puls? Blir det stor skillnad mellan olika träningsprogram eller känns de likadana allihop? Vilken typ av pulsmätning finns det? Ingår pulsmätare eller är det något man måste köpa till?
 • Kvalitet: Känns konstruktionen robust eller plastig? Vad är maxvikten för användare av cykeln? Har det uppstått någon form av slitage? Hur tungt är svänghjulet?
 • Motstånd: Vilken typ av motstånd använder sig produkten av? Känns det som en sammanhängande rörelse när du trampar eller är det mer ojämnt? Hur mycket går motståndet att justera? Är det enkelt att ställa in precis det motståndet du önskar?
 • Komfort: Är det bekvämt att cykla på motionscykeln? Har pedalerna bra fäste med skor och med strumpor? Skaver benen mot sadeln? Känns kroppen överansträngd på fel ställe efter användning?
 • Display: Finns det en display på cykeln? Hur stor är displayen? Visas all data du vill se på displayen? Är det något som saknas jämfört med andra modeller du testat?
 • Pris: Hur mycket kostar motionscykeln? Känns den prisvärd  i förhållande till funktionalitet och kvalitet? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
 • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat produkten om den? Vad är bra och dåligt? Vad har den fått för snittbetyg hos återförsäljare?

 

Vanliga frågor om bästa motionscykeln

FAQ – Vanliga frågor och svar om motionscyklar

Nedan följer vanliga frågor och svar som vi får inskickade av besökare

Vad är bäst – motionscykel eller crosstrainer?

Det finns vissa likheter mellan motionscyklar och crosstrainers. Bägge ger god träning av muskler och kondition samtidigt som skaderisken är liten. Det kan kännas lite mer intuitivt att träna på motionscykel. Crosstrainern ger dig å andra sidan mer träning för överkroppen och liknar mer löpning i rörelsemönstret. Vad som är bäst är mycket en smaksak.

Vilken är den bästa motionscykeln?

En bra motionscykel ska vara prisvärd i förhållande till kvaliteten, gärna ha förprogrammerade träningsprogram samt vara ergonomisk. Baserat på bland annat dessa faktorer valde vi Abilica Stream UB VIII till den bästa motionscykeln.

Vad är en motionscykel bra för?

 • Bra för hjärtat
 • Bra för lungorna
 • Starkare muskler
 • Skonsam träningsform
 • Bränner fett

Ska jag välja en motionscykel eller en spinningcykel?

Det beror på hur du tänker träna. Motionscykeln lämpar sig bättre för lätt till medeltung träning. Om du vill cykla i intensivt eller mycket intensivt tempo är spinningcykeln ett bättre val.

Vilka olika typer av motionscyklar finns det?

Det finns tre olika typer av motionscyklar: upprätt, liggande och spinning. Var och en erbjuder flera fördelar och olika träningssätt och vilken du ska välja beror på dina mål.

Upprätt motionscykel

Den klassiska motionscykeln där du sitter som på en vanlig cykel. Eftersom de har en vanlig cykelsadel finns det inget ryggstöd. Designade för enkom uprätt cyklande har de styre med display på. Passar bra för de som vill ha en behaglig träning men inte allt för intensiv.

Liggande motionscykel

Istället för en uprätt motionscykel kan man välja en liggande. Den stora skillnaden är att du här sitter tillbakalutad i ett säte med ryggstöd. Passar bäst för dig som har problem med ryggen, ont i leder eller andra tidigare skador som hindrar dig från att cykla på en upprätt cykel. På liggande motionscyklar finns handtag både bredvid sitsen och framför dig på styret.

Spinningcykel

Spinningcyklar har lite mindre funktioner än andra motionscyklar men liknar mer riktig cykling. Den största skillnaden är hur svänghjulet fungerar. På en spinningcykel är svänghjulet direkt ihopkopplat med en rem eller kedja till pedalerna. Det gör att det är lite jobbigare att trampa igång cykeln, men när du väl fått fart på den håller svänghjulets momentum igång pedelarna även om du slutar trampa. Bra för dig som vill cykla ofta och länge.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
134 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5

Bäst i test - Bästa Motionscykel enligt Fitnessfrank.se

 1. Bäst i test motionscykel: Abilica Stream UB VIII
 2. Bästa motionscykeln på träningsprogram: Masterfit TP200
 3. Bästa motionscykeln för rehab: AbilicaStream Voyage Bt
 4. Mest prisvärda motionscykeln: Master FitnessB20
 5. Bästa billiga motionscykeln: Nordic 100

Motionscykel finns att köpa i många olika butiker. Våra favoriter är Träningspartner och Träningsmaskiner .